فهرست مطالب

مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، بهار 1398)

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا خوش فر، محسن شایان*، مهدی خداداد صفحات 9-35
  • اردشیر زابلی زاده*، هادی ابراهیمی کیاپی صفحات 37-66

    سازمان صداوسیما به عنوان بازوی دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران فعالیت های گسترده ای در زمینه پخش بین المللی برنامه های رادیویی و تلویزیونی خود دارد. این برنامه ها به زبان های مختلف چون انگلیسی، فرانسوی، آذری، عربی، و... برای مخاطبان منطقه ای و فرامنطقه ای پخش می شود. حجم زیادی از فعالیت های بین المللی این سازمان در قالب خبر و برنامه های خبری است. سه شبکه تلویزیونی العالم، پرس تی وی و هیسپان تی وی شبکه هایی هستند که به پخش خبر به زبان های عربی، انگلیسی و اسپانیایی می پردازند. در این مقاله با مطالعه تطبیقی شبکه های خبری بین المللی و تحلیل عملکرد آن ها در حوزه برندسازی برای رسانه، پیشنهادی مبنی بر یکپارچه سازی برند شبکه های خبری بین المللی سازمان صداوسیما ذیل یک نام ارائه شده است. بر مبنای این پیشنهاد این سه شبکه در کنار شبکه بین المللی خبر، با یک نام و برند به فعالیت خود ادامه خواهند داد و هر یک به عنوان شاخه انگلیسی، عربی، اسپانیایی و فارسی یک شبکه خبری واحد شناخته خواهند شد. این اتفاق می تواند از طریق ایجاد یک مدیریت برند یکپارچه منجر به تقویت ارزش برند سازمان صداوسیما در سطح مخاطبان بین المللی شود.

    کلیدواژگان: همگرایی، برند رسانه، تلویزیون خبری، صداوسیما، بلوک رسانه ای
  • اکبر طالب پور*، مرجان مجاهددینی صفحات 67-92

    هدف پژوهش حاضر مطالعه و بررسی نقش مدیریت یکپارچه شهری در بهبود مدیریت بحران و افزایش کیفیت خدمات عمومی به شهروندان بوده است. به منظور انجام پژوهش حاضر از نظریه های؛ مدیریت یکپارچه شهری، مدیریت بحران شهری، خدمات عمومی و ارتباط مدیریت یکپارچه شهری با خدمات عمومی استفاده گردیده است و با استفاده از این نظریات مدل مفهومی تحقیق استخراج گردید. جامعه آماری پژوهش، مدیران ارگان های مرتبط با مدیریت شهری از جمله شهرداری و هلال احمر در شهر تهران بوده اند که طی بررسی های به عمل آمده 22 مدیر از مناطق 22 گانه شهرداری تهران و 28 مدیر،معاون و سرپرست از سازمان هلال احمر به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند.جهت گرداوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد،روایی  پرسشنامه از طریق نظرات خبرگان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ تائید شد.جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون t استیودنت و رگرسیون چندگانه استفاده شد.نتایج تحقیق با استفاده از رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای؛ مدیریت یکپارچه شهری بر آمادگی مدیریت بحران، سرعت ارائه خدمات، کیفیت ارائه خدمات، هماهنگی بین بخشی، برنامه ریزی مناسب و تامین الزامات مورد نیاز در شرایط بحران به عنوان متغیرهای تاثیرگذار محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه شهری، مدیریت بحران، کیفیت خدمات عمومی، تحلیل رگرسیون
  • امید قادرزاده*، فاطمه شریفی، الناز حسن خانی صفحات 93-129

    مشارکت سیاسی از مولفه های اصلی توسعه سیاسی به شمار می آید و با توجه به این که دانشجویان از حاملان و کارگزاران توسعه سیاسی محسوب می شوند، شناخت علایق و جهت گیری های سیاسی آنان از اهمیت فزاینده ای برخوردار است. در همین راستا، پژوهش حاضر به بررسی چگونگی و چرایی مشارکت سیاسی دانشجویان در میان نمونه ای از دانشجویان دانشگاه کردستان پرداخته است. تحقیق به روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسشنامه در مورد370 نفر از دانشجویان دانشگاه کردستان انجام گرفته است. جهت دسترسی به نمونه ها، ابتدا نسبت هر دانشکده براساس جمعیت کل آن دانشکده از طریق نمونه گیری طبقه ای محاسبه و سپس از طریق نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه مورد نظر انتخاب شده است. نتایج تحقیق نشان داد که مشارکت سیاسی در نزد دانشجویان مورد بررسی از شدت قابل توجهی برخوردار نیست و پایین می باشد و عمدتا به سطوح پایین مشارکت سیاسی معطوف بوده و درصد کمی در تشکل های سیاسی عضویت داشته و دارای ارتباط نهادی بوده اند. در بخش پایانی مقاله، با نظر به عوامل مرتبط با مشارکت سیاسی دانشجویان، راهکارهای عملیاتی در جهت ارتقای مشارکت سیاسی دانشجویان ارائه شده است.

    کلیدواژگان: دانشجویان، مشارکت سیاسی، اعتماد اجتماعی، هویت ملی، رسانه های ارتباط جمعی، اثربخشی سیاسی
  • اصغر میرفردی*، آسیه صادق نیا، رامین مرادی صفحات 131-162

    توسعه اجتماعی یکی از فراگیرترین ابعاد توسعه است. این مقاله به تحلیل موانع جامعه شناختی توسعه اجتماعی در ایران از دیدگاه اعضاء هیات علمی جامعه شناسی دانشگاه های دولتی پرداخته است. روش مصاحبه و روش پیمایشی برای گردآوری داده ها استفاده شد و تعداد 131 نفر از اعضاء هیات علمی به عنوان نمونه با نمونه گیری هدفمند انتخاب و دیدگاه آنها درباره موانع توسعه اجتماعی در ایران مورد پرسش قرار گرفت. در گام اول با مصاحبه باز مولفه های مورد بررسی شناسایی و سپس در گام دوم با ابزار پرسشنامه ساختمند داده ها گردآوری شدند. روایی صوری و ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب برای ارزیابی اعتبار و پایایی ابزار سنجش بکار گرفته شدند. نتایج مطالعه نشان داد که از دیدگاه کارشناسان دانشگاهی موانع اقتصادی؛ سیاسی؛ فرهنگی و اجتماعی به ترتیب به عنوان مهمترین موانع توسعه اجتماعی در ایران ارزیابی شدند. به صورت مصداقی شبکه فساد، اقتصاد دولتی و نبود شایسته سالاری به ترتیب به عنوان مهمترین موانع توسعه اجتماعی در کشور بوده اند. نتیجه اینکه موانع اقتصادی و سیاسی به عنوان مهمترین بازدارنده های توسعه اجتماعی معرفی شده اند.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه اجتماعی، موانع توسعه اجتماعی، اقتصاد دولتی، جامعه شناسی، ایران
  • علی جعفری راد، عادل زاهد بابلان*، مسعود مرادی، عیسی ثمری صفحات 163-188

    هدف این پژوهش تدوین الگویی مفهومی برای شایستگی مدیران مدارس متوسطه شهر تهران بود. این پژوهش کیفی بود که با استفاده از راهبرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شد. در این راستا با استفاده از رویکرد هدفمند و بکارگیری معیار اشباع نظری، مصاحبه هایی نیمه ساختار یافته با 17 نفر (7 نفر از اعضا هیات علمی متخصص در حوزه مدیریت آموزشی، 5 نفر از مدیران ستادی آموزش و پرورش استان تهران و5 نفر از مدیران مدارس)انجام شد، برای بدست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها در طی سه مرحله، کدگذاری باز، کدگذاری نظری و کدگذاری انتخابی حاکی از 17 مقوله کلی است که این مقاله یافته های مطالعه را در چارچوب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی (احساس نیاز به رشد مستمر، حمایت های مادی و معنوی)، پدیده محوری (دانش ، نگرش ، مهارت)، راهبردها (ایجاد مراکز بالندگی، ارائه آموزش های مستقیم)، زمینه (وجود فرهنگ کار مشارکتی، جو حمایتی، ساختار غیر متمرکز)، شرایط مداخله گر (سیاسی کاری، قوانین و مقرارت تسهیل گر/ مانع ساز)و پیامدها(بهبود کیفیت یادگیری، بالندگی سازمانی، توسعه حرفه ای) تحلیل کرده است.

    کلیدواژگان: الگوی مفهومی، شایستگی، مدیران مدارس
  • فاطمه همدانیان*، طوبی شاکری، محمد فرجیها، مهری بهار صفحات 189-213

    دسترسی به عدالت مفهومی است که دلالت بر بعد عملی و اجرایی دستیابی فرد به نهادهای قضایی و حل مشکل حقوقی خود دارد. در عین حال که دسترسی به عدالت برای همه اقشار جامعه به صورت برابر مدنظر است اما در این میان اغلب اقشار زنان در دسترسی به نهادهای قضایی به ویژه در دعاوی خانوادگی با مسایل و مشکلاتی روبرو بوده اند.تاکید این مقاله بر تاثیر موانع فرهنگی روی دسترسی زنان به عدالت خانوادگی درون بافتار کنونی جامعه است. با توجه به رشد سالیانه زنانی که به محاکم خانواده مراجعه می کنند،بررسی موضوع از منظر زنان مراجعه کننده می تواند از اهمیت مضاعفی برخوردار باشد.بر این  مبنا روش کیفی با تکنیک مصاحبه عمیق اتخاذ شده است. یافته های تحقیق برآیند مصاحبه عمیق با 50 زن مراجعه کننده به دادگاه خانواده بوده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد از منظر پاسخگویان موانع فرهنگی چون:ارزش های فرهنگی، عدم خودباوری و اعتماد به نفس، باورهای دینی، تحصیلات و آگاهی تخصصی به موضوع، مردسالاری، زبان، ساختار و کلیشه های جنسیتی در دسترسی ایشان به عدالت خانوادگی موثر هستند. همچنین مطابق با تئوری نقطه تلاقی از تلاقی موانع فرهنگی با عوامل زمینه ای پاسخگویان می تواند تجربیاتی متفاوت درون بافتار همسان شکل بگیرد.

    کلیدواژگان: زنان، دسترسی به عدالت، عدالت خانوادگی، موانع فرهنگی، نقطه تلاقی
  • محمد اعظمی، ایرج اسدی*، محمدرضا حق جو صفحات 215-245

    هدف از این مقاله تدوین اصول و معیارهایی است که در ارزیابی و اصلاح و تغییر طرحهای توسعه شهری در جهت دستیابی به عدالت شهری کمک میکنند. این پژوهش بر روش بازنگری تحقیقات و نیز تحلیل محتوای طرحهای توسعه شهری کشورهای بریتانیا و آمریکا استوار است. در این مقاله با بهرهگیری از دیدگاه های فلسفی درباره تعریف عدالت و همچنین استفاده از رویکردهای عدالت در برنامه ریزی شهری شش معیار کلی برای تدوین چارچوب مفهومی عدالت در برنامه ریزی شهری پیشنهاد میشود. این شش معیار عبارتند از: نیاز، نابرابری به نفع طبقه محروم، برابری، تنوع، اجتماع گفتمانی و قابلیتهای شهری. معیارهای ارائه شده منطبق بر دو حوزه عدالت محتوایی و فرآیندی در طرحهای توسعه شهری هستند که در مقاله حاضر ارزیابی عدالت در محتوای طرحهای توسعه شهری موردنظر قرار گرفته است. در ادامه اهداف و تدابیر کلان مرتبط با هر یک از معیارها موردنظر در طرحهای توسعه شهری در پنج عرصه اصلی یعنی کاربری زمین، مسکن و محلات، حمل و نقل، اقتصاد و خدمات عمومی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. در نهایت براساس مرور محتوای طرحهای مختلف و نیز مبانی نظری مرتبط با موضوعف راهبردها و سیاستهایی متلف برای تمین عدالت در طرحها در قالب معیارها دسته بندی و ارائه گردید.

    کلیدواژگان: عدالت شهری، طرح توسعه شهری، عدالت در برنامه ریزی، تحلیل محتوا، عدالت محتوایی
|
  • Gholamreza Khoshfar, Mohsen Shayan*, Mehdi Khodadad Pages 9-35

    Abstract

    Keywords: managment development, Governance, rural good governance, Zarrin Dasht county
  • Ardeshir Zabolzade*, Hadi Ebrahimi Pages 37-66

    As a general diplomacy arm of the Islamic Republic of Iran, VoSiMa has extensive activities in international broadcasting of its radio and television programs. These programs are broadcast in different languages, such as English, French, Azeri, Arabic, and ... for regional and transnational audiences. The large volume of the organization's international activities is in the form of news and news programs. Three Al-Alam TV channels, Press TV and Hispanic TV channels broadcast news in Arabic, English, and Spanish. In this paper, with a comparative study of international news networks and their performance analysis in the area of ​​branding for the media, a proposal is proposed to integrate the brand of the International Broadcasting Network (IRIB). Based on the proposal, these three networks will continue to operate alongside the International News Network with a name and brand, and each will be known as a branch network of English, Arabic, Spanish and Persian. This can be achieved through the creation of an integrated brand management, which will strengthen the brand's value in the international audiovisual organization.

    Keywords: The need to create a media block for the convergence of overseas news networks
  • Akbar Talebpour*, Marjan Mojaheddini Pages 67-92

    The purpose of this study was to investigate the role of integrated urban management in improving crisis management and improving the quality of public services to citizens. In order to conduct this research, Integrated urban management theory, Urban crisis management theory, Public services theory and the relationship of Integrated urban management theory with Public services theory have been used.The statistical population in this research is the managers of municipal, regional and crescent management organizations in Tehran, which has been studied among 22 managers of 22 areas of Tehran and 28 managers, assistant and director of Red Crescent as the statistical community of choice. To collect information, a questionnaire was used which its validity was confirmed by expert opinions and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha. For data analysis, t-test and multiple regressions were used. Results showed that integrated urban management on crisis preparedness preparedness, the speed of service delivery, and the quality of service delivery, inter-agency coordination, planning and delivery Matte effect is needed in crisis situations.

    Keywords: Integrated Urban Management, Crisis Management, Public Service Quality, Regression
  • Omid Ghaderzadeh*, Fateme Sharifi, Elnaz Hasankhani Pages 93-129

    Political participation is the main component of political development and  according to the fact that students are considered from political development agents and brokers, their interests are important . The present study dealt with how and why the political participation of students among the students of the Kurdistan University . In the theoretical section , based on the results obtained from the study of empirical sources and reviewing the empirical sources of an integrated conceptual framework ,  it has been formulated in the context of the underlying questions and key assumptions.Research has been conducted by means of the questionnaire using the questionnaire Descriptive descriptions of the study show that the degree of political involvement The students, among the dimensions of political participation , are more involved in low levels of political participation such as voting and participation in elections and a little percentage in political parties and contacts with officials .

    Keywords: students, political participation, social trust, national identity, social media, political effectiveness
  • Asghar Mirfardi*, Asieyeh Sadeghnia, Ramin Moradi Pages 131-162

    Social development is one of the most pervasive aspects of development. This article has addressed the analysis of barriers to social development in Iran regarding governmental universities faculty members' viewpoints. data collection was done via reviews and survey. The research sample consisted of 131 faculty members selected through purposeful sampling whose view toward social development barriers was questioned. As the first step open reviews were used to identify the main components and then in the second one. The data was collected through structured questionnaire. Face validity and Cronbach coefficient alpha were used to assess the validity and reliability of the assessment tools. The result indicated that the economic, political, cultural, and social barriers had been recognized as the most important ones to social development, respectively. For instance; corruption network, governmental economy, and lack of meritocracy have been considered as the most important barriers to the country social development, respectively. It was concluded that economic and political barriers have been introduced as the most important deterring factors to social development.

    Keywords: development, social development, social development barriers, Iran
  • Ali Jafari Rad, Adel Zahed Babolan*, Masoud Moradi, Isa Samari Pages 163-188

    The purpose of this study was to develop a conceptual model for the competence of high school principals in Tehran province. This qualitative research was carried out using a strategy based on the grounded theory. In this regard, using a targeted approach and theoretical saturation criterion, semi-structured interviews with 17 people (7 faculty members specialized in the field of educational management, 5 educational staff managers in Tehran province and 5 school principals) was applied. To obtain validity and reliability of the data, two methods of reviewing participants and non-participant experts were used. The results of the data analysis in three stages, open coding, theoretical coding and selective coding, represent 17 general categories. This paper analyzed the findings of the study in the paradigmatic model including: causal conditions ( the need for continuous improvement, material and spiritual support (Incentives), changes in knowledge and occupation), the main phenomenon (required knowledge, attitudes, and skills), strategies (development centers , providing direct training, implicit training (experimental), context ( collaborative work , supportive atmosphere, decentralized structure), intervening conditions (policy, rules and regulations of facilitator / barrier) and outcomes (improvement of learning quality, organizational development, professional development).

    Keywords: Conceptual Model, Competency, principals
  • fatemeh hamedanian* Pages 189-213

    Access to justice is a concept that implies the practical and operational dimension of accessing individuals in judicial institutions and solving their legal problems.Equality of access to justice for all segments of society is really important, but most women have faced difficulties in accessing judicial institutions, especially in family matters.The emphasis of this paper is on the impact of cultural barriers on women's access to family justice within the current context of society. With regard to the annual growth of women who go to family courts, consideration of the issue from the perspective of women can be more important.Based on this, a qualitative method is adopted with deep interview technique. The findings of the study are the result of in-depth interviews with 50 women having experience of family court. The results of this research show that, from the perspective of respondents, the effective cultural barriers to access to family justice are including cultural values, lack of self-confidence and self-esteem, religious beliefs, education and specialized knowledge of the subject, patriarchy, language, structure and gender stereotypes.Also, according to the intersectional theory, the intersection of cultural barriers with the underlying factors of the respondents can be formed different experiences within the same context.

    Keywords: Women, access to justice, family justice, cultural barriers, intersectionality
  • Mohammad Azami, Iradj Asadie*, Mohammad Reza Haqjoo Pages 215-245

    The aim of this article is to formulate principles and criteria that help us in justice-based evaluation of urban development plansand modification of them to achive urban justice. this research is based on the research review methodology, as well as content analysis of urban development plans of the US and the UK. in this article, to proposed six general criteria for formulating the conceptual framework, use the philosophical perspective on the definition of justice as well as use of justice approaches in urban planning. these six criteria are: need, defferende principle, equality, diversity, discourse community and urban capability. The proposed criteria conform to substantive and procedural justice in urban development plans. In this article evaluation of justice i the content of urban develioment plans has been considered. Based on these criteria, main goals are defined within five significant fields in urban development plans: land use, housing, public utilities, transportation, economic and public services. Finally, we suggest, based on review and analysis of content of different development plans, strategies and policies to consider and ensure justice in urban development plans.

    Keywords: urban justice, urban development plan, justice in planning, content analysis, substantive justice