فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی صدرا
سال هفتم شماره 3 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ناهید فرخ یار، خلیل علی محمدزاده*، علی ماهر، سید مجتبی حسینی، محمد کریم بهادری صفحات 225-236
    مقدمه

    تخت های بیمارستانی گرانترین بخش از سرویس ارائه خدمات در نظام سلامت کشورها هستند و در این میان تخت های مراقبت ویژه اهمیت ببیشتری دارتد . این مطالعه با هدف طراحی الگوی استقرار تخت های مراقبت ویژه در کشور انجام شد.

    مواد و روش

     مطالعه حاضر از نوع پژوهش های توصیفی -تحلیلی بوده که در سال 97 انجام شد. جامعه پژوهش شامل 340 نفر از مدیران و گان حوزه سلامت در 10 قطب آمایشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور بود. داده ها  از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و با نرم افزارSPSS 25  و Lisrel8.8 تحلیل شد. از تحلیل عامل اکتشافی و تائیدی جه تائید مدل و همچنین از روش تحلیل عناصر اصلی با چرخش عمودی و با تکنیک واریماکس، اجزای اصلی عوامل موثر بر استقرار تخت های مراقبت ویژه  تعیین شد.

    یافته ها

     در تحلیل عاملی اکتشافی، 34 متغیر در قالب 6 مولفه اصلی تقسیم شدند. نتایج شاخص های برازش برای مدل نشانگر پذیرش شاخص مورد مطالعه و پذیرش مدل است. همچنین 6 عامل اقتصادی (با5 مولفه)، سازمانی (با 7 مولفه)، سیاسی -اجتماعی (با 5 مولفه)، ساختاری  (با7 مولفه)، دموگرافیک  (با 5 مولفه)، جغرافیایی  (با 5 مولفه)، بعنوان ابعاد اصلی شناسایی  شدند که 59.36 در صد از کل واریانس متغیرها را تحت پوشش قرار داده اند. پس از انجام تحلیل عاملی تاییدی، کلیه عوامل در حد مطلوب قرار داشتند و مدل، برازش خوبی رانشان داده و مورد تایید بود. بعد دموگرافیک  دارای بیشترین وزن (0.80) و بعد اقتصادی (0.53) دارای کمترین میزان تاثیر بر استقرار تخت های مراقبت ویژه  بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه مدل استقرار تخت های مراقبت های ویژه تببین گردید و از میان مولفه های تاثیرگذار، مولفه عامل دموگرافیک نقش بسیار مهمی در توزیع تخت های مراقبت های ویژه دارد. سیاستگزاران و مدیران نظام سلامت جهت نیل به عدالت در سلامت باید در تصمیم گیری برای توزیع مناسب منابع بیمارستانی به خصوص تخت های بیمارستانی به مولفه های موثر برآن توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: تخت های مراقبت ویژه، سطح بندی تخت های مراقبت ویژه، تخصیص تخت بستری
  • شبنم محمدی*، فروزان آبسالان، علیرضا فاضل، بابک ابراهیمی، مهدی عباسی، محمد تقی جغتایی، مرضیه داوودی، مینا محصل رودی، اکرم صادقی، فائزه ایدون صفحات 237-242
    مقدمه 

    تریون درزی در بخش طرفی جمجمه است که در عمق آن عروق مننژ میانی، ریشه شیار طرفی مغز، سینوس کاورنوس، ناحیه بروکا و قشر اینسولا قرار دارد. به علاوه، لند مارکی برای کرانیوتومی و اپروچ های جراحی در تومورهای ناحیه حلقه ویلیس یا لوب فرونتال برای جراحان مغز است. نظر به اهمیت مرفومتری تریون برای نورولوژیست ها، در تحقیق حاضر شاخص های مرفومتریک تریون و انواع آن در جمجمه های خشک بررسی گردید.

    مواد و روش

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی و در بازه زمانی 97-96 بر روی 37 جمجمه سالن تشریح که دفرمیتی و مشکل پاتولوژیکی نداشتند انجام گرفت. فاصله عمودی تریون تا مرکز قوس گونه و فاصله افقی آن تا درز فرونتوزیگوماتیک اندازه گیری شد. برای بررسی انواع تریون از تقسیم بندی مورفی استفاده شد. در نهایت، داده ها وارد نرم افزار SPSS شده و با آمار توصیفی و T-test آنالیز شد.

    یافته ها

    در مجموع 37 جمجمه مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین فاصله عمودی تریون تا مرکز قوس گونه 41/1± 99/1 سانتیمتر و میانگین فاصله افقی تریون تا درز فرونتوزیگوماتیک 76/0± 80/2 سانتیمتر بود. درصد فراوانی نوع اسفنوپاریتال تریون 1/89%، نوع فرنتوتمپورال4/5%، نوع ستاره ای 7/2% و نوع اپی پتریک 7/2% بود. آزمون آماری تفاوت معنی داری را بین فاصله تریون تا قوس گونه (16/0=p) در سمت چپ و راست نشان نداد. تفاوت معنی داری بین فاصله تریون تا درز فرنتوزیگوماتیک در سمت چپ و راست مشاهده شد (005/0=p).

    بحث و نتیجه گیری

    بررسی خصوصیات مرفولوژیکی استخوان جمجمه برای نورولوژیست ها، متخصصین پزشکی قانونی و آناتومیست ها سودمند می باشد. به هر حال، تحقیقات دیگری با حجم نمونه بالاتر بر روی استخوان جمجمه و نیز کلیشه های رادیوگرافی و  سی تی اسکن در نقاط مختلف کشور لازم و ضروری به نظر می رسد.  

    کلیدواژگان: تریون، جمجمه، گونه، مرفومتری
  • علی اکبر اسدی پویا*، حکیمه جوکار صفحات 243-250
    مقدمه

     اطلاعات کمی در مورد اپی لپسی لوب تمپورال در کشورهای درحال توسعه وجود دارد. دراین مطالعه سعی شده است که خصوصیات دموگرافیک و علایم بالینی صرع لوب تمپورال در جنوب ایران بررسی شود.

    مواد و روش

    دراین مطالعه تمام بیماران مبتلا به صرع لوب تمپورال که به کلینیک صرع دانشگاه علوم پزشکی شیراز ازسال 2008 تا 2013  مراجعه کردند مورد مطالعه قرارگرفتند. متغیرهای دموگرافیک وعلایم کلینیکی این بیماری  شرح داده شده است.

    یافته ها

    بیمار(113 مرد:112 زن) مورد مطالعه قرار گرفتند. سن شروع تشنج 7/17 سال بود. تشنج کمپلکس پارشیال در 179 بیمار (5/79%)  گزارش شد. تشنج تونیک- کلونیک در 160 بیمار (1/71%) و اورا در 139 بیمار (7/61%) گزارش شد. امواج فوکال تشنجی در 201 بیمار (6/90%) مشاهده شد. ام ار ای در 39 بیمار (17.3%) نرمال بود و در 117 بیمار (52%) اسکلروز مدیال تمپورال مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    صرع لوب تمپورال  یک سندرم اپی لپتیک شایع می باشد. سن شروع بیماری از محدوده وسیع نوزادی تا بزرگسالی متغیر است.  تشنج کمپلکس پارشیال شایع ترین نوع تشنج دراین سندرم است .نوار مغز و ام ار ای  تست های تشخیصی جانبی هستند. یافته های غیرمعمول در پاراکلینیک در بیماری که  شرح حال مشخص صرع لوب تمپورال دارد نباید از تشخیص صحیح جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: ویژگی های بالینی، اپیدمولوژی، صرع لوب تمپورال
  • نادر آقاخانی، افشین حضرتی مرنگلو، ندا جمالی مقدم، فریبا قدس بین* صفحات 251-260
    مقدمه

     دوران دانشجویی، دوران مهیج و پرچالشی می باشد. در طول این دوره کلیه دانشجوبان باید از سلامت روانی و خود اتکایی بیشتری برخوردار باشند تا بتوانند به توفیق روز افزون در تحصیل و حرفه خود دست یابند. از آنجایی که قسمت عمده ای از موفقیت تحصیلی بستگی به وضعیت روانی دانشجویان دارد، لذا این مطالعه با هدف، بررسی وضعیت روانشناختی و عملکرد تحصیلی دانشجویان پرستاری در دانشکده پرستاری و مامایی شیراز اجرا گردید.

    مواد و روش

    در این مطالعه ی مقطعی وضعیت روانی 144 نفر از دانشجویان پرستاری بر اساس پرسشنامه نشانگان روانی (SCL-90-R) مورد بررسی قرار گرفتند. پس از گردآوری پرسشنامه ها، دانشجویان بر اساس نمراتی که در آن کسب کردند، به دو گروه اصلی فاقد مشکل روانی و دارای مشکل روانی تقسیم شدند. در پایان دوره وضعیت تحصیلی آنها مشخص گردید و میزان رخداد افت تحصیلی در دو گروه تعیین شد.

    نتایج

     آنالیز داده ها نشان داد که 2/42 درصد دارای نشانه هایی از اختلالات روانی بودند، ولی ارتباط آماری معنی داری بین مشخصات دموگرافیک و معدل ترم های تحصیلی (10/2±98/15) با وضعیت روانی افراد مشاهده نشد (05/0> p). هرچند بین وضعیت روانی فرد با میزان علاقه فرد به رشته ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (05/0>p).

    بحث و  نتیجه گیری

     دانشجویان به دلیل شرایط ویژه ای دارند در معرض اختلالات روانی هستند که می تواند بر وضعیت تحصیلی آنان موثر باشد. لازم است در جهت تامین و بسترسازی مناسب جهت پیشگیری از این اختلالات در دانشگاه ها تدابیر ویژه ای اندیشیده شود.

    کلیدواژگان: وضعیت روانشناختی، عملکردتحصیلی، دانشجویانپرستاری
  • محمود کیوان آرا، لیلی صفاییان*، ندا شجاعی زاده، سعید کریمی صفحات 261-272
    مقدمه

    برگزاری دوره های بازآموزی و آموزش مداوم از جمله استراتژی های توصیه شده جهانی به منظور دستیابی به تجویز منطقی داروها توسط پزشکان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی موانع و پر کردن شکاف بین وضعیت فعلی و وضعیت مطلوب برنامه های بازآموزی، دیدگاه صاحبنظران را در رابطه با نقش این برنامه ها در بهبود وضعیت تجویز داروها ارزیابی نمود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به شیوه کیفی و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گردید. مشارکت کنندگان مشتمل بر افراد باتجربه و صاحبنظر در زمینه تجویز و مصرف دارو بودند. 16 نفر با روش نمونه گیری هدفمند مورد مصاحبه قرار گرفتند. مصاحبه ها پس از پیاده سازی به روش تحلیل مضمون ارزیابی شدند.  

    یافته ها

     در این مطالعه دو مفهوم عمده شامل دلایل نیاز به برگزاری برنامه های آموزش مداوم و موانع برگزاری دوره های آموزش مداوم اثربخش توسط مشارکت کنندگان ارائه گردید. دلایل نیاز به برگزاری برنامه های آموزش مداوم شامل چهار موضوع اصلی و موانع برگزاری آموزش مداوم شامل شش موضوع اصلی (موانع فیزیکی، موانع مالی، موانع انگیزشی، موانع نظارتی، موانع اجرایی و موانع سیاستگذاری) و 12 زیرموضوع بودند.

    بحث و نتیجه گیری

      با توجه به وجود موانع متعدد بر سر راه دستیابی به برنامه های آموزش مداوم تاثیرگذار بر وضعیت تجویز داروها و به منظور رفع این موانع و دستیابی به وضعیت مطلوب، بازنگری در محتوا و کیفیت برگزاری دوره های بازآموزی، برنامه ریزی بر اساس دستاوردهای مطلوب و ارتقای کیفیت مستمر ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: تجویز غیرمنطقی دارو، مصرف غیرمنطقی دارو، آموزش پزشکی
  • مجید موحد مجد*، حلیمه عنایت، راضیه رایان پور، خدیجه فولادی صفحات 273-286
    مقدمه

    اقبال رو به افزایش زنان به طب سنتی و مکمل نشان دهنده ی تغییراتی است که در حال وقوع می باشد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه عوامل مرتبط با میزان مصرف زنان از طب سنتی و مکمل انجام شده است.

    مواد و روش

    این پژوهش مطالعه ای تحلیلی مقطعی بوده که در آن461 نفر از زنان مراجعه کننده به 6 مرکز طب سنتی و مکمل شهر شیراز، با کسب رضایت از آنها و به روش تمام شماری مورد مطالعه قرارگرفتند. داده ها با استفاده ازپرسش نامه ی محقق ساخته که اعتبارو پایایی آن تاییدگردید، جمع آوری و با نرم افزار Spss تحلیل شدند. مدل اجتماعی-رفتاری استفاده از خدمات مراقبت از سلامت آندرسون نیز به عنوان مدل نظری انتخاب گردید.

    یافته ها

     طبق مدل نظری عوامل مرتبط با استفاده از طب سنتی و مکمل در قالب سه دسته عوامل مستعد کننده، عوامل توانمند کننده و نیازها مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که متغیرهای وضعیت اشتغال، نگرش به طب سنتی و مکمل، شبکه های اجتماعی و دسترسی به طب سنتی و مکمل دارای رابطه مثبت و معنادار با میزان استفاده از طب سنتی و مکمل است.

    بحث و نتیجه گیری

    کلیددستیابی به مهمترین عوامل مرتبط با میزان استفاده زنان ازطب سنتی ومکمل در عوامل مستعدکننده ای چون شبکه های اجتماعی و نگرش مثبت به طب سنتی و مکمل و عوامل توانمند کننده ای مانند وضعیت اشتغال و دسترسی به طب سنتی و مکمل نهفته است. از آنجا که یافته های پژوهش حاضر حاکی از عدم رابطه بسیاری از عوامل دموگرافیک با میزان استفاده از طب سنتی ومکمل است، بهتر است تمرکزتحقیقات آتی به سایر علل اجتماعی، فرهنگی مرتبط با استفاده از طب سنتی و مکمل باشد.

    کلیدواژگان: سلامت زنان، طب سنتی، طب مکمل، شبکه های اجتماعی
  • سعید آقاجانیان، عباس یزدان پناه*، رامین افشاری صفحات 287-298
    مقدمه

    مدیران نقش عمده ای در رهبری و سرپرستی منابع انسانی بالینی و اداری جهت بهبود کارایی و اثربخشی در بخش های مختلف بیمارستان ایفا می کنند. بنابراین لازم است مدیران ارتباطات اثربخشی را برقرار نمایند. این مطالعه با هدف شناسایی مهم ترین عوامل موثر در توسعه روابط درون بخشی مدیران مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.

    مواد و روش

     این پژوهش مطالعه ای کیفی است که به روش تحلیل محتوی در سال 1397 انجام شده است. جامعه آماری 8 نفر از مدیران با حداقل 5 سال تجربه مدیریت در دانشگاه علوم پزشکی شیراز بودند که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. درنهایت پس از انجام هشت مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند، یافته ها به حد اشباع رسید و مفاهیم اصلی استخراج گردید.

    یافته ها

     یافته های تحقیق نشان داد که مهم ترین عوامل موثر بر توسعه روابط درون بخشی مدیران دانشگاه در سه بعد عوامل فردی با مفاهیم اصلی رهبری، ویژگی های اخلاقی، ویژگی های شخصیتی، مهارت های ارتباطی، بعد عوامل فنی با مفهوم اصلی فناوری های نوین و بعد عوامل سازمانی و ساختاری با مفهوم اصلی فرهنگ سازمانی تقسیم بندی می شوند.

    بحث و نتیجه گیری

    برقراری ارتباطات موثر بین بخش های مختلف یک بیمارستان از وظایف مدیران محسوب می شود. بر اساس نتایج مطالعه توجه به ویژگی های فردی مدیر، علاوه بر فاکتورهای فنی و فاکتورهای سازمانی به عنوان مهم ترین عناصر تاثیرگذار روابط درون بخشی جهت رسیدن به اهداف سازمانی بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: ارتباط، ارتباط سازمانی، مهارتهای ارتباطی، مطالعه کیفی
  • شهرام صدقی، محمد مهدی سپهریان*، سیروس پناهی صفحات 299-316
    مقدمه

    طرح تحول سلامت در راستای اهداف عالی آن از جمله عدالت در بخش سلامت در حال اجراست. یکی از نکات مهمی که به این هدف کمک می کند و در نقشه تحول نظام سلامت آمده است توجه به قابلیت وب سایت ها و خدمات آن ها است. از این رو در این پژوهش به ارزیابی میزان عملکرد وب سایت های دانشگاه های علوم در راستای اهداف طرح تحول پرداخته است.

    مواد و روش

    این پژوهش که از نوع پیمایشی و توصیفی است برای سنجش عملکرد وب سایت ها با توجه اهدافی که در نقشه تحول سلامت به آن اشاره شده و با الگو گرفتن از فصل فناوری اطلاعات آن چک لیستی تهیه شده. داده های مربوط به تمام 44 دانشگاه در پایان سال 96 مورد بررسی و تحلیل آماری توصیفی توسط نرم افزار SPSS  قرار گرفته و امتیاز هر دانشگاه با توجه به میانگین امتیاز کل رعایت شاخص های مربوط به هر سوال مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین ترتیب که بالاترین امتیاز مربوط هر سوال برای هر دانشگاه یک است و کمترین امتیاز صفر و میانگین امتیازات 5/0 است.

    یافته ها

    تنها 11 دانشگاه امتیاز بالای امتیاز میانگین را از 44 دانشگاه دریافت نموده اند. دانشگاه شیراز با کسب 86/0 ؛ تبریز با 76/0 ؛ سبزوار با 74/0 و ارومیه  با 70/0 امتیاز به ترتیب در رده های اول تا چهارم را کسب کرده اند. همچنین هیچ هدفی از اهداف یاد شده در دانشگاه های علوم پزشکی به امتیاز میانگین نرسیده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    وبسایت های دانشگاه به تکاپو برای برآوردن اهداف طرح تحول به خصوص در مناطق محروم تر و دانشگاه های تیپ دو و تیپ سه شده اند. خدمات رفاهی الکترونیکی از جمله سامانه نوبت دهی و دیگر سامانه ها در این وب سایت ها به وجود آمده اند که این خود سبب تغییر کاربرد وب سایت ها که بیشتر جنبه اطلاع رسانی داشته اند به سمت خدمات رسانی بوده است.

    کلیدواژگان: وب سایت های دانشگاه های علوم پزشکی، تحول سلامت، ارزیابی وب سایت ها
  • هانیه نجفی، محبوبه جعفری، سمیراسادات ابوالمعالی* صفحات 317-334

    در طول دو دهه گذشته، به دلیل تکامل تکنیک های طراحی و سنتز و در عین حال درک مکانیسم های مولکولی اثر بخشی پپتیدها در بهبود مشکلات پوستی، کاربرد آنها به عنوان عوامل دارو - آرایشی گسترش یافته است. مزایای متعددی برای پپتیدهای زیست فعال از قبیل دسترسی، عملکرد متنوع و انتخابی در فیزیولوژی پوست و فقدان اثرات جانبی ایمنی زا در تجویز موضعی مطرح شده که توجه ویژه متخصصین پوست به استفاده بالقوه از آنها را به عنوان عوامل ضد چین و چروک پوست جلب نموده است. این پپتیدها دارای نقش های مختلف بیولوژیکی نظیر تنظیم سیگنال های ماتریکس خارج سلولی و تحریک سنتز کلاژن می باشند. همچنین، به عنوان پپتیدهای حامل، آنتی اکسیدانت، مهارکننده میانجی گرهای عصبی یا آنزیمی عمل می کنند. اگرچه، موانع متعددی برای کاربرد گسترده آنها در محصولات موضعی ضد پیری وجود دارد: الف) شواهد بالینی برای اثربخشی درمانی هنوز محدود است، ب) نفوذ پوستی به دلیل هیدروفیل بودن، جرم مولی بالا و اتصال به سایر مواد محدود است، و ج) هزینه های زیاد. انتقال پپتید از پوست به طور موثر توسط جذب افزاها، اصلاح شیمیایی پپتید، میکروانکپسیولاسیون و ایجاد تخلخل های ریز در پوست افزایش می یابد. امروزه بیش از سی نوع پپتید به عنوان عامل ضد پیری پوست معرفی شده که بعضا در فراورده های مراقبت از پوست استفاده می شود. این مقاله خلاصه ای از پپتیدهای موضعی با اثربخشی اثبات شده در مطالعات درون تن ارائه می دهد؛ بعلاوه، چالش ها و رویکردهای انتقال پپتید از راه پوست بحث می شود.

    کلیدواژگان: پپتید، زیست فعال، پیری پوست، ضد چین و چروک، عواملدارو-آرایشی
|
  • Nahid Farrokhyar, Khalil Alimohammadzadeh*, Ali Maher, Seyed Mojtaba Hossieni, Mohammad Karim Bahadori Pages 225-236
    Background

     Hospital beds are the most expensive part of the service delivery system in the health system of the countries, and the intensive care beds are more important. This study has been conducted with the aim of designing a model for distribution of intensive care beds in the country.

    Material & Methods

    The current study is a descriptive-analytical type that has been performed through 2018-19. The study population consisted of 340 health managers and experts in 10 health centers of medical universities in Iran.  Data were collected through a researcher-made questionnaire and analyzed by SPSS 25 and Lisrel8.8 software. The main components affecting the distribution of intensive care beds were identified by exploratory and confirmatory factor analysis to model confirmation and the method of analyzing the main elements by vertical rotation and also Varimax technique.

    Results

     In exploratory factor analysis, 34 variables were divided into 6 main components. Results of fitting indices for the model indicates acceptance of the studied index and acceptance of the model. Also six economic factors (with 5 components), organizational (with 7 components), political-social (with 5 components), structural (with 7 components), demographic (with 5 components), geographical (with 5 components), were identified as main dimensions which covered 59.36 percent of the total variance of the variables. After confirmatory factor analysis, all factors were in good order, and the model was well fitted and validated. The demographic dimension had the highest weight (0.80) and the economic dimension (0.53) had the least effect on the distribution of intensive care beds. Discussion and

    conclusion

     In this study, a model of distribution of intensive care beds was explained and among the influential components, demographic factor component plays a very important role in the distribution of intensive care beds. Health system policymakers and managers must pay particular attention to the effective components in decision-making for proper allocation of hospital resources, especially hospital beds to achieve justice in health.

    Keywords: Intensive care beds, Intensive care beds sorting, Inpatient bed allocation
  • Shabnam Mohammadi *, Forozan Absalan, Alireza Fazel, Babak Ebrahimi, Mehdi Abbasi, Mohammad Taghi Joghataei, Marziyeh Davoudi, Mina Mohasel Roodi, Akram Sadeghi, Faezeh Idoon Pages 237-242
    Background

     Pterion is a suture that is located in the lateral side of the skull in the depth of which there are middle meningeal vessels, the root of the lateral sulucus, the sinus cavernus, the bruca area and the insula cortex. In addition, it is a landmark for craniotomy and surgical approaches in tumors of the Willis ring or the frontal lobe for neurosurgeons. Due to the importance of pterion morphometry for neurologists, in the present study, morphometric indices of pterion and its types were studied in dry skulls.

    Methods

    This descriptive study was performed on 37 skulls with no deformity and pathologic problems in 2017-2018. The vertical distance of the pterion to the center of the zygomatic arch and its horizontal distance to the frontosigmatic suture were measured. Murphy division was used to investigate the types of pterions. Finally, the data were entered into SPSS software and analyzed with descriptive statistics and T-test.

    Result

    A total of 37 skulls were examined. The mean vertical distance of the pterion to the center of the zygomatic arc was 1.99 ± 1.41 cm and the mean horizontal distance of the pterion to the frontosigmatic suture was 2.80 ± 0.76 cm. The frequency of the sphenoparital, frontotemporal, stellate, and epipetric types were 89.1%, 5.4%, 2.7%, and 2.7%, respectively. The statistical test did not show any significant difference between the distance between the pterion and the zygomatic arch (p = 0.16) on the left and right. There was a significant difference between the pterion and the fento-zygomatic suture on the left and right (p = 0.005).

    Discussion and Conclusion

    The study of morphological features of the skull bone is useful for neurologists, forensic specialists, and anatomists. However, other studies with a higher sample size on the skull bone, as well as radiographs and CT scans in different parts of the country appear necessary.

    Keywords: Pterion, Skull, Zygoma, Morphometry
  • Ali Akbar Asadi, Pooya *, Hakimeh Jowlar Pages 243-250
    Background

     Little is known about the epidemiology of temporal lobe epilepsy (TLE) in the developing world. This study aimed to investigate the demographic and clinical characteristics of patients with TLE in southern Iran.

    Methods

     In this retrospective study, all patients with TLE who had referred to the Outpatient Epilepsy Clinic at Shiraz University of Medical Sciences from 2008 to 2013 were studied. Demographic variables and the clinical signs/symptoms of this disease were summarized descriptively.

    Results

     225 patients (113 males& 112 females) were studied. Age at seizure onset was 17.7 years. Complex partial seizures, tonic-clonic seizures, and auras were reported by 179 (79.5%), 160 (71.1%), and 139 (61.7%), respectively. Focal seizure waves were observed in 201 patients (90.6%). Magnetic resonance imaging (MRI) was normal in 39 patients (17.3%) and mesial temporal sclerosis was detected in 117 patients (52%).

    Conclusion

     Temporal lobe epilepsy is a common epileptic syndrome. Age at onset spans a wide range, from infancy to adulthood. Complex partial seizures are the most common seizure type; however this is not a defining seizure type. Electroencephalography and MRI are ancillary diagnostic tests. However, atypical findings in a patient with a typical history of TLE should not deter from correct diagnosis.

    Keywords: Clinical characteristics, Epidemiology, Temporal Lobe Epilepsy
  • Nader Aghakhni, Afshin Hazrati Marangaloo, Neda Jamalimoghadam, Fariba Ghodsbin* Pages 251-260
    Introduction

     Student life is an exciting and challenging era. During this period, all students must have more mental health and self-reliance so that they can achieve success in their education and career. Since the major part of academic success depends on the students' psychological state, this study was conducted to investigate the psychological status and academic performance of nursing students at the School of Nursing and Midwifery in Shiraz.

    Method

     In this cross-sectional study, the psychological state of 144 nursing students was evaluated based on a mental syndrome questionnaire (SCL-90-R). After collecting the questionnaires, the students were divided into two main groups, without psychological problems and with psychological problems, based on the scores obtained. At the end of the course, their educational status as well as the rate of academic failure were determined in both groups.

    Result

     Data analysis showed that 42.2% had signs of psychological disorders, but there was no statistically significant correlation between their demographic characteristics and semesterly GPA (15.98±2.10) and their mental status (p>0.05). However, there was a significant correlation between the psychological state of an individual and the level of interest in the field (p<0.05)

    Discussion and Conclusion

    Students are exposed to psychological disorders due to their special circumstances and this can affect their educational status. It is necessary to take special measures in order to pave the ground to prevent such disorders in universities.

    Keywords: Academic Performance, Nursing students, Psychological state
  • Mahmood Keyvanara, Leili Safaeian*, Neda Shojaeizadeh, Saeid Karimi Pages 261-272
    Background

    Holdingcontinuing medical education programs (CME) is one of the recommended global strategies for attaining rational drug prescribing by physicians. The aim of this study was to assess the barriers and fill the gap between the current situation and the favorable status of CME by evaluating experts’ viewpoints on the role of these programs in improving the status of drug prescribing.

    Methods

    This qualitative study was conducted using a semi-structured interview. Participants included those who were well-informed and experienced in the field of rational use and prescribing drugs. Sampling was done in a targeted way and 16 people were interviewed. The interviews were evaluated after the implementation of the theme analysis method.

    Results

     In this study, two major concepts including the needs for CME and barriers to effective CME were presented by the participants. The needs for CME included 4 main themes, and the barriers to effective CME included 6 themes (physical, financial, motivational, supervisional, executive, and policy making barriers) and 12 sub themes.

    Conclusion

     Regarding the multiple barriers to achieving the effective CME and improving the rational drug prescribing, and in order to overcome these barriers and achieve a favorable status, a review of the content and quality of CME, outcome-based planning, and continuous quality promotion are required.

    Keywords: Inappropriate prescribing, Inappropriate use of drugs, Medical education
  • Majid Movahed Majd*, Halimeh Enayat, Raziyeh Rayanpour, Khadijeh Fouladi Pages 273-286
    Background

    The increasing tendency of women towards the traditional and complementary medicine shows the changes taking place nowadays. The present study has been carried out with the aim of studying the factors related to the women’s use of traditional and complementary medicine.

    Methods

     This was an analytical and a cross-sectional study in which 464 women who visited six non-conventional medical centers and gave   their consent were studied using complete enumeration method. The data were collected using a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed and analyzed through SPSS software. The Andersen Socio-behavioral healthcare utilization model was selected as the theoretical model.

    Results

     Based on the theoretical model, the factors related to the use of traditional and complementary medicine were studied in three categories namely predisposing factors, enabling factors, and needs. The results showed that the variables such as job status, attitude toward the traditional and complementary medicine, social networks, and access to traditional and complementary medicine have a positive and significant correlation with the use of traditional and complementary medicine.

    Discussion and Conclusion

     The key factors related to the use of traditional and complementary medicine were predisposing factors like social networks and positive attitude toward the traditional and complementary medicine, and enabling factors like job status and access to traditional and complementary medicine. Since the findings of the present study show no correlation between many demographic factors and the use of traditional and complementary medicine, for future studies it is better to focus on other social and cultural factors related to the use of traditional and complementary medicine.

    Keywords: Complementary medicine, Social Networks, Traditional medicine, Women’s Health
  • Saeed Agajaniyan, Abbas Yazdan Panah*, Ramin Afshari Pages 287-298
    Background

     Managers have a main role in the leadership and supervision of clinical and administrative human resource to improve efficiency and effectiveness in different departments of hospitals. Thus, managers are required to communicate effectively. The current study aimed to identify the main factors affecting the development of interdepartmental relations of the managers of medical centers at Shiraz University of Medical Sciences (SUMS).

    Methods

     This is a qualitative study conducted through content analysis in 2018. Eight managers with at least 5 years’ experience of management at SUMS were selected through purposive sampling to participate in the study. Data were collected by a semi-structured questionnaire. Finally, eight deep and semi-structured interviews were conducted, findings were saturated, and themes were extracted.

    Results

    The findings showed that the main factors affecting the development of interdepartmental relations are categorized in three themes: individual factors including leadership, moral features, personality features, communication skills; technical factors including modern technology; and organizational and structural factors including organizational culture.
    Discussion and

    Conclusion

     Establishing effective communication between different departments of hospitals are among managers’ duties. According to the study findings, it is important to consider individual characteristics of managers as well as technical and organizational factors as important elements affecting interdepartmental relations to achieve organizational goals.

    Keywords: Communication, Communications skills, Organizational communications, Qualitative study
  • Shahram Sedghi, Mohammad Mehdi Sepehriyan, Sirus Panahi Pages 299-316
    Introduction

    Health Reform Plan is being implemented in line with its high goals including health equity. One of the important points that contributes to this goal and is included in the healthcare reform system map is the attention to the capabilities of websites and their services. Therefore, this study has aimed at the evaluation of the performance of Iran’s medical university websites with respect to Reform Plan.

    Methods

    This descriptive survey research is to measure the performance of websites in accordance with the goals set out in the Health Reform Plan map and to use the IT checklist as a template. Data were analyzed for all 44 universities in 2018 and the descriptive statistical analysis was done by using SPSS. The score of each university was evaluated according to the average total score of observing the indicators related to each question so that the highest score per question for each university is one and the lowest score is zero and the average score is 0.5.

    Results

     Only 11 universities received above the average score of 44 universities. Shiraz University with 0.86, Tabriz University with 0.76, Sabzevar University with 0.74, and Urumieh University with 0.70 scores ranked first to fourth, respectively. In addition, no goals have been achieved for the goals mentioned in universities of medical sciences.

    Conclusion

    The university websites have been struggling to meet the goals of the Reform Plan, especially in deprived areas and type 2 and type 3 universities. Electronic welfare services including appointment scheduling website and other websites have been created on these websites, and this has led to a change in the use of websites that used to give information and now they render services.

    Keywords: Health Reform, Health Reform Plan, Website evaluation, Websites of universities of medical sciences
  • Haniye Najafi, Mahboobe Jafari, Samirasadat Abolmaali* Pages 317-334

    Over the last two decades, due to the advances in the techniques used in the design and synthesis of peptides as well as the understanding of the underlying molecular mechanisms involved in their therapeutic action on skin disorders, novel applications have been emerged for peptides as cosmeceuticals. There are several advantages in the use of   bioactive and biomimetic peptides such as availability, diverse and selective mode of action in skin physiology, and lack of immunogenic reactions that have attracted skin specialists’ attention for their potential use as anti-wrinkle agents. These peptides are known to have various biological roles against skin ageing, most prominently as extracellular matrix signal modulators and collagen synthesis stimulants. In addition, they may act as carrier peptides, antioxidants, neurotransmitter or enzyme inhibitors. However, they are facing a few obstacles for widespread applications in topical anti-ageing skin products: a) clinical evidence for the therapeutic efficacy is still limited; b) skin penetration may be weak due to their hydrophilicity, high molar mass, and binding to other ingredients; and c) high cost. Peptide transport through skin can be effectively boosted by penetration enhancers, lipophilic modifications, peptide microencapsulation, and skin microporation. There are currently more than 30 therapeutic peptides that have been occasionally introduced into the market of skin care products. This review summarizes different classes of topical peptides with proven effectiveness against skin ageing in-vivo. Moreover, the challenges of and approaches to peptide transport through skin OR (the delivery challenges and approaches) are discussed.

    Keywords: Anti-Wrinkle, Bioactive, Cosmeceuticals, Peptide, Skin Ageing