فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت اجرایی - سال دهم شماره 20 (پاییز و زمستان 1397)

پژوهشنامه مدیریت اجرایی
سال دهم شماره 20 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه امیدوار*، محمدعلی افشارکاظمی، عباس طلوعی، مریم شعار صفحات 13-37
    مهمترین هدف پژوهش حاضر، ارائه مدل کسب وکار مبتنی بر اینترنت اشیاء بر اساس بکارگیری شبکه های عصبی مصنوعی و سیستم استنتاج فازی Falcon در موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران (NIMAD)، است. در واقع مسائل این پژوهش را می توان خستگی تصمیم گیران و پزشکان در موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران بر اثر ترکیب روش های مختلف طراحی مدل کسب وکار مبتنی بر اینترنت اشیاء در حوزه پزشکی ازراه دور و نیز نیاز به استفاده از سیستم T-MEDICINE+IOT.F-ANFIS در افزایش اعتماد و اطمینان در تصمیم گیری، و همچنین مسئله نیاز به تخصص چندگانه از طریق به کاربردن همزمان دانش چند نفر خبره حوزه های مختلف برای حل مسئله طراحی مدل کسب وکار مبتنی بر اینترنت اشیاء در حوزه پزشکی ازراه دور، بیان نمود. در پژوهش حاضر، به منظور طراحی سیستم هوشمند مبتنی بر شبکه های عصبی-فازی Falcon از محیط برنامه نویسی Matlab R2017b استفاده شد. در نهایت، با استفاده از خروجی های سیستم T-MEDICINE+IOT.F-ANFIS می توان وضعیت "طراحی مدل کسب وکار مبتنی بر اینترنت اشیاء در حوزه پزشکی ازراه دور" را بر اساس متغیر هایی چون استفاده از اینترنت اشیاء در پزشکی ازراه دور؛ قابلیت مدیریت دستگاه ها و اشیاء؛ موقعیت شبکه های اینترنت اشیاء؛ امنیت اینترنت اشیاء؛ میزان آشنایی با تحلیل کاربردهای اینترنت اشیاء؛ مورد تحلیل قرار داد. در واقع، اختلاف نهایی بین تحلیل خروجی های سیستم T-MEDICINE+IOT.F-ANFIS و میانگین نظرات پزشکان از راه دور و متخصصان مدل کسب وکار مبتنی بر اینترنت اشیاء معنی دار نبوده و برابر با 065/0 است.
    کلیدواژگان: مدل کسب وکار، پزشکی ازراه دور، اینترنت اشیاء، سیستم هوشمند مبتنی بر شبکه های عصبی-فازی Falcon، موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران
  • علی هدایتی*، ابراهیم صالحی عمران صفحات 39-66
    هدف پژوهش حاضر، مفهوم پردازی مدل خط مشی گذاری مبتنی بر شواهد است که نوآوری آن در مقایسه با مطالعات پیشین، جامعیت، بومی بودن و اجرایی بودن آن است که همزمان به اغلب مولفه های موثر در خط مشی گذاری مبتنی بر شواهد در آموزش عالی توجه نموده است. این پژوهش از لحاظ جهت گیری در پی مفهوم پردازی و با رویکرد کیفی و کدگذاری نظری است. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه های عمیق و از روش نظریه داده بنیاد استفاده شد. جامعه آماری، اعضای کمیسیون آموزش عالی مجلس، مدیران ارشد، خبرگان، و کارشناسان، روسا و مدیران دانشگاه های جامع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، و وزارت بهداشت، درمان، و آموزش پزشکی و خبرگان خط مشی گذاری آموزش عالی بودند که با روش نمونه گیری گلوله برفی با 20 نفر از افراد مصاحبه شد. جهت تحلیل داده ها از فرایند کدگذاری استفاده شد و در نهایت، خلاصه ای از نتایج نشان داد؛ تنوع گروه های ذینفع و عدم وجود سازوکار موثر خط مشی گذاری برای یکپارچه سازی، از شرایط علی، ناهنجارهای نهادینه فرهنگی و نگاه گزینشی خط مشی گذاران از شرایط مداخله گر نظام آموزش عالی ایران است که از طریق ایجاد نظام پایش مبتنی بر شواهد در فرایند خط مشی گذاری در نظام آموزش عالی منجر به تبدیل ضعف ها و تهدیدهای موجود به فرصت های بالقوه می شود.
    کلیدواژگان: مفهوم پردازی، خط مشی گذاری، خط مشی گذاری مبتنی بر شواهد، آموزش عالی، ایران
  • فرزاد اسماعیلی سالومحله، اسدالله کردناییج*، سید حمید خداداد حسینی، عادل آذر صفحات 67-95

    در پژوهش های حوزه مدیریت به ویژه پژوهش های استراتژیک، تحول استراتژیک اهمیت زیادی دارد. این امر برای حفظ مزیت رقابتی و بقای سازمانی طولانی مدت ضروری است. یکی از راه های کسب مزیت رقابتی این است که بتوانیم به سرعت خودمان را با تغییرات محیطی تطابق دهیم. از این رو پژوهش حاضر به دنبال طراحی مدل تحول استراتژیک در سازمان های سلسله مراتبی با رویکرد نظریه داده بنیاد گلیزری است. بدین منظور با 21 تن از خبرگان حوزه مدیریت استراتژیک در سازمان های سلسله مراتبی مصاحبه عمیق انجام شد. نتایج حاصل از کدگذاری داده ها منجر به تعیین سه مقوله پیشایندهای تحول استراتژیک، مولفه های تحول استراتژیک و پیامدهای تحول استراتژیک شد. نتایج حاکی از آن است که عوامل فردی، عوامل سازمانی و عوامل برون سازمانی (محیطی) به عنوان پیشایند، رهبری استراتژیک، نوسازی استراتژیک، تدوین برنامه گذار، تعدیل و بازمهندسی ساختارها، ایجاد چشم انداز مشترک، ترویج نگاه سیستمی، جانشین پروری، برقراری سیستم های تعالی، شفاف سازی اطلاعاتی، برقراری سیستم های نظارتی پیشرفته و تدوین استراتژی های توانمندسازی روان شناختی به عنوان مولفه های تحول استراتژیک و همچنین تعالی سازمان، چابکی سازمان، قابلیت های رقابت پذیری و بالندگی کارکنان به عنوان پیامدهای تحول استراتژیک شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: تحول، تحول استراتژیک، مدیریت استراتژیک، سازمان های سلسله مراتبی، نظریه داده بنیاد
  • جهانگیر یدالهی فارسی*، علی اکبر آقاجانی افروزی، محمود احمدپور داریانی، محمود متوسلی صفحات 97-122
    مقاله حاضر با هدف ارزیابی تاثیر مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت بر عملکرد کسب وکارهای خانوادگی و غیرخانوادگی اجرا شد. بر این اساس ضمن مرور ادبیات نظری تحقیق، ابعاد شش گانه مسولیت پذیری اجتماعی شرکت شناسایی شدند و در ادامه به بررسی تاثیر هر یک از ابعاد بر عملکرد مالی کسب وکارهای خانوادگی و غیرخانوادگی پرداخته شد. در این تحقیق از روش توصیفی از نوع پیمایشی به کمک مدل معادلات ساختاری استفاده شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته 67 سوالی با طیف پنج گانه لیکرت جهت گردآوری داده ها استفاده شد که ضمن تائید روایی و پایایی ابزار در جامعه 830 نفری صاحبان کسب و کارهای عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان مازندران با کارت بازرگانی فعال به روش روش نمونه گیری طبقه بندی ساده توزیع شد که نهایتا 385 پرسشنامه تکمیل شد و داده های دریافتی با نرم افزار PLS تجزیه و تحلیل شدند و یافته های تحقیق نشان داد شدت اثرگذاری ابعاد مسئولیت پذیری اجتماعی بر عملکرد مالی کسب و کارهای خانوادگی برابر با 95. و شرکت های غیرخانوادگی برابر با 51. بوده است که بیانگر معنی دار بودن اختلاف میزان اثرگذاری دو گروه می باشد.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، عملکرد، کسب و کار خانوادگی، کسب و کار غیرخانوادگی، اخلاق
  • محمد ولی پور خطیر*، نرجس قاسم نیا عربی صفحات 123-146

    کاربرد گسترده فناوری های پزشکی نیازمند صرف مقدار قابل توجهی از منابع در خرید تجهیزات و مواد می باشد. واضح است اگر فرایند خرید به درستی مدیریت نشود کمیت و کیفیت موارد خریداری شده با نیاز واقعی بیمارستان هماهنگی نخواهد داشت. از این رو برای جلوگیری از اتلاف منابع و هزینه و زمان، مقاله حاضر در صدد است با ارائه سیستم فازی به ارزیابی و اولویت بندی ریسک های موجود در فرایند خرید بیمارستان دولتی بوعلی ساری بپردازد. در پژوهش حاضر ابتدا با مطالعه ادبیات موضوع و مصاحبه با خبرگان متخصص و آشنا به فرایند خرید بیمارستان، فهرستی از شکست های محتمل در فرایند خرید بیمارستان شناسایی شد. سپس از میان آنها، حساس ترین شکست ها از نظر میزان اهمیت و تاثیرگذاری شان با مصاحبه و نظرسنجی مجدد از خبرگان، استخراج شدند. عدد ریسک شکست هر یک از این شکست ها بر اساس رویکرد FMEA به دو صورت قطعی و فازی محاسبه شد. در روش فازی از سیستم خبره فازی برای ارائه مدل ارزیابی ریسک شکست استفاده گردید. بر اساس نتایج، مهمترین شکست ها در فرایند خرید بیمارستان بوعلی که باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد عبارت است از:  شکست های" فقدان کالای موردنیاز در بازار "، " تاخیر در ارسال کالا " و " کسری کالاهای آنی ". بکارگیری سیستم استنتاج فازی علیرغم رتبه بندی ریسک های فرایند خرید، می تواند درک روشنی از هریک از ریسک ها با توجه به درجه عضویت مربوط به RPN فازی فراهم آورد. لذا با توجه به حساسیت فرایند خرید در بیمارستان ها، می تواند برای مدیریت بهتر خرید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل شکست، فرایند خرید، سیستم استنتاج فازی، تجزیه و تحلیل حالات شکست و اثرات آن
  • فرزانه انوشیروانی، رحمان ساعدی* صفحات 147-173
    هدف تحقیق بررسی رابطه بین قدرت مدیر عامل و ارزش شرکت با نقش تعاملی رقابت بازار و قلمرو مکانی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی 1390 تا 1396 بوده است. بر اساس روش حذف سیستماتیک 145 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید و به منظور تحلیل داده ها ابتدا آزمون های ناهمسانی واریانس،F-لیمر و هاسمن و آزمون جارک - برا و سپس آزمون رگرسیون چند متغیره برای تایید و رد فرضیه های تحقیق استفاده گردید. نتایج نشان داد هنگامی که رقابت در بازار محصول بالاست، قدرت مدیرعامل با ارزش شرکت رابطه مثبتی دارد و هنگامی که رقابت در بازار محصول بالا است و حاکمیت شرکتی قوی است، قدرت مدیرعامل با ارزش شرکت رابطه مثبتی دارد. در نتیجه هنگامی که بازارها رقابتی هستند، قدرت اجرایی مدیران افزایش می یابد و مدیران اجرایی با تصمیم گیری های سریع و واکنش به تغییرات در شرایط بازار ارتباط برقرار می کنند. همچنین حاکمیت قوی شرکت ها منجر به نظارت موثر بر مدیران می شود و باعث می گردد تا مدیران تصمیمات استراتژیک خود در جهت ارزش شرکت سوق دهند.
    کلیدواژگان: قدرت مدیر عامل، ارزش شرکت، رقابت بازار، حاکمیت شرکتی، سهامداران
  • امیر یوسفی زاد*، علی ثریایی صفحات 175-198
    این تحقیق بررسی و خوشه بندی مشتریان ،بر اساس مدل RFM و طراحی الگویی برای ارائه خدمات به مشتریان کلیدی می پردازد. جامعه آماری.گروه اول، جهت تعیین وزن شاخص های R, F, M ، 18 نفر از خبرگان بانک ملت استان مازندران هستند وگروه دوم جهت خوشه بندی مشتریان بر اساس مدل RFM و با استفاده از داده های اسنادی بانک مشتریان ،اصناف و فروشگاه هایی که دارای POS)) بانکی می باشند. روش تجزیه و تحلیل داده ها تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی، تکنیک آنتروپی، روش کا- میانگین و روش DBSCAN  می باشد. طبق نتایج، وزن هر کدام از شاخص های آر.اف ام. با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی و آنتروپی بدست آمد و در نهایت وزن شاخص ها بصورت ترکیبی برآورد گردید. وزن شاخص ها به ترتیب  Mبرابر 5998/0، F برابر 2672/0 و R برابر 1330/0. هم چنین در ادامه تجزیه و تحلیل داده ها، خوشه بندی مشتریان با دو روش K-Means و DBSCAN انجام شد. نتایج نشان داد روش K-means روش بهتری برای خوشه بندی مشتریان و ارائه خدمات می باشد. بعد از خوشه بندی و تشکیل هرم مشتریان با روش K-means، مشتریان بانک بر اساس اطلاعیه های ابلاغی در گروه های (مهان، شایان، پویان، تابان، رویان و بحران) دسته بندی شدند که شعب بانک ملت با استفاده از این اطلاعات می توانند، خدمات و تسهیلات مخصوص برای هر خوشه یا گروه از مشتریان در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: مشتریان کلیدی، مدل RFM، ارزش دوره عمر مشتری، روش K-MEANS، روش DBSCAN
|
  • Masoomeh Omidvar *, Mohammadali Afshar Kazemi, Abbas Tolouei, Maryam Shoar Pages 13-37
    The main purpose of this study is to use Falcon's artificial neural networks and fuzzy inference system to designing an IOT-based business model in telemedicine at the National Institute of Medical Research Development of Iran. In fact, the research fatigue of NIMAD decision makers and physicians can be explained by the combining different ways of designing an IOT-based business model in telemedicine. In addition the need to use the T-MEDICINE+IOT.F-ANFIS system to increase confidence and reliability in Decision making, as well as the issue of the need for multiple expertise through the simultaneous using multi-disciplinary knowledge of different areas to solve the problem of internet of things-based business model. In this study, the Matlab R2017b programming environment was applied to design an Expert system based on Falcon neural networks. Finally, using the T-MEDICINE+IOT.F-ANFIS system outputs, the status of "IOT-based business model in telemedicine" can be analyzed based on variables such as following items: Using IOT in telemedicine; the ability to managing devices; The IOT networks position; IOT security; the degree of familiarity with the analyzing IOT applications. In fact, the final difference between the analyzing the outputs of the Expert system based on Falcon neuro-fuzzy system of this study, and the average views of Telemedicine physicians and IOT-based business model specialists, It is not significant and it equals to 0.065.
    Keywords: Business Model, Telemedicine, Internet of Things, Falcon Neural-Fuzzy Inference System, National Institute of Medical Research Development
  • Ali Hedayati *, Ebrahim Salehi Omran Pages 39-66
    The approach of this study is conceptualization through qualitative method and theoretical coding that Compared to previous studies, its innovation is comprehensiveness, indigenousness, and applicability, while simultaneously focusing on the most effective components of evidence-based policymaking in higher education. Data has been gathered through comprehensive interviews, utilizing the (GT) method. The statistical population was the members of the Parliamentary Higher Education Commission, high profile policy makers, specialists, and experts of the Ministry of Science, Research and Technology and The Ministry of Health and Medical Education, heads of universities of the Ministry of Science, and higher education policy-making experts of the Ministry of Science, Research and Technology, using the snowball sampling method, Interviewed with 20 people. To analyze an encoding process is used. A summary of the results showed: The diversity of stakeholders and lack of an effective policy-making for integrating of the causal conditions, the institutional governing disorders, and the selective policy-makers' view. These are the main intervening conditions in Iran’s higher education system that the transformation of existing weaknesses and threats into potential opportunities.
    Keywords: Conceptualization, Policy Making, Evidence-Based Policy, Higher education, Iran
  • Farzad Esmaeili Saloumahaleh, Asadollah Kordnaeij *, Seyed Hamid Khodadad Hosseini, Adel Azar Pages 67-95

    In management research, especially in the field of strategic research strategic change is an important phenomenon which academics and researchers as well as businesses affirm its importance and necessity. This is necessary to maintain the competitive advantage and long-term organizational survival. One way to gain competitive advantage is to quickly adapt ourselves to environmental changes. Therefore, the present study seeks to design a strategic transformation model in hierarchical organizations with the Grounded theory approach. For this purpose, 21 experts from the field of strategic management in hierarchical organizations were selected and conducted a deep interview (non-structured) with them. Sampling was carried out using snowball technique. The results of data coding led to the identification of three categories, including strategic change antecedents, strategic change components and strategic change consequences. The results indicate that individual factors, organizational factors, and environmental factors are as the antecedents, Strategic Leadership, Strategic Renewal, Transition program codification, Structure reengineering and Modifying, Creating a shared vision, Systematic view, Successor, Creating Excellence Systems, Transparency, Establishing advanced monitoring systems and formulating psychological empowerment strategies as components of strategic transformation as well as organizational excellence, organization agility, Competitive capabilities and the growth of employees were identified as strategic change consequences.

    Keywords: Strategic Change, Strategic management, Hierarchical Organizations, grounded theory
  • Jahangir Yadolahi Farsi *, Aliakbar Aghajani Afrouzi, Mahmod Ahmadpour Dariani, Mahmoud Motevasseli Pages 97-122
    The present paper aims to identify the dimensions of components of corporate social responsibility, and provide a comparative comparison of the extent to which each of the dimensions identified in the family business was compared with non-family counterparts. At the same time, reviewing the theoretical literature of the research, the six dimensions of corporate social responsibility were identified with the approval of academic and corporate experts. In the following, the impact of each dimension on financial performance of family and non-family business people of Mazandaran province was investigated. A descriptive survey method using structural equation model was used in this research. In order to collect data, a researcher-made questionnaire of 67 questions with a five-point Likert questionnaire was used to collect data. In addition, verifying the validity and reliability of the instruments with a community of 830 business owners with active trading cards as members of the Chamber of Commerce, Industries, Mines And agriculture in Mazandaran province, the questionnaires were distributed by simple sampling method. Finally, 385 questionnaires were completed and the data were analyzed using PLS software. The results of the research showed that the impact of social responsibility dimensions on financial performance in Family businesses is 95th and in non-family firms is 51st. This indicates that there is a significant difference in the effectiveness of the two groups.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Financial performance, Family business, Nonfamily business, Ethics
  • Mohammad Valipourkhatir *, Narjes Ghasemnia Arabi Pages 123-146

    The widespread use of medical technology required a considerable amount of resources to be purchased for equipment. Obviously, if the process of purchasing is not properly managed the quantity and quality of these items will not be coordinated with the actual needs of the hospital. Therefore, to avoid wasting resources, money and time, the present article seeks to provide a fuzzy system to evaluate and prioritize the risks involved in purchasing of BUALI hospital. In the present study, a list of possible failures was first identified by studying the subject literature and interviewing experienced experts. Then by more interviewing and examining the experts, the most critical failures were extracted from the list of failures in terms of their importance and their impact. The RPN of each failure was calculated based on the FMEA approach in both classic and fuzzy ways. In fuzzy method, the fuzzy expert system was used to provide a failure risk assessment model. According to the results, the most important failures in the BUALI hospital purchase process, which should be considered more than once, are: "lack of marketable goods", "delayed delivery of goods" and "instant goods deficit". Applying the fuzzy inference system, despite the risk rating of the purchasing process, can provide a clear understanding of each of the risks due to the degree of membership associated with the fuzzy RPN. Therefore, considering the sensitivity of the purchasing process in hospitals, it can be considered for better shopping management.

    Keywords: Failure modes, effects analysis, The buying process, Fuzzy Inference System, FMEA
  • Farzaneh Anooshirvani, Rahman Saedi * Pages 147-173
    This study aimed at investigating the effect of CEO power on the value of the company with the interactive role of market competition in companies listed in Tehran Stock Exchange and was during 2011-2017. Based on the systematic elimination method, 145 companies were selected as the statistical sample. In order to analyze the data, variance heterogeneity pre-test, F Limer test, Hausman test and Jarque-Bera test and then multivariate regression test were used to confirm and reject the research hypotheses. The results showed that when the competition in the product market is high, the power of the CEO has a positive relationship with the value of the company; in addition, when the competition in the product market is high and the corporate governance is strong, the power of the CEO is positively related to the value of the company. The results obtained in this study are consistent with the documentation referenced in the research theoretical framework and financial literature. Consequently, when markets are competitive, executive capacity increases, and executives communicate with rapid decisions and responses to changes in market conditions. Also, strong corporate governance leads to effective oversight of managers and leads managers to push their strategic decisions to value the company.
    Keywords: CEO Power, Company Value, Market Competition, Corporate Governance, Shareholders
  • Amir Uosefy Zad *, Ali Sorayaei Pages 175-198
    The purpose of this research is to investigate and study the factors influencing the identification and preservation of key customers based on the RFM model and model design for the provision of services. The statistical population of the study consists of two different groups. In the first group, for determining the weight of the indicators (R F M) 18 experts from the Mellat Bank of Mazandaran province were randomly selected and for the second group in order to cluster customers based on the RFM model and using bank document data, those who were using the POS machine in 1396 were examined. The data analysis method is a fuzzy hierarchical analysis technique, entropy technique, K- Means method and DBSCAN method. According to the results, the weight of each of the RAF indexes were rated using the process of hierarchical analysis and entropy analysis and finally the weight of the indices was estimated as a combination. The weight of the indexes was M = 0.5998, F = 0.2672 and R = 0.1330. In addition, customer data clustering was conducted using K-Means and DBSCAN methods. Finally, the results showed that the K-means method is a better way to customer clustering and service delivery.
    Keywords: Key Customers, RFM Model, Life Cycle Value, K-Means Method, DBSCAN Method