فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 17 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کورش اعظمی*، احمد جعفری صمیمی، سعید کریمی پتانلار صفحات 5-34

    هدف از این مقاله این است که با استفاده از روش چرخشی مارکف، تابع واکنش مالیات نسبت به ترکیب مخارج دولت با در نظر گرفتن شاخص بهره وری در اقتصاد ایران طی دوره زمانی1395-1360 برآورد گردد. شاخص بهره وری با استفاده از یک تابع تولید ترانسلوگ و مدل مرز تصادفی برای اقتصاد ایران برآورد می گردد. از مجموع درآمد مالیاتی به عنوان متغیر وابسته در این تحقیق استفاده شده است. نتایج حاصل از نسبت راستنمایی نشان داد که سیاست مالیاتی در ایران از نظام چرخشی مارکف تبعیت می کند. بر اساس نتایج حاصل از روش چرخشی مارکف، کل دوره مورد مطالعه در این تحقیق به سه دوره تقیسم می شود؛ دوره اول از سال 60 تا 65 که دوره با درآمد مالیاتی پایین می باشد و مخارج جاری و درآمد نفتی در این دوره تاثیر بیشتری بر درآمد مالیاتی داشته است و افزایش مخارج جاری و درآمد نفتی در این دوره سبب کاهش درآمد مالیاتی شده است. دوره دوم از سال 66 تا 89 که دوره با درآمد مالیاتی بالا می باشد و مخارج عمرانی در این دوره بیشترین تاثیر را بر درآمد مالیاتی داشته است و با افزایش مخارج عمرانی در این دوره درآمد مالیاتی نیز افزایش یافته است. و دوره سوم از سال 90 تا 95 که دوره با درآمد مالیاتی پایین می باشد و مخارج جاری و درآمد نفتی بیشترین تاثیر را بر درآمد مالیاتی در این دوره داشته اند. همچنین افزایش بهره وری نیز در هر سه دوره سبب افزایش درآمد مالیاتی شده است.

    کلیدواژگان: تابع واکنش، روش چرخشی مارکف، بهره وری
  • طاهره سیفی*، تیمور رحمانی، اکبر کمیجانی، محسن مهرآرا صفحات 35-68

    در این مطالعه ضمن لحاظ قیمت دارایی ها در سیاست پولی مبتنی بر قاعده تیلور، به بررسی این موضوع پرداخته شده است که آیا قیمت دارایی ها می تواند اطلاعات مفیدی جهت بهبود وضعیت آتی و ثبات اقتصاد کلان داشته باشد یا خیر؟ بدین منظور، ابتدا در مرحله اول با بررسی رفتار بانک های مرکزی بر اساس قاعده تیلور به عنوان پرکاربردترین قاعده سیاست پولی در واکنش به قیمت دارایی ها در 27 کشور دنیا طی بازه زمانی 2017-1980، ضرایب متغیرهای قیمت سهام و قیمت مسکن با استفاده از رگرسیون کوانتایل استخراج شده و سپس اثرات این واکنش ها بر بی ثباتی-های اقتصاد کلان (بی ثباتی های تورم و تولید حقیقی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از مرحله اول به طور متوسط نشان از حساسیت بانک های مرکزی به تحولات بازار دارایی ها به ویژه قیمت سهام داشته و البته شدت این واکنش در چندک های پائین تر بیشتر بوده است. برآوردهای حاصل از مرحله دوم نیز بیان می دارند که واکنش بانک های مرکزی به قیمت سهام می تواند به کاهش بی ثباتی های تورم منجر شود. همچنین، حساسیت معنادار بی ثباتی های تولید به در نظر گرفتن قیمت دارایی ها به ویژه قیمت مسکن در سیاست های پولی، بیانگر نقش موثر این متغیرها در کنترل بی ثباتی های اقتصادی می باشد.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، قاعده تیلور، قیمت دارایی ها، بی ثباتی اقتصاد کلان، رگرسیون کوانتایل
  • رضا اخباری*، علیرضا شکیبایی صفحات 69-106

    ایجاد شغل در بخش عمومی می تواند بر اساس اثرات تخلیه ای به خروج مشاغل از بخش خصوصی انجامد و یا بنا بر اثرات ضریب فزاینده، با ایفای نقش مکملی در فعالیت های اقتصادی، افزایش تولید و به تبع آن خلق شغل در بخش خصوصی را سبب شود. این دو اثر با استفاده از داده های 30 استان کشور ایران و در بازه زمانی سال های 1384 تا 1395 و در سطح مناطق مورد بررسی قرار گرفت. نتایج وجود اثر تخلیه ای اشتغال در بخش عمومی را در سطح مناطق اثبات می کند. مطالعات صورت گرفته در دنیا پیرامون ارتباط بین اشتغال بخش عمومی و خصوصی نشان می دهد که بیرون راندن اشتغال خصوصی و بعضا کاستن از اشتغال کل با ورود بخش عمومی به بازار کار در مناطق صنعتی پررنگ تر از دیگر مناطق است. بر این اساس برای بررسی این فرضیه که اثر تخلیه ای در مناطق صنعتی شدیدتر از سایر مناطق است، سهم ارزش افزوده بخش صنعت از ارزش افزوده کل هر منطقه به عنوان نماگری برای سطح صنعتی بودن منطقه در نظر گرفته شد و الگوی رگرسیونی آستانه ای برآورد گردید. نتایج این الگو، صحت فرضیه فوق را در اقتصاد ایران تایید نمی کند و توجیه آن نیز به نقش شبه دولتی ها در اقتصاد و سهم بالای آن ها در تولید صنعتی باز می گردد.

    کلیدواژگان: اشتغال منطقه&#172، ای، خلق شغل، تخریب شغل، بازار کار
  • میثم صفری تخت شیرینی، یونس گلی* صفحات 107-128

    یکی از اهداف اصلی برای کشورها، رشد اقتصادی همراه با بهبود کیفیت محیط زیست است. بر همین اساس افزایش کارایی انرژی سیاستی موثر برای کاهش اثرات جانبی منفی رشد اقتصادی است. مطالعه حاضر با استفاده از داده های در سطح استانی برای دوره زمانی 1385 تا 1394 به برآورد و بررسی عوامل موثر بر کارایی انرژی می پردازد. نتایج حاصل از روش مرزی تصادفی نشان می دهد که استان ایلام و بوشهر به ترتیب با مقادیر 16/0 و 41/0 دارای کمترین و بیشترین کارایی انرژی هستند. نتایج مدل توبیت نشان می دهد که صنعتی شدن، تولید واقعی سرانه و قیمت انرژی اثر مثبت و معناداری بر افزایش کارایی انرژی دارد، شهرنشینی و چگالی جمعیت اثر منفی و نامعناداری بر کارایی انرژی دارد.لذا تقویت کیفیت ناوگان حمل و نقل عمومی برای بهره برداری از صرفه مقیاس شهری و تراکم جمعیت و بهبود تکنولوژی تولیدی بخش صنعت از جمله سیاست های موثر بر بهبود کارایی انرژی است.

    کلیدواژگان: کارایی انرژی، صنعتی شدن، شهرنشینی، مدل توبیت
  • ناصر الهی*، میترا علیا صفحات 129-164

    استراتژی هدفگذاری تورمی، از طریق کاهش عدم اطمینان، کشورها را قادر می سازد که نرخ رشد پایدار اقتصادی را با پذیرفتن هزینه های کوتاه مدت، افزایش دهند. همچنین، این استراتژی، با آینده نگری مبتنی بر پیش بینی، که امکان بروز خطا در مورد نرخ تورم هدف را حداقل می نماید، راهبردی واقع نگرانه برای سیاست پولی محسوب شده و این امر را می توان از علل استقبال این سیاست در دهه های اخیر دانست. هدف این مقاله بررسی تاثیر استراتژی هدفگذاری تورمی بر رشد تولید ناخالص داخلی و بررسی این سوال است که تاثیر استراتژی هدفگذاری تورمی بر رشد پایدار در کشورهای هدفگذار و غیرهدفگذار چیست، لذا با استفاده از مدل های ارزیابی سیاست اقتصادی و به طور خاص مدل تفاضل در تفاضل، برای دوره ی زمانی 1980 تا 2016 فرضیه این مقاله مبنی بر تاثیر مثبت استراتژی هدفگذاری تورمی بر رشد پایدار در کشورهای منتخب آزمون می شود. گروه برنامه، شامل سه کشور توسعه یافته صنعتی و پیشگام در اتخاذ استراتژی مزبور و گروه کنترل شامل سه کشور اسلامی و دارای سطح بالای توسعه ی انسانی است. نتایج حاکی از این است که همان طور که انتظار می رفت، اثر خالص اجرای استراتژی هدفگذاری تورمی بر رشد تولید اقتصادی پایدار و بلندمدت، مثبت و از نظر آماری معنادار است . همچنین این نتایج نشان می‏دهد که هر چه دوره اجرای این استراتژی طولانی‏تر می‏شود، رشد اقتصادی پایدارتر است.

    کلیدواژگان: هدفگذاری تورمی، رشد اقتصادی پایدار و بلندمدت، مدل ارزیابی سیاست اقتصادی، برآوردگر تفاضل در تفاضل
  • مصطفی کاظمی نجف آبادی*، غلامعلی احمدی صفحات 165-198

    یکی از راهکارهای تحقق ایده بانکداری اسلامی، ایجاد الگوی مطلوب هیات نظارت در بانکداری اسلامی است. در سالهای اخیر در جهان اسلام این ایده با ایجاد و شکل گیری هیات شرعی محقق شده است. این نهاد در اکثر جوامع اسلامی به اشکال مختلفی اجرا شده که مدلهای هیات شرعی در سطح بانک مرکزی، در سطح دولت، در سطح شورای علما و در سطح مجامع دانشگاهی و بازاری از آن جمله اند. این تحقیق برآن است تا مدل های فوق را بر مبنای شاخص هایی مانند استقلال، نوع رابطه هیات شرعی با بانک مرکزی و دولت، عدم تعارض در عملکرد هیات و مرجع تعیین کننده اعضای هیات شرعی، تحلیل نماید و در نهایت مدل برتر و الگوی مطلوب هیات شرعی در بانکداری اسلامی را تعیین نماید؛ روش تحقیق به شیوه میدانی انجام شده است که، ابتدا با نظر سنجی از خبرگان (45 نفر از دانشجویان رشته اقتصاد مقطع دکتری و 15 نفر از اساتید اقتصاد) از میان شاخص‎ های طرح شده در پرسشنامه، شاخص های فوق گزینش و سپس به وزن دهی شاخص های انتخاب شده پرداخته اند. نتایج تحقیق با استفاده از تکنیک AHP)تحلیل سلسله مراتبی) رتبه بندی و حاکی از آن است که مدل پیشنهادی، افزون بر استقلال و عدم تعارض در عملکرد، از مسئولیت مشورتی، نظارتی و اجرایی در امور فقهی و شرعی در سطح روابط با بانک مرکزی و دولت نیز برخوردار است و می تواند بستر تحکیم و تعمیق بانکداری اسلامی را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: بانکداری، هیات شرعی، تکنیک AHP
|
  • Ahmad Jafari samimi, saeed karimilotanlar, koroush azami* Pages 5-34

    The purpose of this paper is to use the Markov Switching method to estimate the tax Reaction function in relation to the composition of government expenditures in the Iranian economy over the period of 1983-2018. The tax revenue as a dependent variable is used in this research. The results of the Likelihood Ratioshowed that tax policy in Iran follows Markov's Switching system. Based on the results of the Markov Switching method, the entire study period in this study will be triple, the first period from 1983to 1988, which is a period with low tax revenues, and current expenditures and oil revenues during this period have a greater impact on tax revenue. And the increase in current expenditures and oil revenues during this period has reduced tax revenue. The second period from 1989 to 2012, which is a period with high tax revenues and the development expenditures during this period had the greatest impact on tax revenue and with increasing development costs in this period, tax revenue also increased. And the third period from 2012 to 2018, which has a low tax revenue and current expenditures and oil revenue have had the greatest impact on tax revenues during this period. Increasing the productivity has also increased tax revenue in all three periods

    Keywords: Reaction function, Markov Switching method, productivity
  • Teymour Rahmani, Tahereh Seyfi* Pages 35-68

    The purpose of this research is to investigate the effect of including asset prices in Taylor's rule on the macroeconomic stability and providing additional information for monetary policymakers. To do this, at the first stage, in addition to inflation and output deviations from their targets, stock price indices and house prices are included in Taylor's rule Quantile regressions for 27 countries over the time period 1980-2017. At the second stage, the coefficients of stock price indices and house prices that are estimated in the first stage for each country are included in cross-section regressions for standard deviations of economic growth and inflation as indicators macroeconomic stability. Our empirical results show the response of central banks to asset prices, especially stock prices, in determining policy interest rates. The extent of this response is more for lower quantiles. The second stage estimates show the significant effects of including stock prices and house prices in monetary policy in reducing inflation instability and economic growth instability, respectively.

    Keywords: Monetary Policy, Taylor's Rule, Asset Prices, Macroeconomic Instability, Quantile Regression
  • alireza Shakibaei, Reza Akhbari* Pages 69-106

    Based on the effect of crowding out, creating a job in the public sector leads to the withdrawal of private sector jobs, or, by the multiplier effect and by playing a complementary role in economic activities, causes increasing production and, consequently, creating private sector jobs. These two effects were studied using the data of 30 provinces of Iran during the years 1384 to 1395 and at the level of the regions. The results demonstrate the crowding out effect in the area. In order to investigate the hypothesis that the crowding out effect in industrial regions is stronger than other regions, the share of value added of the industrial sector of each region was considered as a proxy for the industrial level of the region and the threshold regression model was estimated. The results of this model do not confirm the validity of the above hypothesis in Iran's economy, and it is justified by the role of quasi-governmentals in the economy and their contribution to industrial production.

    Keywords: reginal employment, job creation, job destruction, labor market
  • Younes Goli*, meysam safari takht shirini Pages 107-128

    One of the main goals for economies is economic growth along with improving the quality of the environment. Accordingly, increasing energy efficiency is an effective policy to reduce the negative externality of economic growth. The study estimates and evaluates the factors affecting energy efficiency by using the provincial-level data over 2006 to 2015. The results of the stochastic frontier approach show that Ilam province has the lowest energy efficiency equal 0.16 and Bosher province with the highest is 0.41. The results of the Tobit model show that industrialization, per capita production and energy price have positive and significant effect on energy efficiency, urbanization and population density have negative and insignificant effect on energy efficiency. Improving the quality of the public transport infrastructure for the utilization of urban scale and population density and improving the manufacturing technology of the industrial sector are the effective policies for improving the quality of the environment along with economic growth.

    Keywords: Energy Efficiency, Industrialization, urbanization, Tobit Model
  • Nasser Elahi*, Mitra Olia Pages 129-164

    The inflation targeting strategy, through decreasing uncertainty, enables countries to raise the steady-state economic growth rate in the expense of short-term costs. This study aims to investigate the effect of this strategy on steady-state economic growth, using economic policy assessment models and in particular, the DID model to observe the effects of inflation targeting in targeting and non-targeting countries from 1980 to 2016. The treatment group includes three developed industrial countries and the control group includes three Muslim countries with a high level of human development. The results indicate that the average treatment effect of inflation targeting on the treated (ATT) is positive and statistically significant. Moreover, these results show that the longer this strategy is to run, the more steady-state economic growth.

    Keywords: Inflation Targeting, Steady-State Economic Growth, Economic Policy Assessment Model, DiD Estimator
  • Mostafa Kazemi Najafabadi* Pages 165-198