فهرست مطالب

برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای - پیاپی 3 (بهار 1396)

نشریه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای
پیاپی 3 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود مشفق *، قربان حسینی صفحات 1-29

    این مقاله به مقایسه تجربیات کشورهای منتخب آسیایی در زمینه توزیع متوازن جمعیت می پردازد و تلاش خواهد کرد نشان دهد که کدام یک از پارادایم های برنامه ریزی فضایی جمعیتی در توزیع بهینه تر جمعیت نتایج بهتر و موثرتری داده است. روش تحقیق، تحلیل اسنادی است و از اسناد معتبر در زمینه برنامه ریزی های دولتی استفاده شده است. به طورکلی چهار نوع پارادایم برنامه ریزی با توجه به اقتصاد جمعیت فضا تشخیص داده شد: الف) دولت های غیرمتمرکز با پارادایم تمرکززدایی سیاسی – اقتصادی (ژاپن)، ب) دولت های متمرکز با پارادایم مداخله مستقیم در مدیریت جمعیت فضا (چین و اندونزی). ج) دولت های متمرکز با پارادایم تمرکززدایی اقتصادی (ایران و کره جنوبی) و د) دولت نیمه متمرکز با پارادایم اولویت بخشی به توسعه روستایی. نتایج نشان می دهد که دولت های غیرمتمرکز با رویکرد تمرکززدایی اداری – سیاسی و اقتصادی نتایج مثبت تری از توسعه برابر در سطح ملی و توزیع بهینه جمعیت به دست داده اند. بررسی ها نشان داد عدم وجود هماهنگی بین بخش های کلان، میانی و خرد، فقدان اراده سیاسی لازم برای اجرای طرح های آمایش سرزمین و عدم پایش برنامه ها آمایش سرزمین و توزیع فضایی جمعیت، از جمله مهم ترین موانع عدم موفقیت راهبردهای توزیع بهینه جمعیت هستند. در کشورهای با نظام متمرکز برنامه ریزی کلید اصلی توفیق برنامه ها ایجاد هماهنگی های بین بخشی و پایش مداوم برنامه ها است.

    کلیدواژگان: مهاجرت، توزیع جمعیت، کلان شهرها، برنامه و سیاست ها
  • سید یعقوب موسوی، سحر صفری * صفحات 31-62

    تعلق به محله نمایانگر احساس ذهنی مثبت افراد نسبت به محله مسکونی در شهر است. ادامه پیوند محله ای نوعی تعهد برای ساکنان نسبت به محیط سکونت و تمایل آن ها به حفظ رابطه با آن در طول زمان و در مراحل مختلف زندگی را موجب می شود. تعلق به مکان و پیامدهای فقدان آن در دهه های اخیر تبدیل به یکی از موضوعات مهم در حوزه مطالعات شهری شده است. پژوهش حاضر درصدد است تاثیر رشد شهرگرایی بر واقعیت احساس تعلق محله ای را مورد بررسی قرار دهد. در این مسیر مقوله و موضوع شهرگرایی با تاکید بر نظریه لوئیس ورث و نظریه های مکتب شیکاگو ونیز مفهوم و مقوله احساس تعلق محله ای با استفاده از نظریه های حس تعلق به اجتماع محله ای مک میلان و چاویس، هویت مکان رلف و رائولز و نظریه سیستمیک کاساردا و جانویتز مورد استفاده قرار گرفته اند. احساس تعلق محله ای به عنوان متغیر وابسته شامل ابعاد عینی، ذهنی، شناختی و احساسی می باشد. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش از میان مناطق 22 گانه شهرداری شهر تهران، مناطق 2، 13 و 20 تعریف شده اند که چهار محله از محله های هر منطقه به صورت تصادفی و سپس بلوک هایی از این محله ها تعیین و نمونه مورد نظر به صورت تصادفی انتخاب گردید. روش اصلی تحقیق در این بررسی از نوع پیمایش بوده است. با استفاده از تکنیک پرسشنامه، داده ها در سطح توزیع جمعیت آماری 391 نفر در رده سنی 20 سال به بالا گردآوری شده است. درنهایت اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش تحلیل ضرایب همبستگی، آزمون آنالیز واریانس و تحلیل رگرسیون چند متغیره مورد بررسی قرار گرفته اند. برخی از مهم ترین نتایج به دست آمده از همبستگی میان متغیرها حاکی از آن است که بین سبک زندگی شهری، گرایش به روابط گسترده در شهر و دلبستگی به مکان شهری بااحساس تعلق محله ای، همبستگی منفی و معنادار، وجود دارد. به علاوه نتایج نشان می دهد که بین طول مدت اقامت و نوع مالکیت منزل مسکونی بااحساس تعلق محله ای همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. ضمنا رابطه معناداری میان متغیرهای زمینه ای سن و میزان درآمد افراد مورد مطالعه بااحساس تعلق آنان به محل زندگی شان به دست آمده است.

    کلیدواژگان: شهرگرایی، احساس تعلق به محله، حس مکان، اجتماع محله ای
  • حسن محمودزاده* صفحات 63-101

    رشد کالبدی فضایی منطقه اسکو در چند دهه اخیر موجب مسائلی همچون تغییر کاربری زمین، گسترش نامتناسب شهر و مخاطرات زیست محیطی شده است. فشارهای سنگین سریع شهرنشینی بر سرزمین و منابع اطراف موجب کاهش پوشش گیاهی، کاهش فضاهای باز و مشکلات جدی اجتماعی و زیست محیطی شده است. هدف از این مطالعه، درک عوامل موثر در روند توسعه فیزیکی منطقه دره اسکو با عنایت به مقوله توسعه فضایی پایدار شهری از بعد اکولوژیکی و حفظ شرایط زیست محیطی آن در دهه های آتی می باشد. بدین منظور با استفاده از تصاویر ماهواره ای چند زمانه لندست 5 و 8 تکنیک های پردازش تصاویر ماهواره ای شی ءگرا، تغییرات کاربری اراضی در مقطع زمانی 1395-1363 با تاکید بر گسترش پراکنده منطقه شهری اسکو و خسروشهر و روستاهای پیرامونی که در دره زیست محیطی اسکو واقع شده، مورد ارزیابی قرار گرفته است.بر اساس نتایج حاصله مقدار مساحت منطقه شهری اسکو، خسروشهر و شش روستای پیرامونی از 88/290 هکتار در سال 1363 به 55/1088 هکتار در سال 1395 رسیده است. 62/514 هکتار از توسعه ذکر شده بر روی اراضی باغی و زراعی صورت گرفته که لزوم مدیریت توسعه آتی مبتنی بر اصول توسعه پایدار را می طلبد. بدین منظور عوامل موثر بر توسعه فیزیکی منطقه شهری دره اسکو بر اساس پیشینه تحقیق در قالب 15 شاخص شناسایی و با استفاده از روش رگرسیون لجستیک- به دلیل توانایی آن در تعیین اهمیت متغیرها- نقشه احتمال توسعه شهری تهیه گردید که استفاده همزمان از متغیرهایی انسانی و طبیعی به همراه اعمال متغیرهای مثل نقشه بافت توسعه شهری به منظور تعیین جهت توسعه، از مزیت های این تحقیق به شمار می رود. پس از پیش بینی الگوی آتی توسعه شهری در دره اسکو با استفاده از راهبرد حفاظت از باغات و فضاهای سبز در فرایند توسعه شهری، با بلوک بندی نقشه احتمال توسعه شهری، دادن فضای لازم برای توسعه، استخراج کمربند سبز طبیعی شرقی غربی و کمان های سبز و اعمال ممنوعیت توسعه در اطراف کمربند سبز پیشنهادی، حفظ ذخایر اکولوژیک دره اسکو با کاهش تخریب اراضی باغی و کنترل رشد پراکنده و انفصال شهرها و روستاها عملیاتی شده است.

    کلیدواژگان: دره اسکو، رشد پراکنده، آمایش سرزمین، تغییرات کاربری اراضی، توسعه پایدار شهری
  • سمیه شالچی، امین مومیوند* صفحات 103-137

    حرکت در مسیر توسعه همه جانبه، الزامات، مقدمات و بسترهای خاص خود را می طلبد. سرمایه اجتماعی بی شک به عنوان عامل تسهیل کننده همکاری و مشارکت، دستیابی به شاخص های توسعه را تسریع می کند. مطالعات چند دهه اخیر نشان می دهد که، سرمایه اجتماعی متغیر مهمی برای تبیین تفاوت های اقتصادی و اجتماعی فضایی است. نگارندگان این پژوهش کار خود را با فرضیه اصلی ارتباط سرمایه اجتماعی و میزان توسعه یافتگی شهرها، آغاز نمودند. جهت آزمون فرضیه، با تکیه بر پژوهش های انجام شده در رابطه با سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان همدان، دو شهرستان برتر و دو شهرستان محروم تر، که به ترتیب عبارت اند از؛ همدان و تویسرکان در سطح بالای توسعه و کبودرآهنگ و فامنین در سطح پایین، گزینش شده اند. کمبود پژوهش های مختص به زنان و شهر و غفلت نسبت به این قشر به عنوان نیمی از جمعیت فعال جامعه، پژوهشگران را نسبت به تمرکز بر این قشر ترغیب نمود. درواقع این پژوهش باهدف بررسی سنجش میزان سرمایه اجتماعی زنان و ارتباط آن با سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان همدان، انجام پذیرفته است. پژوهش مبتنی بر استراتژی کمی بوده و از نظر روش اسنادی-پیمایشی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات در زمینه سنجش سرمایه اجتماعی زنان، پرسشنامه ای است که سرمایه اجتماعی را در چهار بعد شبکه روابط و پیوندهای اجتماعی، اعتماد، تعامل اجتماعی و کنش های یاریگرانه مورد سنجش قرار می دهد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران درمجموع برابر 384 به دست آمده است. نتایج پژوهش نشانگر همبستگی معنادار و مثبت سرمایه اجتماعی زنان و توسعه شهری است. در این میان همبستگی معنادار و مثبت ابعاد شبکه روابط و پیوندهای اجتماعی و کنش های یاریگرانه با رتبه بندی توسعه شهرها نیز مورد تایید قرار گرفت. همچنین بین سرمایه اجتماعی زنان و پایگاه اجتماعی، اقتصادی و طبقه ذهنی آنان رابطه معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه یافتگی، زنان، همدان
  • میکائیل عظیمی* صفحات 139-166

    پس از تجربه سیاست ها و استراتژی های مختلف توسعه در کشورهای مختلف، کشورها با پدیده ای مواجه شدند که ادامه تلاش ها را مشروط کرده بود. این پدیده که با تفاوت معنادار سطح توسعه مناطق داخلی یک کشور شناسایی می شود با عنوان عدم تعادل منطقه ای مطرح شده و کاهش آن یکی از اهداف سیاست گذاران توسعه بوده است. اقتصاد ایران نیز در دهه های گذشته همواره با این معضل مواجه بوده و این پدیده موانع تعیین کننده ای در مسیر سیاست گذاری های توسعه در ایران ایجاد کرده است. اما زمانی می توان به توفیق سیاست ها و برنامه ها امید داشت که «تبیینی علمی» از پدیده مدنظر انجام شده باشد؛ چرا که تبیین علمی، با شناسایی عوامل اصلی در شکل گیری پدیده، شیوه کنترل و مدیریت آن را نیز آشکار می کند. در این چارچوب، باید افزود که زمانی تبیین از ویژگی علمی برخوردار خواهد بود که متکی و بر اساس یک نظریه علمی انجام شده باشد. بر این اساس، در این مقاله تلاش شده تا پس از ارائه تصویری از پدیده عدم تعادل منطقه ای در ایران، این پدیده را در چارچوب نظری نهادگرایی تبیین کند. نتیجه این مطالعه نشان می دهد که ظرفیت های نهادی (ضخامت نهادی) عاملی تعیین کننده در بروز پدیده عدم تعادل منطقه ای است.

    کلیدواژگان: عدم تعادل منطقه ای، نهادگرایی، اقتصاد ایران
  • امید جامی *، علیرضا دربان آستانه، محمدرضا رضوانی صفحات 167-198

    توجه به مدیریت مواد زائد جامد و از آن جمله زباله های صنعتی با توجه به ترکیبات مختلف مواد، جنبه های سازگاری و ناسازگاری در عملیات جمع آوری، دفع و از همه مهم تر مسئله بازیافت در چارچوب برنامه های محیط زیست هر منطقه دارای اهمیت خاصی است که می بایستی مدنظر قرار گیرد. «مدیریت پسماندهای صنعتی» یکی از شیوه های بسیار مناسب برای ایجاد تعامل و پیوند بین صنعت و محیط زیست و کاهش اثرات سوء فعالیت های صنعتی در آن می باشد. چنین مدیریتی با استفاده از روش های مختلفی ازجمله «پیشگیری از آلودگی» یا «کمینه سازی پسماندها» در مبدا تولید، «بازیافت» و «استفاده مجدد» قابل اعمال است. شهرک صنعتی نصیرآباد که در فاصله 5 کیلومتر جنوب شرقی شهر رباط کریم و دارای 464 واحد تولیدی فعال می باشد، روزانه بیش از 5/2 تن زائدات جامد دارد اما فاقد ایستگاه بازیافت پسماند جامد صنعتی می باشد. در مرحله اول، اطلاعات کمی و کیفی تولید پسماند صنعتی با استفاده از پرسشنامه به صورت تصادفی از 68 واحد صنعتی دریافت و تجزیه وتحلیل شد. در مرحله دوم مکان یابی بر اساس شاخص ها صورت گرفت. برای شناسایی شاخص های مکان یابی با بهره گیری از دستورالعمل ها و ضوابط مکان یابی دفن پسماند و نیز نظرات کارشناسان درمجموع 6 معیار موثر در قالب 19 زیر معیار شناسایی شد. در گام بعد داده های هر یک از معیارها و زیرمعیارها به صورت نقشه از سازمان های مختلف دریافت و بانک اطلاعاتی تشکیل شد. به منظور شناسایی مکان های دارای اولویت، ابتدا جرائم هریک از کاربری ها محاسبه و درنهایت فضاهای باقیمانده بر اساس شاخص های شناسایی شده اولویت بندی شدند. تکنیک مورد استفاده برای تعیین امتیاز هر یک از قطعات تکنیک SAW می باشد. برای بی مقیاس سازی لایه ها نیز از روش فازی استفاده شد. در این مرحله 20 قطعه زمین شناسایی شد. در مرحله سوم، امکان استقرار ایستگاه بازیافت پسماند صنعتی در قطعات شناسایی شده بر اساس 7 معیار و 27 زیر شاخص حقوقی، اجتماعی، مدیریتی، اقتصادی، زیست محیطی، کالبدی – عمرانی و زیربنایی با کمک 30 نفر از کارشناسان شهرک صنعتی و شهرستان رباط کریم مورد ارزیابی قرار گرفت و درنهایت قطعه شماره 14 با مساحت 131 هکتار واقع در جنوب غرب شهرک صنعتی شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: نصیرآباد، مکان یابی، امکان سنجی، پسماند، ایستگاه بازیافت پسماند، شهرک صنعتی
|
  • Mahmoud Moshfeq*, Ghorban Husseini Pages 1-29

    This paper compares the experiences of Asian elected countries with regard to the balanced distribution of population and will attempt to demonstrate which spatial demographic paradigms in a more efficient distribution of population have been resulted in better and more effective outcomes. The research method is documentary analysis and has been used in valid government planning documents. In general, four types of planning paradigms were identified with respect to the population – space economy: (a) decentralized governments with a political-economic De-centralization paradigm (Japan); (b) centralized governments with direct intervention paradigm in the management of space populations (China and Indonesia). ). (C) Centralized governments with the economic decentralization paradigm (Iran and South Korea); and (d) the semi-centralized government with the paradigm of priority rural development. The results show that decentralized governments with a more administrative political, and economic decentralization approach have obtained more positive results from equal development at the national level and optimal distribution of the population. Studies have shown that lack of coordination between macro, middle and micro sectors, the lack of political will to implement land allocation plans and the lack of monitoring of land allocation programs and the spatial distribution of the population are among the most important obstacles to the failure of optimal population distribution strategies. In countries with a centralized system, planning is the key to success of the programs, creating interagency coordination and continuous monitoring of programs.

    Keywords: Migration, Population Distribution, Metropolitan Areas, Plans, Policies
  • seyyed yaqoub mousavi, sahar safari * Pages 31-62

    Belonging to the neighborhood represents a positive perception of people towards the residential area in the city. Belonging to the location and the consequences of its loss in recent decades has become one of the important issues in the field of urban studies. The present study seeks to investigate the impact of urban development on the reality of the sense of belonging to the localities. The continuation of the neighborhood bond is a kind of commitment to residents towards their habitat and their willingness to maintain relationships with them over time and in different stages of life. In this regard, this research uses the topic of urbanism Lewis Worth's theory and theories of the Chicago school, and the concept of the sense of belonging to the locality applies McGraith and Chavez's sense of belonging to the community of places, the identity of the place of Rolf and Raoul and the system theory of Caesar and Janowitz. The sense of belonging to place as a dependent variable consists of objective, subjective, cognitive and emotional dimensions. Three districts (number 2, 13 and 20) were determined from 22 districts of the Tehran municipality as the population of this study. Four neighborhoods of each neighborhood and then blocks of these neighborhoods were randomly selected. The main method of research is survey using the questionnaire technique .the data collected at the level of the population distribution of 391 people aged 20 and over. Finally, the data were analyzed using correlation coefficient analysis, ANOVA and multivariate regression analysis. Some of the most important results of the correlation between variables indicate that there is a negative and significant correlation between urban lifestyle, tendency towards extensive relationships in the city and attachment to urban areas with a feeling of belonging to the places. In addition, the results show that there is a positive and significant correlation between the length of stay, the type of ownership of a residential home and the feeling of belonging to the places. Meanwhile, there is a meaningful relationship between the contextual variables such as age and the income level of population with their sense of belonging to their place of living.

    Keywords: Urbanism, Sense of Belonging to Block, Sense of Place, Neighborhood Community
  • Hassan Mahmoudzadeh * Pages 63-101

    The spatial growth of the Osko area in the last few decades has caused issues such as land use change, urban disproportionate development, and environmental hazards. Rapid rapid urban pressures on land and around resources have led to vegetation reduction, open spaces decrease and serious social and environmental problems. The purpose of this study is to understand the factors affecting the physical development of the Okrug valley region, taking into account the sustainable urban spatial development of the ecological dimension and preserving its environmental conditions for the next decades. To do this, using Landsat 5 and 8 satellite multi-temporal satellite images, the object-oriented satellite image processing techniques of land use changes during the period of 1363-1363, with emphasis on the scattered expansion of the city of Osko, Khosroshahr and peripheral villages in the Osko valley ecosystem Has been evaluated. According to the results, urban area of the city of Osko, Khosroshahr and six perimeter villages has reached 10888.58 hectares (104 m2) in 2016 from 290.88 hectares in 1984. 514.62 hectares of the mentioned area have been made on the Garden and agricultural lands that require the management of future development based on the sustainable development principles. Therefore, effective factors of physical development of urban area of Osko valley identified in 15 layers and possibility of urban development map using logistic regression method was prepared. According to the results, the amount of area of the city of Osko, Khosroshahr and six perimeter villages has reached 10888.58 hectares (104 m2) in 2016 from 290.88 hectares in 1984. 514.62 hectares of the mentioned area have been made on the Garden and agricultural lands that require the management of future development based on the sustainable development principles. The simultaneous use of human and natural variables along with the application of variables such as urban development maps is one of the advantages of this research to determine the direction of development. After predicting the future pattern of urban development in the Osko Valley, using the strategy of protecting gardens and green spaces in the urban development process by blocking the urban development probability map, giving space for the development, extraction of the eastern natural green belt and green arcs and Applying the prohibition of development around the proposed green belt, maintaining the ecological reserves of the Osko Valley has been operationalized by reducing the degradation of gardens and controlling the growth and dispersal of cities and villages.

    Keywords: OskoValley, Sprawl growth, Land use Planning, Land use Changes, Sustainable Urban Development
  • somayeh shalchi, Amin Momivand Momivand* Pages 103-137

    Moving on the path to comprehensive development requires its own requirements, prerequisites and grounds. Social capital, of course, accelerates the achievement of development indicators as a facilitator of cooperation and participation. Recent decades of research show social capital is an important variable for explaining the economic and social spatial differences. The authors of this research began their work with the main hypothesis of the relationship between social capital and the cities development. In order to test the hypothesis, based on researches done in relation to the cities development level in Hamedan province, two superior cities and two more deprived cities, which are Hamedan and Tuyserkan, at high levels of development, Kaboordan and Faminin at low levels , Have been selected. The lack of research on women and city and neglect of this stratum as half of the active population of society encouraged researchers to focus on this stratum. In fact, this research has been carried out with the aim of evaluating the women social capital and its relation with the cities level of development in Hamedan province. The research is based on a quantitative strategy and it applies a documentary-survey method. The tool for collecting information on social capital assessment of women is a questionnaire that assesses social capital in four dimensions of the network of relations and social relationships, trust, social interaction and aid activities. The sample size is 384 by using the Cochran formula. The results of the research indicate a significant and positive correlation between women social capital and urban development. Meanwhile, the significant and positive correlations between the dimensions of the network of social relations and social affairs and the supporting activities with the ranking of urban development were also confirmed. There is also a significant relationship between women social capital and their social, economic and mental status.

    Keywords: Social Capital, Urban Development, women
  • Michael Azimi * Pages 139-166

    After implementing various development strategies in different countries, a problem raised that prevent continuity of process. The problem which is known as imbalanced development refers to differential in development level among regions and has been targeting to be reduced by policy makers. The Iranian economy has always faced this problem over the past decades, and this phenomenon has created major obstacles to development policies in Iran. But through a scientific explanation, successful policies would be expected. Since such explanation provides the way of managing the problem by clarifying the main elements. Besides, it should be noted that scientific explanation is based on a theory. Accordingly, this paper attempts to explain this phenomenon in the theoretical framework of institutionalism after presenting an image of the regional imbalance phenomenon in Iran. It concludes that institutional capacity (institutional thickness) is one of the key elements of the mentioned problem.

    Keywords: Regional Imbalance, Institutionalism, Iranian Economy
  • Omid Jami *, alireza darbaneastane, mohammadreza rezvani Pages 167-198

    Attention to solid waste management, including industrial waste, due to different combinations of materials, aspects of compatibility and incompatibility in the collection, disposal and, most importantly, the recycling problem within the framework of the environmental programs of each region is important to be considered. "Industrial Waste Management" is one of the most suitable methods for creating interactions between industry and the environment and reducing the impact of industrial malfunctions. Such management can be applied in various ways, such as "pollution prevention" or "minimization of waste" at the source of production, "recycling" and "reuse. Nasirabad Industrial town, which has 464 active production units located 5 km south-east of Robat Karim, has more than 2.5 tons of solid waste per day, has no solid industrial waste recycling station. In the first stage, quantitative and qualitative information on industrial waste was collected and analyzed by random sampling from 68 industrial units. In the second step, the location selection was done based on the indices. In order to identify location indicators by utilizing landfill location guidelines and experts opinions, a total of six effective criteria were identified in the 19 sub-criteria. In order to identify location indicators by utilizing landfill location guidelines and experts opinions, a total of six effective criteria were identified in the 19 sub-criteria. . In the next step, the data of each criterion and sub-criteria were obtained from the various organizations and the database was created. In order to identify locations with priority, firstly, the patterns of each application were calculated and finally the remaining spaces were prioritized according to identified indicators. SAW technique was used to determine the score.. SAW technique was used to determine the score.. To omit the comparison among layers Fuzzy method was applied. At this stage, 20 plots of land were identified. In the third stage, the possibility of deployment of industrial waste recycling station in identified units based on 7 criteria and 27 sub-legal, social, managerial, economic, environmental, physical, construction and infrastructure indicators with the help of 30 experts of industrial town and industrial in Robat Karim county was evaluated. Finally, Part 14, with a total area of 131 hectares located in the southwest of industrial town was identified.

    Keywords: Nasir Abad, Site Selection, Feasibility Study, Waste, Recycling Center, Industrial Town