فهرست مطالب

معرفت کلامی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 22، بهار و تابستان 1398)

نشریه معرفت کلامی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 22، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حامد شیواپور * صفحات 7-20

    در برخی از کتاب های کلامی، برای اثبات ضرورت وحی، این استدلال مطرح می شود که از یک سو، علوم و صنایعی هست که برای بشر ضرورت دارد، و از سوی دیگر، عقل و تجربه عادی بشر برای دست یافتن به آنها کافی نیست. پس باید وحی چنین علوم و صنایعی را در اختیار بشر قرار دهد. این استدلال، هم به نحو پیشینی و هم به نحو پسینی قابل طرح است؛ یعنی هم می توان به نحو پیشینی استدلال کرد که چون چنین علوم و صنایعی برای بشر ضروری است، پس خدا باید آنها را از راه وحی در اختیار بشر قرار دهد، و هم می توان به نحو پسینی گفت: چون چنین علوم و صنایعی عملا نزد بشر هست، پس وحیی در کار بوده است. در این مقاله، بحث می شود که گرچه این سخن درست است که برخی از علوم و صنایع از راه عقل و تجربه عادی به دست نمی آید، اما صرف این نکته نمی تواند ضرورت پیشینی یا پسینی وحی را اثبات کند و ممکن است این علوم و صنایع از راه های غیر عادی دیگری جز وحی در اختیار بشر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: علم و دین، ضرورت وحی، معرفت شناسی وحی، وجوب لطف، تعلیم صنایع خفیه، طب
  • عبدالکریم بهجت پور*، محمدمیثم حقگو صفحات 21-36

    متکلمان امامیه با توجه به جایگاه ویژه مبحث «توحید»، همواره با عنایت خاصی به این بحث پرداخته اند. گستردگی مباحث توحید، و چالش مستمر امامیه با اندیشه های دینی و فرقه ای رقیب، موجب شده است تا موقعیت طرح این بحث و شیوه ساختاربندی آن از اهمیت بسزایی برخوردار گردد. هدف دانش کلام در دو ساحت «آموزش» و «دفاع از معتقدات» خلاصه می شود. در این دو ساحت، خوش ساخت بودن مطالب به لحاظ جامعیت، مانعیت و رعایت ضوابط منطقی تقسیم، جایگاه ویژه ای دارد. بدین لحاظ، در این مقاله با روش «کتابخانه ای» و «تحلیلی»، ساختار شمار قابل توجهی از آثار کلامی امامیه، در دو بخش «ثبوتی یا سلبی بودن توحید» و «مراتب توحید» بررسی شده است. در نتیجه این تحقیق، روشن می شود که اصطلاح «توحید» دارای چند معنای متفاوت بوده است؛ ساختار مباحث توحیدی، همواره در حال تطور و تکامل بوده و ساختارهای متنوعی ارائه شده است. در این ساختارها، گاه برخی مراتب توحید مغفول واقع شده و گاه مقتضیات منطقی تقسیم رعایت نشده است. در ساختار پیشنهادی، تلاش شده است تا ضمن توجه به مراتب توحید، سازمان منطقی نیز رعایت شود.

    کلیدواژگان: ساختار، کلام امامیه، توحید، توحید نظری، ثبوتی، سلبی، مراتب توحید
  • علی فقیه*، علی اکبر بابایی، سید عبدالرسول حسینی زاده صفحات 37-49

    برخی از متکلمان برای اثبات عصمت همه جانبه انبیا علیهم السلام به دلیل مستفاد از آیات مربوط به شاهدان امت ها تمسک جسته اند؛‏ بدین صورت که همه انبیا، در قیامت شاهدان به حق هستند و بدین روی، برای شهادت مطابق با واقع، باید به دور از خطا و سهو و نسیان باشند. مسئله ای که مطرح است این است که آیا دلالت این استدلال بر مقصود خود، تام است یا خیر؟ ملاحظه ای که بر آن وجود دارد این است که آیات ذی ربط فقط بیانگر این است که در هر امتی یک شاهد وجود دارد. پس ممکن است در یک زمان، چند نبی همزمان حضور داشته و فقط یک تن از آنها شاهد اعمال امت باشد. نگارنده بر این باور است که این شاهد، همان امام امت است. بدین روی، او از خطا و سهو و نسیان در امور مربوط به مشاهده اعمال بندگان مصون است. این مقاله درصدد است با استفاده از روش «تحلیل و توصیف»، دیدگاه عموم مفسران فریقین را مبنی بر اینکه شهدا همان انبیا هستند، رد، و اثبات کند که شاهد هر امتی، امام آن امت است.

    کلیدواژگان: عصمت، انبیا، امام، شاهدان امت ها
  • محسن مقری* صفحات 51-65

    «الهیات پویشی» قدرت صرفا ترغیبی خداوند را مانع گرفتار آمدن آن در دام مسئله «شر» می بیند و بدین روی، برتری هستی شناسی خود را نسبت به «الهیات» خدای گشوده اعلام می دارد. اما الهیات خدای گشوده، خدای پویشی را به همان اندازه مسئول شرور جهان می شناسد و حتی راه حل هایی را به مسئله «شر» با توسل به قدرت جبری خداوند ارائه می دهد. در این مقاله، ضمن تشریح قدرت خدای پویشی، به نزاع دو مکتب بر سر مسئله «شر» ورود پیدا می کنیم. سپس با ارائه تحلیلی از مواضع دو طرف، اولا به برخی نقیصه های «الهیات خدای گشوده» در نقد «الهیات پویشی» و نیز پاسخ گویی به مسئله «شر» اشاره می کنیم. ثانیا، نشان می دهیم که الهیات پویشی در صورتی می تواند پاسخ درخوری به مسئله مزبور ارائه دهد که از ابهامات و نقیصه های مندرج در مفهوم «قدرت خدای پویشی» اجتناب ورزد. اگرچه الهیات پویشی پاسخ مناسب تری به مسئله «شر» ارائه می دهد، اما دچار ابهاماتی درباره قدرت خدای پویشی است که از ارزش این پاسخ به شدت می کاهد.

    کلیدواژگان: الهیات پویشی، الهیات خدای گشوده، قدرت خداوند، مسئله شر، قدرت ترغیبی، قدرت جبری
  • احمد شه گلی* صفحات 67-77

    نظام عالم ماده جزئی از نظام احسن است و خلقت آن افضل و احسن مایمکن است. وجود شرور اقلی لازمه این عالم است. انسان به عنوان جزئی از این نظام، ساختار خلقت او احسن و اشرف است. آیا لازمه غلبه خیرات بر شرور در عالم ماده، غلبه خیرات بر شرور در انسان ها نیز هست؟ به عبارت دیگر، همان گونه که در عالم ماده خیر اکثری بر شر اقلی غلبه دارد، آیا در انسان ها نیز ضرورتا باید خیرات اکثری و شرور اقلی باشد؟ برخی از حکمای اسلامی، مانند ابن سینا و صدرالمتالهین معتقدند: علاوه بر غلبه خیرات بر شرور در عالم ماده، در عالم انسانی نیز خیرات اکثری، و شرور اقلی هستند. در این پژوهش، ابتدا به تبیین دیدگاه مذکور پرداخته، سپس این ادعا مورد مناقشه قرار گرفته است. مطابق دیدگاه برگزیده، در عالم انسانی، بر خلاف موجودات عالم طبیعت، تحقق شر اکثری ممکن است (امکان عام). ضرورت وجود خیر اکثری و شر اقلی مربوط به عالم طبیعت و نیز ساختار خلقت انسان است. ولی در عالم انسانی به سبب اختیار و اراده انسان، اکثری بودن خیر و اقلی بودن شر، ضرورت ندارد. انسان ها با اختیار خود، می توانند افعال و اعمالی انجام دهند که شر در آنها اکثری و خیر اقلی باشد.

    کلیدواژگان: شر اقلی، خیر اکثری، انسان، ابن سینا، صدرالمتالهین
  • محمدکاظم شاکر*، حسام امامی دانالو صفحات 79-94

    الهی یا بشری بودن متن قرآن کریم، توجه دین پژوهان را به خود جلب کرده است. هر یک از آنان دیدگاه خود را دراین باره به بخشی از آیات قرآن کریم مستند می کند. پژوهش حاضر به دنبال کشف دیدگاه خود قرآن کریم است و در این مسیر، با استفاده از تحلیل «فرایند ساخت معنا» در یک ارتباط موفق، براساس دانش زبان شناسی و با توجه به تدریجی بودن نزول آیات قرآن کریم و همزمانی آن با دریافت واکنش های مخاطبان از سوی پدیدآورنده متن، چنین به دست آمد که متن قرآن کریم الهی است. ضرورت استفاده از روش مذکور بدین سبب است که طرف داران هر یک از این دو دیدگاه، یعنی الهی یا بشری بودن متن قرآن کریم، آیاتی از قرآن کریم را، که گروه مقابل آنها را به عنوان شاهدی بر دیدگاه خود ذکر کرده است، به تاویل برده و به نوعی رد می کنند، اما به نظر می رسد با توجه به تعامل قرآن کریم با مخاطبان و روش «تحلیل فرایند انتقال معنا» در زبان شناسی در این پژوهش، بتوان نتیجه مذکور را به خود قرآن کریم و نه دیدگاه صاحب نظران نسبت داد.

    کلیدواژگان: الهی بودن قرآن، بشری بودن قرآن، فرایند انتقال معنا، قرآن و معناشناسی
  • علی اوسط باقری* صفحات 95-113

    مفسران قرآن دارای علایق گوناگون تخصصی، مذهبی و مانند آن هستند. این پژوهش بر آن است تا تاثیر این علایق را در تفسیر قرآن با روش «توصیفی و تحلیلی» بررسی کند و وجوه روای تاثیر آنها را نشان دهد. ملاک ارزیابی این وجوه، روش رایج تفسیر در میان مفسران مسلمان، غرض مفسر از تفسیر قرآن که دست یابی به مقاصد خداوند است و ممنوعیت هر نوع تحمیل بر قرآن است. علایق مفسران در اصل برگزیدن روش اجتهادی یا غیر اجتهادی(روایی محض) و نیز گرایش های متنوع تفسیری، همانند گرایش فقهی، ادبی، اجتماعی و کلامی اثرگذار است. نکته سنجی مفسران در استفاده مطالب همسو با علایق خویش نیز یکی از وجوه تاثیر علایق مفسران در تفسیر به شمار می آید. نیز علایق مفسر یکی از عوامل دخیل در انتخاب موضوعات تحت بررسی در قرآن است. مفسر ممکن است همسو با علایق خویش، احتمالاتی در تفسیر آیات مطرح کند که انطباقی با ظاهر آیات نداشته و شواهدی برای تایید آن متصور نباشد.

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، علایق مفسر، روش های تفسیری، گرایش های تفسیری
  • حمیدرضا مقیمی اردکانی* صفحات 115-131

    معصومان به اقتضای حکمت و مراعات سطح فهم مخاطب، بعضی از واقعیات را از مخاطبان مخفی می کردند. «اخفای واقع» از دو جهت به واقع نمایی گفتار معصومان آسیب می زند: 1- اگر «اخفای واقع» حکیمانه است، می توان ادعا کرد: واقعیت بالکل با آنچه بیان گردیده، متفاوت است و به خاطر ناتوانی از فهم، ارائه نشده است. برخی از شقوق این فرض مستلزم کذب کلی قرآن و گزاره های عقلی است، پس این احتمال مردود است. 2- احتمال دارد با کنار هم قرار دادن «نگفته ها» و «گفته ها»، برداشت کنونی ما از واقعیت، کاملا تغییر کند و گفته های معصومان دیگر واقع نما نباشد. هرچند برخی برای پاسخ به جهت 2 با پیش فرض اینکه «نگفته ها» در طول «گفته ها» است، به اصول حکمت متعالیه و عدم بخل خداوند تمسک جسته اند، اما اولا، این پاسخ کامل نیست. ثانیا، جهت 2 تنها واقع نمایی گفته های در هم تنیده معصومان را مخدوش می کند، نه همه گفته ها را. ثالثا، حتی در معارف در هم تنیده، با «لابشرط» کردن گزاره ها، واقع نمایی حداقلی گفته ها حفظ می شود. رابعا، مصادیق اخفای واقع غالبا درباره ولایت تکوینی، شئون امام ومانند آن است که کف و سقف آن معین شده است.

    کلیدواژگان: اخفای واقع، واقع نمایی، گفتار معصومان (متون دینی)، ترکیب واقع، واقعیت طولی، شناخت واقع هدایتی
  • سیدمهدی میرهاشمی اسفهلان*، حسن فتحی صفحات 133-142

    از نظر پل تیلیش، «زبان نمادین» تنها ابزار مناسب برای بیان، تحلیل و بررسی موضوعات دینی است که از توانایی و محدوده الفاظ متعارف دنیوی و نیز زبان مفهومی فلسفه فراتر است. هدف پژوهش حاضر نشان دادن امکان تحلیل مسائلی همچون «فیض الهی»، «فضایل القایی» و «رویت مسرت بخش» در الهیات فلسفی توماس آکوئیناس با رویکرد «زبان نمادین» است. نظریه «زبان نمادین»، به سبب داشتن ویژگی های متناقض نما و قطبی، فهم سعادت اخروی، فیض الهی و فضایل القایی را در بستر خود فراهم می آورد. همچنین این موضوعات را نمادهایی می داند که به منزله پاسخ هایی مناسب برای مسائل اساسی و وجودی انسان هستند. بر این اساس، می توان گفت که فیض الهی پاسخی به موضوع «گناه ذاتی» و نقایص طبیعت بشری است. فضایل القایی پاسخی به کافی نبودن فضایل اکتسابی در جهت رسیدن به سعادت فوق طبیعی است. رویت مسرت بخش پاسخی به میل آدمی برای شناخت کنه و مبدا هستی است. نیز سعادت حقیقی در بهشت، پاسخی به تمایل طبیعی [و امید] انسان به جاودانگی همراه با آرامش و بهجت است.

    کلیدواژگان: سعادت حقیقی، فیض، فضایل القایی، زبان نمادین، آکوئیناس، تیلیش
  • سیدیاسر صادقی*، یوسف دانشور صفحات 143-157

    یکی از مسائل مهم در ارتباط میان علم و دین، نوع تعاملی است که دو حوزه دین و علم تجربی با یکدیگر دارند. به منظور فهم بهتر این تعامل، لازم است نقش مفاهیم و آموزه های دین در روند حرکت علم ارزیابی گردد. این مقاله برآن است تا درباره آموزه هایی از دین سخن بگوید که نقش مثبتی در رشد و حرکت علم تجربی داشته است و القای این نوع مضامین به جامعه موجب ترغیب ایشان به علم تجربی می شود. بررسی این آموزه ها و مضامین دینی همچنین می تواند ما را در رسیدن به علمی که مطلوب دین است، راهنمایی کند. این آموزه ها در دو حوزه نظری و عملی ارزیابی خواهد شد. آموزه های نظری عمدتا در قالب مبانی متافیزیکی علم تجربی در جریان حرکت علم اثرگذار بوده و آموزه های عملی عمدتا در قالب امور انگیزشی به رشد علم کمک کرده است.

    کلیدواژگان: اسلام، علم تجربی، آموزه، ظرفیت ایجابی، علم دینی
  • حامد حسینیان * صفحات 159-176

    ایمان فرایندی است که از مقدمات و بسترهای زمینه ساز شروع می شود و در نقطه ای به عزم ایمان منجر می شود و از آن پس شدت می گیرد. از آن رو که تبیین فرایند ایمان در قرآن از بایسته های قرآن پژوهان و دین شناسان است، در این مقاله تلاش شده است بسترهای ایمان ساز و نقش آنها بررسی شود. بدین منظور، با دقت تمام، آیات قرآن بررسی شد و هرچه در بیان قرآن به عنوان مقدمه ایمان برای مومنان ذکر شده بود، جمع آوری گردید. این مقدمات پس در چهار دسته زمینه های اخلاقی، معرفتی، ایمانی و کرداری جای گرفت. مطابق یافته های پژوهش، ایمان افزون بر معرفت، نیازمند بسترهای اخلاقی و رفتاری است و هر نهادی زمینه پذیرش ایمان را ندارد. همچنین هر مرحله از ایمان نیز در افزایش مراتب بعدی ایمان نقش زمینه ای دارد و برای رسیدن به ایمان مطلوب، ضروری است.

    کلیدواژگان: ایمان، قرآن، زمینه های ایمان، معرفت، اخلاق، کردار
  • محمد جعفری*، مهدی قاسمی فیروزآبادی صفحات 177-190

    رویکرد موسوم به «تفکیک» در موضوع حقیقت عقل و دامنه اعتبار و کارکردهای آن، با رویکرد مشهور شیعی اختلاف نظر دارد. بر اساس رویکرد «تفکیک»، عقل انسان در تغایر ذاتی با روح اوست. عقل قابل تکامل است، ولی روح انسان همواره تاریک است. این رویکرد کارکرد عقل را در استعمالات دینی، منحصر به درک امور عملی، و کارکرد علم را منحصر به درک امور نظری می داند. میرزا مهدی اصفهانی یقین حاصل از حس و کتاب و سنت را مطابق با واقع می داند، اما یقین حاصل از هر گونه استدلالی را معتبر نمی شمرد. پیروان رویکرد «تفکیک»، قیاس نهی شده در دین را به براهین فلسفی تعمیم داده، با هرگونه تعقل عمیق مخالفت می ورزند. میرزا مهدی اصفهانی ارجاع نظری به بدیه را در مقابل روش «تعلیم دینی» می داند که صرفا تذکر به فطرت است و نه استدلال. با روش پژوهش «درون دینی»، در نقد این باورها می گوییم: بر اساس آیات و روایات، عقل انسان مرتبه ای از روح اوست و می تواند با استدلالات متکی به مقدمات روشن، به درک صحیحی از امور نظری و عملی برسد. در قرآن و روایات، به وفور، از استدلالات عقلی، برای اثبات حقایق نظری و عملی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: رویکرد تفکیک، عقل، مبناگروی، قیاس
|
  • Hamed Shivapour* Pages 7-20

    In some theological books, to prove the necessity of revelation, it is argued that on the one hand, there are the sciences and devices that are essential to humankind, and on the other hand, ordinary human reason and experience are not sufficient to obtain them. Thus, revelation must provide such knowledge for man. This argument can be both a priori and a posteriori, meaning that it can be a priori argued that because such sciences and devices are essential to humankind, then God must provide them through revelation, and it can also be said a posteriori: since human has already access to such sciences and devices practically, so there has been a revelation. In this article, it is argued that although it is true that some sciences and devices are not acquired through common sense and experience, merely this fact cannot prove the a priori or a posteriori necessity of revelation, and these sciences and devices may be revealed to humans in ways other than revelation.

    Keywords: Science, Religion, Necessity of Revelation, Epistemology of Revelation, Necessity of Grace, Teaching of the Secret Devices, Medicine
  • AbdolKarim Bahjatpour*, Mohammad Meysam Haghgoo Pages 21-36

    Due to the special status of the topic of "monotheism", the Imamiyyah theologians have always paid special attention to this issue. The breadth of monotheism, and the ongoing challenge of Imamiyyah with the rival’s religious and sectarian thoughts, has made the situation of this debate and its method of structuring very important. The purpose of the knowledge of discourse is summarized in two areas: "education" and "defense of beliefs". In these two areas, materiality has a special place in terms of comprehensiveness, impediment and observance of the logical division criteria. Therefore, in this paper, by means of "library" and "analytical" methods, the structure of a considerable number of theological works of Imamiyyah has been examined in two parts: "privative or intrinsic monotheism" and "degrees of monotheism". As a result of this research, it becomes clear that the term "monotheism" has several different meanings; the structure of monotheistic debates has always been evolving and various structures have been proposed. In these structures, some levels of monotheism are sometimes neglected and sometimes the rational requirements of division are not met. In the proposed structure, it has been tried to pay attention to the monotheistic and rational organization.

    Keywords: Structure, Imamiyyah Word, Monotheism, Theoretical Monotheism, Substantive, Privative, Degrees of Monotheism
  • * Ali Faghih, Ali Akbar Babaei, Seyed Abdolrasoul Hosseini Zadeh Pages 37-49

    Some theologians have resorted to the proof obtained from the verses concerning the witnesses of the nations to prove the prophets' all-pervading infallibility; i.e., all the prophets are righteous witnesses in the resurrection, and therefore must be free from error and inadmissibility for true testimony. The question that arises is whether the implication of this argument is true or not. The observation that is there is that the relevant verses only indicate that there is a witness in every nation; so there may be several prophets at one time, and only one of them will witness the actions of the nation. The author believes that this witness is the Imam of the nation. Thus, he is immune from error and inadvertence in observing the deeds of his servants. This article seeks to reject the public view of Shiite and Sunni commentators that martyrs are the same prophets, using the “descriptive-analytical" method, and to prove that every community is witnessed by its Imam.

    Keywords: Chastity, Prophets, Imam, Witnesses of the Nations
  • Mohsen Magharri* Pages 51-65

    The “Process theology” considers the merely encouraging power of God as a barrier to getting caught in the trap of the problem of evil, and thereby, proclaims its ontological superiority over the theology of open God. But the Open theism knows the process God responsible for the evil of the world equally, and even offers solutions to the problem of evil by resorting to God's algebraic power. In this article, while explaining the power of the process God, we come to the conflict of two schools over the problem of evil. Then, by presenting an analysis of the positions of the two sides, we first address some of the shortcomings of the "Open theism" in criticizing the "theology of process" and answering the question of "evil". Secondly, we show that the theology of process can provide a sufficient answer to this problem that avoids the ambiguities and deficiencies embodied in the concept of the power of the process God. Although the theology of process offers a more appropriate answer to the problem of "evil", it has some ambiguities about the power of the process God that greatly undermine the value of this answer.

    Keywords: the Theology of Process, Open theism, the Power of God, the Problem of Evil, the Encouraging Power, the Algebraic Power
  • Ahmad ShahGoli* Pages 67-77

    The system of the material world is part of the excellent system and its creation is supreme and the best possible. The existence of the least evil is necessary in this world. Man as part of this system, the structure of his creation is excellent and uppermost. For good to overcome evil in the material world, is it necessary to conquer evil in human beings too? i.e., just as in the material world in which the utmost good prevails over the least evil, is it necessary to have good as the majority and evil as a minority either? Some Islamic scholars, such as Ibn Sina and Mulla Sadra, hold that: In addition to the dominance of good over evil in the material world, in the human world, we have good as the majority and evil as a minority either. This study first explores the mentioned view, and then this claim has been disputed. According to the preferred view, in the human world, unlike the creatures of the natural world, the realization of the utmost evil is possible (universal possibility). The necessity of the existence of the utmost good and the least evil is related to the world of nature and also the structure of human creation. But in the human world, due to the man's will and desire, the abundance of good and the smallness of evil are unnecessary. Humans can, at their own discretion, perform actions and acts in which evil is the utmost and good is the least.

    Keywords: The Least Evil, The Utmost Good, Man, Ibn Sina, Mulla Sadra
  • Mohammad KazemShaker*, Hesam Emami Danalou Pages 79-94

    The divine or human nature of the text of the Holy Quran has attracted the attention of religious scholars. Each of them documents their view on a part of the verses of the Holy Quran. The present study seeks to discover the view of the Holy Quran itself and in this way, by using the analysis of the “meaning-making process" in a successful relationship, based on linguistic knowledge and considering the gradual decline of the Holy Quranic verses and its synchronization with the reaction of the audience from the creator of the text, it was found that the text of the Holy Quran is divine. The necessity of using the above method is that the proponents of either of these two views, whether divine or human being, have interpreted and somehow rejected the verses of the Holy Quran, which the opposing group has cited as their evidence, however, it seems that due to the interaction of the Holy Quran with the audience and “the meaning transition process analysis” method in linguistics in this study, the mentioned result can be attributed to the Holy Quran itself and not to the views of the scholars.

    Keywords: Divinity of the Quran, Humanity of the Quran, the Process of Transmitting Meaning, Quran, Semantics
  • Ali, Owsat Bagheri* Pages 95-113

    The Quran interpreters have a variety of specialized, religious and other interests. The purpose of this study is to investigate the effect of these interests on the interpretation of the Quran using a descriptive-analytical method, and to show the narrative aspects of their effects. The criteria for evaluating these aspects are the common method of interpretation among Muslim commentators, the intention of the interpreter—which is the attainment of God's purposes—and prohibition of any imposition on the Quran. The interpreters’ interests are influential on the principle of choosing ijtihadic or non-ijtihadic method (pure narrative), as well as various interpretative tendencies, such as jurisprudential, literary, social, and theological. The punctuality of the interpreters' use of content that is consistent with their own interests is also one of the aspects of the influence of the interpreters' interests on interpretation. Also, the interpreter's interest is one of the factors involved in the selection of subjects under study in the Quran. The interpreter may, in accordance with his or her interests, present probabilities in the interpretation of the verses that do not conform to the appearance of the verses and there is no evidence to support them.

    Keywords: Interpretation of the Quran, Interpreters' Interests, Interpretive Methods, Interpretive Tendencies
  • Hassan Yousefian, Hamidreza Moghimi Ardakani* Pages 115-131

    The Immaculate concealed some of the facts from the audience due to their wisdom and the level of understanding of the audience. "Hiding the reality" damages the speech of the Immaculate in two ways: 1- If "Hiding the reality" is wise, one can cl aim The reality is completely different from what has been said and not presented because of a lack of understanding. Some of the variants of this assumption require total falsehood of the Quran and rational propositions, so this possibility is rejected. 2- By putting together the "sayings" and the "untold", our current perception of reality may change completely and the words of the Immaculate will no longer be true. Some, however, have resorted to the principles of transcendent wisdom and lack of godliness by assuming that the "untold" is along with the "sayings"; but first, this is not the perfect answer. Second, the latter only distorts the truthfulness of the intertwined statements of the Immaculate, not all. Third, even in the intertwined doctrines, by “unconditionalizing" the statements, the minimal realism will still be preserved. Fourth, the instances of hiding the reality are mostly about the Imam’s dignity, formative guardianship, and subjects like that, whose limitations are clearly specified.

    Keywords: Hiding the Reality, Realizing, the Immaculate Speech (Religious Texts), Combination of Reality, Linear Reality, Recognizing the Guiding Reality
  • Hassan Fathi* Pages 133-142

    For Paul Tillich, "symbolic language" is the only appropriate means of expressing, analyzing, and examining religious subjects that transcends the ability and limitation of conventional worldly terms, as well as the conceptual language of philosophy. The purpose of the present study is to demonstrate the feasibility of analyzing issues such as "divine grace", "inductive virtues" and "delightful vision" in the philosophical theology of Thomas Aquinas with a symbolic language approach. The theory of "symbolic language", because of its contradictory and polar features, provides an understanding of the divine bliss, divine grace and inductive virtues in its context. It also views these issues as symbols that are appropriate answers to the fundamental and existential issues of human. On this basis, it can be said that God's grace is a response to the issue of "inherent sin" and the defects of human nature. Induced virtues are a response to insufficient acquired virtues to achieve supernatural happiness. The delightful vision is a response to one's desire to know the beginning and the origin of the existence. And true happiness in heaven is a response to man's natural desire for eternity with peace and goodness.

    Keywords: True Happiness, Grace, Inductive Virtues, Symbolic Language, Aquinas, Tillich
  • Youssef Daneshvar, Seyed Yaser Sadegi* Pages 143-157

    One of the most important issues in the relationship between science and religion is the type of interaction that the two areas of religion and experimental science have with each other. In order to better understand this interaction, it is necessary to evaluate the role of the concepts and teachings of religion in the process of science developments. This article seeks to talk about the teachings of religion that have had a positive role in the growth and movement of empirical science and inducing such themes in society encourages them to empirical science. Studying these religious doctrines and themes can also guide us to the science that is desirable to religion. These doctrines will be evaluated in both theoretical and practical areas. Theoretical teachings have been largely influenced by the metaphysical foundations of experimental science during the course of science, and practical teachings have largely contributed to the development of science in the form of motivational matters.

    Keywords: Islam, Experimental Science, Teaching, Ideal Capacity, Religious Science
  • Hamed Hosseinian* Pages 159-176

    Faith is a process that begins with backgrounds and underlying contexts, and at some point it leads to the determination of faith and after that, it intensifies. Since the explanation of the process of faith in the Quran is one of the essentials of the Quranic scholars and theologians, this article has attempted to study the faith builders’ contexts and their role. For this purpose, the verses of the Quran were carefully studied and everything that was mentioned in the Qur'an as a preparation to the faith was gathered. These preparations fall into the four domains of ethical, epistemic, religious, and behavioral. According to the findings of the study, faith in addition to knowledge requires ethical and behavioral contexts and not every character has the ground for accepting faith. Each stage of faith also plays a key role in furthering the next level of faith and is essential to attaining the desired faith.

    Keywords: Faith, Quran, Areas of Faith, Knowledge, Ethics, Deeds
  • Mohammad Ja’fari, Mahdi Ghasemi FirouzAbadi Pages 177-190

    The so-called "disconnection" approach to the question of the truth of reason and the scope of its validity and functions contradicts the famous Shiite approach. Based on this approach, human reason is inherently at odds with his spirit. The reason is evolvable, but the human spirit is always dark. This approach considers the function of reason in religious use limited to understanding practical matters, and the function of science limited to understanding theoretical matters. Mirza Mehdi Esfahani considers the certainty derived from sense, book, and tradition to be true, but does not validate the certainty which is derived from any argument. Followers of the “disconnection" approach generalize the forbidden analogy embedded in religion to philosophical arguments, and they oppose any deep rationalization. Mirza Mehdi Esfahani considers the theoretical reference to the method of "religious education" as merely a hint of the nature, not an argument. With the method of "inter-religious" research we criticize these beliefs: according to the verses and narrations, human reason is a level of his soul and can come to a correct understanding of theoretical and practical matters by reasoning with clear premises. In the Quran and traditions, rational reasoning has been widely used to prove theoretical and practical facts.

    Keywords: The Disconnection, Approach, Reason, Foundationalism, Analogy