فهرست مطالب

تحقیقات کلامی - پیاپی 25 (تابستان 1398)

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 25 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمدرضا گواهی*، حشمت سادات معینی فر صفحات 7-24

    آیین «سیک» به اعتقاد بسیاری، حاصل ترکیب آموزه های اسلامی و برهمایی است. باید آیین سیک را بیشتر شناخت، تا راه برای نقد کلامی آن گشوده شود؛ از این رو، برای فراهم آوردن مقدمات این کار، عقاید مبنایی آن را با آموزه های اسلامی شیعی مقایسه می کنیم. در خداشناسی اسلامی از توحید در ذات، صفات، افعال و عبودیت گفته می شود که اساس دین است. در آیین سیک، مفهوم «یگانگی» گرانیگاه است. خدای «متعال» و «در همه جا حاضر» سیکها، خالق جهان است؛ همان طور که در اسلام عقیده این است. بنا به فرجام شناسی اسلامی، روح هنگام مرگ از بدن جدا می شود، تا روز قیامت در عالم برزخ می ماند، روز قیامت به بدن می پیوندد و در درگاه عدل الهی حاضر می شود؛ ولی سیک ها به «آواگوان» به معنای چرخه تولد و مرگ معتقدند. آیین سیک در خداشناسی با اسلام قرابت دارد و متاثر از آن است، اما در بحث فرجام شناسی با آیین های برهمایی و هندی قرابت دارد.

    کلیدواژگان: توحید، خدای یگانه، معاد، چرخه تناسخ، آیین سیک
  • ﻣﻬﺪﻱ ﺑﺎﻏﺒﺎﻥ ﺧﻄﻴﺒﻲ، ﻣﺤﻤﺪﺗﻘﻲ ﺳﺒﺤﺎﻧﻲ* صفحات 25-44

    مبانی معرفت شناسی میرزا مهدی اصفهانی(ره) بر پایه نظریه فطرت، در حوزه زبان شناسی، جهان شناسی و خداشناسی شکل یافته است. به باور وی، فطرت در معنای عام و گسترده آن، مواجهه مستقیم عاقل با جهان خارج و حذف صورت و تصورات ذهنی در ساحت تعقل و اندیشه است. نور علم و عقل، اشیای خارجی را برای عاقل روشن می کنند و صورت های ذهنی دخالتی در فرآیند شناخت ندارند. اما شناخت خداوند، به معرفت فطری است نه با صور عقلی و نه با نور علم و عقل. معرفت فطری خدا همان دریافت معرفت الله از خداست و انسان با همین شناخت وارد نشئه دنیا می شود. درک احاطی خداوند ممتنع است و تنها راه معرفت عقلی، خروج از حدین است.

    کلیدواژگان: معرفت فطری خدا، میرزا مهدی اصفهانی، عوالم پیشین، معرفت بین الحدینی، نور علم و عقل، تذکر و وجدان
  • ﺳﻴﺪ ﻣﺤﻤﺪﻣﻬﺪﻱ ﻣﻴﺮﻱ ﺭﻣﻲ*، ﺳﻴﺪ ﻣﺤﻤﻮﺩ ﻣﻮﺳﻮﻱ، ﻣﺤﻤﺪ ﺭﻧﺠﺒﺮ ﺣﺴﻴﻨﻲ صفحات 45-66

    یکی از آموزه های دینی در باب معادشناسی، مسئله خلود و جاودانگی کفار معاند و لجوج در عذاب جهنم است. اجماع و اتفاق همه علمای اسلامی (از فقها، متکلمان و فیلسوفان) بر این بوده که جاودانگی عذاب این عده از جهنمیان، در متون دینی نص و صریح است. در مقابل، ابن عربی معتقد است چنین چیزی با رحمت واسعه و عدل خداوند ناسازگار است؛ به همین جهت، تن به تاویل نصوص دینی داده و خلود در متون دینی را به معنای «مدت طولانی» تفسیر کرده و بر این باور است که دوزخیان بعد از گذشت مدتی از عقوبت، رحمت و عدل الهی به سراغ آنان خواهد رفت و عذاب دوزخ را از آن ها برمی دارد. استاد جوادی آملی نیز به عنوان فقیه، متکلم، فیلسوف و عارف، این تفسیر ابن عربی را نپذیرفته و معتقد است عذاب ابدی نه تنها منافاتی با رحمت واسعه و عدل الهی ندارد، بلکه با آن سازگار و هماهنگ است. این مقاله به بررسی انتقادی دیدگاه ابن عربی، از منظر استاد جوادی آملی می پردازد.

    کلیدواژگان: رحمت خدا، عدل خدا، کفار، خلود عذاب، انقطاع عذاب، ابن عربی، جوادی آملی
  • حسنعلی نوروزی*، سیدمصطفی موسوی صفحات 67-81

    یکی از چالش های فکری مشرکان در طول تاریخ، علی رغم اعتقاد به توحید در خالقیت و وحدت صانع، تردید در مسئله «توحید ربوبی» بوده است که قرآن با طرح این اندیشه کلامی و بیان دلایل روشن، بدان پرداخته است. اهتمام به هدایت گری با حفظ کرامت و آزادی مردم در گفت وگو و تضارب آراء و مطالبه براهین مخالفان، با هدف بیداری فطرت، برانگیختن عقول و پویایی اندیشه های مخاطبان، از ویژگی های قرآن و فرهنگ اصیل اسلامی است. پیامبر اکرم (ص) نیز بر پایه قرآن کریم، با دعوت مشرکان به آیین توحیدی اسلام، هدایت گری و اقناع آنان و استقبال از اشکالات و انتقادات مخالفان در مسائل اعتقادی و دینی، از روش «احتجاج» بهره گرفته است. این پژوهش با تبیین، بررسی و تحلیل چگونگی و انواع سیره احتجاجی پیامبر اکرم (ص) در قرآن با محوریت قدرت خداوند، به منظور اثبات توحید ربوبیت خدای سبحان شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: توحید ربوبی، حکمت، جدال احسن، سیره احتجاجی، قدرت خداوند، پیامبر(ص)
  • ﺍﻛﺒﺮ ﺍﻗﻮﺍﻡ ﻛﺮﺑﺎﺳﻲ* صفحات 87-108

    ثقه الاسلام کلینی و شیخ صدوق، دو محدث بزرگ امامیه و صاحب دو اثر گرانسنگ حدیثی الاصول من الکافی و التوحید ، هر کدام میراث جریانی از تاریخ حدیث و کلام روایی بر امامیه هستند که بر پایه الگو و نظام معرفتی خویش، روایات مرتبط با اراده خداوند را گزینش و تبویب کرده اند. نقاط اشتراک نظر این دو محدث عظیم الشان همانند حدوث اراده، صفت فعل بودن، حتمی و غیرحتمی بودن و پوشش عالم تکوین و تشریع و... اگرچه فراوان است، اما بارزترین نقطه افتراق شیخ مرتبط با از مطالب دیگریصدوق و کلینی، در نحوه ارائه مضامین اراده خداوند، هم چون مراتب فعل الهی است. کلینی اگرچه بر حسب روایاتی به ذومرتبه بودن از آن رو که قرابتی با جبر فعل خداوند معتقد است، اما شیخ صدوق همین مضامین را احتمالا در افعال دارد، نقل نکرده و وجهه آدمی، و نشان دادن الهی در مشیت خویش را بیان نقش همت عمومیت و شمول اراده و مشیت خداوند قرار داده است.

    کلیدواژگان: شیخ صدوق، کلینی، اراده، مراتب فعل، اراده تکوینی، اراده تشریعی، اراده حتمی، اراده غیرحتم
  • محمد جواد حسین زاده*، مهدی نصرتیان اهور صفحات 109-122

    پرسش درباره امکان چگونگی و راه، حل تعارض عقل و نقل قدمت دیرینه، ای در محافل علمی دارد و هر کس به فراخور نظرگاهش به این مسئله پرداخته است. ابن تیمیه نیز از جمله امکانکسانی است که به این موضوع به شکل مبسوطی پرداخته و تلاش کرده است ضمن انکار تعارض میان عقل صریح و نقل صحیح راه ، حل فراگیری را برای مواردی که تعارض انگاشته می شود ارائه کند. راه، حلی که او ارائه می کند هرچند در مرحله نظریه صحیح به نظر می، رسد ، در مرحله تطبیق عملکردش به انکار بخشی از گزاره، های آشکار عقلی و کنار گذاشتن بخشی از روایات صحیح می انجامد.

    کلیدواژگان: عقل نقل، تعارض، ابن، تیمیه روش، شناسی
  • محمدعلی مهدوی راد *، مریم شمس علییی، سید محمد موسوی مقدم صفحات 123-140

    به نظر جابری، عامل عقب ماندگی جوامع اسلامی در قیاس با جوامع غربی، نگاه ناعقلانی به جهان است؛ بنابراین تحقق پیشرفت در اندیشه عربی اسلامی نیازمند طرحی عقلانی در تمام مسائل فکری است. ویژگی اساسی چنین عقلانیتی، نقد است که با نقد تراث و ابزارهای فکری حاکم بر فرهنگ عربی، یعنی عقل آغاز می شود. اما تعریف جابری از عقل، مبتنی بر نگرش پوزیتیویستی بوده که معرفت غیبی در این حوزه راه ندارد و از مفهوم عقل نهفته در میراث اسلامی غافل بوده است. وی عقل عربی را همان فیزیک متن عربی می پندارد و عقب ماندگی تمدن در فرهنگ عربی را در ارتباط زبان عربی معاصر با حوزه رایج در عصر جاهلی و ارتباط قرآن با آن حوزه می داند و تفاوت میان معرفت شناسی علوم عربی اسلامی و علوم طبیعی و تجربی را که از نظر ماهیت موضوع و روش، دو حوزه معرفتی مختلفند، نادیده گرفته است. جابری هنگام نقد ساختاری، نظام عقلی را به سه نظام بیان، برهان و عرفان دسته بندی نموده و عقل را به سه پاره تقسیم کرده است؛ در حالی که عرصه های فقه، کلام، تصوف و فلسفه تجلیات مختلف این عقل بوده و جابری از ساختار واحد و ارگانیک این عقل غفلت ورزیده است.

    کلیدواژگان: تراث، نقد عقلانیت، نقد تاریخی، نقد معرفت شناسی، نقد ساختاری، نقد زبان و فرهنگ، جابری
|
  • AhmadReza Gavahi, Heshmat al-Sadat Moinifar Pages 7-24

    Sikhism, according to many, is a result of the combination of Islamic and Brahman teachings. In order to be theologically criticized, Sikhism must be more studied. To prepare the preliminaries of this purpose, therefore, we compare its basic beliefs with Islamic-Shi’i teachings. In the Islamic theology, it is talked about the unity of the Divine nature, attributes, acts and worship that are the foundation of religion. In Sikhism, the concept of unity is centric. The Sikh’s “transcendental” and “Omni-Present” God is the Creator of the world, as it is the belief in Islam. According the Islamic teleology, the spirit will be separated of the body when death occurs, will stay in the purgatory universe, will rejoin the body in resurrection and will be presented in the court of the Divine justice. But the Sikhs believe in the Avaguan that means the cycle of birth and death. Sikhism is near to and influenced by Islam in theology, and in eschatology and teleology it is similar and near to the Brahma and Indian religions.

    Keywords: monotheism, the One God, resurrection, Samsara, Sikhism
  • Mahdi Baghban Khatibi, MohammadTaghi Sobhani Pages 25-44

    The epistemological bases of Mirza Mehdi Isfahani (Rah) formed in the realms of linguistics, cosmology and theology on the basis of the theory of innate nature (al-fiṭrah). In his belief, the innate nature in its general and widespread meaning is direct encounter of the reasonable with the outer world and omission of the pictures and mental conceptions in the realm of reasoning and thinking. The light of knowledge and reason bring to light the outer things for the reasonable and the mental pictures have no intervention in the knowledge process. But the knowledge of God is by an innate knowledge (ma’rifah al-fiṭrī), neither by rational picture nor by the light of knowledge and reason. The innate knowledge of God is to receive the knowledge of God by God, and human being enters this worldly life with this knowledge. Comprehensive knowledge of God is impossible and the only way for rational knowledge is exit of the two boundaries.

    Keywords: innate knowledge of God, Mirza Mehdi Isfahani, the previous worlds, knowledge of between two boundaries, light of knowledge, reason, reminder, consciousness
  • Sayed MohammadMahdi Miri Rami, Sayed Mahmood Musavi, Mohammad Ranjbar Hosseini Pages 45-66

    One of the religious teachings in the discussion of resurrection is the issue of the obstinate and pertinacious nonbelievers’ immortality in hell suffering. The consensus of all the Muslim scholars (Jurists, theologians and philosophers) is that the immortality of the suffering of these people of hell is explicit in the religious texts. Ibn Arabi, on the contrary, believes that this is contradictory the inclusive divine mercy and justice. Thus, he submitted to ta’wīl (allegorical interpretation) and interpreted the Immortality (khulūd) in the religious texts as “long period of time” and believes that after expiration of some punishment, the people of the hell would be comprehended by the Divine justice and mercy, and hell suffering is removed. As a jurist, theologian, philosopher and mystic, Ayatullah Javadi Amoli does not accept the Ibn Arabi’s interpretation and believes that the eternal suffering not only does not contradict the Divine comprehensive mercy and justice but also is coherent with it. This article critically examines the Ibn Arabi’s point of view from the perspective of Ayatullah Javadi Amoli.

    Keywords: Divine Mercy, Divine Justice, nonbelievers, immortality of suffering, cessation of suffering, Ibn Arabi, Ayatullah Javadi Amoli
  • HasanAli Nourozi, Sayed Mostafa Musavi Pages 67-81

    One of the polytheists’ thought challenges during the history, despite of believing in the monotheism of creation and unity of creator, has been doubt in Monotheism of Lordship (al-tawhīd al-rubūbī) that Qur’an set forth this Kalami thought with clear reasons. Endeavor for guiding conserving the people’s generosity and freedom in dialogue and exchange of opinions and asking arguments of the opponents with the purpose of awakening the innate self, stimulating the reasons and dynamism of thoughts of the audience are among the specifics of Qur’an and the authentic Islamic culture. According to the Qur’an, the holly Prophet, by inviting the polytheists to the monotheist religion of Islam, guiding and convincing them and welcoming the criticisms of the opponents in the religious and belief issues, used the way of “argumentation”. By explaining, examining and analyzing the qualities and varieties of the holly Prophet’s argument method in the Qur’an emphasizing the divine power, this research formed in order to prove the “Monotheism of Lordship”.

    Keywords: Monotheism of Lordship, wisdom, the best dialogue, argument method, the divine power, the Prophet (SAWA)
  • Akbar Aghwam Karbasi Pages 87-108

    Theḳatul-Islam Kulayni and Sheikh Ṣadūḳ, two great narrators of Imamiyyah and author of two worthy ḥadith works of al-‘Uṣūl min al-Kāfī and al-Tawḥīd, each of them is heir of a trend of the Imamiyyah history of ḥadith and narrative kalam which has chosen and classified the narrations pertaining to divine will on the basis of his pattern and knowledge system. Although the common theoretical points between these two high-ranking narration-transmitters such as the will being created, being an act attribute, being certain and uncertain, including the creation and legislation worlds and the like are so much, the most distinct different point between Sheikh Ṣadūḳ and Kulayni is in offering other themes of the content pertaining to the divine will such as the levels of the divine act. Kulayni believes in the divine act as having levels on the basis of some narrations, but Sheikh Ṣadūḳ did not narrated these themes probably because they have affinities with determinism in acts, but he tried to explain the divine role in human will and to show the generality and encompassment of the divine will and providence.

    Keywords: Sheikh Ṣadūḳ, Kulayni, will, levels of act, existential will, legal will, certain will, uncertain will
  • MohammadJavad HoseinZadeh, Mahdi Nusratian Ahwar Pages 109-122

    The question of possibility, quality and resolution of the reason and narration contradiction is an old one in the scholarly circles and everyone has set forth it as he sees. One of those who widely discussed this topic is Ibn Timiyyah who, denying the possibility of contradiction between explicit reason and authentic narration, tried to offer an inclusive resolution for the cases regarded as contradictory. Although seemingly correct in theory, the resolution he offered leads in application to denial of some parts of clear rational propositions and putting aside some parts of authentic narrations.

    Keywords: reason, narration, contradiction, Ibn Timiyyah, methodology
  • MohammadAli MahdawiRad, Sayed Mohammad MusaviMoghaddam, Maryam Shams Ali’i Pages 123-140

    The cause of the Islamic societies retardation in comparison to the western societies, according to al-Jaberi, is irrational view to the world. Therefore, the realization of progress in the Arabic-Islamic thought needs a rational scheme in all the theoretical issues. The essential characteristic of such rationality is critique which begins with the critique of the theoretical instruments and heritage ruling the Arabic culture that is reason. But al-Jaberi’s definition of reason is based on a positivist attitude which the unseen and revealed knowledge has no way to this realm and he is ignorant of the notion of reason latent in the Islamic heritage. He regards the Arabic reason as the same physics of the Arabic text and considers the retardation of civilization in the Arabic culture in relation of the contemporary Arabic language with atmosphere current in the pre-Islamic (Djāhilī) and the relation of Qur’an to that atmosphere. He ignored the difference between the epistemology of Arabic-Islamic sciences and the natural and experimental sciences that are two different realms in nature of subject and method. By structure critique, al-Jaberi categorized the rational system in three systems of explaining, argument and mysticism and divided reason into three parts; while the realms of Jurisprudence, Kalam, mysticism and philosophy are various manifests of this reason and al-Jaberi ignored the single and organic structure of this reason.

    Keywords: heritage, critique of rationality, historical critique, epistemological critique, structure critique, language, culture critique, al-Jaberi