فهرست مطالب

علم زبان - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه علم زبان
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم افشین پور، عادل رفیعی*، سید محمدرضا ابن الرسول صفحات 7-29
    پژوهش حاضر به توصیف خطاهای هم نشینی واژگانیو بررسی عوامل دخیل در بروز این نوع خطاها در انشاء فارسی آموزان عربی زبان دانشگاه مجازی جامعهالمصطفی قم[1] می پردازد. برای این منظور پیکره زبانی متشکل از 260 برگه انشاء زبان آموزان سطح متوسط تشکیل شد و مورد بررسی قرارگرفت. ابتدا خطاهای هم نشینی واژگانی زبان آموزان مشخص شد و سپس صورت صحیح خطاها با درنظرگرفتن بافت زبانی تعیین گردید. آنگاه طبق نظر سلینکر (Selinker, 1992, 1972) عواملی که به نظر می رسید در ایجاد خطاها موثر هستند، ارائه شد. با توجه به اینکه دسترسی مستقیم به زبان آموزان و محیط آموزشی آنها برای محققان امکان پذیر نبود، دو عامل «انتقال آموزشی» و «راهبردهای ارتباطی» در تحلیل داده ها درنظر گرفته نشدند. طبق نتایج تجزیه و تحلیل داده ها، از میان 56 مورد خطای  مورد بررسی، عوامل موثر در بروز خطاهای هم نشینی واژگانی به ترتیب فراوانی عبارتند از: به کارگیری راهبردهای یادگیری زبان دوم (41%)، انتقال زبان مادری (36%) و تعمیم نابجا (23%) .
    کلیدواژگان: خطاهای هم نشینی واژگانی، انتقال زبان مادری، تعمیم نابجا، راهبردهای یادگیری زبان دوم
  • شهناز یگانه*، رضامراد صحرایی صفحات 31-62

    در سال های اخیر، شاهد تغییر کتاب های درسی زبان انگلیسی در تمام مقاطع تحصیلی به ویژه در دوره دوم متوسطه بوده ایم. به نظر می رسد که مناسب نبودن منابع درسی پیشین، مولفان این کتاب ها را به اعمال تغییرات ساختاری و محتوایی در این کتاب ها وا داشته است. بنابراین، انتظار می رود که در نگارش کتاب های تازه تالیف، دیدگاه های مختلف علمی مورد توجه قرارگرفته باشد و با نظریه های علمی روز همسویی داشته باشند. دستور نقش گرای نظام بنیاد هلیدی (2004) ازجمله نظریه هایی است که در کاربردی کردن نظریه های زبان شناسی در امر آموزش زبان توفیق بسیار داشته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی کتاب های درسی زبان انگلیسی دوره دوم متوسطه در ایران از منظر فرانقش متنی دستور نقش گرای نظام بنیاد هلیدی و تعیین بسامد و نوع آغازگرهای متنی در متون خواندن این سه کتاب است. برای این کار، 301 بند در بخش خواندن این سه کتاب انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که مولفان این کتاب ها با این مفاهیم آشنایی داشته و در بسیاری از موارد در انتخاب متون خواندن، ازنظر نوع و تعداد آغازگر و تعداد بندهای ساده و مرکب، این مولفه ها را مدنظر داشته اند، اما در مواردی هم در نحوه توزیع مولفه های مذکور، به خصوص در توزیع درس به درس با توجه به پایه تحصیلی، دقت لازم را نداشته اند.

    کلیدواژگان: دستور نقش گرای نظام بنیاد، آغازگر متنی، کتاب های درسی زبان انگلیسی
  • حسین بازوبندی*، مهین ناز میردهقان صفحات 63-97
    چگونگی تولید صحیح صورت های زبانی در کودکانی که هنوز قادر به درک صحیح آنها نیستند، در سال های اخیر کانون توجه بسیاری از زبانشناسان و به ویژه روانشناسان زبان بوده و به عنوان پرسش اصلی در پژوهش حاضر مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش با رویکردی توصیفی تحلیلی، تلاشی است جهت شناساندن شیوه ای تبیینی پیرامون مساله عدم تقارن میان درک و تولید گفتار. از میان تبیین های متاخر، «نظریه بهینگی دوسویه»، از توانی بالقوه در تبیین عدم تقارن ها برخوردار است که از دیگر تبیین ها معتبرتر می نماید. باوجوداین، فرض عمده پژوهش حاضر این است که این نظریه تقریبا قوی با چالش های عمده ای روبروست که اعتبار آن را زیر سوال می برد. برای اثبات این ادعا، درباره چنین مسائلی بحث شده است: نبود یک مفهوم یا سامانه واحد از بهینگی دوسویه، سردرگمی پیرامون فرایند انسداد، عدم توافق در مورد نحوه مرتبه بندی و نوع و تعداد محدودیت ها در حیطه یک موضوع خاص برای تبیین عدم تقارن مزبور، شفاف نبودن رویکرد اتخاذی در مورد پردازش درک («از بالا به پایین» یا از «پایین به بالا» بودن). نتایج پژوهش حاکی از این است که نظریه بهینگی دوسویه به دلیل مسائل مذکور، همانند دیگر رویکردهای موجود در این حوزه، قادر نیست به لحاظ نظری و روش شناختی، مساله ای مهم چون عدم تقارن میان درک و تولید گفتار را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: عدم تقارن درک و تولید، محدودیت زبانی، مرتبه بندی، دستور حساس به جهت، نظریه بهینگی دوسویه _
  • سعیده طاهری*، ماندانا نوربخش صفحات 97-126
    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر سرعت گفتار روی زمان شروع واک (وی اتی) همخوان های انسدادی واکدار /b, d, ɟ/  و بیواک /p,t,c/  زبان فارسی معیار می پردازد. به این منظور، طی آزمون تولیدی تعداد 8 جمله حاوی کلمات آزمایش، هر کدام 3 مرتبه توسط 24 شرکت کننده (17 شرکت کننده مونث و 7 شرکت کننده مذکر) در سرعت های متفاوت تولید شدند. مقادیر وی اتی برای همخوان های انسدادی واکدار و بیواک به تفکیک موقعیت در واژه (آغازین، میان واکه ای) و سرعت های مختلف گفتار (آهسته، عادی، سریع) از طریق نرم افزار تحلیل صوت شناختی پرات ویرایش 6.0.29 اندازه گیری شد. در نهایت، تعداد 1152 داده به نرم افزار تحلیل آماری اس.پی.اس.اس ویرایش 0/24، ارائه شد. در این آزمون، متغیر وابسته وی اتی و متغیرهای مستقل سرعت گفتار، جایگاه تولید، موقعیت در واژه و واکداری درنظر گرفته شد. نتایج نشان داد که در زبان فارسی معیار، سرعت های مختلف گفتار تنها وی اتی مقوله پس افت زیاد {بیواک دمیده} را تحت تاثیر قرار می دهد، اما وی اتی مقوله پس افت کم {بیواک نادمیده} در سرعت های گوناگون تفاوت معنادار ندارد. با توجه به نتایج حاصل، می توان ادعا کرد که در زبان فارسی معیار، میزان دمش آواهای دمیده در سرعت های مختلف گفتار دچار تغییر می شود.
    کلیدواژگان: فارسی معیار، واج شناسی آزمایشگاهی، همخوان های انسدادی، زمان شروع واک، سرعت گفتار
  • مرضیه فروغی ابری* صفحات 127-158
    در شماره سوم نشریه علم زبان، احسان چنگیزی در نقد کتاب «آبان یشت» تالیف چنگیز مولایی، مطالبی نگاشت. در شماره چهارم همین نشریه، مولایی به آن نقد پاسخ داد و مطالب آن را نادرست دانست. در پاسخ مولایی مطالبی درباره زبان اوستایی مطرح شده که لازم است با تفصیل بیشتری بررسی شوند و از منظر زبانشناختی تحلیل گردند. در این مقاله مهمترین نکات در شش موضوع دسته بندی شده، اما در ذیل هر مبحث، در مورد مسائلی دیگری نیز بحث گردیده است، از جمله: واج و صوت، ریشه، پی بست یا واژه بست و میزبان، ضمیر موصولی یا ضمیر اشاره ya، فعل ربطی و جملات اسنادی، مالکیت محمولی، ضمیر پی بستی mē و کارکرد ethical dative. در این مباحث روشن شده است که برای بررسی متون کهن باید با کلیات زبانشناسی آشنا بود. تنها با استفاده از مسائل زبانشناسی نوین است که می توان درباره مسائل زبان اوستایی بدون توجه به قواعد نظام نوشتاری سخن گفت. مثلا در نظام نوشتاری زبان اوستایی، ضمایر پی بستی از میزبان خود جدا نوشته شده اند و پس از آنها نقطه ای آمده است؛ در واج نویسی متون کهن، این ضمایر باید متصل به میزبان نوشته شوند، زیرا در واج نویسی، صورت ملفوظ متون کهن نشان داده می شود و صورت ملفوظ از قواعد نظام نوشتاری پیروی نمی کند.
    کلیدواژگان: واج، ریشه، پی بست، ضمیر اشاره، فعل ربطی
  • معصومه نجفی پازکی*، مرضیه رضایی دینانی صفحات 159-190
    هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی استاندارد نوع و تعداد ابزارهای انسجام ربطی در متون کودکان 10 تا 12 ساله است. متون مورد مطالعه پژوهش حاضر شامل 400 متن نوشتاری کودکان 10 تا 12 ساله شهر تهران، 60 داستان از نویسندگان کودک و نوجوان گروه سنی «ج» و 60 متن از کتاب های درسی پایه چهارم تا ششم است. بر اساس نتایج به دست آمده چهار ابزار ربطی افزایشی، تقابلی، علی و زمانی در متون تولیدی کودکان 10 تا 12 ساله (متون نوشتاری کودکان) و متون ادراکی آنها (داستان های نویسندگان گروه سنی ج، متن کتاب های درسی پایه چهارم تا ششم) ظاهر شده اند. همچنین، مقایسه میزان کاربرد ابزارهای ربطی در متون تولیدی و ادراکی کودکان نشان داد که استاندارد تعداد ابزارهای انسجام ربطی در متون کودکان 10 تا 12 ساله به ترتیب بسامد، نوعی توالی رشدی را نشان می دهد که در آن ابتدا حروف ربط افزایشی ظاهر می شوند و سپس، ابزارهای انسجام زمانی به کار گرفته می شوند. در ادامه روابط علت و معلول دیده می شوند و در آخر ابزارهای انسجام تقابلی شکل می گیرند. این روند رشدی نشان دهنده توالی انباشتی رشد معناشناختی است. پس، می توان دریافت که به ترتیب درک مفهوم هم پایه ساز، توالی رخدادها، رابطه علت و معلول و در آخر تقابل و تضاد، برای دانش آموزان اتفاق افتاده است. این یافته همسو با پژوهش  بلوم و همکاران (1980)، کمری (1395)، شاپیرو و هادسن (1991) و گانا و ندیمان (2015) است.
    کلیدواژگان: ابزارهای انسجام ربطی، ابزارهای افزایشی، ابزارهای تقابلی، ابزارهای علی، ابزارهای زمانی
  • طلیعه منصوری، زری سعیدی* صفحات 191-220
    با افزایش میزان تاثیر فناوری بر ابعاد مختلف زندگی انسان، تولید ابزارهای نوین آموزشی و استفاده از آنها نیز توسعه یافته است. واضح است که یکی از حوزه هایی که به شکل قابل توجهی تحت تاثیر نفوذ فناوری قرار گرفته، حوزه آموزش زبان است. علاوه بر این، یادگیری زبان خارجی/ دوم از طریق تکنولوژی از اهمیت بسیاری برخوردار است. بنابراین، باید شرایطی را فراهم نمود تا آموزش زبان به این روش تسهیل شود. بر همین اساس، پژوهش حاضر به تولید و ارزیابی نرم‎افزار آموزش واژگان پایه زبان فارسی اهتمام ورزیده است. به منظور ارزیابی نرم‎افزار‎، نسخه اولیه و پرسشنامه مربوطه از طریق ایمیل و به صورت غیرمستقیم در اختیار 15 نفر از زبان فارسی‎آموزان عضو شبکه اجتماعی فارسی‎آموزان بنیاد سعدی قرار گرفت. علاوه بر این، جهت دریافت و به‎کارگیری اظهار نظر کارشناسان، پژوهشگران 15 نفر از کارشناسان نرم‎افزار را انتخاب کرده و نرم‎افزار مورد نظر و پرسشنامه مذکور را در اختیار آنها قرار دادند. نتایج حاصل از بررسی پرسشنامه ها حاکی از آن بود که نرم‎افزار نامبرده تا حد زیادی مورد توجه زبان‎آموزان و کارشناسان قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نرم‎افزار، واژگان پایه، فارسی‎آموزان، شبکه‎ی اجتماعی، بنیاد سعدی
|
  • Maryam Afshinpoor, Adel Rafiei *, Sayyed Mohammad Reza Ibnorrasool Pages 7-29
    The present study sets out to lay bare the lexical syntagmatic errors of Arab Persian-speakers studying at Al-Mustafa Virtual University and expound the reasons for committing such errors. To achieve this aim, 260 writing samples of the intermediate-level Persian language learners were collected and sorted out. In the first stage, the lexical syntagmatic errors were identified. In the next stage, taking context into account, an attempt was made to determine the correct forms. Finally, drawing upon Selinger’s (1972, 1992) proposal, effective factors in committing errors were recognized. Given that the researchers did not have direct access to the participants of the study and their educational context, ‘transfer of training’ and ‘Strategies of L2 Communication’ were not taken into consideration for the purpose of the present study. The results of the study revealed that, from among the 56 identified lexical syntagmatic errors, effective factors in committing them can be subsumed under the following rubrics, respectively: Strategies of L2 Learning (41%), Native Language Transfer (36%), and overgeneralization (23%).
    Keywords: Lexical syntagmatic errors, error analysis, native language transfer, Overgeneralization, strategies of L2 learning
  • Pages 31-62

    In recent years, a major shift has been observed in English language textbooks in all grades, especially in secondary school in Iran. It seems that the inappropriateness of the previous syllabus has led the material developers to make content and structural changes in the new books; therefore, it is expected that in the writing of new books, different scientific views be taken into consideration and aligned with the scientific theories of the day. The purpose of the present study is to investigate the secondary school’s English language textbooks in Iran based on the textual metafunction of Halliday’s Systematic Functional Grammar (SFG) and to specify the frequency and type of textual themes in the texts of the new books. For this purpose, 301 clauses in reading parts of the secondary school’s English language textbooks were analyzed. The results of the analysis showed that the authors of these books are familiar with these concepts; that is, these components have been taken into account in many cases in terms of the choice of reading texts in terms of type and number of themes and the number of simple and compound clauses; but, in some cases, they have not paid careful attention to the distribution of the components, especially in the lesson to lessons distribution, considering their respective educational bases. It is hoped that the weaknesses identified in this study be considered in the new editions of the aforementioned books.

    Keywords: Systematic Functional Grammar, Textual Metafunction, Textual Theme, English Language Textbooks
  • Hossein Bazoubandi *, Mahinnaz Mirdehghan Pages 63-97
    It is quite evident that children are capable to understand meanings which they are unable to produce correctly. Recent studies have also provided evidence that children occasionally produce correct forms that they do not understand yet. The present study seeks to focus on the question of “how is it possible for children to produce correct forms that are not yet understood by them?” This question has recently came into the sharp focus of linguistics and psycholinguistics studies, and various explanations have been proposed thereof. Using a descriptive-analytic method, this paper aims to identify these studies and the explanations in which the asymmetry between linguistic production and linguistic comprehension have been dealt with. Among later explanations, the Bidirectional Optimality Theory (BOT) shows some potentiality in dealing with the asymmetry between these two dimensions and it seems more valid than other explanations accordingly. Nevertheless, the main hypothesis of the present research states that this almost strong theory also faces major challenges which question its validity. To support the claim, the paper indicates the following challenges: a) absence of a single concept about bidirectional optimality; b) confusion as to blocking process; c) disagreement over the way of ranking, type and number of constraints on a specific subject; and d) lack of transparency in adopting an appropriate comprehension model (e.g., top-down or bottom-up). As a result, BOT, like other approaches in the field, is not able to explain this asymmetry adequately in terms of theory and methodology.
    Keywords: Asymmetry in Linguistic Production, Comprehension, Linguistic constraints, Ranking, Direction-sensitive grammar, Bidirectional Optimality Theory
  • Saeedeh Taheri *, Mandana Nourbakhsh Pages 97-126
    This study investigated the effect of speaking rate on the voice onset time (vot) stop consonant production in standard contemporary Persian. For this purpose, a production experiment was performed. Eight sentences were produced by twenty- four participants (seven male- seventeen female) at different speaking rates (slow- normal & fast) three times each. Voice onset time (VOT) distributions and mean VOT values were examined for initial and intervocalic labial, alveolar, palatal and velar stop consonants in context at slow, normal and fast rates of speech. At last, 1152 data were elicited. Results revealed that the short lag and pre-voiced category didn't change as a function of speaking rate, although VOT values for long lag category were affected by changes in speaking rate. Implication of the results suggest that in standard contemporary Persian, "aspiration" is affected by changes in speaking rate.
    Keywords: Standard Persian, Laboratory Phonology, Stop Consonants, Voice Onset Time, Speaking Rate
  • Marziye Foruqi * Pages 127-158
    In the 3rd issue of the Journal of Language Science, Ehsan Changizi wrote a review on the Aban Yasht written by Changiz Mowlaee. In the 4th issue of the same journal, Mowlaee wrote a critique of that review and evaluated it as being false and incorrect in terms of its contents. In Mowlaee’s response, some subjects of the Avestan language are propounded that must be examined in more detail and be analyzed from the linguistic point of view. In the present article, the most important points are categorized in six classes, but under each subject the other subjects such as phoneme and sound, root, enclitic, clitic and host, relative pronoun or demonstrative pronoun ya, copula verb and attributive clause, predicate possession, enclitic pronoun mē and functions of ethical dative are also discussed. In these discussions it has become clear that for studying ancient texts it is necessary to be familiar with generalities of linguistics. It is only by using modern linguistic issues that one can study the Avestan language free from its rules of writing system. For instance, in Avestan writing system the enclitic pronouns are written separately from their hosts and after each of them a dot has been written. In transcribing the ancient texts, on the other hand, these pronouns should be written connected to their hosts since the pronounced form of the ancient texts is shown in the transcription.
    Keywords: phoneme, root, enclitic, demonstrative pronoun, copula
  • Masoumeh Najafi Pazoki *, Marzieh Rezaie Dinani Pages 159-190
    The present research deals with the identification of standard of the type and number of cohesion devices used in (10-12 years old) children’s texts. The database includes 400 (10-12 years old) texts written by children in Tehran, 60 stories by child writers, and 60 texts in the fourth, fifth, and sixth grade course books. According to the findings, four types of conjunctive devices (additive, adversative, causal and temporal) are appeared in the texts written by 10-12 year-old children and the ones written for them (i.e., stories by child writers and texts in the course books). Furthermore, the comparison between the usage of conjunctive devices in both types of texts (i.e., productive and perceptive) showed that the standard of the type and number of cohesion devices indicate a kind of growth sequence in which additive devices appeared at first, followed by temporal devices, causal devices appearing next, and finally adversative devices are used. This process shows accumulative sequence of semantic growth; as a result, perception of coordination concept, sequence of occurrences, cause and effect relation, and contrast relation must have taken place for children. This finding is in line with that of Bloom et al. (1980), Kamari (2016), Shapiro and Hudson (1991) and Guna and Ngadiman (2015).
    Keywords: conjunctive cohesive devices, additive conjunctions, adversative conjunctions, causal conjunctions, temporal conjunctions
  • Talieh Mansouri, Zari Saeedi * Pages 191-220
    With the increasing impact of technology on different aspects of human life, the production of new educational tools and their use expanded. It is clear that one of the areas that have been significantly affected by the impact of technology is the field of language education. In addition, learning a foreign/ second language through technology is very important. Therefore, the conditions for facilitating language learning in this way must be provided. Accordingly, this study attempted to produce and evaluate the core vocabulary of Farsi Language educational software. In order to evaluate the software, the initial version and the questionnaire was indirectly sent to 15 Farsi learners of the Sa’adi Foundation social network via Email. Moreover, in order to receive and apply software experts’ comments, the software and the questionnaire were given to 15 software experts by the researcher. The results of the questionnaire showed that the software has greatly interested the learners and the experts.
    Keywords: Software, Core Vocabulary, Farsi Learners, Social Network, Sa’adi Foundation