فهرست مطالب

مجله سامانه های سطوح آبگیر باران
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی سلیمانی ساردو*، مهدی سلیمانی مطلق صفحات 1-10

    با توجه به اهمیت منابع آبی در مفهوم توسعه پایدار، بررسی چالش ها و تبعات مستقیم و غیرمستقیم انتقال بین حوضه ای آب، بیش از پیش ضروری به نظر می رسد. با توجه به اهمیت اجرای طرح انتقال آب از سرشاخه های هلیل رود، تحقیق حاضر با بررسی و تحلیل وضعیت کنونی اقتصادی- اجتماعی، کشاورزی، خشکسالی و بیابان زایی در جنوب استان کرمان، به تحلیل پیامدها و چالش های طرح انتقال بین حوضه ای آب از سرشاخه های هلیل رود پرداخته است. این تحقیق با اهتمام به وضعیت منابع آبی در حوضه جازموریان و پیامدهای انتقال آب بین حوضه ای از حوضه جازموریان به مرکز استان کرمان، به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که با توجه به اهمیت منابع آب در تامین معیشت ساکنین مناطق جنوبی استان کرمان، طرح انتقال آب بین حوضه ای از سرشاخه های هلیل رود به عنوان شاهرگ حیاتی دشت های حاصلخیز حوضه جازموریان، با در نظر گرفتن شرایط کنونی چه دورنمایی را متصور خواهد شد؟ نتایج این بررسی نشان می دهد که اصرار بر اجرای این طرح، ضمن تضعیف منابع آبی حوضه جازموریان، متعاقبا تاثیر بر بیلان آبی دشت های پایین دست خواهد داشت که پیامدهای مستقیم و غیرمستقیمی را در حوضه مبدا در پی دارد. از این رو، تاکید می شود که قبل از اجرای هر گونه طرح انتقال آب بین حوضه ای، به مدیریت تقاضای آب و تناسب توسعه با ظرفیت های طبیعی هر منطقه توجه کافی شود. به طور کلی، توسعه متوازن استانی با در نظر گرفتن اهداف توسعه پایدار و همچنین کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی، از طریق اهتمام به بهره وری زراعی و رعایت الگوی کشت بهینه، و توسعه صنعت، گردشگری و انرژی های تجدیدپذیر می تواند در جهت کاهش فشار بر منابع آبی، راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: انتقال آب بین حوضه ای، کشاورزی، جازموریان، هلیل رود
  • مجید خزایی*، عبدال شهریور، بیژن کاووسی، عیسی اسدی، ایمان صالح صفحات 11-20

    این تحقیق به منظور استفاده بهینه از رواناب حاصله از بارندگی جهت کاشت درختان زیتون در اراضی با شیب 15 درصد با استفاده از سامانه های سطوح آبگیر و تیمارهای مربوط به روش های افزایش ماندگاری رطوبت با 11 تیمار و 3 تکرار از سال 1392 به مدت 4 سال در شهرستان گچساران اجرا گردید. جهت مقایسه تیمارهای مختلف، ابتدا درصد زنده مانی نهال ها و سپس شاخص های کمی رشد گیاه از جمله رشد ارتفاعی، قطر طوقه، تاج پوشش مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که از نظر درصد زنده مانی نهال های زیتون در تیمار استفاده از کود حیوانی با 40 سانتی متر فیلتر سنگریزه ای در عمق چاله و تیمار استفاده از خاک برگ با 40 سانتی متر فیلتر سنگریزه ای در عمق چاله، بالاترین درصد زنده مانی (67%) را به خود اختصاص داده اند. بعد از این تیمار، تیمار کود حیوانی با 10 سانتی متر فیلتر سنگریزه ای در سطح چاله، تیمار استفاده از کاه و کلش با 40 سانتی متر فیلتر سنگریزه ای در عمق چاله و تیمار استفاده از خاک برگ با 10 سانتی متر فیلتر سنگریزه ای در سطح چاله در رتبه بعدی از نظر مقاومت در برابر خشکی قرار دارند. از نظر ارتفاع نیز، تیمارهای استفاده از کود حیوانی با دو سطح فیلتر سنگریزه ای در عمق چاله و تیمارهای استفاده از خاک برگ با 40 سانتی متر فیلتر سنگریزه ای در عمق چاله، بالاترین ارتفاع را داشتند و اختلاف آن ها با تیمار شاهد در سطح 5 درصد معنی دار گردید. همچنین مقایسه تیمار استفاده از کاه و کلش نسبت به تیمار شاهد نیز حاکی از افزایش درصد رطوبت وزنی خاک بوده است، که این اختلاف در سطح 1 درصد معنی دار شد (05/0> P). از طرف دیگر، با بررسی دیگر تیمارها مشخص شد، اختلاف بقیه تیمارها با تیمار شاهد از لحاظ آماری معنی دار نبود (05/0<P).

    کلیدواژگان: استحصال آب باران، افزایش ماند گاری رطوبت، سوپر جاذب، فیلتر سنگریزه ای، نیاز آبی گیاه زیتون
  • محمد نکویی مهر*، محمد روغنی صفحات 21-30

    این تحقیق به منظور امکان سنجی استقرار درختان مثمر و افزایش تولیدات باغی دیم در اراضی شیب دار، از طریق به کارگیری سامانه های سطوح آبگیر باران به مدت 5 سال در استان چهارمحال و بختیاری به اجرا در آمده است. عرصه تحقیق دارای متوسط بارندگی سالانه 300 میلی متر، خاک با بافت متوسط و شیب محدوده 20% می باشد. پنج تیمار سامانه آبگیر باران، شامل جمع آوری پوشش گیاهی سطح سامانه به همراه به کارگیری فیلتر سنگریزه ای، جمع آوری پوشش گیاهی سطح سامانه بدون به کارگیری فیلتر سنگریزه ای، عایق نمودن سطح سامانه با استفاده از فیلتر سنگریزه ای، عایق نمودن سطح سامانه بدون استفاده از فیلتر سنگریزه ای و تیمار شاهد (زمین دست نخورده) به همراه سه رقم بادام (ربیع، مامایی و شاهرود 21) در 5 تکرار به کار برده شد. در این تحقیق با رفتار سنجی سامانه های سطوح آبگیر، تاثیر آن ها بر رشد و نمو نهال ها از طریق اندازه گیری شاخص های گیاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بین تیمارهای مختلف سطوح آبگیر باران از لحاظ شاخص های مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد تفاوت کاملا معنی دار آماری وجود دارد (01/0P<). میانگین هر یک از شاخص های گیاهی در تیمار شاهد از بقیه تیمارها کمتر می باشد و در تیمار سامانه عایق با فیلتر سنگریزه ای به حداکثر خود می رسد به طوری که مقادیر قطر یقه، ارتفاع درخت، سطح تاج پوشش و عملکرد میوه در تیمار عایق با فیلتر سنگریزه ای به ترتیب برابر 5/40 میلی متر، 180 سانتی متر، 45/1 متر مربع و 7/1233 گرم می باشد به عبارت دیگر عایق نمودن سطح سامانه به همراه استفاده از فیلتر سنگریزه ای، باعث تامین قسمتی از آب مورد نیاز درختان شده و به طور قابل ملاحظه ای رشد و نمو درخت و عملکرد میوه را افزایش داده است. بنابراین استفاده از روش استحصال آب باران از طریق پوشش پلاستیک و سنگریزه برای شرایط کشت باغ دیم در اراضی شیب دار مورد توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: بادام، باغات دامنه ای، سطوح آبگیر باران، فیلتر سنگریزه ای، چهارمحال و بختیاری
  • سید مصطفی طباطبایی*، حسین خزیمه نژاد صفحات 31-44

    با توجه به نقش قنات به عنوان عامل اولیه ایجاد سکونت گاه و شکل گیری اجتماعات در بخش های وسیعی از ایران که در نواحی بیابانی و حاشیه کویر واقع شده اند، همچنین کم توجهی و متروک شدن قنات های متعدد همراه با تغییر شیوه استحصال آب زیر زمینی، در این پژوهش با استفاده از تئوری ها، نظریه ها و تحلیل نتایج حاصل از پژوهش های مختلف به روش توصیفی- تحلیلی، ارتباط بین دانش بومی و توسعه پایدار، تاثیر قنات بر ابعاد اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی توسعه پایدار، ارتباط چاه های عمیق و ناپایداری، عوامل خشک شدن و تخریب و ناپایداری قنات ها و ارائه راهکارهای احیای قنوات پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که آسیب ها معمولا بر سازه قنات، کیفیت و کمیت آب وارد می شود و از عدم مرمت و بازسازی، عدم رعایت حریم قنات ها و آلودگی ناشی از نشت فاضلاب و پساب به قنات، انسداد قنات در پروژه های عمرانی، افت آبخوان در اثر عدم تعادل در میزان برداشت و تغذیه آبخوان ناشی می شود. راهکارهای احیا در مرحله اول اصلاح سیاست های حکمرانی بر آب و به خدمت گرفتن دانش و تکنولوژی مدرن در ارتقای کارآیی دانش بومی و روش های سازگار با شرایط فرهنگی و جغرافیایی کشور و به دنبال آن عملیات عمرانی و ایزولاسیون جهت جلوگیری از انسداد، تلفات و آلودگی آب در مسیر کوره، نفوذ دادن سیلاب و تغذیه قنات و آبخوان ، کنترل خروجی قنات، استفاده بهینه و سودآور از آب قنات، تهیه نقشه قنات ها، حفاظت های اداری و کیفری، برطرف کردن ضعف های مدیریتی، آموزشی، فرهنگی و ترویجی می باشد که تحقق این موارد با تشکیل یک سازمان مستقل مردم نهاد و همکاری سازمان های میراث فرهنگی و اوقاف، آب و کشاورزی و نهادهای فعال اجتماعی و فرهنگی، تحت حمایت استانداری قابل مطالبه، پیگیری و اجرا می باشد.

    کلیدواژگان: احیای قنات، تمدن کاریزی، سازه آبی بومی، مدیریت آبخوان، نظام اجتماعی پایدار
  • مهدی شفقتی*، ابوالقاسم حسین پور، سمیه نصراالهی صفحات 45-52

    امروزه توجه به دانش بومی در زمینه آب و خاک، به دلیل کارکرد های مطلوب آن و به ویژه اطمینان از سازگاری بالا و حفظ توازن بوم شناختی و همچنین همراهی و مشارکت مردمی از اهمیت بسزایی برخوردار است. آنچه به گردآوری و تدوین دانش بومی در سال های اخیر اهمیت مضاعف بخشیده است، ضرورت دستیابی به فناوری و دانش مناسبی است که در عین پاسخگویی به نیاز های رو به رشد جوامع، منابع محدود طبیعی را نیز به گونه ای پایدار مورد بهره برداری قرار دهد. رسیدن به این دانش مناسب، تنها از راه تلفیق دانش رسمی و دانش بومی میسر است بنابراین هر اقدامی برای گردآوری دانش بومی آبخیزداری و بهره گیری از این حکمت دیرین و تلفیق آن با علوم نوین در شرایط کنونی امری ضروری است. مردم هرمزگان با توجه به محدودیت های اقلیمی و خشکی محیطی این خطه، از دیرباز اقدامات مختلفی را در زمینه بهره برداری از منابع آب و خاک و استحصال باران، که به صورت سنتی و تجربی توسط خود مردم کسب شده، مورد استفاده قرار می دهند. سامانه های سطوح آبگیر باران، مدیریت و بهره برداری سنتی از سیلاب ها، جداسازی آب شور و شیرین، حفظ خاک، بهره برداری از اراضی شیبدار و زراعت سیلابی مجموعه اقداماتی است که توسط مردم در منطقه خشک هرمزگان، جزایر و کرانه های خلیج فارس و سواحل دریای عمان مورد استفاده قرار می گیرد. این گنجینه شناسایی شده شامل شیوه های سنتی حفاظت و بهره برداری از منابع آب و خاک است که با بررسی اجمالی اهداف و کارکرد ها، جانمایی و مکان یابی، چگونگی طراحی، اجرا و بهره برداری معرفی گردیده اند. در این مقاله به معرفی اجمالی تعدادی از سازه ها و روش های سنتی آبخیزداری به عنوان یکی از الگو های دانش بومی آبخیزداری در استان هرمزگان پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: آبخیزداری، دانش بومی، روش های سنتی، استان هرمزگان
  • سارا حشمتی*، مریم حافظ پرست، فاطمه سلیمی مستعلی صفحات 53-63

    توسعه کشاورزی، صنعتی، عمرانی و خدمات شهری بستگی به میزان آب قابل استفاده دارد. به‏ همین دلیل صنعت آب در زمره صنایع مادر به ‏حساب می‏آید. با این وجود، در بسیاری از کشور ها، به ‏ویژه کشور های در حال توسعه این صنعت با مشکلاتی چون کمبود آب، آلودگی و افزایش خسارات ناشی از سیل مواجه است. بنابراین در کشور هایی مانند ایران که با کمبود ‏آب مواجه می‏باشد، توجه به کلیه منابع ‏آبی از اهمیت بالایی برخوردار است. مدیریت یکپارچه منابع آب، یک فرآیند سیستماتیک برای توسعه‏ پایدار، تخصیص و پایش منابع ‏آبی است، که برای اهداف اجتماعی، اقتصادی و زیست‏محیطی استفاده می‏شود. هدف از این تحقیق بررسی امکان احداث سد مخزنی هرسین در فاصله 45 کیلومتری شهر کرمانشاه، بر روی رودخانه بابا زید به‏ منظور مهار و ذخیره‏سازی جریان‏ های سطحی و زیر زمینی است. جهت انجام تحقیق مد نظر، شبیه سازی سد هرسین به کمک نرم افزار و ویپ با استفاده از آمار 42 ساله صورت گرفت. همچنین شاخص های پایداری منابع آب با استفاده از خروجی مدل ویپ در محیط اکسل محاسبه گردید. نیاز های آبی مد نظر این حوضه شامل کشاورزی، زیست محیطی، شرب و صنعت است. نتایج نشان داد که مقادیر کمبود سالانه آب شرب حدود 74/1، کشاورزی 2/14، زیست محیطی 04/6، صنعت 4/0 درصد هستند. درصد کمبود سالانه اراضی کشاورزی در بعضی فصول قابل توجه است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، حوضه گاماسیاب، سد هرسین، شاخص های پایداری، شبیه سازی
|
  • Mojtaba Soleimani Sardo*, Mahdi Soleimani Motlagh Pages 1-10

    Given the importance of water resources in sustainable development, it is necessary to investigate the direct and indirect impacts of inter-basin water transfer projects. The present research analyzed the status of the water resources in the south of Kerman province and the challenges of inter-basin water transfer that will result from transferring water from the upstream Halilrood. This study investigates economic, human and environmental consequences of water transfer from the Jaz Murian basin to the Dare Anjir basin and center of Kerman province, with a focus on the importance of water resources in residents' livelihoods in the southern regions of Kerman province. We seeks to answer the following question: what would be the consequences of water transfer from upstream Halilrood to the downstream plains of the Jaz Murian basin? The results indicated that this project will negatively affect the Jaz Murian basin and downstream plains. According to the findings, it is necessary to focus on water demand management in the target area (Kerman) and also pay attention to sustainable development, economic growth and industrial indicators of the southern Kerman province. As a part of regional policy, the promotion of balanced provincial development should be given priority. Also, the excessive consumption of water resources, especially by agricultural activities, can be curbed by fostering crop productivity, industrial development, tourism, and renewable energies.

    Keywords: Inter-basin Water Transfer, Agriculture, Jaz Murian, Halilrood
  • Majid Khazayi*, Abdal Shahrivar, Bijan Kavoosi, Isa Asadi, Iman Saleh Pages 11-20

    Lack of stored soil moisture is an essential factor in intensification of the problems of arid and semi-arid areas in Kohgiloyeh va Boyerahmad Province. In these areas, limited surface water and groundwater have rendered vast areas of the region’s fertile lands useless. Despite these problems, appropriate conditions can be provided to plant resistant and adapted species such as olive through increasing moisture durability in the soil profile and optimizing precipitation. The aim of this research is to evaluate water supply for olive trees through rainwater harvesting and select the most appropriate method of increasing moisture durability in the soil profile in a semi-arid area of Kohgiloyeh va Boyerahmad province. Rhombic insulation systems on steep lands were used for fast collection of rainwater; gravel filters were installed to reduce evaporation and facilitate the rapid transfer of collected water; and stubble, manure, peat, waste sponge, and super absorbent were employed to store water and increase moisture durability. This study was performed in randomized complete block design with five treatments including stubble, manure, peat, waste sponge and super absorbent with gravel filter and control (natural soil) treatment in 3 replication on north-facing lands with 15-20% slope. To make comparisons, plants were chosen randomly from the treatments and control with similar root systems, leaves and the number of branches. The system for the precipitation harvesting was rhombus-shaped (dimensions 2×2) with nylon insulation. This project tried to maximize precipitation utilization to meet plants’ water demand. However, when rainfall was less than the minimum water requirement for olive trees, supplementary irrigation was provided based on the minimum water requirement.

    Keywords: Gravel Filter, Increased Moisture Durability, Olive Water Requirement, Rainwater Harvesting, Super Absorbent
  • Mohammad Nekooeimehr*, Mohammad Roghani Pages 21-30

    Present research has been executed in Chaharmahal va Bakhtiary Province during 5 years in order to develop and establish hillside orchards using rainwater harvesting catchments. The region receives 300 mm of rainfall annually and has a moderate soil texture. Towards this goal, in a rangeland with a slope of 20 percent, microcatchments were made with 5 different treatments including removed surface vegetation with gravelly filter, removed surface vegetation without gravelly filter, isolated surface with gravelly filter, isolated surface without gravelly filter, and natural surface, with 5 replicates and 3 cultivar of almond (Rabi, Mamaei and Shahrood 21). Vegetation indices were measured after cultivation of saplings in the lower part of microcatchments. Statistical analyses show that there is a significant difference between different microcatchments at the 99% confidence level. The results showed that the means of variables are the lowest on the natural surface treatment and the highest in the isolated surface with gravelly filter treatment. The mean value of diameter of stem, height, canopy area, and fruit yield are respectively 40.5 mm, 180 cm, 1.45 m2  and 1233.7 gr in the isolated surface with gravelly filter treatment. Using a system with an isolated surface and a gravelly filter can supply plants’ water needs. So utilization of isolated surfaces with gravelly filters can be recommended in supplying water for hillside orchards in watersheds using rainwater harvesting systems.

    Keywords: Almond, hillside orchards, microcatchment systems, gravelly filter, Chaharmahal, Bakhtiari Province
  • Seyed Mostafa Tabatabaei*, Hossein Khozeymehnezhad Pages 31-44

    Considering the role of Qanat as the primary reason for the establishment of a residence and the formation of communities in vast parts of Iran located in the desert and marginal areas of the desert, also, the lack of attention and abandonment of numerous Qanats along with the change in the way groundwater extraction, in this study using theories and analysis of the results of various Studies, has been studied by descriptive method relationship the between indigenous knowledge and sustainable development, the effect of Qanat on the social, economic and environmental dimensions of sustainable development, relation of deep well and instable, factors of drying, degradation, instability of qanats and providing solutions for the revival of Qanats. The results show that Qanat is a sustainable way of extracting water, also important in terms of economic, social, cultural, environmental and historical aspects, and with sustainable supply, part of the water needs, is essential  in the life and development of Iran's dry regions. Damage usually enters the Qanat structure, quality and quantity of water, and from the lack of restoration and renovation,  failure to observe Qanat privacy, pollution due to leakage of sewage and wastewater to Qana, Blockade of Qanat in construction projects, the loss of aquifer is due to reduced nutrition and excessive water withdrawal from deep layers. Recovery strategies included Construction operations and isolation to prevent blockages, losses and water pollution in the furnace path, Infiltration of flood and nutrition Qanat and aquifer, Qanat output control, The optimal and profitable use of Qanat water, Preparing map of Qanats and eliminating managerial, educational, cultural and research weaknesses.

    Keywords: Aquifer management, Native Water Structure, Revival of Qanats, Qanat civilization, Sustainable social system
  • Mehdi Shafaghati*, Abolghasem Hoseinpoor, Somayeh Nasrolahi Pages 45-52

    Indigenous knowledge in the field of water and soil has attracted great attention due to its desirable functions, in particular ensuring high compatibility and maintaining ecological balance as well as attracting popular support and encouraging participation. The need for technology and knowledge that, while responding to the growing needs of societies, will also use the natural resources of the environment in a sustainable manner has doubled the importance of collection and compilation of indigenous knowledge in recent years. Obtaining this knowledge is only possible through the combination of formal knowledge and indigenous knowledge. As a result, efforts to collect knowledge of native watershed management and attempts to  integrate it with modern sciences are necessary in the present conditions. Due to climatic and environmental constraints of the area, people of Hormozgan have long used various practices in the field of exploitation of water and soil resources and rain harvesting. These techniques are traditionally and experimentally obtained by the people themselves. Rainfall basin systems, traditional management and exploitation of floods, saline and fresh water separation, soil conservation, utilizing sloped lands, and flood farming are a series of measures taken by people in the dry Hormozgan region, Persian Gulf islands and communities living on the coasts of the Persian Gulf and Oman Sea. These practices include the traditional ways of protecting and exploiting soil and water resources, which are presented here with an overview of goals, functions, location, design, implementation, and operation. In this article, a number of traditional watershed management structures and techniques are introduced as part of the larger collection of indigenous watershed management practices in Hormozgan province.

    Keywords: Watershed, Indigenous knowledge, Traditional methods, Hormozgan province
  • Sara Heshmati*, Maryam hafez paarst, Fatemeh salimi Mastali Pages 53-63

    Water availability significantly affects development of agriculture, industry and urban services. Thus, the water industry is among the fundamental industries. Yet, most countries, especially developing countries, are suffering from water deficit, water pollution and flood hazards.  These problems are more severe in Iran due to improper management of water resources. Integrated water management is a systematic process for sustainable development and water monitoring which considers socioeconomic and environmental needs. The objective of this study was to evaluate the capability of Harsin dam reservoir on Babazaid River, located 45 km east of Kermanshah, Iran for storage of surface water and groundwater recharge. Water productivity and the results of simulation were analyzed through LINGO and WEAP software using 42 years’ data. Water sustainability index was also calculated via the WEP model and Excel while taking into account the water needs of agriculture, environment and urban supply. The results indicated that the annual water deficit for urban supply, agriculture, environment and industry were 1.74, 14.2, 6.04 and 0.4%, respectively. The water need for agriculture sector in summer was considerable.

    Keywords: Optimization, Simulation, Sustainable Environment, Harsin Dam