فهرست مطالب

دانش پیشگیری و مدیریت بحران - سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1398)

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر بهمنی*، مهدی شهبازی صفحات 229-238
    زمینه و هدف

     زلزله های اخیر تهران نشان داد که بلافاصله بعد از وقوع زلزله احساس ترس ناشی از آن خیایان ها را دچار ترافیک می کند که مهمترین پیامد آن تاخیر در امداد رسانی است. هدف از پژوهش حاضر اولویت بندی و شناسایی راهبردهای بهبود مدیریت حمل و نقل شهر تهران برای شرایط بحران پس از وقوع زلزله میباشد.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، در گروه تحقیقات کاربردی قرار گرفته و از جهت روش تحقیق، توصیفی و در زمره تحقیقات پیمایشی قرار می گیرد.جامعه آماری تحقیق،کارشناسان و متخصان در حوزه ترافیک، حمل و نقل، مدیریت بحران (متخصصان و کارشناسان سازمان های: 1)پلیس راهور ناجا 2)معاونت حمل و نقل و ترافیک شهر تهران 3) سازمان حمل و نقل و ترافیک شهر تهران 4)کمیته حمل و نقل و ترافیک (معاونت آمادگی) سازمان مدیریت بحران شهر تهران و سازمان های متعدد زیر مجموعه این کمیته) میباشد، که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 80 نفر به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه در بین نمونه آماری توزیع گردید و پس از جمع آوری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار  استفاده شدنتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها منجر به تایید همه ی فرضیه های پژوهش گردید: بطوری که سبک های مدیریتی مسئولین با ضریب منابع مالی و فیزیکی با 0.69، رفتار انسانی با ضریب 0.51 و  نیروهای آموزش دیده با ضریب 0.53 بر حل ترافیک شهری تاثیر گذار است. همچنین نتایج نشان می دهد که سبک های مدیریتی بیشترین نقش را بر حل ترافیک شهری بعد از وقوع زلزله می گذارد.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان می دهد که انتخاب مدیران مجرب و  کارآزموده، آموزش مهارت های ارتباطی، روانشناختی و تصمیم گیری و همچنین تخصیص منابع مالی مناسب جهت آماده سازی زیرساخت ها و تجهیزات مورد نیاز جهت مقابله با بحران می تواند به میزان قابل توجهی بحران ترافیک ناشی از زلزله بکاهد.

    کلیدواژگان: ترافیک شهری، سبک مدیریتی، منابع مالی و فیزیکی، نیروی انسانی آموزش دیده
  • علی شرقی، سعیده اسدی*، سپیده قائم مقامی صفحات 239-252
    زمینه و هدف

    زلزله یکی از تهدیدهای جدی در عصر حاضر است، که منابع محلی جوامع روستایی را درهم می شکند. پس از زلزله 31 خرداد منجیل-رودبار در سال 1369، به دلیل حجم بالای آسیب ها، روستاهای زیادی علاوه بر جابه جایی با یکدیگر ادغام گردیدند. لیاول علیا یکی از این روستا بود که بنا به سیاستهای اتخاذ شده، جابه جا شده و با سه روستای دیگر در مکانی به نام چهارمحل ادغام گردید. این جابه جایی و ادغام سبب دگرگونی هایی در کالبد، گونه و عملکرد مسکن و متعاقب آن سبک زندگی و معیشت ساکنان شد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تغییرات مسکن در نتیجه جابجایی و ادغام روستای لیاول و تغییرات ایجاد شده در  طرح و کالبد، سازمان فضایی و گونه مسکن بازسازی شده در مقایسه با مسکن بومی با گذشت 29 سال از زلزله است.

    روش

    برای درک تغییرات ایجاد شده در مسکن در دو گونه یاد شده، دو رویکرد اتخاذ شده است. در ابتدا از دیدگاه، فرم، گونه شناسی، سازماندهی فضایی، تعداد 4 خانه بومی و 4 خانه بازسازی شده(به همراه الحاقات و تغییرات ایجاد شده تا زمان حال) برداشت میدانی شدند. علاوه بر آن، تلاش شد با ساکنان لیاول جدید در مورد الحاقات مسکن و دلایل آن نیز مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شود تا به خلاصه ای از تاریخچه تغییرات مسکن بازسازی شده تا به امروز و  چگونگی شکل گیری لایه های مختلف فضایی، عملکرد و چیدمان آن دست یافته شود.

    یافته ها

     بر اساس یافته ها، مسکن بازسازی شده در طرح و کالبد به جهت مصالح ساخت، الحاق فضاهای زیستی جدید، تعریف متفاوت و گاهی متغایر از حریم و امنیت، تکنولوژی ساخت و عناصر معماری مانند بام و نما، دچار تغییراتی در مقایسه با مسکن بومی شده است. همچنین از بعد سازمان فضایی نیز به سبب تغییر در ابعاد زمین و مسکن، تناسبات مسکن، زمین و فضاهای زیستی- معیشتی، انعطاف پذیری فضاها، اولویت های فضایی و پراکنش مسکن روستایی، تغییراتی بین این دو گونه مشاهده می شود. از منظر گونه شناسی مسکن نیز می توان به تغییراتی در جهت گیری مسکن بنا به مسائل جغرافیایی - اقلیمی، تطابق اقلیمی مسکن، کاهش تعداد طبقات و همچنین ارتفاع آن از سطح زمین، و کاهش تاثیرپذیری از عوامل طبیعی- محیطی اشاره کرد.

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد، همانطور که کاهش آسیب پذیری کالبدی روستای لیاول در برابر سوانح آتی یکی از معیارهای اصلی بازسازی بوده است، توجه به عوامل اجتماعی-روانی، فرهنگی، معیشتی و جغرافیایی- اقلیمی موثر بر گونه شناسی، طرح و ساخت و سازماندهی فضایی مسکن روستایی، در این بازسازی مورد اهمال قرار گرفته اند. باید اذعان نمود که، صرف بازسازی مسکن با رویکرد بومی نیز منجر به موفقیت و استقبال عموم نخواهد شد. بنابراین تحقیق در مورد ویژگی های گونه مسکن بومی بازمانده از زلزله سال 1369، تغییرات، تطبیق پذیری ها و چگونگی شکل گیری مسکن دائمی فعلی و شناسایی جنبه های مثبت؛ منفی؛ وجوه مشترک و نقاط افتراق بین آنها، می تواند منجر به شکل گیری طرح های بهینه در تصمیم گیری و پیاده سازی مسکن آینده این روستا شود.

    کلیدواژگان: مسکن بومی، روستا، مسکن بازسازی شده، لیاول علیا، زلزله 1369 روبار-منجیل
  • منصوره رضایی منش، حمید صفاری* صفحات 253-266
    زمینه و هدف

    تجربه زلزله های گذشته و تحلیل های عددی تایید می کند که مدت دوام حرکت قوی زمین می تواند بطور قابل توجهی درجه خرابی سیستم های مهندسی عمران را تحت تاثیر قرار دهد. با این حال اگر مدت دوام به یک پارامتر توصیف کننده شدت حرکت زمین، مانند اوج سرعت یا اوج شتاب یا شتاب طیفی مرتبط شود، آنگاه می تواند یک پیش بینی کننده قوی خسارت برای اهداف مهندسی فراهم کند.
     

    روش

    در این پژوهش نخست به تعریف انواع مختلف دوام لرزه ای پرداخته شد. در ادامه اثر دوام زلزله بر خرابی سازه ها مورد مطالعه قرار گرفت و خسارت ناشی از زلزله های با دوام قابل توجه بر سازه های بتن مسلح بررسی گردید. به منظور بررسی دوام زلزله های ایران، ابتدا رکوردهای شتابنگاشت با محدوده های بزرگای گشتاوری بزرگ تر و یا مساوی 5 استخراج گردید و سایر مشخصات آن ها نظیر فاصله از گسل، متوسط سرعت موج برشی تا عمق 30 متری و مکانیزم گسلش در کاتالوگ درج گردید.
     

    یافته ها

    در این پژوهش به کمک برنامه نویسی دو دوام بازه ای و یکنواخت در سطوح 05/0، 1/0، 15/0، 2/0، 25/0 و 3/0 شتاب ثقل زمین محاسبه شد و با استفاده از دوام های محاسبه شده نمودار پراکنش داده های ایران ترسیم گردید و حدود دوام در آستانه های شتاب متفاوت مورد بحث قرار گرفت. مطالعات نشانگر حساسیت و آسیب پذیری ساختمان های بتنی و مخصوصا با سیستم قاب خمشی در زلزله های با دوام بالا می باشد درحالی که در طراحی به این مساله توجه نمی شود و لازم است ملاحظات کافی در آئین نامه های طراحی بدین منظور لحاظ شود.

    نتیجه گیری

    رابطه سازی دوام می تواند بر اساس روابط معتبر خارجی و یا داخلی صورت پذیرد. این بدان معناست که به هنگام تحلیل خطر زلزله با توجه به مشخصات منابع لرزه ای اطراف ساختگاه نه تنها شتاب بلکه دوام زلزله احتمالی را می توان برآورد نمود و از آن در محاسبات سازه ای به ویژه سازه های بتنی خمشی جهت کاهش خسارات بطور موثری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مدت دوام زلزله، دوام بازه ای، دوام یکنواخت، شتابنگاشت، سازه های بتن مسلح
  • محبوبه پیری زاده*، محمد ابوطالبی، محمدسجاد مسعودی صفحات 267-276
    زمینه و هدف

     براساس الزامات مبحث سوم مقررات ملی ساختمان، طراحی و ساخت ساختمانها به نحوی انجام می گیرد که سازه با توجه به نوع کاربری، ابعاد و تعداد طبقات تا مدت مناسبی در برابر حریق مقاومت نموده و از تخریب ساختمان و گسترش حریق به فضاها یا ساختمانهای مجاور جلوگیری شود. برای این منظور، تامین الزامات آیین نامه ای از منظر میزان حفاظت در برابر حریق در طراحی کلیه المان های سازه ای ساختمان های جدیدالاحداث و در کنترل عملکرد این المان ها در کلیه ساختمان های موجود در حال بهره برداری کشور ضروری است.

    روش

     با توجه به اینکه انتظارات عملکردی ایمنی در برابر آتش در مبحث سوم مقررات ملی ساختمان به صورت عبارات کیفی ارائه شده است و دستورالعمل ها و راهنماهای فنی موجود کشور در زمینه مقاوم سازی سازه ای ساختمان ها در برابر حریق نیز عمدتا با رویکرد ارائه ضوابط معماری تدوین شده است لذا ارائه مدل تصمیم یکپارچه و انعطاف پذیربر اساس مبانی مبحث سوم مقررات ملی ساختمان و بر اساس مرور سابقه تحقیقات فنی انجام شده در زمینه روش های مقاوم سازی سازه ای ساختمان های موجود برای سناریوهای محتمل حریق می تواند به عملیاتی شدن برنامه های مقاوم سازی ساختمان های موجود در برابر حریق کمک نماید.

    یافته ها

    در مقاله حاضر، بر اساس دسته بندی انواع تصرف های ممکن در  بهره برداری از ساختمان های کشور به ارائه یک مدل تصمیم سریع برای ارزیابی آسیب پذیری سازه ای ساختمان در برابر حریق و تصمیم گیری برای انتخاب بهترین استراتژی ممکن در انتخاب روش مقاوم سازی سازه با توجه به نوع تصرف و کاربری، ابعاد و تعداد طبقات و نوع مصالح سیستم باربر ساختمانی پرداخته شده است.   

    نتیجه گیری

    ارائه مدل تصمیم ساده سازی شده بر اساس الگوریتمی که از یکپارچه سازی مقررات موجود با نتایج تحقیقات آزمایشگاهی و تحلیلی حاصل شده می تواند به برآورد سریع حفاظت سازه ای وغیرسازه ای فضاهای بسته ساختمانی کشور و تسهیل روند مقاوم سازی فضاهای آسیب پذیر با هدف تضمین زمان کافی برای اطفای حریق و جلوگیری از تخریب ساختمان و گسترش حریق به فضاها یا ساختمان های مجاور کمک نماید.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری سازه ای در برابر حریق، مقاوم سازی ساختمان ها، حفاظت سازه ای در برابر حریق
  • علی حسینی*، فرشیده امیدواری صفحات 277-292
    زمینه و هدف

    فرایند بازسازی پس از سوانح در جوامع در حال توسعه، گرایش بالایی به نوسازی کالبدی خرد مقیاس دارد. ریشه این گرایش که عدم توجه به مسائل غیرکالبدی را در بر دارد، می توان در فقدان تخصص در مقیاس کلان برنامه ریزی، فقدان سازوکارهای مشارکت اجتماعی و ملاحظات سیاسی حاکم بر این کشورها یافت که کاهش آسیب پذیری را موجب نشده و در بسیاری از مواقع، افزایش آن را نیز به دنبال خواهد داشت. هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان کاهش آسیب پذیری غیرکالبدی محله قدغون بروجرد در فرآیند بازسازی پس از زلزله فروردین ماه 85، با توجه به شاخص‏ها و معیارهای کاهش آسیب پذیری در مقابل زلزله ، می باشد.

    روش

    این تحقیق به روش توصیفی و با رویکرد کیفی، از طریق مطالعه اسنادی به استخراج شاخص ها پرداخته و پس از ارزیابی محله در زیرشاخص ها از طریق روش  و وزن دهی به آن ها و تهیه نقشه در محیط  این شاخص ها در محله قدغون ، مورد بررسی قرار می دهد.

    یافته ها

     شاخص های غیرکالبدی مورد بررسی در دسته های مدیریتی، همه شمولی، اسناد هدایت شهری، خدمات رسانی، جمعیتی، آمادگی اجتماعی، اقتصادی و پژوهشی دسته بندی شده اند. با وقوع زلزله 1385 بروجرد، فرصت مناسب بازسازی صحیح با هدف کاهش آسیب پذیری در محله قدغون طی فرایند نادرست12ساله ، بازسازی از دست رفت که ما در 5 دسته از شاخص های فوق افزایش آسیب پذیری را نشان داده و در3دسته دیگر میزان ثابت آسیب پذیری را نتیجه می گیریم.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان می دهد که عدد آسیب پذیری غیرکالبدی محله، 473/4 از 5 بوده که وضعیتی بسیار نامناسب را در مقابل سوانح آتی ترسیم می کند. نتیجه اینکه فرآیند بازسازی محله قدغون با توجه به شاخص های صرفا کالبدی، نه تنها موجبات کاهش آسیب پذیری محله در تمامی مولفه ها را در بر نداشته بلکه آسیب پذیری را به مراتب بیشتر کرده است.

    کلیدواژگان: بازسازی پس از سانحه، آسیب پذیری غیرکالبدی، بروجرد، محله قدغون
  • محیا قوچانی، محمد تاجی*، مجتبی دربانیان صفحات 293-306
    زمینه و هدف

    زلزله می تواند سر منشا بسیاری از سوانح ثانویه باشد. از این میان آتش سوزی یکی از مهم ترین نمودهای مخاطرات ثانویه پس از زلزله محسوب می گردد. آتش سوزی پس از زلزله در نواحی شهری در مواردی می تواند خساراتی به مراتب شدیدتر از خود زلزله بر جای گذارد. پس از رخداد زلزله با توجه به وجود منابع ایجادکننده آتش، مانند شریان های گاز و برق و با وجود احتمالی ایستگاه های نگهداری یا توزیع گاز، ریسک حاصل از آتش سوزی به شدت افزایش می یابد. از طرف دیگر وضع عمومی محیط شهری پیرامون می تواند نقش بسیار مهمی بر رفتار آتش داشته باشد.

    روش

    در این پژوهش، با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، به منظور تصمیم سازی برای ارزیابی ریسک آتش سوزی پس از سانحه، از میان انواع روش های موجود در این زمینه، معیارها و زیر معیارهای تاثیرگذار بر آتش سوزی پس از زلزله و آسیب پذیری مناطق شهری استخراج گردید. این معیارها مشتمل بر چهار معیار اصلی دسترسی، سازه ها، روش های مقابله و عوامل خطرزا بود به طوری که هر کدام دارای زیرمعیارهایی می باشند. سپس این زیرمعیارها توسط گروه خبرگان و به روش مقایسه زوجی، اولویت بندی شدند. در آخر به منظور بررسی تاثیر جنس سازه بر میزان آسیب پذیری، پدیده آتش سوزی پس از زلزله در ساختمان فولادی مدل سازی و تحلیل شده است.

    یافته ها

    شاخص جنس سازه، ریسک آتش سوزی پس از بحران زلزله را در ساختمان افزایش می دهد. وسعت آتش سوزی بر روی سازه ای که دارای پوشش ضدحریق بر روی ستون های خود است تاثیر چندانی ندارد و نوع خرابی به مشخصات و مقاومت تیر در برابر آتش سوزی وابسته است. در سازه بدون پوشش ضدحریق، سناریو آتش سوزی تاثیر بسزایی در رفتار کلی سازه خواهد داشت. به طوری که با گسترش آتش سوزی، عملکرد کلی سازه دچار اختلال شده و مقاومت لازم در برابر بارهای وارده را نخواهد داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد برای ارزیابی ریسک آتش سوزی ناشی از زلزله معیارهای جنس سازه، تعداد علمک های گاز شهری و ارتفاع سازه دارای بیشترین نقش بوده که باید بررسی شوند. در صورت کوتاهی و در نظر نگرفتن هر کدام از معیارهای مذکور، ممکن است شدت حادثه گسترش پیدا کرده و موجب افزایش تلفات و خسارات شود. همچنین پیشنهاد می شود از پوشش های ضد حریق بر روی ستون در مقاوم سازی ساختمان های موجود در برابر آتش سوزی پس از زلزله با توجه به محدودیت های اقتصادی و فنی، استفاده شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، آتش سوزی، بحران زلزله، پوشش ضد حریق
  • مینو علی اصغری، بهروز مهرام*، محمود سعیدی رضوانی صفحات 307-318
    زمینه و هدف

     ایران کشوری زلزله خیز است که در دهه های گذشته با بحران های متعددی مواجه بوده است. هدف اصلی این مطالعه، بررسی عملکرد مدیران آموزشی در مواجه با بحران زلزله بم در سال 2003 بود.. این پژوهش از حیث هدف در قالب مطالعات کاربردی قلمداد شده است. 

    روش

    > این پژوهش تاریخی و مطالعه با رویکرد کیفی انجام شد. برای جمع آوری داده ها از منابع مختلفی شامل مدیران آموزشی، عکس ها، مکاتبات، گزارش های مندرج در کتاب  ها و مجلات علمی استفاده شد. تمامی منابع از نوع دست اول بود و برای اطمینان از اصالت منابع، نسبت به نقد درونی مبادرت شد. برای تحلیل داده ها، اطلاعات جمع آوری شده در هر یک از فیش های ثبت اطلاعات مورد بازخوانی قرار گرفت و اطلاعات آنها کد گذاری گردید. 

    یافته ها

     مدیران از آمادگی کافی در مواجه ی با بحران برخوردار نبوده و عملکرد مدیران آموزشی از مطلوبیت کافی برخوردار نبوده است. مدیران آموزشی فاقد مهارت و شناخت لازم برای مواجه شدن با شرایط حین بحران و توانمند سازی معلمان و دانش آموزان بوده و فعالیت های پس از بحران نیز معطوف به تصمیم هایی فردی بوده که برخی از این تصمیم ها با رهنمودهای سازمان های بین المللی مغایرت دارد.

    نتیجه گیری

     در کشوری مانند ایران که زلزله خیز است، لازم است که مواجه ی با بحران در تمام ارکان سازمانی و اداری با جدیت بیشتری دنبال شده و این موضوع در سازمان رسمی آموزش و پرورش که گستره ی وسیعی از دانش آموزان و معلمان را دربر می گیرد، از اهمیت بیشتری برخوردار است.  

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، مدیران آموزشی، زلزله بم، مدرسه، ایران
|
  • Akbar Bahmani*, Mehdi Shahbazi Pages 229-238
    Background and Objectives

     Recent earthquakes in Tehran showed that the fear arising from that, immediately caused traffic jam which the most important consequence is delay in relief. The purpose of the present study is to prioritize and identify strategies to improve Tehran's transport management for post-earthquake crisis situations.

    Method

     This is an applied study which has done through descriptive method. Statistical population of this study are experts in traffic, transportation and crisis management; experts in 1-Traffic Police of NAJA, 2- Deputy of Traffic and Transportation of Tehran Municipality, 3- Traffic and Transportation of Tehran Municipality, 4- Traffic and Transportation Committee(Preparedness Deputy), 5-Tehran Disaster Mitigation and Management Organization and numerous subsidiary agencies. The 80 individuals have been selected as statistical samples to fill the questionnaires through Cochran formula, then the collected data analyzed.

    Findings

     SPSS software was used for data analysis. The results of data analysis confirmed all the research hypotheses; the effective elements on urban traffic resolution are management styles (0.72 coefficients), financial and physical resources (0.69 coefficients), human behavior (0.51 coefficients) and and trained forces (0.51 coefficient). The results show as well management styles play the significant role in solving urban traffic after earthquake.

    Conclusion

     The results show that choosing experienced managers, training communicative, psychological and decision-making skills as well as the allocation of appropriate financial resources to prepare the infrastructure and standard equipment to confront with the crisis can be largely reduced traffic crisis caused by the earthquake.

    Keywords: urban traffic, management style, financial, physical resources, trained human resources
  • Ali Sharghi, Saeedeh Asadi*, Sepideh Ghaemmaghami Pages 239-252
    Background and objectives

    The earthquake is one of the serious threats in the present era, which disrupts local resources of rural communities. After the Manjil-Rudbar earthquake in June 21, 1989, many villages merged and displaced due to the vast damages. According to the adopted policies, Liyavol Oliya was one of these villages that displaced and merged with three other villages in an area called Chahar-Mahal. The displacement and integration caused changes in physical, typology and functions of habitation and subsequently the lifestyle and livelihoods of the residents. The purpose of this study is to determine changes in habitations as a result of displacement and integration of Liyavol village as well as changes in design, structure, spatial organization and types of reconstructed houses in comparison with local houses, 29 years after the earthquake.

    Method

     Two approaches have been adopted to understand changes in these two types of housing. Initially, 4 local and 4 reconstructed houses (together with extensions and modifications made to the present) were field-documented in the aspects of form, typology and spatial organization. In addition, a semi-structured interview was conducted with residents of Liyavol-e-Jadid about housing extensions and its causes to get a brief overview of the history of reconstructed housing changes to date and how different spatial layers form, and its functions and layout.

    Findings

     According to the findings, reconstructed houses have been altered in design and physical featured for materials, incorporation of new living spaces, different and variables definitions of privacy and security, construction technology and architectural elements such as roof and facade in comparison with local houses. As well as, some changes are observed in these two types because of the changes in land and housing dimensions, housing proportions, land and living spaces, flexibility of spaces, spatial priorities and distribution of rural housing, from the aspect of spatial organization. From the aspect of housing typology, changes in housing orientation can also be attributed to geo-climatic issues, climatic adaptation of housing, and reduction in the number of floors as well as the elevation from ground, and the reduction the impact of natural-environmental factors.

    Conclusion

     It seems that, as the reduction of the physical vulnerability of Liyavol village to future disasters is considered to be one of the main criteria for reconstruction, considering the socio-psychological, cultural, livelihood and geographical-climatic factors affecting the typology, design and spatial organization and structure of rural housing have been neglected in this reconstruction. It must be acknowledged that just reconstruction of the houses through a native approach will not lead to success or public acceptance. Therefore, study the characteristics of remained local houses from the earthquake of 1989, changes, adaptations, and how current permanent housing is formed, as well as identification of the positive, negative and common and different aspects between them, may result to form optimal plans in deciding and implantations of future housing in this village.

    Keywords: local housing, village, housing reconstruction, Liyavol Oliya, the 1369 Rudbar-Manjil earthquake
  • Mansoureh Rezaeimanesh, Hamid Saffari* Pages 253-266
    Background and objective

     Experience with past earthquakes and numerical analysis confirms that the durability of strong earth motion, significantly can affect the amount of failure of civil engineering systems. However, if the durability is related to a parameter which describes the intensity of the earth's motion, such as maximum velocity or maximum acceleration or spectral acceleration, then it may help to better prediction of damages for engineering purposes.

    Method

     In this study, different types of seismic durations were first defined. Then the effects of earthquake durability on structural damages were studied and the damages caused by significant durability earthquakes on reinforced concrete structures were investigated. In order to study the durability of earthquakes in Iran, accelerometer records were first extracted with moment magnitudes greater than or equal to 5 and the other characteristics such as distance from fault, mean shear wave velocity to 30m depth, and fault mechanism inserted in catalog.

    Findings

     In this study, two interval and uniform durations were calculated at 0.05, 0.1, 0.15, 0.2, 0.25 and 0.3 degrees of gravity acceleration; and then Iran’s variance diagram data drew by using calculated duration and the durability was discussed at different acceleration thresholds. Studies indicate the sensitivity and vulnerability of concrete structures, and especially the flexural frame system in high-impact earthquakes, while the design is not addressed so sufficient; consideration is required in design regulations.

    Conclusion

     Durability relation can be based on valid external or internal connections. This means that during analyzing earthquake risk, considering the characteristics of seismic sources around the site, not only the acceleration but also the earthquake durability potential can be estimated either, and it is useful in structural calculations especially bent concrete structures to reduce damages.

    Keywords: Earthquake durability, interval durability, uniform durability, accelerogram, RC structures
  • Mahboobeh Pirizadeh*, Mohammad Aboutalebi, Mohammad, Sajjad Massoudi Pages 267-276
    Background and objective

    According to the necessities in the part 3 of National Building Regulations, design and construction of buildings should be in a way that the structures, according to the type of use, the size and the number of floors, resist long enough to fire, and prevent from destruction of buildings or from spread of fire to adjacent spaces or buildings. For this purpose, it is necessary to provide the regulations necessities based on the level of fire protection in designing whole structural elements in newly build constructions, and control the performance of these elements in all existing buildings in the country.</span>

    Method

     As fire safety actions necessities in the part 3 of the National Building Regulations are presented in qualitative terms and the existing technical guidelines in the field of structural reinforcement of buildings to fire protections are mainly in line with the architectural design approach, therefore, presenting an integrated and flexible decision model based on the basics of the part 3 of the National Building Regulations and on the basis of a review of the technical research carried out on the structural reinforcement methods of existing buildings for possible fire scenarios can be applied to the building reinforcement plans to fire.

    Findings

    In this paper, based on categorization of the possible types of occupation in buildings use in the country, a rapid decision-making model presented to evaluate the building structural vulnerability against fire and deciding to choose the best strategy for structural reinforcement method considering type of occupation and application, size and number of floors, and kind of materials of structural load system.

    Results

     An algorithm based on a simplified decision model based on the integration of existing regulations with the results of laboratory and analytical studies can be used to quickly estimate the structural and non-structural protection of closed building spaces in the country and to facilitate the process of retrofitting vulnerable spaces in order to ensure adequate time for fire-fighting and preventing from destruction of buildings or from spread of fire to adjacent spaces or buildings.

    Keywords: structural vulnerability to fire, building retrofitting, structural fire protection
  • Ali Hosseini*, Farshideh Omidvari Pages 277-292
    Background and objective

    The process of post-disaster reconstruction in developing societies has a high tendency for micro-scale physical renovation. This tendency, that ignore the non-physical issues, originate from the lack of large-scale planning expertise, the lack of social participation mechanisms and the political considerations that govern these countries that do not reduce vulnerability and in many cases will increase it instead. The main purpose of this study is to investigate the reduction of non-physical vulnerability of Qodqun neighborhood in Boroujerd in the post-earthquake reconstruction process in April 2006, according to the indicators and criteria for earthquake vulnerability reduction.

    Method

     This is a descriptive and qualitative study through documentary study. The indices were extracted and then sub-indices evaluated through AHP method and weighting them; providing maps in GIS environment consider these indices in the neighborhood.

    Findings

    The studied non-physical indices are classified into management, universal, urban guidance documents, service provision, demographic, social readiness, economic and research. The earthquake of 2006 Boroujerd, the opportunity for proper reconstruction to reduce vulnerability in Qodqun neighborhood during a 12-year inaccurate reconstruction process showed increased vulnerability in 5 of the mentioned indices and resulted in fixed vulnerability in the other three categories.

    Conclusion

     The results show that the number of non-physical vulnerability in the neighborhood was 4.473 out of 5, which represents a very inappropriate situation for future disasters. The result is that the process of reconstruction of Qodqun neighborhood, based on just physical indices, did not reduce the vulnerability of the neighborhood in all its components, but also increased the vulnerability.

    Keywords: Post disaster reconstruction, non-physical vulnerability, Borujerd, Qodqun neighborhood
  • Mahya Ghouchani, Mohammad Taji*, Mojtaba Darbaniyan Pages 293-306
    Background and Objectives

    Earthquake can be the source of many secondary disasters. Fire is one of the most important secondary hazards after the earthquake. In some cases, post-earthquake fires, in urban areas, may cause far more severe damages than the earthquake itself. After the earthquake, the risk of fire is greatly increased due to the existence of sources of fire, such as arteries of gas and electricity, with the possible presence of gas storage or distribution stations. On the other hand, the general conditions of the around urban environment may play a very important role in fire behavior.</div>

    Method

     In this study, by using descriptive-analytical research method, in order to determine the evaluation of post-disaster fire risk, among the various available methods in this field, the effective criteria and sub-criteria on the post-earthquake fire and vulnerability of urban areas were extracted. These criteria included four main criteria of access, structures, methods of confronting, and risk factors, so, each has sub-criteria. These sub-criteria were then prioritized by the expert group using paired comparison method. At the end, in order to study the impact of structural material on the vulnerability, the phenomenon of post-earthquake fire in the steel building is modeled and analyzed.</div>

    Finding

     The structural index increases the risk of post-earthquake fire in buildings. The extent of the fire does not have a significant effect on the structures that have fire-proof cover on their columns, and the type of damages depends on the characteristics and resistance of the beam to the fire. In non-fire-proof construction, the fire scenario will have a significant impact on the structure’s overall behavior. As the fire spreads, the whole function of construction will be disrupted and will not withstand the loads.</div>

    Conclusion

     The results of the study showed that in order to assess the risk of fire caused by earthquake, structural criteria, number of urban main gas valves and structural height have the most significant role to be considered. In the case of failure or not considering any of the above criteria, the accident may extend and fatalities and loses will increase. It is also recommended to use fire-proof covers on the pillars to reinforce existing buildings after the earthquake due to economic and technical constraints.</div>

    Keywords: Risk Assessment, Fire, Earthquake Crisis, Fire-proof cover
  • Minoo Aliasghari, Behrooz Mahram*, Mahmood Saeedy Rezvani Pages 307-318
    Background and objectives

     Iran is an earthquake-prone country that has faced numerous crises in recent decades. The main purpose of this study is to consider the performance of educational managers to confront with the 2003 Bam earthquake crisis. This paper is an applied study.

    Method

     This paper is a historical study with a qualitative approach. Various sources, including educational managers, photographs, correspondence, reports in books and scientific journals were used to collect the data. All references were first-hand and internal criticism was made to ensure the authenticity of the sources. To analyze the data, the collected information in each of the data logs was read and coded.

    Results

    Managers were not prepared enough to confront with the crisis and the performance of educational managers is not desirable. The educational managers have not enough skills and knowledge to confront with crisis situations and to prepare teachers and students in such situations, as well as decisions for the post-crisis activities made individually which were opposed to international organizations’ guidelines.

    Conclusion

     As Iran is a prone-earthquake country, so it is necessary to consider the confronting with the crisis seriously in all organizations and administrations; and it is more important in education organization which have wide range of teachers and students.

    Keywords: Crisis Management, Educational Managers, Bam Earthquake, School, Iran