فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 21 (تابستان 1398)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 21 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میثم زنجیرزن حسینی*، سمیه ضیاء علی نسب پور صفحات 9-32

    بی شک یکی از مهم ترین مسائل فلسفی و عرفانی، شناخت وجود در نظام هستی است. در علم عرفان، وجود در نظام تکوین به نحو وحدت شخصی لحاظ شده است. بدین معناکه وجود منحصر در حق تعالی است و ماسوای او اطوار و شئون وی محسوب می شوند. مشهور قائلند اولین کسی که وحدت شخصی وجود را در یک نظام واره علمی مطرح نمود، ابن عربی است و سپس کسانی مانند قونوی و قیصری و ترکه و ابن ترکه و فناری و صدرالمتالهین به تبیین فلسفی آن پرداخته اند. لیکن نگارنده قائل است شیخ اشراق نخستین شخصی است که پیش از همه به تبیین فلسفی وحدت شخصی وجود پرداخته است. اما پنداشت اصالت ماهیت از اعتباریت وجود در نظام اشراقی منجر به آن گردید که معارف عالیه شیخ اشراق از جمله تبیین وجدت شخصی وجود در حجاب اصالت ماهیت محجوب واقع شود. در این مقاله با بررسی نظام اشراقی اثبات خواهد شد که شیخ اشراق نخستین کسی است که به تبیین وحدت شخصی وجود پرداخته است.

    کلیدواژگان: اشراق، وحدت شخصی، اصالت ماهیت، تشکیک، اعتباریت وجود
  • محمدعلی نوری* صفحات 33-50

    باور حکمای مسلمان مانند فارابی و ابن سینا آن است که مشهورات به کار رفته در حکمت عملی، ریشه در واقعیت دارند و به همین دلیل در شمار مبادی حکمت عملی هستند. البته معنای این سخن آن نیست که همه این مشهورات بدیهی می باشند؛ زیرا مشهورات به صرف مشهور بودن، بداهت عقلی ندارند. ابن سینا در این باره می گوید مشهورات به کار رفته در حکمت عملی، اگرچه در فضای شهرت به اثبات نیاز ندارند، اما در فضای برهان نیازمند اثبات هستند و در شمار قضایای نظری می باشند. با لحاظ این دیدگاه، از یک سو به دست می آید که بهره گیری حکمت عملی از مشهورات متفاوت با بهره گیری دانش کلام از این گزاره هاست؛ زیرا در حکمت عملی مشهوراتی به کار می روند که صادق باشند و اگر صدق آنها بدیهی نباشد، به کمک برهان اثبات می شوند. درحالی که دغدغه دانش کلام، به کارگیری مشهورات صادق نیست؛ چرا که متکلم به دنبال دفاع از دین با روش جدل و اقناع است. از سوی دیگر، به دست می آید که دیدگاه محقق اصفهانی و آیت الله عابدی شاهرودی درباره اینکه فضای حکمت عملی از دید بوعلی مشهورات است و نه یقینیات، با اندیشه ابن سینا سازگاری ندارد.

    کلیدواژگان: حکمت عملی، مشهورات، مبادی دانش برهانی، قضایای یقینی، ابن سینا
  • محمد مهدی حکمت مهر*، حسن معلمی، سید محمدعلی دیباجی، یارعلی فیروزجایی صفحات 51-74

    وجود آثار هنری زیبا، یکی از برجستگی های تمدن اسلامی است. اما حکمای اسلامی در مباحث حکمی خویش اهتمامی برای تبیین نظری هنر اسلامی نداشته اند. از این رو در عالم اسلام، علم مستقل مدونی که همه مباحث هنر در آن طرح شود و آموزه های مستقل و منسجم درباره هنر به دست دهد، به وجود نیامده است. با این وجود می توان با عنایت به تعالیم حکمت اسلامی، در خصوص هنر اسلامی نظریه پرد ازی نمود. عوالم هستی یکی از مبانی هستی شناختی حکمت اسلامی است که می توان از برآیند آن در حکمت هنر اسلامی نیز بهره برد. از منظر حکمت صدرایی، عوالم هستی علاوه بر عالم ماده، شامل عالم خیال و عقل است. عالم عقل بالاترین عالم است و عالم ماده پایین ترین عالم. عالم مثال نیز حالت برزخی دارد. این عوالم مجمع الجزایری بی ارتباط با هم نیستند. بلکه میان آنها تطابق برقرار است؛ به این گونه که آنچه در عالم ملک هست، به نحو برتری در عالم مثال وجود دارد و آنچه در عالم مثال هست، به نحو اعلی در عالم عقول موجود است. در این مقاله ابتدا نظریه عوالم هستی در نظر حکمای اسلامی بیان می شود و سپس برآیند این نظر در حکمت هنر اسلامی ترسیم می شود. بدین طریق نشان داده می شود که می توان با اتکا به حکمت اسلامی، از «حکمت هنر اسلامی» سخن گفت.

    کلیدواژگان: اخلاق ارسطویی، سعادت، فضیلت، تامل نظری، تشبه به خدایان، حد وسط، فاعل اخلاقی
  • جواد دلپذیر* صفحات 75-101

    علت اعدادی به لحاظ وسعت کاربرد، از مهم ترین اقسام علل است. معد شیئی است که زمینه ساز حصول معلول مادی است و بنا بر تحقیق معدوم شدن معد قبل از تحقق معلول، مقوم آن نیست. حقیقت علت اعدادی که ملاک معد دانستن یک شیء است، استعداد شیء برای کمالات جدید و اسباب حصول آن است. دیگر احتمالات مطرح در مورد حقیقت معد و نیز مصادیق عام آن، به استعداد و اسباب آن بر می گردد. در نگاه دقیق، تمام ممکنات دخیل در وجودبخشی به معلول از معدات حصول معلول بوده و علت فاعلی منحصر در خداوند متعال است. گرچه این معنا کاربرد متفاوتی از علت اعدادی است، اما به نظر می رسد می توان معنای عامی برای علت اعدادی در نظر گرفت که شامل این اصطلاح نیز بشود.

    کلیدواژگان: علت اعدادی، حقیقت معد، صلاحیت معلول، مصادیق معد، واسطه در ایجاد
  • محمد تقی یوسفی*، مصطفی نقیبی جوشانی صفحات 103-122

    در فلسفه اسلامی، تبیین نحوه پیدایش کثرات از حق تعالی، مراحلی را پیموده است. ابتدا در حکمت مشاء صحبت از عقول عشره و واسطه شدن ده عقل و نه فلک به صورت طولی میان حق تعالی و عالم جسمانی است. سپس سهروردی از عقول طولی و همچنین از عقول عرضی سخن بسیاری را مطرح می کند که این عقول عرضی، واسطه میان عقول طولی و کثرات این عالم هستند. در نهایت در حکمت متعالیه، همه این مباحث جای خود را به بحث وجود منبسط داده و تحولی اساسی در این زمینه رخ می دهد. اما در کتاب و سنت نیز میان حق تعالی و عالم جسمانی، وسایطی ذکر شده است که بررسی آنها وجود اشراکاتی را با دیدگاه حکما نشان می دهد؛ مانند وحدت و بساطت خداوند متعال، وجود صادر و مخلوق اول، وجود عرش، فرشتگان و جبرئیل که وجود منبسط، مثل افلاطونی و عقل فعال را به ترتیب می توان بر آنها تطبیق کرد. هم چنان که افتراقاتی نیز وجود دارد؛ مانند عدم انطباق تعداد وسایط با تعداد عقول و مساله آفرینش از آب. روش ما در این مقاله تبیین و توصیف دیدگاه حکما با استفاده از متون فلسفی و ظهورگیری از متون کتاب و سنت، با استفاده از قواعد ظهورگیری متون است.

    کلیدواژگان: وحدت و کثرت، قاعده الواحد، صادر اول، عقل اول، عقل فعال، وسایط فیض
  • محمدعلی اسماعیلی*، سید محمد نقیب، حسن رضایی هفتادر صفحات 123-140
    مساله اراده الهی جایگاه ویژه ای در منظومه مباحث خداشناسی و انسان شناسی دارد. محقق خویی در مباحث اصولی به واکاوی این مساله در پرتو نظریه سلطنت نفس پرداخته است. از رهگذر این جستار، مشخص می شود که به باور محقق خویی، مفهوم «اراده» با مفهوم «علم» تغایر مفهومی دارد و نمی توان آنها را به یکدیگر برگرداند؛ چنان که مفهوم «اراده» با مفهوم «ابتهاج» نیز تغایر مفهومی دارد. محقق خویی در سایه نظریه سلطنت نفس به تبیین اراده الهی پرداخته و اراده الهی را سلطنت فعلی الهی و جزء صفات فعلی الهی قلمداد می نماید. این در حالی است که مبانی نظریه سلطنت نفس در تفسیر اراده الهی قابل پذیرش نبوده و انحصار اراده الهی در اراده فعلی نیز صحیح نیست. مطابق دیدگاه برگزیده، اراده الهی در شمار مفاهیم فلسفی است. منشا انتزاع «اراده ذاتی الهی»، ذات فاعل همراه با رهایی از فشارهای داخلی و خارجی است؛ چنان که منشا انتزاع «اراده فعلی الهی»، فعل نفسانی همراه با قیود مذکور است.
    کلیدواژگان: اراده الهی، شوق اکید، ابتهاج، محقق خویی، سلطنت نفس
  • ابراهیم رستمی*، بهادر مهرکی صفحات 141-167
    چگونگی علم خداوند به اشیاء، از پیچیده ترین مسائل فلسفی است. فلاسفه مشاء با استناد به اصل علیت و از طریق صور مرتسمه به اثبات و تبیین علم خداوند پرداخته اند. فلاسفه اشراقی با تمسک به احاطه قیومی و اضافه اشراقی نور الانوار به اشیاء، علم خداوند را حضوری دانسته و معتقدند که وجود خارجی موجودات عین علم حق تعالی می باشد. فلاسفه صدرایی نیز از طریق قاعده بسیط الحقیقه و اطلاق وجودی، بر علم خداوند به اشیاء استدلال نموده اند. نصوص دینی نیز با بیان اطلاق ذاتی خداوند «هو الاول والآخر والظاهر والباطن وهو بکل شیء علیم» و با ذکر احاطه قیومی «و هو معکم این ما کنتم» و حضور همه اشیاء در نزد حق تعالی «وإن کل لما جمیع لدینا محضرون» بر علم خداوند به اشیاء تاکید می نمایند. در این پژوهش، پس از تبیین تطور چگونگی علم خداوند به اشیاء در فلسفه مشائی، اشراقی و صدرایی، به مقایسه آراء متاخر فلاسفه اسلامی با نصوص دینی در مقام ذات و فعل پرداخته شده است. نتیجه پژوهش حاضر این است که مکشوفات عقلی در مساله علم الهی به اشیاء، مورد تصدیق داده های وحیانی است و عقل و وحی، برهان و قرآن در این موضوع از مطابقت ویژه ای برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: علم الهی، اشیاء، صور مرتسمه، اضافه اشراقی، بسیط الحقیقه، اطلاق ذاتی، نصوص دینی
  • علی خراسانی*، علی مدبر صفحات 169-190
    ازآنجاکه وحی به پیامبران اختصاص داشته است، دست یابی به فهم حقیقت وحی برای دیگر انسان ها ناممکن است. به نظر می رسد حتی تبیین پیامبران نیز نمی تواند تصویری روشن از این پدیده را ارائه دهد و انسان معمولی از حقیقت وحی و عالم اسرارآمیز آن جز شبحی ادراک نمی کند؛ چرا که نابینای مادرزاد نمی تواند تصوری از مناظر زیبایی داشته باشد که دیگران برایش وصف می کنند. بااین حال متکلمان و حکیمان از دیرباز تاکنون کوشیده اند در قلمرو اصول و قواعد پذیرفته شده کلام و فلسفه، به تبیین حقیقت وحی و فرآیند نزول آن بپردازند. آنان با اذعان به ناتوانی از دریافت حقیقت وحی کوشیده اند از برخی زوایای پنهان آن پرده بردارند و ویژگی های وحی را بیان کنند. از ویژگی های مهمی که از لابه لای تحلیل های ارائه شده در تبیین ماهیت وحی استفاده می شود، بیرونی بودن منشا وحی است. به این معنا که وحی از درون پذیرنده آن سرچشمه نگرفته است. این ویژگی می تواند بسیاری از تحلیل های خاورشناسان از وحی را به چالش بکشد. این مقاله با تبیین ماهیت وحی در دانش های کلام و فلسفه، ویژگی بیرونی بودن منشا وحی را نتیجه می گیرد.
    کلیدواژگان: وحی، ماهیت وحی، منشا بیرونی وحی، ویژگی وحی خاورشناسان
|
  • Meysam Zanjirzan Hoseyni *, Somayeh Ziya Ali Nasab Poor Pages 9-32

    Knowing existence in the system of  being  comprises one of the most significant issues of philosophy and mysticism. In the system of being s, existence in mysticism is regarded as one. That is to say, existence is exclusive to Allah Almighty and all else than Him is no more than His modes and states. It has gone celebrated that the first scholar who proposed the particular unity theory in a scientific system is Ibn Arabi followed by al-Qonawi, al-Qeisari, Turkah, Ibn Turkah, al-Fanari, and Mulla Sadra who tried to explain it philosophically. The author, however, holds that Suhravardi (Sheikh Ishraq) is the first person who before others come to deal with the issue. Nonetheless, since his theory that existence is mentally-posited (i'tibariyyate wujud) was construed as primacy of quiddity (Asalate Mahiyyat), his lofty ideas went veiled and unknown by the so-called primacy of quiddity. In what follows, the author has tried to prove that Sheikh Ishraq is the first one who has dealt with the personal  unity of existence.

    Keywords: Illumination, personal unity, the primacy of quiddity, Gradation, that existence is mentally- posited
  • Mohammad Ali Noori * Pages 33-50

    Muslim philosophers such as Ibn Sina (Avicenna) and  Farabi hold that the generally-accepted premises of practical philosophy have their roots in reality and they are thus counted as the principles of that branch of philosophy. This, however, does not mean that all generally-accepted premises are evident, because their mere acceptance does not imply that they should rationally be accepted. The generally-accepted premises in the practical philosophy, Ibn Sina  argues, are not in need of demonstration for their celebration; nonetheless, they are to be vindicated when used as proofs been reckoned as theoretical propositions. Accordingly, making use of generally-accepted premises in practical philosophy is different from that in theology.  In practical philosophy, we may use generally-accepted premises which are true, and their truth if not evident might be vindicated by proofs. This is while our concern in theology is not to make use of true generally-accepted premises, since a theologian seeks to defend religion through polemics and convincing methods, as well. It comes out that Muhaqeq Isfahani and Ayatullah Abedi Shahrudi’s ideas that Ibn Sina ’s practical philosophy depends on generally-accepted premises, rather than the certain ones, are not compatible with Avicenna’s thought.

    Keywords: practical philosophy, generally-accepted premises, the principles of discursive knowledge, certain premises, Ibn Sina
  • Mohammad Mahdi Hekmat Mehr *, Hasan Moallemi, Mohammad Ali Dibaji, Yarali Kurd Firozjaei Pages 51-74

    Works of fine arts are one kind of the prominent wonders of the Islamic civilization. In their philosophical surveys, nevertheless, Muslim philosophers have hardly taken it seriously to explain the Islamic theory of art. This is why no independent discipline of knowledge has been compiled to systematically deal with all issues of art. However, it is possible to theorize about the Islamic art through the doctrines of Islamic philosophy. Worlds of being  are one ontological principle in the Islamic philosophy whose upshot may be used in the theorization of the Islamic art. Mulla Sadra holds that worlds of being comprise the world of matter and those of intellect   and imaginary, as well. On the top stands the world of intellect and at the bottom there is the world of mater. The imaginary world  is located somewhere in between them. These worlds are not like an archipelago of islands separate from one another; rather, they are interconnected and in tune with one another. Accordingly, what there is in the visible world of mater can be found in the imaginary world  in a better form, which yet can be found in the world of intellects  in its best way and most perfect form. In what follows, the author has first discussed the theory of the worlds of being  in the views of Muslim philosophers and then illustrated the upshot of this theory in the Islamic philosophy of art. It has been thus demonstrated that we can speak of the Islamic philosophy of art by the reference to the Islamic philosophy.

    Keywords: Islamic art, Islamic Philosophy, the imaginary world, Work of art, beauty
  • Javad Delpazir * Pages 75-101

    Viewing their wide applications, preparing causes are of the most important kind of causes. A preparing cause just paves the way for a material effect to come into being; and according to the researches carried out such a cause’s being gone before its effect’s coming into being, the cause is not the constituent of the effect. The nature of a preparing cause as an occasioning ground for something is no more than the very ground for the capacities of that thing to be newly developed. Other existing views about the nature of preparing causes and their general instances concern their capacities and grounds. In a more precise view, all contingent beings involved in bringing an effect into being are no more than the preparing causes, and the true efficient cause is exclusive to Allah Almighty. This application is different from that of the common meaning of the preparing cause, though it is possible to consider a general meaning for the term in order to cover such an application.

    Keywords: : preparing cause, the nature of preparing cause, the qualification of an effect, the instances of preparing cause, a mediator in creation
  • Mhammad Taqi Yosofi *, Mostfa Naghebi Goshani Pages 103-122

    The explanation on how plurality has come out of the One Almighty has passed A process of several phases. First  peripatetic philosophy  spoke of the ten intellects and nine celestial spheres which mediate vertically between Allah Almighty and the material world. Then, Suhravardi elaborately spoke of both vertical and horizontal intellects, while the latter mediate between the former and the plurality of this world. Finally, all those discussions left their space to the extending existence theory in Sadraian philosophy, driving a great evolution in the issue. In the Qur'an and hadith, however, some mediators between Allah Almighty and the material world are mentioned revealing similarities with the philosophers such as the unity and simplicity of Allah, the first emanation and creation, the Throne, angels and holy Gabriel to whom the extending existence, Platonic Ideas, and the Active Intellect might be applied respectively. There are, nonetheless, some differences such as that the number of mediators do not match that of the intellects, and the creation of all things from water. Our method here is to clarify and explain the views of Muslim philosophers through their texts and grasp the apparent  meaning of the Qur'an and hadith hermeneutically.

    Keywords: unity, plurality, rule of the One, the first emanation, the First Intellect, the Active Intellect, the mediators of emanation
  • Mohammad Ali Esmaeele *, Seyed Mohammad Naqib, Hasan Rezaii Haftadur Pages 123-140
    Divine will has a particular status in the system of theology and humanities discourses. In the course of his study of Usul-e Fiqh, Muhaqeq Khoei  has examined the issue in the light of his theory of the soul dominion. In the course of this research, it has turned out that the concept of "will", Muhaqeq Khoei argues, is different from that of "knowledge"; thus, one cannot reduce one to the other, in the same way that the concept of "will" differs from that of "jubilatio". In the light of his theory of the soul dominion, Muhaqeq Khoei has explained divine will considering it as the dominion of divine action and belonging to His attributes of action. However, the principles of the soul dominion theory in the explanation of divine will are not acceptable and making it exclusive to the will of action is not correct. According to the preferred view, divine will is reckoned as the philosophical concepts. Holy Essence free from inside or outside pressures suffices as the origin to abstract the "essential will of Allah". Likewise, the origin to abstract the "divine will of action" is the action of the spirit along with the mentioned specifications.
    Keywords: : divine will, strong desire, jubilation, Muhaqeq Khoei, the dominion of the soul
  • Ebrahim Rostami *, Bahador Mehrak Pages 141-167
    That how Allah knows things is one of the most complicated issue of philosophy. In their reference to the principle of causality and through the imprinted forms, peripatetic philosophers have explained this kind of divine knowledge. In their resort to the theory of sovereign encompassment and that of the illuminative relation of the Light-of-all-lights to things, the illumination philosophers went to hold that divine knowledge is intuitive and the very realities of things are the direct objects of Allah’s knowledge. And at last, through the simple-in-nature rule and absoluteness of being, the Sadraian Philosophers have demonstrated Allah’s knowledge of things. Religious texts highlight the divine knowledge of things through the absoluteness of the Essence "He is the First, the Last, the Manifest, the Hidden” and “He knows everything", His Sovereign encompassment "He is with you wherever are", and that all things are present before His presence "And all of them will indeed be present before Us". In the following research, the author has shed light on the how-evolution of divine knowledge in peripatetic, illuminative, and Sadraian schools, and then come to compare their final views to the related religious texts as to the stations of essence and action. The conclusion is that intellectual observations in divine knowledge are confirmed by the revealed doctrines; that is to say reason and revelation are in particular agreement on the issue.
    Keywords: divine knowledge, things, imprinted forms, illuminative relation, the simple-in-nature, absoluteness of the Essence, religious texts
  • Ali Khorasani *, Ali Mudabbir Pages 169-190
    Since revelation is exclusive to prophets, it is impossible for others to understand its  true nature.. It seems even that prophets’ explanation fails to shed clear light on such a phenomenon, and ordinary people would not understand but an opaque image of the mysterious world of revelation. This is like an inborn blind person who tries to have a picture of the views described to him by others. Nonetheless, theologians and philosophers have since long tried to explain the true nature and process of revelation in the light of celebrated principles and rules. Having confessed to their failure in the issue, they went to shed a little light on some of its veiled corners and characteristics.     Out of those characteristics known in the course of the proposed analysis, mention can be made to the externality of its origin; that is to say revelation does not stem from the inside of him who receives it. This characteristic may challenge many of the analyses of revelation proposed by the orientalists.
    Keywords: revelation, the true nature of revelation, the external origin of revelation, the orientalists on the characteristics of revelation