فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 37 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فیروزه کرمی* صفحات 7-48
    توجه به پدافند غیرعامل در جهت افزایش توانمندی های دفاعی کشورها و کاهش تهدید و آسیب پذیری آنها در حوزه های گوناگون امری است اجتناب ناپذیر، که مطمح نظر سیاست مداران بزرگ دنیای امروز است. با ظهور اسلام، جبهه کفر و هجوم گسترده ای را برای هدم و نابودی این دین الهی و انسانی آغاز کرد. لذا در برخی از آیات قرآن کریم آشکارا اهمیت حفظ آمادگی همه جانبه در برابر دشمنان و دفاع از حریم دین و کیان مسلمین مورد توجه و تاکید قرار گرفته است. همچنین در سیره دفاعی پیامبر (ص) نیز نمونه های فراوانی از انواع روش ها و تاکتیک های دفاعی و بهره گیری موثر از موقعیت های مناسب زمان و مکان برای رویارویی و مقابله با دشمنان دین وجود دارد. هدف این پژوهش بررسی و واکاوی روش ها و تاکتیک های دفاعی گوناگونی است که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در قرآن کریم بدان اشاره شده است و همچنین استخراج و ارائه نمونه هایی از تدابیر و برنامه های دفاعی در سیره پیامبر (ص) با توجه به آنچه که امروزه به عنوان اصول پدافند غیر عامل شناخته شده است. این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، با توجه به دو عامل عمده فرماندهی هوشمندانه پیامبر اسلام و روحیه شهادت طلبانه مومنان به تبیین مهم ترین ابعاد و روش های دفاع غیر عامل در آموزه های قرآن کریم و سیره پیامبر (ص) از قبیل اقدامات فرهنگی و عملیات روانی، افزایش قدرت نظامی در جبهه اسلام ، افزایش میزان بازدارندگی در جبهه دشمن، رعایت اصول مدیریت در شرایط بحران، شناسایی فرصت ها و تهدیدها، کاربست طرح فریب دشمن، دوراندیشی و آینده نگری و... می پردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، سیره نبوی (ص)، دفاع، پدافند غیر عامل
  • اصغر شهبازی* صفحات 49-76
    از میان دانشمندانی که در کنار تفسیر معانی و مضامین آیات، به مباحث بلاغی و زیباشناختی آیات عنایتی خاص داشته، زمخشری (متوفای 538 ق) است که تفسیر وی آمیزه ای از مباحث دستوری و بلاغی بوده و به عبارتی، «قوانین نحوی» را در کشف وجوه زیبایی آیات قرار داده است. پژوهش حاضر در تلاش است با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی، دیدگاه های بلاغی صاحب کشاف از حروف جاره را دسته بندی و مورد واکاوی قرار دهد. این بررسی نشان می دهد زمخشری زیبایی ادبی حروف جاره را از دریچه نظم و ترکیب آیات می نگرد و در تحلیل جمال شناسی خود به مباحثی چون: «تعلق»، «تنوع دلالت» و «کارکرد بلاغی» عنایت ویژه دارد. وی با اسلوب خاص خود که مبتنی بر پرسش و پاسخ است، علت های ادبی حروف را جویا می شود و سعی می کند معانی مختلف آن ها را با توجه به فضای کلی آیه و در همنشینی با واحدهای دیگر جمله بسنجد. زمخشری در ذیل تفسیر آیه 29 سوره لقمان، بی توجهی به تنوع این حروف و ظرائف ادبی آنها را به صراحت نقد نموده و آن را ناشی از بی ذوقی می داند. با تحلیل گفته ها و نکته سنجی های وی در باب حروف جر، کارکردهای زیباشناختی این حروف از نگاه این مفسر را می توان در سه بعد «تصویرگرایی»، «تعدد معانی» و «مبالغه و تاکید» دسته بندی نمود.
    کلیدواژگان: زیباشناسی، حروف جر، زمخشری، تفسیر الکشاف
  • رحمان عشریه*، حسین عباسی، مجتبی قاسمی صفحات 77-104

    آنچه از قرآن و روایات اهل بیت(ع) به دست می آید این است که هر موجودی در عالم خود سهمی از عقل و درک و شعور دارد و با زبان خود تسبیح خدا می‏گوید، بر همین اساس حیات اختصاص به موجودات حیوانی و نباتی نداشته و نطق و سخن گفتن هم مختص به این زبان گوشتی نیست. بنابراین استماع و شنیدن نیز نمی تواند به همین گوش عادی وظاهری اختصاص داشته باشد. هرچند در انسان مراد از « قول» عبارت است از استخدام صوت یا اشاره به ضمیمه قرارداد قبلی، که فطرت انسانی ما، و اینکه حیوانی اجتماعی هستیم آن را ایجاب می‏کند، اما آیا قول با همین معنا در تکوینیات نیز به کار رفته است؟ مفسران و اندیشمندان دینی، هر یک از منظرگاه خود، به اجمال پاسخ هایی مطرح نموده اند لیکن جمع بندی روشن و صریحی ارائه نشده است که در این پژوهش به بررسی آنها خواهیم پرداخت. جستار پیش رو که به روش توصیفی تحلیلی نگارش یافته است، با محوریت نقد و تطبیق نظرات سه تفسیر ارزشمند: «التبیان فی تفسیر القرآن»، نگاشته «شیخ طوسی، محمد بن حسن»، «مجمع البیان فی تفسیر القرآن» نگاشته «طبرسی، فضل بن حسن» و «المیزان فی تفسیر القرآن» نگاشته «طباطبایی، سید محمد حسین» به بررسی مفهوم قول و نطق موجودات، پرداخته است؛ مهم ترین نتیجه حاصل از کنکاش نگارندگان این مقاله، آن بوده است که هر یک از موجودات به تناسب خلقت خویش، خداوند متعال را به زبان قال تسبیح و تحمید می کنند هر چند که دیگر موجودات از شنیدن آن عاجز باشند.

    کلیدواژگان: تسبیح، شعور، مفهوم قول، نطق موجودات
  • فاطمه ژیان* صفحات 105-140
    در سده های نخستین تاریخ اسلام، عواملی همچون ممانعت از نگارش و منع از کنکاش در تفسیر آیات،بستر راهیابی روایات اسرائیلی را در تفاسیر فراهم آورد. این واقعیت تلخ تاریخی که اسرائیلیات بوسیله ی مسلمان نماهای یهودی و بعضا مسیحی به عنوان بخشی از دانسته های تفسیری و تاریخی ظهور یافت،موجب شد تا گروهی از تفسیر پژوهان به صرف وجود راوی یهودی یا مسیحی تبار در طریق روایات تفسیری، این گونه روایات را اسرائیلی و راوی آن را از مروجان اسرائیلیات دانند. یکی از راویان مسیحی تبار که چنین اتهامی وی را نشانه گرفته،عبدالملک بن عبدالعزیز بن جریج مشهور به ابن جریج است. این پژوهش تلاش کرده است تا با روشی توصیفی-تحلیلی به بررسی محتوای تفسیر برجای مانده از ابن جریج در ذیل آیات قصص و با محوریت کتاب جامع البیان طبری که بیش از سایر تفاسیر بازگو کننده ی تفسیر او است،بپردازد تا در نمایان سازی صحت این اتهام قضاوت درستی را بدست دهد. بررسی ها نشانگرآنند که جز در چند مورد محدود،اثری از اسرائیلیات در روایات و آرای تفسیری ابن جریج دیده نمی شود و ارتباطات علمی و نقل ابن جریج از راویان اسرائیلیات اندک است و لذا نمی توان او را قطب و مرجع عمده ی انتشار اسرائیلیات در منابع تفسیری دانست.
    کلیدواژگان: ابن جریج، اسرائیلیات، قصص، تفسیر ماثور، روایات مجعول
  • علی ملکی* صفحات 141-168
    تبیین رابطه دین و سیاست در دکترین مهدویت شیعه امامیه، یکی از مهمترین دغدغه های اندیشمندان مسلمان است که می تواند در عصر غیبت راهنمای دولتهای اسلامی در تصمیمات و سیاستگذاری ها باشد. این پژوهش درصدد است تا با روش توصیفی تحلیلی به سوالات ذیل پاسخ دهد: 1- رابطه دین و سیاست در اندیشه مهدویت براساس آموزه های دین اسلام در قرآن و روایات چگونه تبیین می شود؟ 2- نگرش شیعه امامیه در این مساله، چه تمایزی با رابطه دین و سیاست در دنیای مدرن و متجدد دارد؟ دین در دکترین مهدویت شیعی متاثر از نصوص دینی، برای هدایت انسان در دنیا و آخرت آمده است و به زندگی اجتماعی و سیاسی انسان جهت می دهد. بنابراین رابطه دین و سیاست یک رابطه ماهوی و منطقی است و دین بر حیات سیاسی انسان اشراف داشته، همه ابعاد رفتاری از جمله رفتارهای سیاسی را به سوی اهداف معنوی و قرب الهی پیش می برد. نوآوری این مقاله در آن است که می تواند، علاوه بر تبیین رابطه دین و دولت در اندیشه مهدویت، برای جهت دهی رفتار جوامع اسلامی در دوره غیبت راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، دین، سیاست، مهدویت
  • سید محمدحسین موسوی پور*، آرزو کرمی پور صفحات 169-204
    یکی از ارکان رکین نظام اخلاقی «غایت اخلاقی» است. غایت در حقیقت چیزی است که فعل در نهایت به آن منتهی می شود. در واقع انسان هر فعلی از جمله فعل اخلاقی را برای رسیدن به غایاتی انجام می دهد. برخی اندیشمندان غربی و ارسطوشناسان معاصر ضمن برشمردن بخشی از فضائل اصلی و غایات حقیقی در میان سایر مکاتب اخلاقی، بر این باورند که اولا غایت اخلاقی نقش مهمی در شناخت، تبیین، ارزیابی و داوری نسبت به گزاره های اخلاقی، نظریات اخلاقی و افعال و رفتار اخلاقی انسان ها دارد و ثانیا کامل ترین، جامع ترین و حقیقی-ترین خیر و غایت اخلاقی صرفا در ادیان توحیدی به بشر معرفی شده است. به نظر آنان، «قرب الهی» یا نظریه قرب، دربردارنده ی تمام غایات مثبت بشر و در عین حال آخرین و منحصر بفردترین غایتی است که تضمین کننده سعادت بشر در دنیا و جهان آخرت است. کسی که به این غایت دست یابد، به دلیل اتصالش به غایه الغایات، طبعا غایات دیگر را هم در اختیار خود دارد و از فروغلطیدن در سایر غایات نسبی برحذر داشته خواهد شد. نگارنده در این مقاله به روش توصیفی_تحلیلی و کتابخانه ای در صدد است که این غایات اخلاقی را با توجه به منبع معرفتی وحی و قرآن کریم در سه دسته مقدمانی، میانی و نهایی مورد بررسی قرار دهد. انسان برای نیل به غایت نهایی سلسله ای از اهداف و غایات را تشکیل می دهد که هرکدام به نوبه خود برای غایت برتر هستند، با دست یافتن به غایات مقدماتی و میانی راه تکامل را طی کرده، متعالی تر شده و مقرب درگاه حق می گردد
    کلیدواژگان: غایت، غایات، غایت اخلاقی، قرآن کریم
  • محمد کاوه*، فاطمه محمد حسنی صفحات 205-236
    وعده الهی، موضوعی پر بسامد در قرآن مجید و سنت معصومان(ع) است. در گونه شناسی وعده ها، می توان آنها را به وعده های مربوط به پیامبران(ع)، عموم مومنان و خواص آنها تقسیم کرد. با توجه به رابطه علی میان بینش ها و کنش ها، اطلاع از ویژگی وعده ها به عنوان مجموعه ای از بینش ها در تقویت دینداری موثر است. علاوه بر ویژگی و نتایج خاص وعده ها در حوزه های معرفت شناسی، هستی شناسی، انسان شناسی و روش شناختی، یک ساختار منسجم و هدف واحد، در دستاورد ها دنبال می کند. برای رسیدن به این امر، ابتدا مطلق آیاتی که وعده الهی را بیان کرده اند، استخراج و طبقه بندی شده، سپس با مراجعه به تفاسیر به تحلیل هر طبقه پرداخته شده است. دستاورد گونه های سه گانه، درحوزه معرفت شناختی عبارتند از: اخباری و مطلق بودن، معرفت یقینی، دارای معیار سنجش صدق، شیوه های بیانی متفاوت است. در حوزه هستی شناختی، وعده ها دارای وجود بالفعل و تشکیکی است. در حوزه انسان شناختی به لحاظ ابعاد بینشی و کنشی انسان، به : جاودانه، سیاسی ، اجتماعی؛ و از نظر کنشی، وعده علم آموزی، تربیت صالحان و همزیستی مسالمت آمیز اجتماعی است. در حوزه روش شناختی، دارای رویکرد فقهی، تفسیری، کلامی و تربیتی است. دستاوردهای فوق، تجهیزاتی برای هدایت و تربیت انسان است.
    کلیدواژگان: وعده الهی، معرفت شناسی، هستی شناسی، انسان شناسی و روش شناسی
|
  • Firoozeh Karami * Pages 7-48
    The display of passive defense in the defensive strategies of the Holy Quran and Prophet Mohammed Seerah(method).Giving attention to passive defense aimed to inhance the defensive abilities of countries and reduce threats and their vulnerability in various areas is an inevitable fact which prominent politicians and strategists of the world have put a considerable emphasis on With the advent of Islam the blasphermers and pagans constructed a wide plot and carried out a great raid against this Divine and humane religion to annihilate it. Therefore in some verses of the Holy Quran clearly the importance of maintaining constant readiness against enemies and religion and honor of Muslims is strongly considered.Additionally in defensive tactics of prophet Mohammed (p.b.u.h),there are examples of a variety of methods of defensive tactics and effective utilization of right positions of time and place to deal with the enemies of religion. This research is to investigate and evaluate the various defensive methods and tactics of Holy Quran directly and indirectly.Furthermore we are trying to extract and present some examples of tactics and defensive plans of prophet Muhammed which nowadays are known as Passive Defence Principles.This article discusses the dimensions and methods of passive defence based on Holy Quran's teachings and holy prophet Muhammed Seerah.
    Keywords: Quran, Defence, Passive Defence, the prophet Mohammed Seerah
  • Asghar Shahbazi * Pages 49-76
    Doubtlessly, some part of the Quran’s literary beauty and delicacy lies in its small linguistic components i.e. Zakhakhshari is a scholar who has aesthetic interest in interpreting verses. In this article, we studied the rhetorical functions of jarr prepositions in a number of Quranic verses from Zamakhshari’s perspective and evaluated its value in the beauty of the verses. This evaluation shows that Zamakhshari looks at the literary beauty of the jarr prepositions through the order and compound of verses and focuses on the semantic structure of verses in his aesthetic analysis. With his specific question-and-answer-based method, he looks for the linguistic causes of the prepositions and tries to measure their implication and different meanings regarding the general atmosphere of the verses and in combination with other units of the sentences. He believes that inattention to varieties of these prepositions and their literary delicacies result from tastelessness; and states that his aesthetic interpretation focuses on imagery, semantic plurality, exaggeration and emphasis on the jarr prepositions.
    Keywords: aesthetics, jarr prepositions, Zamakhshari, Tafsir Al-koshaf
  • Rahman Oshriyeh *, Hossein Abbasi, Mojtaba Ghasemi Pages 77-104

    What is obtained from the Qur'an and the traditions of the Ahl al-Bayt (AS) is that every being in the universe has a share of reason and understanding and, in its own language, glorifies God, according to this, life does not belong to animal and vegetative beings And the speech and talk are not specific to this meat language. Therefore, audition and hearing can not be the same as ordinary eagerness. However, in humans, the term "promise" refers to the hiring of sound or the reference to the appendix to the previous convention, which requires our human nature and that we are a social animal, but does the promise of this meaning also apply to the evolution ? Interpreters and religious thinkers, each in their own field, have briefly provided answers, but there is no clear and explicit summary that we will examine in this study.
    The following article, written in an analytical descriptive form, focuses on criticizing and adapting the views of three valuable interpretations: "Al-Tobayan al-Tafsir al-Quran", written by "Sheikh Tusi, Mohammad ibn Hasan", "Assembly of the Qur'an", "Tabaris, Fazl ibn Hasan "and" Al-Mizan fi Taqsir al-Quran ". Tabatabai, Seyyed Mohammad Hussein, has examined the concept of the promise of the creatures, the most important result of the discovery of the authors of this paper, that each of the creatures in proportion The creation of God creates the Almighty in the language of praise, even though other beings can not hear it.

    Keywords: Glorification, Intelligence, the meaning of the promise, the speech of the creatures
  • Ali Maleki * Pages 141-168
    Explaining the Relationship between Religion and Politics in the Imamate of the Shiite Mahdism is one of the most important concerns of Muslim scholars who can guide Islamic states in their decisions and policies in the absence of Islamic State. The Holy Qur'an and the traditions of the infallibles (AS) have provided guidelines for coordinating the proper interaction of religion and state. This research aims to answer the following questions through a descriptive-analytical
    method
    1- How is the relationship between religion and politics in the thought of Mahdism based on the teachings of Islam in the Qur'an and narrations? 2- What is the difference between Shia Imamiyah attitude towards this issue and the relation between religion and politics in the modern world? Religion in the doctrine of Shiite Mahdism, inspired by religious scripture, has come to guide man in the world and in the hereafter and to direct human social and political life. Thus, the relation between religion and politics is a logical one, and religion has dominated human political life, promoting all behavioral aspects, including political behavior, towards spiritual and divine ends; The office of political life has been eliminated. The innovation of this article is that in addition to explaining the relationship between religion and state in the thought of Mahdism, it can be useful to guide the behavior of Islamic societies during the absence
  • Seyyed Mohammad Hoseyn Mousavipour *, Arezou Karamipour Pages 169-204
    Abstract One of the cornerstones of the moral order is "moral purpose." The purpose is actually what the act ultimately ends up with. Some Western scholars and contemporary Aristotelian scholars, while pointing out some of the main virtues and realities among other moral schools, believe that, first, moral purpose role plays an important role in recognizing, explaining, evaluating and judging ethical propositions, ethical theories and acts, and moral behavior of human, and secondly, the most complete, the most comprehensive and the most real moral good is presented solely in the religions of monotheism to mankind. In their view, "divine glory", or the same theory, includes all the ends and human goals, and at the same time is the ultimate and unique one that ensures the happiness of mankind in the world and the hereafter. The one who achieves this goal, naturally, has its other ends due to its connection to the ends of the world, and will be forbidden from falling apart in other relative ends. In this paper, the author of this article, using descriptive-analytical method and library, intends to study and evaluate these moral purpose according to the epistemic source of revelation and Qur'an in three categories: Prophetic, Middle, and Final. To reach the ultimate purpose, mankind forms the series of purposes, each of which in turn is superior to the end, and by passing the preliminary and middle ends of the path of evolution, he has been transcendent and has become the center of the port Right.
    Keywords: Purpose, purposes, moral purpose, Holy Qur'an
  • Mohammad Kavveh *, Fatima Mohammad Hassani Pages 205-236
    La promesa es un tema frecuente en el Sagrado Corán y en la tradición de los infalibles (AS). En la tipología de promesas, se pueden dividir en promesas relacionadas con los profetas, los creyentes públicos y sus propiedades. Teniendo en cuenta la relación entre ideas y acciones, conocer la promesa de las características como un conjunto de ideas es eficaz para promover la religiosidad. Además de las características y resultados específicos de las promesas en las áreas de epistemología, ontología, antropología y metodología, una estructura coherente y un solo objetivo persigue los logros. Para lograr esto, los versos absolutos absolutos de la promesa han sido extraídos y clasificados, luego, al referirnos a las interpretaciones, hemos analizado cada clase. Los logros de los diversos tipos de epistemología son: conocimiento y absolutaidad, certeza del conocimiento, métricas verdad-verdad y modos expresivos. En el dominio ontológico, las promesas tienen una existencia real y artística. En el campo de las humanidades, en términos de las dimensiones de la percepción y la acción humanas, es: inmortal, política y social, y desde el punto de vista de la acción, la promesa de la enseñanza del conocimiento, el cultivo de los justos y el semanticismo social. En el campo de la metodología, tiene un enfoque jurisprudencial, interpretativo, verbal y educativo. Los logros anteriores son los equipos de orientación y entrenamiento humano.
    Keywords: Promesa divina_epistemología_ontología_antropología y metodología