فهرست مطالب

بورس اوراق بهادار - پیاپی 46 (تابستان 1398)

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 46 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید جبارزاده کنگرلویی، مرتضی متوسل، یعقوب بهنمون* صفحات 5-25

    اگر چه شرکت ها خبرهای خوب را در مورد دستیابی به اهداف منتشر می کنند اما آنها انگیزه لازم را برای مخفی کردن ابزار مورد استفاده برای به دست آوردن آن را دارند. به عبارت دیگر هنگامی که عملکرد گزارش شده متفاوت از واقعیت است، انتظار می-رود مدیران تلاش کنند تا شناسایی رفتار مدیریت سود را برای سرمایه گذاران سخت تر کنند. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر مدیریت سود و محدودیت مالی بر خوانایی گزارش گری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. جامعه آماری پژوهش،‏ شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1390 لغایت 1394 بوده و رابطه مذکور در 350 سال شرکت مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه پژوهش نشان می دهد که مدیریت سود بر خوانایی گزارش گری مالی شرکت تاثیر منفی و محدودیت مالی اثر مثبتی بر خوانایی گزارش گری مالی دارد. به علاوه متغیرهای کنترلی اندازه شرکت و سن شرکت تاثیر مثبت و هزینه نمایندگی و رشد شرکت تاثیر منفی بر خوانایی گزارش گری مالی دارد. در حالی که اهرم مالی و ارزش دفتری به ارزش بازار تاثیری بر خوانایی گزارشگری مالی تاثیری ندارند.

    کلیدواژگان: مدیریت سود، محدودیت مالی، خوانایی گزارشگری مالی
  • علی طیب نیا، محسن مهرآرا، مهران کیانوند* صفحات 26-56

    این مقاله به بررسی پاداش آتی و عوامل موثر بر آن در معاملات بورس انرژی و بازار برق ایران می پردازد. در این مطالعه نظریه مدل تعادلی بسمبیندر و لمون به عنوان مدل قیمت گذاری قرارداد آتی برق مورد آزمون قرار می گیرد. در ابتدا با استفاده از مدل پرش انتشار مرتون قیمت های برق پیش بینی گردیده و پس از محاسبه پاداش آتی پیش بینی شده، با استفاده از مدل تغییر رژیم مارکف، مبانی تئوریک آزمون می گردد. نتایج، بخشی از تئوری بسمبیندر و لمون را تایید می نماید. یافته های تحقیق اشاره به نقص در بازار دارد که دلایل آن عدم وجود نقدینگی کافی، وجود تعرفه های ثابت، عدم مشارکت فعال مصرف کنندگان در بازار برق و عدم تحقق کامل تجدید ساختار می باشد. لذا تغییر در قوانین از طریق ایجاد امکان ورود بازیگران جدید از جمله سفته بازان و صدور مجوز خرده فروشی برق از توصیه های سیاستی این مقاله است. موضوع دوم ارائه رهنمودهایی برای نیروگاه ها در خصوص زمان مناسب ورود در معاملات آتی است که نتایج ورود در معاملات در فصول با تقاضای معمول مانند پاییز و بهار را پیشنهاد می نماید.

    کلیدواژگان: پاداش آتی، بورس انرژی، مدیریت ریسک، پرش انتشار، تغییر رژیم مارکف
  • مینا شیخی گرجان*، ایرج نوروش، عطاالله محمدی ملقرنی صفحات 57-81
    استقرار سیستم کنترل داخلی اثر بخش در واحدهای اقتصادی موجب افزایش اثربخش و کارایی عملیات و کسب اطمینان معقول از کیفیت گزارش دهی و رعایت قوانین و مقررات می شود. مطابق با تئوری سازمانی احتمال دارد شرکت هایی با استراتژی تهاجمی نسبت به شرکت هایی با استراتژی تدافعی نقاط ضعف با اهمیت کنترل داخلی بیشتری را گزارش نمایند. هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین استراتژی تجاری و کنترل های داخلی حاکم بر گزارشگری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، 135 شرکت در طی سال های 1389 تا 1396 انتخاب شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، بین استراتژی تجاری و وجود ضعف کنترل های داخلی در واحد های تجاری ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد. از طرف دیگر بین استراتژی تجاری بکار گرفته شده توسط واحد تجاری و اصلاح نقاط ضعف کنترل های داخلی در سال های آتی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. یافته ها حاکی از این است که استراتژی تجاری می تواند بعنوان یک شاخص مفید در ارزیابی قدرت کنترل داخلی شرکت ها مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استراتژی تجاری، کنترل های داخلی، نقاط ضعف با اهمیت
  • اردوان نوروزی*، میثم بلگوریان صفحات 82-106
    در تحقیق پیش رو به بهینه سازی پرتفوی دارایی های دولت و تعریف بهترین استراتژی سرمایه گذاری برای تعدیل نوسانات قیمت نفت پرداخته می شود. در این راستا، پرتفویی با سه دارایی نفت، بازار سرمایه و بازار طلا برای دولت تعریف شده و تابع مطلوبیت آن معرفی می شود. درگام بعد، اوزان بهینه هریک از دارایی های فوق با بهره گیری از تابع لاگرانژ محاسبه می شود. سپس اطلاعات مربوط به قیمت نفت اوپک، شاخص بورس اوراق بهادار تهران و قیمت طلا در بازه سال های 1391 تا 1395 دریافت شده و با توجه به میانگین آن ها، اوزان فعلی دارایی های موجود در سبد پرتفوی دولت محاسبه می گردد. در پایان با توجه به داده های سال 1396 اوزان بهینه محاسبه شده و عملکرد حال حاضر دولت با توجه به دارایی هایی که در اختیار دارد، با اوزان فعلی دارایی های موجود در پرتفوی دولت مقایسه و تحلیل می شود، تا تاثیر هریک بر دیگری به خوبی روشن شده و راه حلی برای مقابله با نوسانات ناشی از تغییر قیمت نفت و تاثیر آن بر کاهش منابع درآمدی بودجه دولت ارائه شود.
    کلیدواژگان: پرتفوی دولت، بهینه سازی تابع مطلوبیت، دارایی های نفتی، دارایی های بازار سرمایه، دارایی های بازار طلا
  • علی تامرادی*، محسن صالحی نیا صفحات 83-100
    نزدیک بینی سرمایه گذاران به معنای بیش از واقع ارزیابی کردن عایدات کوتاه مدت و کمتر از واقع ارزیابی کردن عایدات بلندمدت توسط سرمایه گذاران فعال در بازار سرمایه است. نزدیک بینی سرمایه گذاران منجر به تغییر رفتار مدیریت شرکت شده و شرکت به جای تمرکز و برنامه ریزی جهت ارتقاء عملکرد بلند مدت، بر عملکرد جاری و کوتاه مدت تمرکز نمایند و همین امر ممکن است موجب افزایش ریسک سقوط قیمت سهام در بلند مدت گردد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر نزدیک بینی سرمایه گذاران بر ریسک سقوط قیمت سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. اطلاعات مورد نیاز برای این پژوهش از صورت های مالی 150 شرکت در دوره زمانی سال های 1389 تا 1395 جمع آوری شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیون چند متغیره با داده های تابلویی به روش اثرات ثابت استفاده شده است. برای اندازه گیری نزدیک بینی سرمایه گذاران از مدل دل ریو و سانتاماریا (2016) و برای اندازه گیری ریسک سقوط قیمت سهام نیز از مدل نوسان پایین به بالای چن و همکاران (2001) استفاده شده است. یافته ها حاصل از آزمون فرضیه پژوهش بیان گر آن است که نزدیک بینی سرمایه گذاران بر ریسک سقوط قیمت سهام تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاران، نزدیک بینی سرمایه گذاران، ریسک سقوط قیمت سهام
  • مهدی زمانی سبزی، علی سعیدی*، محمد حسنی صفحات 101-126
    ساختار سرمایه و میزان و روش تامین مالی شرکتها موضوعی است که همواره مورد توجه نظریه پردازان و محققان قرارگرفته است. کمتر بودن هزینه تامین مالی از طریق بدهی و از طرفی کم ریسک بودن تامین مالی از طریق حقوق صاحبان سهام، شرایطی را ایجاد کرده که نظریه های متعددی در مورد ترکیب مناسب تامین مالی از این دو شیوه ارائه شده است. نظری دراین خصوص معتقد است تاحدی که شرکت بتواند قدرت ایفای تعهدات خودراازدست ندهد، بایداز طریق بدهی تامین مالی کند و به همین علت موضوع یافتن مدلی که ظرفیت ایجادبدهی در شرکتهارا اندازه گیری کند، اهمیت می یابد. هدف پژوهش حاضرارائه مدلی برای اندازه گیری ظرفیت بدهی است، به طوریکه تامین مالی ازمحل بدهی به جای حقوق صاحبان سهام درعین صرفه جویی در هزینه مالی،شرکت را همواره از ریسک ناتوانی درایفای تعهدات دور نگه دارد.شیوه استفاده شده در این تحقیق،رویکرد بازار اوراق بهادار است. بدین معناکه شرکتهایی که در بورس پذیرفته شده اند، به علت لزوم رعایت استانداردها، به عنوان مبنای ظرفیت بدهی در نظر گرفته شده اند. جامعه آماری پژوهش شامل 154 شرکت بدون جریمه تاخیر در پرداخت بدهی در دوره زمانی سالهای 1390 تا 1396 است. برای محاسبه ظرفیت بدهی از متغیرهای خاص شرکتی و برازش مدل رگرسیونی در قالب داده های پنلی در سطح هر صنعت استفاده شده است. نتیجه پژوهش دستیابی به ده مدل برای تخمین ظرفیت بدهی برای ده گروه صنعت است. در پایان مدلهای بدست آمده برای جامعه شرکتهای با جریمه تاخیر آزمون شد که نشان از کارکرد صحیح آنها داشت.
    کلیدواژگان: ظرفیت بدهی، تامین مالی، ساختار سرمایه
|
  • Saeed Jabbarzadeh Kangarloui, Morteza Motavassel, Yaghoub Behnamoun * Pages 5-25

    Although firms are releasing good news about meeting a benchmark, they have incentives to hide the tools used to achieve it. In other words, when reported performance differs from underlying fundamentals, it is expected that managers try to make it harder for investors to identify such earnings management behavior and the underlying performance. The present study examines the effect of earnings management on readability of financial reporting of firms listed in Tehran Stock Exchange. The statistical population of the research is the firms listed in Tehran Stock Exchange during the period from 2011 to 2015 and the relationship has been investigated in 350 firms-years. The results of this study indicate that earnings management has a positive effect on the financial reporting readability Financial constraints has a positive effect on financial reporting readability. In addition, the control variables include firm's size and firm's age have a positive effect and agency costs and firm's growth have a negative effect on the financial reporting readability. While financial leverage and book value to market value have no effect on financial reporting readability.

    Keywords: Earnings Management, Financial Constraints, Financial Reporting Readability
  • Ali Taiebnia, Mohsen Mehrara, Mehran Kianvand * Pages 26-56

    This paper peruses forward premium and influential factors affecting it in Iran electricity market and energy exchange transactions. In this study, Bessembinder and Lemmon (B - L) equilibrium theory as an electricity futures pricing model investigates. First, using Merton's jump diffusion model, electricity prices forecasted, then ex-ante forward premium calculated and the last B - L theoretical basis examines using markov regime switching model. The results confirm Bessembinder and Lemmon model partially. Defects observed in the market originates from illiquidity, fixed tariffs in different sectors , inactive position of consumers and imperfect restructuring in power sector. So, changes in the regulation by creating entrance opportunity for new participants such as speculators and also the electricity retail allowance issuance are recommended. Second subject is offering some guidance for the power plants about suitable time for futures transactions that carrying out in usual demand seasons such as fall and spring is advised.

    Keywords: Forward Premium, Risk Management, Power Exchange, jump diffusion, Markov Regime Switching
  • MINA SHEIKHI GARJAN *, IRAJ NORAVESH, Ahtaollah Mohamadi Molgharani Pages 57-81
    Establishing an effective internal control system in economic entities increases the effectiveness and efficiency of operations and ensures the reasonable assurance of the quality of reporting and compliance with laws and regulations. According to organizational theory, companies with an aggressive strategy in comparison to companies with a defensive strategy are likely to report more significant weaknesses in internal controls. The aim of the present research is to examine the relationship between the business strategy and internal control over financial reporting of accepted companies in Tehran Stock Exchange. In this research, 135 companies have been selected during the period of 2010 to 2017 from the accepted companies in Tehran Stock Exchange. Research findings indicate that there is a direct and meaningful relationship between business strategy and the existing weakness of internal controls in business entities. On the other hand, there is a positive and meaningful relationship between the business strategy used by the business entity and the improvement of internal control weaknesses in the coming years. The findings suggest that the business strategy can be considered as a useful indicator in assessing the strength of internal controls of the companies.
    Keywords: : Business Strategy, Material Weakness, Internal Controls
  • Ardavan Norouzi *, Meysam Bolguriyan Pages 82-106
    Oil is the main source of energy and one of the important factors in promoting economic activities. The unconventional fluctuations in the price of this product and the uncertainty resulting from it have increased the prices of other goods and services produced. Hence, the purpose of this study is to optimize the portfolio of government’s assets and define the best investment strategy to adjust these fluctuations. In this regard, a portfolio with three assets of oil, capital market and gold market is defined for the state, and then its utility function is introduced. The optimal weights of each of the above calculated assets are evaluated by implementing the first condition of optimizations. After that, information about the oil price, value of capital market and the price of gold between 2012- 2016 was received, and according to the average, the current weight of assets in the government’s portfolio is estimated and compared with the current weight of government’s assets.
    Keywords: government’s portfolio, optimization of the utility function, oil assets, capital market assets, gold market assets
  • Ali Tamoradi *, Mohsen Salehinia Pages 83-100
    Investors myopic means more than realizing short-term earnings and less than the actual valuation of long-term earnings by active investors in the capital market. Investors myopia leads to behavior change company management and Instead of concentrating and planning to enhance long-term performance, companies focus on current and short-term performance, which may increase the stock price crash risk in the long run. The purpose of this study was to investigation the effect of investors myopic on the stock price crash risk in listed companies in the Tehran Stock Exchange. Information needed for the study of the financial statements of 150 Company in the period of years 1389-1395 has been collected. To test the research hypotheses, the multivariate regression model has been used with panel data using fixed effects method. For the measurement of myopia investors from the Del Rio & Santamaria (2016) and for measuring stock price crash risk also fluctuate bottom-up model of Chen et al (2001) have been used. The findings of the research hypothesis and show that investors myopic has a positive and significant effect on the stock price crash risk.
    Keywords: Investors, Investors Myopic, Stock Price Crash Risk
  • Mahdi Zamani Sabzi, Ali Saeeddi *, Mohammad Hassani Pages 101-126
    The capital structure and the financing policy of companies is a subject that has always been of interest to theorists and researchers.On one hand,the lower debt financing cost and on the other hand,the low risk of equity financing has created a number of theories on the appropriate combination of financing in these two ways. The theory in this context believes that the company must be financed through debt until it can meet its obligations.So,the issue of finding a model that measures the capacity of debt in companies is very important. The goal of this research is providing a model for measuring debt capacity,so that financing from the debt instead of equity,keep the company away from the risk of failing to meet its obligations while saving financial costs.The approach used in this research is the securities market approach.It means that the companies have been registered in the securities exchange are considered as the basis of debt capacity,due to the necessity of observing standards.The statistical population of the study consisted of 154 companies without penalty for late payment during the period from 1390 to 1396.To calculate the debt capacity,specific corporate variables are used and the regression model is fitted in the form Panel data at the level of each industry.The result of the study is the achievement of ten models for estimating debt capacity for ten industry groups.At the end, the models obtained for the company were tested for companies with penalty for late payment, which indicated that the ratios were correct.
    Keywords: debt capacity, Finance, Capital Market