فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 18 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا محسنی* صفحات 5-48

    حسابجاری یکی از مهمترین شاخص های عملکرد در هر اقتصاد و نقش های متعددی را در تحلیل های سیاستگذار توسعه اقتصادی ایفا می نماید. لذا در مقاله حاضر به بررسی عوامل تعیین کننده حسابجاری در ایران با استفاده از الگوی خودتوضیح برداری ساختاری مبتنی بر داده های فصلی 1395-1360پرداخته شده است. این مطالعه از لحاظ نظری بسیار نزدیک به مطالعات بیزر و همکاران(2004)، دنیل(1993) و برگین و شفرین(2000) در الگوسازی است اما در اینجا به ویژگی خاص اقتصاد ایران از نظر نرخ ارز و وابستگی به نفت مورد تاکید قرار گرفته است. همچنین به منظور شناسایی شوک های ساختاری از روش بلندمدت گالی(1992) و بلانچارد-کاه(1989) استفاده شده است. از طرف دیگر با استفاده از ابزار تجزیه واریانس خطای پیش بینی(FEVDs) و توابع عکس العمل آنی(IRFs) اثرات متقابل پویا از شوک های ایجاد شده در الگو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد شوک های تولید خالص دائمی و موقتی از نسبت بالایی در نوسانات تراز حسابجاری برخوردارند. همچنین نااطمینانی نرخ ارز و اثر قیمت نفت و درآمدهای نفتی بر حسابجاری حاکی از اهمیت بالای هریک از متغیرهای مذکور بعد از شوک های تولیدخالص در کنترل حسابجاری می باشد.

    کلیدواژگان: حسابجاری، الگوی خودتوضیح برداری ساختاری، نااطمینانی نرخ ارز، نفت، ایران
  • اشکان بذرافکن*، نسیم قباشی صفحات 49-76

    مطالعه اثر اندازه دولت و حکمرانی خوب بر شاخص توسعه انسانی از اهمیت بسیاری برخوردار است و در این رابطه، نظریات گوناگونی وجود دارد. در مطالعات قبلی، رابطه بین اندازه دولت و حکمرانی خوب با شاخص توسعه انسانی به صورت مجزا بررسی شده است. در این مقاله، حکمرانی خوب و اندازه دولت با هم و در قالب یک مدل بررسی شده اند. در این مطالعه به بررسی ارتباط میان شاخص حکمرانی خوب و اندازه دولت با شاخص توسعه انسانی در ایران برای بازه زمانی 1375 الی 1395 به صورت فصلی پرداخته می شود. برای اندازه گیری شاخص حکمرانی خوب از میانگین شش شاخص معرفی شده بانک جهانی برای حکمرانی خوب استفاده شد، برای اندازه گیری اندازه دولت از نسبت هزینه های مصرفی دولت به تولید ناخالص داخلی استفاده گردید و همچنین از متغیرهای نرخ باسوادی و نرخ شهرنشینی به عنوان متغیرهای کنترلی استفاده گردید. برای بررسی ارتباط علیت میان متغیرها از روش علیت تودا-یاماماتو، برای بدست آوردن ضرایب بلندمدت از آزمون جوهانسن - جوسیلیوس و برای بدست آوردن ارتباط کوتاه مدت از ECM استفاده شد. نتایج روش علیت تودا -یاماماتو نشان داد که یک رابطه علیت دو طرفه میان متغیرهای مستقل تحقیق با شاخص توسعه انسانی وجود دارد و همچنین نتایج روش جوهانسن - جوسیلیوس نشان داد که اثر متغیرهای حکمرانی خوب، اندازه دولت، نرخ باسوادی و نرخ شهرنشینی بر توسعه انسانی مثبت است.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، اندازه دولت، توسعه انسانی، تودا-یاماماتو، جوهانسن - جوسیلیوس
  • مهدی صادقی شاهدانی، مهدی خوشخوی* صفحات 77-118

    «مصرف» که در یک جامعه نقش مهمی در تعیین نوع، میزان و شکل تولید و توزیع دارد، خود تحت تاثیر شرایط فرهنگی و اجتماعی جامعه است. در این میان مصرف انرژی نیز در اقتصاد و جامعه ما اهمیت خاصی دارد. وضعیت کنونی مصرف نامناسب انرژی در کشور ناشی از دلایل گوناگونی است و کارشناسان امور انرژی معتقدند که خانوارها نقش مهمی در هدر رفت انرژی دارند؛ به خصوص اینکه بر اساس بررسی ها، این بخش بیشترین سهم را در مصرف انرژی کشور نسبت به سایر بخش ها دارد؛ بنابراین فرهنگ سازی و آگاه سازی عمومی در این بخش از ضرورت و اهمیت خاصی برخوردار است. اهمیت آگاهی بخشی عمومی زمانی مضاعف می شود که پی می بریم بر اساس نتایج بسیاری از مطالعات داخلی، کشش قیمتی تقاضای مصرف انرژی در جامعه ما پایین است و سیاست های قیمتی، کارایی زیادی در مدیریت مصرف انرژی و بهبود کارایی آن ندارند.
    بر این اساس در تحقیق حاضر بر آن بوده ایم تا آگاهی های موثر بر رفتار مصرفی و به تبع آن، کارایی مصرف انرژی در بخش خانگی را استخراج و میزان تاثیرگذاری و اهمیت هرکدام از آن ها را ارزیابی کنیم. بدین منظور با بهره گیری از روش های اسنادی، پیمایشی و تحلیل های کیفی و پس از جمع آوری داده های مبتنی بر نظر خبرگان این حوزه و تحلیل آن ها توسط «آزمون فریدمن» و با بهره گیری از نرم افزار SPSS این نتایج به دست آمده است که «افزایش آگاهی در زمینه منافع ملی و تقویت حس میهن دوستی و عرق ملی» و «آگاهی رسانی در زمینه تاثیرات مخرب بر محیط زیست و سلامت انسان ها» تاثیر بسیار زیاد، «طراحی دروس و رشته های خاص مرتبط با کارایی انرژی» و «توزیع کتب، ویژه نامه ها و سایر اقلام رسانه ای برای تبیین روش های بهینه سازی» تاثیر زیاد، «آموزش و فرهنگ سازی در مدارس و تبدیل کودکان به ناظرین مصرف در خانواده» و «آگاهی از میزان پتانسیل صرفه اقتصادی ناشی از مصرف بهینه انرژی» تاثیر متوسط، «آموزش های عمومی به زنان خانه دار در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی در خانه» تاثیر نسبتا پایین و «افزایش سطح تحصیلات زنان خانه دار» تاثیری اندک بر رفتار مصرفی و به تبع آن بهینه سازی مصرف انرژی در بخش خانگی دارد.

    کلیدواژگان: آگاه سازی عمومی، بهینه سازی مصرف، انرژی، رفتار مصرفی، آزمون رتبه بندی فریدمن، تابع مطلوبیت، تئوری مصرف، بخش خانوار
  • مجتبی پناهی، روح الله شهنازی* صفحات 119-148

    تحریم به عنوان ابزار جنگ اقتصادی از مسیر ایجاد نارضایتی مردم از حکومت می تواند موثر باشد. نحوه این اثرگذاری تا حد زیادی مرتبط با رجحان های اجتماعی مردم در قبال حکومت است. هدف این مقاله بررسی چگونگی تاثیر رجحان های اجتماعی با تاکید بر رجحان های مذهبی بر خنثی سازی آثار تحریم ها می باشد. در این تحقیق روش های مورد استفاده تحلیل میدانی و اقتصاد آزمایشگاهی است. به عبارتی برای آزمون فرضیه تحقیق، یک آزمایش اقتصادی کالای عمومی در کنار سنجش دین داری بازیکنان با استفاده از پرسش نامه انجام شده است. تحلیل پرسش نامه بیانگر این موضوع بود که، ارتباط معناداری بین دین داری و کمک به حکومت مذهبی در شرایط تحریمی وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل آزمایش نشان داد که افراد دارای ترجیحات مذهبی در شرایط تحریمی مشارکت بیشتری برای خنثی سازی اثر تحریم ها دارند. لذا حکومت مذهبی با تقویت این گروه در جامعه می تواند با پشتوانه قوی تر به مقابله با تحریم ها برود. از طرفی مدیریت مناسب افکار عمومی و ترجیحات مردم می تواند از فشار ناشی از تحریم اقتصادی بکاهد.

    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، ترجیحات اجتماعی، اقتصاد آزمایشگاهی، بازی کالای عمومی
  • الهام کیان مهر، سهیل سرمدسعیدی*، بهروز قاسمی صفحات 149-178

    صنعت هتلداری که یکی از بزرگ ترین صنایع دنیا بشمار می رود در ایران به دلیل شرایط ویژه اقتصادی ناشی از تحریم ها با چالش های متعددی مواجه شده است. تحقیقات نشان داده است که تدوین الگوی صحیح استقرار بازاریابی استراتژیک، به منظور غلبه بر این چالش ها، از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. در ایران، مجموعه سیاست های اقتصاد مقاومتی برای کمک به حل چالش کسب وکارها در مواجهه با این شرایط ویژه، پیشنهاد شده است و از آنجا که مطالعات انجام شده در خصوص استقرار بازاریابی استراتژیک نشان می دهد که الگوی جامعی برای اجرای بازاریابی با تمرکز بر اقتصاد مقاومتی وجود ندارد، تمرکز این پژوهش بر طراحی مدل استقرار بازاریابی استراتژیک با رویکرد اقتصاد مقاومتی است. به این منظور با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی، مدل اولیه تحقیق طراحی گردیده، سپس با ارسال پرسشنامه و نظرسنجی از خبرگان، مدل نهایی استخراج شده است. جامعه آماری مربوط به طراحی مدل مفهومی، خبرگان علمی و سازمانی هستند و جامعه آماری مربوط به هتل های مورد مطالعه، مدیران و مشتریان هتل های 5 ستاره ایران می باشد. نتایج پژوهش مبین این است که استقرار بازاریابی استراتژیک با تمرکز بر اقتصاد مقاومتی، قادر به افزایش ظرفیت های جدید هتل های 5 ستاره ایران خواهد شد

    کلیدواژگان: بازاریابی استراتژیک، اقتصاد مقاومتی، ظرفیت های جدید، هتل های 5 ستاره
  • محمدحسین عبادی*، حسن کیایی صفحات 179-236

    امروزه با توسعه زیرساختهای ارتباطی و اتصال بازارهای مالی مختلف به یکدیگر اهمیت بحث ثبات کلان نظام مالی بیش از پیش شده است. این مساله جهت رصد و کنترل بازارهای مالی مختلف و اجتناب از وقوع بی ثباتی و بحران در نظام مالی و همچنین جلوگیری از اثرگذاری مخرب بحرانهای مالی بر بخش واقعی اقتصاد بسیار حائز اهمیت می باشد. برای این منظور در سالهای اخیر پژوهشگران با ترکیب شاخصهای مربوط به بازارهای مالی به روش های مختلف به طراحی شاخصی جامع پرداخته اند که وضعیت کل نظام مالی را نسبت به میزان ریسک، بی ثباتی و مقاومت پذیری موجود برای نظام مالی را نشان دهد. نکته قابل توجه عدم طراحی چنین شاخصی متناسب با شرایط نظام مالی ایران می باشد که نشانگر وضعیت تنش در آن و میزان تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی در جهت دستیابی به ثبات مالی باشد. در این تحقیق با تعیین ابعاد نظام مالی ایران و پس از انتخاب متغیرهای نشانگر ریسک و بی ثباتی در بازارهای مالی مختلف و با ترکیب آنها به طراحی شاخصی با عنوان شاخص تنش نظام مالی ایران پرداخته ایم. پس از ترکیب متغیرهای به دست آمده به روش وزن دهی برابر به تحلیل شاخص طراحی شده پرداخته و بدین نتیجه رسیده ایم که در دوره بین انتهای سال 1391 تا اواخر سال 1394 و همچنین اواخر سال 1396 تا اواسط سال 1397 دوره های پر تنش در نظام مالی ایران بوده اند. همچنین با بررسی عوامل اثرگذار بر این شاخص دریافته ایم که بیشترین اثرگذاری بر ایجاد تنش در نظام مالی ایران مربوط به شوکهای ناشی از متغیر شاخص قیمت تولید کننده بوده است.

    کلیدواژگان: شاخص تنش مالی، نظام مالی ایران، بی&#172، ثباتی مالی، بحران مالی، اقتصاد مقاومتی
|
  • Reza Mohseni* Pages 5-48

    Current account is one of the most important performance indicators in any economy. the current account position remains a very important policy concern.This article investigates the determinants of current account in IRAN using quarterly data. This study develops an open economy heterogeneous-agent theoretical model, and tests the implications of the model by estimating structural vector autoregression (SVAR) empirical models. A theoretical working model of the current account closely follows Bussiere et al.-(2004), Daniel (1993) and Bergin and Sheffrin (2000).But here is a special feature of Iran's economy such as exchange rate and oil dependency.
    We impose identifying restrictions with following Gali (1992) and Blanchard and Quah (1989) approach to recover the structural shocks. Also we analyze corresponding dynamic effects using forecasting error variance decomposition and impulse response function analysis tools. The results show domestic permanent net output shocks such as efficiency policies and domestic temporary net output shocks such as fiscal policies mainly have a role of important on the determinants of current account. Also, the exchange rate uncertainty, oil prices and oil revenues are a sign of the importance of current account after the production-related.

    Keywords: Current Account, SVAR, Exchange Rate Uncertainty, Oil, IRAN
  • ashkan bazrafkan*, nasim ghobashi Pages 49-76

    The study of the effect of government size and good governance on the index of human development is very important and there are various theories in this regard. In previous studies, the relationship between government size and good governance with the Human Development Index has been examined separately. In this paper, good governance and the size of government are examined together in a model. In this study, we examine the relationship between good governance index and government size with human development index in Iran for the period 1996 to 2016. To measure good governance index, the average of six indicators presented by the World Bank for good governance was used, government expenditure to GDP ratio was used to measure government size, and literacy rate and urbanization rate were used as control variables. The Toda-Yamamoto causality method was used to investigate the causality relationship between the variables, the Johansen-Joselius test was used to obtain long-run coefficients and the ECM was used to obtain short-run correlation. The results of Toda-Yamamoto causality method showed that there is a two-way causality relationship between independent variables of research with human development index and also the results of Johansen-Joselius method showed that the effect of good governance variables, government size, literacy rate and urbanization rate on human development. it's positive.

    Keywords: Good Governance_Government Size_Human Development_Toda-Yamamoto_Johansen - Josilius
  • Mehdi Sadeghi Shahdani, mehdi khoshkhoy* Pages 77-118

    The concept of energy has a particular importance in our economy. Approximately half of the energy consumed in our country belongs to the household and construction sector. The importance of Public awareness, when clarifies that we find based on the results of internal investigations, price elasticity of energy demand in our society is low, and price politics, doesn’t have enough efficiency in management of energy consumption and efficiency improvement. In this investigation we want to extract the effective awareness’s on consumption behavior and energy consumption efficiency in household sector, and analyze the amount of effectiveness and importance of each case. For this purpose, after the collection of data based on the experts in this field and analysis them by Friedman test and with SPSS software, we reach to this that "Raising awareness about the national interests and strengthen the sense of national patriot and chauvinism" and "awareness about the damaging effects on the environment and human health" has a huge impact, "Designing courses and special courses related to energy efficiency" and "distribution of books, and other Special Issue media items to explain optimization methods" a large impact, "education and cultural progress in schools and become observers of children in household consumption" and " awareness of the economic potential of energy efficiency" has the effect of average to above, "training in public housewives field of optimizing energy consumption in the home" has the effect of low from moderate and "level of education housewives" have little impact on consumer behavior household sector.

    Keywords: public information, optimization of energy consumption, consumer behavior, Friedman Rating test, utility function, consumption theory, household sector
  • rohallah shahnazi*, mojtaba panahi Pages 119-148

    Sanctions as economic warfare tools can be effective in People's dissatisfaction with the government. This influence is largely related to the social preferences towards the government. This article examines the effects of social preferences, with emphasis on religious preferences, on sanctions neutralization. We examine whether religious people in a sanctioned conditions, contribute to religious government? In this research is used public good game and religiousness questionnaire of players with the laboratory analysis. The questionnaire analysis shows a significant relationship between religiosity and religious government support in the sanction conditions. Also, the results showed that individuals with religious preferences have further partnership to neutralize the effect of sanctions. Therefore, the religious government, with the strengthening of this group in the community, can go strong with the backing of sanctions. On the other hand, proper management of public opinion and people's preferences can reduce the pressure from economic sanctions.

    Keywords: Economic sanctions, social preferences, laboratory economics, public goods game
  • Elham Kiyanmehr, soheil sarmadsaidy*, Behrooz Ghasemi Pages 149-178

    The hotel industry in Iran, which are faced with specific conditions like sanctions. Research has shown that formulating the correct model of strategic marketing Implementation is critical to overcome these challenges. In Iran, a set of resilient economy policies has been proposed to help solve the various business challenges faced by these specific conditions. The focus of this study is to design a strategic marketing implementation model in the hotel industry, with focusing on Resilient economy. By qualitative content analysis method, a preliminary conceptual model of the research was designed. Then, by Delphi method, the final model was extracted. The inferential part of the research is based on the multi-level confirmatory factor analysis technique and structural equation modeling. The results of the research indicate that strategic marketing implementation based on a resilient economy will be able to increase the new capacities of 5-star hotels in Iran.

    Keywords: Strategic Marketing, Resilient Economy, new capacity, five-star-hotels
  • Mohammad Hosein Ebadi*, hasan kiaee Pages 179-236

    Today, with the development of the communication infrastructure and the interconnection of different financial markets, the importance of financial system stability has become more and more important. This is important to monitor and control the various financial markets and to avoid instability and crisis in the financial system as well as to prevent the devastating impact of the financial crisis on the real sector of the economy. To this end, in recent years, by combining financial market indices, researchers have devised a comprehensive index to illustrate the overall status of the financial system with respect to the degree of risk, instability, and resilience available to the financial system. Significantly, the lack of such an indicator is in line with the conditions of the Iranian financial system, indicating the situation of stress in order to describe the conditions of the financial system to achieve financial stability. In this study, by determining the dimensions of the Iranian financial system and selecting the risk and volatility indicators in different financial markets and combining them, we designed an index designated as the stress index of the Iranian financial system. After combining the obtained variables with equal weighting method, we have analyzed the designed index and we have concluded that the periods between the end of 1391 to the end of 1394 also the end of 1396 to the middle of 1397 are the stressful periods in the Iranian financial system. In addition, by examining the factors affecting this index, we have found that the greatest impact on stress in the Iranian financial system was related to the shocks caused by the producer price index.

    Keywords: Financial stress index, Iran financial system, Financial instability, Financial crises