فهرست مطالب

نشریه مدیریت کسب و کارهای بین المللی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین بلوچی* صفحات 1-23

    یکی از مسائلی که در ادبیات مربوط به بازاریابی بین الملل مطرح می گردد، نگرش مصرف کنندگان نسبت به محصولات خارجی است. با توجه به اینکه امروزه بستری جهانی برای عرضه محصولات و خدمات برای کشورهای مختلف پیش آمده، طبیعتا مسائل قومیتی، تاریخی و به طورکلی نگرشی بر نحوه رفتار مصرف کنندگان تاثیر می گذارد. به طورکلی، به دلایل مختلفی ازجمله اختلافات سیاسی یا مذهبی، گاهی اوقات مصرف کنندگان از خرید محصولات کشور یا قومیتی خاص سرباز می زنند که بیانگر نقش احساسات و نگرش افراد در انتخاب نهایی محصول است. هدف از پژوهش حاضر بررسی این عوامل (خصومت مشتری، تعصب مذهبی و ملیت گرایی بر تمایل) در بین مصرف کنندگان تهرانی و تاثیر آن ها بر تمایل به خرید کالاهای آمریکایی است. همچنین به بررسی اثر تعدیل گری قیمت در روابط بین این عوامل بر تمایل به خرید کالاها پرداخته شد؛ بنابراین بر اساس مدل پیشنهادی که از ادبیات خصومت مصرف کننده استخراج گردیده است، به بررسی و توسعه فرضیات و مدل پژوهش پرداخته شد. جامعه آماری پژوهش حاضر مصرف کنندگان تهرانی بودند، بر اساس فرمول کوکران نمونه ای برابر با 420 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. از پرسشنامه جهت گردآوری اطلاعات استفاده گردید. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ و پایایی مرکب و روایی با استفاده از روایی همگرا و واگرا مورد تایید قرار گرفت. جهت رد یا اثبات فرضیات مدل از مدل سازی معادلات ساختاری و رویکرد کمترین مربعات جزئی در نرم افزار پی ال اس استفاده شد. نتایج تحلیل آماری نشان می دهد که تعصبات مذهبی بیشترین تاثیر بر عدم تمایل به خرید کالای آمریکایی دارد و تاثیر دشمنی مشتری بر تمایل به خرید مورد تایید قرار نگرفت. نتایج تعدیل گری حاکی از آن بود که قیمت تاثیر دشمنی مشتری بر تمایل به خرید را بهبود می بخشد. درنهایت با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهادهایی کاربردی و نیز محدودیت های این مطالعه ارائه می گردد.

    کلیدواژگان: کشور مبدا، تصویر از کشور، خصومت مصرف کننده، قومیت گرایی، ملی گرایی، تعصب مذهبی، تمایل به خرید
  • نیلوفر ایمان خان*، ملیحه همدست صفحات 25-44

    امروزه، تقویت صادرات غیرنفتی یکی از اهداف راهبردی کشور است که توجه ویژه به آن، رشد اقتصادی را به همراه دارد. از سوی دیگر یکی از راه های مهم و تاثیرگذار بر افزایش صادرات، بهبود عملکرد صادراتی شرکت های صادرکننده است. نظر به اهمیت موضوع، در این پژوهش، تاثیر اثربخشی بازاریابی، قابلیت های بازاریابی و بازارگرایی صادرات بر عملکرد صادراتی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارشناسان 70 شرکت تولید و صادرات نرم افزار در شهر تهران بودند. با توجه به اینکه جامعه آماری در این پژوهش محدود بود، تعداد 410 پرسشنامه به صورت نمونه در دسترس در جامعه مذبور توزیع شد که از این تعداد براساس جدول کرجسی مورگان، 210 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با استفاده از مدل معادلات ساختاری، فرضیه ها مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده آن است که با ارتقا سطح بازارگرایی صادرات در شرکت های صادرکننده نرم افزار فرهنکی، می توان بر بهبود اثربخشی بازاریابی، قابلیت های بازاریابی و عملکرد صادرات تاثیر گذاشت و همچنین با افزایش قابلیت های بازاریابی می توان بر افزایش اثزبخشی بازاریابی و عملکرد صادرات تاثیر گذاشت. از دیگر نتایج، تاثیر مثبت اثربخشی بازاریابی بر عملکرد صادرات می باشد.

    کلیدواژگان: بازارگرایی صادرات، اثربخشی بازاریابی، قابلیت های بازاریابی، عملکرد صادراتی، محصولات فرهنگی
  • ابوالفضل شاه آبادی*، عذرا محمدی صفحات 45-62
    در این مقاله سعی شده تاثیر عوامل فزاینده کارایی شامل آمادگی فنی، کارایی بازار کالا، کارایی بازار نیروی کار، توسعه بازار مالی، آموزش عالی و مهارت افزایی و اندازه بازار بر بهره وری کل عوامل در 40 کشور منتخب جهان طی دوره 2017-2011 بررسی شود. به همین منظور، مدل تحقیق با استفاده از داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته در پنج حالت برآورد گردید. در حالت اول از شاخص کلی آمادگی فنی و در حالات دوم تا پنجم به تناوب از یکی از مولفه های آن (شامل دسترسی به جدیدترین فناوری ها، جذب فناوری در سطح بنگاه ها، انتقال فناوری از طریق سرمایه گذاری مستقیم خارجی و توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات) به عنوان متغیر کلیدی در مدل تحقیق استفاده شد. نتایج نشان داد ضریب تخمینی شاخص کلی آمادگی فنی و چهار مولفه آن بر بهره وری کل عوامل تولید در کشورهای مورد مطالعه مثبت و معنادار است. همچنین، ضرایب تخمینی شاخص های کارایی بازار کالا، کارایی بازار کار، توسعه بازار مالی، اندازه بازار و آموزش عالی و مهارت افزایی به عنوان عوامل فزاینده کارایی بر بهره وری کل عوامل مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل، عوامل فزاینده کارایی، آمادگی فنی
  • پویا بهزادنیا*، ناصر صنوبر، سید صمد حسینی صفحات 63-85
    نظریه تجارت نوین که بر پایه نظریه نظریه رشد نوین توسعه یافته است، به تجارت بین‎الملل و رشد اقتصادی طی دهه های 1990 می‎پردازد و بر پیشرفت تکنولوژیکی و پیامدهای خارجی آن و نیز استفاده از دانش جدید به عنوان متغیر آشکار توجه دارد. برنامه های تشویق صادرات (EPPS) اطلاعات و دانش مدیران را در حوزه صادرات تکمیل می کند.  هدف از این تحقیق بررسی تاثیر برنامه های تشویقی صادرات بر عملکرد صادراتی شرکت های بازرگانی بین المللی به صورت مستقیم و غیرمستقیم با نقش میانجی جذابیت های بازارهای خارجی و قابلیت های صادراتی شرکت است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در دسترس تعداد 240 پرسشنامه از شرکت های بازرگانی فعال ایران جمع آوری گردیده و برای آزمون فرضیه های تحقیق و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری SEM استفاده شد. نتایج داده های آماری و مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که برنامه های تشویقی صادرات بر عملکرد صادراتی شرکت تاثیر مستقیم ندارد و تاثیر آن از طریق ادراک جذابیت های بازارهای خارجی و همچنین توسعه قابلیت های صادراتی شرکت بر عملکرد صادراتی شرکت اتفاق می افتد. همچنین بررسی نتایج نشان می دهد که متغیر برنامه های تشویقی صادرات به صورت مستقیم و غیرمستقیم، 66 درصد از تغییرات متغیر عملکرد صادراتی را تبیین می کند که نشان دهنده اهمیت برنامه های تشویقی صادرات در رسیدن به عملکرد صادراتی برتر است. براساس نتایج این تحقیق، توصیه می شود در برنامه های مربوط به تشویق شرکت های بازرگانی به مباحث آموزشی بیش از پیش اهمیت داده شود. همچنین مدیران شرکت ها نیز بایستی توجه نمایند که عوامل ارتباطاتی به عنوان مهم ترین عامل در ایجاد قابلیت های صادراتی برای شرکت ها مطرح است
    کلیدواژگان: برنامه های تشویقی صادرات، عملکرد صادراتی، جذابیت های بازارهای خارجی، قابلیت های صادراتی
  • معصومه عربشاهی*، امیر غفوریان شاگردی، امید بهبودی، علی نایبی صفحات 87-107
    قصد خرید یک محصول خاص به عنوان یک عامل پیش بینی کننده خوب رفتار واقعی در خرید محصول می باشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر نگرش مشتریان نسبت به خرید محصولات آرایشی خارجی توسط آقایان است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر شیوه جمع آوری اطلاعات، تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه مصرف کنندگان لوازم آرایشی خارجی مردانه در شهر مشهد هستند. روش نمونه گیری در این تحقیق غیراحتمالی داوطلبانه بوده است. دراین پژوهش 12 متغیر پنهان وجود دارد لذا حجم نمونه براساس نظر ادسترپ (20 نمونه به ازای هر گویه) تعیین شده است. در نهایت تعداد 240 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری پرسشنامه استاندارد برگرفته از سویدن و دیاگنه (2009) و آزمائونی و همکاران (2015) بوده است؛ روایی آن با روایی محتوا و سازه به روش تحلیل بارهای عاملی تاییدی بررسی و پایایی آن بوسیله آلفای کرونباخ سنجیده شده است. آزمون فرضیات به روش مدلیابی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار  اسمارت پی ال اس انجام پذیرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد جذابیت ظاهری، باورهای اجتماعی، سبک زندگی و شرایط خرید تاثیر مستقیم بر نگرش مشتریان دارند. همچنین عقاید دینی، تبلیغات و توجه به سلامتی تاثیر معکوس بر نگرش مشتریان دارند. در این تحقیق تاثیر متغیرهای تصویر شخصی، اثر افزایش سن و دانش بر نگرش مشتریان تایید نگردید. براساس نتایج تحقیق نگرش مشتریان بر قصد خرید آنان بسیار تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: قصد خرید، نگرش مصرف کنندگان، محصولات آرایشی خارجی
  • امین موجودی، محمد علی عبدالوند*، هاشم نیکومرام، محسن خون سیاوش صفحات 109-143
    درگیری برند مصرف کننده به عنوان یک ساختار مهم در سال های اخیر مطرح شده است و توجه روزافزونی از سوی فعالان بازاریابی به این مفهوم شده است. این توجه ناشی از اهمیتی است که مشتریان درگیر با برند برای مدیران کسب وکارها دارند. اما همچنان برای شناسایی کامل این مفهوم، باید تحقیق های زیادی صورت بگیرد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سه دسته پیشایند ذهنی، اجتماعی و رفتاری بر درگیری برند مصرف کننده است. همچنین این پژوهش با توجه به نوع تیپ شخصیتی مشتری و ماهیت کالا (شامل: لذت جویانه و کارکردی) صورت می گیرد. روش پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت، در دسته ی پژوهش های توصیفی قرار دارد. جامعه ی آماری، مشتریان برندهای اپل و سامسونگ در شهر تهران بودند که تعداد 350 پرسشنامه در بین مشتریان توزیع و جمع آوری گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از دو آزمون معادلات ساختاری با نرم افزار ایموس و آزمون همبستگی زیرگروه با نرم افزار اس پی اس اس استفاده شده است. نتایج نشان داد که محرک های ذهنی، اجتماعی و رفتاری بر درگیری برند مصرف کننده اثر مثبتی دارند. همچنین نتایج حاکی از آن بود که تاثیر تعدیل گری ماهیت کالا در رابطه ی بین حسادت برند و درگیری برند مصرف کننده تائید شده است. در خصوص تیپ شخصیتی نیز نتایج نشان داد که در رابطه ی بین درگیری ذهنی، حسادت برند و هویت اجتماعی با درگیری برند مصرف کننده، تیپ شخصیتی برون گرای باثبات رابطه ی قوی تری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: درگیری برند مصرف کننده، حسادت برند، عشق برند، وفاداری، ترجیح برند
  • مینا بختیاری، قاسم بخشنده* صفحات 145-162
    هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر عملکرد صادرات با نقش میانجی انطباق آمیخته بازاریابی در شرکت های صادراتی استان خوزستان می باشد. جامعه آماری این پژوهش، مدیران و سرپرستان بخش های مرتبط با صادرات در شرکت های صادراتی استان خوزستان می باشند. با توجه به اینکه سطح تحلیل این پژوهش شرکت ها می باشند، پرسشنامه به صورت سرشماری بین شرکت ها توزیع و تعداد 83 پرسشنامه از 34 شرکت صادراتی دریافت شد. داده ها با استفاده از دو نرم افزارSPSS  و Smart-PLS تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد تاثیر امور پیش صادرات بر انطباق آمیخته بازاریابی و همچنین تاثیر انطباق آمیخته بازاریابی بر عملکرد صادرات مثبت و معنادار بود. همچنین نقش میانجی انطباق آمیخته بازاریابی در تاثیر امور پیش صادرات بر عملکرد صادرات مورد تایید قرار گرفت. در حالیکه تاثیر تعهد صادرات و فاصله بازار درک شده بر انطباق آمیخته بازاریابی تایید نشد. همچنین نقش میانجی انطباق آمیخته بازاریابی در تاثیر تعهد صادرات بر عملکرد صادرات و در تاثیر فاصله بازار درک شده بر عملکرد صادرات نیز مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: فاصله بازار درک شده، تعهد صادرات، امور پیش صادرات، انطباق آمیخته بازاریابی، عملکرد صادرات
|
  • Hossein Balouchi * Pages 1-23

    One of the issues raised in international marketing literature is the attitude of consumers towards foreign products. Given the fact that today the universal admission to the supply of products and services to various countries has naturally affected ethnic, historical and general attitudes about how consumers behave. In general, for a variety of reasons, including political or religious differences, sometimes consumers refuse to buy national or ethnic products, which reflects the role of people's feelings and attitudes in the final selection of the product. The purpose of this study was to investigate these factors (customer anxiety , religious fanaticism, and nationalism on tendency) among Tehrani consumers and their impact on the desire to buy American goods. It also examined the effect of price moderation on the relationship between these factors and the tendency to buy goods. Therefore, based on the proposed model extracted from the literature of consumer anxiety , the hypotheses and research model were studied and developed. The population of the study consisted of Tehranian consumers. According to the Cochran formula, 420 samples were selected using cluster sampling. A questionnaire was used to collect information. The reliability of the questionnaire was confirmed by using Cronbach's alpha and composite reliability and validity using congruent and divergent validity. In order to reject or prove the model's assumptions, modeling of structural equations and minor least squares approach were used in PPS software. The results of statistical analysis show that religious bias has the greatest impact on the unwillingness to buy American goods, and the impact of customer anxiety  on the tendency to purchase was not approved. The moderating results suggested that the price of the customer's anxiety  would improve the willingness to buy. Finally, given the results, practical suggestions and limitations of this study are presented.

    Keywords: consumer anxiety, ethnicity, nationalism, religious fanaticism, tendency to buy
  • Niloofar Imankhan *, Maliheh Hamdast Pages 25-44

    Today, the reinforcement of non-oil export is one of the strategic objectives of the country, which special attention to it can lead to economic growth. On the other hand, one of the most important ways to increase exports is to improve the performance of exporters. According to the importance of this issue, this research investigated the effect of marketing effectiveness, marketing capabilities and market oriented export on export performance. The statistical population is the managers and experts of 70 companies producing and exporting software in Tehran. Regarding the narrow statistical population of this study, 410 questionnaires were distributed by convenience sampling approach in which 210 questionnaires were considered as suggested by Morgan-Kerjcy. Data was analyzed using the structural equation model. The results showed that promoting market oriented export in cultural software exporters can affect marketing effectiveness, marketing capabilities and export performance, and by increasing marketing capabilities, the marketing effectiveness and export performance can be affected. Another result was the positive impact of marketing effectiveness on export performance.

    Keywords: Market oriented export, Marketing effectiveness, Marketing capabilities, Export Performance, Cultural products
  • Abolfazl Shahabadi *, Azra Mohammadi Pages 45-62
    In this paper, we tried to estimate the effect of increasing efficiency factors, including technological readiness, goods market efficiency, labor market efficiency, financial market development, higher education and training, and market size on total factor productivity in 40 selected countries during 2011-2017 using GMM estimator. Every state distinguished by the overall index and the technological readiness' components in each model. The results show that the estimated coefficient of the overall technical readiness index and its four components on total factor productivity is positive and significant. Also, the effects of control variables including the goods market efficiency, labor market efficiency; financial market development, higher education and training, and market size on total factor productivity are positive and significant.
    Keywords: Total factor productivity, Efficiency Enhancers Factors, Technological Readiness, Panel Data
  • Pouya Behzadnia *, Naser Sanoubar, Seyedsamad Hosseini Pages 63-85
    The modern business theory addresses international trade and economic growth during the 1990s and focuses on technological progress and its external implications, as well as the use of new knowledge as a clear variable. Export Promotion Programs complete the information and knowledge of managers in the field of exports. The purpose of this research is to examine the impact of export incentive programs on the export performance of international trading companies, directly and indirectly, with the mediator role of the attractiveness of foreign markets and the company's export capabilities. A total of 240 questionnaires of Iranian trading companies were collected by random sampling method. SEM modeling was used to test the hypotheses and analyze the data. The results showed that export incentive programs do not have a direct effect on the export performance of the company and its effect is through the perception of the attractiveness of foreign markets as well as the development of export capabilities of the company on the company's export performance. Also, the results show that the variable of export incentive programs, directly and indirectly, explains 66% of the variations in the export performance, which indicates the importance of export incentive programs to achieve superior export performance. Based on the results of this study, it is recommended that programs in the field of encouraging business companies be given more importance to educational issues. Also, corporate executives should note that communication factors are considered as the most important factor in creating the export capability for major companies.
    Keywords: Export incentive programs, Export Performance, Attractiveness of foreign markets, Export capabilities
  • Masoomeh Arabshahi *, Amir Ghafourian Shagerdi, Omid Behboodi, Ali Nayebi Pages 87-107
    The intention to buy a particular product is a good predictor of the actual behavior of the product purchase. The purpose of this research is to study of factors affecting customers' attitude toward buying Foreign cosmetics by men. This research is an applied and correlational study. The statistical population of this study is all consumers of cosmetics men in Mashhad. The sampling method was voluntary in this research. There are 12 hidden variables in this research, so the sample size is determined according to Edstorp (2017), (20 samples per item). Finally, 240 questionnaires were analyzed. The standard questionnaire was used to collect the questionnaire from Souiden & Diagne (2009) and Azmawani et al. (2015); Its validity was evaluated by content and construct validity using confirmatory factor analysis and its reliability was measured by Cronbach's alpha. The hypothesis test has been done by structural equation modeling and Smart PLS software. The results show that physical attractiveness, social beliefs, lifestyle and purchasing situation have a direct impact on the attitude of the customers. Religious beliefs, advertising, and state of health also have a repercussion on the attitude of their customers. In this research, the effect of self image variables, the ageing effect, and knowledge on customer attitudes were not confirmed. According to the results of the research, the attitude of the customers is very influential on their purchase intention.
    Keywords: Buyer's Attitudes, Personal Factors, Makeup Foreign Products
  • Amin Mojoodi, Mohammad Ali Abdolvand *, Hashem Nikoomaram, Mohsen Khonsiyavoosh Pages 109-143
    Consumer Brand Engagement (CBE) has been introduced in recent years as an important structure and this concept has received the increasing attention of marketing activists. However, further studies are required to completely perceive the concept. The purpose of the present study was to investigate the effect of the subjective, social and behavioral antecedents on consumer brand engagement. In addition, this study was conducted according to the customer personality type and the nature of the goods (i.e. hedonic and utilitarian goods). It was an applied descriptive study. The statistical population included the customers of Apple and Samsung brands in Tehran. A total number of 350 questionnaires were distributed among the customers and then collected. Structural equation modeling using AMOS and Subgroup Analysis using SPSS were used for data analysis. Results showed that subjective, social and behavioral drivers positively influence consumer brand engagement. Moreover, results indicated that the mediating effect of the nature of goods is confirmed in the relationship between brand jealousy and consumer brand engagement. Regarding the personality types, results showed that the stable extroverted personality has a stronger effect on the relationship between involvement, brand jealousy and social identity with consumer brand engagement
    Keywords: Consumer -brand engagement, brand jealousy, brand love, loyalty, Brand Preference
  • Mina Bakhtiary, Ghasem Bakhshandeh * Pages 145-162
    The aim of this research is to investigate the effective factors on export performance with the mediating role of marketing mix adaptation in the exporting companies of Khuzestan province. The statistical population of this research is the managers and supervisors of the sectors related to exportation in the exporting companies of Khuzestan province. Since the level of analysis of this research is the company, the questionnaires were distributed as a census among the companies and 83 questionnaires were received from 34 exporting companies. The data were analyzed using SPSS and Smart-PLS software. The results of the research revealed that export proactivity had a positive and significant effect on the marketing mix adaptation and in turn the marketing mix adaptation had a positive and significant effect on export performance. In addition, the mediating role of marketing mix adaptation with regard to the impact of export proactivity on export performance was confirmed. However, the effects of export commitment and perceived market distance on marketing mix adaptation were not confirmed. In addition, the mediating role of marketing mix adaptation with regard to the impact of export commitment on export performance and with regard to perceived market distance on export performance was not confirmed.
    Keywords: Perceived market distance, Export commitment. Export proactivity, Marketing mix adaptation, Export Performance