فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 52 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالمجید قرنجیک*، آرش نقافی، علی یاراحمدی صفحات 1-18
    تصادفات رانندگی و مسائل تبعی آن یکی از مهم ترین چالش ها در کشور ما است که در راستای بهبود آن تحلیل ها و اقدام های مختلفی انجام شده است. یکی از این تحلیل ها، طرح ادعایی با عنوان «وقوع 60 درصد تصادفات برون شهری در 30 کیلومتری شهرها» و به دنبال آن، اقدام هایی هم چون راه اندازی پویش 30-60 با همکاری نهادهای مختلف بوده است. با توجه به هزینه بر بودن چنین اقدام هایی برای جامعه، ضروری است تا بر مبانی درستی استوار شده باشد. اما بررسی پیش فرض ها و نتایج حاصله در بررسی این موضوع، نشان می دهد که ابهاماتی اساسی در آن وجود دارد. این ابهامات هم در پویش مذکور و هم در برخی از پژوهش های مرتبط با آن مشاهده می شود. لذا پژوهش حاضر با هدف تببین این ابهامات و با روش کمی- کیفی به مطالعه این موضوع پرداخته است. در این راستا، از شیوه های تحلیل محتوا وتحلیل فضایی با استفاده از تکنیک تحلیل شبکه در نرم افزار Arc GIS 10.2استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که حدود 85 درصد از راه های برون شهری کشور در محدوده 30 کیومتری شهرها قرار داشته و این محدوده بسیار وسیع تر از تصور پویش مذکور بوده و در نتیجه، برنامه ریزی ها و اقدامات نامتناسبی را به دنبال خواهد داشت. این امر ناشی از ابهام پویش موردنظر در تعریف و کاربرد مفهوم شهر دارد که در نتیجه باعث تحلیل های ناکارآمد شده است.
    کلیدواژگان: پویش 30-60، محدوده ی 30 کیلومتری شهرها، پلیس راهور، تصادفات رانندگی، تحلیل فضایی
  • وحید رنگریز* صفحات 19-40
    به کارگیری فناوری های پیشرفته در خودروها و نیز استفاده از سیستم های کنترل و پایش هوشمند حمل ونقل جاده ای، هم چنان خسارت ها از آمار قابل توجهی برخوردار بوده و به تبع، تلاش جهت تشخیص علل رخدادحوادث جاده ای نیز دارای اهمیت ویژه ای است. الگوی تشخیص علل رخداد حوادث جاده ای، از یک طرف پلیس را در تشخیص دقیق علت حادثه یاری می کند و از طرف دیگر به کار شرکت های بیمه ای در پرداخت بیمه به طرف مقصر، سرعت و دقت بخشیده و گردآوری اطلاعات مربوط به خسارت ها و پردازش آنها سازندگان خودروها را در جهت ایمن سازی محصولات خود و رفع نقایص مدل سازی آنها تسهیل می کند. مسئولان جاده ای کشور هم برای رفع اشکالات مهندسی راه ها و جاده ها می توانند از خروجی های الگوی تشخیص علل خسارت های خودرو استفاده کنند. هدف از این مطالعه، کاهش تصادفات و خسارات جاده ای با استفاده از شبکه عصبی است. روش انجام تحقیق به صورت میدانی و روش عملی یعنی مدل سازی و ساخت یک سیستم الکترونیکی و تست و آزمایش و ثبت نتایج آزمایش های عملی انجام شده با دستگاه مذکور است. این مطالعه طرح یک الگو برای تشخیص علل خسارت های جاده ای را ارائه می کند. الگو با ثبت اطلاعات دریافتی، قبل از لحظه برخوردکردن از کلیه حسگرهای کار گذاشته شده در خودرو و هم چنین با پردازش و تفسیر آنها، اطلاعات مفیدی را در اختیار پلیس و شرکت های بیمه ای قرار می دهد. طرح الگو و ملزومات سخت افزاری آن را که در داخل خودرو نصب می شود، توضیح داده شده است. سیستم تشخیص الگو مبتنی بر یک سیستم شبکه عصبی است که قوانین آن از روی نتایج آزمایش های عملی متعدد انجام شده است. استخراج قوانین و مدل سازی موتور استنتاج شبکه عصبی از روی نمودارهای آزمایش های عملی، منجر به پیشنهاد الگویی شده است که رویدادهای پایه مولد برخورد کردن را به خوبی تشخیص داده و ارائه می کند.
    کلیدواژگان: الگوی هوشمند، اطلاعات حسگری، تشخیص علت برخورد، سیستم عصبی، خسارت های خودرویی
  • اصحاب حبیب زاده، مهدی اسدی*، محمدرضا حسن زاده صفحات 41-64
    با توجه به افزایش وسایل نقلیه شخصی در شهر مشهد و مشکلاتی که در این راستا به وجود می آید، تحقیقی صورت گرفته است که به بررسی عوامل موثر به کارآیی طرح های برخورد با مسافربران شخصی می پردازد. بنابراین مسئله اصلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر کارآیی طرح ترافیکی در شهر مشهد با تاکید بر طرح برخورد با مسافربران شخصی است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و تبیین عوامل موثر کارآیی طرح برخورد با مسافربران شخصی در شهر مشهد است. روش تحقیق این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش های کمی گردآوری داده ها، توصیفی- تبیینی از نوع پیمایشی است و جامعه آماری آن را رانندگان مسافربر شخصی شهر مشهد تشکیل می دهند که به شیوه های نمونه گیری تصادفی خوشه ایو منظم تعداد 321 نفر انتخاب و از طریق ابزار پرسش نامه ای که محقق ساخته است، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان می دهد که نحوه اجرای مقررات ترافیکی، اطلاع رسانی به موقع و کافی، نحوه تعامل پلیس با رانندگان مسافربر شخصی، التزام عملی رانندگان به اجرای طرح و قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی و نقش سازمان های موثر و مسول در اجرای طرح برخورد با مسافربران شخصی، نقش موثری در کارآیی طرح برخورد با مسافربران شخصی در شهر مشهد دارد.
    کلیدواژگان: مقررات ترافیکی، اطلاع رسانی، التزام عملی رانندگان، سازمان های موثر در اجرای طرح، طرح برخورد با مسافربران شخصی، کارآیی
  • نیما بایرام زاده*، محمد فری صفحات 65-86
    شهرهای امروز ما با مشکلات عدیده ای چون ترافیک، انواع آلودگی های زیست محیطی، نابه سامانی و اغتشاش فضایی و بصری محیطی مواجه هستند. در خیابان امام خمینی نیز به دلیل جای گیری در بافت مرکزی شهر ارومیه و برخورداری از مراکز فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، گردش گری، اداری و...، شاهد معضل ترافیک و آلودگی هوا هستیم. هدف از این مقاله، شناسایی شاخص های موثر کاربری اراضی بر ترافیک شهری و رتبه بندی تاثیر این شاخص ها بر ترافیک شهری در راستای توسعه پایدار شهری است. با توجه به ماهیت موضوع، از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است و هم چنین به بررسی کیفی و کمی دو مولفه کاربری اراضی و ترافیک پرداخته شده است. حجم نمونه این پژوهش، تعداد استفاده کنندگان از خیابان امام است و چون جامعه آماری دقیقی در دست نیست از فرمول کوکران استفاده شده است که حجم نمونه برای این محدوده 170 به دست آمد. در این مقاله، مولفه های کاربری زمین موثر بر ترافیک شهری شناسایی شده و با استفاده از آزمون فریدمن، همبستگی اسپیرمن و فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) با یکدیگر مقایسه و رتبه بندی شدند. با توجه به تحلیل های صورت گرفته، شاخص تنوع کاربری ها، بیشترین ارزش را در محدوده مورد مطالعه کسب کرد که برای رابطه یابی میان تنوع کاربری ها و ترافیک به بررسی رابطه میان این دو متغیر پرداخته شد که با توجه به آزمون اسپیرمن، همبستگی معناداری بین تنوع کاربری و ترافیک وجود دارد و از آن جایی که مقدار ضریب اسپیرمن بین 3/0 تا 5/0 است، بیان گر رابطه متوسط مستقیم میان این دو متغیر است. نتایج این پژوهش حاکی از این است که تنوع کاربری ها دارای تاثیر مستقیم در ایجاد ترافیک در بافت های شهری را دارد که در راستای مکان یابی بهینه و تمرکززدایی فعالیت ها و کاربری های مستقر در خیابان امام باید سیاست هایی اتخاذ شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کاربری اراضی، حمل ونقل شهری، ترافیک، توسعه پایدار
  • محمد جوانمرد* صفحات 87-116
    از مهم ترین فرصت ها و مقدورات بالقوه نیروی انتظامی در استقرار نظم و امنیت انتظامی، رابطه منطقی و صمیمانه با مردم است. مردم، بزرگ ترین سرمایه اجتماعی و مخاطب ناجا و علت وجودی این نیرو به شمار می روند. پس بدون مشارکت و همکاری مردم، نظم و به طور خاص نظم انتظامی وجود نخواهد داشت. در همین راستا، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران کوشش کرده است زمینه های حضور جدی در جامعه و مشارکت هرچه بیشتر شهروندان در کنترل نظم ترافیکی و  جابه جائی (شدآمد) شهری را به صورت سازماندهی شده (در قالب پلیس افتخاری) فراهم آورد. تحقیق حاضر، با هدف بررسی نقش پلیس افتخاری در کنترل ترافیک و شدآمد شهری در منطقه غرب تهران، انجام شده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش اجرا، به روش پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق، شامل کلیه کارکنان شاغل فرماندهی انتظامی ویژه غرب استان تهران است که در طول جذب و به کارگیری عوامل پلیس افتخاری در سطح استان فعالیت داشته اند و تعداد 264 نفر به عنوان حجم نمونه محاسبه شده است. ابزار تحقیق پرسش نامه محقق ساخته بوده که روایی آن با نظر اساتید و نخبگان امر مورد تایید قرار گرفته و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به مقدار 83/0 محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین همه شاخص های مربوط به عملکرد مشارکتی پلیس افتخاری در کنترل ترافیک و شدآمد شهری پایین تر از میانگین متوسط قرار دارد. هم چنین، بررسی میانگین مجموع شاخص های ارزیابی نقش اجرایی پلیس افتخاری در حوزه نظم ترافیکی و  شدآمد شهری در فرماندهی انتظامی ویژه غرب تهران نشان داد که حد بالای این دامنه کمتر از 3 بوده و عملکرد مشارکتی پلیس افتخاری در در کنترل ترافیک و شدآمد شهری در حد متوسط به پایین مورد تایید است. بررسی میانگین عملکرد مشارکتی پلیس افتخاری در شهرستان های تابعه استان نیز حاکی از اختلاف موجود در عملکرد کلی عوامل پلیس افتخاری در شهرستان های مختلف است.
    کلیدواژگان: پلیس افتخاری، مشارکت، کنترل، ترافیک، شدآمد شهری
  • سید تیمور حسینی، محمد ترحمی، سید مجتبی شهیدی، اسفندیار تباشیر* صفحات 117-140

    پس از گذشت بیش از هشت سال از تاریخ اجرای جدول جریمه های تخلفات رانندگی، برگرفته از قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، ضرورت ایجاب می کند تا بررسی شود، مبلغ جریمه جدول جریمه های تخلفات رانندگی که بدون توجه به نوع وسیله نقلیه تدوین شده است، بر پیشگیری از انجام تخلفات به چه میزان موثر بوده است؟این پژوهش از نظر شیوه و روش جمع آوری و تحلیل داده ها، یک پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی (میدانی) است. جامعه آماری این تحقیق، ماموران اخطاریه نویس حوزه ترافیکی درون شهری و برون شهری بوده و حجم نمونه آماری، 102 نفر از ماموران اخطاریه نویس مراکز استان های فارس، کرمان و کهگیلویه و بویراحمد هستند که به صورت تصادفی انتخاب شده اند. میزان تاثیر جریمه تخلفات ساکن و تخلفات متحرک غیرحادثه ساز در پیشگیری از انجام تخلف توسط رانندگان: وانت، کامیونت، کامیون، سواری، مینی بوس و اتوبوس بررسی شده است و نتیجه تحقیق نشان می دهد که هرچه نوع و کاربری وسیله نقلیه دارای ابعاد بزرگ تر باشد، میزان بازدارندگی جریمه تخلفات ساکن و تخلفات متحرک غیرحادثه ساز کمتر است. میزان تاثیر جریمه تخلفات متحرک حادثه ساز و اعمال نمره منفی در پیشگیری از انجام تخلف توسط رانندگان: وانت، کامیونت، کامیون، سواری، مینی بوس و اتوبوس بررسی شده است و نتیجه تحقیق نشان می دهد که هرچه نوع و کاربری وسیله نقلیه دارای ابعاد بزرگ تر باشد میزان بازدارندگی جریمه تخلفات متحرک حادثه ساز و اعمال نمره منفی بیشتر است. هر نوع اعمال مقررات براساس جدول جریمه های تخلفات رانندگی بر روی رانندگان موتورسیکلت به میزان کم و متوسط تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: جدول جریمه های تخلفات رانندگی، نوع وسیله نقلیه، تخلفات حادثه ساز، نمره منفی
|
  • Abdolmajid Qaranjik *, Arash Naghafi, Ali Yar Ahmadi Pages 1-18
    One of the most important challenges in our country is traffic accidents and its related issues. One such analysis was the alleged "60% of suburban crashes within 30 kilometers of cities" followed by actions such as launching a 30-60 screen with the help of various agencies. Given the cost-effectiveness of such actions for society, it is essential that they be based on sound principles. But examining the assumptions and results of this study shows that there are some fundamental ambiguities. These ambiguities can be seen in both the aforementioned dynamic and some of the related research. Therefore, the present study aimed to explain these ambiguities and to study this issue in a qualitative-quantitative way. In this regard, the methods of content analysis and spatial analysis using network analysis technique in Arc GIS 10.2 software have been used. The results show that about 85 percent of the city's outskirts are within 30 kilometers of the city, which is much wider than previously thought, resulting in disproportionate planning and action. This is due to the ambiguity of the scopes involved in defining and applying the concept of the city, resulting in inefficient analyzes.
    Keywords: 30-60 screen, Traffic Police, traffic accidents, Spatial Analysis
  • Vahid Rangriz * Pages 19-40
    Use of advanced technologies in automobiles as well as the use of intelligent road traffic control and monitoring systems continues to have significant losses and, consequently, the effort to identify the causes of road accidents is of particular importance. The pattern of identifying the causes of road accidents, on the one hand, helps the police in accurately identifying the cause of the accident, and on the other hand, employing insurers to pay for the culprit, speed and accuracy and gathering relevant information. Damage and processing make it easier for automakers to secure their products and fix their modeling defects. Road officials can also use the outputs of the model to identify the causes of car damage to fix road and road engineering bugs. The purpose of this study was to reduce the number of traffic accidents and injuries using neural networks. The method of doing the research is field and practical method, namely modeling and manufacturing of an electronic system, testing and testing and recording the results of practical experiments performed with the mentioned device. This study proposes a model for identifying the causes of road damage. The model provides useful information to the police and insurance companies before recording the moment they hit all the sensors installed in the vehicle, as well as processing and interpreting them. The pattern design and its hardware requirements installed inside the vehicle are explained. The pattern recognition system is based on a neural network system whose rules have been derived from the results of numerous practical experiments. Extracting the rules and modeling the neural network inference engine from the graphs of practical experiments has led to a model that identifies and presents basic collision-generating events.
    Keywords: Intelligent Pattern, Sensor Information, Cause Detection, Nervous System, Car Damage
  • As’Hab Habibzadeh, Mehdi Asadi *, Mohammadreza Hassanzadeh Pages 41-64
    Due to the increasing number of personal vehicles in Mashhad and the problems that arise in this regard, a study has been conducted to investigate the factors affecting the efficiency of personal passenger car plans. Therefore, the main issue of this study is to investigate the factors affecting the efficiency of traffic planning in Mashhad with emphasis on the plan of dealing with personal passengers. The main purpose of this research is to identify and explain the effective factors of the plan of dealing with personal passengers in Mashhad. The research method of this research is applied, in terms of purpose, and in terms of quantitative methods of data collection, it is a descriptive-explanatory survey. As many as 321 individuals were selected and evaluated using a questionnaire developed by the researcher. The results of this study show how traffic regulations are implemented, timely and sufficient information, how police interact with personal passenger drivers, drivers' practical commitment to the plan and rules and regulations, and the role of effective and responsible agencies in the implementation of the plan. Dealing with personal travelers plays an important role in the effectiveness of the plan for dealing with personal travelers in Mashhad.
    Keywords: Traffic Regulation, Information, Driving Practice, Effective Organizations in Project Implementation, Individual Passenger cars Plan, efficiency
  • Nima Bayramzadeh *, Mohammad Feri Pages 65-86
    Our cities today face many problems such as traffic, environmental pollution, disruption, and spatial and visual disturbances. Imam Khomeini Street, due to its location in the central context of the city of Urmia and its cultural, economic, social, tourism, administrative and other centers, is witnessing the problem of traffic and air pollution in this urban area. The purpose of this paper is to identify effective land use indicators on urban traffic and to rank the impact of these indicators on urban traffic in line with sustainable urban development. Due to the nature of the subject, this paper uses a descriptive-analytical method and also a qualitative and quantitative study of the two components of land use and traffic. The sample size of this study is the number of users of Imam Street and since there is no exact statistical population Cochran formula has been used and the sample size for this area is 170. In this paper, land use factors affecting urban traffic were identified and compared and ranked using Friedman test, Spearman correlation and ANP. To find the relationship between these two variables, the relationship between these two variables was investigated. According to Spearman test, there is a significant correlation between the diversity of traffic and traffic, and since the Spearman coefficient is between 0.3 and 0.5, Indicates the direct average relationship between these two variables. One of the most important issues in urban planning is the optimal use of land and land use planning and its relation to urban transport. Accordingly, planning a fabric, allocating land to different uses across the city should be such that it is accessible to all people living in the city in the best possible way and in the shortest possible time. The results of this study indicate that the variety of land uses has a direct impact on traffic generation in urban areas and policies should be adopted in order to optimally locate and decentralize activities and land uses located in Imam Street.
    Keywords: Land use planning, Urban Transportation, traffic, Sustainable Development
  • Mohammad Javanmard * Pages 87-116
    One of the most important opportunities and potentials of law enforcement in establishing law and order is a rational and intimate relationship with the public. People are the biggest social asset and the target audience for this force. So without the participation of the people, there will be no discipline and, in particular, discipline. In this regard, the Islamic Republic of Iran's Law Enforcement has endeavored to provide the public with a more organized presence (in the form of honorary policing) for the greater participation of citizens in the control of traffic and urban mobility. The purpose of this study was to investigate the role of honor police in traffic control and urban traffic in west Tehran. The present study is applied in terms of purpose, and in terms of implementation, it is a survey method. The statistical population of this study includes all the employees of the Special Police Command West of Tehran Province who were active during the recruitment and deployment of honorary police agents throughout the province and 264 individuals were calculated as the sample size. The research tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by the viewpoints of professors and elites and its reliability was calculated by Cronbach's alpha coefficient of 0.83. The results showed that the average of all indicators related to participatory performance of honorary police was lower than the average in traffic control and urban traffic. In addition, a review of the mean score of honor roll police performance in traffic order and urban traffic in West Tehran Special Police Command showed that the upper limit of this range was less than 3, and the honor police performance in traffic control and urban traffic was moderate. Approved down. A survey of the average participatory performance of honorary police in subordinate cities also shows the difference in the overall performance of honorary police agents in different cities.
    Keywords: honorary police, Participation, Control, traffic, Urban Income
  • Seyed Teymour Hosseini, Mohammad Tarahhoi, Seyyed Mojtaba Shahidi, Esfandiar Tabashir * Pages 117-140

    More than eight years after the date of enactment of the Traffic Offenses Schedule, pursuant to the Traffic Offenses Investigation Act, it is imperative to verify that the amount of the Traffic Offenses Schedule fines, regardless of the type of vehicle, is designed to prevent How effective have violations been? This research is a descriptive-analytical survey in terms of data collection and analysis. The statistical population of this study consisted of in-town and out-of-town traffic alert officers. The sample size included 102 randomly selected alert officers in the centers of Fars, Kerman and Kohgiluyeh and Boyerahmad provinces. The impact of fines on static and non-accidental driving violations in preventing drivers from committing an offense: pickup, truck, truck, passenger, minibus and bus has been investigated and the results show that the greater the type and use of the vehicle, the greater the degree of deterrence. Static violations and non-accidental driving violations are less common. The impact of fines for moving traffic offenses and applying negative scores on preventing drivers from driving: pickups, trucks, trucks, rides, minibuses and buses have been investigated and the results show that the greater the type and use of the vehicle, the greater the degree of deterrence. Incidental moving violations and negative score apply more. Each type of regulation, based on the list of fines, has a moderate and moderate impact on motorists.

    Keywords: Traffic Offenses Penalties Table, Type of Vehicle, Accident Violations, Negative Score