فهرست مطالب

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال پنجاه و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور پهلوان، فرهاد احمدی * صفحات 155-174

    قرآن کریم از قالب روایت گری داستان ها برای بیان معارف بهره برده است. علی رغم کوشش های تفسیری فراوان، در حوزه قصص قرآنی، بررسی شیوه روایت گری خداوند در این آیات، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. چینش آیات روایت گر طوفان نوح(ع)، در سوره هود(ع) با فرض آنکه بر اساس سیر زمانی به توصیف حوادث واقع شده در طوفان می پردازد، با تعارض هایی روبرو است. این پژوهش با پیشنهاد الگوی «رگ برگی» برای این آیات، ضابطه ای برای عدم رعایت توالی زمانی، در چینش این آیات به دست می دهد. با تفکیک جملات مربوط به دو گروه مومنان و کافران از یکدیگر و قرار دادن آن ها در الگوی رگ برگی، طرحی از کل وقایع ماجرای طوفان، به ترتیب زمان وقوع شکل خواهدگرفت. این نظام چینش آیات، ضمن آنکه می تواند در تفسیر برخی دیگر از روایت های قرآن کریم مورد توجه قرار گیرد، نخست روشن می سازد که گفتگوی میان نوح(ع) و فرزندش در آستانه برپایی طوفان انجام گرفته است و نه بعد از به حرکت در آمدن کشتی و دوم آنکه دعای نوح(ع) برای نجات فرزندش نه بعد از پایان یافتن طوفان، آن چنان که ترتیب آیات سوره هود(ع) نشان می دهد، بلکه درست پس از ربوده شدن فرزند نوح(ع) توسط امواج صورت گرفته است. همچنین مطابق این نظام، جریان یافتن مقوله «سلام»، بعد از پایان یافتن صحنه پر خطر طوفان و ناآگاهی نوح(ع) از وضعیت اعتقادی فرزند خویش، به گونه ای نو تفسیر می یابند.

    کلیدواژگان: الگوی رگ برگی، پیوستگی آیات، تفسیر ساختاری، ساختار سوره، هبوط
  • مرتضی ایروانی، بی بی زینب حسینی* صفحات 175-195

    فهم چگونگی شکل گیری انگاره تواتر قرائات سبع، یکی از چالش های مهم دانش قرائات است. با وجود اینکه تاریخ و اسناد قرائات سبع نشان می دهد که این قرائات، دارای شرط تواتر نیستند، ولی این انگاره در بین اهل سنت، به صورت یک باور شایع در آمده است، تا آنجا که برخی، منکر آن را کافر دانسته اند.
    در این پژوهش، از روش مطالعه ساختاری تاریخی و با استفاده از ابزار توالی در مطالعه تاریخ، برای کشف زمینه های پیدایش این انگاره، بهره برده شده است. نیز تلاش شده تا به ارتباط بین تاریخ قرآن، با تاریخ اسلام و تاریخ حدیث، توجه شود.
    پیدایش انگاره تواتر قرائات سبع، اگر چه از موضوعات تاریخ قرآن به شمار می آید ولی با موضوعات مختلفی از تاریخ اسلام و تاریخ حدیث ارتباط دارد. توجه به این دو حیطه مرتبط، در بازگشایی ابهامات پیدایش این انگاره، راه گشا هستند. برخی ازاین موضوعات عبارتند از: کتاب علی(ع)، مشکل مدارالإسناد روایات فقهی اهل سنت، سرقت حدیث، نظام طبقه بندی جامعه در حکومت عباسیان،...

    کلیدواژگان: تواتر، کتاب علی(ع)، سرقت حدیث، طبقه العامه، قرائات سبع
  • ابوالفضل خوش منش* صفحات 197-215
    قرآن در تعریفی کوتاه و نیز جامع و مانع، کلام الله است و می دانیم که پیروان ادیان دیگر نیز چنین ادعایی در مورد متن مقدس خود ندارند. قرآن پس از نزول خود، خود را به همه شناساند. پیامبر اکرم(ص) با شیوه ای حکیمانه به تعلیم آن پرداخت و این کتاب پس از زمانی کوتاه در گستره جغرافیایی وسیعی نشر یافت و زبان عربی را به صورتی عمیق تحت تاثیر خود قرار داد و خدمات بزرگی را به این زبان انجام داد. اما از زمان های پیشین میان قرآن و زبان عربی، تصور یک «این همانی» پدید آمد و گاه زبان عربی و ادبیات درازدامنی که پس از نزول قرآن و بنا بر شرایط و در بستره آیین خاص پدید آمد و همه قواعد آن نیز لزوما منطبق با سخن و منطق قرآن نبود، الزاما مقدمه فهم قرآن قلمداد شد. بر اساس این تصورات، برخی اسلام را دین اعراب و قبایل بدوی جزیره العرب شمرده اند و گروهی نیز قائل به این شده اند که برای ارتباط گرفتن با متن این دین یا باید عرب بود یا سالیان طولانی را لزوما به فراگیری زبان عربی گذراند. مقاله با روش توصیفی و کتابخانه ای به بیان این موضوع می پردازد که قرآن در حصار مکان و زمان و زبان خاصی نمانده است و عربی الهی آن، عربی قومی ویژه و زبان مادری کسی نیست، بلکه این عربی، لسان مبین الهی در کسوت زبانی بشری است که بنا بر مصالحی، منطقه نزول آن در سرزمینی عرب نشین درنظر گرفته شده است و چنین حالتی مزیت و محرومیتی را برای کسی رقم نمی زند
    کلیدواژگان: زبان اعراب، زبان عربی، زبان قرآن، عربی بودن قرآن، عربیت قرآن، عربی مبین، لسان مبین
  • زهرا خیراللهی، حسین رضایی* صفحات 217-234
    اخیرا کتابی با عنوان «نقد قرآن»، نوشته شخصی به نام سها منتشر گردیده که به ادعای مخالفین، کامل ترین کتاب در زمینه نقد قرآن بوده که تلاش نویسنده در آن، اثبات وجود خطا و ضعف در قرآن است. تعدادی از شبهات این کتاب، به نقد مراحل تکامل جنین و نیز زمان تعیین جنسیت آن از دیدگاه قرآن و سنت پرداخته و آن را خطای علمی می پندارد. این تحقیق که به روش توصیفی تحلیلی و با گرایش انتقادی انجام گرفته، قصد دارد با نقد و بررسی دقیق شبهات مطرح شده، به این شبهات پاسخ قاطع و علمی ارائه نموده و حقانیت قرآن کریم را آشکار نماید. حاصل پژوهش این است که مراحل شرح داده شده تکامل جنین و همچنین زمان های تعیین شده در خصوص خلق، جعل و عامل تعیین جنسیت جنین در قرآن و سنت در عین اختصار، دقیقا مطابق با یافته های پزشکی بوده و توسط این علوم مورد تایید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: جنین شناسی، حدیث، سها، شبهات، قرآن
  • سید حامد علی زاده * صفحات 235-257

    رابطه میان قرآن و کتاب مقدس همواره مورد توجه قرآن پژوهان و مستشرقان بوده و آرای متفاوت و گاه متضادی را سبب شده است. آنجلیکا نویورت از جمله قرآن پژوهانی است که به بررسی این رابطه پرداخته و دیدگاهی جدید را رقم زده است. نویورت با تکیه بر مفاهیمی چون گفتاری بودن قرآن و دوره باستان متاخر، سعی در اثبات این ادعا دارد که ماهیت گفتاری و پویای قرآن سبب شده است که قرآن، حول معلومات و معارفی که در دوره باستان متاخر وجود داشته، به بحث و گفتگو بپردازد. از جمله موضوعات و معارف موجود در دوره باستان متاخر، معارف کتاب مقدسی بود که منجر به طرح سوالات و بحث هایی می گردید. این مقاله با بررسی این دیدگاه و وجوه احتمالی آن اعم از اقتباس، بازتاب و اثرپذیری سعی بر آن دارد، دیدگاه نویورت درباره رابطه قرآن و کتاب مقدس را تحت عنوان بازتاب یا اثرپذیری قرار داده و آن را مورد ارزیابی و نقد قرار دهد. آنچه از بررسی دیدگاه وی به دست می آید نشان از این حقیقت دارد که دیدگاه نویورت در اکثر موارد بیانگر بازتاب روایت های کتاب مقدس در قرآن، بدون اثرپذیری است که دلایل و شواهد موردی متعددی نیز، برای آن بیان شده است.

    کلیدواژگان: آنجلیکا نویورت، اثرپذیری، بازتاب، دوره باستان متاخر، قرآن، کتاب مقدس
  • حبیبه قیصری، قاسم فائز*، عبدالهادی فقهی زاده صفحات 259-278

    از جمله اوصاف قرآن کریم، وصف آن به عربی بودن است، تعبیری که یازده مرتبه در قرآن به کار رفته است. این موارد استعمال، بیانگر تاکید خداوند بر این صفت است که قابل تامل و تحقیق است. این پژوهش با استفاده از معناشناسی ساخت گرا و روابط همنشینی میان واژگان، قیود معنایی واژه «عربی» را از آغاز تا انعقاد کلام و تاثیر بر مخاطب، ارائه می کند. بنابراین، مهم ترین قیود واژه «عربی» در قرآن عبارتند از: قیدهای «اتصال و انسجام»، «به لفظ درآوردن»، «صیرورت» و «القاء علم در باطن دیگری» در مرتبه فرستنده، قیدهای «توسعه و جدایش»، «تنوع و گوناگونی»، «صداقت و راستی در بیان»، «خوانش پذیری»، «استحکام درونی»، «بیان پذیری»، «نشانه داری» و «روشن بودن» در مرتبه پیام و قیدهای «ایجاد قوه تشخیص»، «متمایز شدن»، «خود نگه داری»، «ایجاد انگیزه»، «یادآوری»، «هدایت پذیری» و «اشراف و تسلط» در مرتبه گیرنده این پیام قرار گرفته اند و عربیت، مفهومی است که در همه این مراتب جریان دارد.

    کلیدواژگان: تفسیر، روابط همنشینی، قرآن، معناشناسی، واژه عربی
  • مجید معارف*، راضیه مظفری صفحات 279-302
    میرزاحسین نوری (محدث نوری) درکتاب «مستدرک الوسائل» از 65 کتاب حدیثی استفاده کرده که حرعاملی در وسائل الشیعه به علت عدم دسترسی و یا عدم اعتماد بدانها، از آن ها روایتی نقل نکرده است. وی در فائده دوم خاتمه مستدرک، با استفاده از روش هایی نظیر ثبات شهرت و اعتبار کتاب از طریق بیان طرق بزرگان و علماء به کتب مذکور، اثبات عدم دسترسی حرعاملی به برخی کتب و اعتمادش در صورت دستیابی به آن ها، استقصاء شروح اعلام شیعه بر برخی کتب و... به اثبات اعتبار منابع مورد استفاده در مستدرک الوسائل می پردازد. تحلیل و ارزیابی مولفه های به کار رفته در اثبات اعتبار کتب، حاکی است، مولفه هایی نظیر اعتبار کتاب به علت سلامت متن از جبر و غلو و... ریشه در عنایت قدمای امامیه به این موارد داشته و از اتقان علمی کافی برخوردار بوده و در مقابل، برخی دیگر نظیر اثبات اعتبار مولفین کتب از طریق توثیقات عام و... به علت اختلاف علماء در پذیرش یا رد این توثیقات، فاقد اعتبار علمی کافی است.
    کلیدواژگان: اعتبار بخشی، خاتمه مستدرک الوسائل، کتب حدیثی، محدث نوری
|
  • Mansour Pahlevan, Farhad Ahmadi * Pages 155-174

    In the Holy Qur’an the method of narrating stories is applied in order to express teachings. In spite of many exegetical attempts about Qur’anic stories, the study of God's narrating way in such verses has been less considered. The arrangement of the Flood of Noah verses in Surah Hood, in case it has been shown chronologically based on occurred events, is confronted with some contradictions. Suggesting the “vein” pattern for these verses, the present research provides a criterion for not observing the sequence of time in the arrangement of these verses. By distinguishing between the phrases of the two groups of believers and infidels and placing them in the pattern of vein, a plan of all events of the Flood story will be formed according to the chronological order. In addition to the possibility of applying such arrangement of the verses in interpreting some other narratives of the Qur’an, it is argued that firstly the conversation between Noah and his son was on the verge of the Flood, not after moving the ship, and secondly Noah's prayer for saving his son was not after the end of the Flood, as shown by the arrangement of the Surah Hood, but was just after taking Noah's son by the wave. According to this order, the events of “Salam” (peace) after the end of the Flood’s high-risk scene and Noah’s ignorance of his child’s belief are reinterpreted in new way, as well.

    Keywords: The vein pattern, coherence of the verses, structural interpretation, structure of the surah, the descent
  • Bibi Zeinab Hosseini *, Mortaza Iravany Pages 175-195

    To understand how the idea of frequency (tawātur) of the seven readings was formed is a major challenge in the science of readings. Despite the fact that the history and documents of the seven readings testify that these readings are not authenticated as mutawātir, with its conditions, this theory among the Sunnis has become taken as a common belief, as far as those who deny it are regarded as infidel. The present study is based on the historical-structural method, applying the sequence means in the study of history, in order to explore the origins of the emergence of this idea. Accordingly, it is pointed out to the connection between the history of the Qur’an, the history of Islam and the history of hadith; Although the emergence of the idea of ​​the seven readings is one of the topics of the history of the Qur’an, it is related to various matters of the history of Islam and hadith, as well. Paying attention to these two related areas is the key to reopen the ambiguities of its emergence. Some of these topics include: the book of Ali (AS), the problem of madār al-'isnād of the Sunni jurisprudential hadiths, the hadith plagiarism, the system of classifying the society during the Abbasids, etc.

    Keywords: Tawātur, Seven Readings, The Book of Ali (AS), Hadith Plagiarism, The Sunni (‘Āmmah) Class
  • Abolfazl Khoshmanesh * Pages 197-215
    The Holy Qur’an, in a brief but comprehensive definition, is the Word of Allah. Such a definition has never been uttered by the followers of the religions other than Islam, concerning their holy Books. The Qur’an introduced itself after its descent and the Prophet Muhammad (PBUH) taught it in a wise way so that it was spread in a broad arena during a short period, and then affected deeply on the Arabic language, as it served and promoted it. However, an imagination has been come to be emerged from the beginning, saying that between the Qur’an and Arabic there is a kind of “unity”; Arabic and its rich literature, being emerged after the revelation of the Qur’an under some certain circumstances and grounds and its rules are not necessarily compatible with the word and logic of the Qur’an, has been considered as entry to the comprehension of the Qur’anic message. Accordingly, some believe that Islam is the religion of Arabs and Bedouins of Arabia and some state that to have a good connection to Islamic text one needs to be either originally Arab or has learned Arabic for a long time. The present Article argues that the Qur’an is not enclosed of certain time and place and its Arabic is not the mother tongue or specific to a nation, but rather its Arabic is the Divine clear langue dressed by human language, which was descended in an Arabic region, due to some especial reasons. This state provides neither any privilege nor any privation for somebody.
    Keywords: language of the Qur’an, Arabic language, the Qur’an considered as Arabic, language of Arabs, clear language, clear Arabic
  • Zahra Kheirolahi, Hossein Rezaee * Pages 217-234
    Recently a book called “Criticism of the Qur’an” by a person named Soha has been published, claimed by the oponents as the most complete book on criticizing the Holy Qur’an, and the author attempted to prove the existence of errors and weakness in the Qur’an. Some of its misconceptions criticize the stages of the Evolution of emberyo and stimation of the time of determining its gender from the point of view of the Qur’an and Sunnah and then assume them as scientific errors. The present paper, based on the descriptive-analytical method in a critical approach, is to present a strong and scientific answer to these misconceptions and proves the truth of the holy Qur’an, through examining them carefully. Findings show that the stages of the evolution of emberyo as well as the times of creating and placing it and the cause of determining its gender in the Qur’an and Sunnah are exactly compatible with medical inventions and confirmed by these sciences.
    Keywords: The Qur’an, embryology, hadith, misconceptions, Soha
  • Seyed Hamed Ali Zadeh * Pages 235-257

    The issue of interrelations between the Qur’an and the Bible has been continuously discussed by orientalists and Qur’anic scholars, leading to some various or sometimes contradict ideas. The scholar Angelika Neuwirth studied this interrelation and brought new theories. Based on notions including speaking language of the Qur’an and the late antique, she seeks to prove that the speaking and dynamic nature of the Qur’an was the very reason that the Qur’an talked about issues and information which existed in the late antique. Among the subjects and teachings of this period were the Biblical teachings which led to some notable questions and discussions. Reviewing this perspective and its possible features, including adaptation, reflection and effectiveness, the present paper tries to evaluate and criticize Neuwirth’s view of the interrelations between the Qur’an and the Bible; reflection or effectiveness. Briefly in conclusion, the idea of Neuwirth mostly shows the reflection of biblical narratives in the Qur’an without any effect on, claiming with several reasons and evidences.

    Keywords: : effectiveness, Angelika Neuwirth, Reflection, Late Antique, the Qur’an, the Bible
  • Habibeh Gheisari, Ghasem Faez *, Abdolhadi Feghhi Zadeh Pages 259-278

    Among the features of the Qur’an is its definition as “'Arabī”, an expression occurred eleven times along the Sūrahs. Such applications by Allah points to His emphasis on this trait, that is worth considering and studying. The present research, based on semantics of constructivism and the paradigmatic relations between the vocabulary, presents the semantic constraints of the term “'Arabī” from the beginning to the coalescence of the word and the influence on the audience. Therefore, the most important constraints of the word “'Arabī” in the Qur’an are as follow: “connection and cohesion,” “to make words”, “toxication” and “induction of science in the other” at the transmitter level, the terms “development and separation”, “Diversity and diversity”, “honesty and truth in expression”, “readability”, “inner strength”, “expressiveness”,“signification”, and “turning on” at the order of the message, and the constraints of “creating the faculty of discovery”, “distinguishing”, “self-preservation”, “making motivation”, “remembrance”, “accepting guidance” and “aristocracy and domination” are at the receiving level of this message, and Arabism is a concept that is going on in all.

    Keywords: exegesis, paradigmatic relations, the Qur’an, semantics, the term 'Arabī
  • Majid Maaref *, Razieh Mozaffari Pages 279-302
    In the book “Mustadrak al-Wasā’il”, Mirza Hossein Nūrī, known as “Muḥaddith Nūrī”, used 65 hadith books, from which Sheikh Ḥurr ‘Āmilī, due to lack of access or distrust, has not quoted in the compilation of his book Wasā’il al-Shī'a. In the second section of the end of Mustadrak, using methods such as proving the reputation and credibility of the book through the expression of the chains of scholars to the above books, proving Ḥurr’s lack of access to some books and his trust in them in case of his accessibility, naming completely the commentaries of some Shī'a scholars for some books, he tries to authenticate the sources used in Mustadrak. Analysis and evaluation of elements applied to authenticate the books point that some elements including the credibility of a book due to its lack of compulsion (jabr) and exaggeration (ghuluw), etc. go back originally to the early Imamī scholars’ attitude to such sources and then the possibility of their enough validation. In contrast, some others are not reliable, for although the authors of such books were among common authentications (tawthīqāt ‘ām), the scholars are not in consensus about them.
    Keywords: authenticating, end of Mustadrak al-Wasā’il, hadith books, Muḥaddith Nūrī