فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 19 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی یزدانی*، مرضیه بهاءلو هوره صفحات 5-46

    با توجه به بحث لغو تحریم های بین المللی از جمله تحریم های تجاری، انتظار می رود که اقتصاد ایران با حجم زیادی از سرمایه های خارجی رو برو شود. علاوه براین با در نظر گرفتن این که ایران در راه پیوستن به سازمان تجارت جهانی است، بررسی اثرات ناشی از جریان ورودی سرمایه های خارجی و کاهش تعرفه ها به عنوان ابزاری در جهت آزادسازی تجاری بر اقتصاد ایران ضرروی به نظر می رسد. بر این اساس، مطالعه حاضر به بررسی اثرات کاهش تعرفه و ورود سرمایه خارجی بر اقتصاد ایران می پردازد.نتایج حاصل شده از یک الگوی تعادل عمومی محاسبه پذیر و با استفاده از ماتریس داده های خرد سال 1390، نشان می دهد که با ورود سرمایه خارجی، تولید ناخالص داخلی، مصرف، تشکیل سرمایه، صادرات و واردات افزایش، و همچنین مخارج دولت و شاخص قیمت مصرف کننده کاهش می یابند. همچنین با کاهش تعرفه نیز تولید ناخالص داخلی، مصرف، مخارج دولت، صادرات و واردات افزایش، اما تشکیل سرمایه کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: سرمایه خارجی، تعرفه، اقتصاد ایران، الگوی تعادل عمومی محاسبه&#172، پذیر
  • فاطمه سادات صفوی*، کریم آذربایجانی آذربایجانی، خدیجه نصرالهی صفحات 47-82

    امروزه در اقتصاد همه کشورها (چه پیشرفته و چه در حال توسعه)، بهره وری به عنوان یک فرهنگ و نگرش به کار و زندگی مطرح شده زیرا، موجب رشد اقتصادی و کنترل تورم می شود و امکان دستیابی به سطح بالای استاندارد زندگی را میسر می سازد. بهره وری و رشد آن با استفاده بهینه از عوامل تولید حاصل گردیده و در رسیدن به رشد اقتصادی مستمر نقش مهمی را ایفا می کند و زمانی که بهره وری افزایش می یابد تولید ناخالص داخلی سریع تر از عوامل تولید افزایش خواهد یافت و متوسط تولید نیز به ازای هر واحد عوامل تولید افزایش می یابد. در تئوری های اقتصادی بر اثر سرمایه گذاری مستقیم خارجی، آزادسازی تجاری، ایجاد امنیت اقتصادی و اجتماعی و حفاظت از حقوق مالکیت به افزایش بهره وری می انجامد.هدف از پژوهش حاضر تحلیل اثر حقوق مالکیت، آزادسازی تجاری و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر بهره وری کل عوامل تولید و همچنین بررسی رابطه ی آزادسازی تجاری بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران برای سالهای (1371-1394) است. برای تخمین معادلات از رهیافت سیستم معادلات همزمان و شیوه ی 3sls استفاده شده است. نتایج حاصل از تخمین نشان داد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی و آزادسازی تجاری دارای اثر مثبت و معنی داری بر بهره وری کل عوامل تولید هستند در مقابل اثر حقوق مالکیت بر بهره وری کل عوامل تولید رد شد. همچنین اثر آزادسازی تجاری بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی نیز تایید نشد.

    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، آزادسازی تجاری، حقوق مالکیت
  • محمد مهدی کمال، وحید مقدم*، هادی امیری صفحات 83-110

    حکمرانی در هر عرصه ای به کمک ترکیبی از نهادهای رسمی (قوانین، سیاست ها و مقررات) و نهادهای غیر رسمی (عرف) صورت میگیرد. نهادهای رسمی در صورت عدم تدوین مناسب کارکرد نهادهای غیررسمی را نیز تخریب مینمایند، لذا تحلیل قوانین و سیاست ها در هر حوزه، از جمله آب های زیرزمینی که در معرض تراژدی منابع مشترک قرار دارند، راه را برای تحول قوانین، به عنوان بخشی از تحول نهادی بایسته، باز می کند. آخرین قانون آب کشور با عنوان قانون توزیع عادلانه مصوب 1361، به دلیل نقدهای بسیار و مشاهده ناکارآمدی های متعدد در عرصه عمل، احتمال دارد با قانون جامع آب، که هم اکنون در مرحله تهیه پیش نویس قرار دارد، جایگزین شود. مقایسه این دو قانون با یکدیگر می تواند میزان پیشرفت در قانوننویسی را روشن نماید. پژوهش حاضر با استفاده از روش دستور زبان نهادی به عنوان روشی برای تحلیل و مقایسه قوانین و سیاست ها، به مقایسه بخش آب های زیرزمینی این دو قانون می پردازد. نتایج تحلیل نهادی نشان دهنده آن است که با وجود تفاوت عنوان این دو قانون، که به ماموریت های جداگانه آن دو اشاره دارد، اما در عمل تفاوت ماهوی چندانی با یکدیگر ندارند. اولا بازیگران عمده هر دو قانون، وزارت نیرو و ذی نفعان بهره برداری از آب های زیرزمینی و تا حد کمی حفاران هستند. ثانیا نگاه به وزارت نیرو در هر دو قانون یکسان بوده و همچون نگاه قدیمی به دولت به عنوان یک کارگزار خیرخواه توانا و کاملا مطلع است که صرفا به دنبال اجرای قوانین و برکنار از هر منفعت طلبی شخصی یا حزبی است. نگاه به بهره برداران و حفاران کاملا منفی است یعنی به دنبال منافع شخصی خود بوده و این منفعت طلبی منجر به تراژدی منابع مشترک می شود. این نوع نگاه موجب شده تا حوزه اختیارات وزارت نیرو بسیار گسترده تعریف شود و هیچ جایی برای نقش فعال بهره برداران برای بهره برداری پایدار از منابع آب زیرزمینی به کمک کنش جمعی وجود نداشته باشد. حال آنکه مدیریت موفق آب های زیرزمینی نیازمند تسهیل کنش های جمعی بهره برداران است.

    کلیدواژگان: دستور زبان نهادی، قانون جامع آب، قانون توزیع عادلانه آب، تحلیل نهادی قانون
  • علیرضا قباشی، ابوالفضل جنتی مشکاتی، عبدالرضا جهانگیری بلطاقی* صفحات 111-138

    انرژی به عنوان یک نیروی محرکه در بیشتر فعالیت های تولیدی و خدماتی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و ازآنجایی که محور اصلی فرآیند رشد اقتصادی، رشد تولید ناخالص داخلی است، نقش موثری در رشد و توسعه اقتصادی کشورها ایفا می کند. علاوه بر نوسانات قیمت انرژی و همچنین کمیابی منابع انرژی، عامل مهم دیگری که ضرورت بررسی رابطه بین تولید و مصرف انرژی را دو چندان می کند، مسائل زیست محیطی است که کشوری های جهان با آن مواجه هستند.
    تحلیل چشم اندازی از پیش بینی مصرف انرژی، این امکان را برای مدیران فراهم می سازد تا تدابیر لازم را در جهت کنترل متغیرهای عرضه و تقاضای انرژی اتخاذ کنند.لذا پیش بینی تقاضای انرژی بر پایه الگوهای جدید و کارآمد ما را در یافتن مسیری روشن برای پی بردن به این تنگنا و ارائه توصیه های سیاستی برای حمایت از سرمایه گذاری ها کمک می کند. افزایش دقت بسیاری از مدل های پیش بینی مصرف انرژی مستلزم شناسایی تمامی روندها و متغیرها و استراتژی های اثرگذار بر بازارهای انرژی است. ازاین رو، در پژوهش حاضر با استفاده از نظریه سیستم های خاکستری (GM)، مدل پیش بینی خاکستری را مدلی مناسب جهت بهبود عملکرد پیش بینی مصرف انرژی می داند. همچنین میزان مصرف انرژی تا سال 1400 طبق مدل مذکور پیش بینی و برآورد شده است.

    کلیدواژگان: پیش بینی، مصرف انرژی، فیلتر هادریک پرسکات، مدل خاکستری، خودرگرسیو میانگین متحرک
  • مجتبی اسلامیان، فرهاد دژپسند، علیرضا خزایی* صفحات 139-174

    مقاله حاضر جریان تجارت صنایع منتخب کشور را بر اساس شاخص بالاسا منطبق بر طبقه بندی SITC در دوره 1359-1394 ارزیابی می کند. بر اساس نتایج مشاهده می شود که شاخص مزیت نسبی آشکار شده برای صنایع سوخت و مواد معدنی در همه دوره حاکی از برقراری مزیت نسبی است؛ اما روند این شاخص نزولی می باشد. بررسی توامان شاخص های مزیت نسبی آشکار شده صادرات، مزیت نسبی آشکار شده واردات، شاخص مزیت نسبی آشکار شده تجاری و خالص جریان صادرات برای صنایع نشان می دهد که صنایع مبتنی بر نفت و گاز و مواد معدنی در کشور از ظرفیت لازم برای محوریت توسعه شدن برخوردار می-باشند، ولی برای صنایع بر اساس دانش و تکنولوژی خاص مثل صنایع IT این امکان بر اساس شاخص-های عملکرد تجارت به سادگی ممکن نیست. نتایج نشان می دهد وابستگی صنایع به واردات بر اساس مزیت نسبی آشکار شده واردات، غیر قابل انکار ؛ نیست. همچنین نرخ ارز رابطه علی با صنایع سوخت و مواد معدنی دارد. بر این اساس پیشنهاد می شود تا صنایعی که مزیت نسبی آشکار شده صادراتی مطلق دارند نظیر پتروشیمی ها به عنوان صنایع کلیدی محور توسعه انتخاب گردند.

    کلیدواژگان: مزیت نسبی آشکار شده، رشد اقتصادی، تجارت بین الملل، علیت گرنجر، شکست ساختاری
  • محمد سهیل سرو، جعفر هزارجریبی*، محمدتقی کرمی قهی، اردشیر انتظاری صفحات 175-202

    سیاست های توسعه آموزش عالی کشور تاثیر بسزایی در گسترش آموزش عالی بخصوص بعد کمی آن داشته و کشور پس از انقلاب اسلامی شاهد راه اندازی موسسات آموزش عالی زیادی بوده است. آموزش عالی کارکردهایی مانند تولید، انتقال، مبادله و مصرف علم دارد. سیاست های آموزش عالی کشور اما بیشتر به سمت انتقال بوده است. مسئله اصلی این مقاله، باهدف اصلاح سیاست های توسعه آموزش عالی بررسی و تحلیل علل و دلایل وضع سیاست های توسعه آموزش عالی و تاثیرات آن بر اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی است. تحقیق حاضر، با روش کیفی و به صورت اسنادی در بخش مطالعه اسناد، قوانین و سیاست ها تهیه و با احصا و تحلیل ثانوی آمارهای رسمی کشور در بخش آموزش عالی و اشتغال انجام شده است. بخش دیگر مقاله اختصاص به مصاحبه نیمه ساختاریافته با 30 نفر از مطلعین و دست اندرکاران آموزش عالی دارد که با ابزار تحلیل مضمون، مضامین اصلی سیاست های توسعه آموزش عالی به دست آمد. یافته های این تحقیق نشان می دهد تقاضای اجتماعی، علت اصلی گسترش آموزش عالی و اجرای عدالت آموزشی اصلی ترین دلیل توسعه آن بوده است؛ اما عدم توازن در توسعه کمی و کیفی آموزش عالی و در نظر نگرفتن آمایش سرزمین عامل اصلی توسعه بی رویه آموزش عالی کشور طی این سال ها بوده است.

    کلیدواژگان: سیاست های توسعه آموزش عالی، اشتغال، فارغ التحصیلان، تقاضای اجتماعی، عدالت آموزشی
|
  • Mehdi Yazdani*, Marziyeh Bahalou Horeh Pages 5-46

    Regarding to nullifying international sanctions including trade sanctions, it is expected that Iranian economy attract a huge flow of foreign capital. Moreover, because of join into the World Trade Organization for Iran, it is necessary to study the impacts of capital inflow and tariff reduction as a measure of liberalization on the Iranian economy. Therefore, this paper aims to investigate the impacts of tariff reduction and foreign capital inflow on the economy of Iran.
    Using a Computable General Equilibrium model and 2011 Micro Consistent Matrix, the results show that foreign capital inflow will increase gross domestic production, consumption, capital formation, export and import, while it will decrease government expenditure and consumer price index. Furthermore, tariff reduction will rise gross domestic production, consumption

    Keywords: Foreign Capital, Tariff, Iranian Economy, Computable General Equilibrium Model (CGE)
  • Fatemeh sadat safavi*, Karim Azarbaijani Azarbaijani, Khadija Nasrollahi Pages 47-82

    Nowadays economy of all countries, whether advanced or developing, productivity has been raised as a culture and attitude to work and life because it leads to economic growth and inflation control, and it allows for the achievement of a high standard of living. Productivity and growth are exploited by optimum utilization of the factors of production and play an important role in achieving continuous economic growth. When productivity increases, GDP will increase faster than production factors, and the average production for each unit of production factors increases. In economic theory, due to foreign direct investment, trade liberalization, the creation of economic and social security and the protection of property rights lead to increased productivity.
    The purpose of this study was to analyze the effect of property rights, trade liberalization and direct foreign investment on the total productivity factors, as well as the study of the relationship between commercial liberalization and foreign direct investment in Iran for the years 1990 to 2014. The Concurrent Equation System Approach and the 3sls method are used to estimate the equations. The results of the estimation showed that direct foreign investment and commercial liberalization have a positive and significant effect on the total productivity factors, but the effect of property

    Keywords: Total Factor Productivity, Foreign Direct Investment, Trade Liberalization, Property Rights
  • Vahid Moghadam*, Hadi Amiri, Mohammad Mahdi Kamal Pages 83-110

    Governance in every field is achieved through a combination of formal institutions (laws, policies and regulations) and informal institutions (customary). Formal institutions undermine the functioning of informal institutions if they are not formulated properly, so the analysis of laws and policies in every area, including groundwater that is exposed to the tragedy of commons, paves the way for laws to evolve as part of the institutional transformation. .The country's latest water law, the Fair Distribution Act of 1981, due to numerous criticisms and observations of numerous inefficiencies in practice, is likely to be replaced by a comprehensive water law, which is currently in the drafting phase. Comparing these two laws together can illuminate the extent to which legislation has progressed. This study compares the groundwater sections of these two laws using the institutional grammar tool (IGT) as a method for analyzing and comparing laws and policies. The results of the institutional analysis show that, despite the difference in the title of these two laws, which refer to their separate missions, they are not substantially different. First, the major actors in both laws, are the Ministry of Energy, the stakeholders of groundwater exploitation and, to a lesser extent, excavators. Secondly, the Viewpoint to the Ministry of Energy is the same in both laws, and is as in the old view of the government as a benevolent, well-informed broker who merely seeks to enforce laws and dismiss any personal or partisan interests. Viewpoint to the exploiters and the diggers is completely negative, that is, they are looking for their own interest, and the interest lead to the tragedy of common. This view has given the Ministry of Energy a broad scope of authority and there is no room for the active role of farmers for sustainable exploitation of groundwater resources through collective action. Even though Successful groundwater management needs to facilitate the collective action of the farmers.

    Keywords: Institutional grammar tool, Comprehensive Water Law, Fair Water Distribution Act, Institutional Analysis of Law
  • abdolreza jahangiri* Pages 111-138

    Energy as a driving force in most manufacturing and service activities plays an important role, and since the core of the economic growth process is GDP growth, it plays an important role in the economic growth and development of countries. In addition to energy price fluctuations as well as scarcity of energy resources, another important factor that doubles the need to examine the relationship between energy production and consumption is the environmental issues that all countries face.
    An outlook analysis of energy consumption forecasts enables managers to take the necessary measures to control the variables of supply and demand for energy. This bottleneck helps provide policy advice to support investment. Increasing the accuracy of many energy consumption forecasting models requires identifying all the trends and variables and strategies affecting energy markets. Therefore, in the present study using gray systems theory (GM), gray prediction model is considered as a suitable model to improve energy consumption prediction performance. Also the energy consumption up to 1400 is predicted and estimated according to the model.

    Keywords: Prediction, Energy Consumption, Hedrick Prescott Filter, Gray Model, Auto Regressive Moving Average
  • mojtaba eslamiyan, farhad dejpasand, alireza khazaei* Pages 139-174

    The present paper assesses the trend of the selected industry's trade in the country based on the Balassa’s Revealed Comparative Advantage Index, based on the SITC classification for the period 1359-1394. Based on the results, the revealed comparative advantage for the fuel and minerals industry in all periods suggests a revealed advantage, but the trend is downward. The combined analysis of the revealed comparative advantage of export, imports, trade and the net export flow for industries show that the industries based on oil, gas and minerals in the country have the required capacity to be the core of development plan But it is not possible for industries based on specific knowledge and technology, such as the IT industry. According to the revealed comparative advantage of import, the results show that the dependence of industries on imports is not undeniable. There is a causal relationship between the exchange rate and the fuel and minerals industry. Accordingly, it is suggested that industries whose revealed comparative advantage of export is absolute, such as petrochemicals, are selected as key industries of development.

    Keywords: Revealed Comparative Advantage, Economic Growth, International Trade, Granger Causality, Point Break
  • Jafar Hezarjaribi*, Mohammad Taqi Karami Ghohi, Ardeshir Entezari, mohmad soheil sarv Pages 175-202

    The policies of the country's higher education development have had a great impact on the development of higher education, especially its quality dimension, and the country after the Islamic Revolution witnessed the establishment of many higher education institutions. Higher education has functions such as production, transfer, exchange and use of science. The country's higher education policies have, however, been towards transition. The main issue of this paper is to review the policy development of higher education and analyze the causes and reasons for higher education development policies and its impact on the employment of university graduates. The present research is carried out qualitatively and in a documentary way in the field of studying documents, laws and policies, and by secondary analyzing the official statistics of the country in the field of higher education and employment. In the other part, a semi-structured interview was conducted with 30 informants and practitioners of higher education, and with the Thematic Analysis tool, the main themes of higher education development policies were obtained. The findings of this research show that social demand is the main cause for the development of higher education and the implementation of justice education as the main reason for the development of higher education in the country. However, the imbalance in the quantitative and qualitative development of higher education and the lack of consideration of land use planning has been the main factor behind the outdoors quantity development of an unremitting amount of higher education in the country over the years.

    Keywords: Higher Education Development Policies, Employment, Graduates, Social demand, Educational Justice