فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سلامت محور
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفیه مهری نژاد، علی سرابی آسیابر، عزیز رضاپور، آناهیتا شکری*، زهرا مشکانی، وحید علی پور، سید ضیاء عمادی چاچکامی صفحات 335-347
    مقدمه

    بخش های مراقبت ویژه، از مهم ترین و پرهزینه ترین بخش های بیمارستان و از بزرگ ترین بخش های بالینی به شمار می روند. این بخش به عنوان یکی از پرهزینه ترین بخش ها برای ارائه خدمات پایان مرگ می باشد. تحلیل هزینه بخش های مراقبت ویژه می تواند مدیران را در تصمیم گیری جهت نحوه ارائه خدمات این بخش یاری رساند.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی در سال 1396 به بررسی هزینه تمام شده بخش های مراقبت ویژه داخلی و جراحی اعصاب یک بیمارستان آموزشی منتخب تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران با رویکرد Top-down (هزینه یابی بالا به پایین) پرداخت. سرفصل های هزینه ای مراکز فعالیت از واحد حسابداری و داده های مربوط به محرک هزینه از واحدهای مربوطه اخذ گردید.

    یافته ها

    بخش های مراقبت ویژه مورد بررسی حدود 7 درصد از کل هزینه های بیمارستان را به خود اختصاص داده بودند. هزینه های مستقیم و تخصیص یافته در دو بخش مورد مطالعه به ترتیب حدود 95 و 39 میلیارد ریال بود. حقوق، دارو و لوازم مصرفی در بخش های مورد مطالعه به ترتیب بیشترین سهم از هزینه ها را داشتند. بخش ها و همچنین خدمات مورد بررسی با در نظر گرفتن هزینه تمام شده، زیان ده بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به آموزشی بودن بیمارستان، آموزش دانشجویان در زمینه صرفه جویی منابع باعث کاهش هزینه ها می گردد. همچنین ارائه خدمات مراقبتی در منزل برای بیماران در شرف احتضار در بخش های مراقبت ویژه می تواند بیمارستان را در رسیدن به اهداف مالی یاری رساند.

    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت، هزینه سربار، هزینه خدمات نهایی، بیمارستان آموزشی، بخش های مراقبت ویژه
  • فاطمه خادمیان، پیوند باستانی، نجمه بردبار*، زهرا مهدی تزنگی، فاطمه حمزوی، باران بیاتی صفحات 349-359
    مقدمه

    خطای دارویی یک رخداد قابل پیشگیری است که می تواند منجر به آسیب به بیمار شود. سیستم های اطلاعات داروخانه، نوید کاهش خطاهای دارویی را می دهند. با توجه به اهمیت این سیستم ها، هدف این مطالعه ارزیابی عملکرد سیستم های اطلاعات داروخانه در بیمارستان های شهر شیراز بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1397 بر روی 31 داروخانه واقع در بیمارستان های شهر شیراز، انجام گردید. ابزار جمع آوری داده ها، چک لیست استاندارد ارزیابی سیستم اطلاعات بیمارستانی بود. پس از بررسی نرمالیتی داده ها با استفاده از آزمون Shapiro-Wilk از آزمون آنوا استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 وارد شدند.

    یافته ها

    بیمارستان های دولتی دارای بیشترین میانگین نمره عملکرد سیستم های اطلاعات داروخانه و پس از آن به ترتیب بیمارستان های خصوصی و غیردولتی قرار داشتند. اکثر بیمارستان های دولتی (61/1%) و خصوصی (60%) و همه بیمارستان های غیردولتی (100%) از نظر عملکرد سیستم های اطلاعات داروخانه در سطح متوسط بودند. بین ابعاد مختلف عملکرد سیستم های اطلاعات داروخانه با نوع مالکیت بیمارستان ها ارتباط معناداری وجود نداشت.

    بحث و نتیجه گیری

    ضرورت دارد که طراحان و تحلیل گران سیستم های اطلاعات داروخانه ضمن همکاری و مشورت با کاربران این سیستم ها، با دقت بیشتر به طراحی و اصلاح سیستم های اطلاعات داروخانه بپردازند.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات داروخانه، سیستم اطلاعات بیمارستان، ارزیابی عملکرد، بیمارستان دولتی، بیمارستان غیردولتی، بیمارستان خصوصی
  • بتول دامادی، نسرین طبسی نژاد، منصوره صافی زاده، مهین صابرماهانی، مهری حسن زاده، راحله امیرزاده* صفحات 361-369
    مقدمه

    بارداری یک فرآیند طبیعی در زندگی هر زن می باشد که نتیجه طبیعی آن تولد فرزند است. در این بین، سرنوشت بارداری می تواند به مرگ ختم شود؛ لذا بررسی عمیق عوامل موثر در کاهش شاخص مرگ و میر مادر به علل بارداری و عوارض زایمان می تواند سهم بسزایی در ارتقاء برنامه های مراقبت مادران باردار ایفا نماید. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت موجود و عوامل تاثیرگذار بر مرگ مادران باردار  در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی بر روی 30 پرونده از مادران باردار فوت شده به دلیل عوارض بارداری و زایمان طی سال های 95-1391 انجام شد. داده های مورد نیاز از ستاد مراکز بهداشت شهرستان های بافت، بردسیر، زرند، سیرجان و کرمان که تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان هستند، به دست آمد.

    یافته ها

    میانگین سنی مادران فوت شده 31/5 سال بود. خونریزی، شایع ترین علت مستقیم و بیماری های قلبی شایع ترین علت غیرمستقیم مرگ آنان بود. شهر کرمان دارای بیشترین میزان مرگ مادران باردار و شهر بافت دارای کمترین میزان مرگ و میر مادران باردار بود.

    بحث و نتیجه گیری

    به منظور کاهش موثر نسبت مرگ مادران به دلایل بارداری و عوارض زایمان نیاز است که علاوه بر کمیت، به کیفیت مراقبت های قبل و حین و پس از زایمان توجه لازم شود و حساس سازی لازم با در نظر گرفتن آموزش های هدفمند انجام شود.

    کلیدواژگان: مرگ مادر، عوارض بارداری، زایمان، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
  • زهرا باقری، سیما رفیعی*، رفعت محبی فر صفحات 371-381
    مقدمه

    مدت اقامت بیماران در بخش اورژانس از شاخص های مهمی است که امروزه مورد توجه مدیران بیمارستان ها قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر این شاخص در بخش اورژانس بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی البرز انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی -تحلیلی بود که به صورت مقطعی در شش ماهه اول سال 1396 در بخش اورژانس بیمارستان آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی البرز انجام شد. پرونده های 555 بیمار بستری در این بخش مورد بررسی قرار گرفت و داده های آن ها در چک لیست وارد شدند. از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تی تست و آنوا استفاده گردید. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 وارد شدند.

    یافته ها

    میانگین طول مدت اقامت بیماران در بخش اورژانس بیمارستان مورد مطالعه 11/31 ساعت بود. شواهد نشان داد که این میانگین زمانی، با عواملی همچون انجام مشاوره داخل و خارج بیمارستانی، انجام آزمایش های تشخیص طبی و تصویربرداری و زمان انجام اولین ویزیت پزشک پس از تریاژ ارتباط آماری معنادار داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    تلاش در جهت اصلاح فرآیندهای بیمارستانی و رویه های عملکردی بخش اورژانس با هدف ارتقای کیفی خدمات آن و بهبود روابط و تعاملات موثر میان واحدهای مختلف بیمارستان و بخش اورژانس می تواند برای مرتفع نمودن مسائل و مشکلات موجود در اولویت توجه مدیران و مسئولین بیمارستان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: میانگین مدت اقامت، بخش اورژانس، بیمارستان آموزشی، بیماران بستری
  • حسین باقریان*، فریده فروزنده صفحات 383-398
    مقدمه

    تحقیق در عملیات به عنوان یک استراتژی ارزیابی می تواند در زمینه ارزیابی فن آوری اطلاعات در حوزه سلامت به طور موثر و کارآمدی به کار گرفته شود. این مطالعه با هدف بررسی کاربرد تکنیک های تحقیق در عملیات در ارزیابی فن آوری اطلاعات در حوزه سلامت انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مروری بود. به منظور گردآوری داده ها، مطالعاتی که در زمینه استفاده از تحقیق در عملیات در ارزیابی فن آوری اطلاعات در حوزه سلامت، به زبان انگلیسی و در فاصله سال های 2000 تا 2018 در پایگاه های اسکوپوس، مدلاین و ساینس دایرکت منتشر شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع تعداد 251 مطالعه استخراج شد که از این تعداد، 14 مطالعه از معیارهای لازم برای ورود به این پژوهش برخوردار بودند. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد تکنیک های مختلف تحقیق در عملیات همچون شبیه سازی، فرآیند تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی، برنامه ریزی خطی و تحلیل پوششی داده ها در زمینه ارزیابی فن آوری اطلاعات در حوزه سلامت کاربرد داشتند. در میان این تکنیک ها، تکنیک شبیه سازی بیشترین کاربرد را داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    تکنیک های تحقیق در عملیات با ارائه رویکردهای دقیق علمی در فرآیند تصمیم گیری مدیران در عرصه های مختلف از جمله بهداشت و درمان از آزمون و خطا در فرآیند انتخاب جلوگیری می کنند و زمینه کاهش هزینه ها را فراهم می آورند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، تحقیق در عملیات، فن آوری اطلاعات سلامت
  • حمید طالبیان پور، الهام طالبیان پور، امید صادق خانی، عبدالصالح جعفری* صفحات 399-410
    مقدمه

    با توجه به تاثیر بیماری های مزمن کلیوی بر سلامت جسمی، اجتماعی و روانی بیماران، سنجش کیفیت زندگی بیماران همودیالیز اهمیت دارد. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی تحت درمان با همودیالیز انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی در سال 1396بر روی 85 نفر از بیماران مراجعه کننده به مرکز دیالیز بیمارستان آموزشی منتخب در شهر شیراز که به صورت سرشماری انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه SF36 دارای 8 بعد عملکرد جسمی، ایفای نقش جسمی، دردهای بدنی، سلامت عمومی، نشاط، عملکرد اجتماعی، ایفای نقش عاطفی و سلامت روحی-روانی بود. از آزمون های آماری تی تست و آنوا استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 وارد شدند.

    یافته ها

    61/2 درصد بیماران مورد مطالعه مرد، 42/4 درصد در گروه سنی 45-64 سال و 37/6 درصد دارای بیمه تامین اجتماعی بودند. بالاترین میانگین نمره در ابعاد سلامت عاطفی، محدودیت روانی و نشاط به ترتیب با 66/4، 63/3 و 61/5 بود. بین سن، وضعیت تاهل، فعالیت فیزیکی، محل سکونت و میزان تحصیلات با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در بیماران همودیالیزی ارتباط آماری معناداری وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    سیاست گذاران به منظور ارتقای سلامت بیماران باید دسترسی به خدمات درمانی و امکانات رفاهی، ورزشی آموزش مناسب را برای بیماران دیالیزی فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بیماری مزمن کلیوی، همودیالیز، بیمارستان آموزشی
  • فرشته کریمی* صفحات 411-420
    مقدمه

    سالمند شدن جمعیت یکی از فاکتورهایی است که باعث می شود سطح نیاز و در نتیجه تقاضای مراقبت های سلامت افزایش پیدا کند. هدف این مطالعه بررسی میزان تقاضای خدمات سرپایی سلامت بر اساس گروه های سنی مختلف بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع پانل دیتا بود که با استفاده از هرم سنی جمعیت کشور در دوره زمانی 1385-1390، تابع تقاضای خدمات سرپایی سلامت را تخمین زد. جهت تخمین این مدل گروه های سنی به عنوان متغیر توضیحی و تعداد مراجعات بیماران سرپایی به مراکز بهداشتی و درمانی برحسب تخصص های مورد نیاز به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شدند. اطلاعات مربوط به این متغیرها برای تمامی استان های کشور، از مرکز آمار ایران گردآوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارEviews  نسخه 7 و Stata نسخه 11 انجام شد.

    یافته ها

    بین تقاضای خدمات سلامت با گروه سنی40-59 سال (05 /0=P) و گروه سنی بالاتر از 60 سال (0/04=P) در هر استان رابطه آماری معنی دار دیده شد. در گروه سنی 40 تا 59 سال تقریبا به میزان 5 درصد در تعداد مراجعات به مراکز درمانی افزایش دیده می شد در حالی که در گروه سنی بالاتر از 60 سال افزایش در تقاضا به میزان 0/19 درصد بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به این که سالمند شدن جمعیت پدیده ای پیش بینی شده و غیرقابل اجتناب برای آینده کشور است، شناسایی نیازهای بهداشتی سالخوردگان و ارائه روش های درمانی که با توجه به محدودیت منابع، پاسخگوی نیاز این گروه جمعیتی باشد، امری ضروری است.

    کلیدواژگان: تقاضا، خدمات سلامت، هرم سنی، پانل دیتا، سالمندان
  • عباس سالاروند، ابراهیم جعفری پویان* صفحات 421-436
    مقدمه

    اعتباربخشی به عنوان یک مدل شناخته شده برای ارزشیابی عملکرد مراکز درمانی، با هدف ارتقاء کیفیت در نظام های سلامت کشورهای مختلف به شمار می رود که موفقیت آن ارتباط مستقیمی با عملکرد موثر ارزیابان آن دارد. در همین راستا هدف این مطالعه ارائه یک چارچوب مفهومی برای ارزشیابی ارزیابان اعتباربخشی بیمارستان های ایران می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه کیفی با رویکرد پدیدارشناسی در سال 1396 با بهره گیری از نظرات 30 نفر از افراد خبره و با تجربه در زمینه برنامه اعتباربخشی بیمارستان در سطوح وزارت بهداشت، دانشگاه های علوم پزشکی، بیمارستان ها و ارزیابان اعتباربخشی که به روش نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع انتخاب شده بودند، صورت گرفت. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری و با روش تحلیل محتوا تحلیل شدند.

    یافته ها

    چهار کد اصلی و بیست وهشت کد فرعی به دست آمدند. کدهای اصلی شامل ضرورت و اهمیت ارزشیابی ارزیابان، اصول و الزامات ارزشیابی ارزیابان، ساختار ارزشیابی ارزیابان و روش های ارزشیابی ارزیابان بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش می تواند چارچوب موثری برای ارزشیابی ارزیابان اعتباربخشی بیمارستان های کشور در اختیار متولیان نظام سلامت قرار دهد. به عبارت دیگر ارزشیابی مستمر عملکرد ارزیابان اعتباربخشی با استفاده از روش های مختلف و مبتنی بر اصول و الزامات ذکر شده در این پژوهش می تواند منجر به ارتقاء عملکرد ارزیابان اعتباربخشی و در نهایت تحقق بیشتر اهداف اعتباربخشی بیمارستان های کشور شود.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی بیمارستان، مدیریت ارزیابان اعتباربخشی، ارزشیابی ارزیابان اعتباربخشی
|
  • Safieh Mehrinekhad, Ali Sarabi Asiabar, Aziz Rezapour, Anahita Shokri*, Zahra Meshkani, Vahid Alipour, Seyed Zeia Emadi Chachkami Pages 335-347
    Background & Objectives

    Intensive Care Unit (ICU) is the most important units in hospitals, which imposes high costs to patients. This unit is considered as one of the high-cost unit for providing End-of-Life Services. The cost analysis of the ICUs can help managers decide on how to provide the services of this unit.

    Methods

    In this descriptive study, the total cost of Internal and Neurosurgery ICUs in a selected teaching hospital affiliated to Iran University of Medical Sciences in 2017, was evaluated using top-down approach. The financial records of the units and data on the cost drivers were collected from accounting and related units, respectively.

    Results

    About 7% of the total hospital costs was related to the ICUs. The direct costs allocated to the internal and neurosurgery units were about $2261000 and $928000, respectively. Payments, medicines, and hospital consumables had the highest share of costs, respectively. By considering the total costs, the units as well as services studied were loss-making. 

    Conclusion

    Given that the hospital is a teaching one, teaching students about saving resources reduces the costs. Also, by providing home health care services for patients at the end-of-life stage hospitalized in the ICUs can also help the hospital achieve its financial goals.

    Keywords: Activity-based costing, Overhead cost, Cost of End-of-Life services, Teaching hospital, Intensive care units
  • F khademian, Peivand Bastani, Najmeh Bordbar*, Zahra Mehdi Tazangi, Fatemeh Hamzavi, Baran Bayati Pages 349-359
    Background & Objectives

    Medication error is a preventable event that can lead to patient harm. The Pharmacy Information Systems (PISs) promise to reduce medication errors. Considering the importance of these systems, the aim of this study was to evaluate the performance of pharmacy information systems in Shiraz hospitals.

    Methods

    This descriptive-analytic cross-sectional study was conducted on 31 pharmacies in Shiraz hospitals in 2018. Data were analyzed using standard checklist for the evaluation of hospital information system (HIS). After analyzing the data normalization by Shapiro-Wilk test, ANOVA test was used. Data were entered into SPSS version 24 software.

    Results

    Public, private, and non-public hospitals had respectively the highest average scores in the pharmacies information systems. In terms of the performance of pharmacies information systems, most public (61.1%) and private (60%) hospitals and all non-public hospitals (100%) were at moderate level. In addition, there was no significant relationship between different dimensions of performance of the pharmacy information systems and hospital ownership type. 

    Conclusion

    It is necessary that the designers and analysts of the pharmacies information systems, while cooperating and consulting with users of these systems, pay more attention to design and modify the pharmacy information systems.

    Keywords: Pharmacy information system, Hospital information system, Performance evaluation, Public hospital, Non-public hospital, Private hospital
  • Batool Damadi, Nasrin Tabasinrghad, Mansoureh Safizadeh, Mahin Sbermahani, Mehri Hasanzadeh, Raheleh Amirzadeh* Pages 361-369
    Background & Objectives

    Pregnancy is a natural process in every woman's life, which its natural consequence is the birth of a child. But some pregnancies may end in maternal death. Therefore, in-depth study of effective factors in reducing maternal mortality due to pregnancy and complications of delivery can be significantly contributed to the promotion of pregnant women's care programs. The aim of this study was to determine the present status and effective factors of maternal death in Kerman University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive study was conducted on the medical records of 30 pregnant women who were died due to pregnancy and delivery complications in 2002 to 2016. Data were collected from health centers in Baft, Bardsir, Zarand, Sirjan, and Kerman, which are under coverage of Kerman University of Medical Sciences.

    Results

    The average age of pregnant women who were died was 31.5 years. Bleeding was the main direct cause and heart diseases were the main indirect cause of their death. Kerman had the highest maternal mortality rate and Baft city had the lowest maternal mortality rate. 

    Conclusion

    In order to effectively reduce the ratio of maternal deaths due to pregnancy and delivery complications, it is necessary to pay attention to the quality of care before, during, and after delivery, and necessary sensitization with regard to targeted training.

    Keywords: Maternal mortality, Pregnancy complications, Delivery, Deputy of Health, Kerman University of Medical Sciences
  • Zahra Bagheri, Sima Rafiei*, Rafat Mohebbifar Pages 371-381
    Background & Objectives

    Patients’ length of stay in emergency departments is one of the key criterion which has been focused by hospital managers recently. This study aimed to assess the influencing factors on patients’ length of stay in an emergency department of a training hospital affiliated by Alborz Medical University of Medical Sciences.

    Methods

    This was a descriptive-analytical study with a cross-sectional design in 2017. Study population consisted of all inpatients in a six month time period from the beginning of the study year. Through the use of Cochrane sample size calculation formula 555 numbers of samples were selected which their related data were obtained from the review of patients’ medical records. To test study hypotheses data were entered to a SPSS version 20 and analyzed through descriptive statistical analysis method, Pearson correlation test, t-test, and ANOVA.

    Results

    Mean of patients’ length of stay was 11.31 hours. Evidence showed that this mean time was correlated with some of the factors including internal or external medical counseling, the necessity to have a medical laboratory test, a medical imaging test or the time interval between triage and the first physician’s visit.

    Conclusion

    Modifying hospital processes and performance procedures in an emergency department with an aim to improve service quality and effective interactions among different hospital units can play a helpful role in solving existing problems.

    Keywords: Length of Stay, Emergency Department, Training Hospital, Inpatients
  • Hossein Bagherian*, Farideh Forouzandeh Pages 383-398
    Background & Objectives

    Operational research as an evaluation strategy can be effectively used in the evaluation of health information technology. This study was conducted to evaluate the application of operational research technique in the assessment of health information technology.

    Methods

    This is a review article. In order to collect data, English-language studies on the use of operational research in the assessment of health information technology, which were published in Scopus, MEDLINE, and ScienceDirect databases between 2000 and 2018, were investigated. Of 251 retrieved studies, 14 studies met the inclusion criteria.

    Results

    It was revealed that different techniques of operational research such as simulation, analytical hierarchy process, linear programming, and data envelopment analysis, were used in the health information technology assessment, among which simulation was the most widely used technique.

    Conclusion

    Operational research techniques prevent the trial and error in the selection process by providing detailed scientific approaches to decision-makers in different sections of health care, and provide proper situations for reducing the costs.

    Keywords: Assessment, Operational research, Health information technology
  • Hamid Talebianpour, Elham Talebianpour, Omid Sadeghkhani, Abdosaleh Jafari* Pages 399-410
    Background & Objectives

    Regarding the effect of chronic kidney disease on the physical, social, and mental health of patients, evaluation of the quality of life in hemodialysis patients is of great importance. This study aimed to evaluate the quality of life in patients with chronic renal failure (CRF) treated with hemodialysis.

    Methods

    This cross-sectional descriptive-analytic study was performed on 85 patients who referred to Dialysis Center of Selected Educational Hospital in Shiraz Selected teaching hospital, and selected by census sampling. Data were collected using SF36 questionnaire with 8 dimensions of physical function, performing physical role, physical pain, general health, vitality, social function, performing emotional role, and mental health. Data were analyzed using t-test and ANOVA. Data were entered into SPSS 21 software.

    Results

    It was revealed that 61.2% of the patients were male, 42.4% aged 45-64 years, and 37.6% had social insurance. The highest mean score for the dimensions of emotional health, mental limitation, and vitality was obtained to be 66.4, 63.3, and 61.5, respectively. There was a significant relationship between age, marital status, physical activity, place of residence, educational level, and health-related quality of life in hemodialysis patients. 

    Conclusion

    In order to promote patients' health, policymakers should provide access to healthcare services, welfare, education, and sport facilities for dialysis patients.

    Keywords: Chronic kidney disease, Patients, Quality of life, Hemodialysis, Teaching hospital
  • Fereshte Karimi* Pages 411-420
    Background & Objectives

    Population aging is one of the factors that increase the need and consequently the demand for health care. The purpose of this study was to evaluate the demand function for health services in different age groups.

    Methods

    This study was a panel data type that estimated the demand function of outpatient health services using the population age pyramid of the country during the period of 2006-2011. In order to estimate this model, age groups were considered as the explanatory variable and the number of outpatient visits to health centers was considered as the dependent variable. Information on these variables for all provinces of the country was collected from the Iranian Statistics Center. Data analysis was performed using Eviews software version 7 and Stata version 11 software.

    Results

    There was a significant relationship between demand for health services and age groups of 59-40 years (P= 0.05) and over 60 years (P= 0.04). In the age group of 40-59 years, there was an increase of almost 5% in the number of visits to medical centers, while in the age group of over 60 years the increase in demand was 0.19%.

    Conclusion

    As population aging is a foreseen and unavoidable phenomenon of the future of our country, identifying the health needs of the elderly and providing therapeutic methods that meet the needs of this population, while considering the limited resources are necessary.

    Keywords: Demand, Population Pyramid, Data Panel, Elderly
  • Abbas Salarvand, Ebrahim Jaafaripooyan* Pages 421-436
    Background & Objectives

    Accreditation, as a known method for evaluation of health care centers, is used with the aim of enhancing healthcare quality in the health systems of different countries and its success has a direct relation to the effective performance of its surveyors. So, the purpose of this study was to provide a conceptual framework for evaluating the accreditation surveyors of Iran hospitals.

    Methods

    This qualitative study with a phenomenological approach was conducted in 2018 through eliciting the views of 30 expert and experienced interviewees in the field of hospital accreditation at the Ministry of Health, medical universities, hospitals, as well as accreditation surveyors selected purposefully with maximum diversity. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using content analysis.

    Results

    A total of 4 main codes and 28 sub-codes were identified. Main codes included necessity and importance, principles and requirements, structure and methods of surveyors’ evaluation.

    Conclusion

    The results of this study can provide an effective framework for health system administrators in evaluation of accreditation surveyors of Iranian hospitals. In other words, continuous evaluation of accreditation surveyors’ performance using different methods based on the principles and requirements found in this study can lead to the performance improvement of accreditation surveyors and finally the achievement of the accreditation goals.

    Keywords: Hospital accreditation, Accreditation surveyors’ management, Accreditation surveyors’ evaluation