فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 90 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سعید بیات*، سیدعلی مدنی زاده صفحات 7-56

    هدف مقاله حاضر این است که مبتنی بر اطلاعات زیراجزای شاخص قیمت مصرف کننده در بازه 1369:1 تا 1392:12 واکنش شاخص های رفتار قیمت گذاری (بسامد تغییرات قیمت  و اندازه تغییرات قیمت) به تحولات نرخ تورم را بررسی نماید. اهمیت کشف رابطه بین شاخص های رفتار قیمت گذاری و نرخ تورم این است که سیاستگذار پولی می تواند با رصد تحولات نرخ تورم، تشخیص دقیقی نسبت به تحولات چسبندگی قیمت ها و اندازه تغییرات قیمت به دست آورد و نسبت به کارآمدی سیاست های پولی خود اطلاع بیشتری کسب کند. مهمترین نتیجه مقاله این است که رفتار قیمت گذاری در نرخ های تورم پایین و بالا با هم متفاوت بوده و در نتیجه، گذار به نرخ های تورم پایین، دلالت های سیاستی متفاوتی نسبت به نرخ های تورم بالا برای سیاستگذار پولی خواهد داشت. همچنین مشاهده می شود که رفتار قیمت گذاری اقلام قیمت گذاری شده در بازار، نسبت به اقلام قیمت گذاری شده توسط دولت، واکنش متفاوتی نسبت به تحولات نرخ تورم نشان می دهد. به طوری که به واسطه کنترل های دولتی، واکنش رفتار قیمت گذاری اقلام قیمت گذاری شده توسط دولت به نرخ تورم، غالبا بی معناست، در حالی که اقلام قیمت گذاری شده در بازار، واکنش مثبت و معناداری به تغییرات نرخ تورم نشان می دهند.

    کلیدواژگان: رفتار قیمت گذاری، بسامد تغییرات قیمت، اندازه تغییرات قیمت
  • حسن درگاهی، مهدی هادیان* صفحات 57-102

    بعد از بحران مالی 2008، کاربرد سیاست‏های احتیاطی کلان برای ایجاد ثبات مالی گسترش یافته است. علاوه بر این، در اکثر اقتصادهای صادرکننده نفت، درآمدهای نفتی از کانال بودجه دولت و نرخ ارز، منبع مهم نوسان متغیرهای کلان اقتصادی  محسوب می‏شود که ضرورت استفاده از سیاست‏های ثبات‏سازی اقتصاد کلان را مطرح می‏نماید. با توجه به آنکه در اقتصاد ایران به عنوان یک کشور صادرکننده نفت، ثبات مالی در معرض آسیب‏پذیری قرار گرفته است، هدف این پژوهش بررسی نقش سیاست‏های احتیاطی کلان در ثبات مالی و نحوه تعامل آن با سیاست‏های اقتصاد کلان به ویژه سیاست پولی است. بدین منظور الگوی کلان-‏ مالی DSGE با رویکرد کیزنین‏های جدید و با لحاظ نظام بانکی به عنوان مهمترین رکن بخش مالی در اقتصاد ایران طراحی و کالییره شده است. در این الگو معضلات نظام بانکی مانند مطالبات معوق و انجماد دارایی بانک‏ها نیز لحاظ شده است. نتایج حاصل از شبیه‏سازی الگو و استخراج قواعد بهینه پولی و احتیاطی کلان بر اساس اطلاعات فصلی اقتصاد ایران طی دوره زمانی1394-1369 بیانگر آن است که وجود مقام احتیاطی کلان و اعمال ابزارهای سیاستی مانند نسبت وام به ارزش و سپر سرمایه مخالف سیکلی، با کاهش رفتار موافق سیکلی متغیرهای مالی، منجر به کاهش بی‎ثباتی و آسیب‏پذیری بخش مالی می‏شود. از طرف دیگر، در خصوص ارتباط نهادی مقام احتیاطی کلان و مقام پولی، یافته های تحقیق نشان می دهد که همکاری این دو نهاد، با کاهش نوسانات تورم و بهبود تولید سبب افزایش اثربخشی سیاست‏های پولی و احتیاطی کلان و لذا ارتقای رفاه عمومی می‏شود.

    کلیدواژگان: نظام بانکی، سیاست های احتیاطی کلان، نسبت وام به ارزش، سپر سرمایه مخالف سیکلی، DSGE
  • علی اکبر قلی زاده*، مهدی عسگری، داود جعفری سرشت صفحات 103-136

    مسکن از مهم ترین و گران قیمت ترین دارایی های دوران زندگی انسان و کالایی پرهزینه است. بنابراین استطاعت مالی خرید مسکن در سبد هزینه خانوار از موضوعات پراهمیت به شمار می رود. در این مقاله بر پایه مدل ژانگ (2015) و نیز مطالعه متلک و ویگدور  (2008) ، با ترکیب داده های مقطعی هزینه-درآمد خانوار تولید شده توسط مرکز آمار ایران و با ساخت داده های شبه پانل و نیز با داده سازی به روش کوهورت و تکرار مقاطع، رفتار خانوارها به مدت 25سال مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعه حاضر برای دوره زمانی 1394-1370 و شامل هفت کلان شهر تهران، کرج، مشهد، اصفهان، تبریز، شیراز و اهواز می باشد که تنها مناطق شهری را در بر می گیرد. از آنجا که ثروتمندان بیش از تقاضای مصرفی خود سرمایه گذاری سوداگرانه در مسکن انجام می دهند، این رفتار، عملکرد بازار مسکن و تقاضای موثر مسکن کم درآمدها و میان درآمدها را از طریق تشدید نابرابری درآمد تحت تاثیر قرار می دهد. نتایج نشان می دهد افزایش نابرابری درآمد سرانه خانوارها در کلان شهرها اثر منفی و معناداری بر درآمد باقیمانده (مخارج غیرمسکن خانوارها) و اثر مثبت و معنادار بر نسبت قیمت مسکن به درآمد خانوار و نسبت اجاره به درآمد دارد. افزایش نابرابری به صورت افزایش شکاف بین گروه های دارای درآمد بالا و درآمد پایین منجر به کاهش قدرت خرید مسکن خانوارهای کم درآمد و میان درآمد شده و کیفیت استفاده این خانوارها به طور معنادار کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: نابرابری درآمد، استطاعت خرید مسکن، بازار مسکن، خانوارهای کم درآمد و میان درآمد، مدل شبه پنل
  • داود منظور، علی مصطفوی*، مجید کریمی صفحات 137-164

    با توجه به هدف گیری اقتصاد برای دست یابی به سطوح بالای رشد اقتصادی از یک سو و کمبود منابع مالی از سوی دیگر، شناسایی بخش های کلیدی و سنجش ارتباطات بین بخشی در اقتصاد از اهمیت روزافزونی برخوردار است. بی شک بخش برق در اقتصاد نقشی حیاتی و مهم در توسعه دیگر زیر بخش های اقتصادی دارد و انتظار می رود که رابطه مثبتی میان رشد و توسعه زیر بخش های اقتصاد و بخش برق وجود داشته باشد. این مقاله برای نخستین بار با روش حذف فرضی تعمیم یافته (جزئی) و در قالب مدل تعادل عمومی داده-ستانده به بررسی آثار و تبعات حذف 20 درصدی عرضه بخش برق برارزش افزوده سایر زیر بخش های اقتصادی و اثر حذف کلی بخش برق بر ستانده کل پرداخته است. همچنین به منظور سنجش وابستگی بخش برق به سایر بخش های اقتصاد، پیوندهای پسین و پیشین این بخش نیز در اقتصاد مورد تحلیل قرارگرفته است. در این راستا جدول به هنگام شده داده- ستانده سال 1390 به صورت 71 بخشی و همچنین تجمیع در قالب 13 بخش اقتصادی مبنای محاسبات قرارگرفته است. نتایج مقاله حاضر نشان می دهد که در صورت حذف فرضی بخش برق ستانده کل اقتصاد ملی حدود 76/1 درصد کاهش خواهد یافت. همچنین کاهش 20 درصدی عرضه بخش برق، بیشترین کاهش نسبی در ارزش افزوده را بر بخش های رادیو و تلویزیون، ماشین آلات و دستگاه های برقی برجای خواهد گذاشت، حال آنکه بخش های خدمات واحدهای مسکونی و تامین اجتماعی اجباری کمترین تعامل و وابستگی را از منظر تغییر در ارزش افزوده با بخش برق دارند. علاوه بر این، سنجش شاخص های پسین و پیشین بخش برق در بین زیر بخش های انرژی نشان می دهد که بخش برق پس از بخش های فراورده های نفتی، بیشترین نقش را در توسعه تولیدات دیگر بخش های اقتصاد دارد.

    کلیدواژگان: برق، جدول داده-ستانده، روش حذف فرضی تعمیم یافته، ضرایب پسین و پیشین
  • علی چشمی*، مهدی خداپرست، قاسم ایزان لو صفحات 165-194

    عاملان خصوصی پیگیر نفع شخصی در یک کنش جمعی غیرهمکارانه رفتار می کنند هرچند ارزش ها، باورها و یادگیری بر میزان  همکاری آنها تاثیر دارد. با این حال، فرایندهای کنش جمعی افراد در درون دولت و نحوه شکل گیری و تغییر این فرایندها تفاوت های اساسی با کنش جمعی در بخش خصوصی دارد. یک کنش جمعی، چه از نوع یک فعالیت و چه از نوع اصلاح یک نهاد، هر دو دارای هزینه های مبادله برای عاملان درون این فرایندهاست. بنابراین یک کنش جمعی در درون دولت همچون یک اصلاح نهادی است که به عنوان یک کالای عمومی داوطلبانه به آن نگاه می شود و تدارک آن به رفتار عاملان سیاسی، اداری و اقتصادی متعدد نیاز دارد. در این مقاله، تلاش می شود، چارچوبی برای بررسی کنش جمعی این عاملان به منظور تسهیل سرمایه گذاری در استان خراسان شمالی به عنوان یک مصداق اصلاحات اقتصادی ارائه شود. روش پژوهش به این صورت است که داده ها به روش میدانی (پرسش نامه) جمع آوری شده و با روش های آماری تحلیل شده است. نمونه تحقیق شامل 271 نفر از سه گروه عاملان سیاسی، اداری و اقتصادی استان است. نتایج نشان می دهد 10 مولفه ارزش ها و هنجارها، یادگیری و تکرار، اندازه گروه، سواری مجانی، رانت جویی، اطلاعات ناقص، انگیزه های گزینشی، تضاد منافع، افراد و گروه های ذینفع و ناهمگونی افراد بر کنش جمعی عاملان سیاسی، اداری و اقتصادی این استان تاثیر معناداری دارد. همچنین بخش قابل توجهی از تغییرات کنش جمعی بین این عاملان توسط اجزای هزینه های مبادله شامل هزینه های جستجو و کسب اطلاعات، هزینه های چانه زنی و اجرایی و هزینه های تضمین توافقات قابل توضیح است.

    کلیدواژگان: کنش جمعی، هزینه مبادله، اصلاحات اقتصادی، تسهیل سرمایه گذاری
  • حسین توکلیان*، جواد طاهرپور، فرزاد محسن پور صفحات 195-241

    نیل به اهداف ثبات قیمت ها، رشد اقتصادی پایدار و بهبود بسیاری از متغیرهای اقتصادی نیازمند هماهنگی میان مقام های دو حوزه پولی و مالی است. در راستای بررسی هماهنگی و اثر متقابل سیاست های پولی و مالی در اقتصاد ایران در این مطالعه یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی کینزی جدید تعدیل یافته برای اقتصاد ایران معرفی شده و در چارچوب نظریه بازی ها، بازی های تعادل نش که مبتنی بر تصمیم گیری مستقل دو بازیگر است، بازی اشتاکلبرگ در دو حالت رهبری سیاست گذار مالی و رهبری سیاست گذار پولی و بازی همکارانه تابع سیاست بهینه سیاست گذاران مالی و پولی استخراج و با استفاده از رویکرد بیزی برآورد شد. نتایج حاکی از آن است که بهترین شرایط رفاهی در صورت همکاری دو سیاست گذار و لحاظ وزن بیشتر به تورم رخ خواهد داد و در کل این رویکرد زیان پایین تری را نسبت به شرایط دیگر به همراه خواهد داشت. لذا توصیه الگو اهتمام دو سیاست به همکاری دوجانبه جهت نیل به هدف مشترک کنترل تورم و حفظ ثبات اقتصادی است و برای این منظور اولویت را در کنترل تورم قرار دهند. به علاوه، به نظر می رسد در صورت عدم نیل به همکاری سیاست گذاران مالی و پولی، رهبری سیاست گذار پولی در اولویت دوم باشد چرا که این حالت زیان کمتری برای هر دو سیاست گذار به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: هماهنگی، سیاست مالی، سیاست پولی، نظریه بازی ها
  • محمدرضا رضایی*، حسن فرازمند، احمد صلاح منش صفحات 243-276

    هدف این مقاله بررسی هزینه اجتماعی کربن (SCC) به عنوان یکی از مهمترین موضوعات برای فهمیدن و به کارگیری سیاست های تغییرات آب و هوایی، در ایران با استفاده از اطلاعات اقتصادی دوره زمانی 1390-1395  است. این مفهوم نشان دهنده هزینه های اقتصادی ناشی از انتشار یک تن کربن اضافه است. در این مطالعه از سه رویکرد برای بررسی موضوع و مقایسه نتایج استفاده شده است؛ این رویکردها شامل استفاده از مدل پویای تعادل عمومی اقتصادی- محیط زیستی(DICE-2016R)، شاخص های بانک جهانی و ترازنامه انرژی، بررسی میزان سال های عمر از دست رفته است. در بررسی مدل پژوهش از چند سناریو شامل بررسی اثر نرخ تنزیل، تحلیل میانگین سال های عمر از دست رفته و کشش سرمایه استفاده شده است.  نتایج برآورد مدل پژوهش نشان می دهد که هزینه اجتماعی کربن سالانه در ایران به میزان 513891.232 ریال بر تن  CO2 در سال 1395 برای دوره ی منتهی به سال1400 است. همچنین نتایج بیان گر این مطلب است که در پی اجرای سیاست های کنترل انتشار کربن، تولید و مصرف در دوره های اولیه کاهش می یابد و با جایگزینی تکنولوژی روند صعودی پیدا می کند. نکته مهم مقاله این است که استفاده از روش سال های عمر از دست رفته نتایج قابل اتکاتری نسبت به سایر روش ها به دست می دهد.

    کلیدواژگان: هزینه اجتماعی کربن، تغییرات آب و هوایی، کربن، اثرات جانبی
  • شهریار زروکی*، آرمان یوسفی بارفروشی، زهرا میلا صفحات 277-312

    با توجه به ساختار نظام‎های نرخ‎ارز در ایران و وابستگی آن به درآمد‎های نفتی در دهه‎های اخیر، انتظار می رود که تغییرات نرخ ارز درنتیجه تغییرات عمده قیمت نفت صورت گیرد. در این راستا افزایش ها و کاهش ها در نرخ ارز با تاثیرگذاری بر میزان سودآوری بنگاه‎های اقتصادی، می تواند بر سطح اشتغال بنگاه‎های اقتصادی موثر واقع شود و البته این نوع اثرگذاری می تواند نامتقارن باشد. بر این مبنا، پژوهش حاضر اثر غیرخطی نرخ ارز بر اشتغال را در ایران، در قالب یک الگوی پایه و 5 الگوی بخشی (بخش های کشاورزی، خدمات، معدن، آب، برق، گاز، صنایع کارخانه‎ای و ساختمان) مورد بررسی قرار داده است. برای این منظور از رهیافت خودتوضیحی با وقفه های توزیعی غیرخطی و داده‎های سالانه در دوره 1396-1347 استفاده شده است. نتایج حاصل از الگوی پایه (کلی) در بلندمدت حاکی از آن است که افزایش‎ها در نرخ ارز اثر معناداری بر اشتغال کل ندارد ولی کاهش‎ها در نرخ‎ارز با اثری معکوس بر اشتغال کل همراه است. به طور مشابه برآورد الگو در قالب پنج بخش مذکور نشان می دهد که افزایش‎ها در نرخ ارز تاثیر معناداری بر اشتغال بخش‎ها ندارد. با این حال اثر کاهش ها در نرخ ارز بر اشتغال در بخش های خدمات، معدن، آب، برق، گاز، صنایع کارخانه‎ای و ساختمان معکوس است. ازاین رو به طورکلی و در چهار بخش خدمات، معدن، آب، برق و گاز، صنایع کارخانه‎ای و ساختمان (به طور جزئی)، نرخ‎ارز اثر نامتقارنی بر اشتغال در اقتصاد ایران داشته است.

    کلیدواژگان: نرخ ارز، اشتغال، رهیافت نامتقارن، بخش های اقتصادی، ایران
  • هادی اسماعیل پور، تیمور محمدی*، محمد فقهی، عباس شاکری صفحات 313-341

    قیمت سهام و تغییرات آن از مهم ترین عوامل مورد توجه در ارزیابی ارزش اقتصادی یک شرکت در بازار سهام است که تصمیمات سرمایه گذاری افراد را در محیط اقتصادی منعکس می کند. تغییرات قیمت سهام مستقل از یکدیگر نیستند؛ از این رو، مطالعه همبستگی تغییرات قیمت سهام، درک بیشتری از عملکرد بازار برای سرمایه گذاران فراهم می نماید. تجزیه و تحلیل بازار سهام بر اساس شبکه های پیچیده، مطالعه همبستگی قیمت های سهام را فراهم می سازد. در این مقاله، با استفاده از داده های بازار سهام در بورس اوراق بهادار تهران، شبکه بازار سهام ایران با روش آستانه ایجاد و سپس ویژگی های ساختاری شبکه بررسی و مرکزیت سهام محاسبه می شود. نتایج با بررسی معیار مرکزیت در شبکه و رتبه بندی صنایع بر اساس آن، نشان می دهد صنایع تولید محصولات شیمیایی با ضریب ارزش افزوده نسبتا بالاتر، بیش ترین معیار مرکزیت را در بین صنایع دارند. به علاوه بخش های عمده اقتصادی که دارای رشد بیشتری هستند، مرکزیت نسبتا بالاتری نیز دارند. بدین روی، چنانچه صنعت با رشد بیشتری همراه باشد، ارتباط بین سهام در آن صنعت ممکن است قوی تر و صنعت مرکزی تر باشد. به عبارت دیگر، رشد بخشی در اقتصاد ایران می تواند در مرکزیت یا میزان ارتباط بین سهام های هر بخش انعکاس یابد. این تحلیل ها امکان بینش عمیق تر ساختار داخلی بازار سهام را فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: بازار سهام، تحلیل شبکه های پیچیده، رشد بخشی، مرکزیت
  • بابک صفاری*، مینا بهرام صفحات 343-392

    آگاهی از وضعیت فضای کسب و کار و تلاش جهت بهبود آن به عنوان یک راهبرد اساسی اقتصادی برای دولت ها شناخته می شود. بهبود فضای کسب وکار محور مزیت رقابتی و تسریع بخش فرایند جهانی شدن است و از الزامات ایجاد فضای رقابتی و بسترساز خصوصی سازی به شمار می رود. بنابراین پایش پیوسته فضای کسب و کار متاثر از عوامل مختلف با هدف اصلاح و تصمیم گیری به موقع لازم و ضروری است. پژوهش حاضر در راستای سنجش وضعیت محیط کسب و کار فعالیت های اقتصادی استان اصفهان پرسشنامه استاندارد مطابق با طرح پایش محیط کسب و کار مجلس شورای اسلامی را در اختیار 350 فعال اقتصادی که فعالیت آن ها بر اساس کدهای تعریف شده ISIC انتخاب شده قرار داده است. در ادامه با استفاده از روش های آماری مناسب، داده های جمع آوری شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نتایج در دو قسمت تحلیل های توصیفی و استنباطی ارائه شده اند. در راستای تدقیق نتایج حاصل از پرسشنامه ها در گام بعدی از طریق مصاحبه با خبرگان بخش های مختلف اقتصادی استان تلاش شده است با روش تحلیل محتوا جنبه کیفی مشکلات نیز احصا شده و راه حل های ممکن با نظر این خبرگان پیشنهاد شود. بر اساس نتایج به دست آمده از مصاحبه ها مشخص شد تسهیلات دهی بانکها، مشکلات موجود در حوزه مالیات، بی ثباتی قوانین و مقررات مربوط به تولید و سرمایه گذاری و عدم بروزرسانی قوانین حاکم بر دستگاه ها و ادارات تابعه و نهایتا وضعیت نامناسب گمرکات در مبادی وارداتی و صادراتی دارای بیشترین فراوانی بوده اند.

    کلیدواژگان: فضای کسب و کار، فعالیت های اقتصادی ISIC، استان اصفهان
  • مسلم شیروانی ناغانی *، فرهاد درویشی، ابراهیم ایجابی، زهرا امین صفحات 393-424

    جذب سرمایه گذاری خارجی از اولویت های اقتصادی کشورهای در حال توسعه، من جمله ایران است. اما عدم اطمینان فزاینده در این عرصه، سیاستگذاری را به سمت رویکردهای نوینی چون آینده نگاری راهبردی سوق داده است. هدف این تحقیق، ترسیم آینده های بدیل فرا روی جذب سرمایه گذاری خارجی در ایران می باشد. روش کلی تحقیق، سناریوپردازی است و به منظور شناسایی «پیشران های کلیدی»، آراء خبرگان به کمک پرسشنامه باز و پرسشنامه بسته در دو مرحله گرداوری شدند و بر اساس شاخص های «ضریب توافقی» و «میانگین حسابی» در «ماتریس ویلسون» ترسیم شدند. یافته های تحقیق، بر اساس حالات مختلف پیشران ها و بررسی اثر متقابل آنها به کمک «نرم افزار سناریو ویزارد»، امکان پذیری 5 سناریو با سازگاری درونی را نشان می دهند. این پژوهش علاوه بر داشتن جنبه کاربردی، می تواند به عنوان الگویی نوین برای تحقیقات آتی در زمینه سیاستگذاری برای جذب سرمایه گذاری در ایران مطرح گردد. در انتها، بر اساس نتایج تحقیق، برخی توصیه های سیاستی در راستای توسعه جذب سرمایه گذاری خارجی در ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، پیشرانهای موثر، جذب سرمایه گذاری، روند، سناریو
  • فتح الله تاری، تیمور محمدی، عباس شاکری، محسن فدوی* صفحات 425-454

    خصوصی سازی به معنای واگذاری مالکیت و مدیریت بنگاه های دولتی به بخش خصوصی است. انتظار می رود در پی این اقدام، بهره وری درون بنگاه های مدنظر افزایش یافته و از این طریق منافع بیشتری عاید آنها شود. در این مقاله، کارکرد بانک های دولتی، خصوصی و خصوصی شده از طریق بررسی اثرات خصوصی سازی در نظام بانکی بر عملکرد آن به لحاظ نقدینگی، مورد مقایسه با یکدیگر قرار گرفته است. این بررسی با استفاده از داده های 11 بانک  طی دوره 13 ساله (1396-1384) صورت پذیرفته است. سه گروه آزمون های رگرسیون پانل، آزمون های پارامتریک و ناپارامتریک مورد استفاده واقع شده که هر سه نتایج مشابهی در بر داشته اند. مدل رگرسیون پانل به منظور بررسی اثرات خصوصی سازی بر نقدینگی کل نظام بانکی به کار گرفته شده است و نتایج برآورد آن نشان می دهد که خصوصی سازی تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد بانک ها در حوزه نقدینگی داشته است. در گام بعدی، آزمون های پارامتریک و ناپارامتریک با هدف مقایسه عملکرد بانک های خصوصی شده در دوره قبل و بعد از اعمال خصوصی سازی انجام شده اند که نتایج آنها مبین وجود تفاوت های معنادار در این دو دوره بوده است. سپس مقایسه عملکرد بانک های خصوصی شده در دوره قبل و بعد از اعمال خصوصی سازی با بانک های دولتی و خصوصی صورت پذیرفت که نتایج نشان داد که عملکرد بانک های خصوصی شده در مقایسه با بانک های دولتی و خصوصی بهبود یافته است.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، نقدینگی بانک ها، داده های پانل
  • علی مهدی لو*، حسین اصغرپور، فیروز فلاحی صفحات 455-499

    در دهه های گذشته بحث های بین اقتصاددانان از تاثیر یا عدم تاثیر سیاست های پولی به کانال های اثرگذاری سیاست پولی معطوف شده‏است. در این راستا بخش مسکن به دلیل سهم زیاد در سبد مصرفی خانوار و تولید ناخالص داخلی و همچنین ثروت بخش خصوصی، نقش بسیار تعیین کننده ای در انتقال آثار سیاست های پولی دارد. لذا در این مطالعه سعی شده‏است مکانیزم انتقال غیرخطی سیاست پولی از طریق کانال قیمت مسکن مورد ارزیابی قرار گیرد. برای این منظور از تکنیک غیرخطی MSVAR و داده‏های سری زمانی اقتصاد ایران طی فصول 1Q1370 تا 4Q1394 استفاده شده‏است. نتایج تحقیق حاکی از غیرخطی بودن اثرات سیاست پولی بر اقتصاد از کانال قیمت مسکن بوده‏است. به‏طوری که در سال‏های بعد از 1387 (رژیم صفر)، سهم کانال قیمت مسکن در انتقال سیاست پولی بر تولید کمتر از سال‏های قبل از 1387 (رژیم یک) بوده‏است. همچنین در رژیم صفر نسبت به رژیم یک، آثار سیاست پولی بیشتر بر قیمت‏ها اثرگذار بوده‏اند. همچنین نتایج دلالت بر این دارد که سهم قیمت مسکن در نوسانات تولید در رژیم یک و در دوره کوتاه‏مدت و بلندمدت ‏به‏ترتیب 56 و 50درصد بوده که این مقدار برای رژیم صفر در حدود 7 و 6درصد می‏باشد. لذا کانال قیمت مسکن در رژیم صفر اهمیت کمتری نسبت به رژیم یک داشته‏است.

    کلیدواژگان: مکانیزم غیرخطی انتقال سیاست پولی، کانال قیمت مسکن، مارکوف سوئیچینگ
|
  • Saeed Bayat*, Ali Madanizadeh Pages 7-56

    In this paper we measure the price stickiness in Iran’s economy. More specifically, we use
    sub-aggregates data of consumer price index from 1990:3 to 2014:2 to investigate the analyze the frequency and size of price changes and test whether they are affected from the CPI variations. This is important as it determined how much the monetary authority can expect to have influence on the real economy in the short term. We find that price changes happen very frequently in the Iran’s economy averaged approximately around three months. We also find a positive correlation between the frequency and size of the price changes and the inflation rate, where there is a difference between low and high inflation rates. Moreover, we find that in contrast to goods with prices determined in the market, the price regulated goods have no significant relationship with inflation.

    Keywords: Pricing behavior, frequency of price changes, size of price changes
  • Hassan Dargahi, Mehdi Hadian* Pages 57-102

    Following the 2008 financial crisis, the application of macro-prudential policies has expanded to ensure financial stability. In addition, in most oil-exporting economies, oil revenues are an important source of fluctuations in macroeconomic variables and, therefore, calls for the use of macroeconomic stabilization policies. Considering the vulnerability of financial stability in the Iranian economy as an oil exporting country, the purpose of this study is to investigate the role of macroprudential policies in financial stability and their interaction with macroeconomic policies, in particular monetary policy. For this purpose, a macro-financial model with the approach of DSGE and with regard to the banking system, as the most important part of the financial sector in Iran's economy, has been designed. In this model, the banking system's problems, such as NPLs and toxic assets of banks, are included. The results of model simulations based on seasonal information of Iran's economy during the period of 1990-2016 indicate that the adoption of macroprudential policy and its instruments such as a loan-to-value ratio and counter-cyclical capital buffer reduce the volatility and vulnerability of the financial sector. Moreover, with regards to the institutional relationship between macroprudential and monetary policy, the research findings show that the cooperation of these two institutions increases the effectiveness of macroeconomic policies and improves social welfare as well.

    Keywords: Banking System, Macroprudential Policy, Loan-to-Value Ratio, Countercyclical-Capital-Buffer, DSGE
  • Ali Akbar Gholi Zadeh*, Mehdi Asgari, Davod Jafari Seresht Pages 103-136

    Housing is one of the most important and most expensive assets of the human life. It is an expensive commodity that requires long-term planning to purchase it, so housing affordability in the household budget portfolio is one of the most important issues. In this paper, based on Zhang (2015) model and Matlack and Vigdor (2008) study and using a cross-sectional household income - expenditure microdata generated by the Iranian Statistics Center, we generate pseudo-panel data. We make cohorts by repeated cross sectional data and monitor family behavior for 25 years. This study was conducted for the period of 1991 to 2015 and includes seven metropolises: Tehran, Karaj, Mashhad, Isfahan, Tabriz, Shiraz and Ahwaz, which covers only urban areas. The target population studied in this study is those who were born between the years 1930-1989. The empirical results demonstrate that higher per capita income inequality of household within metropolises has a negative and significant effect on residual income (household non-housing expenses) and a positive and significant effect on the house price and rent. That is, higher income inequality is related to a lower residual income, higher rent-to-income ratio and higher housing-price-to-income ratio for low-income households.In particular, a rise in income inequalities, as increase in gap between high-income groups and low incomes, lead to a reduction in housing affordability of middle/low-income households, and the quality of use of these households is significantly reduced. The results also show that permanent income has a positive and significant effect on housing affordability, and higher permanent income leads to increase in residual income.

    Keywords: Income inequality, Housing affordability, Housing market, Low income, middle income families, Pseudo panel model
  • Davod Manzoor, Ali Mostafavisani*, Majid Karimi Pages 137-164

    With respect to targeting high economic growth rate and lack of financial resources, identifying key sectors and measuring inter-sectoral interactions in in the economy is becoming increasingly important. There is no doubt that the electricity sector in the economy plays a vital role in the development of other sub-sectors and it is expected that there will be a positive relationship between the growth and development of the subsectors of the economy and the electricity sector. In this paper, for the first time we have applied generalize (partial) hypothetical extraction method for studying the consequences of 20 percent shutdown in the electricity sector supply on output of other sectors and complete extraction electricity on output of economy. Also, in order to investigate the dependence between the electricity sector and other sectors of the economy, forward and backward linkage of this sector have also been analyzed. Updated domestic Input-Output Tables in 1390 with 71 sector and aggregated table in 13 sectors is the basis of calculation. The results show that extraction electricity, the economy’s total value added was decreased about 1.76 percent due to complete extraction of electricity sector. Also following partial extraction (20 percent) of electricity sector the largest decreases in value added take place in the radio, TV and Electrical devices and in residential units and compulsory social security, had the least changes in the value added that reflected low dependency of mentioned sectors on electricity sector. In addition, the measurement of forward and backward linkage of the electricity sector among energy sub-sectors shows that the electricity sector after the oil products sector plays a major role in the development of other products of the economy, in fact, considering that backward linkage is higher than forward linkage in electricity sector, investment in the electricity sector will bring more benefits to other sectors of the economy.

    Keywords: Generalize Hypothetical Extraction Method, Electricity, Forward, Backward Linkage, Input-Output Technique
  • Ghasem Izanloo, Ali Cheshomi*, Mahdi Khodaparast Pages 165-194

    The processes of collective action of individuals within the government organization and the formation and modification of these processes in the private sector have fundamental differences with collective action. A collective action, either in the form of an activity or in the form of a reform of an entity, both has transaction costs for agents within the process. So, a collective action within the government organization is like an institutional reform that is regarded as a voluntary public good that needs active participation of various political, administrative, and economic agents. In this paper, we tend to provide a framework for reviewing the collective action of these agents in order to facilitate investment in North Khorasan province as an example of economic reform. The data are collected by questionnaire and analyzed by statistical methods, three groups of political, administrative and economic agents active in the province. The results indicate that 10 components of values and norms, learning and repetition, group size, free riding, rent seeking, incomplete information, selective incentives, conflicts of interest, individuals and groups of beneficiaries, and heterogeneity of individuals, all have significant effect on the collective action of political, administrative and economic agents of this province. Moreover, a significant part of the collective action differences between these agents is explained by the components of transaction costs, including three categories such as search and information costs, bargaining and execution costs, and post contractual guarantee or feedback costs.

    Keywords: Public good, collective action, transaction costs, economic reforms
  • Hossein Tavakolian*, Javad Taherpour, Farzad Mohsenpour Pages 195-241

    Achieving the goals of price stability, sustainable economic growth, and the improvement of many economic variables require coordination between the monetary and financial authorities. In this study, a new modified Keynesian stochastic dynamic equilibrium general equilibrium model is introduced for Iran and in the framework of game theory, optimal policy of fiscal and monetary authorities are derived and estimated using Bayesian approach under a Nash equilibrium game based on the independent decision-making of two players, a Stackelberg game with both fiscal and monetary policy leadership and the co-operative game. The results suggest that the best welfare would happen if the two policymakers cooperate and put more weight on inflation and in general, this approach will have lower losses than other games. Therefore, the model recommends that the two policies pursue bilateral cooperation to achieve the common goal of controlling inflation and maintaining economic stability and to do so, prioritize inflation control. In addition, if monetary and fiscal policy makers do not cooperate, monetary policy leadership is likely to be the second priority, as this would be less harmful to both policy makers.

    Keywords: Coordination, Fiscal Policy, Monetary Policy, Game Theory
  • Mohammad Reza Rezaee*, Hasan Frazmand, Ahmad Salahmanesh Pages 243-276

    The purpose of this paper is to study The social cost of carbon (SCC) is an important concept for understanding and implementing climate change policies, In Iran using economic data of the time period (1390-1395). This term represents the economic cost caused by an additional ton of carbon dioxide emissions or its equivalent. In this study three approaches to investigate and compare the results have been used, the approach is the use of applying the Dynamic Integrated model of Climate and Economy (DICE-2016R). World Bank indices and energy balance sheet, the amount of years of life lost. The study estimates that the SCC is 513891.232 Rial per ton of CO2 in 1395 and international prices for the current period (1400). Also, the results indicate that, following the implementation of carbon emission control policies, production and consumption in early periods will be reduced And with the replacement of technology, it's going up. The important point of the paper is that using the lost years of life results in more reliable results than other methods.

    Keywords: Climate change, CO2, Externality, Social cost of carbon
  • Shahryar Zaroki*, Zahra Mila, Arman Yousefi Pages 277-312

    Due to the structure of exchange rate regime in Iran and its dependence on oil revenues in recent decades, it is expected that exchange rate changes can be regarded as a consequence of major changes in oil price. In this regard, the exchange rate increases and decreases can influence the level of employment of firms by affecting the amount of their profitability, and of course, this kind of influence can be asymmetric. Based on this, the present study has investigated the non-linear effect of exchange rate on employment in Iran in the framework of a basic model and five sectoral models (agriculture; services; mining; water, electricity and gas; manufacturing and construction sectors). For this purpose, a non-linear autoregressive distributed lag approach and annual data in period 1968-2017 have been used. The results of the basic model show that increases in exchange rate do not have a significant effect on total employment, but decreases in exchange rate have a reverse effect on total employment. Similarly, the model estimation for five sectors shows that increases in exchange rate do not have a significant effect on employment of these sectors. However, the effect of decreases in exchange rate on employment in services, mining, water, electricity, and gas; manufacturing; and construction sectors is reversed. Hence, to sum up, for four sectors including mining, water, electricity and gas, manufacturing and construction (partially), the exchange rate has had an asymmetric effect on employment in Iran economy.

    Keywords: Exchange Rate, Employment, Asymmetric Approach, Economic Sectors, Iran
  • Teymour Mohammadi*, Abbas Shakeri, Hadi Esmaeilpour, Mohammad Feghhi Pages 313-341

    Stock price and its changes which reflect the individuals’ investment decisions in economic environment are the most important factors in evaluating the economic value of a company in stock market. Stock price changes are not independent of each other. Therefore, study of the correlation between stock price changes provides a better understanding of market performance for investors. Analysis of the stock market based on complex networks makes it possible to study the correlation of stock prices. In this paper, using the stock market data in Tehran Stock Exchange, Iran's stock market network is created by the threshold method, then the structural characteristics of the network are examined and the stock centrality is calculated. By examining the criterion of the stock centrality in the network and ranking industries based on it, results show that the industries producing chemical products with a relatively higher value added ratio have the highest degree of centrality among other industries. In addition, major economic sectors with more growth are relatively more centralized. Hence, if the industry has more growth, the relationship between its stocks may be stronger and more centralized. In other words, sectoral growth in Iran economy can reflect in centrality or relationship between stocks in that sector. These analyses provide a more in-depth insight into the structure of the stock market.

    Keywords: Stock market, Complex network, Sectoral growth, Centrality
  • Babak Saffari*, Mina Bahram Pages 343-392

    Being aware of the status of the business environment and trying to improve it have been known as essential economic strategies for governments. The business environment improvement is a basis of competitive advantage and accelerates the process of globalization. It is also known as one of the requirements of creating a competitive environment and privatization process. So, the continuous monitoring of the business environment which is affected by various factors is necessary for timely adjustment and decision making. Based on the plan of the business environment monitoring approved by the Islamic Parliament of Iran, this study has provided 350 economic activists whose activities were selected based on the defined ISIC codes, with a standard questionnaire to evaluate the status of the business environment for economic activities in Isfahan. Then, the collected data have been analyzed using appropriate statistical methods and the results have been presented in two parts of descriptive and inferential analysis. To achieve more accurate results from the questionnaires, the qualitative aspect of the problems and their possible solutions have also been presented through interviews with experts of various economic sections in Isfahan. According to the interviews results, it was founded that banks facilities, taxation problems, instability of the production and investment regulations, lack of updates in the rules governing the organizations and their subsidiaries and finally, inappropriate status of the customs have had the most frequencies.

    Keywords: Business Environment, ISIC Economic Activities, Isfahan Province
  • Farhad Darvishi, Ibrahim Ijabi, Moslem Shirvani *, Zahra Amin Pages 393-424

    The attraction of foreign investment is one of the economic priorities in developing countries, including Iran. But increasing uncertainty in this field has led policy making toward new approaches such as strategic foresight. The main purpose of this study is to develop scenarios to attract foreign investment in Iran. The research method is scenario planning and in order to identify the "key drivers," the experts' opinions were gathered using open and closed questionnaires in two steps, and then were drawn in the Wilson matrix based on “agreement coefficient" and "arithmetic mean" indicators. The findings, based on different status of drivers and investigating their interaction using Scenario Wizard software, reveal the feasibility of five scenarios with internal consistency. In addition to its practical aspect, this research can be regarded as a new model for future researches on policy making to attract investment in Iran. Finally, based on the results of the research, some strategic recommendations have been presented to develop the foreign investment attraction in Iran.

    Keywords: Strategic Foresight, Effective Drivers, Attraction of Investment, Trend, Scenario
  • Teymour Mohammadi, Abbas Shakeri, Mohsen Fadavi, Fathollah Tari Pages 425-454

    Privatization means assigning the ownership and management of the state firms to the private sector. Following this, it is expected that the efficiency of firms will increase, and so the firms gain more benefits. In the present paper, the performance of the state, private and privatized banks have been compared through studying the effects of privatization on the performance of banking system in terms of liquidity. This study has been conducted using the data of 11 banks during a 13-year period (2005-2017). Three groups of tests including panel regression tests, parametric and non-parametric tests have been used which all three tests have had the same results. The panel regression model has been used to study the effects of privatization on liquidity of the banking system as a whole. The results of model estimation show that privatization has had a significant and positive impact on banks performance in terms of liquidity. In the next step, parametric and non-parametric tests have been conducted to compare the performance of privatized banks in periods after and before applying the privatization. The results show a significant difference in these two periods. Then, the performances of privatized banks in the periods before and after applying the privatization have been compared to the performances of state and private banks. Findings show that compared with state and private banks, the performance of privatized banks has been improved.

    Keywords: Privatization, Banks Liquidity, Panel Data
  • Ali Mahdiloo*, Hossein Asgharpour, Firooz Fallahi Pages 455-499

    In the past decades, the discussions between economists have changed of impact or no impact of monetary policy to effective monetary policy channels. Since, The housing sector has a large share in the household consumption basket, gross domestic product and wealth of the private sector, Then this sector play very decisive role in transfer transfer of monetary policy effects on production. Therefore, in this study, the asymmetric transmission of monetary policy has been evaluated through the housing price channel. For this porpuse were used the non-linear MSVAR technique and time series data of Iran's economy were used during the 1992 to 2017 seasons. The results of the research indicate that the effects of monetary policy on the economy have been asymmetric from the housing price channel. As in the years after 2008 (Regime 0). the share of the housing price channel in the transfer of monetary policy to production was less than regime1 (the years before 2008). Also, the effects of monetary policy have been more influenced by prices in regime 1. The results indicate that the share of housing prices in the production volatility in regime1 and in the short and long term is 56% and 50%, respectively, which is about 7% and 6% for regime 0. Hence, the housing price channel in regime 0is less important than regime1.

    Keywords: Nonlinear Mechanism of Monetary Policy Transmission, House Price Channel, Markov swatching