فهرست مطالب

پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

مجله پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمانه عابدی، محمدعلی ملبوبی صفحات 123-138

    از اصلی ترین شاخص های توسعه کشورها، سطح امنیت غذایی است که بر پایه آن، دسترسی پایدار به مواد غذایی کافی و سالم از محورهای اصلی پرورش منابع انسانی کارآمد محسوب می شود. در این زمینه اتخاذ سیاست ها و راهبردهای صحیح و اجرای برنامه های عملیاتی برای رتبه بندی و به دنبال آن ارزش گذاری محصول های کشاورزی بر مبنای سلامت و کیفیت، موجب سودآوری بیشتر و سوق یافتن فعالیت های کشاورزی به سمت و سوی آن می شود که سلامت غذا را از محل تولید آن تنظیم کنند. تجربه های جهانی حاکی از آن است چهار عامل: سلامت، کیفیت، ارزش غذایی و ملاحظه های زیست محیطی در رتبه بندی محصول های کشاورزی تاثیر اصلی دارند: در این مقاله، با مروری بر تجربه های جهان بر اهمیت توجه به رتبه بندی محصول ها بر اساس سلامت وکیفیت تاکید شده است. در یک جمع بندی، راهکارهای کارآمد و اثربخش در چارچوب واکاوی " هزینه- فایده مالی" با مدیریت تلفیقی مزرعه با اجرای روش کشاورزی زیستی[4]  ارایه شده است که در کارگروه کشاورزی گروه تولید ستاد توسعه زیست فناوری مورد بحث و پیشنهاد بوده اند. از جمله، ارزیابی اقتصادی استفاده از نهاده های زیستی در زنجیره تولید محصول گندم در ایران، حاکی از مازاد سودی با میانگین 19500 میلیارد ریال در سال است. همچنین، مقدار مشوق اقتصادی ممکن در حالت حذف یارانه کود شیمیایی، بین 200 تا  4600 هزار ریال در هر هکتار گندم برآورد شده است. در مجموع، میانگین کل سودمندی های ناشی از تغذیه تلفیقی در سطح کلان معادل 24850 میلیارد ریال در سال در ایران، برآورد شد. این بررسی ها نشان می دهد رتبه بندی محصول های سالم، نه تنها در سطح خرد منجر به بهبود بهره وری، افزایش انگیزه های تولید سالم و ارتقای کارآیی در کاربرد منابع موجود می گردد، بلکه از همه مهم تر در سطح کلان منجر به حفظ امنیت غذایی، کاهش آسیب به محیط زیست و سلامت جامعه، کاهش بار مالی بودجه دولت و هدر رفت سرمایه های ملی و تشویق افزایش سرمایه گذاری های جدید نیز می شود.
    واژه های کلیدی:.
     

    کلیدواژگان: زیست فناوری، مدیریت تلفیقی مزرعه، محصول سالم، واکاوی هزینه-سود
  • نعمتاللهشیری، علی اصغر میرک زاده، کیومرث زرافشانی صفحات 139-156

    درصد زیاد بیکاری دانش آموختگان کشاورزی و ناکارآیی و ناتوانی آنان در ایجاد شغل، ضرورت ترویج کارآفرینی را در بین دانشجویان نظام آموزش عالی کشاورزی کشور بیش از پیش آشکار کرده است. ترویج کارآفرینی با بهبود  نگرش ها ، ارزش ها ، ادراک ها و نیت های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی به شکل گیری طرزتفکر کارآفرینانه در آنان می انجامد. مهم ترین دستاورد شکل گیری چنین طرز تفکری در دانشجویان کشاورزی، تغییر دیدگاه آن ها نسبت به مقوله مهم اشتغال است، به گونه ای که آنان را از افراد منفعل و جویای کار به افرادی کارآفرین تبدیل می کند. از این رو، در پژوهش حاضر برای شناسایی راهکارهای مناسب برای ترویج کارآفرینی در بین دانشجویان کشاورزی کشور، دیدگاه های متخصصان حوزه آموزش و ترویج کارآفرینی در نظام آموزش عالی کشاورزی کشور، به روش دلفی بررسی شد. پس از سه دور، سرانجام 46 راهکار برای این منظورشناسایی شد. از جمله راهبردهای شناسایی شده می توان به "بهره گیری استادان و مدرسان آموزش عالی کشاورزی از روش های فعال آموزش و یادگیری مانند ایده پردازی، یادگیری تجربی و خدمت محور، کار تیمی و عملی، تفکر انتقادی و حل مسئله در آموزش کشاورزی" اشاره کرد.

    کلیدواژگان: آموزش کشاورزی، رفتار کارآفرینانه، طرز تلقی کارآفرینانه
  • عبدالمجید مهدوی دامغانی، جعفر کامبوزیا، سیده فاطمه آقامیر، حسین محمودی صفحات 157-168

    دستیابی به امنیت غذایی پایدار در ایران، که در منطقه‏ای خشک و نیمه‏خشک واقع شده است، مستلزم غلبه بر چالش‏های گوناگون مانند محدودیت منابع پایه (آب و خاک زراعی)، بهبود ایمنی و سلامت غذا، ارتقای بهره‏وری کشت‎بوم‎ها همراه با تجدید ساختار بازار و افزایش توان خرید مصرف‏کنندگان است. تغییر اقلیم از عامل های تهدیدکننده پایداری سامانه‎های کشاورزی کشور به شمار می‏رود. تجدیدنظر در کشاورزی فشرده به دلیل کاهش کمی و کیفی منابع آب، خاک و تنوع زیستی، که ناشی از عملیات کشاورزی رایج در طولانی‏مدت است، یکی از ضرورت‏های تامین پایداری کشت‏بوم‏ها در ایران می باشد. با این حال، امنیت غذایی نباید در این فرایند دچار کاستی و بی‎ثباتی شود، به همین دلیل نیاز زیادی به الگوی فشرده‎سازی پایدار احساس می‎شود که در آن امنیت غذایی و پایداری بوم‏شناختی این سامانه‎ها به شکلی یکپارچه رعایت ‎شود. فشرده‎سازی پایدار پیش‎نیاز سازگاری4 با تغییر اقلیم در ایران است، زیرا برای کاهش مصرف آب و افزایش کارایی مصرف آب، بهینه‎سازی خاک‏ورزی و مدیریت خاک و بیشینه‎سازی بهره‏وری زنجیره تولید به سازگاری نیاز است. این امر در قالب مراحل سه‏گانه 1- کاهش مصرف نهاده‎ها، 2- جایگزینی نهاده‎ها و عملیات رایج با گزینه‎های تلفیقی و پایدار، و 3- طراحی مجدد و بازآفرینی کشت‎بوم‏های تاب‎آور در برابر اقلیم محقق می‏شود. تجارب موفق فشرده سازی کشاورزی در کشورهای در حال توسعه می تواند افق امیدوارکننده ای برای پذیرش این رهیافت در ایران باشد. مستندها نشان می دهد روش ها و عملیات فشرده سازی پایدار در 57 کشور و در 37 میلیون هکتار زمین اجرا می‎شود که در برخی از این موارد، عملکرد و تولید محصول های کشاورزی تا 70%  افزایش داشته است. در مقاله حاضر فرصت‏ها و چالش‎های آن مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، بهره‎وری، پایداری، تاب‏آوری
  • نگین سیف زاده، محمدعلی سحری صفحات 169-180

    لیپید های بازساخته، روغن ها و چربی های تغییر یافته برای هدف هایی ویژه کاربرد دارند و ویژگی های فیزیکی و تغذیه ای آن ها به علت تغییر در موقعیت یا نوع اسیدهای چرب تشکیل دهنده تری آسیل گلیسرول بهبود یافته است. ساختار این دسته از لیپیدها با ترکیب شدن با اسیدهای چرب جدید، بازسازی می شود. در لیپید های بازساخته، ویژگی های یگانه اسیدهای چرب تشکیل دهنده در کنار هم گردآوری شده اند تا کاربرد تغذیه ای، فناورانه یا دارویی محصول پایانی را در جهتی ویژه ارتقا بخشند. مهم ترین سازوکار به کار رفته در تهیه لیپیدهای بازساخته، فرایند استریفیه کردن داخلی است که می تواند شیمیایی یا آنزیمی باشد. چربی های بازساخته به سه روش شیمیایی، آنزیمی و ژنتیکی تهیه می شوند. در ساخت شیمیایی، کنترل توزیع اسیدهای چرب در موقعیت های ویژه بسیار کم است و واکنش به صورت تخصصی انجام نمی شود. ساخت آنزیمی در شرایط دمایی کمتری پیش می رود، واکنش های فرعی کمتری در آن اتفاق می افتد و فراورده های جانبی کمتری تولید می شود. چربی های بازساخته کاربرد های گوناگون دارند مانند تولید چربی های کم کالری، بهبود ویژگی های فیزیکوشیمیایی چربی ها از جمله پایداری اکسیداتیو، ساخت روغن های ویژه برای شاخه های مختلف صنعت مانند نانوایی، روغن سرخ کردنی و تولید جایگزین های چربی با ویژگی های تعریف شده مانند جایگزین کره کاکائو.

    کلیدواژگان: استریفیه کردن داخلی، ساخت آنزیمی، ساخت شیمایی، لیپاز
  • نعمتاللهاعتمادی، رضوان محمدی نژاد، ابوذر شیخ علیان صفحات 181-198

    بهره گیری از گلخانه برای تولید گیاهان زینتی و صیفی و سبزی ها در سال های اخیر در منطقه های خشک دنیا جایگاه ویژه ای یافته است. طراحی سازه، ساخت و گزینش نوع پوشش گلخانه ای به طور کلی به عامل های کلیدی مانند اقلیم، نوع محصول و شرایط مالی سرمایه گذار بستگی دارد. در این بین، عامل های اقلیمی مانند دما (شامل میانگین دمای ماهیانه و تفاوت دمای روز و شب)، تابش خورشیدی (شامل طول دوره روشنایی، شدت و کیفیت تابش خورشید)، رطوبت نسبی و باد (سرعت بیشینه، میانگین و جهت) اهمیت زیادی بر توسعه پایدار صنعت گلخانه دارد. با توجه به وجود     اقلیم های متعدد در ایران، در این مقاله نمودارهای اقلیمی موثر بر ساخت و مدیریت گلخانه های سبزی های فصل گرم، مانند دما و تابش خورشید، بر اساس روش ارائه شده به وسیله سازمان خواربار و کشاورزی جهان، فائو، تعیین شد. افزون بر عامل های یاد شده، عامل رطوبت به نمودارها اضافه شد و نمودارهای باد جداگانه رسم شد. در پایان، پیشنهاد های لازم برای کاشت سبزی های فصل گرم در منطقه های مختلف ایران داده شده است.

    کلیدواژگان: باد، تابش خورشید، تناسب اقلیمی، سبزی های فصل گرم، دما، رطوبت نسبی، گلخانه
  • بهجت تاج الدین صفحات 199-212

    آن چه در سیاست های بازاریابی و تبادل غذایی اهمیت دارد، توجه ویژه به هدف هایی چون عرضه، نگهداری، تبدیل، توزیع، و مصرف بهداشتی و با کیفیت غذاست. یکی از روش هایی که در سطح جهان مسیر رسیدن به هدف های یاد شده و کسب رضایت مشتری را هموار می کند، بسته بندی محصول های غذایی است. در گذشته، نقش اصلی بسته بندی، حفظ ویژگی های کیفی ماده غذایی بود تا سالم به دست مصرف کننده برسد، اما اکنون، نقش بسته بندی های مهندسی شده عبارتنداز: محافظت از محصول در برابر هر گونه آلودگی، حفظ یکپارچگی و تمامیت آن، چگونگی تهیه آن، شناسایی و معرفی محصول، جذابیت آن، ترابری راحت تر، افزایش بهره وری، آگاهی بخشی با درج اطلاعات لازم روی بسته و آسان شدن مصرف آن است. رسیدن به مجموعه این هدف ها، هدف بزرگتری چون کم شدن ضایعات محصول را به دنبال دارد. از این رو، به نظر می رسد که با پرداختن به جایگاه بسته بندی، بتوان از ضایعات محصول های کشاورزی به مقدار زیادی کم کرد. به طور کلی، نقش و جایگاه بسته بندی در نظام عرضه محصول های کشاورزی را ممکن است در چهار محور مهم خلاصه کرد، امنیت غذایی، بالابردن ارزش افزوده، کاهش ضایعات و صرفه جویی در انرژی. بنابراین، در این مقاله ضمن تاکید روی دانش کافی و مهارت لازم مبتنی بر اصول علمی و فنی، که اولین گام در موضوع مهم بسته بندی است، درباره این چهار محور بحث خواهد شد.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده، امنیت غذایی، پیوند سلامت- بسته بندی- غذا، کاهش ضایعات
  • محمد تیموری، جهانگیر فقهی، محمود زبیری صفحات 213-222

    استفاده از زمین بدون توجه به سیمای سرزمین و اقلیم منطقه، پیامدهایی ناگوار مانند فرسایش، بیابان زایی و تخریب منابع محیطی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی روند تغییر سیمای سرزمین با استفاده از شاخص های بوم شناختی در استان چهارمحال و بختیاری در دوره زمانی 1381 و 1392 انجام شد. پس از تهیه نقشه های پوشش سرزمین در چهار کاربری مسکونی، جنگل، مرتع و کشاورزی، شاخص های بوم شناختی در سطح طبقه (کلاس) شامل مساحت طبقه، تراکم حاشیه، شاخص بزرگترین لکه، تراکم لکه و تعداد لکه برای بررسی تغییرها ارزیابی شدند. نتیجه های به دست آمده نشان دادند که بر اساس شاخص مساحت طبقه در دوره زمانی مورد بررسی، کاربری مرتع نسبت به سه کاربری دیگر کاهش یافته است. مقدار تراکم حاشیه برای چهار کاربری نیز افزایش نشان داد که به معنی افزایش از هم گسستگی این کاربری هاست. براساس شاخص بزرگترین لکه، کاربری مرتع کاهش چشمگیر داشته که نشان دهنده گسستگی این کاربری است. مقدار تراکم لکه برای هر چهار کاربری افزایش یافته است ولی در مورد کاربری مرتع بیشتر است. همچنین، مقدار شاخص تعداد لکه برای چهار کاربری افزایش نشان داده که برای کاربری مرتع این افزایش چشمگیرتر است. به طور کلی، براساس یافته های این پژوهش، کاربری مرتع بیشترین تخریب و از هم گسستگی را در دوره زمانی مورد بررسی داشته است.

    کلیدواژگان: استان چهارمحال و بختیاری، پوشش زمین، سیمای سرزمین، شاخص های بوم شناختی
  • عبدالله موموندی، مریم امیدی نجف آبادی، سیدجمال فرج الله حسینی، فرهاد لشگرآرا صفحات 223-238

    1سیستم های آبیاری زیرفشار از بهترین فناوری های موجود برای مقابله با مشکل کمبود آب در بخش کشاورزی هستند، اما شوربختانه استفاده کشاورزان ایرانی از آن ها بسیار کمتر از حد انتظار است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی عامل های موثر بر گرایش کشاورزان به استفاده از سیستم های آبیاری زیرفشار است. روش پژوهش از نوع علمی- مقایسه ای بود. محدوده مکانی پژوهش، تمام استان های کشور بود و جامعه آماری آن کشاورزان نمونه ایرانی بودند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شد و تعداد آن ها 331 نفر بود. برای نمونه گیری، از شیوه نمونه گیری طبقه ای استفاده شد. افراد در هر طبقه به روش تصادفی انتخاب شدند. ویژگی های شخصی، نگرش، هنجارهای ذهنی، حمایت های دولتی، خودکارآمدی، کمبود آب و ویژگی های فناوری از متغیرهای مستقل پژوهش بودند. برای واکاوی داده ها، از روش آماری واکاوی مسیر در نرم افزار SPSS20 استفاده شد. نتیجه های به دست آمده نشان دادند متغیر مستقل نگرش، در مجموع، با ضریب بتای)β(  549/0 بیشترین تاثیر را بر گرایش کشاورزان در به کار بردن سیستم های آبیاری زیرفشار دارد و متغیرهای خودکارآمدی، کمبود آب و ویژگی های فناوری در رتبه های بعدی قرار دارند. افزون بر این، مشخص شد که ویژگی های شخصی، با ضریب بتای)β(001/0- تاثیری بر گرایش کشاورزان به این سیستم ها ندارند. بر اساس این   نتیجه گیری، پیشنهاد می شود. فعالیت های آموزشی- ترویجی در کشور برای بهبود نگرش و خودکارآمدی کشاورزان و افزایش دانش و مهارت آنان برای استفاده ازسیستم های آبیاری زیرفشار تقویت و توسعه یابد. 

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، رفتار، نگرش، ویژگی های فناوری
  • جواد بذرافشان، علی خلیلی، شاهرخ زند پارسا، علیرضا سپاس خواه، امین علیزاده، جواد فرهودی صفحات 239-250

    بررسی محتوایی مجله های علمی–پژوهشی در پیشرفت علمی و ارزیابی پژوهشگران و مرکزهای علمی و پژوهشی کشور نقش مهمی دارد. هدف این پژوهش در فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، ارزیابی مجله های علمی رشته مهندسی آب کشاورزی (آبیاری) است. دراین راستا، ده شاخص برای ارزیابی شکلی– ساختاری و ده شاخص برای ارزیابی کیفی مقاله ها در نظر گرفته شد و با این معیارها 23 مجله که در سال 1393 منتشر شده بودند ارزیابی شدند . پس از آن با روش آماری "توزیع نرمال"، مجله ها به پنج گروه از "بسیار خوب" تا "بسیار ضعیف" رتبه بندی شدند. نتایج این بررسی نشان داد 4/30% مجله های شاخه آبیاری در رتبه خوب، 1/39% در رتبه متوسط، 7/21% در رتبه ضعیف و 7/8% در رتبه بسیار ضعیف قراردارند. از نظر پنج شاخص مهم کیفی: ارزش کاربردی مجله، ضرورت انتشار مجله، بدیع بودن مقاله، به روز بودن مقاله و ارزش کاربردی مقاله ، نتیجه بررسی ها نشان داد که ارزش کاربردی پنج مجله (7/%21 مجله ها) بیشتر از حد مورد نظر (بیشتر از 4) است ولی امتیاز مجله های دانش آب و خاک، سامانه های سطوح آبگیر و Journal of Applied Hydrology (%13 مجله ها) بسیار کمتر از بقیه است. از نظر ضرورت انتشار مجله، ده مجله (5/%43 مجله ها)، از نظر به روز بودن موضوع مقاله، هشت مجله (8/%34 مجله ها)، از نظر بدیع بودن موضوع مقاله، چهار مجله (4/%17 مجله ها) و از نظر شاخص ارزش علمی – کاربردی مقاله، 3 مجله (%13 مجله ها) برتر بودند. سرانجام توصیه می شود که به کیفیت مقاله ها اهمیت بیشتری داده شود، از انتشار مجله های بسیار ضعیف خودداری شود و به نقش انجمن های علمی در انتشار مجله ها توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، علم سنجی، مجله های کشاورزی ایران
  • سمانه عابدی صفحات 251-266

    در بررسی حاضر، سعی بر آن است تا با بهره گیری از شاخص های ارزیابی اقتصادی، ارزش اقتصادی ورود فراورده های زیست فناور در زنجیره تولید صنعت پرورش مرغ گوشتی ارزیابی شود. برای دستیابی به این هدف، در سال 1394 اطلاعات لازم به تفکیک موردهای مختلف هزینه و درآمد، برای یک واحد مرغداری 45 هزار قطعه ای به صورت نمونه تهیه شد. مقایسه نتیجه های به دست آمده از سناریوهای مورد بررسی نشان داد که با به کارگیری مکمل و افزودنی زیستی در زنجیره تولید گوشت مرغ و استفاده از نهاده های زیستی در تولید ذرت و سویا، بیشترین سود سالانه، برابر 12085 میلیون ریال ایجاد می شود. با جایگزینی این سناریو با سناریوی پایه، سود اقتصادی برابر 9583 میلیون ریال ایجاد می شود. با ورود زیست فناوری در زنجیره تولید گوشت مرغ، هزینه تمام شده هر کیلوگرم از این فراورده، نسبت به سناریو پایه، در میانگین 29% کاهش می یابد. برابر یافته ها، اثر زیست فناوری در زنجیره تولید گوشت مرغ در سناریو خوش بینانه50% تحقق پذیری، معادل 74/3% از ارزش افزوده موجود بخش کشاورزی است که درصد بسیار چشمگیری است. بر پایه یافته های پژوهش، افزون بر بهره گیری از عامل های زیستی در تولید ذرت و سویا (دو عنصر مهم جیره غذایی مرغ)، کاربرد مکمل ها و افزودنی های زیستی می تواند موجب ایجاد ارزش اقتصادی اضافی زنجیره تولید گوشت مرغ بشود.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده، زنجیره تولید، زیست فناوری، صنعت طیور، محصول ذرت
|
  • S. Abedi, M.A. Malboubi Pages 123-138


    One of the most important indicators for country development is food security based on which access to sufficient and safe food is a main requirement for the rise of competent human resources. In this regard, adopting the proper policies, strategies, and implementation of operational plans for ranking, and consequently, the evaluation of agricultural products based on the safety and quality give rise to more profits and better agricultural activities to ensure the food safety from the origin. Based on experience experience in other countries, four major factors for food ranking are safety, quality, nutritional value and environmental concerns; therefore, in this review, emphasis is made on the importance of agricultural products ranking based on safety and quality. As a conclusion, the effectiveness of integrated farm management with the implementation of the bio-farming is presented in the framework of cost-benefit analysis which has been discussed and purposed in a biotech committee of Production Group of Biotechnology Headquarter. As such, the economic evaluation indicated that the use of biofertilizers led to an annual average profit surplus of 19500 billion rials in wheat production chain in Iran. Also, while eliminating chemical fertilizer subsidies, the possible economic encouragement could be estimated between 200-4600 thousand rials per hectare of wheat. In general, the average total benefit resulting from integrated nutrition management is calculated to be 24850 billion rials annually in Iran. This analysis showed that ranking of safe agricultural products not only triggers the improvement of production efficacy, increasing the incentive of safer producing and higher efficiency in using resources at the micro-level, but also leads to food security as well as reductions of the environmental damage, financial input by the government, and, waste of national resources as well as increasing the new investment at the macro-level.

    Keywords: Agricultural product ranking, Biotechnology, Cost–benefit analysis, Healthy products, Integrated nutrition management
  • N. Shiri, A.A. Mirakzadeh, K. Zarafshani Pages 139-156

    Increasing rates of unemployment among graduates of Iranian higher education in the field of agriculture due to low rates of job creation results in a strong need to promote entrepreneurship within this group. Entrepreneurship can be promoted by shaping graduates' entrepreneurial attitudes, values, perceptions, and intentions. Creating an entrepreneurial mindset among graduates of agricultural programs has the potential of changing their perspective regarding employment, so that instead of being jobseekers they become job creators. For this purpose, current study was conducted to identify the appropriate approaches for promoting entrepreneurship among students in Iranian higher agricultural education system. The comments of experts in agricultural entrepreneurship teaching and promotion in Iranian higher agricultural education system were studied using the Delphi method. In three rounds, 46 approaches were identified. One of the identified approaches can be cited "the use of active teaching and learning methods such as brain storming, experiential and service learning, teamwork and practical work, critical thinking and problem solving by educators in agricultural education".

    Keywords: Agricultural Education, Entrepreneurial Behavior, Entrepreneurial Mindset
  • A. Mahdavi Damghani, J. Kambouzia, F. Aghamir, H. Mahmoudi Pages 157-168

    Attaining sustainable food security in Iran, as a country located in arid and semi-arid region requires overcoming many challenges including limited basic resources (water and arable land), improving food safety and health and increasing productivity of agroecosystems as well as reconstructing market and affordability to food. Climate change has further threatened country’s capabilities for sustainability of agricultural systems. Reconsideration for intensive farming due to diminished quality and quantity of water, soil, and biodiversity resources which are caused by long time conventional practices is a necessity for providing sustainability of agroecosystems in Iran. Food security, however, should not be declined in the process; so, we need a new paradigm of “sustainable intensification” which integrates food security and meanwhile ecological sustainability of these systems. Sustainable intensification is a prerequisite of adaptation to climate change in Iran, as adaptation needs to reduce water consumption and increase water use efficiency (WUE), optimize soil tillage and management and maximize productivity of whole production chain. This would be done in triple steps of 1- reducing input consumption, 2- replacing conventional inputs and practices by integrated and sustainable ones and 3- recreating and redesigning climate- resilient agroecosystems. Opportunities and challenges of the duty is reviewed in the text.     

    Keywords: Food security, Productivity, Resilience, Sustainability
  • N. Seifzadeh, M.A. Sahari _ Pages 169-180

    Structured lipids are oils and fats whose physical and nutritional properties are modified by changes in the position or type of triglyceride-containing fatty acids. In structured lipids the unique characteristics of the fatty acids combine to enhance the nutritional, technological or medicinal value of the final product. The most important mechanism used in the synthesis of structured lipids is inter-esterification, which can be applied chemically or enzymatically. Structured lipids are produced by chemical, enzymatic orgenetic method. In chemical synthesis, the control of the distribution of fatty acids in specific positionsis very difficult and the reaction is not specific. The enzyme syntheses are carried out under lower temperature conditions and fewer sub-reactions and byproducts are produced. Structured lipids have a variety of applications such as producing low-calorie fats, modifying the physicochemical properties of fats such as oxidative stability, producing specific oils for different industrial applications such as bakery, frying oil and producing fat substitutes with defined characteristics such as cocoa butter alternatives.

    Keywords: Chemical, enzymatic syntheses, Inter-esterification, Lipase, Structured lipids
  • N. Etemadi, R. Mohammadi Nejad, A. Sheikh Alyan Pages 181-198

    Utilizing greenhouses for growing ornamental flowers and vegetables have attracted especial attention during last decades especially in arid areas of the world. Generally, designing, building, and choosing the cover type to be grown in the greenhouse, depend mainly on several fundamental factors such as climatic conditions, plant type and financial condition of the investor. Meanwhile, climatic conditions like temperature (average monthly temperature and difference between day and night temperatures), radiation (light duration, intensity and quality) and wind (maximum/average speed and direction) have particular importance in sustainable greenhouse systems. In this article due to existence of different climatic regions in Iran, effective climatic graphs, including temperature and radiation, for several major cities were presented to be used as guideline in design and management of greenhouse and the crops to be grown according to Food and Agriculture Organization (FAO) method. In addition, relative humidity was added to the graphs and the wind graphs (maximum speed and average monthly speed) were plotted separately. At the end, essential recommendations for growing thermophilic vegetables for different areas of Iran were suggested.

    Keywords: Climatic conditions, Greenhouse, Relative humidity, Sun radiation, Temperature, Warm-season vegetables, Wind
  • B. Tajeddin Pages 199-212

    Supplying, saving, processing, distribution and consuming healthy and high quality foods are major objectives in food policy and marketing. Food packaging is an important issue to achieve these objectives and consequent customer satisfaction. In the past, the main role of packaging was to preserve food quality up to the stage of consumption. But now, the role of technological packaging is more diverse and includes protecting the product against any contamination, maintaining its integrity, the attractiveness of the product, ease of transportation, increased productivity and awareness by labeling of the necessary information on the package and ease of use.  Reaching these aims will help to achieve the goal of reducing product wastes. Hence, it seems that by addressing the packaging responsibility, the amount of agricultural wastes can be significantly reduced. In general, the role and place of packaging in the supply system of agricultural products can be summarized in the four main areas of food security, value added, wastes reduction, and energy saving. This paper focouses on the four above issues, while emphasizing on the sufficient knowledge and skills required on the basis of scientific and technical principles of packaging.

    Keywords: Food security, Health-packaging-food nexus, Value added, Waste reduction
  • M. Teimory, J. Feghhi, M. Zobeiri Pages 213-222

    The use of land without considering landscape topography and climate of the region, can lead to disastrous consequences, such as erosion, desertification and environmental degradation. The present study aimed to investigate the landscape spatial pattern changes using ecological metrics in Chaharmahal Bakhtiari province between 1997 and 2011. After providing the land cover maps in four categories of residential, forest, rangeland, and agriculture, ecological metrics at the class level including class area, edge density, largest patch index, patch density and number of patches were analyzed. The results showed that according to the class area metric in the studied period, the rangeland area decreased compared to the other three land uses. The edge density metric for the four land uses increased, which means increase in the fragmentation of these land uses. According to the largest patch metric, the rangeland has been significantly reduced, indicating the fragmentation of this land use. The patch density metric has increased for all land uses, which is higher for rangeland. Also, the amount of the number of patches metric increased for four land uses, which is more evident for rangeland. In general, based on the findings of this study, rangeland had the highest degree of degradation and fragmentation during the studied period.

    Keywords: Chaharmahal Bakhtiari province, Ecological metrics, Land cover, Landscape
  • A. Momvandi, M. Omidi Najafabadi, J.F. Hosseini, F. Lashgarara Pages 223-238

    Using pressurized irrigation systems are one of the best ways to solve the problem of water scarcity in the agricultural sector, but their use by Iranian farmers is much less than expected. The main purpose of this study is the investigation of factors affecting the farmers' tendency to use these systems in Iran.  This research is causal-comparative. The geographical area is all provinces of Iran. Statistical population is model farmers. The sample size has been calculated by Cochran’s test and the number of people are 331. The sampling method is stratification and people in each group have been randomly selected. The independent variables of research are distinguished farmers, government supports, attitude, self-efficacy, water scarcity, technological features and personal characteristics. The path analysis statistical method and SPSS20 have been used to analyze the data. The results show that attitude variable has the highest impact on farmers' tendency (β= 0/549) and self-sufficiency and water scarcity are in the next order. In addition, it has been found that personal characteristics do not have effect on the tendency of farmers to use these systems (β= -0/001). Based on these results strengthening and developing the educational and extensional activities in the country to improve the attitude and self-efficacy of farmers as well as increase their knowledge and skills in using pressurized irrigation systems are suggested.

    Keywords: Attitude, Behavior, Self-efficacy, Technological features
  • J. Bazrafshan, A. Khalili, Sh. Zand, Parsa, A.R. Sepaskhah, A. Alizadeh, J. Farhoodi Pages 239-250

    Evaluation of scientific journals are required in Iran to study the scientific progress, research activities and research centers. Therefore, the objectives of this study was evaluation of the journals quality in field of water engineering in agriculture (Irrigation) and the related articles and management aspects of the journals publishing these articles in Iran. Twenty-three journals were selected for evaluation in 2014, and ten indices were designed for evaluating the journals and their articles. The evaluation data were statistically analyzed using normal distribution procedure to rank the journals in 5 categories from “very good” to “very poor”. Results indicated that 30.4% of the journals ranked “good”, 39.1% were “intermediate” and 21.7% ranked “poor” and 8.7% were “very poor”. The journals were also compared for five important indices related to innovativeness, applicability, up-to-dateness of articles, practical usefulness and necessity of publication of the journal. Among the evaluated journals, the applicability index for 5 journals (21.7%) was higher than the expected level (higher than 4), further, this index for journal of Water and Soil Science, journal of Water Harvesting System and Journal of Applied Hydrology (13.0%) were much lower than others.  With respect to necessity of publication 10 journal (43.5%), up-to-dateness, 8 journals (34.8%), innovativeness, 4 journals (17.4%) and applicability, 3 journals (13.0%) were preferred. Finally, it is recommended that more emphasis should be put on the quality of articles, publication of very poor journals should be discontinued, and more support should be given to the journals sponsored by scientific societies.
          

    Keywords: Evaluation, Iranian journals of agriculture, The Iran Academy of Sciences, Scientometrics
  • S. Abedi Pages 251-266

    In this study, it has been attempted to determine the economic value of using biotech products in the broiler production chain through applying economic parameters. In order to achieve the research objectives, the required information of costs and income of a 45,000-unit poultry farm was investigated in 2015. Results of examined scenarios showed that through the best scenario (2), the maximum annual profit of 12085 million Rials would be created. Also, with the introduction of biotechnology in the broiler production chain, on average, the cost per kilogram decreased 29% compared to the baseline scenario. In addition, the results showed that beneficial effect of biotechnology in broiler production chain in an optimistic scenario of 50% realization, is equivalent to 3.74% of the agricultural sector's value added, which is a significant percentage. Therefore, based on the findings of the research, in addition to the use of biological inputs of corn and soybean production as the most important elements in the broiler diet, also supplements and bioadditives lead to the creation of extra value in the broiler production chain.

    Keywords: Biotech products, Corn, Poultry industry, Production chain, Value added