فهرست مطالب

بررسی های آمار رسمی ایران - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 92، بهار و تابستان 1397)

نشریه بررسی های آمار رسمی ایران
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 92، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سجاد فردوسی*، یاور بابایی صفحات 1-19
    در پی تحولات پیچیده ی اقتصادی و فنی پس از انقلاب صنعتی، تغییرات شدیدی در اندازه ی شهرها و نسبت جمعیت ساکن در آن ها حاصل شد که به دنبال آن آسیب های اجتماعی- اقتصادی و پیامدهای نامطلوب زیست محیطی از جمله تخریب و تغییر کاربری اراضی کشاورزی، آلودگی هوا، آب و خاک را به همراه داشته است. در این میان توسعه ی فیزیکی و رشد جمعیتی شهرهای ایران بسیار سریع و شتابنده عمل کرده است به طوری که در دهه های اخیر رشد و گسترش شهرها به صورت نوعی معضل یا مسئله درآمده و لزوم توجه به مسائل شهری و به ویژه مسائل کالبدی آن در قالب چارچوبی علمی، اهمیت و ضرورت یافته است. در این راستا پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ گویی به این سوال است که آیا در طی نیم قرن گذشته، رشد فیزیکی شهر شاهرود در راستای پاسخ گویی به نیازهای جمعیت و به عبارت دیگر، متناسب با جمعیت بوده است؟ اطلاعات گرداوری شده به روش اسنادی، به کمک مدلHoldern  مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتیجه ی حاصل شده از مدل Holdern بیان می دارد که طی 55 سال گذشته، حدود 48 درصد از رشد فیزیکی شهر، مرتبط به رشد جمعیت و 52 درصد رشد شهر مربوط به رشد ناموزون شهر بوده است. بنا بر این به منظور مقابله با رشد بی رویه ی شهر شاهرود و جلوگیری از تبعات جبران ناپذیر آن باید سیاست هایی را در پیش گرفت که بتواند با برنامه ریزی و مدیریت صحیح، گامی به سوی توسعه ی پایدار شهری برداشت.
    کلیدواژگان: جمعیت، شهر، روند فیزیکی، Holdern
  • جواد بهنامیان*، مرضیه ذاکر صفحات 21-37

    پایه و اساس مطالعات هیدرولوژی، داده های آماری مورد قبول بوده و این در حالی است که خلاهای پیوسته و گسسته در اغلب داده های هیدرولوژی مانند داده های تراز آب زیرزمینی که یکی از مهم ترین و ارزان ترین منابع آب به شمار می روند، به دلیل عدم اندازه گیری و ثبت آمار، حذف آمار غلط، خرابی و... اتفاق می افتد و در نتیجه براورد این داده ها ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش روش های بر پایه ی رگرسیون جهت بازسازی داده های گمشده ی مرتبط با تراز آب زیرزمینی ایستگاه های پیزومتری حوضه ی استان لرستان مورد استفاده قرار گرفته است. به این منظور پس از حذف عمدی حدود 15 درصد داده های مشاهده ای ماهانه ی چهار سال متوالی از 22 ایستگاه پیزومتری در محدوده ی الشتر، مقادیر آن ها براورد شده و با استفاده از شاخص ریشه ی مجذور میانگین مربعات خطا و درصد مدول میانگین انحراف نسبی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در نهایت نیز نتایج به دست آمده برتری رگرسیون ساده در مقایسه با سایر روش ها را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بازسازی داده ها، رگرسیون خطی ساده، رگرسیون خطی فازی، رگرسیون خطی چند متغیره، تراز آب زیرزمینی
  • زهرا بهدانی*، غلامرضا محتشمی برزادران، بهرام صادق پور گیلده صفحات 39-59
    مشکل فقر را نمی توان بدون توجه دقیق به مسئله ی توزیع درامد مورد بررسی قرار داد. در واقع مفهوم فقر به پایین ترین طبقه در رده بندی توزیع درامد، و نابرابری در توزیع درامد به تمام طبقات جامعه مربوط می شود. بر اساس توزیع درامدهایی که به طور غیرعادلانه صورت می گیرد، به منظور سنجش میزان نابرابری اقتصادی، (توزیع ناعادلانه ی درامد) شاخص های زیادی ابداع شده است. یک ابزار مهم برای سنجش میزان نابرابری اقتصادی منحنی لورنتس است. یک روش براورد منحنی لورنتس، استفاده از یک فرم پارامتری از منحنی های لورنتس روی داده ها است. در این مقاله برخی از منحنی های لورنتس پارامتری را معرفی کرده و در نهایت مدل های معرفی شده را به داده های درامد و هزینه ی سال 1395 استان خراسان جنوبی و کشور برازش داده و بهترین مدل را انتخاب می کنیم. در نهایت تابع چندک متناظر با مدل های معرفی شده را محاسبه می کنیم.
    کلیدواژگان: منحنی لورنتس، منحنی لورنتس تغییر شکل یافته، تابع چندک، شاخص های نابرابری
  • حمیدرضا نواب پور*، مرضیه نزل آبادی صفحات 61-78
    در آمارگیری های نمونه ای همواره با دو نوع خطا مواجه هستیم. خطای نمونه گیری و خطای غیرنمونه گیری. یکی از عمومی ترین خطاهای غیرنمونه گیری، بی پاسخی است. این خطا زمانی اتفاق می افتد که برخی از واحدهای نمونه ای مشاهده نشوند و یا مشاهده شوند ولی به برخی از پرسش ها پاسخ ندهند. پیش گیری کامل از این خطا امکان پذیر نیست ولی می توان آن را به طور قابل ملاحظه ای کاهش داد. بی پاسخی باعث اریبی و تورم واریانس براوردگرها و در نتیجه موجب کم دقتی آماره های آمارگیری می شود. دو نوع بی پاسخی وجود دارد. بی پاسخی واحد آماری و بی پاسخی قلم اطلاعاتی. روش های متفاوتی برای تعدیل اثر هر یک از آن ها معرفی شده است. وزن دهی و جانهی از جمله روش های تعدیل اثر بی پاسخی پس از گرداوری داده ها هستند. وزن دهی برای تعدیل اثر بی پاسخی واحد آماری و جانهی نیز برای تعدیل اثر بی پاسخی قلم اطلاعاتی به کار می روند. طرح های متعددی وجود دارند که می توان با آن ها نمونه را انتخاب کرد. طرح نمونه گیری مورد نظر در این مقاله طرح نمونه گیری دوفازی طبقه بندی است که در آن بی پاسخی رخ داده است. هدف‏‏، براورد واریانس میانگین نمونه ای در این طرح نمونه گیری با استفاده از روش براورد واریانس جک نایفی است. همچنین در قالب یک مطالعه ی شبیه سازی براوردگرهای واریانس جک نایفی برای دو براوردگر (سوم و چهارم) از چهار براوردگر معرفی شده، محاسبه می شوند و از نظر کارایی نسبی و ضریب تغییرات با هم مقایسه می شوند. مجموعه داده های مورد استفاده در این مطالعه ی شبیه سازی، داده های حاصل از طرح آمارگیری هزینه و درامد خانوارهای شهری در سال 1394‎ مرکز آمار ایران است.
    کلیدواژگان: بی پاسخی، جانهی، براورد واریانس جک نایفی، نمونه گیری دوفازی، وزن دهی
  • سراج الدین محمودیانی* صفحات 79-94
    توزیع فضایی شهرها و نیز مدیریت آن ها در ایران در چارچوب یک برنامه ی ملی صورت نگرفته است. از این رو مشکلات ناشی از رشد شتابان شهرنشینی ابعاد پیچیده ای دارد. مطالعه ی حاضر با استفاده از تحلیل داده های سرشماری به دنبال ترسیم وضعیت و تحولات شهرنشینی در ایران است. یافته ها نشان می دهد که جمعیت شهری کشور در سرشماری 1395 به 74 درصد رسیده و تعداد شهرهای کشور نیز بیش از 6 برابر شده است. تحلیل ها نشان می دهد بیش از 50 درصد جمعیت شهری کشور در شهرهایی ساکن اند که کم تر از 10 هزار نفر جمعیت دارند. یافته ها همچنین نشان می دهد حدود یک چهارم جمعیت کشور در شهرهای بزرگ ساکن هستند. سیاست گذاری ها باید بر تقویت برنامه ریزی شهری جهت نیل به توسعه ی پایدار شهری با هدف تامین رفاه برای تمامی شهرنشینان تمرکز نماید.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، نرخ رشد جمعیت شهری، شهرهای بزرگ، ایران
  • محدثه عابدی دیزناب*، محمد عباسی، ملیحه علی مندگاری صفحات 95-113
    از جمله تغییرات جمعیتی که دهه های اخیر در بیش تر کشورهای دنیا از جمله ایران در حال وقوع است، پدیده ی خانوارهای زن سرپرست است که به دلایل مختلفی رو به فزونی است. 12/1 درصد خانوارهای ایرانی در سال 1390 زن سرپرست بوده اند که این رقم در سال 1395 به 12/7 درصد افزایش یافته است. در این پژوهش با روش تحلیل ثانویه ی داده های سرشماری 1395 به مطالعه ی تطبیقی ویژگی های جمعیتی، اقتصادی و اجتماعی زنان و مردان سرپرست خانوار در کل کشور ایران به تفکیک مناطق شهری و روستایی پرداخته شده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که بیش ترین نسبت درصد خانوارهای زن سرپرست مربوط به مناطق شهری با 12/7 درصد و بیش ترین نسبت درصد خانوارهای مرد سرپرست مربوط به مناطق روستایی با 87/4 درصد می باشد. سرپرستی مردان در گروه های سنی میانی در بالاترین حد خود قرار دارد و برخلاف زنان با افزایش سن (گروه های سنی 75 سال و بیش تر) بار مسئولیت سرپرستی خانوار از دوش مردان کاسته شده است. بیش از 40 درصد زنان سرپرست خانوار، خودسرپرست بوده و به تنهایی زندگی می کنند، در حالی که این نسبت برای مردان بسیار پایین است. بیش از 70 درصد مردان سرپرست خانوار شاغل هستند، در حالی که این نسبت برای زنان 12 درصد می باشد. زنان سرپرست خانوار همچنین از سطح سواد کم تری نسبت به مردان سرپرست خانوار برخوردارند. یافته های پژوهش بیانگر آن است که میزان اشتغال و سطح سواد پایین خانوارهای زن سرپرست می تواند کیفیت زندگی این خانوارها را تحت تاثیر قرار دهد و نیاز به برنامه ریزی اصولی و به موقع جهت رسیدگی به وضعیت این خانوارها توسط سیاستگذاران و برنامه ریزان امری ضروریست.
    کلیدواژگان: سرپرست خانوار، وضع فعالیت، سطح سواد، مناطق شهری و روستایی، سرشماری 1395
|
  • Sajad Ferdowsi*, Yavar Babaei Pages 1-19
    Following the complex economic and technological changes after the industrial revolution, there was a dramatic change in the size of the cities and the proportion of the population living there which has led to socio-economic damage and adverse environmental impacts, including destruction and alteration of agricultural land use, pollution of air, water and soil. In the meantime, the physical development and population growth in the cities of Iran has been very rapid, so that in recent decades, the growth and expansion of cities has become a problem and the importance of paying attention to urban issues, especially its physical issues, has become important in the context of scientific frameworks. In this regard, the present study, with descriptive-analytic method, tries to answer this question that during the last half century, has the physical growth of the city of Shahroud been in order to the needs of population? The information gathered through documents, analyzed using the Holdern model. The result from the Holdern model states that over the past 55 years, about 48% of the city's physical growth has been related to population growth and 52% of city's physical growth has been related to city's uneven growth. Therefore, in order to cope with the unnecessary growth of the city of Shahrud and preventing its irreparable consequences, there must be policies that can lead to sustainable urban development through proper planning and management.
    Keywords: Population, city, process of physical growth, Holdern
  • Javad Behnamian*, Marzieh Zaker Pages 21-37

    The base for hydrology studies is accurate data. However, the gaps and shortage of sufficient data exist n the most hydrology data such as  underground water data as the most important and cheapest water source,  lack of  data  take places due to various reasons such as Inability to measure and faille to register statistics. Missing data or incorrect statistics, Therefore, estimating the missing data is necessary which depending on the conditions of each station may demand a specific method to yield the best solution. In this article regression methods were applied in restoring underground water contour of piezometer stations of Lorestan province. In this regards, after deliberate deletion of about 15% the monthly observation data for four consecutive years in 22 piezometer stations in Alashtar of Lorestan province, their values are estimated and assessed them through RMSE and percentage of relative deviation of mean module. Finally, the obtained results are show that the simple linear regression method outperforms other methods.

    Keywords: Reconstruction data, simple linear regression, Fuzzy linear regression, multi linear regression, groundwater level
  • Zahra Behdani*, Gholamreza Mohtashami Borzadaran, Bahram Sadeghpour Gildeh Pages 39-59
    The problem of poverty can not be considered without paying care to the topic of income distribution. In fact, the concept of poverty refers to the lowest class in the distribution of income, and inequality in the income distribution is related to all stages of society. Based on the income distributions that are unfairly priced, many indices have been developed to measure the size of inequality in the economy (wroth income distribution). The Lorenz curve is an important tool for measuring the income inequality. One method of estimating the Lorenz curve is to use a parametric form of Lorenz curve on the data. In this paper, we introduce some parameters of Lorenz curves and introduced the popular parametric models to the Iranian income and expenditure data to year 1395 and choose the best model. Finally, we calculate the quantile function corresponding to the introduced models.
    Keywords: Lorenz curve, distorted Lorenz curve, quantile function, inequality indices
  • Hamidreza Navvabpour*, Marzieh Nazlabadi Pages 61-78
    In sample surveys, we always deal with two types of errors: Sampling error and non-sampling error. One of the most common non-sampling errors is nonresponse. This error happens when some sample units are not observed or viewed but they do not answer some of the questions. The complete prevention of this error is not possible, but it can be significantly reduced. The non-response causes bias and inflation of variance of estimators, so it reduces the precision of survey statistics. There are two types of non-response, unit non-response and item nonresponse. Different methods have been introduced for adjusting the effect of each of them. Weighting adjustment and imputation are two ways of adjusting the nonresponse effect of collecting data. A weighting is used to adjust the unit non-response effect and imputation is applied to adjust the item non-response effect. There are several designs that can be used to sample them. The proposed sampling design in this paper is a stratified two-phase sampling scheme that has been categorized as non-response. The purpose is estimating variance of the sample mean estimator in this sampling design by using the Jackknife estimation variance method. also in a simulation study, jackknife variance estimators for two estimators of the introduced four estimators (third and fourth) are calculated and compared based on relative efficiency and coefficients of variation. The data set used in this simulation study is data from Household Income and Expenditure survey conducted by statistical center of Iran in 1394.
    Keywords: non-response, imputation, Jackknife variance estimation, two-phase sampling, weighting
  • Serajeddin Mahmoudiani* Pages 79-94
    The spatial distribution of cities, as well as their management in Iran, has not taken place within the framework of a national program. Hence, the problems caused by the rapid extend of urbanization have complex dimensions. The present study using analysis of census data seeks to show the status and changes of urbanization in Iran. The results show that the urban population of the country has reached to 74 percent, and the number of cities in the country has become more than 6 times. The findings also indicated that more than 50% of the country’s urban dwellers reside in relatively small towns of less than 10,000 inhabitants. Close to one fourth of the population of the country are living in large cities. Policies should focus on strengthening urban planning to achieve sustainable urban development with the goal of providing prosperity for all people in urban areas.
    Keywords: Urbanization, urban population growth, large cities, Iran
  • Mohaddeseh Abedi Diznab*, Mohammad Abbasi, Maliheh Ali Mandegari Pages 95-113
    In the recent decades, one of the demographic changes that has been taking place in most of the world countries, including Iran, is the phenomenon of females as a head of household, which has been increasing for various reasons. In 1390, 12.1 percent of Iranian households had a female head, which has been increased to 12.7 percent in 1395. Current research, by using a secondary analysis of census data (1395), is a comparative study of the demographic, economic and social characteristics of men and women heads of households in the whole country of Iran in different parts of urban and rural areas. The findings indicate that the highest proportion of female heads links with urban areas (12.74%) and the highest proportion of male heads is related to rural areas (87.77%). The study shows that male heeds in middle age groups have the highest frequency; in contrast to women, the burden of household care has decreased among men by aging (age groups of 75 and older). Moreover, more than 40 percent of female heads of household are also in charge of themselves and they are living alone, while this ratio is lower for men. More than 70 percent of male heads of household are employed, whereas this ratio is 12 percent for women. Besides, the literacy ratio of female heads is lower than males. Findings of the research show that the level of employment and low level of literacy of the female households can affect the life quality of these households; furthermore, it is important for policy makers and decision makers to plan properly and timely to deal with the condition of these households.
    Keywords: Head of household, activity condition, literacy, urban, rural areas, 1395 census of Iran