فهرست مطالب

آموزش و سلامت جامعه - سال ششم شماره 3 (تابستان 1398)

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال ششم شماره 3 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • الهام چارقچیان خراسانی، نوشین پیمان*، فاطمه یعقوبی صفحات 127-129
  • سعید بشیریان، حسن محمودی، مجید براتی*، یونس محمدی صفحات 131-137
    سابقه و هدف

    برنامه ریزی در جهت کاهش تولید و عرضه قلیان و تنباکو می تواند گام مثبتی در جهت کاهش مصرف قلیان و تنباکو در سطح جامعه داشته باشد؛ بنابراین، مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده جهت کاهش قصد عرضه قلیان و تنباکو در بین متصدیان اماکن عمومی و مواد غذایی شهر اراک انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1396 در بین 102 نفر از متصدیان اماکن عمومی و مواد غذایی شهر اراک که به صورت تصادفی به دو گروه آزمون (51 نفر) و کنترل (51 نفر) تقسیم شدند، انجام گردید. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود. برنامه آموزشی شامل 4 جلسه آموزشی بود که در مدت یک ماه برای شرکت کنندگان گروه آزمون به اجرا درآمد. دو گروه موردمطالعه دو ماه پس از مداخله آموزشی مورد پیگیری قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار آماری SPSS و با به کارگیری آزمون های کای دو، تی مستقل، تی زوجی و مک نمار تحلیل شدند.

    یافته ها

    بعد از مداخله آموزشی، اختلاف آماری معنی داری بین تغییرات قبل و بعد نمرات سازه های نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده و قصد کاهش عرضه قلیان و تنباکو در بین شرکت کنندگان گروه آزمون و کنترل مشاهده شد (001/0P<). همچنین مداخله آموزشی منجر به کاهش 1/25 درصدی قصد عرضه قلیان و تنباکو در بین متصدیان گروه آزمون گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که به کارگیری مداخلات آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده، استراتژی آموزشی موثری جهت کاهش عرضه قلیان و تنباکو در بین متصدیان اماکن عمومی و مواد غذایی می باشد.

    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، قلیان و تنباکو، متصدیان اماکن عمومی و مواد غذایی
  • صالحه ایرانمنش، مهرا رنجبردار، راضیه جلیلی، مهدی یوسف وند*، بنفشه حسنوند صفحات 139-144
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، تعیین میزان اثربخشی کیفیت گروه درمانی شناختی در تغییر سطح باورهای فراشناختی مردان معتاد به حشیش شهرستان خرم آباد بود.

    روش

    این پژوهش به صورت شبه تجربی بود که در آن از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. نمونه پژوهش 40 آزمودنی بود که از میان مردان معتاد به حشیش شهرستان خرم آبادانتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش (کیفیت گروه درمانی شناختی) و گواه گمارده شدند. در مرحله مداخله گروه آزمایش در 8 جلسه تحت آموزش کیفیت گروه درمانی شناختی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه باورهای فراشناختی ولز(2000) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون برای دو گروه آزمایشی و گواه استفاده شد. داده های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره(مانکووا) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس تفاوت معناداری بین دو گروه نشان داد (01/0p<). یافته ها حاکی از آن بود که کیفیت گروه درمانی شناختی در تغییر سطح باورهای فرانشاختی اثربخش است.

    نتیجه گیری

    بنابراین چنانچه افرادی که در حوزه مربوط به مواد مبارزه با مخدر و درمان افراد مبتلا به اعتیاد کار می کنند، از روش کیفیت گروه درمانی شناختی استفاده کنند می توانند باورهای فراشناختی مثبتی را در بیماران ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت گروه درمانی شناختی، باورهای فراشناختی، اعتیاد، حشیش
  • پروین چراغی، زهرا اسکندری، شیوا بزرگمهر، نسیبه زنجری، زهرا چراغی* صفحات 145-151
    هدف

    به موازات افزایش طول عمر و امید زندگی افراد، مسئله مهم چگونگی گذراندن عمر و کیفیت زندگی می باشد. با توجه به افزایش روز افزون جمعیت سالمندی، بررسی سلامت اجتماعی، جسمی و روحی افراد که مرتبط با کیفیت زندگی آنان است، امری ضروری می باشد. در این راستا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت کیفیت زندگی سالمندان استان همدان انجام شد.
    ابزار و

    روش ها

    این مطالعه به روش مقطعی  در سال 1396 بروی 238 نفر  از سالمندان استان همدان که به روش نمونه گیری طبقه بندی شده تصادفی انتخاب شده بودند؛ انجام شد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد SF-36 استفاده گردید.

    یافته ها

     با توجه به یافته ها اکثریت نمونه تحت مطالعه را زنان سالمند (61 درصد)، سالمندان بدون سواد خواندن و نوشتن (63 درصد) و سالمندان همسردار (63 درصد) تشکیل می دادند. بالاترین میانگین کیفیت زندگی در بعد جسمانی و در زیر مقیاس درد (29/21±86/70) و کمترین میانگین در زیر مقیاس سلامت عمومی بعد جسمانی (29/10±81/24) گزارش شد. نمره کیفیت زندگی در زیر مقیاسهای بعد سلامت جسمانی و روانی در مردان بالاتر از زنان بدست آمد که این اختلاف از نظر آماری معنی دار  بود (p<0/05). همچنین در زیر مقیاسهای بعد سلامت جسمانی و روانی میانگین نمره کیفیت زندگی در افراد متاهل بالاتر بود (05/0P <).

    نتیجه گیری

    با توجه به پایین بودن نمره کیفیت زندگی در زیر مقیاس سلامت عمومی سالمندان در مطالعه حاضر، بازنگری در مراقبت های بهداشتی و درمانی سالمندان در قالب برنامه خدمات نوین نظام سلامت کشور ضروری به نظر می رسد. همچنین توصیه می شود در تدوین سند ملی توسعه سالمندی کشور با توجه به پایین تر بودن کیفیت زندگی زنان و سالمندان تنها، برنامه ریزی های ویژه ای برای این گروه ها صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پرسشنامه SF-36، سالمند، همدان
  • سحر شیخ احمدی، افشین بهمنی*، پروانه تیموری، فردین غیبی صفحات 153-159
    هدف

    تغییر سبک غذایی دانش آموزان و گرایش به سوی مصرف فست فودها یکی از معضلات بهداشتی در دنیای امروز است. بنابراین این مطالعه با هدف تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده بر کاهش مصرف فست فودها در دانش آموزان هنرستان های دخترانه شهر سنندج انجام شده است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع  مداخله ای بوده  و جامعه  مورد پژوهش 160  نفر از دانش آموزان هنرستان های دخترانه ی ناحیه یک شهر سنندج می باشد. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبود. 80 نمونه به عنوان گروه مداخله و 80 نمونه به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن بررسی و مورد تایید قرارگرفت. نحوه آموزش در گروه آزمون شامل سخنرانی، پرسش و پاسخ، پخش فیلم و استفاده از کتاب و بروشور بوده که درطول سه جلسه برگزار شد. داده های به دست آمده از پرسشنامه های تکمیل شده با استفاده از نرم افزار آماری sppss.18 و آمارهای توصیفی (فراوانی مطلق و نسبی ، میانگین و انحراف معیار) و آزمون تحلیلی مجذور کای  و تی مستقل تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج بررسی نشان داد درگروه مداخله بین میانگین نمره آگاهی، نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده، قصد رفتاری وعملکرد کاهش مصرف فست فود اختلاف معناداری وجود داشت (p<.05). اما درگروه کنترل آگاهی، نگرش، هنجارهای انتزاعی و عملکرد تغییری نکرده بود. تنها افزایش محدودی در کنترل رفتاری درک شده وقصدرفتاری گروه کنترل رخ داده که احتمالا سوگیری دلیل این افزایش بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که برنامه آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده بر افزایش عملکرد دانش آموزان دررابطه با کاهش مصرف فست فود موثر بوده است. جهت تاثیرگذاری بیشتر درخصوص کاهش مصرف فست فودها در دانش آموزان؛ گنجاندن یک ساعت کلاس درس به عنوان تغذیه سالم و نیز بهره گیری از آموزش روان شناسان در جهت افزایش کنترل رفتاری درک شده و قصدرفتاری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، فست فود، هنرستان
  • معصومه جهانی افتخاری، مهدی رحیمنیا*، حمیده اصفهانیان، بهناز بازوبندی، معصومه شمس صفحات 161-167
    هدف

     سوادسلامت ظرفیت افرادبرای کسب،پردازش ودرک اطلاعات وخدمات بهداشتی اولیه موردنیاز برای تصمیم گیری های سلامتی می باشد.این مطالعه به منظور تعیین سطح سواد سلامت بزرگسالان شهر نیشابور طراحی واجرا گردید .
    ابزار و

    روش ها

    پژوهش حاضر  مطالعه توصیفی -تحلیلی بودکه در سال 96-95 درمورد 400  نفرازافراد65-18 ساله مراکز خدمات جامع سلامت شهرنیشابورانجام شد.افراد  ازطریق نمونه گیری دردسترس واردمطالعه شدند. اطلاعات مربوطه با استفاده ازپرسشنامه هایدموگرافیک وپرسشنامه سنجش سوادسلامت جمعیت شهری 65-18 ساله ایرانی (HELIA)به دست آمد. وبا استفاده ازآمارتوصیفی واستنباطی ازطریق نرم افزار16spss موردتجزیه وتحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    میانگین سن افراد موردپژوهش  69/10+ 61/34 بود .33 درصد افراد سطح سواد سلامت ناکافی ،5/33 درصد سواد نه چندان کافی ،27 درصد سواد کافی و5/6 درصد سواد عالی داشتند.سواد سلامت با سطح تحصیلات ،سن ،شغل وجنسیت ارتباط معنی دار داشت .(p<0/05)

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه نشان داد که سطح سواد سلامت در بزرگسالان نامطلوب بود  بنابراین  طراحی برنامه هایآموزشی جامع  با استفاده از رسانه های ساده وقابل فهم  جهت بزرگسالانی که سواد سلامت نامطلوب دارند لازم است.

    کلیدواژگان: سوادسلامت، بزرگسالان، HELIA
  • زکیه یعقوبی، حمیدرضا محدث حکاک*، حمید توکلی قوچانی، حمید جوینی، مینا ماهری، معصومه طاهرپور، سید حمیدحسینی صفحات 169-176
    سابقه و هدف

    با توجه به رشد بی رویه زایمان به صورت سزارین در طی سال های اخیر و تاکید بر افزایش شاخص زایمان طبیعی در طرح تحول نظام سلامت، شناسایی عوامل فردی و اجتماعی موثر بر این شاخص، ضروری می باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف" تعیین عوامل موثر بر قصد انتخاب زایمان طبیعی بر مبنای سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده در زنان باردار شکم اول شهر نیشابور" انجام شد.    

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 340 مادر باردار شکم اول انجام شد. نمونه گیری به روش خوشه ایچند مرحله ای بر روی زنان 35-18سال انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات شامل دو بخش بود. بخش اول اطلاعات دموگرافیک واحدهای پژوهش و بخش دوم پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر سازه های مستقیم و غیرمستقیم تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS نسخه 17 و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد.

    یافته ها

     6/44 % شرکت کنندگان قصد انجام سزارین، 3/38 % زایمان طبیعی و 17% در مورد قصد نوع زایمان، نظری نداشتند. 4 سازه کنترل رفتاری درک شده (001/0 >p،224/0=β)، نگرش(001/0 >p،199/0=β) و ارزشیابی پیامد(001/0 >p،180/0=β) و باورهای هنجاری(001/0 >p،159/0=β)، به ترتیب بیشترین میزان اثر پیشگویی کننده مثبت و معنی دار قصد انجام زایمان طبیعی بود. سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده روی هم 7/28 % واریانس قصد انجام زایمان طبیعی در زنان باردار شکم اول را پیشگویی می کردند.

    نتیجه گیری

    تئوری رفتار برنامه ریزی شده برای شناسایی عوامل تاثیرگذار بر قصد انجام زایمان طبیعی و همچنین به منظور طراحی و اجرای مداخلات آموزشی با هدف ترویج زایمان طبیعی مناسب و مفید می باشد.

    کلیدواژگان: زنان باردار، شکم اول، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، زایمان طبیعی
  • احمد صادقی، حسین روحانی*، محمد بیدخوری، محمدعلی داوری، فاطمه محمدی وحید، حسینعلی بزی صفحات 177-182
    هدف

    مهمترین ضامن حفظ تندرستی مادر و جنین در دوران بارداری، آگاهی از مراقبت های این دوران و عمل نمودن به آنها است. سواد سلامت فاکتوری با اهمیت و قابل اصلاح برای بهبود دستیابی به  این آگاهی است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان سواد سلامت مادران تازه زایمان کرده و عوامل مرتبط با آن در شهر اسفراین در سال 1396صورت گرفت.
    ابزار و

    روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی به روش مقطعی بود که در سال 1396 بر روی 266  مادر بتازگی زایمان کرده ی مراجعه کننده به پایگاه های بهداشت شهرستان اسفراین انجام شد. افراد به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه سواد سلامت مادری و نتایج بارداری (MHLAPQ) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار 19SPSS و آزمون های آماری ، آزمون تی، آنوا،همبستگی پیرسون و کای اسکوئر انجام شد. در تمامی آزمون ها 05/0 به عنوان سطح معنا داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد 191 نفر(73 درصد)  از مادران تازه زایمان کرده ی مورد مطالعه خانه دار و 83 نفر (31 درصد) آنان دارای تحصیلات متوسطه بوده اند. میانگین نمره سواد سلامت مادران باردار 94/9±07/57  بود؛ همچنین بین سواد سلامت مادران با سطح تحصیلات و شغل ارتباط معنا داری وجود داشت(0001/0p=). ولی بین سواد سلامت مادران با  مصرف مکمل مولتی ویتامین (162/0p=)، مصرف مکمل فروس سولفات (507/0p=) و تعداد مراقبت ها (886/0p=) ارتباط معنا داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد وضعیت سواد سلامت در مادران باردار شهر اسفراین در وضعیت مطلوبی قرار دارد. با توجه به اینکه بین سواد سلامت مادران با شغل و تحصیلات  ارتباط معنا داری وجود داشت، این موضوع لزوم توجه بیشتر به  ارتقائ تحصیلات زنان جامعه و جایگاه شغلی آنان جهت بهبود سواد سلامت این قشر از جامعه را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، زنان باردار، مراقبت های زایمان
  • هادی سلیمی، موسی جاودان*، اقبال زارعی، سمانه نجارپوریان صفحات 183-192
    سابقه و هدف

    رابطه زناشویی سالم خاست تمامی زوج ها است، اما به راستی سلامت آن براساس چه عواملی شکل می گیرد تا این عوامل در کانون توجه روان شناسان و مشاوران خانواده در مداخلات آموزشی-درمانی باشد. از این رو مطالعه حاضر باهدف شناسایی عوامل موثر بر ثبات و رضایت از رابطه زناشویی انجام شد.

    ابزار و روش ها

    روش مطالعه حاضر به صورت مروری نظام مند و بر اساس دستورالعمل گزارش قابل قبول برای مطالعات مروری نظام مند و فراتحلیل (PRISMA) انجام شد. در این مطالعه از پژوهش های خارجی و داخلی بدون محدودیت زمانی استفاده شد. برای انتخاب پژوهش های موردنظر از کلیدواژه های مختلفی استفاده و در پایگاه های معتبر علمی داخلی و خارجی جستجو انجام شد. درنهایت 15 مقاله داخلی و خارجی انتخاب شد. پژوهش های منتخب بر روی زوج های غیرهمجنس گرا، غیرهمخانگی (ازدواج رسمی) و با حداقل 10 سال سابقه زندگی مشترک انجام شده بودند. برای بررسی کیفیت مقالات از چک لیست استانداردهای گزارش مطالعات کیفی (SRQR) و به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از بررسی پژوهش ها نشان داد که مجموعه ای از عوامل درون فردی (شامل ویژگی های شخصیتی، سلامت جسمی و روانی، ویژگی های شناختی مثبت، ویژگی ها و اشتراکات معنوی-مذهبی)، میان فردی (شامل مهارت های ارتباطی و رابطه سازنده، عشق و عاطفه، ارتباط و رابطه جنسی) و محیطی (شامل حمایت اجتماعی، اشتغال و وضعیت اقتصادی مناسب) می توانند به صورت هم زمان باعث تقویت ثبات و رضایت زناشویی شوند.

    نتیجه گیری

     سلامت رابطه زناشویی در پرتو عوامل درون فردی، میان فردی و محیطی شکل می گیرد. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند یاریگر مشاوران و روان شناسان خانواده در مشاوره های قبل و بعد از ازدواج در مورد هدف قرار دادن و متمرکز بودن بر عوامل مهم و پرنقش رابطه زناشویی باشد.

    کلیدواژگان: سلامت، ثبات، رضایت، ازدواج، مروری نظام مند
|
  • Elham Charoghchian Khorasani, Nooshin Peyman*, Fatemeh Yaghobi Pages 127-129
  • Saeed Bashirian, Hassan Mahmoodi, Majid Barati*, Younes Mohammadi Pages 131-137
    Aims

    Planning to reduce the production and supply of hookah and tobacco can be a positive step to reducing the hookah and tobacco consumption in the community. The aim of the present study was to determine the effectiveness of educational programs on decreasing intention of hookah and tobacco supply among the handlers of public places and food centers in Arak city, Iran based on the theory of planned behavior.

    Materials & Methods

    This research is a quasi-experimental study with the pretest-posttest method and the control group. The present research was carried out between 102 handlers of public places and food centers of Arak city, Iran in 2017 which randomly divided into two experimental (n=51) and control groups (n=51). Data were collected using a questionnaire, including the constructs of the planned behavior theory and demographic variables. The intervention program consisted of 4 sessions that were applied to the experimental group during one month. Both groups were followed for two months after the intervention. Data were analyzed using SPSS 16 software through the chi-squared, independent T, paired T and McNemar tests.

    Findings

    After the educational intervention, significant differences were observed in the changes of attitude constructs, subjective norms, perceived behavioral control and behavioral intention between the experimental and control groups in the pretest-posttest steps (p<0.001). Also, the educational intervention resulted in a 25.1% decrease in the intention of hookah and tobacco supply among the experimental group.

    Conclusion

    The educational interventions based on the theory of planned behavior is effective to reduce the supply of hookah and tobacco among the handlers of public places and food centers.

    Keywords: Theory of Planned Behavior, Hookah, Tobacco Smoking, Handlers of Public Places, Food Center
  • Saleheh Iranmanesh, Mahra Ranjbordar, Razieh Jalili, Mahdi Yousefvand*, Banafsheh Hassanvand Pages 139-144
    Aim

    Addiction nowadays has become one of the most serious problems of human society, especially developing countries, with a young population and, on the other hand, poverty and high unemployment. The main purpose of this study was to determine the effectiveness of quality cognitional therapeutic group in changing the level of negative and positive meta-cognitive beliefs among addicted men in Khorramabad city.

    Method

    This quasi-experimental study was carried out using pretest-posttest design with control group. The research sample consisted of 40 subjects selected from among addicted men in Khorramabad city of Iran and randomly assigned to experimental (quality cognitional therapeutic group) and control groups. At the intervention stage, the experimental group was trained in life-style therapy in 8 sessions. Wales metacognitive beliefs questionnaire (2000) was used for data collection in pre-test and post-test phases for both experimental and control groups. Data were analyzed using multivariate analysis of MANCOVA.

    Results

    The results of covariance analysis showed a significant difference between the two groups (p <0.01). The findings indicated that the quality cognitional therapeutic group of the health care system is effective in changing the level of positive and negative financial implications.

    Conclusion

    Therefore, if people who work in the field of combating drugs and treating people with addiction, use quality cognitional therapeutic group, they can create metacognitive beliefs in patients.

    Keywords: quality cognitional therapeutic group, Meta-cognitive Beliefs, Addiction, Cannabis
  • Parvin Cheraghi, Zahra Eskandari, Shiva Bozorgmehr, Nasibeh Zanjari, Zahra Cheraghi* Pages 145-151
    Aims

    Considering the increase of the elderly population, it is essential to investigate the social, physical and mental health of the elderly, which is related to their quality of life. The present study was conducted to assess the quality of life of elderly people in Hamedan province, Iran.

    Material & Methods

    This descriptive cross-sectional research was carried out between 238 elderly males and females aged over 60, who referred to the health centers of Hamedan province. The subjects were selected using randomized stratified sampling. The 36-item questionnaire (SF-36) was used to evaluation the dimensions of quality of life of the subjects. Data were analyzed using STATA 13 software through the independent T-test and one-way analysis of variance.

    Findings

    The highest mean of quality of life was reported in the physical dimension and the subscale of pain (70.86±21.29) and the lowest mean was reported in the general health (24.10±89.29). The quality of life score in the sub-scales of physical and mental health dimensions in males was higher than the females, which this difference was statistically significant (p<0.05). Also, in the subscales of physical and mental health, the mean score of quality of life was higher in the married subjects and the subjects with higher education (p <0.05).

    Conclusion

    The mean of quality of life in the dimensions of physical and mental health and their related subscales in the elderly people of Hamedan province is at the acceptable and moderate level and the lowest score is related to the general health. The quality of life is also lower in elderly females, and elderly people with low education, and single elderly people.

    Keywords: Quality of Life, SF-36, Elderly, Hamadan
  • Sahar Shaikh, Ahmadi, Afshin Bahmani*, Parvaneh Teymouri, Fardin Gheibi Pages 153-159
    Aims

    Change of nutritional style of students and their progress toward fast food consumption is one of the health problems in today's world. The aim of this study was to investigate the effect of education based on the theory of planned behavior on the decrease of fast food consumption in the students of girls' vocational schools in Sanandaj city, Iran.

    Material & Methods

    This semi-experimental study with pre-test and post-test design and control group, was carried out between 160 students from girls' vocational schools of Sanandaj city. The subjects were selected by the random cluster sampling method and were classified into the two groups of control and intervention (N=80). The research tool was a researcher-made questionnaire consisting of two parts of demographic information and the structures of planned behavior theory. The educational methods for the intervention group were lecture, question and answer, video play, and use of books and brochures which was implemented in the 3 one-hour sessions. Data were analyzed using SPSS 18 software through Chi-square and independent T-test.

    Findings

    After the intervention, the mean of all studied structures in the intervention group was significantly higher than the control group (p<0.05).

    Conclusion

    The educational program based on the theory of planned behavior is effective in the reduction of fast food consumption in the students of girls' vocational schools in Sanandaj city.

    Keywords: Education, Theory of Planned Behavior, Fast Food, training school
  • Masoomeh Jahani Eftekhari, Mahdi Rahimnia*, Hamideh Esfahanian, Behnaz Bazoobandi, Masoomeh Shams Pages 161-167
    Aims

    Considering that the health literacy is one of the pillars of the health evolution system, measuring the health literacy is essential to improving the health of individuals in the community. The aim of this study was to investigate the health literacy level of adults in Neyshabur city, Iran.

    Material & Methods

    This cross-sectional research is a descriptive-analytical study. This research was carried out on 400 people aged 18-65, who referred to the health centers in Neyshabour city in 2015-2016. The subjects were selected using the convenience sampling method. Data were collected by demographic characteristics questionnaire and the questionnaire of health literacy assessment of urban population aged 18-65 [HELIA]. Data were analyzed using SPSS 16 software through descriptive statistics and Chi-square test.

    Results

    The mean score of health literacy in the subjects was 49.99±23.16. The health literacy level in 33%, 33.5%, 27% and 6.5% of the subjects were inadequate, not adequate, adequate and high, respectively. There was a significant relationship between the health literacy level with age, gender, education, job status (P<0.05).

    Conclusion

    The health literacy level was inadequate in the adults of Neyshabur city and the health literacy level in most of the subjects was inadequate and not adequate.

    Keywords: Health literacy, Adults, HELIA
  • Zakia Yaghobi, Hamidreza Mohaddes Hakkak*, Hamid Tavakoli Ghoochani, Hamid Joveini, Mina Maheri, Masoumeh Taherpour, Seyed Hamid Hosseini Pages 169-176
    Aims

    In the recent years, with regard to the uncontrolled growth of cesarean section (C-section) and the emphasis on increasing the indicator of Natural vaginal delivery (NVD) in Iran's Health System Transformation Plan, identifying the individual and social factors affecting this indicator have been necessary. Therefore, the aim of the present study was to determine the effective factors with the intention of choosing NVD based on the theory of planned behavior among primigravidae in Neyshabour city.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study is descriptive-analytical research. It was done on 340 primigravidae with the age of 18-35 years old women referred to comprehensive urban health care centers of Neyshabour city, in 2018. Sampling was done by the multi-stage cluster sampling method. The information gathering tool included two parts. The first part of the study was demographic information and the second part was a researcher-made questionnaire based on direct and indirect constructs of the theory of planned behavior. Data were analyzed by SPSS 17 software using Kruskal-Wallis, Spearman correlation coefficient and multiple linear regression tests.

    Findings

    44.6% of the participants had the intention of performing C-section, 38.3% NVD, and 17% had no comment regarding the type of delivery intention. Four perceived behavioral control constructs (β=0.224), attitude (β=0.199) and evaluation of behavioral outcomes (β=0.180), and normative beliefs (β=0.159) showed the highest positive predictive and significant predictive value for NVD, respectively. The constructs of planned theory of behavior predicted 28.7% of the variance of NVD in pregnant women.

    Conclusion

    The theory of planned behavior is suitable and useful for identifying the factors influencing the intention to perform NVD as well as designing and implementing educational interventions aimed at promoting NVD.

    Keywords: Pregnant Women, Primigravidae, Theory of Planned Behavior, Vaginal Delivery
  • Ahmad Sadeghi, Hosein Rohani*, Mohammad Bidkhori, Mohammadali Davari, Fateme Mohammadi Vahid, Hosein Ali Bazi Pages 177-182
    Aims

    The most important guarantor of maternal and fetal well-being during pregnancy is pregnancy knowledge and act on them. Health literacy is an important and modifiable factor for improving access to this awareness. The aim of this study was to determine the health literacy of newly delivered mothers and its related factors in Esfarayen County.

    Material & Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was carried out on 266 newly delivered mothers who referred to the health centers of Esfarayen County in 2017. The subjects were selected by stratified convenience sampling method. Data were collected using maternal health literacy and pregnancy outcomes questionnaires (MHLAPQ). Data were analyzed using SPSS 19 software through statistical tests including independent T and one-way analysis of variance tests.

    Findings

    The mean score of maternal health literacy was 57.07±9.94. There was a significant relationship between maternal health literacy with educational level and occupation (p<0.001). However, there was no significant relationship between maternal health literacy with the consumption of multivitamin and ferrous sulfate supplementation and birth weight of the baby (p>0.05).

    Conclusion

    The health literacy status in newly delivered mothers of Esfarayen is in a favorable situation and occupation and education are the related factors with the health literacy of the newly delivered mothers.

    Keywords: Health Literacy, Pregnant Women, Prenatal Care
  • Hadi Salimi, Moosa Javdan*, Eghbal Zarei, Samaneh Najarpourian Pages 183-192
    Aims

    A healthy marital relationship is the desire of all couples. Therefore, it is necessary to identify the effective factors in this relationship so that psychologists and family counselors consider these factors in their educational-therapeutic interventions. The aim of this study was to identify the factors affecting marital relationship stability and satisfaction.

    Materials & Methods

    The method of this study was a systematic review and was conducted based on the Prisma guideline (PRISMA). In this study, foreign and national researches were used without time limitation. Various keywords were used to select the researches and research was conducted in national and foreign credible scientific databases. The selected studies have been conducted on heterosexual and non-cohabitation couples (formal marriage) with at least 10 years of marital history. To investigate the quality of the articles, a checklist of the standards for reporting qualitative research (SRQR) was used and data were analyzed using content analysis.

    Findings

    15 foreign and national articles were selected and it was found that a set of factors were involved in the stability and satisfaction of the marital relationship. These factors were coded and based on the coding, 9 categories were identified. These 9 categories were classified into 3 classes of intrapersonal, interpersonal and environmental factors.

    Conclusion

    A set of intrapersonal factors (personality characteristics, physical and mental health, positive cognitive, and spiritual-religious characteristics), interpersonal (communication skills and constructive relationship, love and affections as well as sexual relationships) and environmental factors (social support, occupation and appropriate economic status) can affect the health of the marital relationship.

    Keywords: Health, Stability, Satisfaction, Marriage, Systematic Review