فهرست مطالب

نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی
پیاپی 36 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ملیحه موسوی، محمد خبیری*، حسن غرایاق زندی صفحات 135-151
    هدف از پژوهش حاضر، مطالعه ارتباط انگیزه کسب سلامتی و نشاط و لذت با میزان پایبندی بانوان شرکتکننده درورزشهای همگانی)شهر کرج(بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و پیمایشی بوده و کلیه بانوان) 650 = N)شرکتکننده در ورزشهای همگانی شهر کرج در سال 1395 ، جامعه آماری این تحقیق را تشکیل دادند، که از بین آنها243 نفر با توجه به جدول مورگان بهعنوان نمونه، مورد مطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها پس از تعیین روایی وپایایی، از پرسشنامه بین المللی انگیزه مشارکت ورزشی هونگ یونگ لین) 2010 (و پرسشنامه تعهد ورزشی اسکانلان(1993 (استفاده شد. نتایج نشان داد که بین انگیزه نشاط و لذت با ضریب همبستگی) 376 / 0 = R (بهعنوان اولویت اول وانگیزه کسب سلامتی با ضریب همبستگی) 216 / 0 = R (بهعنوان اولویت دوم با پایبندی ارتباط مثبت و معناداری داشتند.بنابراین با توجه به یافته های پژوهش مبنی بر تاثیر ورزشهای همگانی بر نشاط و لذت و سلامتی جسمانی و روانیبهخصوص بر روی زنان بهعنوان یکی از ارکان سلامت جامعه، به مسئولان توصیه می شود برای توسعه ورزش همگانی بهاولویتهای نشاط و لذت توجه بیشتری کنند و امکانات ورزشی بیشتری را در اختیار آنان جهت این مقوله ها قرار دهند.
    کلیدواژگان: انگیزه، پایبندی، سلامتی، نشاط و لذت، ورزش همگانی
  • ولی الله کاشانی*، محمد علی سالیانه، آسیه پران دوجی صفحات 153-169
  • ابراهیم عباسی، رسول یاعلی*، فرهاد قدیری صفحات 171-182
    وقتی ورزشکاری از درجات آزادی رهاشده خود نهایت استفاده را می کند، به او نخبه حرکتی می گویند. هدف از این پژوهش بررسی نخبگی از طریق ترکیب قید سرعت با قیود روش های صریح، بدون خطا و استنباط قیاسی بود. 21 دانشجوی تربیت بدنی از دانشگاه خوارزمی (سه نفر از مطالعه خارج شدند 18=3-21) به صورت داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان در سه گروه متفاوت صریح، بدون خطا و استنباط قیاسی مهارت پرتاب دارت را در چهار جلسه، هر جلسه بیست بلوک و هر بلوک شش کوشش انجام دادند تا در نهایت 480 تکرار در مهارت پرتاب دارت داشته باشند. آزمون های آنوا یکطرفه،کروسکال والیس، تی زوجی و ویلکاکسون برای بررسی معنا داری فرضیه ها به کار رفتند. نتایج آزمون های این مطالعه نشان داد که یادگیری ضمنی در اثر ترکیب قید سرعت با قیود هر سه روش به ظهور می رسد (05/0(P ≤. افزودن قید سرعت به روش های آموزش صریح، استنباط قیاسی، و بدون خطا موجب ضمنی شدن این روش ها می شود. همچنین در روش بدون خطا، نظم سیستم را تغییر داده و تعداد خطاها را افزایش می دهد. با وجود این برای نتیجه گیری قاطعانه، مطالعات بعدی بهتر است با استفاده از دستگاه های ثبت فعالیت عضلانی درجات آزادی را ملاک نخبگی قرار دهند. این نتایج می توانند به مهارت آموزان، مربیان و به خصوص معلمان ورزش در اتخاذ روش های آموزش کارامد با توجه به محدودیت زمانی کمک کنند.
    کلیدواژگان: استنباط قیاسی، دارت، درجات آزادی، سیستم های پویا، یادگیری ضمنی
  • نیلوفر جعفری گندمانی، رسول عابدان زاده*، اسماعیل صائمی صفحات 183-197
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک دوره بازی های ویدئویی فعال بر یادگیری مهارت دارت در کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بود. در این پژوهش نیمه تجربی، 30 کودک دارای اختلال طیف اوتیسم سطح یک شهر اهواز به صورت هدفمند انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در سه گروه همسان مساوی (تمرین واقعی، تمرین مجازی و گروه کنترل) قرار گرفتند. ابتدا، پیش آزمون پرتاب دارت با انجام 10 کوشش در محیط واقعی به عمل آمد. سپس افراد گروه های تمرینی به مدت چهار جلسه طی دو هفته و در هر جلسه 30 کوشش (سه بلوک 10 کوششی) در مرحله اکتساب تمرین کردند. پس از آخرین جلسه اکتساب، پس آزمون با اجرای 10 کوشش و 24 ساعت بعد، آزمون یادداری انجام گرفت. سرانجام، 30 دقیقه بعد از آزمون یادداری، آزمون انتقال به صورت کانتربالانس در هر دو محیط برای هر سه گروه به عمل آمد. تجزیه وتحلیل داده ها به وسیله آزمون تحلیل واریانس مرکب و آزمون های تعقیبی در سطح 05/0≥P و با نرم افزار SPSS22 انجام گرفت. نتایج نشان داد که در مرحله اکتساب بین دو گروه تمرینی تفاوت معناداری وجود دارد (01/0≥P) و گروه مجازی نسبت به گروه واقعی عملکرد بهتری داشت. همچنین نشان داده شد که در آزمون یادداری و انتقال، گروه مجازی و واقعی نسبت به کنترل عملکرد بهتری داشتند و گروه مجازی نسبت به گروه واقعی دارای پیشرفت بهتری در میانگین نمرات پرتاب دارت بودند. به طور کلی، نتایج نشان داد که بازی های ویدئویی فعال سبب بهبود عملکرد و یادگیری پرتاب دارت در کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم می شود.
    کلیدواژگان: اوتیسم، ایکس-باکس، دارت، کینکت، محیط مجازی
  • فرناز ترابی*، آذر آقایاری، شقایق برادران مطیع صفحات 199-214

    روش بررسی در این مطالعه نیمه تجربی، 20 کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی (ADHD) به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای از مهدهای کودک مناطق 2 و 5 شهر تهران انتخاب شدند. سپس آزمودنی ها به طور تصادفی در دو گروه کنترل (تعداد=10 نفر) و تجربی (تعداد=10 نفر) قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت 24 جلسه فعالیت اسپارک را دریافت کردند و گروه کنترل در این مدت فعالیت های روزمره خود را انجام دادند. به منظور سنجش میزان هورمون رشد نمونه گیری خونی از آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله صورت گرفت. از آزمون برونینکز- اوزرتسکی برای ارزیابی تبحر حرکتی استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری تی زوجی و کوواریانس در سطح معناداری 05/0 P< انجام گرفت. یافته ها نشان داد بین گروه های کنترل و تجربی در امتیاز مهارت حرکتی درشت و ظریف تفاوت معناداری وجود دارد که در گروه تجربی بالاتر از گروه کنترل بود (001/0P=). تفاوت معناداری در سطح هورمون رشد بین دو گروه مشاهده نشد (399/0P=). براساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که یک دوره فعالیت اسپارک می تواند نقش موثری بر بهبود مهارت حرکتی ایفا کند و این بهبود با سطح هورمون رشد ارتباطی ندارد.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، آزمون اوزرتسکی، تبحر حرکتی، فعالیت اسپارک
  • امیر دانا*، صالح رفیعی صفحات 215-230
    دسترسی و چنگ زدن از اساسی ترین مهارت های بنیادی انسان است. هدف از این تحقیق بررسی تفاوت های تغییرپذیری حرکتی و نرمی حرکت در حرکت دسترسی و چنگ زدن در کودکان و بزرگسالان بود. به این منظور 60 کودک 8 تا 13 ساله به شش گروه تقسیم شدند. تکلیف مورد استفاده شامل دسترسی و گرفتن مکعب با ابعاد 6/3 سانتی متر مکعب بود که گرفتن کف دستی را برای همه کودکان فراهم می کرد. افراد باید با دست برتر مکعب را می گرفتند و آن را نزدیک ناحیه دهان می آوردند. علاوه بر این یک گروه بزرگسال نیز در این تحقیق شرکت کردند (میانگین سنی=2/1± 24 سال). شرکت کنندگان 10 کوشش را اجرا می کردند که متغیرهای کینماتیک شامل میانگین مربعات جرک، جرک بدون بعد، دامنه حرکت مفصل آرنج و تغییرپذیری در الگوی هماهنگی محاسبه شد. به منظور تحلیل داده ها در هر متغیر از طرح تحلیل واریانس یکراهه استفاده شد. نتایج نشان داد که در متغیر میانگین مربعات جرک و جرک بدون بعد گروه های سیزده ساله نیز تفاوت معنا داری با افراد بزرگسال دارند. در متغیر دامنه حرکت مفصل آرنج و همچنین تغییرپذیری در الگوی حرکتی نشان داده شد که گروه های هشت و نه ساله تفاوت معنا داری با سایر گروه ها دارند، اما تفاوتی بین سایر گروه ها وجود نداشت. به طور کلی نتایج نشان داد که رشد فرایند دسترسی و چنگ زدن به اوایل کودکی منحصر نمی شود. این نتایج با توجه به رشد کنترل حرکتی و همچنین اکتساب ناهمزمان متغیرهای کینماتیک در فرایند یادگیری مهارت حرکتی توجیه شدند.
    کلیدواژگان: چنگ زدن، دامنه حرکت، دسترسی، نرمی حرکت، هماهنگی حرکتی
  • گلچین شکره*، فاطمه حسینی صفحات 231-246
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم مغز (tDCS) بر حافظه کاری کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهشی نیمه تجربی بود و از طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایشی و گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش راکودکان هفت الی 11 ساله شهرستان ارومیه در سال 1397 می باشد. به این منظور، 16 کودک با اختلال هماهنگی رشدی به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاکهای ورود و خروج به عنوان افراد گروه نمونه در نظر گرفته شدند و به صورت تصادفی منظم در دو گروه آزمایش (8نفر) و کنترل (8نفر) تقسیم شد. تحریک الکتریکی مستقیم مغز در 10 جلسه برای گروه آزمایش انجام شد. در حالی که آزمودنی های گروه کنترل چنین مداخله ای دریافت نکردند. جهت گردآوری اطلاعات حافظه کاری از آزمون ان بک استفاده شد. برای آزمون فرضیه پژوهش از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های مکرر استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تحریک الکتریکی مستقیم مغز (tDCS) بر افزایش حافظه کاری تاثیر معناداری دارد و این تاثیر تا مرحله پیگیری نیز تداوم می یابد.

    نتیجه گیری

    از این رویکرد درمانی میتوان در بهبود حافظه کاری در کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی استفاده نمود. کلیدواژه: اختلال هماهنگی رشد، تحریک الکتریکی، حافظه کاری

    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشد، افزایش حافظه کاری، تحریک الکتریکی، تست ان بک، حافظه کاری
|
  • Maliheh Moosavi, Mohammad Khabiri *, Hasan Gharagh Zandi Pages 135-151
    The aim of the present study was to study the relationship of motive for health and vitality and enjoyment with the level of adherence of female participants to sport for all (Karaj city). The research method was descriptive-correlation and survey and all women (N=650) participating in sport for all in Karaj city in 2016 formed the statistical population of this study. 243 subjects were selected as the sample according to Morgan table. Hong Yong Lin (2010) international sport participation questionnaire and Scanlan (1993) sport commitment questionnaire were used to collect data after their validity and reliability were determined. The results showed a positive and significant relationship between vitality and enjoyment (correlation coefficient R=0.376) as the first priority and motive for health (correlation coefficient R=0.216) as the second priority and adherence. Therefore, given these findings on the effect of sport for all on vitality, enjoyment and physical and mental health, especially in women as one of the pillars of social health, it is recommended that authorities should pay more attention to the priorities of vitality and enjoyment and provide more facilities for them.
    Keywords: adherence, health, motive, sport for all, vitality, enjoyment
  • Vali Ollah Kashani *, Mohammad Ali Salianeh, Asie Paran Davaji Pages 153-169

    The aim of this study was to determine validity and reliability of the Persian version of causes of re-injury worry scale. A final version of this scale in injured athletes was translated and developed based on the feedbacks provided by experts in sport sciences and 195 athletes who had experienced injury were selected by cluster random sampling method. The data were analyzed using inferential statistics (confirmatory factor analysis (CFA) and Cronbach’s alpha and intra-class correlation coefficients (ICC)) and descriptive statistics. The findings indicated good fit of the CFA model over the Persian version of this scale. In addition, Cronbach’s alpha coefficient and ICC demonstrated acceptable internal consistency and temporal validity of this scale. Proper translation and selecting a heterogeneous sample may have contributed to the good fit of the CFA model.

    Keywords: ability of opponent, causes of worry, construct validity, rehabilitation, re-injury, reliability
  • Ebrahim Abbasi, Rasol Yaali *, Farhad Ghadiri Pages 171-182
    When an athlete takes maximum advantage of his released degrees of freedom, he is called a motor elite. The aim of this study was to investigate the eliteness by combining speed constraint and explicit, errorless and analogical inference constraints. 21 physical education students (three of them were excluded from this study: 21-3=18) from Kharazmi University voluntarily participated in this study. The participants in three distinct groups (explicit, errorless and analogical inference) participated in four sessions; each season consisted of 20 blocks and each block 6 attempts so eventually they had 480 repetitions in dart throe skill. One-way ANOVA, Kruskal-Wallis, paired t test and Wilcoxon test were used to investigate the significance of the hypotheses. The results showed that implicit learning emerged as a result of the combination of the speed constraint and the constraints of all three methods (P≤0.05). Adding speed constraint to other training methods (explicit, errorless and analogical inference) makes them implicit and changes the order of the system in errorless method and increases errors. However, for a certain conclusion, subsequent studies are better using muscle activity registration to consider degrees of freedom as a criterion of eliteness. These results can help skill learners, instructors and especially physical education teachers to adopt efficient teaching methods given their time limits.
    Keywords: analogical inference, dart, degrees of freedom, dynamic systems, implicit learning
  • Niloofar Jafari Gandomani, Rasool Abedanzadeh *, Esmaeel Saemi Pages 183-197
    The aim of this study was to investigate the effect of active video games on the learning of dart throwing skill in children with autism spectrum disorder. In this semi-experimental study, 30 children with autism spectrum disorder (level 1) in Ahvaz city were purposively selected and randomly assigned to three equal groups (real practice, virtual practice, and control). Firstly, the dart throwing pretest was performed with 10 real trials. Then, the practice groups practiced for 4 sessions during 2 weeks and 30 trials (3 blocks of 10 trials) per session in the acquisition stage. After the last acquisition session, the posttest was performed by 10 trials and retention test was performed after 24 hours. Finally, the transfer test was performed with the counterbalance manner in both environments for all three groups 30 minutes after the retention test. Data were analyzed by mix analysis of variance and post hoc tests at P≤0.05 using SPSS22 software. The results showed a significant difference between the two practice groups in the acquisition stage (P≤0.01) and the virtual group had better performance than the real group. Also, the results indicated that real and virtual groups had better performance than the control group in the retention and transfer tests, and the virtual group had better progress than the real group in the mean scores of dart throwing. In general, the results showed that active video games improved performance and learning of dart throwing in children with autism spectrum disorder.
    Keywords: autism, dart, Kinect, virtual environment, X-box
  • Farnaz Torabi *, Azar Aghayari, Shaghayegh Baradaran Moti Pages 199-214

    The aim of this study was to investigate the effect of Spark activity on growth hormone level and motor skills in 4-7-year-old boys with attention deficit / hyperactivity disorder. In this quasi-experiments study, 20 children with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) were selected by multi-stage cluster sampling method from kindergartens of districts 2 and 5 of Tehran city. Then, subjects were randomly assigned to two groups: control (n=10) and experimental (n=10). The experimental group received Spark activity for 24 sessions and the control group performed their daily activities during this period. Blood samples were collected from the subjects before and after the intervention to measure the amount of growth hormone. Bruininks-Oseretsky test was used to assess motor skills. Data were analyzed using paired t test and covariance at a significance level of P<0.05. There was a significant difference between experimental and control groups in the scores of fine and gross motor skills, which were higher in the experimental group than in the control group (P=0.001). There were no significant differences in growth hormone level between the two groups (P=0.399). Based on these results, it can be concluded that one period of Spark activity can play an effective role in improving motor skills and this improvement is not associated with the level of growth hormone.

    Keywords: attention deficit, hyperactivity disorder, motor skill, Oseretsky test, Spark activity
  • Amir Dana *, Saleh Rafiee Pages 215-230
    Reaching and grasping is one of the most basic fundamental skills. The aim of this study was to address the differences of movement variability and movement smoothness in reaching and grasping in children and adults. 60 children (age range: 8-13 years old) were divided into 6 groups. The task used in the study included reaching and grasping a cube with the dimension of 3.6 cm
    3
    which provided the palmar grasp for all children. Subjects had to grasp the cube with their dominant hands and brought it near their mouth. In addition, a group of adults participated in this study (age range: 24+1.2). Participants performed 10 trials and kinematic variables including mean squared jerk, dimensionless jerk, range of motion of elbow joint, and variability in coordination pattern were calculated. One-way ANOVA was used to analyze the data in each variable. The results showed that the 13-year-old group was significantly different than adult group in the mean squared jerk and dimensionless jerk. It was observed that 8- and 9-year-old groups had significant differences with other groups in range of motion of elbow joint and variability in coordination pattern; however, there was no differences among other groups. Overall, the results showed that the growth process of reaching and grasping is not limited to the early childhood. These results were interpreted according to the development of motor control and asynchronous acquisition of kinematic variables in the process of movement skill learning.
    Keywords: grasping, movement coordination, movement smoothness, range of motion, reaching
  • Golchin Shokreh *, Fatemeh Hosseini Pages 231-246

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of transcranial direct current stimulation (tDCS) on working memory in children with developmental coordination disorder (DCD). The research method was quasi-experimental with pretest and posttest and retention with experimental and control groups. The research population consisted of children (age: 7-11 years old) in Urmia city in 2018. 16 children with DCD were selected as the sample with convenience sampling method and based on inclusion and exclusion criteria, and then were randomly divided into two groups: experimental (n=8) and control (n=8). The experimental group received 10 sessions (each session 10 minutes) of tDCS on f4 and f3 brain zones with 0.75 mA circuitry. The control group received 10 sessions of sham circuitry for 20 seconds, then the circuity was cut off, but they were not informed of this sham circuity. The data of working memory were collected using N-BACK test. The analysis of variance with repeated measurements was used to test the research hypothesis (P=0.05). The results showed that transcranial direct current stimulation (tDCS) had a significant effect on the enhancement of working memory and the effect would continue to the retention phase (P=0.05). This approach can be used to improve working memory in children with DCD.

    Keywords: developmental coordination disorder (DCD), enhancement of working memory, N-BACK test, transcranial direct current stimulation (tDCS), working memory