فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 77 (زمستان 1397)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 77 (زمستان 1397)

  • 224 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر خیابانی، احسان محمدیان * صفحات 1-36

    مقاله حاضر اثر یک رخداد منفی را در بازار بورس اوراق بهادار تهران - منتسب شده به ریسک سیستمی[1] - روی  بازده شاخص صنایع منتخب با استفاده از داده های روزانه - دوره اول بهمن 1386 تا آخر شهریور 1396- مورد مطالعه قرار می دهد. در این راستا، برای تحلیل وابستگی دنباله ای بین صنایع و شاخص کل (به عنوان نمادی از وضعیت کلی بازار) از روش رگرسیون چندکی چندگانه VAR-VaR[2] که توسط وایت[3]و دیگران (2015)، توسعه یافته و همچنین به منظور بررسی نحوه واکنش صنایع به ریسک آنی و بلندمدت شاخص کل از توابع کنش- واکنش چندکی[4]استفاده شده است. استفاده از روش های موردنظر بررسی آزادانه وابستگی دنباله ای بین متغیرها را امکان پذیر می سازد. یافته های مطالعه حاضر نشان دهنده معناداری اثرات سرریز[5] ریسک شاخص کل (بازار) بر بسیاری از صنایع هم به صورت آنی و هم در طول زمان بوده است. برمبنای نتایج پژوهش، طی دوره های توام با بحران، ریسک صنایع شیمیایی، فراورده های نفتی و بانک بیش از سایر صنایع بوده است. یادآوری می شود، برمبنای اثرات سرریز ریسک، نحوه واکنش صنایع به شوک شاخص کل متفاوت بوده است. بر این اساس، صنعت بانک و کانه های فلزی، از بیشترین افزایش ریسک در واکنش به شوک های آنی شاخص کل برخوردار بوده اند. همچنین صنایع شیمیایی و فراورده های نفتی از بیشترین وابستگی دنباله ای با ریسک بلندمدت بازار سرمایه کشور برخوردار بوده اند.

    کلیدواژگان: ریسک سیستمی، بورس اوراق بهادار تهران، وابستگی دنباله ای، سرریز ریسک
  • زهراسادات رئیسی، تیمور محمدی*، فرهاد غفاری، عباس معمارنژاد صفحات 37-72

    هدف این مقاله، بررسی اثر غیرخطی متغیر سیاست های مالی بر متغیرهای کلان اقتصادی است. ازاین رو، تاثیر تکانه های مالی برابر، اما با علامت متفاوت، بر متغیرهای تولیدی کلان اقتصادی مدنظر بوده و اثرات نامتقارن آن سیاست ها با تاکید بر مخارج دولت مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از مدل تعادل عمومی تصادفی پویا متناسب با اقتصاد ایران، طی دوره زمانی 1369:1 تا 1393:4 استفاده شده است. ضمن بیان مبانی نظری اثرات نامتقارن تکانه های مالی بر متغیرهای کلان اقتصادی، به دو دسته مطالعه اشاره می شود؛ دسته نخست، بر ویژگی های متفاوت محرک مالی متمرکز شده که برمبنای آنها وجود اثرات غیرخطی یک ویژگی بارز محرک مالی در کشورهای صنعتی و در حال توسعه است. دسته دیگر، به اثبات اثرات متفاوت مخارج دولت در مواقع تعدیل های مالی مرسوم و بعضا گسترده می پردازند و بر انتظارت مربوط به تعدیل مالی برای ثبات بدهی تاکید دارند. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که تکانه های مثبت و منفی مخارج دولت دارای اثرات نامتقارن بر متغیرهای کلان اقتصادی هستند. تکانه منفی مخارج دولت، بر مصرف، سرمایه گذاری و تولید بخش خصوصی و همچنین تولید کل دارای اثر کاهنده، به میزانی شدیدتر، پایدارتر و بزرگ تر، نسبت به تکانه مثبت مخارج دولت بوده که دارای اثر فزاینده، اما کوچک تر و موقتی است.

    کلیدواژگان: تکانه های سیاست های مالی، اثرات نامتقارن، الگوی تعادل عمومی تصادفی پویا (DSGE)
  • زهرا نجفی، مجید صامتی*، کریم آذربایجانی صفحات 73-106
    در طول چند دهه گذشته تجارت درون صنعت به عنوان یکی از مهم ترین مباحث مطرح شده در سطح بین الملل از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. ایران نیز برای پیشبرد اهداف اقتصادی خود و بهبود روابط تجاری با عمده ترین شرکای تجاری در صنایع غیرنفتی نیازمند الگویی مناسب است.  ازاین رو، در این پژوهش،  با توجه ویژه به صنعت خودروهای سواری و نقش موثرمتغیرهای کلیدی نوآوری و اندازه دولت در سطح کلان اقتصادی و بین المللی، به بررسی رابطه خطی و غیرخطی این متغیرها بر تجارت درون صنعت پرداخته شده است. نتایج به دست آمده رابطه U معکوس بین نوآوری و تجارت در صنعت خودروهای سواری تایید شده است. همچنین اندازه دولت اثر مثبت و معناداری بر تجارت این صنعت داشته است. شاخص های لیندر و مسافت جغرافیایی به عنوان متغیرهای کنترل نتوانستند اثر معناداری بر سطح تجارت خودروهای سواری داشته باشند و متغیرهای دامی عضویت در WTO و ECO  به گسترش تجارت در این صنعت کمک کرده اند.
    کلیدواژگان: تجارت درون صنعت، خودروهای سواری، نوآوری، اندازه دولت، پنل- دیتا
  • زهرا عزیزی*، مهدی پدرام، پگاه عزیزی صفحات 107-138
    در سال های اخیر مطالعات گسترده ای در ارتباط با چگونگی اثرگذاری باز بودن تجاری بر رشد اقتصادی در کشورها انجام پذیرفته است، این در حالی بوده که تعداد محدودی از مطالعات بر بی ثباتی رشد اقتصادی تمرکز یافته اند. گروهی از این پژوهش ها باز بودن را عاملی برای دستیابی به رشد اقتصادی باثبات تر و گروهی آن را عاملی برای ایجاد بی ثباتی در اقتصاد دانسته اند. ازاین رو، نتایج واحد و یکسانی را تایید نکرده اند. یک دلیل مهم برای این ابهام می تواند ساختار تجارت و صادرات کشورها باشد. وابستگی صادرات به چند کالای خاص سبب می شود هنگام بروز یک اختلال در صادرات، بخش وسیعی از تولید و درآمد های ارزی کشور با مشکل مواجه شود. ازاین رو، در مقاله حاضر، علاوه بر بررسی نحوه اثرگذاری باز بودن تجاری بر بی ثباتی رشد اقتصادی، نقش متنوع سازی صادرات در این ارتباط مورد بررسی قرار می گیرد. بدین منظور از داده های 18 کشور منتخب در حال توسعه، طی سال های 2015-1980 استفاده و دو الگوی پنل برآورد شده که الگوی اول بدون در نظر گرفتن تنوع صادراتی بوده و الگوی دوم با وارد کردن این متغیر به صورت متقاطع با باز بودن تجاری، برآورد شده است. نتایج پژوهش بیان کننده این است که هرچه میزان باز بودن تجاری بیشتر شود، به دلیل انتقال شوک های خارجی به اقتصاد، بی ثباتی رشد اقتصادی افزایش می یابد، اما تنوع صادراتی می تواند به کاهش بی ثباتی رشد اقتصادی ناشی از تجارت جهانی کمک کند.
    کلیدواژگان: متنوع سازی صادرات، بی ثباتی رشد اقتصادی، باز بودن تجاری، آزادی اقتصادی، داده های پنل
  • زهرا کهریزی*، عزیز مراسلی، حشمت الله عسگری صفحات 139-167

    استان های ایران در چند دهه گذشته فشارهای  تورمی بالایی را تجربه کرده اند. این مقاله پویایی های تورم با لحاظ اثرات فضایی بین استان های ایران با استفاده از منحنی فیلیپس نیوکینزین هیبریدی طی دوره 1392-1380 را مدل سازی می کند. نتایج تحقیق نشان می دهد، منحنی فیلیپس نیوکینزی برای بررسی پویایی های تورم استان های ایران مناسب است. همچنین استان های مربوط در تعدیل قیمت ها یشان  به ترکیبی از قواعد آینده نگر و گذشته نگر  توجه می کنند و اینکه رفتارهای آینده نگر اثر قوی تری بر نرخ تورم دوره جاری خواهند داشت. در هر استان شکاف تولید  به عنوان نماینده متغیر های واقعی بر نرخ تورم  دوره جاری اش دارای تاثیرمثبت است و در نهایت، اینکه با توجه به معنا داری خود همبستگی فضایی بین استان های ایرانمتغیرهای شکاف تولید، نرخ های تورم انتظاری و باوقفه در استان های مجاور همگی بر تورم دوره جاری استان همسایه اثر منفی دارد.

    کلیدواژگان: منحنی فیلیپس نیوکینزین هیبریدی، شکاف تولید، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، روش اقتصادسنجی فضایی
  • بهناز نانوای، علی فقه مجیدی*، احمد محمدی صفحات 169-194

    بورس یکی از مهم ترین زیرساخت های توسعه اقتصادی در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته است، هم گرایی بازده بازارهای سهام نیز نشان دهنده وابستگی متقابل اقتصاد کشورها و تحرک سرمایه بین آنهاست. هدف این پژوهش، آزمون فرضیه هم گرایی شاخص قیمت بازارهای سهام در گروه کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی[1]در دوره 2017- 2007 با استفاده از رویکرد تحلیل خوشه ایفیلیپس و سول[2] (2007)، است. نتایج حاصل از پژوهش بیان کننده این است که بازارهای سهام مورد بررسی در یک خوشه هم گرا قرار نمی گیرند، اما بین بازارهای سهام سه خوشه هم گرا وجود دارد و بازار سهام لوکزامبورگ در هیچ خوشه ایقرار نمی گیرد و یک گروه غیرهم گرا را تشکیل می دهد. همچنین نتیجه آزمون هم گرایی بین خوشه ها بیان کننده این است که خوشه های اول و دوم یک خوشه هم گرا را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: هم گرایی، بازارهای سهام، رویکرد خوشه ای، OECD
  • نوید کارگر *، عفت قربانیان، فاطمه فتحی صفحات 195-215

    با توجه به وجود رابطه متقابل بین سلامت نیروی انسانی و رشد اقتصادی در جوامع، تعیین عوامل اثرگذار بر سلامت نیروی انسانی میتواند در تدوین سیاستها و راهکارهای عملی، موثر واقع شود. در پژوهش حاضر به ارزیابی اثرات رشد اقتصادی، مخارج مصرفی دولت و نرخ وابستگی سنی بر مخارج سلامت در کشورهای اسلامی گروه D-8 طی سال های 2014-1997می پردازیم. به منظور بررسی رابطه بلندمدت و کوتاه مدت با توجه به نتایج آزمون های ایستایی از رویکرد نوین در اقتصادسنجی داده های پنل- الگوی خودتوضیحی با وقفه های گسترده پنلی (Panel ARDL)- بهره گرفته شد. نتایج کشش درآمدی مخارج سلامت نشان داد که کالاها و خدمات بهداشتی برای کشورهای اسلامی گروه  D-8دربلندمدت کالایی لوکس و در کوتاه مدت ضروری به شمار می روند. همچنیندو شاخص وابستگی سنی بزرگسالان و وابستگی سنی جوانان به ترتیب تاثیر مثبت و منفی بر سرانه مخارج سلامت می گذارند.

    کلیدواژگان: مخارج سلامت، رشد اقتصادی، نرخ وابستگی سنی، Panel ARDL، کشورهای اسلامی گروه D-8
|
  • Naser Khiabani, Ehsan Mohammadian * Pages 1-36

    This study examines the impact of a negative shock-attributed to a systemic risk-on the industrial indexes of the Tehran stock market using daily data form 21 January, 2008 to 22 September, 2017. Using a Vector Autoregressive for Value at Risk (VAR-VaR) and a quantile Impulse-response function that was newly proposed by White et al 2015, we focus on the tail interdependence between industrial index returns (financial institutions) and the market shock index and show how each industrial stock risks contemporaneously and dynamically response to systemic market shocks. Our finding show that there is a significant volatility spillover from a systemic shock to financial institutions in Tehran stock market. However as expected the magnitude of its impact is not the same for all industrial index risks. For examples, the impact of its shock on the bank and metal industrial volatilities is more sizable compared to its impact on the others. And finally, the stock market index has a strong and persistence tail dependency with the chemical and petroleum product industries.

    Keywords: Systemic Risk, Tehran Stock Exchange, Tail Dependence, Risk Spillover
  • Teimour Mohammadi *, Farhad Qhaffari, Abas Memar Nejhad, Zahra Sadat Raeisi Pages 37-72

    The purpose of this paper is to investigate the existence of nonlinear effects of the fiscal policy. Specifically, the asymmetric effects of equal fiscal shocks (of government spending) on macroeconomic production variables are studied. In this regard, a Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model consistent with the conditions of the Iranian economy during the period 1369 – 1393 is used. We present theoretical foundations of the asymmetric effects of fiscal shocks on macroeconomic variables, then we refer to two strands of studies; the first one emphasizes nonlinearity in the effect of fiscal policy, and argues that nonlinear effects are associated with large and persistent fiscal impetus for industrial and developing countries. The second strand of studies emphasizes expectations about fiscal adjustment for debt sustainability during large fiscal adjustments rather than in normal times. The results show that the positive and negative impacts of government expenditures have asymmetric effects on macroeconomic variables. The effect of negative shock of government spending on consumption, investment and production of the private sector as well as total production is stronger, more stable, and larger. On the other hand the effect of positive government spending shock on these variables is smaller having more temporary impact.

    Keywords: Fiscal Policy Shock, Asymmetric Effects, Government Spending, Dynamic Stochastic General Equilibrium
  • Zahra Najafi, Majid Sameti *, Karim Azarbayjani Pages 73-106
    Over the past few decades, intra-industry trade has become one of the most important issues of international concern. Iran needs a model to further its economic goals and improve its business relations with its major trading partners in non-oil industries. Therefore, in this study, with a particular attention to the industry of riding cars and the role of the key components of innovation and the size of the government at the macro and economic level, the linear and nonlinear relationship between these variables is examined. According to the results, nonlinear relationship (inverse-U) between the innovation variable and commercial vehicle trade has been confirmed. Also, government size has had a positive and significant impact on the trade of this industry. Linder markers and geographical distances as control variables have not had a significant effect on the level of business of riding cars, and membership variables in the WTO and ECO have contributed to the expansion of trade in this industry.
    Keywords: Intra Industry, Riding Cars, Innovation, Government Size, panel-data
  • Zahra Azizi *, Mehdi Pedram, Pegah Azizi Pages 107-138
    In recent years, extensive studies have been done on how trade openness affects economic growth; however, a limited number of studies focus on the volatility of economic growth. A group of these studies have identified openness as a factor in achieving more stable economic growth, and also a group of researches have considered it as a factor in creating instability in the economy, therefore, the empirical studies have ambiguous. An important reason for this ambiguity, can be the structure of trade and exports of countries. The export concentration will lead to a disruption of a large part of the country's production and foreign revenues, when there is an export shock. Therefore, in this article, in addition to studying the effect of trade openness on economic growth volatility, the role of export diversification in this connection is examined. To this end, data from the 18 selected developing countries have been used during the years 1980- 2015 in two panel data models. The first model, regardless of the diversification of exports, estimates this relationship, and the second model, enters the export diversification by multiplying it by openness. The results of the research indicate that the greater degree of trade openness, due to the transfer of external shocks to the economy, increases economic growth instability, but the diversification of exports can help to reduce the volatility of economic growth caused by trade.
    Keywords: Export Diversification, Economic Growth Volatility, Trade Openness, economic freedom
  • Zahra Kahrizi *, Aziz Maraseli, Heshmatollah Asgari Pages 139-167

    Iran's provinces have experienced high inflationary pressures over the past few decades. This paper models the dynamics of inflation in terms of spatial effects between Iranian provinces using the hybrid Phillips New Keynesian Curve during the period (1392-1380). The results show that, the Phillips Keynesian curve is suitable for investigating the dynamics of inflation in Iran's provinces. Findings indicate that provinces focus on setting  prices of their goods based on a combination of forward looking  and backward looking rules, and that forward looking behaviors will have a stronger effect on the rate of inflation in the current period. Also in each province ,the output gap as representative of the actual variables has an effect on the inflation rate of its current period. Finally, considering the significance of spatial auto-correlation between Iran's provinces, output  gap, expected and lagged inflation rates in adjacent provinces have  negative effects on the current inflation rate of the neighboring provinces.

    Keywords: Hybrid New Keynsian Phillips Curve, Output Gap, Generalized Method of Moments (GMM), Spatial Econometric
  • Behnaz Nanavay Sabegh, Ahmad Mohammadi, Ali Fegheh * Pages 169-194

    The stock market is one of the most important infrastructures for economic development in developing and developed countries. The convergence of stock market returns reflects the interdependence of the economies of countries and the mobility of capital among them. This study aims to test the stock market price index convergence between OECD countries Philips and sul (2007) methodology over the period January 2007-Februrary 2017. The results show that the stock markets do not form a convergent cluster. However, there are three convergent clubs with one divergent market, Luxemburg. Also, the result of convergence test among clusters represents that the first and second clusters form a convergent cluster.

    Keywords: Convergence, Stock Market, Cluster Approach, OECD
  • Effat Ghorbanian, Fatemeh Fathi, Navid Kargar* Pages 195-215

    Given the existence of a mutual relationship between human health and economic growth in societies, determining factors influencing human health can be effective in formulating executive policies and plans. The present study is designed to assess the effects of economic growth, government consumption expenditures and age dependency rate on health expenditures in Islamic countries of D-8 group during 1997-2014. Regarding the results of stationary tests, a new approach to panel econometric data -Panel Auto-regressive Distribution Lag (Panel ARDL) -was used to study the long-run and short-run relationship. Health goods and services for D-8 countries are considered as luxury and essential goods in the long-term and short-term. Also, two indicators of age old dependency ratio and young age dependency ratio, have a positive and negative impact on per capita health expenditure, respectively.

    Keywords: Health Expenditures, Economic Growth, Age Dependency Rate, Panel ARDL, Islamic Countries of D-8 Group