فهرست مطالب

مطالعات مدیریت گردشگری - پیاپی 43 (پاییز 1397)

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 43 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر طیبی*، کامران ذکاوت صفحات 1-33
    شناخت و تفسیر تصویر فضای شهری به عنوان مقصد گردشگری، هدف اصلی این پژوهش است تا بتواند راه را برای تغییر یا تعمیر این تصویر ذهنی، از طریق شناسایی ویژگی های محیطی دخیل در آن، فراهم کند. این پژوهش جز اولین پژوهش ها در این حیطه (گردشگری شهری) است که فضای شهری را موضوع و مقصد گردشگران داخلی قرار داده است. این پژوهش از نوع تفسیری است و از نظریه زمینه ای استفاده کرده است. مشارکت کنندگان این پژوهش شامل30 نفر از گردشگران داخلی بودند که از فضاهای شهری اصفهان، دیدن کرده بودند. داده ها با روش مصاحبه نیمه ساختار یافته، جمع آوری شدند. سپس بر اساس تحلیل ساختارمند نظریه زمینه ای و بر اساس کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. مقوله مرکزی، تصویر ذهنی گردشگران داخلی از فضاهای شهری اصفهان است که در دو بعد شناختی و عاطفی و با توجه به شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدهایی تدوین و مدل نهایی بر اساس آن ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تصویر ذهنی گردشگر از مقصد، فضای شهری، نظریه زمینه ای، مدل پارادایمی
  • محمدحسن صیف*، احمد رستگار، طاهره کریمی فرد، مرضیه تاجوران صفحات 35-55
    مساله اصلی در این تحقیق، بررسی عوامل موثر  بر رفتارهای حافظ محیط زیست گردشگران خارجی بوده است. محیط ‏زیست یکی ازاصلی‏ترین و مهمترین نگرانی ها و دغدغه های جوامع بشری در چند دهه گذشته تا کنون بوده است. از این رو در سال‏های اخیر توجه زیادی به  مشکلات محیط‏ زیست شده است. در تحقیق حاضر، عوامل موثر بر رفتارهای حفاظتی محیط زیست با استفاده از مدل علی،  به کمک نرم افزار لیزرل مورد ارزیابی قرار گرفته است. این تحقیق به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری، شامل گردشگران خارجی است که در سال 1395 از سایت های گردشگری استان فارس،  بازدید کرده اند و حجم نمونه از طریق فرمول کوکوران برابر با 260 نفر به دست آمد. با توجه به برآوردهای ضرایب اثرات مستقیم وغیر مستقیم ،بالاترین اثر مستقیم بر رفتارهای حافظ محیط زیست مربوط به هنجارهای شخصی(42/0) وکمترین آن مربوط به  اثر غیر مستقیم دلبستگی مکانی(02/0) بوده است.
    کلیدواژگان: ارزش نوع دوستانه و خودخواهانه، نگرش جهانی زیست محیطی، دلبستگی مکانی، رفتارهای حافظ محیط زیست
  • صادق صالحی*، امیر مرادی اصل، سیده فاطمه عبدلی صفحات 57-75
    درک نیازهای مشتری، بنیادی ترین الزامات برای بقای سازمان ها در جهان امروز است. با شناخت نیازهای مشتری و تلاش در جهت رفع نیازهای آن ها، گام اساسی در جهت رضایت مشتری برداشته می شود و به همین دلیل، سازمان های مشتری مدار، شناخت نیازها، تامین نیازها و از همه مهم تر عوامل موثر بر تامین رضایت مشتریان را در صدر مطالعات و بررسی های خود قرار می دهند. با توجه به نقش بسیار مهم نیروهای انسانی یک سازمان در جلب رضایت مشتری، تحقیق حاضر، در صدد بررسی ویژگی های اجتماعی- شخصیتی کارکنان بر رضایت مشتریان رستوران میزبان واقع در شهر بابلسر می باشد. پژوهش حاضر به روش پیمایش انجام شده و. جامعه آماری این تحقیق را مشتریان رستوران میزبان تشکیل می دهند. نتایج تحقیق نشان داد که رضایت مشتریان با پنج متغیر برون گرایی، سازگاری، وجدان کاری، پذیرندگی و ثبات عاطفی رابطه معنی داری دارد. تحلیل رگرسیونی نشان داد که متغیر پذیرندگی به نسبت دیگر متغیرها، پیش بینی کننده قوی تری است.
    کلیدواژگان: ویژگی های اجتماعی- شخصیتی، رضایت مشتریان، رستوران میزبان، بابلسر
  • ایمان رئیسی وانانی*، سید محمد جعفر جلالی صفحات 77-99
    صنعت گردشگری یکی از صنایعی است که برای دولت، صنعت، گروه های مذهبی، انسان شناسان و گردشگران از جنبه های مختلف دارای اهمیت است. بررسی روند علمی موجود در حوزه گردشگری می تواند شناخت هر یک از گروه های مذکور را از این حوزه بیشتر کند و در نهایت باعث آگاهی پژوهشگران این حوزه شده و تصمیم گیری درست صاحبان مشاغل و مناصب را به همراه داشته باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی روند علمی حوزه گردشگری در تمامی کشور های خاورمیانه می باشد که  با استفاده از الگوریتم متن کاوی اکتشاف توالی می باشد که به شناخت حوزه های در حال ظهور کمک می کند. بدین منظور پایگاه داده ی Web of Science به عنوان معتبرترین پایگاه داده ی علمی جهان، برای بررسی مقالات انتخاب شد. مجموعا 1141 مقاله با جستجوی لغت “Tourism” با در نظر گرفتن کشورهای خاورمیانه بر روی پایگاه داده مذکور استخراج شد. از میان روش های مختلفی که روندهای علمی را استخراج و تحلیل می کنند، روش معتبر متن کاوی با استفاده از الگوریتم اکتشاف توالی (Burst Detection) انتخاب و از این روش برای تحلیل و ارزیابی مقالات استخراج شده استفاده شده است که نتایج قابل توجهی را نیز در بر داشته است. نتایج حاصل از تحلیل مقالات نشان می دهد که برخی از حوزه های علمی، تکرار بیشتری در عنوان، کلمات کلیدی و چکیده مقالات بین المللی دارند که حاکی از اهمیت بیشتر این حوزه های علمی نسبت به دیگر حوزه و نیاز به توجه بیشتر به آنها در حوزه گردشگری است.
    کلیدواژگان: گردشگری، الگوریتم اکتشاف توالی، علم سنجی، کتاب سنجی
  • رسول حیدری سورشجانی، صدیقه کیانی سلمی*، هدی باسره صفحات 101-140
    تعیین روستاهای هدف گردشگری و توجه ویژه به این روستاها از جمله سیاست های متولیان گردشگری کشور است. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی و اولویت بندی روستاهای هدف گردشگری شهرستان کرج با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره نظیر تاپسیس، ویکور، آنتروپی، ساو، الکتر و جمع بندی نهایی گزینه ها با استفاده از تکنیک بردا است. این پژوهش از نوع کاربردی و بر اساس روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش شامل 15 نفر از کارشناسان، صاحب نظران، برنامه‎ریزان گردشگری و کارشناسان اداره ی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان البرز می باشد. پس از تعیین 12 معیار 67 زیرمعیار برای اولویت بندی 14 روستاهای هدف گردشگری شهرستان کرج سه روستا به عنوان اولویت های نخست توسعه گردشگری مورد گزینش قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد روستاهای گچسر، آتشگاه و ولایت رود به ترتیب از شرایط بهتری برای توسعه گردشگری برخوردار هستند و سایر روستاها در اولویت های بعدی قرار دارند و در رتبه آخر(اولویت 14) روستای کلها قرار دارد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، گردشگری روستایی، روستاهای هدف گردشگری، شهرستان کرج
  • مهدی دهقانی سلطانی*، اردشیر شیری، طاهره نثاری، مصطفی رئوفی صفحات 141-169
    امروزه رسانه های اجتماعی تحول عظیمی در عرصه کسب و کار ایجاد کرده اند. این رسانه ها نه تنها در دنیای مجازی مشتریان زیادی را به خود جذب کرده و جانی تازه به صنایع و محصولات بخشیده اند، بلکه مکانی برای مکانی برای روابط جمعی و فعالیت های بازاریابی شرکت نیز هستند. از سوی دیگر، مسئولیت اجتماعی شرکت ها، در سال های اخیر، همگام با توسعه های اجتماعی، سیاسی و محیط کسب و کار تکامل یافته و از سوی شرکت ها مورد توجه قرار گرفته است. کارکرد درونی مسئولیت اجتماعی می تواند منجر به بهبود جایگاه شرکت و در نهایت افزایش سودآوری و سرانجام بقای بلندمدت آنان گردد. بنابراین هدف از این پژوهش مطالعه و بررسی تاثیر رسانه اجتماعی، شفافیت و مسئولیت اجتماعی بر عملکرد با تبیین نقش میانجی برند پایدار است. جامعه آماری این پژوهش مدیران شرکت های خدمات مسافرتی و گردشگری شهر تهران می باشد و برای به دست آوردن حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران استفاده شده است. در این تحقیق برای گردآوری اطلاعات، روش کتابخانه ای و میدانی به کار گرفته شده است. تحقیق حاضر بر اساس هدف یک تحقیق کاربردی و همچنین بر اساس چگونگی به دست آوردن داده های مورد نیاز، از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد که رسانه های اجتماعی، شفافیت و مسئولیت اجتماعی از طریق برند پایدار بر عملکرد تجاری تاثیر معناداری دارند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که تاثیر میانجی برند پایدار نیز معنادار می باشد.
    کلیدواژگان: برند پایدار، رسانه اجتماعی، شفافیت، مسئولیت اجتماعی، شرکت های خدمات مسافرتی و گردشگری
  • عباسقلی سنگی نور پور* صفحات 171-203
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر بازارگرائی بر عملکرد مالی و نیز نقش واسطه ای رضایت و وفاداری مشتری است. برای پایه ریزی فرضیه ها، از یک مدل مفهومی استفاده شده است و براساس داده هائی که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز 196 نفر از کارکنان آژانس های مسافرتی فعال در شمال غرب ایران گرد آوری شده است، در قالب مدل یابی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفته اند. نتایج داده ها از تاثیر مثبت بازارگرائی روی عملکرد مالی حکایت دارد. همچنین، یافته ها از واسطه گری وفاداری بین رضایت مشتری و عملکرد مالی پشتیبانی می کنند، اما، دلایل متقنی مبنی بر نقش واسطه ای رضایت مشتری بین بازارگرائی و عملکرد مالی به دست نیامده است. آزمون مدل پیشنهادی تحقیق برای اولین بار و در جامعه مورد نظر از جنبه های نوآورانه آن به شمار می آید. پیشنهاداتی به مدیران آژانس های مسافرتی و نیز محققات آتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بازارگرائی، عملکرد مالی، مدل یابی معادلات ساختاری، آژانس های مسافرتی
|
  • Amir Tayyebi *, Kamran Zekavat Pages 1-33
    Recognizing and interpreting the urban spaces as a tourist destination is the main objective of this study, so it can provide a way to modify or repair this mental image by identifying the environmental features involved. This research is one of the first research in this area (urban tourism) that places urban space as the subject and destination of domestic tourists. This is interpretive research and has used Grounded Theory. Participants of the study included 30 domestic tourists visiting Isfahan urban spaces. Data were collected using a semi-structured interview method. Then they were analyzed based on the structural analysis of the Grounded Theory and according to open, axial and selective coding. The central issue is the mental image of domestic tourists from the urban spaces of Isfahan which is presented in two dimensions of cognitive and emotional with regard to the causative, contextual, and interventionist conditions, strategies, and consequences, the final model was presented.
    Keywords: Tourism Destination Image, Urban Space, Grounded Theory, Paradigm Model
  • Mohammad Hasan Seif *, Ahmad Rastegar, Tahereh Karimi Fard, Marzieh Tajvaran Pages 35-55
    The main issue in this study was to investigate the factors affecting the environmental conservation behaviors of foreign tourists. The environment has been one of the main and most important concerns of human societies in the past few decades. Hence, in recent years, much attention has been paid to environmental problems. In the present study, effective factors on environmental conservation behaviors have been evaluated using the causal model and LISREL software. This research was conducted using the survey method and questionnaire. The statistical population includes foreign tourists who visited Fars province tourist sites in 1395. The sample size was 260 using the Cochran formula. According to the estimates of the coefficients of direct and indirect effects, the highest direct effect on environmental conservation behaviors related to personal norms (0.42), and the least was the indirect effect of place attachment (0.02).
    Keywords: Altruistic, Selfish Value, Global Environmental Attitude, Place Attachment, Environmental Conservation Behaviors
  • Sadegh Salehi *, Amir Moradi Asl, Seyyedeh Fateme Abdoli Pages 57-75
    Understanding customer’s needs is one of the most fundamental requirements for the survival of organizations in today’s world. With understanding customer needs, and trying to meet them a major step towards customer satisfaction is taken and for this reason, customer-oriented organizations place their knowledge of needs, requirements and, most important of all, the factors that affect customer satisfaction at the top of their studies. Considering the very important role of the organization's human resources in satisfying customers, the present study seeks to examine the social-personality characteristics of employees on the customers' satisfaction of the Mizban restaurant located in Babolsar. The present study was carried out using a survey method. The statistical population of this study is the customers of the Mizban restaurant. The results of the research showed that customer satisfaction has a meaningful relationship with the five variables of extroversion, consistency, conscientiousness, acceptance and emotional stability. Regression analysis showed that the acceptance variable is a stronger predictor than other variables.
    Keywords: Social-Personality Characteristics, Customers Satisfaction, Mizban Restaurant, Babolsar
  • Iman Raeesi Vanani *, Seyed Mohammad Jafar Jalali Pages 77-99
    Tourism is an important industry from different aspects for government, industry, religious groups, anthropologists and tourists. The study of the scientific trend in the tourism sector can increase the knowledge of each group, and ultimately, promotes researchers' awareness of this area and appropriate decision making of business owners. The purpose of the present research is to investigate the scientific trend of tourism in all Middle Eastern countries, using the text-exploration algorithm of sequence exploration, which was selected as the most reliable scientific database of the world for reviewing articles. The purpose of this research is to investigate the scientific trend of tourism in all Middle Eastern countries, using the text-exploration algorithm of sequence exploration, which was selected as the most reliable scientific database of the world for reviewing articles. For this purpose, the Web of Science database was selected as the world's most authoritative database for reviewing articles. A total of 1141 articles were searched for the word "tourism", taking into account the Middle East countries on the database. Among the various methods for extracting and analyzing scientific trends, the valid method of text mining was selected using the Burst Detection algorithm, and this method is used to analyze and evaluate the extracted papers, which also has significant results. The results of the analysis of the articles show that some scientific areas have more repetition in the title, keywords, and abstracts of international articles which indicates the importance of these areas of science to other areas and the need for more attention to them in the field of tourism.
    Keywords: Tourism, Burst Detection Algorithm, Scientometrics, Bibliometrics
  • Rasol Heidari Soreshjani, Sedighe Kiani Salmi *, Hoda Basereh Pages 101-140
    Determining the tourist destination villages and paying special attention to these villages is one of the policies of the country's tourism authorities. The purpose of this research is to evaluate and prioritize the tourist destination villages of Karaj using multi-criteria decision-making techniques such as TOPSIS, VIKOR, Entropy, SAW, ELECTRE and finalizing the options using the Borda technique. This is an applied research and in terms of the methodology it is descriptive-analytical research. The statistical population of the study consisted of 15 specialist, experts, tourism planners and experts from the cultural heritage, handicrafts and tourism department of Alborz province. After determining 12 criteria and 67 sub-criteria for prioritizing 14 tourist destination villages in Karaj, three villages were selected as the first priority of tourism development. The results of the study showed that the villages of Gachsar, Atashgah, and Velayatrood have better conditions for tourism development respectively, and other villages are in the next priorities. The Kalha village is in the last rank (priority 14).
    Keywords: Prioritization, Rural Tourism, Tourist Destination Villages, Karaj
  • Mahdi Dehghani Soltani *, Ardeshir Shiri, Tahereh Nesari, Mostafa Raoufi Pages 141-169
    Nowadays, social media has revolutionized business. Not only in the virtual world these media have attracted many customers and have given new impetus to industries and products, but also they are a place for corporate relationships and marketing activities. On the other hand, corporate social responsibility has evolved in recent years, along with social, political, and business development and has been considered by companies. The internal function of social responsibility can improve the company's position and, ultimately, increase profitability and lead to long-term survival. Therefore, the purpose of this research is to study the impact of social media, transparency and social responsibility on performance by explaining the intermediary role of brand sustainability. The statistical population of this study is managers of travel and tourism services companies in Tehran. To obtain sample size, simple random sampling method and Cochran formula have been used. In this research, library and field methods are used to collect information. In terms of the purpose this is an applied research and in terms of data collection method, this is of descriptive and correlational research type. Confirmatory factor analysis and structural equation modeling were used to analyze the data. The results of the research show that social media, transparency and social responsibility through brand sustainability have a significant effect on business performance. Also, the results showed that the intermediary effect of the sustainable brand was significant.
    Keywords: Sustainable Brand, Social Media, Transparency, Social Responsibility, Travel, Tourism Services Companies
  • Abbasgholi Sangi Nour Pour * Pages 171-203
    The purpose of this study was to investigate the effect of market orientation on financial performance and the mediating role of customer satisfaction and loyalty. A conceptual model has been used to establish the hypotheses. Data were collected by random cluster sampling from 196 employees of active travel agencies in North West of Iran. Data have been tested using Structural Equation Modeling. The results indicate the positive impact of market orientation on financial performance. Also, the findings support the mediating role of loyalty between customer satisfaction and financial performance. However, there are no solid reasons for the mediating role of customer satisfaction between market orientation and financial performance. Testing the suggested research model for the first time in the targeted community is considered an innovative aspect. Suggestions presented to managers of travel agencies, as well as future researchers.
    Keywords: Market Orientation, Financial Performance, Structural Equation Modelling, Travel Agencies