فهرست مطالب

حیات - سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 82، تابستان 1398)

فصلنامه حیات
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 82، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا فارسی، مسعود چهری، آرمین زارعیان، فاطمه سلطان نژاد* صفحات 106-123
    زمینه و هدف

    تلاش برای بهبود خود مراقبتی بیماران نارسایی قلبی باعث نتایج بهتر درمان و افزایش طول عمر آنان می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه مراقبتی مبتنی بر مدل پندر بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت و خود مراقبتی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی انجام یافته است.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی کنترل شده تصادفی یک سوکور، 48 بیمار مبتلا به کلاس دو و سه نارسایی قلبی مراجعه کننده به بیمارستان گلستان تهران در سال 96-1395 به روش هدفمند انتخاب و به طور تصادفی ساده به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص یافتند. در گروه مداخله برنامه مراقبتی مبتنی بر مدل ارتقای سلامت پندر در 6 جلسه اجرا شد. داده ها قبل و بعد از مداخله با استفاده از پرسش نامه های شیوه زندگی ارتقای سلامت و سنجش شاخص های خود مراقبتی در بیماران نارسایی قلبی جمع آوری و سپس، با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات ابعاد (به جز بعد خودشکوفایی)، نمره کل رفتارهای ارتقای سلامت و خود مراقبتی در گروه آزمون بعد از مداخله بیش تر از گروه کنترل بود (05/0p<). همچنین، بعد از مداخله میانگین نمرات ابعاد و نمره کل رفتارهای ارتقای سلامت و خود مراقبتی در گروه آزمون افزایش معناداری داشت (05/0p<).

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه مراقبتی مبتنی بر مدل پندر باعث افزایش رفتارهای ارتقادهنده سلامت و خود مراقبتی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی می شود. لذا، استفاده از این مدل مراقبتی در این گروه از بیماران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، مدل ارتقای سلامت، نارسایی قلبی، کار آزمایی کنترل شده، کارآزمایی بالینی
  • کبری لیمویی، شهرام مولوی نژاد*، مرضیه اسدی ذاکر، امان الله حیدری، الهام مراغی صفحات 124-137
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از روش های مهم که می تواند باعث افزایش کیفیت زندگی بیماران بعد از بای پس عروق کرونر شود، برنامه های بازتوانی قلبی در منزل است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر بازتوانی قلبی در منزل بر کیفیت زندگی بیماران بعد از عمل بای پس عروق کرونر انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این پژوهش کارآزمایی بالینی 102 بیمار بستری در بیمارستان های گلستان و امام خمینی شهر اهواز در سال 1396 براساس معیارهای ورود انتخاب و سپس به روش بلوک های جای گشتی تصادفی شده به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. برای گروه مداخله چهار جلسه آموزشی به مدت 4 روز در بیمارستان انجام یافت و سپس شش جلسه بازتوانی قلبی در منزل (هر دو هفته یک بار به مدت سه ماه) انجام گرفت. پرسشنامه کیفیت زندگی MacNew توسط گروه های مداخله و کنترل قبل از عمل و سه ماه بعد از عمل تکمیل شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین حیطه ها و نمره کل کیفیت زندگی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل، افزایش بیش تری پیدا کرده بود (001/0p<). اندازه اثر در حیطه هیجانی 17/1، در حیطه فیزیکی 42/1، در حیطه اجتماعی 91/1 و در کل کیفیت زندگی 67/1 به دست آمد. مقدار اتا (Eta) 408/0 نشان دهنده اثر بازتوانی قلبی بر کیفیت زندگی است که در سطح کم تر از 0001/0 معنادار است.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان دهنده اثرات مثبت اجرای بازتوانی قلبی در منزل بر ابعاد مختلف کیفیت زندگی است. لذا این روش به عنوان یک مدل مراقبتی موثر و با صرفه برای تمامی بیماران مراجعه کننده به مراکز جراحی قلب پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بای پس شریان کرونری، کیفیت زندگی، بازتوانی قلبی، بازتوانی قلبی در منزل
  • سجاد سعادت، مهرداد کلانتری*، محمد باقر کجباف، مظفر حسینی نژاد صفحات 138-150
    زمینه و هدف

    رفتارهای ارتقادهنده سلامت به عنوان یک راهبرد مهم برای حفظ و ارتقای استقلال، سلامت و کیفیت زندگی افراد مبتلا به بیماری های مزمن به رسمیت شناخته شده است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه رفتارهای ارتقادهنده سلامت در بیماران ام.اس و افراد سالم انجام یافته است.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش مقطعی- مقایسه ای در بیماران مبتلا به ام.اس و افراد سالم استان گیلان در سال 1397 انجام یافته است. به منظور انجام پژوهش 120 بیمار ام.اس (از طریق انجمن ام.اس استان گیلان و سایر مراکز درمانی) و 120 فرد سالم به شیوه در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پروفایل سبک زندگی ارتقادهنده سلامت استفاده شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام یافت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رفتارهای ارتقادهنده سلامت در بیماران ام.اس به طور معنادار کم تر از افراد سالم است (001/0>p، 238=df، 127/3-=t). نتایج بررسی مولفه ها دلالت بر این داشت که میانگین رتبه ای مولفه های خودشکوفایی (001/0>p، 191/4-=Z، 500/4948=U)، روابط بین فردی (003/0>p، 957/2-=Z، 12874=U)، مدیریت استرس (008/0>p، 644/2-=Z، 5787=U)، و فعالیت جسمانی (002/0>p، 156/3-=Z، 500/5506=U)، در بیماران ام.اس به طور معنادار کم تر از افراد سالم است. اما بین بیماران ام.اس و افراد سالم در مولفه های مسوولیت پذیری در قبال سلامت و تغذیه تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    در مجموع می توان نتیجه گرفت که شرایط مزمن با کاهش رفتارهای ارتقادهنده سلامت، در بیماران ام.اس همراه است و می بایست از طریق مداخلات پرستاری و روان شناختی مناسب در این زمینه به بیماران آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای ارتقادهنده سلامت، سبک زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • زهرا خلیلی، مریم نوایی، منصور شکیبا، علی نویدیان* صفحات 151-167
    زمینه و هدف

    تجربه خشونت خانگی، پیامدهای منفی بر سلامت روان زنان باردار دارد و مداخله هایی برای کاهش این پیامدهای منفی باید طراحی شود. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی- حمایتی بر پریشانی روان شناختی زنان باردار خشونت دیده انجام یافته است.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی در مورد 100 نفر از زنان باردار تحت خشونت خانگی که در سال 1397 برای دریافت مراقبت های دوران بارداری به مراکز جامع سلامت شهر زاهدان مراجعه کرده بودند، انجام یافته است. نمونه ها به شیوه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله 4 جلسه مداخله آموزشی- حمایتی انفرادی را طی دو هفته دریافت کردند. گروه کنترل در این مدت برنامه مراقبت معمول را دریافت کردند. قبل از مداخله و پس از گذشت 4 هفته از پایان مداخله، داده ها به کمک پرسشنامه های غربالگری خشونت خانگی فرم کوتاه (HITS) و مقیاس پریشانی روان شناختی کسلر (K10) در دو گروه جمع آوری و در نرم افزار SPSS نسخه 21 به کمک آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمره پریشانی روان شناختی گروه زنان باردار در گروه مداخله از (58/4)90/30 به (81/3)18/22 با میانگین تغییرات (93/3)72/8- و در گروه کنترل از 15/4±22/25 به 16/4±06/24 با میانگین تغییرات (48/1)16/1- کاهش یافت. تحلیل کوواریانس با کنترل اثر پیش آزمون نشان داد که میانگین نمره پریشانی روان شناختی زنان باردار در معرض خشونت در دو گروه پس از مداخله آموزشی حمایتی تفاوت آماری معناداری داشته است (001/0p<).

    نتیجه گیری

    نتیجه این بررسی نشان داد که مداخله آموزشی- حمایتی طراحی شده در کاهش پریشانی روان شناختی در زنان باردار تحت خشونت موثر است. بنابراین وارد کردن مداخله آموزشی- حمایتی در برنامه مراقبت های بارداری زنان تحت خشونت خانگی به منظور افزایش سلامت مادر و جنین توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی- حمایتی، خشونت خانگی، پریشانی روان شناختی، بارداری
  • محمدحسین اسماعیل زاده*، مرضیه مقرب، سید محمدرضا حسینی، جواد باذلی، امین زمانی صفحات 168-178
    زمینه و هدف

    بهبود تصمیم گیری بالینی یکی از چالش های سیستم اورژانس پیش بیمارستانی است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر اجرای برنامه تمرینی مدیریت بیماران ترومایی بر توانایی تصمیم گیری بالینی تکنسین های فوریت های پزشکی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی میدانی شاهددار تصادفی شده تعداد 64 نفر از تکنسین های اورژانس پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در سال 1397، به روش در دسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی طبقه ای به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی مدیریت تروما تدوین شده براساس استانداردهای موجود کشوری و جهانی طی دو روز فشرده با تلفیقی از روش های آموزشی سخن رانی و شبیه سازی در گروه مداخله اجرا شد. ابزار پژوهش پرسشنامه اطلاعات فردی و شغلی و تصمیم گیری بالینی پژوهشگر ساخته بود که قبل از دوره، بلافاصله و یک ماه پس از اتمام دوره تکمیل شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 19 و با استفاده از آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس تکرار شده و تست تعقیبی بن فرونی صورت گرفت.

    یافته ها

    میانگین تغییرات نمرات تصمیم گیری بالینی قبل و بلافاصله بعد از مداخله (31/9 در مقابل 3/0)، قبل و یک ماه بعد (86/7 در مقابل 1/1) و بلافاصله بعد با مرحله پیگیری یک ماه بعد از مداخله (62/1 در مقابل 39/1) در گروه آزمون به طور معناداری بیش تر از گروه شاهد بود (001/0p<).

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه تمرینی مدیریت تروما می تواند تصمیم گیری بالینی تکنسین های اورژانس پیش بیمارستانی را ارتقا دهد. لذا این برنامه را می توان در برنامه آموزشی تکنسین ها ادغام کرد.

    کلیدواژگان: تروما، خدمات پزشکی اورژانس، تصمیم گیری بالینی
  • احمد جعفری خیرآبادی، راضیه فروتن*، سید رضا مظلوم*، حسین روحانی بایگی صفحات 179-194
    زمینه و هدف

    آسیب های مغزی از شایع ترین تروماها و مهم ترین علت مرگ در آسیب دیدگان حوادث است. این بیماران زمانی که تحت ونتیلاسیون مکانیکی باشند، مستعد بروز زخم فشاری ناشی از ثابت سازی لوله تراشه هستند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سه روش ثابت سازی لوله تراشه با استفاده از باند، چسب و هولدر بر بروز زخم فشاری در بیماران ضربه سر انجام یافته است.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده سه گروهی در بیمارستانی در شهر مشهد در سال 1396 اجرا شده است. تعداد 108 بیمار دچار ضربه به سر از طریق نمونه‎گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه ثابت‎سازی لوله تراشه با استفاده از هولدر، باند و چسب تقسیم شدند. بروز زخم فشاری ناشی از ثابت‎سازی، در هر سه گروه در ساعات 6، 12، 18و 24 و درجه آن با ابزار درجه بندی زخم فشاری (EPUAP و NPUAP) در سه گروه اندازه گیری شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام یافت.

    یافته ها

    بروز زخم فشاری در زمان های 6، 12، 18 و 24 ساعت پس از مداخله در سه گروه تفاوت معناداری داشت (05/0>p). در زمان 6 و 12 ساعت پس از مداخله، درجه زخم همه شرکت کنندگان، یک بود. اما 18 ساعت پس از مداخله، 10% از افراد گروه های چسب و باند، 24 ساعت پس از مداخله، 25% در گروه باند و 1/12% در گروه چسب، زخم درجه 2 داشتند، در حالی که این میزان در گروه هولدر 0% بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از هولدر به جای چسب و باند در ثابت‎سازی لوله تراشه در بیماران تحت ونتیلاسیون مکانیکی، زخم فشاری کم تری ایجاد می کند.
    ثبت کارآزمایی بالینی:IRCT20171015036800N1

    کلیدواژگان: انتوباسیون داخل تراشه، زخم فشاری، هولدر، ضربه به سر
  • زهره هاشمی*، علی افشاری صفحات 195-207
    زمینه و هدف

    با توجه به این که اختلال افسردگی پس از زایمان یک اختلال شایع روانی اجتماعی با پیامدهای منفی برای مادر و نوزاد است و از طرفی تکنیک آموزش توجه از جهت مداخله در سندرم شناختی- توجهی می تواند نسبت به سایر تکنیک ها موثرتر باشد، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی تکنیک آموزش توجه بر علایم افسردگی، اضطراب و باورهای فراشناختی در افراد مبتلا به افسردگی پس از زایمان انجام یافته است.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی در چارچوب طرح تجربی تک موردی با استفاده از طرح خطوط پایه چندگانه پلکانی طی 8 جلسه در مورد دو بیمار از بین مراجعان به واحد روان شناسی و روان پزشکی هلال احمر تبریز، با دوره پیگیری سه و شش ماه در سال 1397 انجام گرفت. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه افسردگی بک، اضطراب بک و پرسشنامه باورهای فراشناختی بودند. تحلیل داده ها با نرم افزار Excel به صورت تحلیل نموداری و سپس براساس گزارش درصد بهبودی، اندازه اثر و معناداری بالینی انجام گرفت.

    یافته ها

    در پایان درمان تغییرات معنادار و قابل توجهی در کاهش علایم افسردگی (61% بهبودی)، اضطراب (48% بهبودی) و باورهای فراشناختی (83% بهبودی) در بیماران مبتلا به افسردگی پس از زایمان مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد، تکنیک آموزش توجه می تواند به عنوان یک روش موثر در درمان بیماران مبتلا به اختلال افسردگی پس از زایمان مطرح باشد، هرچند نیاز به مطالعات بیش تری در این زمینه است.

    کلیدواژگان: تکنیک آموزش توجه، افسردگی پس از زایمان، اضطراب، باورهای فراشناختی
  • نادر آقاخانی، افشین حضرتی مرنگلو، داوود وهاب زاده، فراز طیار* صفحات 208-219
    زمینه و هدف

    تشخیص سرطان موجب بروز مشکلات عاطفی همچون استرس، اضطراب و افسردگی در بیمار و خانواده وی و عدم سازگاری با بیماری می شود که می تواند منجر به پیامدهای ناخوشایندی در روند بهبود یا افزایش عوارض بیماری گردد. با توجه به اهمیت موضوع، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر به کارگیری برنامه مراقبتی براساس الگوی سازگاری «روی» بر شدت افسردگی، اضطراب و استرس بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال بستری در مراکز آموزشی درمانی شهر ارومیه انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تعداد 36 نفر از بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال بستری (مرحله سوم یا چهارم بیماری) در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1395 به صورت در دسترس انتخاب در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها فرم بررسی و شناخت الگوی سازگاری «روی» و مقیاس اضطراب، افسردگی و استرس DASS-21 بود. برنامه مراقبتی براساس الگوی «روی» برای گروه مداخله اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های کای دو و تی مستقل انجام یافت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که در مرحله قبل از مداخله میانگین نمرات متغیرهای افسردگی، اضطراب و استرس در دو گروه کنترل (به ترتیب 5/4±7/12، 8/4±9/13، 7/4±4/16) و مداخله (به ترتیب 2/4±6/12، 6/4±0/13، 5/4±7/15) اختلاف آماری معناداری نداشت (05/0<p). ولی در مرحله بعد از مداخله میانگین نمرات متغیرهای یاد شده در گروه کنترل (به ترتیب 8/4±7/13، 9/4±93/13، 4/4±16/17) افزایش و در گروه مداخله (به ترتیب 1/3±46/10، 4/3±0/11، 2/5±8/13) کاهش یافته بود و اختلاف آماری معناداری بین دو گروه مشاهده شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به شدت افسردگی، اضطراب و استرس در بین بیماران سرطانی، می توان از روش های غیردارویی و کم هزینه تر مانند الگوی سازگاری «روی» برای کنترل این عوارض و ایجاد محیطی با تنش کم تر برای این بیماران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: الگوی سازگاری روی، افسردگی، اضطراب، استرس، سرطان کولورکتال
|
  • Zahra Farsi, Masoud Chehri, Armin Zareiyan, Fatemeh Soltannezhad* Pages 106-123
    Background & Aim

    Efforts to improve self-care in patients with heart failure provide better treatment outcomes and longer life expectancy. The purpose of this study was to determine the effect of a caring program based on Pender model on health-promoting self-care behaviors in patients with heart failure.
    Methods & Materials: In this single-blind randomized controlled trial, 48 patients with class II or III heart failure, referred to Golestan hospital in Tehran in 2017-2018, were recruited by the purposive sampling method and were randomly assigned to an intervention or a control group. For the intervention group, a caring program based on the Pender Health Promotion Model was conducted in six sessions. Data were collected by the Health Promoting Lifestyle Profile and the Self-Care Heart Failure Index, before and after the intervention. Descriptive and inferential statistical tests were used to analyze the data by the SPSS software version 16.

    Results

    The mean scores of the dimensions (except self-actualization) and the total score of health-promoting behaviors and self-care in the intervention group were higher than in the control group after the intervention (P<0.05). In addition, after the intervention, the mean scores of the dimensions and the total score of health-promoting behaviors and self-care significantly increased in the intervention group (P<0.05).

    Conclusion

    Implementing a caring program based on Pender model increases the self-care and health-promoting behaviors of patients with heart failure. Therefore, application of this caring program is recommended for this group of patients.

    Keywords: self-care, health promotion model, heart failure, controlled
  • Kobra Limoee, Shahram Molavynejad*, Marziyeh Asadizaker, Amanollah Heidari, Elham Maraghi Pages 124-137
    Background & Aim

    Nowadays, home-based cardiac rehabilitation (HBCR) program is one of the major methods that can improve the quality of life of patients following coronary artery bypass graft surgery. The present study aimed to investigate the effect of a HBCR on the quality of life of patients following CABG.
    Methods & Materials: In this clinical trial, 104 inpatients at Golestan and Imam Khomeini hospitals in Ahvaz in 2017, based on permuted-block randomization were assigned to an intervention or a control group. The intervention group received four training sessions for four days at the hospital and then six sessions of home-based cardiac rehabilitation (at 2-week intervals for three months). The Mac-New quality of life questionnaire was completed by the intervention and control groups before the surgery and three months after CABG surgery. Data were analyzed using the SPSS software version 22.

    Results

    The postoperative mean scores for quality of life subscales and for overall quality of life in the intervention group were greater compared to the control group (P<0.001). The obtained effect sizes were 1.17 for the emotional, 1.42 for the physical, and 1.91 for the social subscales and 1.67 for the overall quality of life. The Eta-squared value (0.408) indicated that the effect of the home-based cardiac rehabilitation program on the quality of life was significant (P<0.0001).

    Conclusion

    The study findings suggest that the home-based cardiac rehabilitation program has positive effects on the various subscales of quality of life. HBCR is recommended as a cost-effective care model for all patients attending heart surgery centers.
    Clinical trial registry: IRCT20171114037468N1

    Keywords: coronary artery bypass graft, quality of life, cardiac rehabilitation, home-based cardiac rehabilitation
  • Sajjad Saadat, Mehrdad Kalantari*, Mohammad Bagher Kajbaf, Mozaffar Hosseininezhad Pages 138-150
    Background & Aim

    Health promoting behaviors have been recognized as an important strategy for maintaining and improving the independence, health and quality of life of people with chronic diseases. The aim of the present study was to compare the health promoting behaviors of patients with MS with those of healthy people.
    Methods & Materials: This cross-sectional, comparative study was conducted on MS patients and healthy people in Guilan province in 2018. For this purpose, 120 MS patients (from the MS association of Guilan province and other health centers) and 120 healthy people were selected by the convenience sampling method. The Health-Promoting Lifestyle Profile (HPLP-II) was used to collect the data. The data were analyzed using the SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that health promoting behaviors of MS patients were significantly lower than those of healthy people (t=-3.127, df=238, P<0.001). The results of the components analysis indicated that the mean ranks of self-actualization (U=4948.500, Z=-4.191, P<0.001), interpersonal relationships (U=12874.000, Z=-2.957, P<0.003), stress management (U=5787.000, Z=-2.644, P<0.008) and physical activity (U=5506.500, Z=-3.156, P<0.002) in MS patients were significantly lower than those in healthy people. However, there was no significant difference between MS patients and healthy people in the components of health responsibility and nutrition.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that chronic conditions are associated with a decrease in health promoting behaviors in MS patients, and the patients should be educated in this area using appropriate nursing and psychological interventions.

    Keywords: health promotion behaviors, life style, multiple sclerosis
  • Zahra Khalili, Maryam Navaee, Mansour Shakiba, Ali Navidian* Pages 151-167
    Background & Aim

    The experience of domestic violence has negative consequences on the mental health of pregnant women, and interventions must be designed to reduce these negative consequences. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of supportive-educational intervention on psychological distress among pregnant women subjected to domestic violence.
    Methods & Materials: This clinical trial was conducted on 100 pregnant women subjected to domestic violence, referred to comprehensive health centers of Zahedan for receiving prenatal care in 2018. Eligible women were selected by the convenience sampling method and randomly assigned into two groups of intervention and control. The intervention group received four supportive-educational individual sessions during two weeks. The control group received routine care during this period. Data were collected in two groups by the Kessler Psychological Distress Scale (K10) and Hurts, Insults, Threaten, Screams (HITS), before the intervention and four weeks after the intervention. The data were analyzed by statistical tests using the SPSS software version 21.

    Results

    The results showed that the mean score of psychological distress of pregnant women dropped from 30.9±4.58 to 22.18±3.81 (mean change score -8.72±3.93) in the intervention group and from 25.22±4.15 to 24.06±4.16 (mean change score -1.16±1.48) in the control group. Analysis of covariance demonstrated that there was a statistically significant difference in the mean score of psychological distress of pregnant women exposed to violence between the two groups after the supportive-educational intervention (P<0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that the supportive-educational intervention is effective in reducing psychological distress in pregnant women subjected to violence. Therefore, it is recommended to integrate supportive-educational interventions into prenatal care for pregnant women subjected to violence in order to improve fetal and maternal health.

    Keywords: supportive-educational intervention, domestic violence, psychological distress, pregnancy
  • Mohammad Hossein Esmaeilzadeh*, Marzieh Mogharab, Seyyed Mohammad Reza Hosseini, Javad Bazeli, Amin Zamani Pages 168-178
    Background & Aim

    Improving clinical decision-making is one of the challenges of the pre-hospital emergency system. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of pre-hospital trauma management training program on the capability of clinical decision- making in emergency medical technicians.
    Methods & Materials: In a randomized controlled field trial study, 64 pre-hospital emergency technicians from Gonabad University of Medical Sciences, were randomly assigned to either intervention or control groups by the stratified sampling method in 2018. For the intervention group, a pre-hospital trauma management training program was administered based on existing domestic and global standards in a two-day crash course with a combination of learning techniques including lecture and simulation. The research instruments were a demographic questionnaire and a researcher-made questionnaire on clinical decision-making, completed before the course, immediately and one month after the completion of the course. Data were analyzed by the SPSS software version 19 using independent t-test, the repeated analysis of variance and Bonferroni's post-test.

    Results

    The mean changes in clinical decision-making scores before and immediately after the intervention (9.31 vs. 0.3), before and one month after the intervention (7.86 vs. 1.1) and immediately after the intervention and follow-up one month after the intervention (1.62 in. vs. 1.39) were significantly higher in the intervention group than in the control group (P<0.001).

    Conclusion

    The pre-hospital trauma management training program can improve clinical decision-making in pre-hospital emergency medical technicians. Therefore, this program can be integrated into the technicians’ training programs.

    Keywords: trauma, emergency medical services, clinical decision-making
  • Ahmad Jafari Kheirabadi, Razieh Froutan, Seyed Reza Mazlom*, Hosein Rohani Baygi Pages 179-194
    Background & Aim

    Brain injury is one of the most common traumas and the most important cause of death in traumatic events. Ventilated patients are susceptible to pressure ulcers caused by endotracheal tube fixation (ETF). The aim of the present study is to compare three methods of ETF (band, adhesive and holder) on the incidence of pressure ulcers in patients with head injury.
    Methods & Materials: This randomized clinical trial was performed in a hospital in Mashhad in 2017. A total of 108 hospitalized patients with head trauma were included in the study by convenience sampling. The patients were randomly divided into three groups of ETF using holder, band and adhesive. In three groups, the incidence of pressure ulcers caused by fixation method was assessed at 6, 12, 18, and 24 hours after the intervention. The grade of ulcer was measured by pressure grading scale (EPUAP/NPUAP). The data were analyzed using the SPSS software version 16.

    Results

    The incidence of pressure ulcers at 6, 12, 18, and 24 hours after the intervention was significantly different in the three groups (P<0.05). At six and 12 hours after the intervention, the three groups had a grade one ulcer. However, after 18 hours, 10% in the adhesive group and band group and 24 hours after the intervention, 25% in the band group and 12.1% in the adhesive group had a grade 2 pressure ulcer, but this amount was 0% in the holder group.

    Conclusion

    Use of holder rather than adhesive and band for ETF in mechanically ventilated patients causes less pressure ulcers.

    Keywords: endotracheal intubation, pressure ulcer, holder, head trauma
  • Zohreh Hashemi*, Ali Afshari Pages 195-207
    Background & Aim

    Postpartum depression disorder is a common psychosocial disorder with negative consequences for the mother and child. On the other hand, attention training technique can be more effective than other techniques for intervention in the cognitive-attention syndrome. Therefore, the present study was conducted to determine the effectiveness of attention training technique on the symptoms of depression, anxiety and metacognitive beliefs in patients with postpartum depression.
    Methods & Materials: This study was conducted in a single-case experimental design using a multiple baseline design in eight sessions during one-, three- and six-month follow-ups on two patients, referred to the psychology and psychiatry unit of Tabriz Red Crescent in 2018. The Beck Depression Inventory, the Beck Anxiety Inventory and Metacognitive Beliefs Questionnaire were used to collect the data. Data analysis was performed using the Excel software as a graphical analysis and then based on the percentage of improvement, effect size and clinical significance.

    Results

    At the end of treatment, a significant reduction was observed in the symptoms of depression (61% remission), anxiety (48% remission) and metacognitive beliefs (83% remission) in patients with postpartum depression.

    Conclusion

    The results of this study showed that attention training technique can be effective in the treatment of patients with postpartum depression. However, further studies are needed in this area.

    Keywords: attention, postpartum depression, anxiety, meta-cognition
  • Nader Aghakhani, Afshin Hazrati Marangaloo, Davoud Vahabzadeh, Faraz Tayyar* Pages 208-219
    Background & Aim

    Diagnosis of cancer can cause emotional problems such as stress, anxiety, depression and incompatibility with the disease in the patient and his/her family, leading to adverse consequences in the improvement process and an increase in the complications of the disease. Considering the importance of this topic, the study was conducted to investigate the effect of Roy’s adaptation model-based care plan on the severity of depression, anxiety and stress in patients with colorectal cancer hospitalized in the treatment and educational centers of Urmia.
    Methods & Materials: In this randomized clinical trial study, 36 patients with colorectal cancer (at the third or fourth stage of disease) hospitalized in the treatment and educational centers of Urmia were selected by a convenience sampling and were assigned to the intervention group or control group in 2016. Data collection tools were a form for assessing the Roy’s adaptation model and the depression, anxiety, and stress scale (DASS-21). The Roy’s adaptation model-based care plan was administered to the intervention group. Data analysis was performed using the SPSS software version 18 and t test and Chi-square test.

    Results

    The study results showed before the intervention, the mean scores of depression, anxiety and stress were 12.7±4.5, 13.9±4.8, 16.4±4.7 for the control group and were 15.7±4.5, 13.0±4.6, 12.6±4.2 for the intervention group, respectively. There was no statistically significant difference between the two groups (P<0.05). However, after the intervention, the mean scores of the studied variables increased in the control group (13.7±4.8, 13.93±4.9, 17.16±4.4) and decreased in the intervention group (10.46±3.1, 11.00±3.4, 13.8±5.2). There was a significant difference between the two groups (P<0.05).

    Conclusion

    Due to the severity of depression, anxiety, and stress among cancer patients, more cost-effective and non-pharmacological methods such as the Roy’s adaptation model, can be useful to control these complications and create a less stressful environment for these patients.

    Keywords: adaptation, depression, anxiety, stress, colorectal cancer