فهرست مطالب

مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند - پیاپی 28 (تابستان 1398)

فصلنامه مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند
پیاپی 28 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نرجس زنگنه نژاد، علی معینی*، نسترن حاجی حیدری، عادل آذر صفحات 5-28

    زیست بوم کسب و کار بیانگر نقش مشارکتی و همزیستی سازمان در یک شبکه بزرگ تر بوده و شناخت آن مستلزم درک روابط میان اعضای آن است. این پژوهش با هدف بررسی زیست بوم ارتباطات سیار ایران و با استفاده از تکنیک تحلیل شبکه های اجتماعی انجام گرفته است. در این پژوهش پس از نظرسنجی از خبرگان ارتباطات سیار کشور مرزهای زیست بوم سیار ایران تعریف شده است. سپس با استفاده از روش گلوله برفی بازیگران کلیدی زیست بوم ارتباطات سیار ایران شناسایی شده اند. طی انجام مصاحبه با مدیران سازمان های شناسایی شده داده های مرتبط با روابط موجود میان این بازیگران جمع آوری شده است. به کمک تکنیک تحلیل شبکه های اجتماعی شبکه روابط میان بازیگران ترسیم شده است. ارائه مدل بصری زیست بوم سیار ایران از نتایج این پژوهش است. نتایج حاصل از تحلیل شبکه به دست آمده نشان داد دو اپراتور شبکه ارتباطات سیار کشور، بالاترین مرکزیت را در شبکه داشته و به عبارتی رهبران زیست بوم ارتباطات سیار ایران محسوب می شوند. بررسی شاخص بینابینی بازیگران در شبکه ترسیم شده نیز حاکی از آن بود که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی پس از دو اپراتور مذکور نقش بینابینی برجسته تری را در این شبکه ایفا می کند. از بین بخش های اصلی این زیست بوم، نهادهای کنترلی و نظارتی قوی ترین ارتباطات را در کل شبکه دارند و قدرتمندترین بخش زیست بوم ارتباطات سیار ایران به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: زیست بوم کسب وکار، زیست بوم ارتباطات سیار، تحلیل شبکه، بازیگران کلیدی، مرکزیت
  • شعبان الهی*، اعظم سورانی، علی رجب زاده صفحات 33-66

    در سازمان های امروزی، مدیریت دانش موجب تغییرات قابل توجهی در سطوح مختلف سازمانی می گردد. مولفه های انسانی اشتراک گذاری دانش و انگیزه کارکنان به عنوان اجزای پیاده سازی موفق مدیریت دانش حائز اهمیت می باشند. هدف این مقاله وضعیت یابی مولفه های انگیزه کارکنان و اشتراک گذاری دانش قبل و بعد از پیاده سازی مدیریت دانش و ارائه چارچوبی در صنایع برودتی است. در این پژوهش پس از مطالعه مبانی نظری 9 شاخص تاثیرگذار بر انگیزه کارکنان و اشتراک گذاری دانش شامل تعاملات اجتماعی، فرهنگ، هنجارهای ذهنی، کاربرد فناوری رسانه اجتماعی، دانش کارآمد، لذت کمک به دیگران، اعتماد، بازخورد مناسب و درک سودمندی رسانه های اجتماعی شناسایی و آزمون شد. سپس چارچوب وضعیت یابی انگیزه کارکنان و اشتراک گذاری دانش ارائه گردید. بر اساس این چارچوب، وضعیت انگیزه کارکنان و اشتراک گذاری دانش قبل و بعد از پیاده سازی مدیریت دانش در دو شرکت برودتی بر اساس این شاخص ها بررسی شد. نتایج نشان داد که انگیزه کارکنان و اشتراک گذاری دانش بعد از پیاده سازی مدیریت دانش در مقایسه با قبل از آن تفاوت معناداری دارد و بهبود یافته است.با کمک این چارچوب، شرکت های صنایع برودتی می توانند تاثیرات پیاده سازی مدیریت دانش را بر دو مولفه انگیزه کارکنان و اشتراک گذاری دانش بررسی نمایند.

    کلیدواژگان: انگیزه کارکنان، به اشتراک گذاری دانش، مدیریت دانش، هنجارهای ذهنی، رسانه اجتماعی
  • محسن عسگری، محمدرضا تقوا*، محمدتقی تقوی فرد صفحات 67-110

    بانک ها در فضای رقابتی شدید تلاش می کنند تا به منابع مالی بیشتری دست پیدا کنند. با توجه به بالاتر بودن هزینه های جذب مشتری جدید نسبت به نگهداری مشتریان موجود، عمده تلاش بانک ها روی حفظ سپرده های موجود مشتریان در بانک متمرکز است. لذا پیش بینی رویگردانی مشتریان پیش از وقوع برای بانک ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تقریبا در تمامی تحقیقات مرتبط در بانک ها مشتریان به دو دسته رویگردان و غیر رویگردان با یک تعریف ثابت از رویگردانی تقسیم شده اند؛ اما در شرایط بانکداری ایران نمی توان از یک تعریف ثابت برای رویگردانی استفاده نمود؛ بنابراین لازم است که رویگردانی را به صورت دینامیک و در قالب وضعیت های مختلف تعریف کنیم. برای این منظور در این تحقیق مفهوم زنجیره وضعیت معرفی می شود که تغییرات وضعیت رویگردانی جزئی مشتریان طی زمان را مشخص می کند. با به کارگیری این زنجیره ها و استفاده ترکیبی از تکنیک های خوشه بندی سلسله مراتبی و همچنین ماشین های بردار پشتیبان، مدلی برای پیش بینی رویگردانی جزئی مشتریان بانک ها ساخته شد. برای ساختن نمونه عملی و ارزیابی دقت پیش بینی، پنج سال داده های واقعی مشتریان یک بانک اروپایی و همچنین سه سال داده های مشتریان سه بانک ایرانی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاکی از دقت بالای پیش بینی در مدل های ساخته شده روی هر چهار بانک به خصوص با افزایش طول زنجیره های وضعیت در داده های آزمون است.

    کلیدواژگان: رویگردانی جزئی، مدل زنجیره وضعیت، مشتریان بانک، خوشه بندی سلسله مراتبی، ماشین بردار پشتیبان
  • مهدی چنیدی جعفری*، سعید ستایشی صفحات 111-134

    امروزه با رشد سازمان ها و پیچیده شدن فرایندهای کسب وکار، مدیریت و کنترل آن ها از اهمیت بیشتری نسبت به قبل برخوردار است. مدل های فرآیند کسب وکار معمولا با به کارگیری برخی از نشانه های گرافیکی، وظایف، رویدادها، حالت ها و منطق جریان کنترل فرایند کسب وکار را تشریح می نمایند. اگرچه یکی از اهداف اصلی آن ها، تسهیل ارتباط میان ذی نفعان مختلف است، اما بینش محدودی در مورد عوامل موثر بر درک آن ها توسط انسان وجود دارد. از میان عوامل مختلفی که بر فهم و درک پذیری مدل های فرایند کسب وکار اثرگذار هستند، این مقاله به دو عامل پرداخته است: سبک شناختی خواننده مدل و دانش نظری وی در خصوص مدل سازی فرایند کسب وکار. پژوهش به بررسی تفاوت های سبک شناختی و این که سبک ها چه ارتباطی با نمرات درک پذیری مدل فرایند دارد، می پردازد. مطالعه با روش تحقیق «توصیفی-پیمایشی» و در مدیریت امور طرح و برنامه و فناوری اطلاعات بانک ملت و با انتخاب 183 نمونه و با ابزار پرسشنامه به اجرا در آمده است. نتایج نشان داد که درصد بالایی از پاسخ گویان، دارای سبک شناختی سازش پذیر هستند (60 نفر معادل 33%) و همچنین در خصوص میزان دانش نظری در خصوص BPM و BPMN2.0، 85 نفر معادل 46% از پاسخگویان در سطح 2 بودند، حال آنکه فقط 6% در سطح 4 قرار داشتند. نتایج همچنین تفاوت چشم گیری را بین نمونه ها با سبک شهودی و تحلیلگر، در رابطه با میزان درک پذیری مدل فرایند کسب وکار نشان می دهند. هم چنین ارتباط بین دانش نظری مدل سازی فرایند کسب وکار و میزان درک آن ها از مدل نیز معنی دار بود.

    کلیدواژگان: درک پذیری مدل، شاخص سبک شناختی، دانش نظری مدل سازی فرایند کسب وکار
  • زهره دهدشتی شاهرخ*، وحید ناصحی فر، وحید خاشعی، میترا دانش پرور صفحات 135-166

    امروزه بخشی از مشتریان، تمایل به خرید پوشاک از طریق شبکه های اجتماعی دارند که عوامل مختلفی بر این تمایل موثر هستند. یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر تمایل افراد به خرید پوشاک از طریق شبکه های اجتماعی، عوامل اجتماعی و فرهنگی است. ازاین رو، این پژوهش به دنبال بررسی نقش عوامل اجتماعی و فرهنگی در خرید پوشاک از طریق شبکه های اجتماعی است. در انجام این تحقیق از روش ترکیبی استفاده شده است. در بخش کیفی با بررسی ادبیات و مصاحبه با فروشندگان فعال در شبکه های اجتماعی متونی تهیه و کدگذاری گردید. مولفه ها در چهار مقوله نهایی دسته بندی و سپس در قالب مدل اولیه ارائه شدند. در بخش کمی، بر اساس مدل اولیه، پرسشنامه ای تدوین و در اختیار 385 نفر از خریداران پوشاک در شبکه های قرار گرفت و برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری و برای بررسی نقش میانجی از آزمون سوبل استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که توصیه دوستان، تایید دیگران و شرایط اجتماعی تاثیر معنی داری بر اعتماد افراد به شبکه های اجتماعی دارند و اعتماد افراد، تاثیر معنی داری بر تمایل مصرف کننده به خرید پوشاک از طریق شبکه های اجتماعی دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، رفتار خرید مصرف کننده، عوامل اجتماعی و فرهنگی، صنعت پوشاک
  • سید جلال الدین حسینی دهشیری*، جلیل حیدری دهویی صفحات 167-198

    عدم قطعیت، جزء جداناشدنی و اجتناب ناپذیر پروژه ها است. ادبیات تحقیق نشان می دهد که پروژه های فناوری اطلاعات و به ویژه برون سپاری این پروژه ها با ریسک زیادی همراه است. ازاین رو با توجه به اهمیت این حوزه، در این پژوهش به شناسایی و اولویت بندی ریسک های برون سپاری پروژه های فناوری اطلاعات پرداخته شد. در ابتدا با بررسی تحقیقات انجام شده، فهرستی از معیارهای شناسایی شده در اختیار خبرگان شرکت قرار گرفت، سپس معیارهای موردنظر پس از بررسی موردمطالعه و بر اساس نظر خبرگان با روش دلفی فازی نهایی و انتخاب شدند. در گام بعد بر اساس روش سوآرا وزن نهایی معیارهای موردنظر به دست آمد. همچنین با بررسی پژوهش های انجام شده در این حوزه، فهرستی از مهم ترین ریسک های برون سپاری پروژه های فناوری اطلاعات شناسایی گردید. سپس برای اولویت بندی ریسک های شناسایی شده، از روش آراس خاکستری بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که معیار اشتراک دانش و تجربیات، به عنوان مهم ترین معیار و از دست دادن منابع مزیت رقابتی، به عنوان مهم ترین ریسک شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: ریسک پروژه فناوری اطلاعات، برون سپاری، دلفی فازی، سوآرا، آراس خاکستری
|
  • Narjes Zangeneh Nejad, ALI Moeini *, Nastaran Hajiheidari, Adel Azar Pages 5-28

    The business ecosystem represents the collaborative and co-existence role of an organization in a larger network, whose recognition requires understanding the relationships among the members of the ecosystem. The aim of this study is to investigate the ecosystem of mobile communication in Iran using social network analysis technique. After a survey of mobile communications experts in Iran the boundaries of the mobile ecosystem is defined. Then, using snowball method, key actors of Iran's mobile communications ecosystem have been identified. After conducting interviews with the managers of the organizations, the data on the relationships among these actors were collected and using social network analysis (SNA) technique the network of actors was drawn up. Presentation of visual model of mobile ecosystem of Iran is one of the results of this research. The findings show that two mobile network operators in Iran have the highest centrality in the network and are considered as mobile ecosystem leaders in Iran. Analysis of the betweenness indicator shows that Communications Regulatory Authority after two network operators mentioned above has a more prominent role of betweenness in the network. Besides, among the main parts of the ecosystem, controlling and monitoring institutions have the strongest connections across the entire network and hence they are considered as the most powerful part.

    Keywords: Business Ecosystem, Mobile Communication Ecosystem, Network analysis, Key Actors, Centrality
  • Shaban Elahi *, Azam Sorani, Ali Rajabzadeh Pages 33-66

    Knowledge management (KM) makes noticeable changes in different levels of new organizations. Human components related to knowledge sharing and workers motivation are two important components in successful implementation of knowledge management systems. The aim of this study is to determine the situation of knowledge sharing and workers motivation, before and after of implementing knowledge management system and to present a framework for companies active in chilling industry. In this study, we extracted and examined 9 components consist of social interactions, culture, subjective norms, social media, efficient knowledge, helping enjoyment, trust, feedback, and perceiving the usefulness of social media. Also, a framework was presented for knowledge sharing and workers motivation and according to this framework the situation of these two components was indicated before and after implementation of knowledge management system in 2 companies active in chilling industry. As a result, this framework can indicate the situation of knowledge sharing and employees’ motivation before and after implementation of knowledge management in an organization and can help private organizations to improve their current situation. The results showed that employee motivation and knowledge sharing after implementation of KM in comparison with the previous one has a significant difference and improved. With the help of this framework, the chilling industry can examine the impacts of KM implementation on employees’ motivation and knowledge sharing.

    Keywords: Employees' Motivation, Knowledge Sharing, Knowledge Management, Subjective Norms, Social Media
  • Mohsen Asgari, Mohammadreza Taghva *, Mohammad Taghi Taghavifard Pages 67-110

    Banks are endeavoring to gain more funds in a highly competitive environment. Given the higher costs of attracting new customers than retaining existing ones, most banks focus on maintaining their existing customers. Therefore, it is quite important for the banks to predict the customer churn in advance. In almost all related research works in banking, customers are divided into two types of static categories: “churners” and “loyal” customers. However, due to the nature of banking particularly in Iran, it is necessary to define churn in a dynamic manner in a variety of circumstances. In this study, the concept of state chain is introduced, which identifies changes in customers’ partial churn status over time. Using the sequence of chains and a combination of hierarchical clustering techniques as well as support vector machine, a model was developed to predict partial churn of bank customers. To construct a practical sample and to evaluate the prediction accuracy, 5 years of real European bank customers’ data as well as 3 years of customers’ data from three different Iranian banks were used. The results indicate a high level of prediction accuracy for the model in all 4 banks, particularly when longer sequences of states are used.

    Keywords: : Partial Churn Prediction, State Chain Model, Bank Customers, Hierarchical Clustering, Support Vector Machine
  • Mahdi Joneidi Jafari *, Saeedi Setayeshi Pages 111-134

    Nowadays, with the development of organizations and complexity of business processes, the management and control of such organizations are much more important than before. Business process models (BPM) typically capture some of the graphical notations, tasks, events, states, and logic of a business process control flow. Business process models are key artifacts in the development of information systems. While one of their main purposes is to facilitate communication among stakeholders, little is known about the factors that influence their comprehension by human agents. Among the various factors that affect the understandability and comprehension of business process modeling, this paper deals with two factors: a reader’s cognitive style and theoretical knowledge on business process modeling. The research examines the cognitive style index (CSI) differences and how styles relate to their scores in process model understandability. This study is a descriptive-survey research and was carried out in Mellat Bank’s Information Technology and Plan and Program Management by selecting 183 samples using a questionnaire. The results showed that a high percentage of respondents had an adaptive cognitive style (60 people, 33%), 85 respondents (46%) were at level 2 of theoretical knowledge about BPM and BPMN2.0, and only 6% were in level 4. The results also indicate a significant difference between intuitive and analytic samples with respect to the level of BPM understandability. There was also a significant relationship between theoretical knowledge of business process modeling and their understanding of the model.

    Keywords: Model Understandability, Cognitive Style Index (CSI), Theoretical Business Process Modeling Knowledge
  • Zohreh Dehdashti Shahrokh *_Vahid Nasehifar_Vahid Khashei_Mitra R Daneshparvar Pages 135-166

    Nowadays, some customers tend to buy clothes through social networks, and several factors affect this willingness. One of the important factors influencing people's willingness to buy clothing through social networks is social and cultural factors. Hence, this research seeks to examine the role of social and cultural factors in the purchase of clothing through social networks. In this research, a mixed method has been used. In the qualitative section, texts were transcribed and coded through literature reviews and interviews with active vendors in social networks. The components were categorized into 4 final categories and then presented in the original model. In the quantitative part, based on the original model, a questionnaire was prepared and distributed among 385 apparel buyers in the networks. For data analysis, structural equation method and to examine the mediating role, Sobel test were used. The results showed that friends' recommendations, affirmation of others, and social conditions have a significant effect on the trust of individuals in social networks, and the trust of individuals has a significant effect on the consumer's willingness to buy clothing through social networks.

    Keywords: Social networks, Consumer Purchasing Behavior, Social, Cultural Factors, Clothing Industry
  • Seyyed Jalaladdin Hosseini Dehshiri *, Jalil Heydari Dehooei.Zohrabi Pages 167-198

    Uncertainty is inherent and inevitable component of projects. Research literature suggests that Information Technology (IT)projects and, in particular, outsourcing of these projects are at high risk. Therefore, according to the importance of this field, this study aimed to identify and prioritize the risks of outsourcing IT projects. Initially, by reviewing the research, a list of identified criteria was provided to the company's experts. Then, the criteria were selected after the scrutiny case study and according to the experts' opinion with the fuzzy Delphi method. In the next step, based on SWARA method, the final weights of the criteria were obtained. Also, after reviewing the literature, a list of important risks for outsourcing IT projects was identified. Then, for the prioritization of the identified risks, ARAS gray method was used. The results showed that the criterion of sharing knowledge and experience as the most important criterion and loss of resources of competitive advantage was identified as the most important risk.

    Keywords: Risk of Information Technology Project, outsourcing, Fuzzy Delphi, SWARA, Grey ARAS