فهرست مطالب

نشریه مطالعات منافع ملی
پیاپی 2 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابو محمد عسگرخانی، منوچهر شفیعی اینچه ای* صفحات 1-13

    منافع ملی واژه ای است که از آن به فراوانی صحبت می شود و در هر متنی که مرتبط با علوم سیاسی و روابط بین الملل باشد می توان نشانه ای از حضور این کلمه یافت. اما برخلاف کاربرد رایج آن معنای این واژه در ابهام قرار دارد و زمانی که از منافع ملی صحبت می کنیم این سوال را بایستی بپرسیم که منافع ملی چیست؟ چه کسی آن را تعیین می کند؟ آیا منافع ملی دارای مصادیقی ثابت است و یا در گذر زمان این مصادیق تغییر می کنند؟ چگونه می توان گفت اقداماتی که نتایج آنها از پیش تعیین شده نیست و در تعامل با رفتار سایر واحدها معنا می یابد موجب بقا و افزایش قدرت ملی خواهد شد؟چگونه می توان بین منافع گروه حاکم و منافع ملی تفاوت قائل شد؟چگونه می توان دشمنی با A به جای دشمنی با B را اقدامی مبتنی بر منافع ملی خواند؟ رواج این مفهوم در ادبیات روزانه علوم سیاسی و روابط بین الملل موجب شده است که بکاربرندگان آن از تفکر درباره آن پرهیز کنند و با سطحی نگری با آن برخورد کنند. هدف از این نوشتار درک و روشن سازی معنا و ابعاد این واژه است تا نشان دهیم در حقیقت منافع ملی نه یک مفهوم ساده بلکه مفهومی پیچیده و شکل گیری آن حاصل فرآیندهای در هم تنیده و چند سطحی است.

    کلیدواژگان: منافع ملی، علوم سیاسی، روابط بین الملل، سیاست گذاری
  • سید اسدالله اطهری*، مسعود رضاپور صفحات 15-31

     پس از انقلاب اسلامی رابطه جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا فراز و نشیب بسیاری داشته است. گفتمان خاص جمهوری اسلامی ایران نسبت به نظام بین الملل و قدرت های بزرگ مانند ایالات متحده و نقشی که جمهوری اسلامی تحت عنوان استکبارستیزی علیه ایالات متحده برای خود قائل است، باعث شده است تا روابط با اتحادیه اروپا برای ایران اهمیت ویژه داشته باشد. اتحادیه اروپا و دیگر دولت ها و بازیگران نظام بین الملل هم نسبت به اهمیت روابط با اتحادیه اروپا برای ایران به خوبی توجیه هستند و سعی می کنند در این راستا با توجه به اهداف خود بر این روابط تاثیر بگذارند. هدف این مقاله بررسی نقش اسرائیل در روابط ایران و اتحادیه اروپا است.

    کلیدواژگان: ایران، اتحادیه اروپا، اسرائیل، ایالات متحده، فلسطین
  • سید حمزه صفوی، سید مهدی نبوی* صفحات 33-51

    غرب آسیا (خاورمیانه) یک منطقه بسیار مهم ژئوپلیتیک و ژئو استراتژیک است که همواره محل کشمکش و منازعه بوده است. در هم تنیدگی امنیت اعضای این مجموعه به شکلی است که هر تحولی در بخشی از آن امنیت سایر اعضا را تحت تاثیر قرار می دهد، فلذا بررسی تحولات امنیتی این منطقه و تاثیرات و تبعات آن از اهمیت ویژه ای برخوردارست. غرب آسیا از سال 2010 دچار تحولاتی شده است که مهمترین آن بحران سوریه می باشد و این تحولات روابط میان بازیگران مهم منطقه را بسته به منافعشان تحت تاثیر قرار داده است. این پژوهش با کاربست نظریه مجموعه امنیتی منطقه ای به دنبال یافتن پاسخ به این پرسش است که بحران سوریه چه تاثیری بر مجموعه امنیتی منطقه ای غرب آسیا داشته است؟ فرضیه اصلی این پژوهش این است که، بحران سوریه موجب شکل گیری یک زیر مجموعه جدید در مجموعه امنیتی منطقه ای غرب آسیا گشته است. یافته های این تحقیق که به روش توصیفی- تحلیلی انجام گردیده است، با بررسی عملکرد بازیگران مهم بحران در سوریه نشان می دهد که سه زیر مجموعه فعلی قادر به تبیین این منازعه نبوده و به دلیل تعدد بازیگران منطقه ای و وجود دوقطبی مخالفان و حامیان دولت سوریه، یک زیر مجموعه جدید حول محور بحران سوریه و به نوعی حول حامیان و مخالفان محور مقاومت، شکل گرفته است. از تبعات احتمالی شکل گیری این زیرمجموعه می توان به بروز جنگهای نیابتی، تشدید هویت مذهبی و شکاف فرقهای و زد و بندهای فرا منطقه ای اشاره نمود.

    کلیدواژگان: مجموعه امنیتی منطقه ای، غرب آسیا، بحران سوریه، محور مقاومت
  • مالک ذوالقدر*، اصغر الهیاری صفحات 53-73

    امروزه اهمیت و ضرورت مشارکت آحاد مردم در اداره یک جامعه بر هیچ کسی پوشیده نیست. بخصوص در جوامع مردم سالاری همانند جمهوری اسلامی ایران که متکی بر حضور مردم در صحنه بوده و این حضور و مشارکت حداکثری نظام اسلامی ایران را از گردنه های صعب العبوری به سلامت به مقصد رسانده است. نگاهی به مشکلات در ایران  به عنوان فضایی که دولت همواره داعیه دخالت در امور آن را دارد ما را وادار به آسیب شناسی تاثیر سمن ها بر توسعه سیاسی ایران در دهه های اخیر می کند. با این شرایط روش تحقیق در این پژوهش تحلیلی - توصیفی و روش گردآوری مطالب کتابخانه ای است. یافته ها نشان دهنده این است که نبود قانون مدون و روشن باعث شده تا سازمان های مردم نهاد (سمن) در ایران از کارایی سیاسی مطلوبی همچون تربیت سیاسی شهروندان، نخبه پروری و کوچک سازی دولت برخوردار نباشند.

    کلیدواژگان: سمن، توسعه، توسعه سیاسی، سرمایه اجتماعی، سیاست گذاری
  • جواد صالحی*، علی همه خوانی صفحات 75-103

    مصر به عنوان یکی از مهمترین کشورهای عربی خاورمیانه و جهان اسلام و تاثیر فکری و فرهنگی مهمی که بر دیگر کشورهای مسلمان دارد و کنترل بر کانال سوئز که شاهراه دریایی اصلی برای تجارت بین شرق و غرب است، نقش مهمی در مناسبات منطقه ای و بین المللی ایفا می کند. تحولات داخلی در مصر و سرنگونی حکومت مبارک، نشانگر آغاز مرحله جدیدی در حیات سیاسی مصر است که ساختار و فضای سیاسی داخلی و بین المللی آن کشور را با دگرگونی هایی هرچند متفاوت روبرو می کند. این مقاله به این موضوع می پردازد، که مصر با چه موانع و مشکلاتی در محیط داخلی خود روبروست که اجازه نمی دهند این کشور به سمت یک حکومت دموکراتیک و یا یک جامعه دموکراتیک گام بردارد؟ هدف این پژوهش تعیین موانع و مشکلاتی است که بر سر راه دموکراتیزاسیون در مصر در محیط داخلی وجود دارد و مانع سیر روند صعودی حرکت به سمت دموکراسی است. تاریخ سیاسی مصر نشان داده است این کشور با موانعی برای گذار به سوی دموکراسی روبرو بوده است. این پژوهش به ذکر موانع داخلی آن می پردازد. سوال اساسی این است که: چه عواملی در محیط داخلی از تحقق دموکراسی در مصر پیشگیری می کنند؟ فرضیه این پژوهش این است که چه پژوهش عبارت است از اینکه مصر به دلیل وجود حکومت های اقتدارگرای نظامی و همچنین ضعف در نقش جامعه مدنی و نخبگان و فرهنگ سیاسی و ضعف اقتصادی روزافزون و بالطبع رشد جریان های اسلام گرا از رشد و نمو دموکراسی پیشگیری می گردد.

    کلیدواژگان: مصر، دموکراسی، اقتدارگرایی، جامعه مدنی، اسلام گرایی، نخبگان سیاسی
  • مسعود مطلبی*، مجید غلامی صفحات 105-131

    عزم ملی، از مهمترین مولفه های منابع ملی سیاست خارجی جمهوری اسلامی و بیانگر نقش ویژه ملت در موفقیت سیاست خارجی در گفتمان انقلاب اسلامی است. در این خصوص می باید، به افزایش قدرت جمهوری اسلامی در ابعاد مختلف به نقش سیاست خارجی اذعان نمود و اینکه اثرگذاری عزم ملی در این افزایش قدرت نیز غیرقابل انکار است. سوال اصلی مقاله حاضر عبارت است از اینکه، چگونه عزم ملی در سیاست خارجی شکل می گیرد؟ در پاسخ به سوال فوق و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، این فرضیه مطرح می شود که: سیاست خارجی عمدتا یک تحول داخلی می طلبد که تابع عزم ملی است و عزم ملی یک جامعه در سیاست خارجی حاصل شناخت فرصت ها و تهدیدهای محیطی، آگاهی مناسب از سیاست ها و ابزارها سیاست خارجی است. نتایج نشان می دهد که رشد عمومی آگاهی های سیاست خارجی مردم، مهمترین نقش را در رسیدن به عزم ملی در سیاست خارجی بازی می نماید و دولتمردان می توانند با برنامه ریزی صحیح برای ارتقا و بهره مندی از این شاخص کیفی، این مولفه را به عنوان یکی از عاملیت های مهم در نگاه بومی به سیاست خارجی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت معرفی نموده و تئوریزه نمایند.

    کلیدواژگان: عزم ملی، سیاست خارجی، منابع ملی، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
  • عبدالرحمان ولایتی*، مسلم حقی صفحات 133-163

    انتخابات پنجاه و هشتم ریاست جمهوری آمریکا نسبت به ادوار گذشته بسیار متفاوت رقم خورد به نحوی که ساختار سیستماتیک و منحصر به فرد انتخابات آمریکا را خدشه دار کرد و این امر بیشتر ریشه در مواضع و برخورد کاندیداها نسبت به هم و رویکردشان به بنیاد سیاست های کهن و قدیمی دولت آمریکا داشت.در واقع برخلاف پیش بینی ها و برآوردهای محافل رسانه ای و همچنین کلوب های معتبر نظر سنجی نتیجه ای که رقم خورد همه مردم جهان را در شوک فرو برد و دونالد جان ترامپ بیگانه با ساختار حزبی آمریکا چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا شد و بلافاصله بعد از انتخاب موجی از نگرانی همه جهان را فرا گرفت که همه اینها ریشه در مواضع متناقض و پارادوکسیال شخص ترامپ داشت که با مانفیست هیچکدام از احزاب سنتی و کلاسیک آمریکا تناسب نداشت و با وجود انتسابش به اردوگاه جمهوری خواهان بسیاری از بزرگان و رجال حزبی جمهوری خواه از وی روی برگرداندند. حتی کاندولیزا رایس از سران آکادمیک حزب جمهوری خواه در اظهار نظری جالب اعلام داشت"یکی به این احمق بگه دیگر بس است"نهایتا با وجود همه شرایط حاکم حزبی بر علیه وی، توانست بر ساختار حزبی و سیستماتیک فائق بیاید و اکنون این سوال مطرح است که آیا دونالد جان ترامپ با اتخاذ استراتژی متفاوت "اول آمریکا" یک فرد متفاوت با اسلاف خود بوده و در واقع یک فرد فراحزبی با رویکرد دولت تجدیدنظر طلبانه خواهد بود؟ که در این مقاله با بررسی مواضع و رویکردهای انتخاباتی وی بررسی خواهد گردید.  

    کلیدواژگان: دونالد ترامپ، آمریکای سفید، تجدیدنظر طلب، انتخابات پنجاه و هشتم
|
  • Abo Mohammad Asgarkhani, Manochehr shafei Inchehee* Pages 1-13

    The Study of the Concept of National Interest; Using Four levels of Individual,Group, State and SystemDr. Abo Mohammad AsgarkhaniManochehr shafei IncheheeAbstract:The national interest is a term that gets talked into frequency and any text that is associated with the political science and international relations can be a sign of the presence of this term. But unlike the common usage of this word, the meaning is in ambiguity, and when we discus national interest, the question you should ask is what national interests are? Who determines it? Are the examples of national interests fixed or do they change during the time? How can we say that actions with no predetermined outcomes that emerges in interaction with other units, can lead to survival and increase in national power? How can one distinguish between the interests of the ruling class and the national interest? How can hostility with A rather than B, be called an action based on national interest? How the rival groups, determine national interests? Due to the prevalence of this term in the daily literature of political science and international relations, the users of this term avoid rethinking about it and deal with it by a superficial point of view. This superficial point of view can lead to misperception and abuse of the term of national interest and since this concept is the starting point of domestic and foreign policy making, it can lead to aberration in decision making. Therefore, this paper is seeking to understand the meaning and dimensions of this term to show national interest is not a simple concept, but a complex term with multi-level forming process.Key word: National interest, International relations, Political science, Policy making

    Keywords: National Interest, international relations, political science, Policy making
  • seyed Asadolah Athary*, Masoud Rezapor Pages 15-31

    Israel's role in relations between Iran and European UnionDr. Asadolah AtharyMasoud RezaporAbstract:After Islamic Revolution, the relation between the Islamic Republic of Iran and Europe has many ups and downs. The certain discourse of the Islamic Republic of Iran on the international system and great powers such as the United States and a role assumed by Iran in order to fight against imperialism, especially the United States, would increase the importance of relations between Iran and European Union. European Union, other states and actors of international system have recognized the importance of relations between Iran and European Union and with regard to their aims, they have sought to influence on it. Therefore, the article would analyze Israel's role in relations between Iran and European Union.Key Words: Iran, European Union, Israel, United States, Palestine

    Keywords: Iran, European Union, Israel, United States, Palestine
  • Hamzeh Safavi, Mahdi Nabavi* Pages 33-51

    The Impact of the Syrian Crisis on the Regional Security Complex in Middle EastDr. Hamzeh SafaviMahdi NabaviAbstract:The West Asia (Middle East) is very important geopolitical and geostrategic region, which has always been a place of conflict. According to security interdependence of its members, a change in some part of it would influence on the security of other members. So, the study of security transformation of the region and its consequences has particular importance.Since 2010, the region has undergone the changes, Syrian crisis is the most important of these changes, and they affected relations between main regional actors, based on their interests. By using the regional security complex theory, the research has tried to answer the question: what is the impact of the Syrian crisis on regional security complex in the Middle East? The hypothesis of the research is: the Syrian crisis has led to the creation of a new sub complex in the regional security complex of West Asia. The findings of the research, which is conducted by descriptive- analytical method, suggest three existing sub complexes could not explain the conflict and the presence of a variety of regional actors and, proponents and opponents of Syrian government would lead to the establishment of a new sub complex. The likely consequences of sub complex are proxy wars, intensifying religious war, sectarian wars and ultra-regional skirmishes.Key Words: Regional Security complex, The West Asia, Syrian Crisis, Resis-tance axis

    Keywords: Regional Security Complex, The West Asia, Syrian Crisis, Resis-tance axis
  • Malek Zolghadr*, Asgar Allahyari Pages 53-73

    Pathology of impact of NGOs on Iran's Political development (1979-2016)Dr. Malek ZolghadrAsgar AllahyariAbstract:Nowadays importance and necessity of community participation in the management of a society on is not known everybody . Especially in democratic societies like Iran that relies on the presence of people at the scene and the the the maximum participation of Iran's clerical establishment has to bottlenecks of impassable to health. Take the trouble in Iran as it is space that governments always claim to interfere in the affairs, forcing us to pathology Iranian political impact of NGOs on development in recent decades. The method of the research is analytical - descriptive and compilation library. These findings show that this is not made clear to the CSP and non-governmental organizations (NGOs) in Iran adequate political performance.Keywords: NGOs, development, political development, social capital, policy

    Keywords: NGOs, Development, Political Development, Social Capital, Policy
  • Javade Salehi*, Ali hamekhami Pages 75-103

    As one of the oldest Egyptian Arabic countries in the Middle East and the Islamic world and other Muslim countries is an important cultural and intellectual influence.
    Control over the Suez Canal, the main maritime gateway for trade between East and West plays an important role in international and regional relations. Internal developments in Egypt and the overthrow of Mubarak's rule marks the beginning of a new phase of Egyptian political life of the structure and its domestic and international political atmosphere facing the country, though different transformations. This paper is important because it is trying to deal with the subject that Egypt is facing obstacles and problems that will not allow indoor this country into a democratic state or a democratic society step.

    Keywords: Egypt, democracy, authoritarianism, civil society, Islamism, the political elite, political cultu
  • Masoud Motallebi*, Majid Gholami Pages 105-131

    National impetus is one of the most important components of national resources of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran which indicates the special role of the nation in the success of the foreign policy in the discourse of the Islamic Revolution. The present issue is important because its role should be considered not only for increasing the power of the Islamic Republic in various aspects of foreign policy, but also it needs to be identified and conceptualized in literature for the effectiveness of national attempts in increasing this undeniable power. In so doing, the main question of the present study is how national impetus shapes in foreign policy. In response to the above question descriptive and analytical instruments are used and this hypothesis is proposed that foreign policy needs mainly a domestic development which itself require national impetus and thereby national impetus of a society is the result of the recognition of the environmental opportunities and threats as well as good knowledge of foreign policy and instruments. The findings of the present study suggest that increasing the general awareness of the foreign policy of the public plays an most important role in achieving national impetus in foreign policy; therefore, authorities are able to promote proper planning and benefit from the quality index and introduce and theorize this component as an important source of the indigenous and foreign policy of the Islamic-Iranian model of progress.

    Keywords: National impetus, Foreign Policy, National Resources, Islamic
  • AbdolRahman Velayati*, Moslem Haghi Pages 133-163

    Donald Trump's "America First" Doctrine, Nonpartisan Revisionist StrategyAbdolRahman VelayatiMoslem HaghiAbstract:In comparison with the previous elections the Fifty-eighth presidential election in America was a very different one in a way that it undermined the systematic and the unique structure of America election, where it is more rooted in the candidates' positions and their attitudes toward each other approaches to the America's old policies and foundation. In fact, contrary to the predictions, forecasts and estimates of press and mass media as well as the prestigious surveys, the outcome fell all the Americans in a shock and Donald John Trump alien to America party structure became the Forty-fifth president of America. After stabilizing this event, wave of concerns took not only the people, politicians and statesmen of America, but also the people and governments of the world. All these concerns were rooted in contradictory positions of Trump himself where he has not any appropriateness with the manifest of both Democrat and Republican parties. In spite of Donald Trump's assignment to the Republican Party, many of his Republican Party leaders and figures declared their innocence and said they were displeased of his status for the presidential seat of America. Even Condoleezza Rice from the Republican Party academic leaders, in a statement to the party authorities declared that, "One say to this stupid enough is enough". But finally, despite of all the prevailing circumstances of the party against Trump, he could defeat the systematic party structure of America selection. Now the question is thus whether Donald John Trump will adopt a different strategy of "America First" in different ways with his predecessors and indeed will be a revisionist with revisionism state's approach? In this paper, we study Trump's approach towards recent presidential election.Key worlds: Donald Trump, White America, Revisionist, America First.fifthy eighth election

    Keywords: Donald Trump, White America, Revisionist, America First.fifthy eighth election