فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود ناظری*، اکبر حسن پور، سعید جعفری نیا، یوسف وکیلی صفحات 1-36

    امروزه یکی از مهم ترین چالش های پیش روی رفتار سازمانی، قلدری افراد در محیط کار است. براین اساس، هدف پژوهش حاضر، شناسایی پیشایندها و پسایندهای قلدری محل کار ازطریق فراتحلیل پژوهش های موجود در این زمینه است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی، ازنظر نوع، توصیفی و ازمنظر ماهیت داده ها، کمی است. جامعه آماری پژوهش شامل 146 مقاله معتبر داخلی و خارجی بوده که 18 مورد آن با استفاده از روش قضاوتی وارد فراتحلیل شد. معیار انتخاب مقالات شامل استفاده از روش تحقیق معتبر، بررسی پیشایندها و پسایندهای قلدری، و تجربی بودن پژوهش است که برای تحلیل آنها از نرم افزار CMA2 استفاده شد. همچنین پایایی شناسایی ازطریق توافق داوران در انتخاب پژوهش ها و طبقه بندی آنها، پایایی کدگذاری ازطریق توافق داورها درباره استفاده از مفاهیم خاص برای کدگذاری متغیرها و پایایی سطح معنی داری و اندازه اثر ازطریق توافق در محاسبات اندازه اثر بین دو فراتحلیل گر به دست آمد. نتایج تحلیل نشان داد که بیشترین اندازه اثر میان پیشایندهای قلدری مربوط به استرس (56/0)، سکوت سازمانی (36/0)، مدیریت منابع انسانی (0/33)، ماکیاولیسم (0/31) و الزامات شغلی (0/3)، و بیشترین اندازه اثر پیامدهای قلدری مربوط به استرس (0/77)، تمایل به ترک خدمت (0/61)، عاطفه منفی (0/41) و فرسودگی شغلی (0/38) است.

    کلیدواژگان: قلدری محل کار، پیشایندهای قلدری، پسایندهای قلدری، فراتحلیل
  • مهدی پارسایی، علی نقی امیری*، حسن زارعی، حمیدرضا یزدانی، عبدالله توکلی صفحات 37-60

    یکی از چالش های مهم مدیران سازمانی، توانمندی در زمینه پرهیز از رفتارهای مخرب است؛ رفتارهایی همانند تملق سازمانی که می تواند بر نگرش و ادراک نیروی انسانی تاثیر منفی داشته باشند. پژوهش حاضر، به منظور فهم پدیده تملق سازمانی انجام شده است. روش تحقیق به صورت کیفی و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد است. نمونه گیری به روش نمونه گیری نظری و با بهره مندی از تکنیک های هدف مند و گلوله برفی انجام شد و برمبنای آن 20 مصاحبه با خبرگان سازمان های دولتی صورت گرفت. تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به الگوی تملق سازمانی برمبنای نظریه پردازی داده بنیاد در شش وجه منتهی شده است: 1. شرایط علی (منفعت طلبی و سطح پایین مهارت و توانمندی نیروی انسانی)، 2. پدیده اصلی (تملق سازمانی)، 3. شرایط مداخله گر (سبک رهبری و ویژگی های شخصیتی)، 4. شرایط زمینه ای (فرهنگ سازمانی و ساختار سازمانی)، 5. راهبردهای اصلی (عدم شفافیت در فرایندهای سازمانی و ضعف الگوهای شایسته سالارانه) و 6. پیامد اصلی (افت سرمایه اجتماعی و افزایش رفتارهای منفی در سازمان).

    کلیدواژگان: تملق، تملق سازمانی، رفتار مخرب، سرمایه اجتماعی، شفافیت
  • پوریا نوری*، عبدالله احمدی کافشانی، مهران رضوانی صفحات 61-82
    تصمیم گیری، از مهم ترین کارکردهای کارآفرینان برای رسیدن به اهداف کسب وکار و رسیدگی به امور است. به دلیل برخی ویژگی های خاص شناختی از یک سو و نیز عواملی مانند پیچیدگی، سرریز اطلاعات، فشار زمانی و عدم قطعیت ازسوی دیگر، کارآفرینان در بسیاری از تصمیمات خود در برابر سوگیری های تصمیم گیری آسیب پذیرند. یکی از مهم ترین سوگیری های تصمیم گیری کارآفرینان، توهم کنترل است که اثرات زیادی بر کسب وکارهای کارآفرینانه دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی مهم ترین عوامل اثرگذار بر شکل گیری و نیز پیامدهای سوگیری توهم کنترل در تصمیمات کارآفرینان انجام شد. روش تحقیق پژوهش حاضر، کیفی اکتشافی است. براساس یافته های این پژوهش که داده هایش از راه مصاحبه نیمه ساختاریافته با کارآفرینان تثبیت شده دانش بنیان شهر تهران گردآوری و به روش تحلیل محتوای کیفی تجزیه وتحلیل شدند، سه عامل تجربه، خوش بینی زیاد و اعتمادبه نفس بیش ازاندازه از عوامل اثرگذار بر شکل گیری توهم کنترل و سه عامل دست کم گرفتن ریسک، عدم تحقیقات کافی و دست کم گرفتن رقبا از پیامدهای سوگیری توهم کنترل در تصمیمات کارآفرینان هستند.
    کلیدواژگان: کارآفرین دانش بنیان، تصمیم گیری، سوگیری، توهم کنترل، تحلیل محتوای کیفی
  • علیرضا خوراکیان*، زهرا نیک خواه، مینا بوستانی راد، شکوفه لقمانی صفحات 83-124

    انسجام سازمانی، به عنوان فرایند برقراری وحدت، یکپارچگی و هماهنگی در سازمان و عاملی مهم و راهبردی جهت تحقق اهداف سازمان ، مطرح می باشد. پژوهش حاضر به منظور تبیین و طبقه بندی مولفه های انسجام سازمانی انجام شده است. روش تحقیق این پژوهش، ترکیبی آمیخته- اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش، شامل کارکنان ارشد بخش ستاد مرکزی سازمان اتوبوسرانی مشهد و مناطق چهارگانه این سازمان، در سه رده معاونین، مدیران و مسئولین می باشد. نمونه آماری در بخش کیفی با21 نفر به اشباع رسید. جهت جمع آوری اطلاعات از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته بهره گرفته شد. برای تحلیل مصاحبه ها نیز از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد و سرانجام، مدل انسجام سازمانی استخراج شد. همچنین، جهت سنجش و برازش مدل، از روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار آموس استفاده شد. درنهایت، پس از انجام تحلیل های لازم، انسجام سازمانی با 6 مولفه: ارزش های بنیادین، سبک مدیریت، هماهنگی، نظارت، توافق پذیری و جبران خدمات انگیزشی و همچنین 22 زیر مولفه مرتبط با آن شناسایی شد.

    کلیدواژگان: انسجام سازمانی، ارزش های بنیادین، سبک مدیریت، هماهنگی، نظارت، توافق پذیری، جبران خدمات انگیزشی
  • فاطمه طاهری* صفحات 125-150
    نادانی تکثرگرا، نوعی خطای شناختی است که در آن فرد از ایده یا نظری برخوردار است، اما به اشتباه تصور می کند که اکثریت همکاران او، نظری مخالف آن را دارند. باتوجه به تاثیر قابل توجه این خطا بر متغیرهای رفتاری فردی، گروهی و سازمانی و عدم پرداختن به آن در متون علمی مدیریت در ایران، هدف این مقاله، معرفی این وضعیت، پیشایندهای موثر در بروز آن و پسایندهای متاثر از آن در حوزه رفتار سازمانی است. بدین منظور، 104 مقاله معتبر بین المللی بررسی اولیه شد که باتوجه به نامناسب بودن عنوان، چکیده و محتوای 65 مقاله، تعداد 39 مورد برای بررسی نهایی درنظر گرفته شد. مرور این موارد به بررسی علل و پیامدهای نادانی تکثرگرا می پردازد و سعی در فهم این متغیر و چگونگی نفوذ آن بر رفتار کارکنان دارد. یافته های پژوهش نشان می دهد نادانی تکثرگرا، پدیده ای پیچیده است که عواملی همچون نفوذ اقلیت و حفظ هویت درون گروهی (با تاثیر از جمعیت شناسی رابطه ای)، اجماع کاذب، یکتایی کاذب و مارپیچ سکوت در بروز آن نقش دارند. همچنین این پدیده، نتایج مهمی مرتبط با رفتار کارکنان در سطح فردی (به صورت مستقیم و غیرمستقیم)، گروهی و سازمانی همراه دارد. فرضیه های منتج از مرور ادبیات این مقاله راهگشای مدیران و پژوهشگران به منظور شناخت بهتر نادانی تکثرگرا و چگونگی پیشگیری از آن در حوزه تصمیم گیری سازمانی است.
    کلیدواژگان: نادانی تکثرگرا، خطای مقایسه اجتماعی، باور، تصمیم گیری
  • میرعلی سیدنقوی*، اعظم عدنان راد، وجه الله قربانی زاده، رضا واعظی صفحات 151-170
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی پیامدهای انعطاف پذیری فرایندهای مدیریت منابع انسانی در بخش دولتی است. روش تحقیق مورداستفاده در پژوهش حاضر، روشی کیفی با ماهیت اکتشافی است که با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد انجام می شود. برای این منظور، 14 مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته انجام شد و با بهره گیری از رویکرد ساخت گرا مورد تحلیل قرار گرفت. نمونه های این مطالعه متشکل از خبرگان و اساتید مدیریت منابع انسانی بود که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. داده های کیفی حاصل از مطالعات میدانی که ازطریق مصاحبه ها حاصل شده بود، با استفاده از روش داده بنیاد کدگذاری شد. این فرایند شامل چهار مرحله بود که عبارتند از: کدگذاری اولیه، متمرکز، محوری و انتخابی. در این مراحل به ترتیب، 178 کد اولیه، 13 کد متمرکز، سه مقوله فرعی و یک مقوله اصلی (پیامدهای انعطاف پذیری فرایندهای مدیریت منابع انسانی) احصا شد. تحلیل یافته ها نشان می دهد پیامدهای انعطاف پذیری فرایندهای مدیریت منابع انسانی در بخش دولتی شامل سه دسته از متغیرها شامل پیامدهای فردی، سازمانی و فراسازمانی است و با ایجاد انعطاف در این حوزه می توان انتظار بروز این پیامدها را داشت.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، انعطاف پذیری مدیریت منابع انسانی، بخش دولتی
  • طاهره فیضی، مهدی خیراندیش، سلیمه لطیفی * صفحات 171-188

    هدف این مقاله، شناسایی پیشایندها و پیامدهای خودشیفتگی مدیران است. پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی و ازنظر زمانی، مقطعی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 96 سند و تحقیق مرتبط با حوزه خودشیفتگی است. ابزار گردآوری اطلاعات، فهرست بازبینی اسناد موجود در زمینه خودشیفتگی و مصاحبه با خبرگان است. پایایی پرسشنامه با استفاده از شاخص کاپای کوهن 0/89 و روایی محتوای آن با استفاده از روش والتز و باسل 0/75 محاسبه شد. ضریب اهمیت پیشایندها و پیامدها به روش آنتروپی شانون نشان می دهند که از بین پیشایندهای سازمانی خود شیفتگی، کاهش بهزیستی اجتماعی و خطرپذیری به ترتیب بیشترین ضریب اهمیت را دارند. مهم ترین پیامدهای سازمانی خود شیفتگی مدیران، کاهش عملکرد، رواج تملق گویی و مدیریت بحران است. از بین پیامد های فردی خودشیفتگی، تکبر و خودبینی و رفتارهای انحرافی در محیط کار، ناسازگاری اجتماعی و عاطفی و استثمار دیگران بیشترین ضریب اهمیت را دارند. از بین پیشایندهای فردی خودشیفتگی، حساسیت نسبت به انتقاد بیشترین ضریب اهمیت را دارد. از بین پیامدهای مدیریتی خودشیفتگی، افزایش انتظارات مدیران، تصمیم گیری خودکامه، امپراتورسازی مدیران بیشترین ضریب اهمیت و کم ترین ضریب اهمیت مربوط به رهبری اخلاقی و جابه جایی و ترک خدمت مدیران است. از بین پیشایندهای مدیریتی خودشیفتگی مدیران، ریاست طلبی و رهبری کاریزماتیک به یک میزان به خودشیفتگی منجر می شوند

    کلیدواژگان: پیامدهای خودشیفتگی، پیشایندهای خودشیفتگی، خودشیفتگی مدیران، تحلیل اسنادی، آنتروپی شانون
  • عباس علی رستگار*، محسن عین علی، هوشمند باقری قره بلاغ، امین همتی صفحات 189-211

    سازمان ها در بافت جوامع اسلامی توجه خود را به اخلاق و ارزش های اخلاقی معطوف نموده اند؛ چراکه کارکنان با روحیه بالا و رفتارهای مثبت کاری، یک دارایی کلیدی برای سازمان محسوب می شوند و جذب و نگهداری چنین کارکنانی یک تصویر قوی از سازمان ایجاد می کند. هدف از این مطالعه، واکاوی نقش اخلاق کار اسلامی بر تمایل به ترک خدمت کارکنان باتاکیدبر میانجی گری درگیری شغلی است. این مطالعه ازلحاظ هدف، کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی و با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل همه کارکنان اداره برق و مخابرات شهر سمنان است که از میان آنها 150 نفر به عنوان انتخاب شدند و داده ها ازطریق پرسشنامه گردآوری شد و به کمک مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار Pls Smart- مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که اخلاق کار اسلامی بر تمایل به ترک خدمت کارکنان تاثیر منفی و بر درگیری شغلی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین بین درگیری شغلی و تمایل به ترک خدمت کارکنان تاثیر منفی و معنی داری یافت شد. سرانجام، درگیری شغلی رابطه بین اخلاق کار اسلامی و تمایل به ترک خدمت کارکنان را میانجی گری می کند.

    کلیدواژگان: اخلاق کار اسلامی، درگیری شغلی، ترک خدمت، کارکنان
|
  • Masoud Nazeri *, Akbar Hassanpoor, Saeed Jafarinia, Yousef Vakili Pages 1-36

    Today, one of the most important challenges of organizational behavior is the Personnel bullying in the workplace. Accordingly, the aim of present study is to identify of workplace Bullying antecedents and consequences through the meta-analysis of existing researches in this field. This research is an applied one in terms objective, descriptive in terms of research type, and quantitative in terms of data nature. The Statistical population of the study includes 146 valid internal and external papers, 18 of which were evaluated using judgment method. The criteria for selection of articles include using valid research method, surveying of Bullying antecedents and consequences, and the empirical research, which it has been analyzed using the CMA2 software. Identification reliability was obtained by the referees’ agreement on the selection of researches and classification. The coding reliability was obtained by referees’ agreement for use of specific concepts for coding the variables, and also the reliability of the significance level and effect size are obtained by agreeing to calculate the effect size of between the two Meta analysts. The results showed that the most important antecedents of workplace bullying include Stress, Organizational silence, HR management, Machiavellian character and Job demand; also the most important consequences of workplace bullying include Stress, Turnover Intentions, Negative affectivity and Burnout.

    Keywords: Workplace Bullying, Bullying Antecedents, Bullying Consequences, Meta-Analyzing
  • Mehdi Parsaei, Ali Naghi Amiri *, Hasan ZareEi, Hamid Reza Yazdani, Abdollah Tavakkoli Pages 37-60

    One of the important challenges of public sector managers is the ability to manage destructive behaviors such as organizational flattery that can negatively influence attitudes and perceptions of human resources. The present study is conducted to understand the phenomenon of organizational flattery. The research methodology is qualitative and based on the grounded theory. The sampling was conducted using theoretical sampling and using purposive and snowball sampling techniques. Based on this, 20 interviews were conducted with the experts of public sector organizations. Analysis of the data obtained from the interviews during the open, axial and selective coding process, resulted in a formal organizational pattern based on the grounded theory in six areas: (1) casual conditions (profitable and low level of skills and abilities of manpower), (2) main phenomenon (Organizational flattery), (3) interventional conditions (leadership style and personality traits), (4) context (organizational culture and organizational structure), (5) main strategies (lack of transparency in organizational processes and weaknesses in meritocracy) and (6) Main Outcome (Social Capital weakness and Increased Negative Behavior in the Organization).

    Keywords: Flattery, Organization flattery, Destructive behavior, Social Capital, Transparency
  • Pouria Nouri *, Abdollah Ahmadi Kafeshani, Mehran Rezvani Pages 61-82
    Decision making is one of the most important entrepreneurial functions achieving business goals and addressing issues. Because of some specific cognitive characteristics on one hand as well as such factors like complexity information overload time pressure and uncertainty on the other hand, entrepreneurs are prone to decision making biases in most of their decisions. Illusion of control is one of the most important entrepreneurial decision making biases that have main effects on entrepreneurial businesses. The purpose of this study was to identify both the most important factors influencing illusion of control as well as its consequences on entrepreneurial decisions. According to the results, which were collected through semi-structured interviews with established high-tech knowledge entrepreneurs in the city of Tehran and analyzed by qualitative content analysis method, three factors of experience, high optimism, and self-confidence were the most influential factors in controlling risk factors. Sufficient and underestimation of competitors are consequences of the illusion of control over the decisions of entrepreneurs.
    Keywords: Knowledge Entrepreneur, Decision making, Bias, Illusion of Control, Qualitative content analysis
  • Alireza Khorakian *, Mina Boostani Rad, Zahra Nikkhah, Shokufeh Loghmani Pages 83-124

    Organizational integrity is considered as a process of establishing unity, integration and coordination in the organization and an important and strategic factor for achieving goals of the organization. The present research was conducted to identify and classify the components of organizational integrity. The research method used in this study is a mix method. The statistical population of the study consisted of senior staff of the headquarters of the Mashhad Bus Company and the four areas of the organization, in three categories including: deputies, managers and officials. The statistical sample in the qualitative section was saturated with 21 interviews. Semi-structured interviews and a researcher-tailored questionnaire were used to collect information. Also qualitative content analysis method was used to analyze the interviews. Finally, organizational integrity model was extracted. In order to measure and fit the model, a confirmatory factor analysis and AMOS software were used. After performing the necessary analysis, organizational integrity with six components of fundamental values, management style, coordination, monitoring, consistency and incentive compensation as well as 22 related sub-components were identified.

    Keywords: Organizational integration, Fundamental values, Management Style, Coordination, Monitoring, consistency, Incentive Compensation
  • Fatemeh Taheri * Pages 125-150
    Pluralistic ignorance is a cognitive error in which an individual has the idea or the theory, but mistakenly assumes that the majority of his colleagues have the opposite view. Regarding the significant effect of this error on individual, group, and organizational behavioral variables and failure to address it in the scientific literature of management in Iran, the purpose of this article is to introduce this situation, its effective antecedents and consequences in the field of organizational behavior. For this purpose, 104 valid international papers were reviewed. Regarding the unsuitable title, abstract and content of 65 articles, 39 items were considered for the final review. Reviewing these cases examines the antecedents and consequences of pluralistic ignorance and attempts to understand how it influences the behavior of employees. The findings of the research show that pluralist ignorance is a complex phenomenon that influences factors such as minority influence and preservation of intra-group identity (influenced by relational demographics), false consensus, false unity and silence spiral in its occurrence. It also has important implications for the behavior of employees at the individual (direct and indirect), group, and organizational levels. Hypotheses resulting from the review of literature is intended to guide managers and researchers in order to better understand the pluralistic ignorance and how to prevent it in the field of organizational decision making.
    Keywords: pluralistic ignorance, social comparison false, Belief, Decision Making
  • Mir Ali Seyyed Naghavi *, Azam Adnan Rad, Vajhollah Ghorbanizadeh, Reza Vaezi Pages 151-170
    The aim of this study is to identify the outcomes of the flexibility of HRM practices in the public sector. The present study is a qualitative study with exploratory approach that uses grounded theory and conducts in-depth and semi-structured interviews to identify facilitators of the flexibility of HRM practices in the public sector. For this purpose, 14 in-depth and semi-structured interviews were conducted and analyzed using a constructivist approach. The samples of this study consisted of experts and human resource management professors who were selected using snowball sampling method. Qualitative data from field surveys obtained through interviews were coded using the data base method. The process consisted of four steps: initial, centralized, axial, and selective coding. In these steps, 178 initial codes, 13 centralized codes, three subcategories, and one main category (consequences of the flexibility of HRM processes) were provided, respectively. The results show that the implications of flexibility in HRM processes in the public sector include three types of variables including individual, organizational and extracurricular outcomes, and one can expect these outcomes to be flexible.
    Keywords: Flexibility, Flexibility of Human Resource Management, Public Sector
  • Tahereh Feizy, Mehdi Kheirandish, Salimeh Latifi * Pages 171-188

    The purpose of this article is to identify the antecedents and consequences of managers’ narcissism. The present study is a descriptive-analytical and cross-sectional one. The statistical population of this study consists of 96 documents and research related to narcissism. The data gathering tool is a review of existing documents and expert interviews. The reliability of the questionnaire was calculated as 0.89 using Kappa Cohen's Index and 0.75 by Waltz and Basel method. Significance coefficients of antecedents and consequences by Shannon entropy method show that among organizational antecedents of narcissism, reduction in social well-being and risk taking are respectively the most important coefficients. The most important organizational consequences of managers' narcissism are performance decline, the prevalence of flattery and crisis management. Among the individual consequences of narcissism, arrogance and arrogance and deviant behaviors in the workplace, social and emotional incompatibility and exploitation of others are the most important factors. Among the individual antecedents of narcissism, sensitivity to criticism is the most important factor. Among the managerial consequences of narcissism, increasing managers' expectations, authoritative decision making, emperorship of managers are the most important and least important factors related to ethical leadership, and the relocation and abandonment of managers. Among the managerial antecedents of narcissistic managers, charismatic leadership and leadership lead to some degree of narcissism.

    Keywords: Autonomy Consequences, Autonomy Antecedents, Autonomy Managers, Document analysis, Shannon Entropy
  • Abbasli Rastgar *, Mohsen Eynali, Amin Hemmati, Hooshmand Bagheri garbollagh Pages 189-211

    Organizations focus on ethics and ethical values in the context of Islamic societies, because employees with high spirit and positive work behavior are key assets for a corporation. Attracting and retaining such employees builds strong image of an organization. The purpose of this study is to investigate the role of Islamic work ethics on turnover intention with the emphasis on mediating role of engagement. This study is a descriptive, applied research with survey method. The statistical population of this study included all employees of Semnan Electricity and Telecommunication Department, 150 of whom were selected and the data were collected through questionnaire and analyzed by structural equation modeling by smart PLS software.  Findings of the research show that Islamic work ethics is negatively associated to turnover intention and positively to the work engagement. However, negative and significant relationship was found between engagement and turnover intention. Finally, employee engagement mediates the relationship between Islamic work ethics and the turnover intention.

    Keywords: Islamic Work Ethics, Employee Engagement, turnover intention, Employee