فهرست مطالب

نشریه فقه پزشکی
پیاپی 36-37 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طه زرگریان، مجید قورچی بیگی، علی خاکسار حقانی دهکردی صفحات 7-19
    زمینه و هدف

    قانونگذار طی تبصره سوم ماده 709 قانون مجازات اسلامی مقرر داشته است: «جنایت بر گونه... اگر به نحوی باشد که داخل دهان را نمایان سازد، موجب یک پنجم دیه کامل است...» میزان یک پنجم دیه کامل در فرض نمایان شدن داخل دهان، مورد اتفاق فقهای امامیه نیست، بلکه گروهی از فقهای امامیه بر این باورند که میزان دیه گونه در فرض مذکور، یک دهم دیه کامل است. تفاوت دو دیدگاه از اهمیت به سزایی برخوردار است، زیرا انصراف به هر یک از دو دیدگاه، تاثیر قابل توجهی در میزان دیه ایجاد می کند. اتخاذ هر یک از دیدگاه های موجود هنگامی دشوار می شود که مستند هر دو دیدگاه، روایات معتبر است. این موضوع، روند ارزیابی را در بحث و بررسی های دلالتی ممحض می کند.

    مواد و روش ها

    واکاوی دلالتی روایات، پیچیدگی های خاص خود را دارد و مقاله پیش رو مبتنی بر اسلوب توصیفی تحلیلی کوشیده است تا با تمسک به ادله لغوی و کلام فقها به این واکاوی نشسته و از این طریق، مبانی فقهی تبصره سوم ماده 709 ق.م.ا را به بوته نقد گذارد.

    نتیجه گیری

    نتیجه بحث و بررسی های صورت گرفته که به عنوان اصلاح تبصره ماده مذکور پیشنهاد می شود، از این قرار است که هرگاه گونه در معرض جراحت نافذه قرار گیرد، لازم است دیه آن به میزان یک دهم دیه کامل تعیین شود.

    کلیدواژگان: دیه، گونه، نافذه
  • زهراسادات میرهاشمی*، بهاره اسودی رازلیقی صفحات 21-32
    زمینه و هدف

    بیماری آلزایمر با وجود این که در جهان رو به افزایش می باشد، اما مقالات و پژوهش های اندکی در زمینه اعمال حقوقی و کیفری این بیماران، به خصوص شهادت و اقرار آن ها وجود دارد.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر با استفاده از شیوه مطالعه کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی، حکم اقرار و شهادت این بیماران را در هر یک از مراحل پیشرفت بیماری آلزایمر مورد بررسی قرار داده است .

    نتیجه گیری

    بر این اساس، به طور مطلق نمی توان این بیماران را مجنون دانست، بلکه با توجه به علائم بیماری آلزایمر در مرحله اول و دوم پیشرفت آن، این بیماران را باید همانند دیگر افراد سالم، دارای اهلیت لازم جهت پذیرش اقرار و شهادت دانسته و از مرحله پنجم به بعد، این افراد بیمار را باید در حکم مجنون خواند، اما محل بحث اصلی، مرحله سوم و چهارم می باشد که این مقاله، حکم اقرار و شهادت این دو مرحله را با توجه به شرایط توصیف شده برای بیمار و قواعد حقوقی مورد بررسی دقیق قرار داده است.

    کلیدواژگان: اقرار، شهادت، آلزایمر
  • محمدعادل ضیایی*، ایوب شافعی پور صفحات 33-45
    زمینه و هدف

    تغییرات گسترده جوامع و تنوع نیازهای بشری از یکسو و پیشرفت های شگرف علوم پزشکی و شیمی از سوی دیگر، موجب استفاده طیف بزرگی از مردم از محصولاتی شده که مواد اولیه آن ها در فقه اسلامی نجس دانسته شده است و از جمله این مواد، صابون های ساخته شده از اجزای خوک است. حال این سوال مطرح است که آیا تغییرات ایجادشده در این مواد، موجب تغییر ماهیت آنان شده و نجاست آن ها را از بین برده است یا نه؟

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با تکیه بر توصیف و تحلیل گزاره های فقه مذاهب اسلامی و روش کتابخانه ای به بررسی موضوع مورد بحث پرداخته است.

    نتیجه گیری

    مذاهب اسلامی در پاسخ به این سوال، به جواز استحاله و در نتیجه، جواز استفاده و خرید و فروش چنین صابون هایی قائل شده اند. در مقابل، دسته ای دیگر معتقدند که استحاله مسلم نبوده و یا عدم استحاله محرز است. بنابراین نجاست کماکان باقی است. این گروه خود دو دسته شده اند که عده ای استفاده از این نوع محصولات را جایز نمی دانند، اما گروهی دیگر از آنان با وجود نجس دانستن این محصولات، استفاده از آن ها را به دلیل نیاز مردم و به منظور رفع عسر و حرج مردم جایز دانسته اند. به نظر می رسد از میان اقوال موجود، قول به استحاله و در نتیجه، جواز استفاده و خرید و فروش محصولات ساخته شده از اجزای خوک از قوت بیشتری برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: خوک، نجاست، مذاهب اسلامی، صابون
  • عبدالله بهمن پوری*، حامد نعیمی صفحات 47-60
    زمینه و هدف

    بر اساس فقه امامیه استفاده از طلا برای مردان ممنوع گشته و زنان از این قاعده مستثنا شده اند و استفاده آنان از طلا در فقه امامیه مجاز شمرده شده است. پژوهش پیش رو که شاخه ای از مباحث پیرامون ارتباط دین و علم (فقه و پزشکی) است که کم تر مورد تحقیق واقع شده، به دنبال بیان دیدگاه فقه امامیه و اکتشافات علم پزشکی در این زمینه می باشد.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر با روشی توصیفی تحلیلی و بر پایه مطالعات میان‏رشته‏ای درصدد بیان دلایل ممنوعیت تلبس طلا بر مردان از منظر فقه امامیه و علم پزشکی است.

    یافته ها

    بر اساس پژوهش های جدید علم پزشکی استفاده مردان از طلا منجر به صدمات و عوارض گوناگونی مانند عوارض بر کبد، سرطان، ناباروری مردان و عوارض ماهیچه ای درآنان می شود که این تحقیقات هماهنگ با دیدگاه حرمت طلا بر مردان در فقه امامیه بوده و حاکی از تعالی فقه امامیه و اثبات عملی هماهنگی دین و علم در مباحث مرتبط است.

    کلیدواژگان: مرد، طلا، استفاده طلا
  • محمدجعفر صادق پور*، اعظم مهدوی پور، مهدی سعیدی صفحات 61-76
    زمینه و هدف

    ریزش ادراری و مدفوعی، دو عارضه بسیار بااهمیت بوده که عمدتا در پی ضایعات عصبی و نخاعی و یا آسیب دیدگی اندام دخیل در دفع ادرار و مدفوع اتفاق می افتند. اختلاف نصوص شرعی در خصوص میزان و چگونگی تعیین دیه این عوارض، موجب شده است تا فقی هان امامیه در این رابطه، دو نظریه مختلف ارائه دهند. در نظریه نخست، به فراخور میزان استمرار حالت بی اختیاری در طول روز، میزان دیه متفاوتی پرداخت می شود؛ وفق نظریه دوم، در صورت دائمی بودن عارضه ریزش، دیه کامل و در صورت مقطعی بودن آن، ارش ثابت می گردد. قانون مجازات اسلامی سابق در ماده 474 از نظریه نخست و قانون فعلی در مواد 704 و 705 از نظریه دوم تبعیت کرده است. در عین حال، با توجه به این که فقها ذیل مباحث «کسر بعصوص» و «ضرب عجان» نیز از دیه ریزش ادراری و مدفوعی سخن گفته اند، قانونگذار با اتخاذ رویکردی غیر حرفه ای، اقدام به انعکاس ترجمه متون فقهی در مواد 651 و 652 نموده است. اتخاذ چنین رویه ای از سوی مقنن، از طرفی موجب مغفول ماندن تقسیم دقیق حالت ریزش به دو گونه تام و ناقص شده و از دیگر سوی، زمینه را برای بروز برخی چالش های حقوقی و فقهی هموار ساخته است. پژوهش حاضر در راستای پاسخ به این چالش ها سامان یافته است.

    مواد و روش ها

    این نوشتار ضمن استفاده از منابع اصیل فقهی با اتخاذ رویکردی توصیفی تحلیلی، از یکسو به بازاندیشی نقادانه در آرای فقهی پرداخته و از سویی دیگر چهار ماده مربوط به دیه ریزش ادراری و مدفوعی را به بوته نقد گذاشته است.

    نتیجه گیری

    تامل در مستندات آرای فقها نشان می دهد دیدگاه دوم ایشان که میان حالت دائمی و غیر دائمی بودن ریزش تفصیل قائل شده، از استواری بیشتری برخوردار است. در عین حال لازم است در کنار بررسی وضعیت «دوام و عدم دوام» ریزش، به مقوله «تام یا غیر تام» بودن آن نیز توجه شود. علاوه بر این پیشنهاد می شود جهت جلوگیری از پراکنده گویی در امر تقنین، مواد چهارگانه ای که بیانگر حکم ریزش است، ضمن إعمال اصلاحات اساسی، تنها در قالب یک ماده مستقل بیان شود.

  • سیده فاطمه طباطبائی*، بتول شاهرخی شاهرخ آبادی صفحات 77-89
    زمینه و هدف

    با پیشرفت علم پزشکی، استفاده از سلول های بنیادی موجود در خون بند ناف، جهت درمان بسیاری از بیماری ها و نیاز تشکیل بانک های فریز سلول های بنیادی برای نگهداری از آن ها به منظور به کارگیری در درمان، به مساله مبتلی به جامعه امروز تبدیل شده است. پیرامون حکم تکلیفی به کارگیری آن و احکام وضعی مالکیت و توارث که از جهت تقبل و تحمیل هزینه بانک های فریز سلول از اهمیت و اولویت بیشتری برخوردار است، خلا پژوهشی به چشم می خورد.

    مواد و روش ها

    بنابراین در این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی سعی شده است تا کارکرد سلول های بنیادی در درمان های پزشکی تبیین شده و سپس حکم تکلیفی استعمال و به کارگیری سلول های بنیادی در درمان انسان و حکم مالکیت و توارث آن، استخراخ گردد. در این راستا نیز دیدگاه های فقهای معاصر به همراه ادله رای راجح جمع آوری شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل، گویای این است که در جواز حکم تکلیفی استعمال بند ناف مخالفی یافت نشده است و پیرامون حکم مالکیت و ارث، دیدگاه های متفاوتی موجود است که با توجه به ادله، حکم جواز به کارگیری آن و قول مالکیت فرزند و ارث به ورثه فرزند، از اتقان بیشتری برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: سلول، بند ناف، حکم وضعی
  • اعظم رحمتی صفحات 91-107
    زمینه و هدف

    تولید گوشت کلونی، یکی از گونه های فرآوری گوشت حیوانات به وسیله سلول های بنیادی یا سلول های ماهیچه حیوانات در آزمایشگاه است و حلیت یا حرمت خوردن چنین گوشتی یکی از مسائل مستحدثه در رابطه با مواد غذایی فرآوری شده می باشد. گسترش روش های تولید مواد غذایی از یک طرف و لزوم تطبیق روش مصرف مواد غذایی با شرع مقدس اسلام از طرف دیگر، ضرورت پرداختن به بررسی حلیت یا عدم حلیت خوراکی های مختلف را روشن می سازد، لذا هدف دستیابی به حکم فقهی گوشت های شبیه سازی شده است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این مقاله به صورت تطبیقی و تحلیلی بوده و سپس به تبیین ملاکات و اصول حاکم بر مطلب در جامعه دینی و قواعدی که بر این موضوع از جهت فقهی و حقوق اسلامی مد نظر است، پرداخته شده است.

    نتیجه گیری

    در این مساله فقیهان و متفکران اسلامی دو رویکرد موافق و مخالف داشته اند، یک عده از باب نگرانی مخاطرات مساله یا جانب احتیاط را گرفته اند یا به طور کلی استفاده از این گوشت را منع کرده و عده دیگر بر اساس اصل برائت و اصل حلیت جانب موافق را گرفته و مصرف آن را تجویز نموده اند. با مطالعات به عمل آمده به نظر می رسد در زمان حاضر بر اساس نیازهای کنونی کشور و با توجه به اصل نفی سلطه کفار، چنانچه بتوان زیان بارنبودن این محصول را اثبات کرد. همچنین به شرط گرفتن سلول ابتدایی از حیوان حلال گوشت، می توان حکم به حلیت مصرف گوشت های کلونی داد.

    کلیدواژگان: گوشت، گوشت کلونی، حلیت، خوردن
  • حبیب الله رحیمی*، فاطمه طرف صفحات 109-120
    زمینه و هدف

    مبحث رابطه انسان با اعضای بدن خود یکی از مهم ترین مباحث فقهی و حقوقی است که امروزه با وجود پیشرفت های نوین در دانش پزشکی، زیست فناوری و ژنتیک بار دیگر در فهرست موضوعات چالش برانگیز در عرصه اخلاق و حقوق زیستی قرار گرفته است. با نگاهی به ادبیات فقه و حقوق می توان دریافت که عموما سه نظریه مالکیت ذاتی، امانت و سلطنت متداول ترین مبانی ارائه شده برای تعیین رابطه انسان و اعضای بدن خود بوده اند. در این مقاله نویسندگان کوشیده اند تا به تحلیل و بررسی انتقادی نظریات مورد اشاره پرداخته و به علاوه دیدگاه مطلوب خود را در این خصوص تشریح نمایند.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به روش تحلیلی توصیفی و به استناد منابع کتابخانه ای انجام شده است. در راستای دستیابی به اهداف این مقاله، نخست سه نظریه مهم و متداول در خصوص رابطه انسان با اعضای بدن خود مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرند. این سه نظریه عبارتند از سلطنت بر نفس، مالکیت ذاتی و رابطه امانی. در مرحله بعد دیدگاه منتخب نویسندگان که بر مبنای مالکیت اعتباری طرح ریزی شده است، بررسی می شود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد در دیدگاه های مبتنی بر امانت، مالکیت ذاتی و سلطنت بر نفس علاوه بر انتقادات وارد بر آن ها، نمی توان اقتضائات نوین ارتباط با اعضای بدن را تامین نمود. دلیل چنین امری توجه به ضرورت هایی نظیر جانشین سازی فرد با دیگران در خصوص تصمیماتی که ممکن است سلامت عمومی، ذخیره ژنی بشر و حقوق نسل های آتی را تحت تاثیر قرار دهد و نیز توجه به ضرورت هایی نظیر وضع قوانین کاربردی و ترویج سیاستگذاری های نوین در عرصه درمان و پیشگیری می باشد. از نظر نویسندگان پرداختن به موضوع مالکیت اعتباری بر اعضای بدن که با نظریات مالکیت ذاتی و سلطنت بر نفس تفاوت های مهمی دارد، محملی از اختیارات روزآمد در کنار رعایت مقررات و اقتضائات شرعی و مرزهای عقلانی مالکیت به دست می دهد. به نظر می رسد این دیدگاه بتواند بنیان نظری لازم را برای تعاملات انسان با اعضای پیکرش تامین نماید. همچنین در این مقاله ضمن اثبات این مطلب که مالکیت بر چیزی لزوما به معنای مالیت داشتن آن نیست، ورود به بحث مالیت یا عدم مالیت اعضای انسان لازم دانسته نشده است.

    کلیدواژگان: انسان، اعضای بدن، قاعده سلطنت، فقه اسلامی
|
  • Taha Zargarian*, Majid Ghoorchi Beigi, Ali Khaksar Haghani Dehkordi Pages 7-19
    Background and Aim

    In remark 3 of article 709 of the Islamic Punishment Code, the legislator put: ''if the offence on the cheek is in a way that shows inside the mouth, one fifth of full blood money is necessary''. However, there is no consensus on this point among Imamie jurisprudents because some of them believe that this type of blood money is only one tenth of full blood money. They are different and it is an important point because the abandonment of each of the two perspectives will have a significant effect on the amount of blood money. The case is exacerbated when we observe that both groups refer to some valid traditions. Therefore, it requires a content investigation to settle this issue.

    Materials and Methods

    Content investigation has its own complexity, however, based on a descriptiveanalytic method, and utilizing verbal reasons and the procedure of the jurisprudents, in this way, it examines the jurisprudential foundations of the third remark of article 709 of the Criminal Code.

    Conclusion

    The result of the discussion and reviews suggested as modifying the remark of the article is that whenever a cheek is exposed to injury, it is necessary to determine blood money at a rate of one-tenth of the full blood money.

    Keywords: Blood Money, Cheek, Penetrative
  • Zahra Sadat Mirhashemi*, Bahareh Asvadi Pages 21-32
    Background and Aim

    Although Alzheimer's disease is rising in the world; there are few articles and studies on the legal and criminal practices of these patients, especially their testimony and confession.

    Materials and Methods

    The present article, using a library study method and a descriptive-analytical method, examines the verdict of confession and martyrdom of these patients in each stage of Alzheimer's disease progression.

    Conclusion

    Accordingly, these patients can not be considered insane, because of the signs of Alzheimer's disease in the first and second stages of their progression, these patients should, like other healthy people, have the qualifications necessary to accept the confession and martyrdom, and from the stage Fifth, these patients should be considered insane, but the main focus of the discussion is the third and fourth stages, which in this article, the verdict of confession and martyrdom of these two stages is carefully examined according to the conditions described for the patient and the legal rules.

    Keywords: Confession, Testimony, Alzheimer
  • Mohammad Adel Ziaey*, Ayoub Shafeipoor Pages 33-45
    Background and Aim

    The widespread changes in societies and the diversification of human needs on the
    one hand, and the remarkable advances in medical sciences and chemistry, on the other hand, have led to the
    use of a large range of people from products whose raw materials have been considered ritually impure in
    Islamic jurisprudence, including soaps made including soaps made from pig components.The question now
    is whether the changes made to these materials have changed their nature and eliminated their impure?

    Materials and Methods

    The present research is based on descriptions and the analysis of the Islamic
    jurisprudential propositions and the library method to study the subject under discussion.

    Conclusion

    In response to this question, the Islamic schools have granted permission to transformation and
    therefore permit the use and sale of such soap. On the contrary, others believe that transformation is not
    certain or non- transformation is established. So the ritually impure is still left. This group is divided into two
    categories, some of which do not allow the use of these types of products, but others, despite the impure of
    use of these products, are entitled to use them for the needs of the people and in order to obviate the distress
    and constriction. It seems that among the existing narrative, the transformation and, consequently, the use
    and sale of products made from pig components, is more powerful than the existing ones.

    Keywords: Transformation, Impure, Islamic Schools, Soap
  • Abdollah Bahmanpouri*, Hamed Naeimi Pages 47-60
    Background and Aim

    According to Imamyeh jurisprudence, the use of gold is forbidden and this is a decree for men and women have been exempted from this rule and the use of gold in Islamic jurisprudence has been allowed for them. In this article, which is a branch of the relationship between religion and science and There is less work in this field and it needs more attention, we seek to express the views of Imamyeh jurisprudence and the discovery of medical science in this field.

    Materials and Methods

    This article, in a descriptive-analytical method based on interdisciplinary studies, seeks to explain the reasons for the prohibition of gold for men from the point of view of Imamyeh jurisprudence and medical science.

    Findings

    According to new medical research, the use of gold for men leads to a variety of complications such as cancer and barrennees in them. This research is in harmony with the Islamic jurisprudential viewpoint, which indicates the high degree of Islamic jurisprudence and the practical proof of the harmony of religion and science in related topics.

    Keywords: Man, Gold, Use of Gold
  • Mohammad Jafar Sadeghpour*, Azam Mahdavipoor, Mehdi Saeedi Pages 61-76
    Background and Aim

    Urinary and fecal leak are two most important complications are mainly due to neurological and spinal cord injury, or damage to organs involved in urinary and fecal excretion. The difference between Shariah's jurisprudence regarding the amount and manner of determining the blood money of these charges has led the jurisprudents of the Imamiyah to present two different views in this regard. First, proportionate to the duration of the incontinence across the day, a different blood money will be calculated and paid. Second, if this is permanent, the blood money will be complete and if it is temporary, indemnity will be paid. Previous Islamic Penal Code defends the first in its Article 474 and the new one defends the second in Article 704 and 705. The jurisprudents have talked about Blood Money for urinary and fecal leak under the entries of 'kasr-e Ba'soos' and 'dharb-e 'ejan'', the legislator, quite unprofessionally, has translated those texts in Article 651 and 652. This leads to the negligence from dividing the incontinence to two complete and partial types. On the other hand, leads to some legal and jurisprudential challenges. This research has been organized in order to answer these challenges.

    Materials and Methods

    By using authentic jurisprudential sources and descriptive-analytic approach, On the one hand, referred to a critical rethinking in the views of jurisprudence and on the other hand, it has criticized the other four articles related to the blood money for urinary and fecal leak. We critique the four articles related to the blood money for urinary and fecal leak and suggests that only one article expresses the blood money for these two phenomena.

    Conclusion

    Thinking about the Documentation of jurists viewpoints shows that their second view, which distinguishes between permanent and non - permanent state, has more power. At the same time, it is necessary to pay attention to the category of complete and incomplete status of the leak by considering the permanent and temporary state of leak. In addition, it is proposed to prevent ambiguity in legislation the four articles that express the leakage, by undergoing fundamental reforms only be expressed in the form of an independent article.

    Keywords: Blood Money, Urinary Leak, Fecal Leak, Permanent Leak, Complete Leak, Ishagh Bin Ammar, Ghiath Hadith, Article 704, 705 Islamic Penal Code
  • Seiede Fateme Tabatabaee*, Batool Shahrokhi Shahrokh Abadi Pages 77-89
    Background and Aim

    With the advancement of medical science, using of presentstem cells in umbilical cord blood in the treatment of many diseases, and the need to establish banks of freezing stem cells to keep them for treatment, has become a problem for today's society. There seems to be a research gap about the imperative rules of using it and positive rules on its ownership and inheritance which is of great importance and priority in paying and forcing the charges of the banks of freezing stem cells.

    Materials and Methods

    Therefore, in this research, through descriptive-analytic method, it has been tried to specify the function of stem cells in medical treatment and then to extract ownership and inheritance rules and imperative rules of using stem cells in humans’ treatment. Also in this case, the views of contemporary jurisprudents along with the arguments of the Rajah in this field is collected.

    Conclusion

    The results indicate that there is no opposition to the license of using the umbilical cord and in the context of ownership and inheritance rules; there are various views that, according to the evidence, the permission to use it and the promise of the ownership of the child and the inheritance to the heirs are of more certainty.

    Keywords: Cells, Umbilicai, Conditional Sentence
  • Azam Rahmati Pages 91-107
    Background and Aim

    Cloned meat is a kind of animal meat that is processed and prodeced using stem cells and muscle cells. Whether or not consumption of such food is Halal is one of the ptoblems associated with processed food. Developement of new and different methods/techniques in processing and producing food and the necessity of keeping these methods in accordance with Islamic Sharia makes clear the importance of answering to the question of whether or not consuming cloned meat is Halal.

    Materials and Methods

    Research method in this study is analytic and TATBIGHI. The principles and measures related to the subject in the islamic/ religoius society are clarified and related islamic principles/ rules that are relevant from the view point of fiqh and Islamic law are discusses.

    Conclusions

    There is a division of ideas on this issue among the Islamic scholars and foqaha. One group worried about the possible dangers of the issue habe either chosen caution or has forbidden consumption of such food. The other group, however, based on the principles of BARAAT and HELLIAT has ageed to the consumption of cloned meat and have declared it halal. Given the current status and based on the studies done so far, it seems that in the current time, considering the necesseties of the country and taking into account the principle of "don't be under the control of infidels" if cloned meat is proven to be harmless and if the original cells are obtained from an animal with halal meat, such meat can be declared halal.

    Keywords: Meat, Cloned Meat, Halal, Eating
  • Habibollah Rahimi*, Fatemeh Torof Pages 109-120
    Background and Aim

    The topic of human relationship with his body organs has been one of the most significant jurisprudential and legal issues that the recent advances in medical science, biotechnology and Genetics have rearranged it on the top of the most challenging bioethical topics. According to the jurisprudential and legal literature, it can be found that three theories of human’s authority over his body, inherent ownership and trusteeship-based relationship have been the most common basis to determine the type of human relationship with his body organs. In this article first we attempt to analyze and critique the mentioned basis and in the second step the authors’ selected viewpoint will be explained.

    Materials and Methods

    The method is based on the description and analysis of library and internet data and resources. In order to achieve the purposes of this article, three main common approaches are discussed in the first stage. These approaches are: human’s authority over his body, inherent ownership and trusteeship-based relationship. Then the authors' chosen viewpoint is presented which is based on assumed ownership.

    Conclusion

    It seems that the approaches based on human’s authority over his body, inherent ownership and trusteeship-based relationship cannot handle new requirements efficiently along with the criticisms that can be made to them. In this regard, the following requirements may be mentioned: Substitute one person instead of another for decisions that lead to changes in the human genome, general health and the rights of future generations and the necessity of formulating new policies in the field of medical treatment and preventive measures. From the authors' point of view the topic of "assumed ownership" which differs from other approaches can help jurists and lawyers to communicate between modern authorities and legal and rational limitations of human ownership over its members. On the path to explaining this approach, we do not need to enter the discussion about knowing or not knowing the organs as human’s property.

    Keywords: Human, Body Organs, Rule of Authority, Islamic Jurisprudence