فهرست مطالب

پژوهش های انسان شناسی ایران - سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1398)

نشریه پژوهش های انسان شناسی ایران
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • روح الله نصرتی*، شادمان اردلان راد صفحات 7-30

    در پژوهش حاضر دیگربودگی و تمایز اجتماعی در میان مردم سنندج و رابطه آن با گونه های زبانی حاضر در میدان - به عنوان جنبه ای نمادین از این تمایز - مطالعه شده است. پرسش های پژوهش بدین شرح هستند که: دوگانه سنندجی و غیرسنندجی در نزد مردم سنندج چه معنایی دارد؟ نحوه بازنمایی این دیگربودگی به لحاظ نمادین چگونه است؟ و زبان در این میان از چه جایگاهی برخوردار است؟ برای پاسخ دادن به این پرسش ها از روش کیفی مردم نگاری استفاده شد. داده های میدانی پژوهش با فنون مشاهده مشارکتی، مصاحبه گروهی متمرکز، مصاحبه عمیق، مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شده است. همچنین با هدف تقویت بخش تحلیلی از داده های اسنادی نیز استفاده شد. برای تحلیل گونه های زبانی موجود از تکنیک تابلوهای بهینگی در زبان شناسی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که گروه فرادست جامعه، یعنی کسانی که خود را سنندجی اصیل می دانند، برای حفظ تمایز- که تضمین کننده برتری آنها در میدان های مختلف و حفظ قدرت در دست آنهاست- از نمادهایی استفاده می کنند که یکی از این آن ها گونه زبانی است. آنها فرایند های بهینگی مانند تضعیف را ناشی از ضعف شناختی گروه های فرودست می دانند. گروه فرادست با مکانیسم های ارتباطی، رفتاری و حاشیه ای کردن، سعی می کنند گروه فرودست را به پذیرش برتری فرهنگی خود وادار کنند. مکانیسم گروه فرودست جهت رهایی از تبعیض و حاشیه ای شدن، تغییر الگوهای رفتاری و شبیه سازی گونه های زبانی است.

    کلیدواژگان: هویت، هویت سنندجی، دیگربودگی، بهینگی، انسان شناسی زبان شناختی
  • مهرداد عربستانی* صفحات 31-49

    صابئین مندائی اعضای قوم-دینی هستند که در ایران و عراق زندگی می کنند. ایشان حامل سنتی غنوصی متکی بر متونی مقدسی به زبان مندائی هستند. به عنوان اقلیتی کوچک و تحت تهدید مستمر امحای فرهنگی از جانب همسایگان غالب، مندائیان مناسک طهارت مفصلی را بسط داده اند که به نوعی مرجع هویت گروهی ایشان است و به طور نمادین و نیز عملی مرزهای هویتی ایشان را حفظ و بازتولید می کند. ناآرامی های اجتماعی، سیاسی و جنگ در موطن مندائیان، باعث مهاجرت کثیری از ایشان به کشورهای دیگر، به خصوص در آمریکای شمالی، استرالیا و اروپا  و شکل گیری دیاسپوراهای مندائی شده است. این پراکندگی را می توان نقطه عطفی در تاریخ ایشان دانست که مرزهای هویت گروهی ایشان را سست کرده و چالش جدیدی برایشان ایجاد کرده است. به علاوه، این شرایط مجالی را برای بروز تمناها و آرزومندی هایی ایجاد کرده که پیش تر فشارهای خارجی به آنها مجال ظهور نمی داده اند. این امر باعث بروز طلیعه بسط و تغییر در نظام دینی- از حیث تطابق با شرایط و ایجاد تفاسیر جدید- شده است. تغییراتی که می توان آنها را در غالب حرکتی از رویکرد اسطوره ای به رویکرد استدلالی در نظام دینی تعبیر کرد.

    کلیدواژگان: دیاسپورا، هویت، تمنا، قوم-دین، مناسک
  • مریم قرسو* صفحات 51-75

    سه آیین شوشی در هرمزگان، عروس گولی در گیلان و آیین کوسه در شمال، غرب و جنوب ایران از منطق، ساختار و صورت نسبتا مشابهی برخوردار هستند. این سه آیین در مراسم عروسی و استقبال از فصل بهار (نوروز) اجرا می شوند. در هر سه مورد، و در طی یک اجرای نمایش گونه و اپیزودیک، داستانی ساده روایت می شود. شخصیت اصلی این روایات، به شکلی نمادین زشتی، پیری، ناباروری و سرما و ناخوشایندی را مجسم می کند که به واسطه رقص و شادی اهالی و حاضرین از آن منطقه یا روستا رانده می شوند. در این پژوهش، پس از معرفی چگونگی اجرای هر سه آیین، نشان داده شده که بر اساس الگوی تحلیل گرمس و پراب، روایت هرسه نمونه از ساختار مشابهی پیروی می کند. تحلیل شخصیت های اسطوره ای هر سه آیین نشان از پیشینه تاریخی آن دارد که در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش گویای آن است که هر سه آیین با صورتی متفاوت با جدال میان ثنویت خیر و شر و یا نازایی و زایش - که در ارتباط مستقیم با ایزدان پیشااسلامی هستند- تعریف می شوند. شباهت و پیوستگی میان هر سه آیین، صحه ای است بر پویایی آیین های باستانی، پیوند میان اقوام ایرانی، حرکت سیال فرهنگ در دل تاریخ، و تغییرات ناشی از نیاز به تطبیق با شرایط متفاوت دوره های مختلف. ویژگی مهم دیگر این پژوهش معرفی یک نمونه از دگرگونی معنایی آیین های اسطوره ای - در اینجا ستایش ایزدبانوی آناهیتا- در قالب آیین های نمایشی باران خواهی و در نهایت نمایش های موقعیتی و مطابق با روزگار معاصر خویش است.

    کلیدواژگان: شوشی، عروس گولی، پیربابو، کوسه، آیین های باروری، نوروز، باران خواهی
  • منیره پنج تنی*، آناهیتا مقبلی صفحات 77-100

    هدف این مقاله بررسی یک نگاه خاص به مرگ یعنی «مرگ طلبی» است که اغلب خاستگاه آن آرمان های سیاسی حکومت هاست و علاوه بر تاثیرگذاری بر هنرمندان در آثار آن ها نیز بازتاب یافته است. مراد از مرگ طلبی، نگاهی است که انسان برای متحقق کردن هدفی والا یا رسیدن به امری پربها بدون هیچ بیمی مرگ را طلب می کند. این انسان در زندگی اش نه تنها از مرگ نمی هراسد، بلکه در جست و جوی آن است. در این مقاله ابتدا کلیاتی درباره انواع نگاه به مرگ ارائه شده است. سپس بر اساس روش توصیفی- تحلیلی مرگ طلبی از دو منظر بررسی و مقایسه شده است: نخست جدال بین نمادهای خیر و شر با تمرکز بر نگاره «کشته شدن دیو سپید به دست رستم» از شاهنامه بایسنقری، و دوم مرگ طلبی با رویکرد عاشقانه و عارفانه بر اساس نگاره «مرگ فرهاد» اثر کمال الدین بهزاد از خمسه نظامی. همچنین، علاوه بر مقایسه نگاه به مرگ در این دو رویکرد، کوشیده شد که این نگاره ها به همراه اشعار و مضامین نظری و بصری شان تحلیل و مقایسه شوند؛ تا در نهایت تفاوت ها و شباهت های این دو الگو از نگاه به مرگ، در دو اثر برجسته در زمان خودش مشخص شوند. در پایان مشخص می شود که آرمان های سیاسی حکومت ها هم، در شکل گیری نگاه به مرگ بسیار موثر است و این امر به نوعی در آثار برخی هنرمندان به مثابه بخشی از روح زمان شان بازتاب می یابد.

    کلیدواژگان: مرگ طلبی، مکتب هرات، مرگ عاشقانه و عارفانه، شاهنامه بایسنقری، خمسه نظامی
  • مهدی یسری*، سید رضاصالحی امیری، مهرداد نوابخش صفحات 101-115

    توسعه به عنوان فرایند بهبود شرایط و کیفیت زندگی برای مردم جامعه، دارای ابعاد اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است. در این میان نقش فرهنگ شاید برجسته تر از سایر حوزه ها باشد، به گونه ای که می توان گفت توسعه فرهنگی یک جامعه می تواند توسعه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آن را تضمین کند. از مسائل اساسی در توسعه شهر تهران از یک سو فقدان شاخص های مشخص و از سوی دیگر نگرش کمی به مقوله توسعه فرهنگی است. هدف پژوهش حاضر احصاء شاخص های کیفی توسعه فرهنگی در شهر تهران است و داده های آن با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شده است. جمعیت آماری این پژوهش متخصصان و اساتید علوم اجتماعی، برنامه ریزی شهری و مدیریت فرهنگی هستند. در این تحقیق با ده نفر از نخبگان و صاحب نظران حوزه فرهنگ درباره شاخص های کیفی توسعه شهر تهران و همچنین موانع، راهکارها و کاربست پذیری آن ها مصاحبه های عمیق صورت گرفت و داده های به دست آمده تحلیل محتوا شد. یافته های حاصل از این پژوهش بطور خلاصه نشان داد مدیریت توسعه فرهنگی کلان شهر تهران مستلزم مولفه هایی چون تبادلات فرهنگی، همسوسازی فعالیت های سازمان ها و نهادهای فرهنگی، آموزش های فرهنگی، افزایش مشارکت و اعتماد اجتماعی میان شهروندان، رفع موانع مدیریتی و... است.

    کلیدواژگان: مدیریت و توسعه شهری، توسعه فرهنگی، شاخص های کیفی، نخبگان توسعه شهری، کلان شهر تهران
  • مریم حسین یزدی*، ابراهیم فیاض صفحات 117-134

    هدف مقاله حاضر مطالعه نقش و جایگاه مسجد در زندگی روزمره زنان سالمند، از منظر موقعیت هایی است که این مکان اجتماعی-مذهبی برای آن ها خلق می کند. این پژوهش روابط، فعالیت و مشارکت اجتماعی زنان سالمند را در مساجد واقع در مناطق 12 و 14 شهر تهران مورد مطالعه قرار داده است. پرسش های محوری پژوهش این است که مساجد چگونه و بر اساس کدام یک از عملکردهای خود زمینه را برای حضور زنان سالمند فراهم آورده است؟ نقش مساجد در مشارکت فعال اجتماعی زنان سالمند چیست؟ و مسجد چه تاثیری در سبک زندگی زنان سالمند دارد؟ پژوهش حاضر به روش مردم نگاری انجام شده است و داده های میدان با فنون مشاهده مشارکتی و مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شده اند؛ و تفسیر داده ها به روش تحلیل محتوای کیفی صورت پذیرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که حضور مستمر در مساجد برای زنان سالمند جزئی از فعالیت های زندگی روزمره آن ها شده است، تا جایی که زندگی روزمره خویش را بر اساس عملکردهای مسجد نظم زمانی می بخشند. همچنین مسجد برای آن ها به کانونی برای گردهمایی، فعالیت های اجتماعی و دینی تبدیل شده است و زنان سالمند در مسجد مشارکت اجتماعی و فعالیت های خیرخواهانه قابل توجهی دارند. داده های میدانی حاکی از آن است که این فعالیت ها در زندگی شخصی و اجتماعی زنان سالمند تاثیر درخور اعتنایی داشته است، من جمله: آگاهی یافتن به توانایی های خویش، احساس مفید بودن، عزت نفس، دست یابی به استقلال و بازیافتن شان و منزلت اجتماعی. مجموع این دستاوردها موجب احساس تعلق زنان به مسجد و دلبستگی به مکان آن شده است.

    کلیدواژگان: مسجد، زنان سالمند، زندگی روزمره، مشارکت اجتماعی، توانمندی و عزت نفس، احساس دلبستگی و تعلق
  • محسن قلی پور*، ناصر فکوهی صفحات 135-156

    این مقاله به بررسی وضعیت خانه و قلمرو و تغییرات آن در روستاهای ایل کاکاوند می پردازد. رویکرد نظری پژوهش مبتنی بر آراء گاستون باشلار در باب «فضا» است. روش پژوهش مردم نگاری و فنون گردآوری داده مشاهده مشارکتی و مصاحبه است. یافته ها نشان می دهد که خانه روستایی در هماهنگی با اقلیم و معماری بومی است؛ این خانه به روی جهان گشوده است و روابط اجتماعی گسترده ای در درون آن قوام می گیرد و تا سرحدات روستا گسترش پیدا می‎کند؛ بنابراین رابطه درون و برون در آن پویا است. موارد متعددی از قبیل مشارکت و همیاری، منازعات، مناسک، شب نشینی، بازی ها و تفریحات دسته جمعی، کاسمسا، زیارت دسته جمعی، عید دیدنی و حوزه عمومی در برساختن روابط اجتماعی، احساس تعلق و شکل گیری خاطره نقش اساسی دارند و مفهوم خانه را به کل روستا تسری می دهند؛ اما سیاست های مسکن ارزان قیمت در سال های اخیر در حال جایگزین کردن معماری ای است که روابط و همبستگی را اجتماعی کاهش داده و روابط درون و برون را تضعیف کرده است. تغییرات جدید و ورود ادوات کشاورزی جدید بسیاری از همیاری ها و مشارکت های محلی را از بین برده است و امکان بازگشت به گذشته و بازسازی معماری سنتی وجود ندارد؛ اما این به معنای عدم امکان احیای زندگی جمعی و گسترش قلمرو خانه نیست؛ کماکان عناصری همچون 1. احیا حوزه عمومی 2. جلوگیری از تبدیل فضای عمومی به فضای خصوصی 3. ایجاد فضاهای ورزشی و ساخت فضاهای عام المنفعه همچون کتابخانه برای نگه داشت گستردگی مفهوم خانه و ارتقا آن وجود دارد.

    کلیدواژگان: خانه و قلمرو، تعلق به مکان، دیالکتیک برون و درون، روستای زئورام، ایل کاکاوند
  • مائده هدایتی فرد*، رضا خیرالدین صفحات 157-181

    دخالت عوامل چندگانه، به پیچیدگی کوشش های برنامه ریزی برای برقراری توازن میان خواست ها و منابع می انجامد. بی تردید، این امر در زمین های با ارزش محیط طبیعی اهمیتی دوچندان می یابد. زیرا، با افزایش مطلوبیت محیطی، تقاضا برای استقرار فعالیت های گوناگون انسانی افزایش یافته و ضمن مواجهه با کمبود منابع با ارزش محیطی، کوشش های برنامه ریزانه با تنش های بیشتری برای تامین خواست عمومی و نگهداشت میراث طبیعی به جای مانده، رو به رو می شوند. این چالش، گاه در قالب فضاهایی بازنمون می شود که در جلوه های کالبدی، فضای انحصاری به شمار می روند. از آن خود ساختن فضاهای عمومی-همچون زمین های ساحلی و یا زمین های با ارزش ملی- به ویژه در نواحی ساحلی پیراشهری، جریانی است که هم در کشورهای بیشتر توسعه یافته و هم در جوامع کمتر توسعه یافته قابل مشاهده است. در شرایطی که در ظاهر امر، این فرایند در تمامی جوامع یکسان جلوه می کند، در چرایی زمینه ای این پدیده اما، سازوکارهای مولد و محرک شکل دهنده، رفتاری متمایز دارند. پژوهش حاضر می کوشد به پرسش چرایی تولید فضاهای انحصاری پاسخ دهد و سازوکارهای مولد این نوع فضا را تبیین کند. با اختیار رویکرد تفسیرباوری انتقادی و با به کارگیری روش نظریه زمینه ای ساخت باور، یافته ها نشان دهنده نقش شش انگاشت کلیدی شامل «کاستی در چارچوب نهادی رسمی»، «تعارض قدرت»، «اقتصاد سیاسی غیرمولد»، «فرهنگ پشتیبان انحصار»، «ساختار فضایی مولد انباشت بهره» و «بهره جویی توده ای» در سازوکارهای شکل گیری فضای انحصاری در نواحی ساحلی پیراشهری مورد مطالعه است که برون داد آن، ویران گری محیطی در قالب جدائی گزینی فضایی، افت کیفیت فضایی درون شهری، تخریب منابع و چشم اندازهای طبیعی و غیره بازنمون شده است.

    کلیدواژگان: تولید فضا، فضای انحصاری، نواحی ساحلی پیراشهری، نظریه زمینه ای، کرانه جنوبی دریای کاسپین
|
  • Rouhollah Nosrati *, Shadman Ardalanrad Pages 7-30

    In this study, we have examined alterity and social distinction among the people of Sanandaj and their relation with the present language species on the field. Our questions are: What does the Sanandaj / non Sanandaj dual mean to the people of Sanandaj? What are the roots of this alterity? How is the alterity represented? What is the role of language in this representation? Optimality theory in linguistic anthropology has been used to answer these questions. The data shows that the dominant group uses symbols to maintain a distinction that ensures their superiority in different fields; One of which is language. They assume that optimal processes, such as weakening, are due to the cognitive weakness of subordinate groups and they judge them. The dominant group is trying, through communication, behavioral and marginalizing mechanisms, to force the subordinate group to accept its cultural superiority. The subordinate group is trying to change its behavioral patterns and to use the language simulation mechanism to get rid of discrimination and marginalization.

    Keywords: identity, Sanandaj Identity, Alterity, Optimality Theory, Linguistic Anthropology
  • Mehrdad Arabestani * Pages 31-49

    The Mandaeans are the members of an ethno-religious minority who live in Iraq and Iran. They are bearers of a Gnostic tradition that is based on Mandaic scriptures. As a small minority under the constant threat of cultural extinction and ethnocide, they developed elaborate purification rites, which are served as the main reference of their group identity. The concern for group integrity is well encoded in these rituals, which symbolically, as well as practically, protect and reestablish the boundaries of the group identity. Recent social and political unrest and wars in the region led to the emigration of many Mandaeans to North American and European countries and Australia. This dissemination of the Mandaeans in the world made a significant turning point in the people’s history. The dissemination liquefies the boundaries of group identity and posed new identity challenges to the people. Furthermore, the new situation gave rise to new demands and made room for desires that had been repressed before. Therefore, a tendency to the exegeses of scriptures compatible with modern life is traceable. This is an ongoing change that can be called a movement from mythos to logos.

    Keywords: Diaspora, Identiity, Desire, Ehno-religion, Ritual
  • Maryam Gharasou * Pages 51-75

    The three ceremonies of Shushi, Arous-e goli and Kosé in different parts of Iran have fairly similar logic, structure and form. A simple story is narrated in a drama-like and episodic performance. The main character of these narratives symbolically visualizes negativity, removed from a region or village through the joy and presence of locals and audiences. After introducing the ceremonies, we will present the mythical characters and show the similar structure of these performances, based on the Greimas and Propp's Analysis Model. They are defined similarly, though in different forms, as a kind of conflict between the duality of good and evil, or fertility and infertility - which are directly related to the pre-Islamic Izad (gods). The similarity and connection of the three ceremonies confirm the dynamicity of the ancient Iranian ceremonies, connection among the Iranian ethnic groups, the fluid movement of culture in history, and the changes occurring due to the need for adaptation to different conditions in different eras. Another important feature of this study is its providing an example of the semantic transformation of mythical ceremonies -the praises of the Iranian goddess Anahita- through rain-seeking rituals and occasional performances in accordance with their contemporary periods.

    Keywords: Shushi, Arous goli, Pirbabou, Kosé, Fertility rituals, Nowrouz, Rain ritual
  • Monireh Panjtani *, Anahita Moghbeli Pages 77-100

    This study attempts to shed light on some aspects of “death-wish” in the paintings of the great artists of Herat school which is mostly rooted in political ideals of governing dynasties in the specific era. Death-wish may be defined as an outlook in which man wishes to die fearlessly and eagerly in order to actualize a great goal, or get a precious thing. In this paper, some theoretical perspectives of death are discussed; then using the descriptive-analytical method, the concept of death-wish is studied and compared in 2 works of art:  The first, reflecting the concept of good-evil struggle in “killing the White Demon by Rostam in  Baysonghor Shahnameh and the latter, reflecting the concept of amorous and mystic death-wish in “Farhad Death” in Nezami’s Khamseh (created by Kamal-al-din Behzad). In addition to such comparison, the visual attributes of these two paintings and the related poems are analyzed to determine their similarities and differences. Findings also show that the political ideals of the ruling governors are influential in the formation of these different approaches to death and the concepts evidenced in works of the artists can be regarded as signs which indicate the spirit of the time.

    Keywords: death-wish, Herat school, amorous, mystic death, Baysonghor Shahnameh, Nezami’s Khamseh
  • Mehdi Yosri *, S.Reza Salehi Amiri, Mehrdad Navabakhsh Pages 101-115

    The concept of development is a process in which the quality of public life increases; it encompasses social, economic, political and cultural aspects; and It seems that the role of culture is more influential; to the extent that cultural development can guarantee social, economic and political development of a society. One of the most important problems of Tehran Metropolis is 1- lack of definite indicators for cultural development; and 2- a dominant quantitative approach to cultural development. So this paper aims to recognize and analyze qualitative indicators of cultural development in Tehran. The research is conducted based on in-depth semi-structural interview with 10 professors and executive leaders in urban planning, social sciences and cultural management. Content analysis of interviews shows that cultural management of Tehran requires different factors, e.g. cultural exchanges, coordinating the activities of organizations, cultural education, increase of citizen participation, elimination of administrative barriers, increase of social trust, etc.

    Keywords: urban management, development, cultural development, qualitative indicators, urban development experts, Tehran metropolis
  • Maryam Hosseinyazdi *, Ebrahim Fayaz Pages 117-134

    This paper aims to study the role of mosque in everyday life of elderly women by focusing on the opportunities which are created by this religious place for them. This research investigates the social relationships, activities and participation of elderly women in the mosques of region 12 and 14 of Tehran municipality. The main questions are: how mosques attract elderly women and engage them in activities? How mosques provide a context for their social participation? And what is the role of mosques in life-style of elderly women? This research is conducted based on ethnography and field data are gathered by semi-structured interviews and participative observations. Findings show that constant attendance in mosques is a part of daily activities of elderly women; and even they organize their everyday time according to the activities of mosques. Also mosques are a center for their social-religious gatherings and activities and women participate in charitable activities together. This social life has a significant influence on personal life of these women: being aware of their abilities, being helpful, gaining independence and dignity. These influences make elderly women to have sense of belonging to the mosques of their neighborhoods.

    Keywords: Mosque, elderly women, everyday life, social participation, ability, self-confidence, sense of belonging
  • Mohsen Qolipour *, Nasser Fakouhi Pages 135-156

    This paper investigates the situation of home and territory in Kakavand’s villages and their process of transformation. The theoretical framework of this study is based on ideas of Gaston Bachelard about the concept of “space”. This research is an ethnographic study and field data is gathered by participative observation and interview. Findings show that the rural home is in harmony with the climate and local architecture; the home is open to outside world; a vast array of social relationships are formed and reinforced inside the home and they embrace all the village; so there is a dynamic relation between inside and outside of home. Several items like participation and cooperation, conflicts, rituals, soiree, games and amusements, kasmsa, pilgrimage, visiting each other in eids, and public sphere have an influential role in building social relationship, reinforcing attachment to the place and the community and creating memories; and they generalize the concept of home to the whole village. But during the recent years, policies for affordable housing have led to a type of architecture which has weakened social relationships and the relation of inside and outside of the home. Recent changes like new agricultural tools and methods are destroying local cooperation and participation; and there is no possibility to revive the local architecture of the village. But it does not mean to neglect revitalizing the social life of the village and the opportunity of expanding the territory of home; some strategies like 1-revitalizing the publice sphere 2- preventing privatizing of public spaces 3- building public places like gyms, libraries, etc. seem beneficial to achieve this goal.

    Keywords: home, territory, place attachment, outside, inside dialectic, Zevaram Village, Kakavand tribe
  • Maedeh Hedayatifard *, Reza Kheyroddin Pages 157-181

    Multiple forces in spatial planning have led to complexity of planning efforts in making balance between human needs and available spatial resources. This challenge is more sever in natural lands, as the increase in environmental advantages would increase the demand for different human activities. Facing the scarcity of environmentally valuable resources forces planning efforts to deal with the conflict between human use and resource conservation.  This challenge is sometimes represented in the form of physical exclusive spaces where the sense of private ownership is dominant. Exclusively use of national and public lands is the phenomenon in more developed and less developed communities, however the mechanisms in which this privatization happens are different and basically depend on the spatial features of the context.  This research aims to explain the main mechanisms of exclusive spaces production in coastal peri-urban areas in north of Iran. The constructivist grounded theory method is the instrumental basic for the analysis. Findings showed that six main concepts of inefficiency of formal institutional framework, power conflict, non-productive political economy, cultural supports for privatization, rentier spatial structure and the multiplier rent are the main concepts shaping the exclusive spaces in coastal peri-urban areas in north of Iran.

    Keywords: space production, exclusive space, coastal peri-urban area, southern coast of caspian Sea