فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 76 (تیر 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی بشارت* صفحات 383-396
    زمینه

    اصول و فنون یک مدل جدید رواندرمانی برای اختلال های روانشناختی با عنوان اختصاری PTC (پارادوکس + برنامه زمانی = درمان) در این مقاله معرفی می شود.

    هدف

    اثربخشی مدل رواندرمانی PTC برای درمان اختلال اضطراب اجتماعی (SAD) هدف دیگر این مقاله است.

    روش

     PTC یک مدل رواندرمانی بسیار کوتاه مدت است و برای طیف گسترده ای از اختلال های روانشناختی شامل اختلال های اضطرابی، وسواس های فکری و عملی و اختلال های مرتبط، اختلال های مرتبط با تروما و استرس، اختلال های نشانه های بدنی و اختلال های خورد و خوراک به کار بسته و تایید شده است (بشارت، 1396). در این مقاله، فرآیند و نتایج درمان PTC برای یک بیمار مبتلا به SAD به طور کامل گزارش می شود.

    یافته ها

    نتایج درمان سه جلسه ای PTC برای این بیمار، نشان می دهد که درمان کاملا موفقیت آمیز بوده است. پیگیری 3 ساله نیز نشان داد که تغییرات رضایت بخش درمانی از ثبات و استمرار برخوردار بوده و در این دوره هیچ بازگشتی صورت نگرفته است. این نتایج، تاثیرات درمانی عمیق و پایدار مدل رواندرمانی PTC را در کوتاه ترین زمان ممکن تایید می کند. مکانیسم های تاثیرگذاری "برنامه زمانی پارادوکسی"، به عنوان فن اصلی روش درمان PTC، و انطباق آنها با نتایج درمان بیمار در این مقاله شرح داده شده است.

    نتیجه گیری

    مدل رواندرمانی PTC، به عنوان رویکردی بسیار کوتاه مدت، ساده، تاثیرگذار و کارآمد، و در عین حال اقتصادی برای درمان SAD معرفی و پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: رواندرمانی، پارادوکس، برنامه زمانی، اختلال اضطراب اجتماعی
  • مریم هادی*، نیما قربانی، محمدعلی بشارت صفحات 397-406
    زمینه

    مطالعات متعددی به رابطه سبک های والدگری و سلامت روانی نوجوان اشاره کرده اند، اما مساله این پژوهش این است که آیا فرآیندهای خودشناختی نوجوان  می تواند بر رابطه سبک های والدگری و سلامت روانی نوجوان تاثیر بگذارد؟

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای  فرآیندهای خودشناختی نوجوان در رابطه سبک های والدگری و سلامت روانی نوجوان  انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی و به طور خاص مدل یابی معادلات ساختاری  بود.  جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان دوره متوسطه در سال تحصیلی 96 -1395 شهر تهران بودند که نمونه ای شامل 146 نوجوان به همراه پدر و مادر  با شیوه تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. پرسشنامه های پژوهش شامل  فرم کوتاه مقیاس خودمهارگری تانگنی (2004)،  مقیاس خودشناسی انسجامی قربانی (2008)،  مقیاس بهوشیاری براون و رایان (2003)،  مقیاس اضطراب و افسردگی کاستلو و کمری (1967) و پرسشنامه شیوه های والدگری بامریند (1967) بود.

    یافته ها

    داده های بدست آمده به با روش معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت. مشاهده شد که شاخص های بزارش مدل پژوهش وضعیت مطلوبی دارد (GFI=0/95) و هر سه شاخص فرآیندهای خودشناختی، در رابطه میان سبک های والدگری  و سلامت روانی نوجوان (غیر از سبک مقتدر مادر) نقش میانجی گر دارند.

    نتیجه گیری

    این بدان معنی است که خودآگاهی نوجوان میانجی گر تاثیرات سبک والدگری بر سلامت روانی نوجوان است، که نقش فعالانه  نوجوان در ارتقاء سلامت روانی خود را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سلامت روانی نوجوان، سبک والدگری، فرآیندهای خودشناختی
  • منصوره سیدشریفی، شکوه نوابی نژاد*، ولی الله فرزاد صفحات 407-415
    زمینه

    پژوهش های انجام شده نشان از اثربخشی رویکرد هیجان مدار بر خودکارآمدی والدگری زنان دارد. مرور پژوهش ها نشان از این دارد که برخی از طرحواره های ناسازگار زنان سرپرست خانواده فعال است. بدین ترتیب باید مشخص شود که بین تاثیر طرحواره درمانگری و رویکرد هیجان مدار چه تفاوتی وجود دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین و مقایسه اثربخشی رویکرد هیجان مدار و طرحواره درمانگری بر خودکارآمدی والدگری مادران سرپرست خانواده انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه بود. از جامعه آماری زنان سرپرست خانواده در موسسات خیریه شهرستان تهران، 45 نفر به صورت در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی در سه گروه 15 تایی گزینش شدند. ابتدا پرسشنامه خودکارآمدی والدگری دومکا و همکاران (1996) اجرا شد، سپس جلسات هیجان مدار جانسون و گرینبرگ (2005) برای گروه آزمایش 1 و طرحواره درمانگری یانگ (2003) برای گروه آزمایشی 2 اجرا شد، اما برای گروه گواه، هیچ گونه مداخله ای اعمال نشد. بعد از 2 ماه از اجرای پس آزمون به منظور سنجش ماندگاری اثر طرحواره درمانگری و هیجان مدار، پرسشنامه پژوهش با هدف آزمون پیگیری بین آزمودنی های پژوهش پخش شد و داده های مورد نیاز جمع آوری شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل اندازه گیری مکرر نشان داد که هر دو درمان هیجان مدار و طرحواره درمانگری بر افزایش خودکارآمدی والدگری زنان سرپرست خانواده اثربخش بود (p≤0/001). نتایج مقایسه زوجی، نشان از آن داشت که طرحواره درمانگری نسبت به درمان هیجان مدار تاثیر بیشتری بر خودکارآمدی والدگری زنان داشت.

    نتیجه گیری

    به منظور افزایش خودکارآمدی والدگری زنان هر دو درمان هیجان مدار و طرحواره درمانگری قابل استفاده است اما طرحواره درمانگری بهتر عمل می کند.

    کلیدواژگان: هیجان مدار، طرحواره درمانگری، خودکارآمدی والدگری، زنان سرپرست خانواده
  • آزاده فدوی، کیوان صالحی*، ابراهیم خدایی، علی مقدم زاده، محمد جوادی پور صفحات 417-429
    زمینه

    همواره پژوهشگران  با انجام تحقیقات کوشیده اند تا با تصمیم سازی برای مدیران نظام آموزشی، از شکل گیری و تشدید افت تحصیلی پیشگیری کنند و در این راستا از روش های آماری پیش بینی استفاده کرده اند. شبکه بیزی از جمله روش های داده کاوی پیش بینی کننده و افت تحصیلی یکی از مشکلات بزرگ نظام آموزش عالی است.

    هدف

    هدف از این تحقیق شناسایی عوامل مرتبط با افت تحصیلی با استفاده از داده کاوی آموزشی و شبکه بیزی بود.

    روش

    جامعه پژوهش، کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه تهران بودند و نمونه ای به حجم800 نفر به روش تصادفی طبقه ایی انتخاب شد. بعد از اجرا پرسشنامه افت تحصیلی دانشجویان و کنارگذاشتن پرسشنامه های مخدوش، 746 پرسشنامه مورد تحلیل قرارگرفت و داده ها با استفاده از ابزار محقق ساخته سنجش افت تحصیلی دانشجویان، که دارای درستی مورد تایید استادان و قابلیت اعتماد آلفای کرونباخ برابر با 0/971 بود، جمع آوری شد.

    یافته ها

    داده های جمع آوری شده از دانشجویان تحلیل شد و مدل بیزی آن با میزان صحت الگوریتم 95/84% بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، کلیه عوامل پرسشنامه در وقوع افت تحصیلی موثر بودند و عوامل فردی تنها عاملی بودکه هم بطور مستقیم و هم با تاثیر بر سایرعوامل بر وقوع افت تحصیلی اثرگذار بود. میزان صحت الگوریتم بیانگر این بودکه با استفاده از مدل شبکه بیز به خوبی می توان وقوع افت تحصیلی را پیش بینی کرد.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، افت تحصیلی، داده کاوی، شبکه بیزی
  • معصومه اکبری نیا، غلامرضا منشئی*، سعید یوسفیان صفحات 431-439
    زمینه

    بیماری سرطان باعث می شود تا کودکان مبتلا، به آسیب های روانشناختی همچون اضطراب و افسردگی دچار شوند. نیاز است با بکارگیری درمان های روانشناختی مناسب همچون درمان ذهن آگاهی کودک محور افسردگی و اضطراب آنها کاهش یابد.

    هدف

    بر این اساس هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان ذهن آگاهی کودک محور بر افسردگی و اضطراب پس از دارودرمانی کودکان سرطانی بود.

    روش

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام کودکان مبتلا به بیماری سرطان در سال 1396 در شهر اصفهان بودند که جهت درمان به مرکز درمانی امید مراجعه نموده و تحت دارو درمانی قرار داشتند. تعداد نمونه در پژوهش 30 کودک مبتلا به سرطان بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش مداخلات درمانی مربوط به ذهن آگاهی کودک محور (بوردیک، 1396) را در طی دو ماه و نیم به صورت هفته ای یک جلسه 60 دقیقه ای دریافت نمودند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه افسردگی کودکان (کواکس، 1992) و مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان (مارچ و همکاران، 1997) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان ذهن آگاهی کودک محور بر افسردگی و اضطراب پس از دارودرمانی کودکان سرطانی تاثیر معناداری داشته است (p<0/001). بدین صورت که این درمان توانسته افسردگی و اضطراب کودکان سرطانی را کاهش دهد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که درمان ذهن آگاهی با بهره گیری از فنونی همانند افکار، هیجانات و رفتار آگاهانه می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش افسردگی و اضطراب کودکان سرطانی مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، ذهن آگاهی، سرطان
  • آرش ذنوبی، علی تقوایی نیا* صفحات 441-450
    زمینه

    پژوهش ها اثربخشی مداخلات مثبت نگر را بر ارتقاء احساسات، رفتارها و شناخت های مثبت در دانش آموزان مورد تایید قرار داده اند. به همین دلیل امروزه توجه به این مداخله ها به منظور حفظ سلامت تحصیلی دانش آموزان مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین، مساله این است که آیا بسته آموزش مثبت می تواند بر عواطف و روابط معلم - دانش آموز  تاثیر بگذارد؟

    هدف

    این پژوهش با هدف اثربخشی بسته آموزش مثبت بر عواطف و روابط معلم - دانش آموز انجام گرفت.

    روش

    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پایه ششم ابتدائی منطقه درودزن شهرستان مرودشت تشکیل می دادند که از میان آنها تعداد 40 نفراز این جامعه به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب و در دو گروه 20 نفری(گروه آزمایش و گروه گواه) به صورت تصادفی جایگزین شدند. مداخله آموزشی مبتنی بر بسته آموزش مثبت کویلیام (2003) و گنزالز و همکاران (2014) طی 10 جلسه یک ساعته برای گروه آزمایش اجرا شد. به منظورگردآوری داده ها از برنامه عاطفه مثبت و منفی (واتسن و همکاران (1988) و پرسشنامه روابط معلم - دانش آموز (مورری و زوواک، 2011) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، ازآزمون تحلیل کواریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بسته آموزش مثبت موجب ارتقاء عاطفه مثبت و روابط معلم - دانش آموز و کاهش عاطفه منفی گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه گردید(0/001>P).

    نتیجه گیری

     براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که بسته آموزش مثبت می   تواند موجب ارتقاء عواطف مثبت و بهبود روابط معلم - دانش آموز گردد.

    کلیدواژگان: بسته آموزش مثبت، عواطف، روابط معلم - دانش آموز
  • آناهیتا محلوجی، فرح لطفی * صفحات 451-457
    زمینه

    بیماران مبتلا به درد مزمن علاوه بر مشکلات جسمانی، مسائل روانشناختی خاص خودشان را نیز دارند. اکثر مداخلات برای این بیماران مداخله پزشکی بوده و در زمینه مداخلات روانشناختی خلاء پژوهشی وجود دارد؛ ذهن آگاهی بر متغیرهای مختلفی تاثیر گذاشته است اما سنجش تاثیر آن بر خودپنداشت و خودبیمارانگاری بیماران مبتلا به درد مزمن مغفول مانده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودپنداشت و خودبیمارانگاری بیماران مبتلا به درد مزمن انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه آزمایش و گروه گواه بود. از جامعه بیماران مبتلا به درد مزمن اسکلتی - عضلانی مراجعه کننده به کلینیک چند تخصصی درد پردیس در سال 1397 به روش در دسترس، 30 نفر انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه 15 تایی جایگزین شدند. روش اجرا بدین ترتیب بود که ابتدا پیش آزمون های تصور از خود بک (1978) و خودبیمارانگاری ایوانز (1980) روی هر دو گروه اجرا شد. سپس به ارائه جلسات ذهن آگاهی مبتنی بر روی آورد کابات زین (2003) برای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای پرداخته شد اما برای گروه گواه هیچ گونه مداخله ای صورت نگرفت. بعد از اتمام مداخله، از هر دو گروه پس آزمون های پژوهش به عمل آمد و داده های پژوهش با استفاده از کواریانس مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر افزایش خودپنداشت بیماران مبتلا به درد مزمن تاثیر دارد (p≤0/001) اما بر خودبیمارانگاری تاثیر معنی داری نداشت (p≥0/005).

    نتیجه گیری

    به منظور افزایش خودپنداشت بیماران مبتلا به درد مزمن می توان از درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بهره جست.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، خودپنداشت، خودبیمارانگاری، درد مزمن
  • فرشته سلطانیان زاده، زهرا چابکی نژاد*، محمدحسین فلاح صفحات 459-465
    زمینه

    سرزندگی از ابعاد روان درستی زنان سرپرست خانواده است که مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. سبک های کنارآمدن با تنیدگی و باورهای دینی در پیش بینی سرزندگی زنان سرپرست خانواده چقدر نقش دارند؟ در این زمینه خلاء پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف پیش بینی سر زندگی بر پایه سبک های کنارآمدن و باورهای دینی در زنان سرپرست خانواده انجام شد.

    روش

    روش تحقیق از نوع همبستگی بود. از جامعه آماری تمامی زنان سرپرست خانواده شهرستان یزد با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 200 نفر انتخاب و پژوهش بر روی آنها اجرا شد. پرسشنامه های پژوهش شامل سرزندگی رایان و فردریک (1997)، سبک های کنارآمدن با تنیدگی اندلر و پارکر (1990) و باورهای دینی کندلر و همکاران (2003) بود. پس از جمع آوری اطلاعات، داده های تحقیق با استفاده از آزمون های پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین سرزندگی با سبک کنارآمدن اجتنابی همبستگی منفی و با مساله مدار و باورهای دینی همبستگی مثبت وجود دارد. رگرسیون چندگانه نشان داد از بین سبک های کنارآمدن تنها سبک زندگی مساله مدار توانست به پیش بینی معنی دار سرزندگی بپردازد (p<0/001). همچنین باورهای دینی نیز توانست به پیش بینی معنی دار سرزندگی بپردازد (p<0/001).

    نتیجه گیری

    سرزندگی زنان سرپرست خانواده با باورهای دینی و سبک کنارآمدن مساله مدار قابل پیش بینی است؛ بنابراین از طریق تقویت باورهای دینی و سبک کنار آمدن مساله مدار می توان سرزندگی این زنان را بالاتر برد.

    کلیدواژگان: سرزندگی، سبک های کنارآمدن، باورهای دینی، زنان سرپرست خانوار
  • قمر کیانی*، سید جمال موسوی صفحات 467-477
    زمینه

    عود در سوء مصرف کنندگان مواد شیوع بالایی دارد، اما آیا ناگویی طبعی، برانگیختگی و هوش هیجانی می توانند نقشی در پیش بینی آن داشته باشند؟

    هدف

    هدف این پژوهش بررسی نقش ناگویی طبعی، برانگیختگی و هوش هیجانی در  پیش بینی عود اختلال سوء مصرف مواد بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی  و از بین  مراجعه کنندگان به مراکز ترک اعتیاد 120 نفر  به روش هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس های پیش بینی بازگشت به مصرف مواد رایت وهمکاران (2001)، ناگویی طبعی تورنتو(1994)، برانگیختگی بارت (2004) و هوش هیجانی برادبری و گریوز (2005) جمع آوری شد و با کمک  آزمون های پیرسون و رگرسیون تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ناگویی طبعی، دشواری در تشخیص احساسات، نمره کلی برانگیختگی و ابعاد برانگیختگی حرکتی و برانگیختگی شناختی با عود مصرف رابطه مثبت معنی دار،  برانگیختگی عدم برنامه ریزی، هوش هیجانی، خودآگاهی، خودمدیریتی، آگاهی اجتماعی و مدیریت روابط با عود مصرف رابطه منفی معنی داری دارند (p<0/01). و از بین آنها برانگیختگی عدم برنامه ریزی و حرکتی و مدیریت روابط از مولفه های هوش هیجانی توانستند عود مصرف را پیش بینی کنند (p<0/01).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت با افزایش ناگویی طبعی و برانگیختگی کلی، عود مصرف مواد افزایش یافته و با افزایش هوش هیجانی از عود مصرف کاسته می شود.

    کلیدواژگان: عود اختلال سوء مصرف مواد، ناگویی طبعی، برانگیختگی، هوش هیجانی
  • باقر سرداری*، سالار خلیلی صفحات 479-487
    زمینه

     اختلالات خوردن یکی از اختلالات شایع روان تنی به شمار می روند که منجر به مشکلات فراوانی در سلامت جسمانی، هیجانی و عملکرد روانی می شوند. اما مساله اصلی این است که آیا مداخله مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا بر کاهش مشکلات نظم جویی هیجان در نوجوانان با نشانه اختلالات خوردن موثر است؟

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی مداخله مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا بر کاهش مشکلات تنظیم هیجان در نوجوانان با نشانه اختلالات خوردن انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه  بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مشغول تحصیل در مدارس دوره دوم متوسطه شهر ارومیه به تعداد 4276 نفر در سال تحصیلی 98-97 بود. از این جامعه، نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه  جایگزین شدند.  شرکت کنندگان در مراحل پیش آزمون و پس آزمون مقیاس مشکل در نظم بخشی هیجانی گراتز و رومئر (2004) را تکمیل و در این اثناء آزمودنی های گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای 1 جلسه تحت آموزش های مربوط به رواندرمانگری مثبت گرا (سلیگمن، رشید و پارک، 2006) توسط پژوهشگر قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مداخله مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا منجر به کاهش میانگین نمرات شرکت کنندگان گروه آزمایش در مشکلات تنظیم هیجان و مولفه های آن شامل عدم پذیرش پاسخ های هیجانی، مشکل در رفتار هدفمند، مشکل در مهار تکانه، فقدان آگاهی هیجانی، دسترسی محدود به راهبردها و فقدان وضوح هیجانی نسبت به گروه گواه  شده است (p<0/05).  

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان مطرح کرد که مداخله مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا درمان موثری برای بهبود مشکلات نظم جویی هیجان در نوجوانان با نشانه اختلال خوردن است.

    کلیدواژگان: مداخله مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا، مشکلات نظم جویی هیجان، نشانه اختلالات خوردن
  • الهام محبوبی، زهرا غلامی*، الهه خوشنویس صفحات 489-498
    زمینه

     بر اساس مدل شناختی اختلال بدشکلی بدن، پیشروی باورهای ناکارآمد به آیین واره ها و تفکر منفی منجر می شود معمولا اختلالات روانی توام با سوء تغذیه حاد یا مزمن نشانه آن است که بیمار از کمبود بعضی از مواد مغذی رنج می برد. مسئله اصلی این است که آیا آموزش شناختی رفتاری برای این دو متغیرکارایی دارد؟

    هدف

    هدف اصلی این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش شناختی رفتاری بر عادات غذایی و اختلال بدشکلی بدن دختران بود.

    روش

    این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل 200 نفر دختران مجرد در دامنه سنی 17 تا 25 سال در باشگاه های منطقه 3 شهر تهران بودند که 60 نفر واجد ملاک های ورود به پژوهش، به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و با غربالگری به 24 نفر رسیدند و با همگن سازی و تصادفی سازی در 2 گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. جهت پیش آزمون و پس آزمون از مقیاس اصلاح شده وسواس - ناخودداری ییل براون (1977) و پرسشنامه عادات غذا خوردن کوکر راجر (1990) استفاده شد. جلسات آموزشی برای گروه آزمایش بر اساس پکیج گروه درمانگری شناختی - رفتاری (بابیلینگ، مک کب و انتونی،2006) اجرا شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که آموزش شناختی - رفتاری بر عادات غذایی و بدشکلی بدن تاثیر معناداری داشت (0/001>P). 

    نتیجه گیری

    براساس یافته های حاصل از این پژوهش آموزش به شیوه شناختی - رفتاری موجب جایگزینی شناخت های درست تر و عینی تر می شود و بر عادات غذایی و بدشکلی بدن تاثیرگذار می باشد.

    کلیدواژگان: بدشکلی بدن، آموزش شناختی - رفتاری، دختران، عادات غذایی
  • پریسا دادو، سولماز دبیری* صفحات 499-507
    زمینه

    مطالعات زیادی به اهمیت رضایت زناشویی و عوامل موثر بر آن اشاره کرده اند، اما مساله این پژوهش این است که آیا  دلزدگی زناشوئی، احساس تنهایی و عملکرد جنسی می توانند رضایت زناشویی را پیش بینی کنند؟

    هدف

    هدف از این پژوهش پیش بینی رضایت زناشوئی بر اساس دلزدگی زناشوئی، احساس تنهایی و عملکرد جنسی دانشجویان متاهل بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان زن متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج بود که در سال تحصیلی 98-97 مشغول به تحصیل بودند. از میان 1400 دانشجوی زن متاهل، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس نمونه ای به حجم 300 نفر انتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رضایت زناشوئی انریچ (1998)، دلزدگی زناشوئی پاینز (1996)، احساس تنهایی دهشیری و همکاران (1387) و عملکرد جنسی زنان روزن و همکاران (2000) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل آماری نشان داد که متغیرهای دلزدگی زناشوئی، احساس تنهایی با رضایت زناشوئی دارای همبستگی منفی و معنادار و متغیر عملکرد جنسی با رضایت زناشوئی دارای همبستگی مثبت و معنادار می باشد (0/01>p). همچنین متغیرهای دلزدگی زناشوئی، احساس تنهایی و عملکرد جنسی 14 درصد از تغییرات رضایت زناشوئی دانشجویان زن متاهل را پیش بینی کردند(0/01>p).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که متغیرهای دلزدگی زناشوئی، احساس تنهایی و عملکرد جنسی نقش مهمی در رضایت زناشوئی دانشجویان زن متاهل دارد.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشوئی، احساس تنهایی، عملکرد جنسی، رضایت زناشوئی
|
  • Mohammad Ali Besharat* Pages 383-396
    Background

    The principles and techniques of a new psychotherapeutic model for the treatment of psychological disorders, shortly named PTC (Paradox + Timetable = Cure), is introduced in this article.

    Aims

    Evaluating the effectiveness of PTC model for the treatment of Social Anxiety Disorder (SAD) is another objective of the present article.

    Method

    PTC is a very short-term psychotherapeutic model successfully used for the treatment of a wide range of psychological disorders including anxiety disorders, obsessive-compulsive and related disorders, trauma- and stress-related disorders, somatic symptom and related disorders and feeding and eating disorders (Besharat, 2017). The PTC therapy process and outcomes for a SAD patient is fully described in the present article.

    Results

    Results of a three-session PTC therapy indicated that the treatment of the patient was successfully done. The result of a three-years follow-up showed that the therapeutic changes were satisfactory, stable and permanent, during which no relapse was happened. These results corroborated the deep and permanent effects of the PTC psychotherapeutic model in the shortest possible time. The influential mechanisms of “paradoxical timetable”, as the main PTC technique, and its adjustment to the treatment outcomes of the patient are also explained in the present article.

    Conclusion

    The PTC psychotherapeutic model, as a very short-term, effective, efficient and yet economical approach is introduced and suggested for the treatment of SAD.

    Keywords: Psychotherapy, Paradox, Timetable, Social anxiety disorder
  • Maryam Hadi*, Nima Ghorbani, Mohammad Ali Besharat Pages 397-406
    Background

    Several studies have pointed to the relationship between parental styles and adolescent mental health, but the current research question is whether adolescent self-knowledge processes can affect the relationship between parenting styles and adolescent mental health?

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of adolescent self-knowledge processes in the relation of parental styles and adolescent mental health.

    Method

    The research method was the structural equation modeling. The statistical population of the study included high school students in the academic year of 2016-17 in Tehran. The sample is 146 adolescents with their parents selected by multi-stage random cluster sampling. The research questionnaires included Tangney’s short form of self-control scale (2004), Ghorbani's self-knowledge scale (2008), Brown's and Ryan's mindfulness scale (2003), Costello & Comrey’s Anxiety and Depression Scale (1967), and baumrind’s parenting styles Questionnaire (1967).

    Results

    Data were analyzed by using the structural equation method. It was showed that the fitting indices of the research model are in a favorable situation (GFI=0/95) and all three indicators of self-knowledge processes have a mediating role in the relation between parenting styles and adolescent mental health (other than mother’s Authoritarian style).

    Conclusion

    The result shows the adolescent's active role in promoting his mental health.

    Keywords: Adolescent mental health, Parenting style, Self-knowledge processes
  • Mansoureh Seyyedsharifi, Valollah Farzad, Shokoh Navabi Nezhad* Pages 407-415
    Background

    Research has shown the effectiveness of the emotion-focused approach on self-efficacy of  Female Head of Household . Research shows that some of the maladaptive schemas of  Female Head Household caregivers are active, so it should be clear what the difference is between the influence of the treatment schema and the emotion-focused approach.

    Aims

    The aim of this study was to determine and compare the effectiveness of emotion-focused and schema therapy approach on the  self-Efficacy of Parenting in  Mothers of the household head.

    Method

    This research was a semi-experimental design with pre-test-post-test design with two experimental groups and one control group. 45 women were selected from the statistical population of the family headed women in charity organizations in Tehran and randomly assigned to three groups of 15. First, parents' self-efficacy questionnaire was performed by  Dumka et al. (1996), then  Then, emotion focused sessions Johnson and Greenberg (2005)for experimental group 1 and scheme  therapy  Yang (2003) for experimental group 2 were administered. , but no intervention was performed for the control group after 2 months of follow-up  To test the effect of schema therapy and excitement, the research questionnaire was distributed with the aim of follow-up test and the required data were collected.

    Results

    The results of repeated measurements showed that Both emotional treatments and schema therapy were effective in increasing the self-efficacy of parental women in the head of household (p≤0/001). The results of the paired comparison indicated that the therapist's schematics had more influence on the self-efficacy of the female parenting than the emotional-focused therapy.

    Conclusion

    Both Emothon-focosed and schema therapy are effective in increasing self-Efficacy of Parenting, but schema therapy is more effective.

    Keywords: Emotion ircuit, Scheme therapy, Self-Efficacy of parenting, Female head of household
  • Azadeh Fadavi Roodsari, Keyvan Salehi*, Ebrahim Khodaie, Ali Moghadamzadeh, Mohammad Javadipour Pages 417-429
    Background

    Researchers have always tried to prevent the formation and escalation of academic failure by making decisions for educational system administrators. For this reason, they have been using forecasting statistical methods. Bayesian network is one of the Predictor Data mining methods and Academic failure is one of the major problems in the higher education system.

    Aims

    The purpose of this study was to identify factors associated with academic failure using educational data mining and Bayesian networks.

    Method

    The research population was all undergraduate students of Tehran University. A sample of 800 people was selected by Stratified Random Sampling. After performing and eliminating confused questionnaires, 746 questionnaires were analyzed and data were collected using   researcher-made students' academic failure questionnaire, which had a validity of professors and Cronbach's alpha coefficient of 0/971.

    Results

    Data collected from students was analyzed and Bayesian model was obtained.The accuracy of the algorithm was equal to 95/84% .

    Conclusion

    The results showed that all factors of the questionnaire were effective in the occurrence of academic failure and individual factors were the only factors that directly and indirectly affect the occurrence of academic failure. The accuracy of the algorithm indicates that the Bayesian network model can predict the academic failure well.

    Keywords: Academic performance, Academic failure, Data analysis, bayesian network
  • Masomeh Akbarinia, Gholam Reza Manshaei*, Saeid Yanousefi Pages 431-439
    Background

    Cancer disease causes children with psychological disorders such as anxiety and depression to reduce their need for appropriate psychological treatments such as child-centered mindfulness treatment for depression and anxiety.

    Aims

    Therefore, the objective of the present study was to investigate child-centered mindfulness therapy on the depression and anxiety after drug therapy in the children with cancer.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up design. The statistical population of the present study included all the children with cancer in 2018 in the city of Isfahan who referred to Omid therapy center and received drug therapy. The sample size was 30 children with cancer who were selected through convenient sampling method and randomly replaced into experimental and control group. The experimental group received 60-minute therapeutic interventions related to child-centered mindfulness (Burdic, 2017). during two-an-a-half months once a week. The applied instruments included child depression questionnaire (Quax, 1992) and children anxiety multi-dimensional scale (March, et.al, 1997). The data analysis was conducted through descriptive statistics and repeated measurement ANOVA.

    Results

    The results showed that child-centered mindfulness therapy has significantly influenced the depression and anxiety after drug therapy of the children with cancer (p<0/001) in a way that this treatment was able to decrease depression and anxiety of the children with cancer.

    Conclusion

    According to the findings of the present study it can be concluded that mindfulness therapy can be used as an efficient treatment to decrease the children’s depression and anxiety in the children with cancer through employing techniques such as thoughts, emotions and mindful behavior.

    Keywords: Depression, Anxiety, Mindfulness, Cancer
  • Ali Taghvaeinia*, Arash Znobi Pages 441-450
    Background

    Research findings have confirmed the effectiveness of positive-focused interventions on enhancing the feelings, behaviors and positive cognitions of students. That is these of interventions are the focus of attention today in order to maintain academic health of students. So problem is, whether positive training package may effect on the emotions and the teacher-student relationships?

    Aims

    This study examined the effectiveness of positive training package on the emotions and the teacher-student relationships.

    Method

    Research design was semi-experimental and pretest- posttest type with control group. The study population included all of the male 6th grade students in Dorodzan Marvdasht. Of this students, 40 were selected through multistage random sampling as the samples of the research and randomly divided in two experimental (n=20) and control groups (n=20). The Experimental groups received a positive training package based on Gonzalez et al (2014) and Qulliam (2003) in 10 one-hour sessions. For the collected data positive affect and negative affect Schedule (Watson et al., 1988), and teacher-student relationships scale (Murray& Zvoch., 2011) were used. For data analysis, multivariate analysis of covariance was used.

    Results

    The results showed effectiveness positive training intervention enhanced positive affect and teacher-student relationships and reduce negative affect (p<0/001).

    Conclusion

    It can be concluded that, positive training package can be enhancing the positive emotions and improved teacher-student relationships.

    Keywords: Positive training package_Emotions_Teacher - student relationships
  • Anahita Mahlouji, Farah Lotfi * Pages 451-457
    Background

    Patients with chronic pain have their own psychological problems in addition to physical problems. Most of these interventions are medical intervention and there is a vacuum of research on psychological interventions. Mindfulness has influenced a variety of variables, but its impact on the self-concept and self-management of patients with chronic pain has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based therapy on self-concept and  Hypochondriasis in patients with chronic pain.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with experimental group and control group. From the community of patients with chronic musculoskeletal pain referred to the campus multidisciplinary pain clinic in the year 1977 by available method, 30 patients were selected and randomly divided into two groups of 15 each. The method of implementation was that both Beck's (1978) and Evans (1980) self-medication pretests were administered to both groups first. Then, mindfulness sessions based on Kabat-Zinn (2003) approach were presented to the experimental group for 8 sessions of 90 minutes but no intervention for the control group. After the intervention, post-test was performed on both groups and the data were analyzed using covariance.

    Results

    The results of covariance analysis showed that mindfulness-based therapy had an effect on increasing the self-concept of patients with chronic pain (p≤0/001) but had no significant effect on  Hypochondriasis (p≥0/005).

    Conclusion

    Mindfulness-based therapy can be used to increase the self-concept of patients with chronic pain.

    Keywords: Mindfulness, self-concept, Hypochondriasis, chronic pain
  • Fereshteh Sotanianzadeh, Zahra Chabokinezhad*, Mohammadhosein Fallah Pages 459-465
    Background

    Vitality is one of the psychological dimensions of  female headed households that has been the focus of research. How important are coping styles and religious beliefs in predicting the vitality of female -headed households? There is a research vacuum in this area.

    Aims

    The purpose of this study was to predict life based on coping styles and religious beliefs in female headed families.

    Method

    The research method was correlation. A total of 200 individuals were selected from the statistical population of all women wives of the family of Yazd, using available sampling method. Research was performed on them. The research questionnaires included vitality (1997), coping styles (1990) and religious beliefs (2003). After collecting data, the data were analyzed using Pearson and multiple regression tests.

    Results

    Pearson correlation results showed that there was a negative correlation between vitality and avoidant coping style and with problem-oriented and religious beliefs. Multiple regression showed that only the problem-oriented lifestyle of coping styles could predict meaningful vitality (p<0/001). Religious beliefs also managed to predict meaningful vitality (P<0/001).

    Conclusion

    The livelihood of female-headed households is predictable with religious beliefs and problem-oriented coping style, so it is possible to enhance the vitality of these women by strengthening religious beliefs and problem-oriented coping style.

    Keywords: Vitality, Coping styles, Religious beliefs, Female headed households
  • Qamar Kiani*, Seyed Jamal Mousavi Pages 467-477
    Background

    Recurrence in substance abusers is high, but alexithymia, impulsivity and emotional intelligence can  play a role in predicting it.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the role of alexithymia, impulsivity and emotional intelligence in predicting recurrence of substance abuse disorder.

    Method

    Descriptive-correlational research method and among those who referred to addiction treatment centers, 120 were selected by purposeful. For information gathering, we used the predicted scales Wright at al( 2001, Toronto Alexithymia Scale-20 (FTAS-20) (1994), Barratt Impulsiveness Scale-11 (BIS-11) (2004), and Bradbury and Graves' emotional intelligence(2005) . Data were analyzed using Pearson correlation and regression.

    Results

    The results showed that there is a  significant positive relationship between alexithymia, difficulty in identifying feelings, total score of impulsivity and the dimensions of motor impulsivity and cognitive impulsivity with relapse. There was a significant  negative relationship between the impulsiveness of non-planning , emotional intelligence and dimensions with self-awareness, self-management, social awareness and relationship management of emotional intelligence components   and recurrence of drug use (p<0/01). impulsivity in non-planning,impulsivity and management of relationships could explain the recurrence of drug use (p<0/01).

    Conclusion

    So it can be concluded  that with increasing alexithymia and general impulsivity, increased recurrence of drug abuse, and with the increase in emotional intelligence, decreased recurrence of drug abuse.

    Keywords: Relapse of druge abuse disorder, Alexithymia, Impulsivity, Emotional intelligence
  • Bagher Sardary*, Salar Khalili Pages 479-487
    Background

    Eating disorders are one of the most common psychosomatic disorders that leads to many problems in physical, emotional health and mental functioning. But the main issue is that does positive psychological intervention is effective on reducing difficulties in emotion regulation in adolescents with eating disorders symptoms?

    Aims

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of positive psychological intervention on reducing difficulties in emotion regulation in adolescents with eating disorders symptoms.

    Method

    The present study was a semi-experimental studies with pretest-posttest design and control group. The statistical population includes all female students studying at secondary schools in urmia to number of 4276 peoples in the 2018-2019 academic year. From this population, a sample of 30 people was selected through targeted sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. participants completed in the pre-test and post-test stages of Gratz & Roemer (2004) difficult in emotion regulation  and  In the meantime, the subjects in the experimental group were trained positive psychotherapy (Seligman et al., 2006) by the researcher in 8 sessions of 90 minutes a week for 1 session. Data analysis was performed using covariance analysis.    

    Results

    The findings showed that positive psychological intervention reduced the mean scores of the experimental group on difficulties in emotion regulation and its components including lack of acceptance of emotional responses, difficulty in goal-directed behavior, difficulty in controlling impulse, lack of emotional awareness, Limited access to strategies and lack of emotional clarity compared to the control group (p<0/05).

    Conclusion

    Therefore, it can be argued that positive psychological intervention is an effective treatment for improving emotion regulation problems in adolescents with symptoms of eating disorder.

    Keywords: Positive psychological intervention, Difficulties in emotion regulation, Eating disorders symptoms
  • Elham Mahboubi, Elaheh Khoshnevis, Zahra Gholami * Pages 489-498
    Background

    Based on the cognitive model of Body Dysmorphic Disorder, the progression of ineffective beliefs results in negative thinking. Normally, mental disorders with acute or chronic malnutrition indicate that the patient suffers from lack of nutrients. The main question is whether cognitive behavioral training is effective on these two variables?

    Aims

    The main aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral education on Food habits and Body Dysmorphic Disorder in girls.

    Method

    A quasi-experimental study was carried out with a pretest-posttest and control group design. The statistical population of this study included 200 single girls in the age range of 17 to 25 years old in sport clubs in District 3 of Tehran, and 60 of them who had the criteria for participating in the research were selected by multi-stage cluster sampling and by screening method the number of participants reached to 24.They were assigned in two groups randomly & by homogenization. For pre-test and post-test, both groups completed the Yale–Brown Obsessive Compulsive Scale(1977) and Coker Roger Eating Habits Questionnaire(1990) Training sessions for the experimental groups were conducted based on the cognitive behavioral therapy group. (Babylon, Mckeb & Anthony,2006) 

    Results

    Findings of the present study showed that cognitive-behavioral training significantly influence on dietary habits and dysmorphic (P<0/001).            

    Conclusion

    Based on the findings of this study, cognitive behavioral training can cause replacing of more correct and objective cognitions and affect eating habits and body dysmorphic.

    Keywords: Body dysmorphic disorder, Cognitive-Behavioral education, Food habits, Girls
  • Parisa Dadoo, Solmaz Dabiri* Pages 499-507
    Background

    Marital satisfaction is one of the common concepts used for assessing happiness and stability in a marriage. It is a multidimensional concept that is affected by several  factors such as marital  burnout , loneliness and sexual  function.

    Aims

      The purpose of this study was   to predict marital satisfaction based on  marital burnout, loneliness and sexual function of married students.

    Method

    The research method was correlation which is categorized as descriptive research methods. The statistical population included all married female students of  Karaj Islamic Azad University who were studying in the academic year 97-98. Of the 1400  married women students, 300 person selected by convenience sampling method. Data were collected by Enrich's marital satisfaction questionnaire (1989), Pines's marital burnout (1996), Dehshari's et al. loneliness (1387) and sexual function of women of Rosen's et al. (2000).

    Results

    The results of statistical analysis showed that there was a significant negative correlation between marital burnout, loneliness and marital satisfaction, and a significant positive correlation between sexual function and marital satisfaction (p<0/01).  Also, variables  of  marital burnout, loneliness and  sexual function, 14% of the variance in  marital satisfaction of  women married students  was explained(p<0/01).

    Conclusion

      It can be concluded that the variables of  marital burnout, loneliness, and sexual function play an important role in the marital satisfaction of married female students.

    Keywords: Marital Burnout, Loneliness, Sexual Function, Marital Satisfaction