فهرست مطالب

تحقیقات فرهنگی ایران - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1398)

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود غرایاق زندی*، سویل ماکویی صفحات 1-22

    آیین نوروز یکی از آیین های سنتی ایرانیان است که بر اساس نظم و بنیان طبیعی استوار شده است. این بنیان طبیعی هم واجد ویژگی های طبیعی است و هم از مشخصه اجتماعی برخوردار است. در عین حال بنیان های طبیعی نوروز زمینه ساز صلح و دوستی در رابطه میان انسان و طبیعت و انسان با انسان است. این بنیان ها عبارت اند از: آغاز، پایان، تنوع و شادی بخشی، زندگی، حیات، چرخه(اکوسیستم)، همگونی با طبیعت، ارزش(نه بهای) طبیعت و ریتمیک بودن زمان. بنیان های طبیعی به ابعاد اجتماعی زیست بشر یعنی صلح و دوستی کمک می کنند. این مقاله بر این باور است که با درک نوروز از منظر طبیعی می توان به بسیاری از ابعاد زیست انسان ایرانی در سیر تاریخی آن رسید؛ زیرا آیین نوروز از گذشته تداوم داشته و این تداوم نوعی معنای طبیعی و اجتماعی را با خود به همراه داشته که در طی دوران زیست انسان ایرانی همراه زندگی ایرانیان بوده است. آیین نوروز در عین داشتن وجه پیوستاری زیست ایرانی و نوعی همگونی و همبستگی فکری، از بنیان های طبیعی برخوردار است که امکان تسری و پذیرش در آن، فراوان است و نگاه خاص گرایانه ندارد که مانع همزیستی و پذیرش و دوستی میان ایرانیان و غیرایرانیان باشد. این به نوعی راز ماندگاری نوروز نیز محسوب می شود.

    کلیدواژگان: آیین نوروز، صلح، دوستی، طبیعت، طبیعت بشر
  • اعظم محمودی*، محسن حسن پور، سوسن خطایی صفحات 23-66

    دیوارنگاره ها نوعی گرافیک محیطی منظرساز هستند که علاوه بر زیباسازی و تلطیف محیط، نقش موثری در شکل دهی هویت بصری شهر دارند و به دلیل ویژگی های ساختاری به طور گسترده در محیط ایستگاه های مترو استفاده می شوند. محیط مترو یکی از پرترددترین محیط ها در زندگی مدرن شهری است که تاثیر به سزایی در تغییرات فرهنگی و هویتی جامعه ایفا می کند. ارزیابی نقش و جایگاه گرافیک محیطی به عنوان رسانه ای قدرتمند در شکل دهی و اثرگذاری بر هویت بصری شهر و همچنین بررسی نقش آن در احیای فرهنگ، هنر و هویت ملی و بومی با تجزیه و تحلیل بخشی از آثار گرافیک محیطی مترو تهران شامل تعدادی از دیوارنگاره های ایستگاه ها، ازجمله اهداف اصلی پژوهش حاضر به شمار می رود. تجزیه و تحلیل کمی هفتاد دیوارنگاره از منظر ابعاد مختلف هویت ملی و ارزیابی این آثار ازنظر چگونگی بازنمایی ارکان تشکیل دهنده بعد فرهنگی هویت ملی و درنهایت تجزیه و تحلیل کمی و کیفی این آثار ازنظر محتوایی و ساختاری، شیوه های پژوهشی مقاله حاضر محسوب می شوند. اطلاعات بخش نظری تحقیق به روش کتابخانه ای و با استفاده از مدارک و اطلاعات موجود و داده های بخش تحلیلی پژوهش به روش میدانی و با استفاده از ابزار مشاهده، گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: گرافیک محیطی، هنر ایرانی اسلامی، هویت ملی، هویت بصری شهر، دیوارنگاری مترو
  • نفیسه جابریان*، علی ربیعی، حسن محدثی گیلوایی، محمد جواد زاهدی مازندرانی صفحات 67-100

    مقاله حاضر، پژوهشی در راستای تحلیل تحولات نگرشی در روابط اجتماعی افرادی است که در مجموعه معنویت گرای فرادرمانی مشارکت داشته اند. این مقاله، پژوهشی تحلیلی توصیفی است که به روش نظریه پهنه محور بر روی چهارده نفر از اعضای پیوسته فعال و غیرفعال و گسسته این مجموعه انجام شده است. نتایج تحلیل ها نشان می دهد که تغییرات در بین دو گروه مصاحبه شونده، یکسان نیست و حتی گاهی عکس هم بوده است؛ به گونه ای که جهان بینی و ایدئولوژی ای که با مشارکت در گروه و به واسطه تجربه معنوی به دست می آید، در بین افراد مختلف، متفاوت است و اکثرا از نظر اعضای پیوسته، مثبت و از نظر اعضای گسسته، منفی ارزیابی می شود. تحولات شناختی و نگرشی اعضا در چهار بعد دسته بندی شده است که هریک پیامدهای خاصی دارد. چهار بعد یادشده عبارت اند از: شناسایی ابعاد پنهان خود، ادراک وحدت و حس یگانگی، باور به شعورمندی هستی و تسلیم و واگذاری امور به آن، و باور به وجود هستی های غیرارگانیک.

    کلیدواژگان: معنویت گرایی نوین، تحولات نگرشی، نظریه پهنه محور
  • حمیده بیگی* صفحات 101-131

    آیین ها و مراسم سوگواری مذهبی، از مهم ترین منابع رسیدن به هویت، ریشه های فکری، و سبک زندگی افرادی است که به طور جمعی در منطقه مشخصی برای اجرا و حفظ آن می کوشند. آیین عزاداری حسینی در شهرک ماسوله، اجرای آیینی سنتی است که پس از ورود اسلام به این منطقه، لباس نمادین خود را به قامت سوگواری های مسلمانان نشانده و شیوه آیینی سنتی را برای ابراز همدردی با امام حسین(علیه السلام) و یارانش به روز کرده است. این پدیده فرهنگی که به عنوان میراث معنوی ثبت شده است، برای حفظ و صیانت و از بین نرفتن جلوه های عملی آن، نیاز به دیده شدن دارد. گردشگری آیینی با ویژگی نمایشی خود، تکرار و بازنمایش جریان رویداد و کنش و واکنش آیینی را در مقابل چشمان گردشگران روایت کرده و به عنوان رسانه ای قدرتمند در نگهداشت ویژگی های ناب و منحصربه فرد مناطق عمل می کند. پژوهش حاضر، از نوع توصیفی و پیمایشی است که با ابزار مصاحبه و پرسش نامه و به روش نمونه گیری دردسترس و گلوله برفی در بین 340 نفر از گردشگران داخلی و خارجی حاضر در آیین های عزاداری حسینی شهرک ماسوله در سال 1396 انجام شده است. نتایج بررسی و تجزیه وتحلیل خروجی از نظرات گردشگران با استفاده از نرم افزار های SPSS و Excel، بیانگر نقش بسزای گردشگری آیینی در حفظ و صیانت از آیین های سنتی و لزوم تجهیز زیرساخت های گردشگری منطقه است. در راستای هدایت هدفمند گردشگران و بهره گیری از رویداد گردشگری آیینی، برگزاری تور های تخصصی و برنامه ریزی شده یکی از پیشنهاد های اصلی این پژوهش است.

    کلیدواژگان: آیین، نمایش آیینی، گردشگری آیینی، گردشگری فرهنگی، عزاداری حسینی، شهرک ماسوله
  • سردار فتوحی*، نعمت الله فاضلی صفحات 133-152

    در جوامع سنتی، مرزها بیشتر مبتنی بر ویژگی های زبانی، مذهبی، و فرهنگی بودند، ولی در عصر مدرن، مرز در چارچوب دولت معنادار است. درواقع، تا یک دهه پیش، رویکردهای جهانی شدن و دوره پسامرزی مطرح می شد، ولی امروزه به دلایل مختلف، ازجمله ناامنی، مرزها بیش از پیش مستحکم شده اند و نظارت و کنترل بیشتری بر آنان اعمال می شود. در این شرایطی، تقریبا نیمی از محیط پیرامون کسانی که در نزدیکی مرز زندگی می کنند، تحت این نظارت و کنترل قرار می گیرد؛ ازاین رو، به نظر می رسد که تجربه های این افراد از مرز، با کسانی که در مرکز نقاط غیرمرزی ساکن هستند، متفاوت است، زیرا این افراد، از هر چهار جهت، فاقد نظارت و کنترل هستند. پژوهش حاضر، در راستای درک بهتر این موضوع، با استفاده از روش پدیدارشناسی، تجربه های زیسته مردم شهر نودشه را (به عنوان نمونه موردی) بررسی کرده است. دراین راستا، برپایه روش تحلیل تماتیک، چهار بعد نگرش فرهنگی، زیست محیطی، اقتصادی، و سیاسی در مورد مرز، شناسایی شد. در رویکرد فرهنگی و محیطی، مرز به عنوان دیوار محدودکننده و عامل سلب ارتباط انسانی قلمداد شده است، ولی از بعد سیاسی، مرز، رهایی بخش تلقی می شود. از بعد اقتصادی، وضعیت پیچیده تر است و سه دیدگاه متفاوت به پدیده مرز، مطرح است. براساس دیدگاه نخست، مرز، «محدودکننده حیات بخش» است، در این معنا، مرز، مانعی در برابر روابط اقتصادی است، ولی این موانع، بیش از نبود آن برای گذران زندگی، اهمیت دارد. در دیدگاه دوم، مرز، «آزادی بخش بازار» است، در این معنا، مرز، عامل پیوند دست کم اقتصاد دو کشور با هم است و مبادله دوسویه بین آنان رواج می یابد که این ظرفیت، برای شهرهای غیرمرزی فراهم نیست. در رویکرد سوم، مرز، عاملی برای «محرومیت از مرکز» تلقی می شود که براین اساس، مرز به عنوان مانعی در برابر توسعه و پیشرفت و حتی دریافت امکانات رفاهی به شمار می آید.

    کلیدواژگان: رهایی بخش، محرومیت، مرزنشینی
  • ابراهیم فیاض، ایمیلیا نرسیسیانس، احمد نادری، نافع باباصفری* صفحات 153-181

    منطقه قومی فرهنگی اورامان با ترکیب چندگانه و پیچیده ای از منابع هویتی روبه رو است که شناخت آن به بررسی عمیق و بسترمندی نیاز دارد. این مقاله تلاش می کند با رویکرد کیفی به بررسی منابع هویتی مردم اورامی زبان بپردازد. داده های این پژوهش، از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 33 صاحب نظر و افراد آگاه کلیدی اورامی که با حداکثر تنوع انتخاب شده اند، گردآوری شد. تحلیل داده ها با دو نرم افزار مکس کیو دی ای و انویوو مبتنی بر تحلیل محتوای کیفی قراردادی پیشنهادی گرنهایم و لاندمن انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که منابع هویتی در منطقه اورامان، متشکل از چهار درون مایه «هویت قومی اورامی کردی»، «هویت ملی ایرانی»، «هویت دینی» و «هویت مدرن» است . مقوله های هویت قومی اورامی کردی شامل زبان و ادبیات اورامی، نمادهای اورامی، تعلق خاطر و افتخار به اورامی بودن، حفظ و دفاع از منابع و منافع اورامی، موسیقی و آواز، و تاکید بر یکپارچگی اجتماعی مناطق مختلف به عنوان قوم کرد است. مقوله های هویت ملی ایرانی دربردارنده حضور زبان و ادبیات فارسی در زندگی روزمره، موسیقی و آواز، آیین ها و ارزش های ایرانی، و وفاداری ملی ایرانی است؛ مقوله های هویت دینی شامل اعتقادات، مناسک، تصوف و عرفان قادریه و نقشبندیه، جایگاه دین در حوزه عمومی، مدارا و تساهل، و احیاگرایی بنیادگرایی است و مقوله های هویت مدرن نیز دربردارنده به چالش کشیدن باورهای پیشینیان، تفکر، نقد و آگاهی بخشی، انسان گرایی و گرایش به مدرنیسم، جهان وطنی و مصرف است. درنهایت، برمبنای یافته ها، الگوی منابع هویتی مردم اورامی بازشناسی و ارائه شده است.

    کلیدواژگان: هویت، اورامی، هویت قومی، هویت دینی، هویت ملی ایرانی، هویت مدرن
  • علی اشرف نظری*، میلاد یزدان پناه صفحات 183-210

    نظام ایلی عشیره ای ایل قشقایی دارای تاریخی کهن است که باتوجه به شرایط زندگی کوچی و عشایری شکل گرفته است. این نظام دارای سازمان های سیاسی اداری خاص خود بوده که متناسب با شرایط زندگی عشایری و به صورت سیار تنظیم شده است. درراس این نظام ایلی، مقامی به نام ایلخان وجود داشت که از ابتدای تشکیل ایل درزمان صفویان در دست یک خاندان به نام شاهیلو بود. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که ساختار سیاسی اجتماعی در ایل قشقایی به چه صورت بوده و سازوکارهای مشروعیت بخش قدرت در آن چگونه حفظ می شده است؟ فرضیه مقاله این است که ساختار سیاسی اجتماعی ایل قشقایی به گونه ای سلسله مراتبی در پاسخ به نیازهای ایل بوده است و ساختار قدرت در آن نه لزوما براساس قدرت معطوف به خشونت حاکمان و زور محض روسای ایل، بلکه براساس نمادها، مناسک و آداب ورسوم سامان یافته است. ازاین رو، اساس پژوهش حاضر، چارچوب نظری خشونت یا سلطه نمادین، بررسی سازوکارها و مولفه های درونی مشروعیت بخش قدرت رهبران و تلاش برای مطالعه موضوع از چشم انداز جامعه شناسی تاریخی بوده است.

    کلیدواژگان: قشقایی، طایفه، ایل، ساخت قدرت، مشروعیت
|
  • D. Gharayagh Zandi *, S. Makouee Pages 1-22

    As an Iranian tradition, the Nowruz ritual constituted based on the natural order and foundation. It may also be rooted in the social characteristics. Accordingly, it sets a context for peace and friendship in-between the human and the nature, as well as among the humans. The foundation is established according to the concepts such as the beginnings, the end of time, the diversification for happy-go-lucky, the life legend, the living proof, the echo-system of the nature, the harmony with the nature, focusing on the value - not price - of the nature, and finally the rhythmic tone of the time. Not only this foundation contributes in the social dimensions of human’s life in terms of peace and friendship, but also it is a good ground explaining that why it has a long-life in the Iranian culture during the historical trajectory. Thus, in the present study, it was attempted to explore the Nowruz ritual from the outset of the Iranian life in order to delve into a social solidarity and mental integrities made among them, and that could be extended over the generations and among other non-Iranian people too, and also to shed light on the mysterious long history concerning the Nowruz ritual in the past, nowadays and the future.

    Keywords: Nouwroz Ritual, Peace, friendship, Nature, Human Beings
  • A. Mahmoodi *, M. Hasanpour, S. Khataie Pages 23-66

    Murals are a kind of environmental graphic designs which in addition to adding to the environment’s beauty play a significant role in shaping the visual identity of the cities and due to their structural features are widely used in subway stations. Metro environment is one of the most crowded places in today’s modern life which has a substantial impact on the society’s cultural and identity changes. The purpose of the present study was to investigate the status and role of environmental graphics as a powerful medium in fashioning and influencing the city’s visual identity as well as its role in the revival of culture, art, and national and local identity. To this aim, 70 murals of Tehran subway stations were selected and analyzed quantitatively with respect to different dimension of national identity as well as different components of its cultural dimension. Finally, the data were analyzed both qualitatively and quantitatively based on their content and structure. The data related to theoretical part of the study were gathered through library method and using the existing documents and information and the data associated with the analytical part of the study were collected through field research and employing observational tools.

    Keywords: environmental graphic designs, Iranian- Islamic art, National Identity, visual identity of cities, subway murals
  • N. Jaberian *, A. Rabiei, H. Mohaddesi, M.J. Zahedi Mazandarani Pages 67-100

    The current study is an attempt to analyze the attitudinal developments that have occurred in the social transactions of the members of the so-called Psymentology spiritual group. The study is a descriptive one and has been conducted according to the principles of the Grounded Theory on fourteen current (active and non-active) and former members of the group. Results of analyses showed the changes occurred to the members of the two groups are not similar and are sometimes contradictory. In other words, the ideology that member have gotten through participation in the group and their spiritual experiences are not similar for the two groups; in other words, the current members evaluate such ideology as positive, while the former members have contrasting views. Cognitive and attitudinal changes among the members have been classified into four groups, each one with specific consequences. Identifying the hidden aspects of oneself, perceiving oneness in the universe and being united with it, believing in the consciousness of the existence and handing over all issues to it, and believing in the existence of non-organic beings.

    Keywords: new spiritualism, attitudinal development, Grounded Theory
  • H. Beigi * Pages 101-131

    Religious rituals and mourning ceremonies are amongst the most important resources of reaching identity intellectual ruts and the lifestyle by the individuals who collectively exercise and continue them in a certain region. Hosseini mourning ritual ceremony, in Masuleh Residential Estate, is the performance of traditional rites that put on their symbolic guise on the body of the Muslims’ lamentations after the entry of Islam into this region and updated the traditional ritual style for expressing sympathy with Imam Hussein (PBUH) and his companions. This cultural phenomenon that has been registered as a spiritual heritage needs to be seen so that its practical manifestations can be preserved and guarded hence not lost. Ritual tourism with its dramatic feature, repetition and redisplay of the course of event narrates the ritual actions and reactions before the eyes of the tourists and acts as a powerful medium for preserving the unique and lean characteristics of the regions. The present study is a descriptive and survey research that has been conducted through taking advantage of such means as interview and questionnaire based on convenience and snow ball methods amongst 340 domestic and foreign tourists of Hosseini mourning rites in Masuleh residential estate in 2018. The results of the investigations and analyses of the tourists’ ideas and outputs based on SPSS and Excel are expressive of the considerable role of ritual tourism in the preservation and guarding of the traditional rites and the necessity for equipping the region’s tourism infrastructures. In line with purposive guidance of the tourists and benefiting from the ritual tourism, the holding of specialized and well-planned tours is amongst the primary suggestions of the present study.

    Keywords: Rite, ritual performance, ritual tourism, Hossein's mourning, Masouleh town
  • S. Fotuhi *, N. Fazeli Pages 133-152

    The present study phenomenologicaly examines and analyzes the lived experience of the Nowdeshah’ borderline residences. Based on a thematic analysis, four dimensions of the lived experiences studied are identified consisting of the cultural, environmental, economic and political experiences.  In the cultural and environmental experience, the border is considered as a limiting wall and a factor in the abandonment of human communication, where as the political dimension is considered as a liberating frontier. From the economic point of view, the situation is more complicated and there are three different perspectives which are commonplace to the border phenomenon. The first one believes that the border is "potentially life- limiting". In this perspective the border is a barrier to economic relations, although it is necessary and might be existed and accepted. This is due to that fact that without the border it is too difficult to live and survive. In the second view, the border is seen as “liberalization of the market." In this sense, the frontier makes the two countries' economies more interconnected, and there is a two-way exchange between them, which does not provide for foreign cities. In the third approach, the border is considered as "deprivation from the center". In this view the border is seen an obstacle to development, and even to the acquisition of amenities.

    Keywords: Frontiersman, deprivation, State, border, Nowdeshah
  • E. Fayaz, E. Nercisyans, A. Naderi, N. Babasafari * Pages 153-181

    The ethno-cultural region of Hawraman encounters a multiple and complex combination of identity sources which its understanding calls for deep and contextual investigation. Applying a qualitative approach, the present study attempts to discuss the identity sources of Hawrami people. To these end, a half-structured interview was conducted with 33 Hawrami key commentaries and experts selected with maximum variation; Data were gathered. In order to analyze the data, we used Nvivo and MAXQDA software based on conventional qualitative content analysis proposed by Lundman and Greneheim. The findings of the study demonstrated that the identity sources of Hawraman consists of four themes: “Hawrami-Kurdish ethnical identity”, “Iranian national identity”, “religious identity”, and “modern identity”. The category of Hawrami-Kurdish identity includes Hawrami language and literature, Hawrami symbols, sense of attachment and feeling proud of being a Hawrami, preserving and defending Hawrami sources and interests, music and songs and the emphasis on social integrity of different regions as Kurd people. The Iranian national identity includes the everyday presence of Persian language, music and songs, rituals and Iranian values, and national loyalty. Religious identity embraces the beliefs, rituals, Sufism, Ghaderi and Naghshbandi mysticisms, the state of religion, tolerance and revitalization-fundamentalism. In the category of modern identity, we shall see challenging the ancestor’s beliefs, intellect, criticism and awareness, humanism and tendency towards modernism, cosmopolitanism and consumption. At the end of the study, according to the findings, the identity sources of Hawrami people model was recognized and represented.

    Keywords: Identity, Hawrami, ethnical identity, Religious identity, Iranian national identity
  • A. Nazari *, M. Yazdanpanah Pages 183-210

    The nomadic structure of the Qashqai tribe has an ancient history that has continued for nomadic life. The system had its own administrative political organization, which was shaped by nomadic living conditions and nomadic. At the head of this tribal system, there was a monk named Ilkhani, from the beginning of the formation of the Qashqai tribe, from the time of the Safavids, in the hands of a family called Shahilo. The main question of the present article is that what was the social political structure in Qashqai and how has the legitimizing mechanisms been implemented? The hypothesis of the article is that the social structure of the Qashqai tribe has been hierarchically in response to the needs of the tribe, and the structure of power in it is not necessarily based on the violence of the rulers of the tribe, but based on symbols, rituals and customs was in tribe. Therefore, the distinction between current research and this paper based on the theoretical framework of violence or symbolic domination, we study of the mechanisms and components of the legitimacy of the power of the leaders and attempt to study the subject from the perspective of historical sociology.

    Keywords: Qashqai, clan, tribe, Power, legitimacy