فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی تکوینی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم محمدصالحی، محمد ولایت زاده* صفحات 1-8
    تعیین جنسیت در صنعت شیلات جهت تکثیر و پرورش ماهیان با ارزش اقتصادی بسیار حائز اهمیت است. در تاس ماهیان نیز به دلیل استحصال خاویار روش تعیین جنسیت مناسب بسیار مهم و ضروری می باشد. این پژوهش در سال 1396 بر روی فیل ماهی در یک سیستم مدار بسته در مزرعه پرورش ماهیان خاویاری حنطوش زاده در استان خوزستان انجام شد. برای تعیین جنسیت، ابتدا ماهیان درون وان ppm 100 اوژنول بیهوش شدند، سپس به وسیله ترازوی دیجیتال با دقت یک گرم توزین انجام گرفت. برای تعیین جنسیت از روش اولتراسوند به وسیله دستگاه سونوگرافی Zoncer ساخت کشور آلمان استفاده شد. در این پژوهش همه ماهیان با 100 درصد دقت تعیین جنسیت شدند. از 1000 قطعه فیل ماهی مورد مطالعه، 516 قطعه نر و 484 قطعه ماده بودند. ماهیان نر و ماده به ترتیب محدوده وزنی 5150-4236 گرم و 7125-4896 گرم داشتند و 3 ساله بودند. با توجه به اینکه همه فیل ماهیان مورد مطالعه به وسیله دستگاه سونوگرافی تعیین جنسیت شدند این روش بهترین و مطمئن ترین روش تعیین جنسیت تاس ماهیان به حساب می آید و استفاده از روش هایی که کمترین استرس را به ماهی وارد کند همیشه در اولویت است.
    کلیدواژگان: استان خوزستان، روش اولتراسوند، تعیین جنسیت، سونوگرافی، فیل ماهی
  • هلال نعمت فرح زادی، صدیقه اربابیان*، احمد مجد، گلناز تجدد صفحات 9-22

    روی (Zn) از جمله عناصر ضروری در گیاهان است که، در تقسیم سلولی، سنتز اکسین، اسیدهای نوکلئیک ، پروتئین ها و نیز در متابولیسم، فتوسنتز و ساختارکوفاکتورهای بسیاری از آنزیم ها نقش اساسی دارد. اما در غلظت های بالا برای آن ها سمی می باشد. در این پژوهش اثر غلظت های مختلف روی (Zn) بر ساختار تشریحی و برخی پارامترهای رشد گیاه فلفل دلمه ای (Capsicum annum L.) مورد مطالعه قرار گرفت، گیاهان از ابتدا تا انتهای دوره رویش تحت تیمارهای مختلف (0 (شاهد)، 2/5، 5، 5/7 ، 10و 15 میلی مول) نیترات روی در گلخانه با شرایط کنترل شده، کشت داده شد و آزمایش های لازم انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده با افزایش غلظت روی، کاهش طول ساقه و دمبرگ، سطح و تعداد برگ (پارامترهای رشد) در سطح 0/005≥P کاهش معنی داری داشت. فلز روی درغلظت های بالا اثر منفی بر رشد گیاه داشت. افزایش بافت آوندی در ساقه، دمبرگ و کاهش بافت آوندی در ریشه مشاهده شد.

    کلیدواژگان: فلفل دلمه ای، ساختار تشریحی، روی، فلزات سنگین
  • نازیلا وحیدی، ویدا حجتی*، محمدرضا یزدیان، مرتضی زنده دل، هومن شجیعی صفحات 23-34

    از آنجایی که مصرف افزودنی ها جهت افزایش راندمان تولید در پرورش جوجه ها دارای عوارض جانبی همچون آسیب کبدی می باشند، اهمیت استفاده از گیاهان دارویی از جمله برگ گردو به دلیل داشتن آنتی اکسیدان ها مورد توجه است. 50 عدد جوجه به 3 گروه آزمایشی و 2 گروه کنترل (سالم و سمی) تقسیم شدند. سه گروه آزمایشی از روز 21 دوره به مدت 14 روز به میزان 5/0، 1و 5/1 گرم عصاره آبی برگ گردو به ازای هر کیلوگرم وزن بدن را دریافت کردند. در انتهای دوره گروه های تیماری و گروه کنترل سمی یک میلی لیتر تترا کلرید کربن را به صورت تزریق داخل صفاقی دریافت کردند و گروه کنترل سالم تزریقی نداشت. خونگیری و نمونه برداری بافت کبد انجام گرفت. نتایج نشان داد در دوز 0.5 و 1 بافت کبد تخریب سینوزوئیدی و بهم ریختگی سلولی داریم اما در دوز 1.5 عروق و مجاری صفراوی سالم و سلول ها مرتب هستند. آنزیم های کبدی در گروه 1.5 کاهش میزان نسبت به گروه های با دوز پایین تر و کنترل سمی را داشته اند (P<0/05). بیان BID در دوز 1 و 1.5 کاهش و بیان Bcl2 در دوز 1 و 1.5 افزایش در مقایسه با گروه کنترل را دارند(P<0/001). عصاره برگ گردو در دوز بالا با افزایش ژن آنتی آپوپتوتیک Bcl-2 و کاهش بیان ژن آپوپتیک BID، مانع از ایجاد آپوپتوز و آسیب بافتی و افزایش آنزیم های کبدی شده است که نشان دهنده مقاومت کبد در برابر سمیت ccl4 میباشد.

    کلیدواژگان: کبد، جوجه، پیشگیری، تترا کلرید کربن، گردو
  • معصومه رجبی، الهام عزت زاده*، المیرا میکائیلی صفحات 35-42

    استفاده از گیاهان دارویی در درمان سرطان از اهمیت زیادی برخوردار است. میوه گیاه نوپال (Opuntia ficus-indica) به دلیل داشتنن ترکیبات فنولی و خواص آنتی اکسیدانی در مطالعات سمیت سلولی اهمیت دارد. هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه اثر مهاری عصاره آبی میوه نوپال روی رشد سلول های سرطان انسانی کبد (HepG2) و سلول های طبیعی فیبروبلاستی (L929) بعنوان شاهد می باشد. پس از تهیه عصاره به روش ماسراسیون و تیمار سلول ها با غلظت های مختلف عصاره به مدت 24 و 48 ساعت، اثر سمی عصاره بر مورفولوژی و کمیت سلول ها به ترتیب توسط میکروسکوپ معکوس و روش MTT (دی متیل تیازول- دی فنیل تترازولیوم بروماید) بررسی شد. آنالیز داده ها توسط نرم افزار Prism نسخه Demo و آزمون واریانس یک طرفه در سطح معنی دار P نتایج نشان داد که این عصاره اثر معناداری بر موفولوژی و رشد (P>0.05) سلول های طبیعی ندارد و در بالاترین دوز پس از 48 ساعت میزان مرگ 15% بود. اما باعث تغییرات موفولوژیک و توقف رشد معنادار (P<0.05) در سلول های سرطانی پس از 48 ساعت گردید و IC50 پس از 48 ساعت غلظت 0/64میلی گرم بر میلی لیتر برای سلول های سرطانی بود. بنابراین عصاره آبی میوه نوپال بر خلاف سلول های طبیعی، اثر مهاری بر رشد سلول های سرطانی کبد دارد و از آن در پیشگیری از سرطان یا به عنوان مکمل در شیمی درمانی می توان بهره جست. همچنین با توجه به تام بودن عصاره، بررسی تاثیر مواد موثره گیاه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: نوپال، روش MTT، سرطان کبد، عصاره
  • امین دیناروند، مهرداد هاشمی*، رسول دیناروند، شبنم موثقی، مجتبی جعفری نیا صفحات 43-52
    مقدمه
    کلرودیازپوکساید یک داروی ضد اضطراب است که معمولا توسط جوانان و زنان باردار برای کاهش اضطراب و کنترل پره اکلامپسی و اکلامپسی مورد استفاده قرار می گیرد. برخی مطالعات نشان داده که این دارو باعث اختلال در عملکرد سیستم عصبی کولینرژیک می شود.با توجه افزایش بیان ژن bad متعاقب آسیب سلولی در این مطالعه اثر مصرف کلرودیازپوکساید در دوران بارداری بر روی بیان ژن bad در هیپوکمپ نوزادان موش صحرایی بررسی شد.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه 9 راس موش ماده نژاد ویستار باردار شده و به طور تصادفی به سه گروه: کنترل، آزمایشی (تزریق داخل صفاقی روزانه کلردیازپوکساید با دوز mg/kg 10 به مدت 21 روز) و حامل (سالین) تقسیم شدند. 2 هفته پس از تولد، مغز نوزادان از جمجمه خارج و بیان ژن پروآپوپتوتیک badمورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    میزان بیان ژن با استفاده از نرم افزار آماریRest مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و سطح معنی داری P نتیجه گیری کلی: نتایج مطالعه حاکی از آن بود که دریافت کلرودیازپوکساید در دوران بارداری می تواند موجب آسیب نورونی در هیپوکمپ نوزادان موش صحرایی نژاد ویستار گردد.
    کلیدواژگان: بیان ژن، کلرودیازپوکساید، موش صحرایی، هیپوکمپ، ژن bad
  • راضیه تقوی زاد*، رویا احمدی، ناصر رحیم صفحات 53-64

    نقش پرولین در بهبود کار مفاصل و تنظیم چرخه سلولی به اثبات رسیده است. از این رو دستیابی به گیاهانی که بیشترین محتوای پرولین را دارند اهمیت دارد. برگ های مو، خرفه و رزماری در پاییز جمع آوری شدند. جذب با استاندارد پرولین و محلول ها در طول موج 520 نانومتر در اسپکتروفتومتر خوانده شد. برای سنجش محتوای آمینواسیدکل، جذب با استاندارد گلیسین و محلول ها در اسپکتروفتومتر با طول موج 570 نانومتر خوانده شد. برای مقایسه نتایج از آزمون های فریدمن و یومن ویت نی و نرم افزار SPSS استفاده شد. مقایسه محتوای پرولین توسط حلال های مختلف، آمینواسیدها و نسبت پرولین به آمینواسیدها در حالات خشک و تازه گیاهان نشان داد در همه بافت های تازه با اورتوزایلن، پرولین بیشتری استخراج شد و بیشترین 0.544 ±14.864میکروگرم بر میلی لیتر مربوط به رزماری تازه بود. در اغلب بافت های خشک، در سنجش با حلال تولوئن، پرولین بیشتری استخراج شد و بیشترین مربوط به خرفه با 10.291±10.291میکروگرم بر میلی لبتر بود. بیشترین میانگین آمینواسیدهای آزاد کل 0.325 ±82.663 میکروگرم بر میلی لیتر در رزماری تازه و 0.679 ±68.871 میکروگرم بر میلی لیتر در مو خشک بود. مقایسه عملکرد دو حلال معنی دار نبود یعنی می توان به جای تولوئن از اورتوزایلن استفاده کرد و از خطرات کاست. به نظر می رسد پروسه فیزیولوژیک پاسخ به تنش خشکی با سنتز پرولین پس از برداشت گیاه ادامه می یابد و از این طریق در تکوین فاز زایشی نقش دارد.

    کلیدواژگان: آمینواسید آزاد، پرولین، خرفه، رزماری، مو
  • محمد جواد شکوری*، کامبیز لاریجانی، فائزه قناتی، محمدرضا حسن دخت، سپیده کلاته صفحات 65-75

    سبزی تره ایرانی در زنجیره غذایی مردم ایران از جایگاه ویژه ای برخوردار است و توده های زیادی از آن با ویژگی های متفاوت در مناطق مختلف ایران کاشته و سازگاری یافته اند. لذا به منظور به نژادی در این سبزی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و در هفت توده منتخب انجام پذیرفت. از ترکیب های مختلف تنظیم کننده رشد 2,4-D به غلظت های صفر، 2، 4 میلی گرم بر لیتر و BA با غلظت صفر، 2، 4 میلی گرم بر لیتر در محیط کشت ها استفاده گردید. تیمارها بر چتر گل های باز نشده انجام شد و درصد رویان زایی، درصد باززایی، درصد بقا، درصد شیشه ای شدن، درصد کالوس زایی ریزنمونه ها و تعداد گیاهان هاپلوئید مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد توده شادگان در محیط کشت حاوی4 میلی گرم در لیتر BA و 2 میلی گرم در لیتر 2,4-D دارای بیشترین درصد رویان زایی(12/81%) و درصد باززایی(12/6%) بود. در توده اراک بیشترین درصد کالوس زایی (0/51%) و در توده شادگان کمترین (0/16%) میزان مشاهده شد. از مجموع 42525 گل کشت شده، 1001 رویان(2/35 %) و 972 باززائی(97/1 %) و 946 گیاه (94/5%) بقا یافتند. در مجموع هفت گیاه هاپلوئید به دست آمد که بیشترین تعداد هاپلوئیدی مربوط به توده گیلان به تعداد 4 گیاه از مجموع 6075 گل کشت شده و در محیط کشت دارای4 میلی گرم در لیتر BA و 2 میلی گرم در لیتر2,4-D بود.

    کلیدواژگان: به نژادی، کشت گل، رویان زایی، باززایی
|
  • Azam Mohammadsalehi, Mohammad Velayatzadeh * Pages 1-8
    Gender determination in the fisheries industry is important for the propagation and cultivation of economically valuable fish. In fish meat, due to the extraction of caviar, the proper method of gender determination is essential. This research was conducted in 1396 on Huso huso, in a closed circuit system, at the Hanusushadeh sturgeon farm, in Khuzestan province. To determine the gender, the fish were first anesthetized in a tub with 100 ppm of eugenol. They were then weighed using a digital scale, with a precision of one gram. In this research, gender determination of all fish was carried out with 100% accuracy. The ultrasound method was used to determine the gender by the Zoncer ultrasound apparatus in Germany. In this research, all fish with 100% accuracy were sexually explicit. Of the 1,000 pieces of Huso huso, 516 male and 484 female pieces were studied. Male and female fish had a weight range of 5150-4236 grams and 7125-4896 grams, respectively, and were 3 years old. Given that gender evaluation on all fish was carried out using ultrasound, this method can be considered the best and most reliable method for determining the gender of sturgeon, as the use of methods which cause the least stress in fish is always a priority.
    Keywords: Khuzestan province, ultrasound method, sex determination, ultrasound, elephant fish
  • Helal Nemat Farahzadi, Sedigheh Arbabian *, Ahmad Majd, Golnaz Tajadod Pages 9-22

    Zinc (Zn) is an essential micronutrient for higher plants that plays an important role in regulating the nitrogen metabolism, cell multiplication, protein synthesis, photosynthesis and auxin synthesis in plants and also a constituent of metalloenzyme or a cofactor for several enzymes but at high concentrations is toxic for plants. The present study investigates the anatomical and morphological parameters like shoot and petiole length, total leaf area and leaf numbers response of Capsicum annum L. under different concentrations (0 (control), 2.5, 5, 7.5, 10 and 15 mM) of zinc. Plants were grown in greenhouse under controlled conditions. Results indicated that increasing zinc concentrations caused significant decrease in stem and petiole length, leaf area and number of leaves (morphological parameters) compared to control plants (P ≤0.05). Also in anatomical studies we noticed several changes in cross section of leaf, stem and root. Certainly, zinc at high levels showed a negative effect on the overall growth of bell pepper plants.

    Keywords: bell pepper, anatomical structure, zinc, Heavy metal
  • Vida Hojati *, Mohammad, Reza Yazdian, Morteza Zendehdel, Hooman Shajiee, Nazila Vahidi Pages 23-34

    Today, the use of additives such as antibiotics and growth hormone and etc which increasing production efficiency in breeding broiler chickens is inevitable and has side effects such as liver damage. Oxidative stress occurs due to imbalance between oxidant and antioxidants. Studies have shown juglans leaves have an antioxidant effect on free radicals. The aim of the present study is to evaluate the possible effect of juglans leaf extract on CCL4- iduced liver damages (molecular and tissue) and enzymes changes in chicken. 50 chickens were used and classified in 5. Treatment groups received 0.5, 1 and 1.5 mg/kg of juglans leaf extract from day 21 of the experiment. Healthy and poisoned groups were without any extracts receive. On the 35th day of the experiment, 1 cc of CCL4 injected intra peritoneally into the poison control and experimental groups. Blood and liver tissue sampling was done. At high doses of juglans leaf extract, the histopathology results showed that the cells and vessels were regularly curable and sinusoids were healthy. Expression of BCL2 increased and BID expression reduced. Enzymatic tests including SGOT, SGPT, ALK.PHOS, GGT showed reducing in compare with control (P<0/05). It showed that juglans leaves extract boosts the BCL2 (anti-apoptotic gene) and reduces BID (apoptosis gene) in liver of chicken (P<0/001). It prevents the liver cells from disintegrating and destroys sinusoids and liver blood vessels. The high doses of juglans leaf extract cause liver resistance to ccl4 toxicity in chicken.

    Keywords: Juglans, ccl4, Liver, chicken, Prevention
  • Elham Ezzatzadeh *, Masoumeh Rajabi, Elmira Mikaeili Pages 35-42

    The medicinal plants in cancer treatment are very important. Nopal fruit (Opuntia ficus-indica) because of its phenolic compounds and antioxidant properties are important in cytotoxicity studies. The aim of this study was to investigate the inhibitory effect of nopal aqueous extract on the growth of hepatocellular carcinoma cell line (HepG2) and compare the effect of this extract on normal mouse fibroblast cell line (L929) as a control. After extraction by maceration and treatment of cells with various concentrations of the extract for 24 and 48 hours, the toxic effect of the extract on cell morphology and viability was investigated by inverted microscope and MTT (3-4, 5 dimethylthiazole 2-yl 5,2-diphenyl tetrazolium), respectively. Data analysis was done by PrismDemo and one-way ANOVA test at a significant level (P<0.05). The results showed that the extract had no significant effect on morphology and growth (P>0.05) of normal cells and the death rate was 15% at the highest dose after 48 hours, However, it caused morphological changes and a significant growth-inhibiting (P<0.05) in cancer cells after 48 hours and IC50 was 0.44 mg /ml after 48 hours for cancer cells. Therefore, the aqueous extract of Nopal fruit has the inhibitory effect on the growth of liver cancer cells and no cytotoxicity of normal cells. So, it can be used to prevent cancer or as a supplement in chemotherapy. Moreover, due to the fact that the extract was total, it is recommended to investigate the effect of the active substances of the fruit.

    Keywords: Nopal, MTT Assay, Liver Cancer, Extract
  • Amin Dinarvand, Mehrdad Hashemi *, Rasool Dinarvand, Shabnam Movaseghi, Mojtaba Jafarinia Pages 43-52
    Background
    Chlorodiazepoxide is an anxiolytic agent commonly used by young people and pregnant women to reduce anxiety and control preeclampsia and eclampsia. Some studies have shown that this medication disrupts the functioning of the cholinergic system. Due to the increased cellular damage of bad gene expression, the effect of cholorodiazepoxide use during pregnancy on bad gene expression in the hippocampus of neonatal rats was investigated.
    Methods
    In this study, 9 female Wistar rats were pregnant and randomly divided into three groups: control, experimental (intraperitoneal injection of chlordiazoxoxide 10 mg / kg for 21 days) and carriers (saline). Two weeks after the birth, the brain of the neonates was removed from the skull and the expression of the propaoptotic gene of Bad was investigated.
    Results
    The level of gene expression was analyzed by Rest software and a significant level of P
    Conclusion
    The results of this study indicated that the administration of chlorodiazepoxide during pregnancy can cause neuronal damage in the hippocampus of Wistar rats.
    Keywords: Gene expression, Chlorodiazepoxide, Rat, Hippocampus, bad gene
  • Razieh Taghavizad *, Roya Ahmadi, Naser Rahim Pages 53-64

    The role of proline has been proven in improving joints function and cell cycle regulation. Thus, achieving plants that have the highest proline content is important. The leaves of Vitis vinifera, Portulaca oleracea and Rosmarinus officinalis were collected in autumn. Absorption was determined at 520nm in spectrophotometer with proline standard and solutions. For measurement the total amino acids content, absorption was determined at 570nm in spectrophotometer with glycine standard. Mann-Whitney U and Friedman tests and SPSS were used. Comparisons of proline contents by different solvents, amino acids and ratio of proline to amino acids in dried and fresh forms of species showed that more proline was extracted in all fresh tissues with ortho xylene and among them the highest amount of proline belonged to fresh R. officinalis with 14.864±0.544 μg/ml. In most samples of dried tissues, more proline was extracted in measurement by toluene solution, and the highest belonged to dried P. oleracea with 10.291±0.202 μg/ml. The highest average of total free amino acids was 82.663±0.325 μg/ml in fresh R. officinalis and 68.871±0.679 μg/ml in dried V. vinifera. The comparison of the two solutions function was not significant, so it is possible to use ortho xylene instead of toluene and reduce the risks. It seems that the physiological process of response to drought stress continues with proline synthesis after harvesting and thus it plays a role in development of the reproductive phase.

    Keywords: free amino acid, Portulaca, Vitis, Rosmarinus, Proline
  • Mohammad Javad Shakouri *, Mohammad Reza Hassandokht, Sepideh Kalateh Jari, Kambiz Larijani, Faezeh Ghanati Pages 65-75

    Persian leek (Allium ampeloprasum) has a special place in Iraninan's food chain. Many accessions by different characteristics have been cultivated and adapted in different regions of Iran. In order to investigate the breeding of this vegetable, an experiment was conducted in a randomized complete block design in three replications. For this purpose, 7 accessions of Persian leeks were selected. Various growth regulator componds2, 4 D at 0, 2 and 4 mg/lit and BA with 0, 2 and 4 mg/l were used in culture medium. The treatments were done on unopened flowers' umbrella and embryogenesis, regeneration and callus percentages of micro samples and the number of haploid plants were measured. The results indicated that Shadegan accessions in culture medium including 4 mg/l BA and 2 mg/l D-4,2 had the highest Percentage of embryogenesis (12.81 %) and regeneration (12.6%). The highest percentage of callus (0.51%) and lowest percentage of callus (0.16%) have been observed in arak and shadegan accession, respectively. Out of 42525 flowers cultivated, 1001 embryo (2.35%), 972 regenerate (97.1%) and 946 plants (94.5%) have survived. Eventually, seven haploid plants were observed. The highest number of haploid was observed in culture medium with 4 mg /liters BA and 2 mg/liters 2.4.D. in Guilan accession.

    Keywords: Breeding, Flower Cultivation, Embryogenesis, Regeneration