فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک
پیاپی 34 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن اکبری*، حجت الله رشید کلویر صفحات 1-13

    انرژی های تجدیدپذیر (مانند انرژی خورشیدی) می تواند از طریق طراحی فضاهای معماری و شهری سازگار با اقلیم و زیست بوم منطقه و با در نظر گرفتن ویژگی های معماری ساختمان از قبیل فرم، ابعاد و جهت گیری آن تامین شود. هدف از این پژوهش، تعیین فرم، نسبت ابعادی و جهت مناسب استقرار ساختمان بر اساس انرژی تابشی خورشید و جهت باد غالب در شهرهای تبریز، یزد و بندرعباس است. در این پژوهش، شش فرم هندسی متداول، شامل مربع، مستطیل (با راستای شرقی- غربی و شمالی- جنوبی)، شش ضلعی، هشت ضلعی، شانزده ضلعی و سی ودو ضلعی (دایره) با مساحت و ارتفاع برابر و رو به جنوب موردبررسی قرار گرفته و از میان آن ها، فرم مستطیل با نسبت های ابعادی 2/1:1، 4/1:1، 6/1:1، 8/1:1 و 1:2 و در جهات 120، 135، 150، 165 و 180 درجه جنوب شرقی و غربی مطالعه گردیده است. میزان انرژی تابشی دریافتی بر روی سطوح قائم به صورت نظری و واقعی با استفاده از روش محاسباتی "قانون کسینوس"، برای ماه های مختلف و در 32 جهت جغرافیایی و به تفکیک دوره های سرد و گرم سال محاسبه و پردازش شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بهترین فرم ساختمان در تمام شهرهای موردمطالعه، مستطیل با راستای شرقی- غربی و بعدازآن فرم مربع است. نسبت ابعادی بهینه برای فرم مستطیل با راستای شرقی- غربی، در شهر تبریز برابر 2/1:1 و در شهرهای یزد و بندرعباس برابر 6/1:1 است. جهت مناسب استقرار ساختمان بر اساس تابش و جهت باد غالب، در شهر تبریز، جهت 165 درجه جنوب شرقی و در شهرهای یزد و بندرعباس، جهت 180 درجه جنوب است.

    کلیدواژگان: نسبت ابعادی، جهت گیری بهینه، انرژی خورشیدی، جهت باد، قانون کسینوس
  • سیما پورهاشمی، ابوالقاسم امیراحمدی*، محمد علی زنگنه اسدی، سید مهدی صالحی صفحات 14-24

    یکی از مهم ترین مخاطرات در نواحی با اقلیم خشک و نیمه خشک، پدیده ی گرد و غبار است. وقوع این پدیده با خسارات جانی و مالی و طبیعی بسیاری همراه است. در این تحقیق به بررسی خصوصیات کاربری اراضی و ژئومورفولوژی کانون های برداشت گرد و غبار  در استان خراسان رضوی پرداخته شد. در ابتدا با استفاده از شاخص های آشکارسازی گرد و غبار بر روی تصاویر ماهواره ای مادیس، تعداد 65 کانون برداشت گرد و غبار برای دوره ی آماری (2016-2005) شناسایی گردید. سپس نقشه ی واحدهای ژئومورفولوژی و کاربری اراضی منطقه تهیه گردید و کانون های برداشت گرد و غبار بر روی این نقشه ها هم پوشانی داده شد. نتایج حاکی از آن است که از لحاظ ژئومورفولوژی 81 درصد کانون های گرد و غبار در واحد دشت سر مشاهده شده است که حدود 5/71 درصد مساحت منطقه را دربر می گیرد. در دیگر چشم اندازهای ژئومورفولوژی، کانون های گرد و غبار به ترتیب در واحد پلایا (7/ 10% در 5/17% مساحت) و کوهستان (6/4% در 14% مساحت) قرار گرفته اند. نتایج حاصل از بررسی کاربری اراضی نشان داد که بیش ترین تعداد کانون های برداشت گرد و غبار در کاربری مراتع ضعیف (3/35%) و اراضی دیم (6/27%) رخ داده که حدود 3/35 درصد مساحت از کل منطقه را دربر گرفته اند. با محاسبه ی نرخ گرد و غبار در سطوح مختلف مشخص شد که علاوه بر نوع ساختار ژئومورفولوژی و کاربری اراضی، ارتباط تنگاتنگی بین مساحت و تعداد کانون های برداشت گرد و غبار هر واحد با نرخ انتشار گرد و غبار وجود دارد.

    کلیدواژگان: کانون برداشت گرد و غبار، کاربری اراضی، ژئومورفولوژی، استان خراسان رضوی
  • محمدرضا بخشی*، محمد رزقی صفحات 25-41

    پراکندگی و تقطیع اراضی کشاورزی یکی از چالش های پیش روی برنامه های توسعه ی روستایی است و اجرای سیاست یکپارچه سازی اراضی در سال های گذشته در اغلب مناطق کشور جهت حل این مسئله همواره با مشکلاتی در زمینه ی مشارکت کشاورزان و اجرای موفق طرح مواجه بوده است. هدف این مطالعه، تبیین پیشران ها و پس ران های مشارکت کشاورزان در اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی زراعی در مناطق روستایی شهرستان نهبندان است. جامعه ی آماری پژوهش، بهره برداران فعال در بخش کشاورزی می باشند که 264 نفر به عنوان نمونه ی آماری با استفاده از فرمول کوکران تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و موردمطالعه واقع شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از ابزارهای پرسش نامه، مصاحبه و مشاهده استفاده شد. روایی پرسش نامه ی تنظیم شده توسط اساتید دانشگاه و کارشناسان بخش کشاورزی و پایایی آن از طریق پیش آزمون و محاسبه ی آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسش نامه در بازه ی 72/0 تا 82/0 مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که 8/39 درصد از پاسخ گویان، تمایل کم، 7/11 درصد تمایل متوسط و 6/48 درصد تمایل زیادی نسبت به یکپارچه سازی اراضی دارند. نتایج آزمون همبستگی نشان داد بین متغیر تمایل به مشارکت در یکپارچه سازی اراضی و متغیرهای سابقه ی فعالیت کشاورزی، میزان مالکیت اراضی، تعداد قطعات زراعی، متوسط اندازه ی قطعات، سطح زیر کشت، فاصله ی اراضی تا منبع آب، فاصله ی اراضی تا روستا، میزان اعتماد مقابل کشاورزان به یکدیگر، میزان آگاهی پیرامون یکپارچه سازی اراضی و میزان حمایت های اعتباری دولت از اجرای طرح همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. بر اساس یافته های تحلیل عاملی، 75/71 درصد از واریانس کل عوامل بازدارنده و پیشران یکپارچه سازی اراضی را هشت عامل زراعی، اعتباری- حمایتی، سازمانی، اقتصادی، روان شناختی، انگیزشی، آموزشی- ترویجی و قانونی تبیین می نمایند.

    کلیدواژگان: توسعه ی کشاورزی، یکپارچه سازی اراضی، مشارکت، شهرستان نهبندان
  • یونس غلامی*، روح الله میرزایی، مرضیه رادکیانی صفحات 42-58

    پیاده روی به عنوان فرم مناسب برای افراد با استفاده از وسایل حمل ونقل عمومی و افراد بدون وسایل نقلیه در نظر گرفته می شود. قبل از انقلاب صنعتی مهم ترین وسیله برای جابه جایی انسان ها پاهای آن ها محسوب می شد و بیش ترین الگوی سفر حرکت عابر پیاده بود. به همین دلیل، انسان مبنای طراحی شهرها محسوب می شده و نیازهای اصلی وی بر اساس حرکت پیاده در شهر جانمایی می شدند. توجه جدی و عملی به سامان-دهی حرکت پیاده و پیاده راه ها به حدود نیم قرن پیش برمی گردد؛ به طوری که اولین گذرهای پیاده در دهه ی 1950 در کشورهای آلمان، هلند و دانمارک جهت بازسازی شهرهای آسیب دیده در طول جنگ دوم جهانی و نوسازی مراکز تاریخی شهرها با هدف جداسازی معابر پیاده و سواره احداث شد و تا سال 1996، گذرها و مناطق ویژه ی تردد پیاده و مزایای ایجاد پیاده راه ها منحصر به چند شهر اروپایی می شد. در پژوهش حاضر، پتانسیل سنجی پیاده روی معابر شهر کاشان با تاکید بر شاخص های برنامه ریزی شهری موردبررسی قرار می گیرد. در این زمینه، مقاله ی حاضر با روش توصیفی تحلیلی است. با استفاده از روش کتابخانه ای به دست آمده است. در بخش تجزیه وتحلیل فضایی از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که شاخص سبزینگی با 076/0 و چگالی مسکونی با 082/0 در اولویت پایین و شاخص اتصال 453/0 و دسترسی به زیرساخت های حمل ونقل عمومی با 215/0 در بالاترین میزان اولویت قرار گرفته است. ضریب ناسازگاری کم تر از 1/0 قرار گرفته که نشان از قابل قبول بودن نظرسنجی است. بر اساس رتبه بندی نظر کارشناسان، خیابان های ملا حبیب الله شریف، بلوار باهنر، خیابان دانش، خیابان ولی عصر، خیابان امام خمینی، خیابان نماز، خیابان اباذر، خیابان 22 بهمن، بالاترین رتبه را به دست آورده اند.

    کلیدواژگان: اندیشه ی پیاده مداری، شاخص های قابلیت پیاده روی، روش های تصمیم گیری چندمعیاره، کاشان
  • مهدی حیدری نسب*، امیر کرم، حسین نگارش، احمد پهلوانروی صفحات 59-75

    در دشت سیستان شرایط برای فرسایش بادی و در پی آن، جابه جایی ماسه فراهم است. با توجه به استقرار سکونتگاه ها در کانون های فرسایش بادی منطقه ضرورت منشایابی ماسه ها، تحلیل مخاطرات ناشی از جابه جایی تپه های ماسه ای و عوامل موثر بر ایجاد مخاطرات از اهداف این پژوهش است. تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی مبتنی بر روش های میدانی و کتابخانه ای است. در ابتدا با بررسی نقشه ها و مشاهدات میدانی مشخص شد که منشا ماسه ها، بستر خشک رودخانه های منطقه است. سپس پارامترهای مورفومتریک چند برخان (در مدت وزش باد های 120 روزه) و میزان جابه جایی آن ها اندازه گیری و ثبت گردید. نتایج تحلیل آماری نشان می دهد که فقط بین طول برخان ها با میزان جابه جایی شان، رابطه ی معکوس برقرار است و بین سایر پارامتر ها و جابه جایی برخان ها رابطه ی معنی داری وجود ندارد؛ که دلیل آن می تواند استقرار برخان ها در محدوده ی اراضی روستایی، نقش کاربری های مختلف اراضی و عوارض سطح زمین در میزان سرعت باد، مقدار تولید ماسه و در میزان جابه جایی برخان ها باشد. مخاطرات ناشی از جابه جایی تپه های ماسه ای در سطح روستاها شامل تهدید سلامت اهالی، مدفون شدن روستاها، تخریب خاک و زیرساخت های عمومی و... است. عوامل متعددی از قبیل وزش بادهای شدید و دائمی، کم شیب و کم عارضه بودن دشت، ریزدانه بودن خاک، خشک سالی های متوالی و فقر پوشش گیاهی در میزان جابه جایی ماسه ها در سطح دشت سیستان نقش دارند.

    کلیدواژگان: تحلیل مخاطرات، تپه های ماسه ای، کانون فرسایش بادی نیاتک، کانون فرسایش بادی جزینک، دشت سیستان
  • زهره ابراهیمی خوسفی*، فاطمه درگاهیان صفحات 76-92

    یکی از علل اصلی آلودگی هوا در مناطق خشک جهان و به ویژه در ایران، وقوع توفان های گرد و غبار حاوی غلظت بالای ذرات معلق با قطر آئرودینامیکی کم تر از 10 میکرومتر (PM10) است. هدف اصلی تحقیق حاضر، شناسایی مهم ترین عوامل اقلیمی موثر بر تغییر غلظت PM10 در نزدیکی دشت یزد- اردکان و ارتباط آن با رخداد فرسایش بادی در بازه ی زمانی 2012 تا 2017 است. بدین منظور از متوسط ماهیانه ی داده های اقلیمی، غلظت روزانه ی ذرات کوچک تر از 10 میکرومتر و داده های ساعتی مربوط به پدیده های مختلف گرد و غبار ایستگاه سینوپتیک یزد استفاده شد. جهت شناسایی دقیق ترین رابطه بین پارامترهای هواشناسی و غلظت PM10، 10 تابع رگرسیون دومتغیره (لگاریتمی، معکوس، توانی، نمایی، درجه دو، درجه سه، منحنی رشد، ترکیبی، لجستیک و منحنی S) بر اساس چهار معیار ضریب همبستگی، آماره ی F، میزان خطای نسبی و میانگین مربعات خطا با یکدیگر مقایسه گردید. درنهایت از طریق تحلیل ارتباط بین شاخص توفان گرد و غبار و PM10، نقش رخداد فرسایش بادی بر تغییرات آن موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در این بازه ی زمانی هیچ رابطه ی خطی معنی داری بین پارامترهای هواشناسی و غلظت ذرات معلق وجود نداشته است؛ درحالی که بین مقادیر متوسط درجه حرارت ماهیانه و درجه حرارت بیشینه با PM10 رابطه ی غیرخطی معنی داری برقرار شده است. مقادیر مربوط به ضریب همبستگی، آماره ی F، خطای نسبی و مجذور میانگین مربعات خطا بر اساس دقیق ترین تابع غیرخطی بین PM10 و متوسط درجه حرارت ماهیانه به ترتیب 67/0، 06/8، 1/0، 09/0 برآورد گردید. مقادیر مربوط به این پارامترها بر اساس درجه حرارت بیشینه به ترتیب 65/0، 3/7، 11/0 و 08/0 تخمین زده شد. همچنین نتایج نشان داد که 24% افزایش غلظت ذرات معلق در سال های اخیر به دلیل وقوع رخداد فرسایش بادی بوده است.

    کلیدواژگان: بیابان زایی، ذرات معلق، تغییر اقلیم، فرسایش بادی، مناطق خشک
|
  • Hassan Akbari*, Hojatollah Rashid Kalvir Pages 1-13

    The renewable energies (such as solar energy), could be provided through designing architectural and urban spaces compatible with the climate and the ecosystem of the region, taking into consideration the architectural features of the building such as its form, dimensions and orientation. The purpose of this research was to determine the most suitable form, aspect ratio and orientation of the building for receiving optimal solar radiation andThe prevailing wind direction in Tabriz, Yazd and Bandar Abbas cities. In this research, six common geometric forms, including square, rectangular (EW and NS orientation), hexagonal, octagonal, hexadecagon, and triacontadigon (circle) with an equal area and elevation facing the South, were studied and among them, the form of rectangle, with aspect ratios of 1:1.2, 1:1.4, 1:1.6, 1:1.8 and 1:2, in the directions 120, 135, 150, 165 and 180 degrees SE, and SW has been studied. The amount of received radiation energy on vertical surfaces has been calculated and processed through theoretical and real calculation, using the “Law of Cosines” computational method for different months and in 32 geographic directions , in terms of the cold and hot periods of the year. The results of the research show that the best form of building in all studied cities is rectangular with East-West orientation and the next form is the square. The most suitable aspect ratio for the rectangular form with the East-West orientation is 1:1.2 in Tabriz city and 1:1.6 in Yazd and Bandar Abbas cities. Suitable orientation of the building based on solar radiation andThe prevailing wind direction in Tabriz city is 165 degree SE and in Yazd and Bandar Abbas cities is 180 degree south.

    Keywords: Form, Aspect Ratio, Optimal Orientation, Solar Energy, Wind Direction, the “Law of Cosines”
  • Sima Pourhashemi, Abolghasem Amirahmadi*, Mohammad Ali Zanganeh Diasa, Seyed Mahdi Salehi Pages 14-24

    Dust phenomenon is the One of the most important hazards in the dry and semi-arid region. The occurrence of this phenomenon is accompanied by many physical and financial losses. In this research, was studied the characteristic of land use and geomorphology dust source in Khorasan Razavi Province. At first, 65 soil dust sources were identified for the time period (2005-2016) by using the dust enhancement indices on the MODIS images. Then geomorphologic and land use maps were prepared and the dust source area were overlaid on these maps. The results indicate that in geomorphology map, 81 percent of the dust source area in the plain head unit occurred, accounting for about 71.5 percent of the all area. At other geomorphic surfaces, dust sources area are located in the Playa unit (10.7% in 17.5% of the area) and in the mountains (6.4% in 14% of the area). The results of land use survey showed that the highest number of dust source area occurred in poor rangelands (35.3%) and dryland lands (27.6%), which covers 35.3% of the total area. By calculating the dust rate at different levels, it was determined that in addition to the type of geomorphology and land use structure, there is a close correlation between the area and the number of dust source per unit with the emission rate of dust.

    Keywords: Dust Source Area, Land use, Geomorphology, Khorasan Rzavi Province
  • Mohammad Reza Bakhshi*, Mohammad Rezghi Pages 25-41

    The fragmentation and Segmentation of agricultural lands is one of the challenges facing rural development programs. Implementation of land consolidation policy in most parts of the Iran in the past years has always faced problems with farmers' participation and successful implementation of the project to solve this problem. The aim of this study was to study the boosters and barriers of farmers' participation in implementing agricultural land consolidation projects in Nehbandan County. The statistical population consisted of farmers’ residents in rural areas that 264 farmer as sample using Cochran formula and multi-stage random sampling method were selected and studied. The data collection instrument was a researcher made questionnaire that it’s validity by professors and experts and its reliability through the pre-test and Cronbach's alpha for different parts of the questionnaire was confirmed in the range of 0.72 to 0.82. The results showed that 39.8 percent of the respondents tended to be low, 11.7 percent had a moderate tendency, and 48.6 percent had a strong desire to integrate the land. The results of the correlation test indicated that there was a significant relationship between the willingness to participate in land consolidation and variables of agricultural experience, level of land ownership, number of farm plots, average size of plots, crop area, distance between agricultural land and water source and also village, social trust, awareness about land consolidation benefits and the level of government support from land consolidation plan. Based on the findings of factor analysis, 71.75% of the total variance of participation in land consolidation is explained by eight agronomic, credit-supportive, organizational, economic, psychological, motivational, educational-extensional and legal factors.

    Keywords: Agricultural Development, Land Consolidation, Participation, Nehbandan County
  • Yones Gholami*, Rohlah Mirzaii, Marzeie Radkiani Pages 42-58

    According to Jane Jacobs, the main part of the concept of "street life" lies in its pedestrians. From his point of view, these are busy and vibrant walkways that give meaning to the city center by providing a social interactive environment. The existence of communities to achieve sustainable transport goals is obvious because it improves displacement, reduces the negative environmental impacts, enhances the economy, and improves social sustainability by improving social interaction. Perhaps disassembly can be considered as the amount of capacity and ability to navigate properly in the built environment. The contribution of walking on community safety, access and social participation has emerged as a serious challenge to the design of the urban environment, as pedestrian access has steadily decreased in most cities over the last century. In Iran, population growth, accelerated urbanization and increased personal ownership of urban vehicles, especially in the central part of the cities and the old texture, have increased the density in the city center road network and the occurrence of traffic congestion in them, which are generally for the passage of this type and The volume of traffic was not designed and the lack of road networks and their mismatch with today's needs, as well as the deployment of adsorbent population and productive forces, dense neighborhoods and sometimes incompatibility of the basic problems of these areas, and causing interference between rides and pedestrians. The area is in the city of kashan. Kashan is considered one of the most important historical cities of Iran, which has many monuments and valuable monuments. The protection and protection of these historical monuments requires pollution and traffic congestion of the cabin to pay attention to the issue of pedestrians. Although the city of Kashan has some problems, such as low passageways, narrow pedestrian width, crowded traffic and urban traffic, disturbing street view, floor problems, and other issues. For this purpose, the preliminary research is the answer to the question of what is the priority of the planning indicators for pedestrians and, finally, the appropriate passageways for walking in the city of Kashan

    Keywords: Walking, Pedestrian Evaluation Indicators, Multi-criteria Decision Making Models, Kashan City
  • Mahdi Heydari Nasab*, Amir Karam, Hosein Negaresh, Ahmad Pahlavanravi Pages 59-75

    In Sistan plain, conditions for wind erosion and, consequently, sand spreads are provided. Due to the settlements in the wind erosion centers of this area, the necessity of determining the origin of sands, the analysis of the hazards caused by the displacement of sand dunes and factors creating these hazards are the goals of this study. It is a descriptive-analytical study based on both field and library methods. Initially, by studying the maps and field observations, it was cleared that the dry bed of the rivers of this region is the main origin of sands. Then, the morphometric parameters of several Barkhans (during 120-days winds) and the amount of their displacement were measured and recorded. The statistical analysis indicated that there was an inverse relationship between the length of Barkhans with their displacement, while there was no significant relationship between the other parameters and Barkhans displacement. The presence of Barkhans near ​​rural lands, the role of different land use, the effect of land roughness on the wind speed, and the amount of sand production in displacement of Barkhans can be considered as the main significant factors. The hazards of the sand dunes displacement at the villages include threatening public health, burying the villages, degrading the soil quality and destructing public infrastructure. Several factors such as intense and permanent winds, low-slope and low-roughness plain, fine-grained soil, successive droughts and vegetation loss play a role in the amount of sand displacement in Sistan Plain.

    Keywords: Hazard analysis, Sand dunes, Neiatak wind erosion center, Jazinak wind erosion center, Sistan Plain
  • Zohre Ebrahimikhusfi*, Fatemeh Dargahian Pages 76-92

    One of the main causes of air pollution in the arid areas of world, especially in Iran, is the increase of the PM10 concentration. The main objective of this research is to identify the most important climatic factors affecting the change of PM10 concentration near Yazd-Ardakan plain and its relation with wind erosion occurrence during the period from 2012 to 2017. For this purpose, the monthly average of climatic data, daily concentrations of particles smaller than 10 micrometers and hourly data related to different dust phenomena of the Yazd synoptic station were used. In order to determine the most accurate relationship between meteorological parameters and PM10 concentration, eleven bivariate regression functions (linear, logarithmic, inverse, power, exponential, second order, degree three, growth curve, combination, logistic and curve S) were compared with each other based on the Pearson correlation coefficient(R), F statistic, Relative Error(RE) and Root Mean Square Error(RMSE). Finally, by analyzing the relationship between dust storm index and PM10, the role of wind erosion event on its changes was investigated. The obtained results of regression functions analysis indicated that there was no significant linear relationship between meteorological parameters and PM10 during the examined time period while a significant nonlinear relationship was established between monthly mean air temperature and maximum temperature with PM10. The correlation coefficient, F, relative error, and squared error squared error based on the most accurate nonlinear function between suspended particle concentration and average monthly temperature were 0.67, 8.06, 0.1, and 0.09, respectively. To estimate the concentration of suspended particles based on the maximum temperature, the values of these parameters were 0.65, 7.3, 11/0 and 0.08. The results also showed that 24% increase in suspended particle concentration in recent years was due to the occurrence of wind erosion.

    Keywords: Desertification, Suspended Particle, Climate change, Wind Erosion, Arid regions