فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 76 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدحسین افشردی، غلام رضا نوشادی* صفحات 5-26

    محیط جنگ های آینده با کاربرد قدرت حجیم و انبوه هوایی و استفاده از سلاح و مهمات هوشمند احاطه شده است، این امر با توجه به پیشرفت و سبقت دشمنان ما در زمینه تکنولوژی آفند هوایی به منظور کسب حاکمیت یا برتری هوایی، مقابله و پدافند هوایی موثر در برابر آن را با پیچیدگی و دشواری های قابل توجهی مواجه نموده است.
    یکی از شاخصه های حاکمیت ملی و استقلال هر کشوری برخورداری از راهبردهای بومی (خود نوشته) و نه تجویزی توسط بیگانگان می باشد، بر این مبنا برخورداری نیروهای مسلح کشورمان از راهبرد دفاعی و نظامی کار آمد و بومی به عنوان یک توانمندی بسیار موثر در امر دفاع از ضرورتی مضاعف برخوردار می باشد.
    این مقاله سعی دارد در راستای درک این ضرورت و تامین بخشی از این نیاز بامطالعه و مداقه در مشخصات و ویژگی های جنگ آینده و بررسی نقاط قوت و ضعف ارتش آمریکا، تهاجم نظامی این کشور به جمهوری اسلامی ایران، باهدف اشغال سرزمین خوزستان به عنوان منطقه حساس ژئوپلیتیکی کشور را فرض گرفته و در حوزه ی نظامی (مقابله با آفند هوایی) اقدام به اتخاذ راهبرد پدافند هوایی صحنه ی عملیات خوزستان نماید.

    کلیدواژگان: راهبرد نظامی، صحنه ی عملیات، تهدید هوایی، پدافند هوایی
  • ارسطو توحیدی، محمد عزیزی*، شاهین دانشور صفحات 49-78

    تفکر راهبردی صرفا واژه ای جایگزین برای آنچه زیر چتر مدیریت راهبردی قرار می گیرد نیست ، بلکه روش ویژه ای از تفکر با ویژگی های معین و قابل تمیز است ، تفکر راهبردی ترکیبی از فرایندهای به کارگیری بصیرت و نوآوری است که حاصل آن عبارت خواهد بود از چشم انداز یکپارچه سازمان. این تحقیق به بررسی نقش تفکر راهبردی در ارتقاء توان رزمی با تاکید بر عوامل نامحسوس توان رزمی که شامل عوامل فردی و سازمانی است می پردازد. هدف اصلی تحقیق، بررسی نقش تفکر راهبردی در ارتقاء توان رزمی سازمان های نظامی می باشد. بدین منظور بر اساس ادبیات تهیه شده برای تفکر راهبردی یک مدل، استنتاج و سپس با استفاده از روش تحقیق که از نوع پیمایشی، توصیفی و تحلیلی است در معرض آزمون قرار می گیرد. جامعه آماری تحقیق را دانشجویان ورودی سال تحصیلی 93-92 دانشگاه عالی دفاع ملی به تعداد 90 نفر تشکیل می دهند. نتایج حاصله از این تحقیق ارتباط نزدیکی بین تفکر راهبردی و توان رزمی وجود دارد ازجمله اینکه تفکر مفهومی، تفکر سیستمی و آینده نگری که از عناصر تفکر راهبردی هستند همگی با اندازه های مختلف بر روی عناصر فردی و سازمانی توان رزم موثر بوده و باکم و زیادشدن آن ها، توان رزمی به همان میزان تحت تاثیر قرار می گیرند چراکه تفکر راهبردی مسیر آینده را با همه اجزاء آن موردتوجه قرار داده و از میان راه های مختلف گزینه برتر را انتخاب می نماید.

    کلیدواژگان: تفکر راهبردی، توان رزمی، آینده نگری، تفکر سیستمی، انگیزه، رهبری
  • عزت الله معتمدیان*، محمد نوری صفحات 79-96
    کشور جمهوری اسلامی ایران از موقعیت بسیار حساس و راهبردی در منطقه خاور میانه برخوردار است. ماموریت ارتش جمهوری اسلامی ایران پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی ایران است و این مهم نیازمند آمادگی رزمی و داشتن توان رزم برای خنثی کردن تهدیدات است از این رو شناسایی زیر عوامل برترساز توان رزم آجا و چگونگی کاربرد آن ها امری با اهمیت است؛ بنابراین هدف اصلی این مقاله شناسایی زیر عوامل برتری ساز با رویکرد تهدیدات ناهمطراز است.عوامل و زیر عوامل ممکن از منابع و تحقیقات گذشته در این رابطه و هم چنین مشاهده اسناد، مدارک و مصاحبه جمع آوری شده است. سپس با استفاده از مصاحبه با صاحب نظران و خبرگان غربال گری و در مرحله بعد به منظور استاندارد سازی و دسته بندی و تعیین درجه اهمیت آن ها با تنظیم پرسش نامه از نمونه آماری کسب نظر و در نتیجه زیرعوامل برترساز شناسایی و دسته بندی شده است. نتایج حاصله از این مقاله نشان می دهد که آجا از نظر زیر عوامل برتری ساز توان رزم در موقعیت بسیارخوبی قراردارد.بنابراین با تقویت و توسعه، زیر عوامل برتری ساز شناسایی شده دراین مقاله می توان کاستی های موجود در زمینه عوامل فیزیکی را به خوبی جبران نمود و در مجموع توان رزم آجا را ارتقاء داد.
    کلیدواژگان: عوامل برتری ساز توان رزم، زیرعوامل برتری ساز، نبرد ناهمطراز، جنگ نامتقارن
  • محمدابراهیم دانشمندی*، هادی جمشیدیان صفحات 97-116
    در مقاله حاضر  که باهدف تبیین مبانی و مولفه های الگوی دستور نظامی در سطح نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. سعی بر آن شده تا نقش دستور ازلحاظ مبنا موردبررسی قرار گیرد. دستور در تمامی سازمان ها و به خصوص در نیروهای مسلح، نقش به سزایی را ایفا می کند. با توجه به اهمیت موضوع، تلاش گردیده تا مبانی تعیین شده، پس از تعیین مدل مفهومی و روایی، توسط خبرگان و هم چنین به صورت داده های تحقیقی از طریق پرسش نامه، مصاحبه با فرماندهان عالی رتبه و جلسات و مطالعات کارگروه خبرگی استخراج گردد. برای تدوین مبانی از روش های توصیفی موردسنجش و برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی، آزمون، تحلیل واریانس با نرم افزارهای EXCEL و SPSS19 استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق مبانی در دو مرحله موردبررسی قرارگرفته و با یازده نفر از فرماندهان عالی رتبه مصاحبه شده و یافته های به دست آمده با روش کیفی تحلیل گردیده است. برای اعتباربخشی به مبانی تعیین شده برای دستورات نظامی و تائید نتایج از نظرات متخصصان استفاده گردیده. نتایج حاصل حاکی از چهار عامل تعیین کننده مبانی الگوی دستور نظامی در نیروهای مسلح ج.ا.ا عبارتند از: 1- شرع 2- عقل 3- قانون 4- ماموریت سازمان که نقش به سزایی را در دستورهای نظامی دارند و مورد تائید قرارگرفته اند. درنهایت نتیجه ی تحقیق بر اساس مستندات ارزشی نظام جمهوری اسلامی، ازجمله قرآن، احادیث و روایات ائمه (علیه السلام)  ، فرمایش های رهبر کبیر انقلاب حضرت امام خمینی (رحمت الله علیه)، فرماندهی معظم کل قوا حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی)، مستندات قانونی، قوانین عادی و آئین نامه انضباطی نیروهای مسلح موردبررسی قرارگرفته و به صورت مدل، ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: مبانی، الگو، شرع، قانون، دستور، مستندات، عقلایی، سازمان، نیروهای مسلح، ماموریت
  • حسین دری، حسن عباس زاده*، یحیی نقی زاده صفحات 117-138

    یکی از مولفه های مهم قدرت، توان اقتصادی یک کشور می باشد. و کشورهای دارای توان اقتصادی بالا، توانایی دارند در سایر معادلات بین المللی و منطقه ای تاثیرگذار باشند. از طرفی همواره استفاده از ابزارهای اقتصادی موردتوجه کشورهای سلطه گر بوده است. دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران نیز همواره جهت ضربه زدن به این نظام، از تحریم، تهدید و جنگ اقتصادی استفاده کرده اند. اگرچه هدف این تحریم ها بهانه های واهی همچون دفاع از حقوق بشر و یا جلوگیری از دستیابی به انرژی هسته ای عنوان می گردد، اما درواقع دشمنی این قدرت های استکباری با مردم و آرمان های انقلاب اسلامی ایران باعث وضع محدودیت های اقتصادی علیه کشور جمهوری اسلامی ایران شده است. دفاع اقتصادی که مولفه های بازدارندگی، قدرت مقابله و توانمندی اقتصادی را شامل می شود، جهت مقابله با تهاجمات اقتصادی دشمن طرح می گردد و باعث ساختن بنیانی قوی برای مقاومت در مقابل تکانه های خارجی می گردد.مجموعه بیانات مقام معظم رهبری و اسناد کلانی که از سوی ایشان ابلاغ گردیده اند، خصوصا سند اقتصاد مقاومتی و سند تولید ملی، به عنوان گنجینه ای گهربار از راهبردها و راهکارهای ارزشمند برای دفاع اقتصادی می باشند. این تحقیق باهدف تدوین راهبردهای دفاع اقتصادی از منظر مقام معظم رهبری و با روش داده بنیاد انجام شده است و با استفاده از مجموعه بیانات مقام معظم رهبری و اسناد ابلاغی از سوی معظم له (جامعه و نمونه آماری)، ضمن ارائه الگوی دفاع اقتصادی، راهبردهای دفاع اقتصادی را که عبارتند از: حمایت از تولید ملی،گسترش اقتصاد مردم بنیان، رشد بهره وری عوامل تولید، خودکفایی، گسترش اقتصاد دانش بنیان و توسعه صادرات تدوین کرده است.

    کلیدواژگان: راهبرد، دفاع اقتصادی، رویکرد داده بنیاد، رهنمودهای مقام معظم رهبری
  • احمد مهربان* صفحات 139-162

    امروزه تهدیدها به سمت تهدیدهای نرم سوق پیدا کرده است. تهدیدهای نرم به دلیل کم هزینه تر بودن، تاثیر بر عوامل نرم افزارانه حوزه اقتدار ملی، استفاده نکردن از روش های خشونت آمیز و... بیش ازپیش موردنظر دشمنان انقلاب اسلامی است. آنچه مسلم است در مبحث پیش گیری و مقابله با تهدیدات آسیب شناسی مدنظر قرار می گیرد. در این نوشتار رابطه آسیب و تهدید به صورت عام و به طور خاص با نگاه به قطعنامه تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران بررسی گردیده است. در فرآیند این بررسی که با هدف تبیین رابطه آسیب ها و تهدید های امنیت ملی با نگاه به تحریم های صورت گرفته علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و با روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است، بنا به ضرورت در ابتدا به تعاریف و مفاهیم واژه های امنیت، تهدید، آسیب و آسیب شناسی پرداخته شده است. سپس تاریخچه تحریم های استکبار علیه جمهوری اسلامی ایران در جهت روشن شدن فرآیند این تحریم ها و آثاری که هم بر کشور تحریم شونده و هم بر تحریم کنندگان داشته و دارد پرداخته است و با توجه به تعاریف و مفاهیم کلیدواژه های بحث تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک تهدید خارجی برای کشور و آسیب ها زمینه و بستر پیدایش و تاثیر تهدید می باشند به بررسی آسیب ها و پارادایم های مقابله با تهدیدات در این حوزه پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تهدید، آسیب، آسیب شناسی، امنیت، امنیت اقتصادی، تحریم اقتصادی
  • محسن رسنمی*، عبدالرضا فرجی راد، لیلا مدبر، ایرج شاهوردی صفحات 163-184
    روابط خارجی بین دو کشور ایران و عربستان پس از پیروزی انقلاب تاکنون همواره با نوساناتی توام بوده است. به گونه ای که اگر نگاهی به این روابط داشته باشیم می توان سیر تعامل تا رقابت را در دوره های مختلف برای آن متصور بود. به منظور انجام علمی پژوهش، با هدف تدوین سناریوهای سیاسی متاثر از روابط خارجی ایران و عربستان پس از تحولات منطقه عربی(1391) تا بازه زمانی 1404 هجری شمسی، تحقیق حاضر به این سوال پاسخ می دهد که: مهم ترین سناریوهای سیاسی متاثر از روابط خارجی ایران و عربستان پس از تحولات منطقه عربی تا سال 1404چیست؟ بنابراین تحقیق از حیث هدف، کاربردی اما از حیث ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی می باشد. و جامعه آماری مورداستفاده خبرگان و صاحب نظران بوده که در گام اول با نظر 12 نفر از نخبگان عوامل مهم در روابط خارجی ایران و عربستان احصا شده و در ادامه با توجه به آنکه نحوه تجزیه وتحلیل داده ها از نوع کمی بوده، عوامل احصایی بین 22 نفر از صاحب نظران حائز شرایط در پرسشنامه موردسنجش قرار گرفت. که سناریوی محتمل به صورت زیر می باشد: اختلاف ایران و عربستان در ایدئولوژی اسلامی انقلاب در دهه آینده پابرجا خواهد ماند.،تنش ها در روابط دو کشور ایران و عربستان با توجه به اوضاع منطقه، در دهه آینده افزایش پیدا خواهد کرد.، با اجرایی شدن برجام(دی ماه 1394)، نگرانی های عربستان از نفوذ منطقه ای و جهانی ایران افزایش خواهد یافت و عربستان را وادار به کنش های متفاوت خواهد کرد.، اختلافات ایران و عربستان در سطح ژئوپلیتیکی در بحرین، عراق در دهه آینده ادامه می یابد.
    کلیدواژگان: تحلیل روند، سناریو، مفهوم قدرت، تحولات منطقه عربی، روابط خارجی
  • سعید علوی *، سید عباس عراق چی صفحات 185-212

    با توجه به ابهامات و متغیرهای فراوان اثرگذار بر میادین تصمیم گیری، استفاده از روش های مبتنی بر ریاضیات و سیستم های خبره نظیر روش نقشه های شناختی فازی راهکار نوینی برای شفاف تر کردن محیط غبارآلود حاکم بر تصمیمات راهبردی می باشد. هدف این تحقیق واکاوی و شبیه سازی کنشی کنشگران موثر بر بحران یمن با استفاده از ابزار نوین تحلیلی نقشه شناخت فازی است. لذا ابتدا عوامل کلیدی موثر بر بحران یمن و سپس مفهوم و کارکرد نقشه شناختی فازی به عنوان روش تسهیل کننده تصمیم و تحلیل سیستم ها واکاوی شد این پژوهش ازنظر هدف کاربردی- اکتشافی و نوع روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است و بر اساس مطالعات جامع، جلسات پنل خبرگی و پرسشنامه های نیمه باز، مبادرت به شناسایی، اولویت بندی متغیرهای موثر بر بحران یمن شده و با کمک ابزارهای تجزیه وتحلیل آماری همبستگی پیرسون، واریانس فریدمن، ضریب آلفای کرونباخ و نقشه شناخت فازی، روابط و کنش عوامل شناسایی و شبیه سازی شد. همچنین پایایی و روایی پرسشنامه از طریق تایید خبرگان و محاسبه آلفای کرونباخ(0/78) تضمین شد.بر این اساس نیروهای موثر بر بحران یمن مشتمل بر 20 عامل شد که در قالب یک مدل مفهومی برهم کنش این عوامل بازنمایی شد و مشخص شد که هیچ یک از عوامل موثر بر محیط راهبردی بحران یمن دارای نقش تامه نبوده و سناریوهای متعددی در آینده بحران یمن قابل شبیه سازی است لیکن مهم ترین عامل موثر بر بحران یمن نیروهای مردمی و یمنی از هر دو طیف می باشند که بدون لحاظ کنش آن ها پایان پایداری بر این بحران قابل شناسایی نیست.

    کلیدواژگان: محیط راهبردی، بحران یمن، روند، کنشگران، نقشه شناخت فازی
  • مهدی خیراندیش، داود غفوری* صفحات 231-232
    موضوع شایستگی فرماندهان راهبردی در مواقع بحرانی می تواند به عنوان یکی از مهم ترین دغدغه های اصلی حوزه دفاعی مطرح باشد. ارتش ها همواره نیازمند بهره گیری از فرماندهانی اند که واجد ویژگی های خاصی هستند. هدف این پژوهش طراحی الگوی سنجش شایستگی فرماندهان ارشد نهاجا با رویکرد جنگ های ناهمتراز می باشد. در بخش مبانی نظری به توان رزمی، شایستگی و جنگ های ناهمتراز پرداخته شده است. نوع تحقیق بر اساس هدف، توسعه ای کاربردی است. روش تحقیق بکار رفته در این تحقیق، آمیخته متوالی از نوع اکتشافی بوده و به لحاظ زمانی مقطعی می باشد. ابتدا الگوی مفهومی با بررسی ادبیات تحقیق و مصاحبه با 15 نفر از خبرگان نهاجا (با روش نمونه گیری گلوله برفی و تحلیل محتوا) ارائه گردید. سنجش الگو با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی در یگان های مرکز، انجام و سپس سوالات و الگوی مفهومی پژوهش با نرم افزار اسمارت پی ال اس مورد آزمون قرار گرفت. علاوه بر ارائه رتبه بندی کلیه مولفه های تحقیق (15 مولفه) در الگوی نهایی، ابعاد فردی، مرتبط با سازمان نظامی و محیط، بین فردی و بینشی رتبه اول تا چهارم را به خود اختصاص دادند. در پایان پیشنهاد هایی کاربردی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: الگوی سنجش شایستگی، فرماندهان ارشد نهاجا، جنگ ناهمتراز، ابعاد شایستگی ها
  • قاسم انوری* صفحات 233-258
    یکی از اقدامات مهم در پیاده سازی سیاست های کلی پدافند غیرعامل، شناخت موانع پیش رو می باشد. مسئله این تحقیق نبود شناخت و تصویری روشن از موانع پیاده سازی سیاست های فوق تعیین شده و به دنبال پاسخ دادن به این که موانع اصلی پیاده سازی سیاست های کلی پدافند غیرعامل در سازمان های دولتی کدامند؟ و هریک از عوامل اثرگذار از چه اولویتی برخوردار است؟ می باشد. بر این اساس تحقیق از حیث هدف کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی/ پیمایشی و از منظر روش آمیخته(کمی و کیفی) است که با مرور ادبیات موضوع و با بهره گیری از آراء صاحب نظران و کارشناسان و با استفاده از تکنیک دلفی 22 متغیر به عنوان موانع اثرگذار بر پیاده سازی این سیاست ها شناسایی و بر اساس آن پرسشنامه طراحی شده  بر روی نمونه ای هدفمند متشکل از 43 نفر از خبرگان و صاحب نظران موضوع، بررسی شد.جهت شناسایی و رتبه بندی موانع پیاده سازی از آزمون های باینومیال و واریانس فریدمن استفاده شد. یافته ها، وجود 17 عامل ازجمله ضعف در تهدیدشناسی، پایین بودن سطح نگرش مثبت در مدیران نسبت به پدافند غیرعامل ، پایین بودن تعهد و باور مدیران عالی به سیاست ها، ضعف در الزامات قانونی، نارسایی در ساختار سازمانی، کمبود منابع و امکانات و قرار نگرفتن در ردیف اولویت های راهبردی دولت ها را به عنوان مهم ترین موانع پیاده سازی سیاست های یادشده مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سیاست های کلی، پدافند غیرعامل، رتبه بندی، عوامل اثرگذار، پیاده سازی
  • حسن مفخمی *، حیدر علی نیرومند صفحات 259-280

    امتیازات ژئوپلیتیک ازیک طرف و ارکان قدرت ملی از طرف دیگر می تواند در تبدیل عناصر بالقوه ژئوپلیتیک به مجموعه عناصر بالفعل قدرت ملی برای دستیابی به دفاع ملی موثر باشد . کشور جمهوری اسلامی ایران به دلیل برخورداری از پایه های اساسی ژئوپلیتیک و دو عامل انسانی و ایدئولوژی اسلامی توانسته به شکلی مثبت و کارآمد درصحنه سیاست بین المللی وارد گردد. در این مقاله محقق با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به شناسایی عوامل ژئوپلیتیک تاثیرگذار بر قدرت ملی کشور جمهوری اسلامی ایران پرداخته ،سپس با تبیین هر یک از نقش ها آن ها را اولویت بندی نموده  و نهایتا مشخص شد کدام یک از عوامل احصاء شده در افزایش قدرت ملی جمهوری اسلامی ایران تاثیر بیشتری دارد که در این صورت هدف از تشکیل جمهوری اسلامی ایران که برگرفته از آموزه های دینی ما ، منویات معمار کبیر انقلاب اسلامی(رحمه الله علیه) و بزرگ پرچم دار جهان تشیع رهبر معظم انقلاب اسلامی(مدظله العالی) است محقق خواهد شد .

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، قدرت ملی
  • داود آقا محمدی، علی اکبر حسن ونذ* صفحات 281-304

    این مقاله از نوع کاربردی با عنوان ابعاد و مولفه های چابک سازی سازمانهای نظامی است. که به روش مورد- زمیته ای انجام گرفته . هدف تحقیق شناخت ابعاد و مولفه های چابک سازی سازمانهای نظامی است. که از طریق پاسخ به سوال زیر در صدد دستیابی به آن هستیم: ابعاد و مولفه های چابک سازی سازمانهای نظامی کدامند؟ پس از تجزیه و تحلیل آمار ناپارامتریک با استفاده از رابطه بین دو متغیر کیفی (آزمون کای دو) به بررسی استقلال بین دو متغیر کیفی پرداخته شده و با رد شدن فرضیه استقلال همبستگی متغیرها اثبات شده است. این تحقیق با ارسال پرسشنامه به 118 نفر جامعه نمونه.از 750 نفر جامعه آماری که به روش تصادفی طبقاتی انتخاب شده اند. که در این تحقیق ابعاد چابکی به دو بعد فیزیکی و غیر فیزیکی که بعد غیر فیزیکی شامل: مولفه های نیروی انسانی، ساختار سازمانی، نوآوری و خلاقیت، فرماندهی و کنترل و بعد فیزیکی شامل فناوری تقسیم شده است

    کلیدواژگان: چابک سازی، سازمانهای نظامی، مولفه های چابکی، ابعاد چابکی
  • سورنا کیانی*، سعید صادقی صفحات 305-328
    اکثر مکاتب مادی و ادیان الهی، بسته به نوع جهان بینی و میزان درک خود از اهداف زندگی بشر و رابطه آن با جهان هستی، پایان تاریخ را حرکت به سمت و سوی ایجاد وحدت در بین اقوام و ملل مختلف جهان؛ و در اصطلاح جهان شمولی و جهانی شدن می دانند. مکتب لیبرال-دمکراسی با اصالت دادن به امانیسم و اولویت بخشی به حصول خواسته های مادی انسان؛ به طرح اهم نظریه های خود در خصوص جهانی شدن نظریه های فرانسیس فوکویاما و ساموئل هانتینگتون پرداخته است. لیکن، اسلام ناب محمدی (صلی الله علیه وآله وسلم) بر اساس وعده های محتوم الهی در بسیاری از آیات نورانی قرآن کریم، و به استناد احادیث متواتر از معصومین (علیهم السلام) اعتقاد به ظهور منجی الهی در آخرالزمان و تشکیل حکومت جهانی مهدی (عج) دارد. هدف این مقاله آن است، تا ضمن در نظر گرفتن اوضاع فرهنگی محیط بین الملل، به تبیین میزان موفقیت نظریه های فرهنگی غرب و اسلام در رابطه با جهانی شدن و وظایف جمهوری اسلامی ایران در راستای تحقق جهانی شدن اسلام ناب محمدی بپردازد. این تحقیق از نوع کاربردی است و با رویکرد آمیخته کمی و کیفی از روش های توصیفی تحلیلی و زمینه ای موردی استفاده شده و بدون دخالت استنتاج های ذهنی محقق؛ به توصیف و تحلیل آنچه که هست پرداخته شده است. جامعه آماری این تحقیق حدود 280 نفر از صاحب نظران و خبرگان هستند که با توجه به محدودیت حجم جامعه آماری (حدود280 نفر) از فرمول کوکران برای تعیین حجم نمونه آماری استفاده شد. ابزار اندازه گیری اطلاعات در نظرسنجی از جامعه آماری، پرسش نامه بوده و گردآوری اطلاعات با روش کتابخانه ای انجام گرفته است. نتایج نشان می دهد جهانی شدن با رویکرد اسلام رویکردی واقعی است و ج.ا.ا. نیاز برای آن در محیط ملی و فراملی تلاش کند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، محیط بین الملل، اهم نظریه های فرهنگی
|
  • M Afshordi, Gh Nooshadi * Pages 5-26

    Future wars will be characterized by massive use of air forces and related smart weapons.Accordingly, considering the superiority of our enemies in aerial offensive weapons, air defense gains an especial importance to maintain an effective counteract and aerial superiority.
    On the other hand, designing domestic strategies of defense is a critical element in national government and independence. Therefore, equipping   our armed forces with domestic and functional strategies would be an effective step toward further empowerment of these forces.
    This paper aims to formulate a battlefield air defense strategy, assuming a military raid, by US army, on Khoozestan province as a strategic part of country, and regarding the features of future wars, US army weaknesses and strengths.

    Keywords: Military strategies, Battlefield, Air threat, Air defense
  • A Tohidi, M Azizi *, Sh Daneshvar Pages 49-78

    Strategic thinking is not just an alternative to what's under strategic management umbrella، But rather a special method of thinking with certain characteristics and recognizable.)Mintzberg, 2009: 65) Strategic thinking is a combination of processes of insight and innovation The result is the integrated vision of the organization. The main objective of the research is to investigate the role of strategic thinking in promoting the combat capability of military organizations with an emphasis on the intangible factors of combat power (individual and organizational). Based on theoretical foundations, the conceptual model of the research is drawn up. The questions of the questionnaire were designed according to the factors and indicators of the conceptual model and after analyzing the sample population using the combination research method (pepticism and descriptive-analytical), it was analyzed. The statistical population is 110 people and the results of the research are applied. The results of this study indicate that there is a close relationship between strategic thinking and combat power. Conceptual thinking, system thinking, and futurism, which are elements of strategic thinking And vary in size on individual and organizational elements of combat power And as their strength increases, combat power is equally affected, Because strategic thinking focuses on the future direction with all its components and chooses the best option through different ways.

    Keywords: Strategic thinking, combat power, Military Organizations, system thinking, motivation, leadership
  • E Motamedian *, M Nouri Pages 79-96
    Islamic Republic of Iran has a high strategic and critical status in Middle East. The mission of I.R. Iran armed forces is to protect its independence, territorial integrity, and political system. Fulfilling such a mission will require combat readiness against counteract threats, and therefore, assessing factors and sub-factors of combat superiority, and their methods of application is an important task. Accordingly, this paper aims to assess these sub-factors with an asymmetric  threats approach. Factors and sub-factors are gathered from existing literature via document reviews, and interviews. Gathered data has been standardized and categorized by screening based on their importance. Results show that I.R. Iran armed force is in a good condition according to superiority sub-factors. Hence, by reinforcing sub-factors, it is possible to reach a higher combat readiness.
    Keywords: Superiority sub-factors, asymmetric wars
  • M.E Daneshmandi *, H Jamshidiyan Pages 97-116
    This paper aims to assess fundamental role of an order. Orders are playing a crucial role in any organization, especially in military ones. Based on the importance of this subject, we tried to extract a conceptual framework and related data using opinions of elites, interviews, focus groups and questionnaires. Descriptive methods are applied to codify principles; and descriptive and analytical statistics, especially variance analysis, is applied to analyze data extracted from questionnaires. SPSS 19 and Excel are soft wares used for statistical analysis.  Extracted principles are assessed in two steps by interviewing 11 senior commanders and results are analyzed using qualitative methods. Opinions of elites are used to validate these principles. Results show that orders in I.R Iran armed forces are rooted in four determinative factors, namely: 1. Sharia, 2.wisdom, 3. Law, and 4. Organizational Mission. Finally, in conclusions, a model is presented based on valued documents of I.R. Iran, including Quran, Hadith, quotes of Imam Khomeini, orders of I.R. supreme leader, laws, and armed forces disciplinary regulations.
    Keywords: principles, Pattern, Sharia, Law, Documents, Reasonable, Organization, Armed Forces, Mission.
  • H Abasszadeh *, Y Naghezadeh, H Dorri Pages 117-138

    One of the important components of power is the economic power of a country. And rich countries have the ability to influence other international and regional equations. On the other hand, the economic components of the dominant countries have always been used. The enemies of the holy system of the Islamic Republic of Iran have also used sanctions, threats and economic wars to hit this system. Although the purpose of these sanctions is blatant pretexts like the defense of human rights or the prevention of access to nuclear energy, in fact the hostility of these austerity powers with the people and the ideals of the Islamic Revolution of Iran has created economic restrictions against the republic Islamic Republic of Iran. Economic defense that incorporates deterrence, power of response and economic capability, is designed to counteract the economic invasion of the enemy and provides a strong foundation for resisting external impacts. The collection of statements made by the Supreme Leader and the extensive documents communicated to him, in particular the document of resistance economy and the national production document, are a treasure of valuable strategies and strategies for economic defense. This research was conducted with the aim of developing economic defense strategies from the point of view of the Supreme Leader and in the basis of the grounded theory method. Using the set of statements of the Supreme Leader and the documents communicated by the Supreme Leader (society and statistical sample), while presenting the model of economic defense, Economic defense strategies are: support for national production, the expansion of the people's economy, the growth of the productivity of production factors, self-sufficiency, the development of knowledge-based economy and export development.

    Keywords: strategy, economic defense, Grounded Theory, Supreme Leader&#039, s Guide
  • A Mehraban * Pages 139-162

    Today, threats are tended to exercise soft power. Soft threats are more desirable since their much less costs, their effects on soft elements of national authority, application of non-violent methods and so on. Therefore, it’s obvious that pathology would be a matter of importance in preventing and confronting with such threats. In this essay, the relation between pathos and threats is studied both generally, and especially in the case of sanction resolutions against I.R. Iran. In the first step of this process, terminology of research (terms like security, threat, pathos and pathology) are defined; and then, a review of the history of sanctions against I.R. Iran is presented to clarify the impacts of sanctions on the countries on both sides. Finally, regarding the terminology, and assuming sanctions as a threat for Iran, pathos and paradigms of confronting them is discussed.

    Keywords: Threat, Pathos, Pathology, Security, Economic Security, Sanctions
  • M Rostami *, A.R Faraji Rad, L Modaber, I Shahverdi Pages 163-184
    lations between Iran and Saudi Arabia after the revolution has always been associated with fluctuations. In order to conduct scientific research, with the aim of formulating political scenarios under the influence of external relations, Iran and Saudi Arabia following the developments in the region Arabic (1391) to the period from 1404 Hijri, research to answer the question that the most important political scenarios affect relations Iran and Saudi foreign Arabic region to the year 1404 after changes mean? Therefore, research in terms of goal, but in terms of the nature of the application and descriptive - analytic. And the statistical experts and scholars that the first step by the 12 members of the elite important factor in foreign relations, Iran and Saudi reckon and then according to the method of analysis of data from quantitative factors Ehsai between 22 experts qualified in the questionnaire were assessed. The scenario is as follows: The dispute between Iran and Saudi Arabia in the Islamic revolutionary ideology in the next decade will be maintained. Tension in relations between Iran and Saudi Arabia with regard to the situation in the region, in the next decade will increase., With implementation Brjam (January 1394), concerns about Saudi influence regional and global Iran will increase and Saudi Arabia are forced to act differently will., between Iran and Saudi Arabia in the geopolitical Bahrain, Iraq over the next decade continues.
    Keywords: Trend Analysis, scenarios, the concept of power, regional developments Arabic, external relations
  • S.A Araghchi, S Alavi * Pages 185-212

    Biven the ambiguity of the many variables influencing the decision making fields, based on mathematical methods and expert systems such as fuzzy cognitive maps a new strategy for more transparent procedures governing the dusty environment is intelligence strategic decision. The aim of this study was to analyze and simulate effective action on the crisis in Yemen actors using the new tools of analysis fuzzy cognitive map. Expertise Panels and Semi-open questionnaire, attempting to identify, Elemnets and their prioritize the variables affecting the Yemeni crisis and with the help of analysis tools of statixtical correlation, Friedman ANOVA, Cronbach's alpha coefficient and fuzzy cognitive map, relationships and interaction factors identified and shown.
    Contributing forces in Yemen crisis including twenty in the form of a conceptual model of the interction of these factors was found. None of the factors affecting the strategic environment of the crisis in Yemen has not totality role. Several scenarios can be replicated in the future is the crisis in Yemen But the most important factor affecting the crisis in Yemen is the Yemeni Popular Forces. Analysis shown that there is no no sustainable end to the crisis is not identifiable with out considering all factors specially the whole yemenis will.

    Keywords: strategic environment, the crisis in Yemen, trends, actors, fuzzy cognitive map
  • M Khayrandish, D Ghafoori * Pages 231-232
    The Subject of competency strategic commanders and managers in times of crisis and unpredictable situations, can be used as one of the most important issues by the source is defense. Army in any country, they need to take advantage of that qualified commanders, merits and special features. The purpose of this research is to design a measurement pattern of the competency of IRAIF’s senior commanders with asymmetric warfare approach. In this study the theoretical foundations, the issue of fighting power, competency models, as well as matters of war and Asymmetric warfare and its associated properties have been investigated. The study was based on objective, applied development. The method used in this study is mixed and also in terms of time period. In the first phase, a conceptual model regarding the issue of competence commanders with the corresponding process (review of literature, interviews and gaining opinions of 15 experts with snowball sampling, and use content analysis and is provided. In the Measurement of the population living in the centeral units stratified random sampling were carried out, is described the research data and analysis of data provided by the questionnaire, the subjects were gathered, discussed. And assumptions and conceptual model was tested through software Smart PLS. After the test, In addition to providing rating of all research components (15 components), individual aspects, related to the organization, interpersonal and insight in order of priority were the first to fourth. Finally, some applied suggestions presented.
    Keywords: Competency measurement pattern, Senior Commanders of IRIAF, Asymmetric warfare, Dimensions of competencies
  • Gh Anvari * Pages 233-258
    One of the important steps in the implementation of overall  policies of passive defense in Govermental  Organizations is the recognition of barriers.This research is applied in terms of purpose and in terms of data collection method, it is descriptive / survey and in terms of mixed method (quantitative and qualitative).
    The issue was not the knowledge of obstacles to the implementation of general policies of passive defense. Two research questions are: What are the main obstacles to implementing the general policy of over-protective defenses in government agencies?And what is the priority of the effective factors.
    Using the theoretical bases of experts' opinions and using the Delphi technique, 22 variables were identified as factors influencing implementation of these policies. Then a questionnaire was designed and implemented with a targeted sample of 43 people.
    Binomial and Variantsifreadman tests were used to identify the barriers of implementation. The findings show the existence of 17 factors as barriers Including: Weakness in threatening, The poor attitude of managers to passive defense , Weakness in commitment and commitment to policies, Weakness in legal requirements, Disproportionate organizational structure, Lack of resources and resources, Not Priority.
    Keywords: Passive Defense, general policies, ranking, implementation, Effective factors
  • H Niroumand, H Mofakhami * Pages 259-280

    Geopolitical advantages on the one hand and the pillars of national power on the other hand can be effective in transforming potential geopolitical elements into a set of actual elements of national power for national defense.   The country of the Islamic Republic of Iran has been able to make a positive and effective position in international politics due to its geopolitical foundations and its two human factors and Islamic ideology.  In this paper, the researcher used a descriptive-analytical method to identify geopolitical factors affecting the national power of the Islamic Republic of Iran, then prioritize them by explaining each of the roles and finally determine which of the factors taken into account in increasing the national power of the Republic Islamic Iran has more influence.  In this case, the goal of the formation of the Islamic Republic of Iran, which is derived from our religious teachings, will be the objectives of the Great Architect of the Islamic Revolution (Rahmullah Aga) and the great leader of the Islamic Revolution's Supreme Leader's Shiite world (the Prophet.

    Keywords: Geopolitics, national power
  • A.A Aghamohammadi, A.A Hassanvand * Pages 281-304

    The matter of agility that is first introduced in 1991 regards the measures that are performed in order to gain flexibility and to attain supremacy in the environment. This matter is an important item for the Islamic Republic of Iran Army Force Therefore, this thesis under the title of “Dimensions and the components of agility of military organizations” is discussed here. The conducted research is an applied one and the methodology of it is case study and field research; and its aim is to answer the following question to achieve it: What are the dimensions and components of the agility of military organizations? To investigate the relationship between two qualitative variables, nonparametric statistical analysis (Chi-square test) has been used that tests the independence hypothesis between two variables. In this method, by rejecting the null hypothesis of independence of variables, the correlation between them is proved. Also, for testing the model, using a random-class sampling method, a sample of 118 people from a population of 75 was selected and questionnaires were sent to them. The results of this research show that agility dimensions are divided into two physical and non-physical dimensions, the physical dimension of which includes the technology component and the non-physical dimension, including components of human resources, organizational structure, innovation and creativity, command and control.

    Keywords: Agility, Military Organizations, Agility Components, Agility Dimensions
  • S Kiyani *, S Sadeghi Pages 305-328
    Most ofmaterialistic and theological ideologies, according to their point of view and perception of humane goals, regard the end of history as a move towards unity of nations of the world; a globalization. Liberal-democracies release their main theories of globalization-like theories of Francis Fukuyama and Samuel Huntington- celebrating Humanism and prioritizing material needs of human. In contrast, Islamic point of view emphasizes on a divine Savior and establishment of global rein of Imam Mahdi, according to its roots in Quran and Hadith. This paper aims to assess the success of both Islamic and Western points of view and duties of I.R Iran aiming realization of Islamic point of view, regarding cultural state of contemporary world. This is an applied research and is done using descriptive-case study methods. The data are analyzed by qualitative methods. Statistical population of this researchconsists of 280 experts and a sample of 30 is selected among them applying Cochran formula. A survey research is done using questionnaires.
    Keywords: Globalization, International context, Cultural theories