فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 34 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بنفشه ضرابی، سلیمان حیدری* صفحات 7-21
    زمینه و هدف

    از جمله ثمرات انقلاب مشروطه و مبارزان راه آزادی، همت و تلاش ایشان در مسیر بهبود زندگی اجتماعی از طریق تامین نیازها، به خصوص در حوزه درمان و بهداشت عمومی بوده است. به همین دلیل پس از تصویب قانون بلدیه و در نظرگرفتن موادی از آن در خصوص درمان و بهداشت عمومی، زمینه تاسیس این نهاد در تهران و سایر شهرستان ها از جمله شیراز در سال 1907 میلادی فراهم شد و با اقداماتی که بلدیه در حوزه درمان انجام داد، نقش مهمی در بهبود سلامت عمومی داشت. این پژوهش بر آن است در شرایطی که به جز بیمارستان انگلیسی مرسلین، هیچ نهاد درمانی در شیراز فعالیت نداشته است، فعالیت های بلدیه شیراز را در فاصله سال های 1927 تا 1953 میلادی مورد واکاوی قرار دهد.

    مواد و روش ها

    تکیه اصلی این پژوهش بر اسناد منتشرنشده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و اسناد انجمن تبلیغی کلیسا موجود در دانشگاه بیرمنگام است. روش پژوهش توصیف همراه با تحلیل و شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و مبتنی بر اسناد است.

    یافته ها

    تا قبل از پیدایش نهادی که متولی بهداشت و درمان کشور باشد، اداره صحیه بلدیه در ذیل اداره صحیه کل مملکتی نقشی مهم در عرصه بهداشت و درمان کشور از جمله شیراز داشت.

    نتیجه گیری

    بررسی اسناد و مدارک و فعالیت ها بلدیه در دوره مورد مطالعه نشان می دهد که این موسسه نقشی مهم در کنترل بیماری های واگیردار قبل از شروع سیستم لوله کشی آب در شیراز داشته است. علاوه بر این بلدیه با تاسیس برخی موسسات درمانی به خصوص بیمارستان سعدی نقش مهمی در درمان بیماری های ناشی از اثرات جنگ جهانی دوم در فارس داشته است.

    کلیدواژگان: شیراز، بلدیه، شهرداری، خدمات درمانی، تیمارستان
  • مهرداد فردیار* صفحات 23-43

    دارو و داروسازی ارتباط نزدیکی با علوم پزشکی دارد، با افزایش تعداد پزشکان خارجی در ایران و به ویژه در دربار و تاسیس مدرسه دارالفنون ایران و آموزش رشته های پزشکی و دواسازی استفاده از داروهای فرنگی (شیمیایی) و در نتیجه واردات دارو و مواد اولیه دارویی به کشور افزایش یافت، اما اسناد و اوراق مربوط به تبلیغات تجاری و معرفی داروهای شیمیایی جهت استفاده در ایران کم تر باقی مانده و یا به دست ما رسیده است، لذا این پژوهش به بررسی، معرفی و بازنشر کامل مطالب دفترچه نایاب چاپ سربی بدون تاریخ داروهای شرکت «بروز ولکام و شرکا» می پردازد.این پژوهش مبتنی بر روش اسنادی تاریخی است. این دفترچه شامل معرفی و توضیحاتی درباره 23 محصول (شامل نام های تجاری: Kepler، Hazeline Snow، Bivo، Tabloid، Gingament، Soloid، Wellcom) شرکت «بروز ولکام و شرکا» است. در زمان انتشار این دفترچه، این شرکت دارای 9 شعبه در کشورهای مختلف بوده و تاکید این فهرست بر داروهایی که «استعمال آن ها مخصوصا در ایران مناسب» است، حکایت از شناخت بیماری های رایج و نیز بازار داروها و محصولات پرمصرف (نظیر چای) در ایران دارد.علاوه بر مخاطبین اصلی این نوع دفترچه ها (پزشکان و داروفروشان)، در این دفترچه خانواده ها نیز مورد توجه خاص و ویژه ای قرار گرفته اند و به آن ها نگهداری داروهای مشهور و مفید در منازل و استفاده از آن تا دسترسی به پزشک، توصیه شده است. این موضوع (خوددرمانی و مصرف خودسرانه دارو) در برخی از متون اواخر دوره قاجار، از جمله بعضی از کتاب های درسی ویژه دختران قابل مشاهده است. با استفاده از روش استنتاجی تاریخ انتشار تقریبی این دفترچه حدود سال های 1290 تا 1303 شمسی، یعنی متعلق به اواخر دوره قاجار برآورد می شود.

    کلیدواژگان: دارو، داروهای شیمیایی، تابلوئید، شرکت بروز ولکام و شرکا، قاجار
  • فاطمه نقوی، شهربانو دلبری* صفحات 45-58

    در طب سنتی ایران حفظ تندرستی اعم از جسمی و روحی در درجه اول اهمیت بوده و درمان بیماری وظیفه دوم پزشک است. سالم‎ماندن نیز، مانند بیمارشدن، نتیجه علل و عواملی است که باید به آن ها توجه کرد. این علل و عوامل گاه درونی و با جسم مرتبط است و گاه با مقوله روح و متافیزیک ارتباط دارد. بررسی نظرات و آگاهی از باورهای اطبای مسلمان درباره مسائل روحی روانی بسیار مهم می باشد. از آنجا که در طب سنتی ابتدا پیشگیری ارجح و سپس درمان بنا بر این حکمای مسلمان نیز با تاکیدات قرآنی و احادیث و باورهای اسلامی، همواره بر این اصول شش گانه تاکید کرده اند. این طب با دو مقوله «حفظ‎الصحه» و «علم العلاج» جایگاه بهداشت روان را مقدم بر درمان دانسته است. به عبارتی با رعایت یا عدم رعایت اصولی معین، به نام «سته ضروریه» می‎توان صحت و سقم بدن را موجب شد. اکنون این مساله مطرح است که «سته ضروریه» تا چه اندازه در اختلالات و پیشگیری از آسیب های روانی دماغی تاثیرگذار است؟ بر اساس یافته های این پژوهش به روش کتابخانه ای، در نگارش های حکمای متقدم ایران به دنبال تاکیدات دینی، شش عامل مرتبط با روح و روان و نفسانیات انسان را هم در پیشگیری و هم در درمان بسیار کاربردی و اساسی می دانستند. اعراض نفسانی و تصورات از مهم ترین این اصول به شمار می آیند. این اندیشمندان در مطرح ساختن این اندیشه از جهان غرب پیشی جسته بودند.

    کلیدواژگان: متون پزشکی اسلامی، سلامت جسم و روان، سته‎ ضروریه، اختلالات روانی دماغی، طب سنتی
  • محمدحسن مرادی، اعظم اسماعیل زاده*، سعید صادقی صفحات 59-70
    زمینه و هدف

    در ایران عصر قاجار بیماری های مختلفی در سرزمین گیلان رواج داشته است. عوامل مختلفی چون آب و هوا، عدم رعایت بهداشت فردی و عمومی، نبود وسایل پزشکی و دارو، کمبود پزشک و برخی عوامل دیگر باعث تلفات جمعیت زیادی از مردم گیلان می شد. هم زمان با تحولات عصر مشروطه، در گیلان تعداد زیادی انجمن تشکیل شد و روزنامه های مختلفی به چاپ رسید. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش انجمن ها و روزنامه های تاثیرگذار در تحولات بهداشتی گیلان در عصر مشروطه می باشد.

    مواد و روش ها

    استفاده از منابع کتابخانه ای با روش تحلیل و توصیف داده ها و تکیه بر نقش های بهداشتی انجمن های تاثیرگذار و تقسیم بندی آن ها، شناسایی و معرفی روزنامه های تاثیرگذار در بهداشت و سلامت مردم گیلان عصر مشروطه می باشد. این مطالعه مقطعی شامل دوره مشروطه از 1906 میلادی نخستین سال مشروطه تا 1911 میلادی، بسته شدن مجلس دوم را شامل می شود.

    یافته ها

    1 انجمن ها در خصوص مسائل بهداشتی در عصر مشروطه، عملکردهای مختلفی چون تاسیس بیمارستان ها و مراکز بهداشتی، تاسیس انجمن حفظ الصحه، ایجاد انجمن بلدیه و تاسیس اداره تنظیفات جهت برقراری بهداشت عمومی در شهرها داشتند؛ 2 روزنامه ها در آگاهی بخشی مردم در امور بهداشتی از طریق درج اخبار پزشکی و بهداشتی و مقابله با خرافات و باورهای عامیانه در درمان بیماری ها و دعوت از مردم جهت استقبال از پزشکی نوین نقش به سزایی داشتند.

    نتیجه گیری

    می توان گفت که انجمن های گیلان به جهت پایگاه مردمی خود و رسمیت یافتن برخی از آنان توسط حکومت مرکزی که به عنوان تنها مرجع رسمی بین مردم و حکومت مرکزی محسوب می شدند، توانستند کارکردهای اجرایی در امور بهداشتی منطقه گیلان ایفا نمایند. روزنامه های محلی گیلان عصر مشروطه نیز تقریبا به عنوان تنها منبع قابل دسترس عوام با درج اخبار پزشکی و تحولات مربوطه به آن نقش به سزایی در آگاهی بخشی مردم گیلان در امور بهداشتی داشتند.

    کلیدواژگان: گیلان، بهداشت، انجمن، روزنامه، مشروطه
  • شیوا محمدی، مظهر ادوای* صفحات 71-84

    آب و آلودگی‎های ناشی از آن یکی از اصلی ترین مسائل و معضلاتی بود که دولت پهلوی با آن دست به گریبان بود. گزارش‎ها و اسناد نشان می‎دهند که این مساله از دوره قاجار به بعد، یکی از اصلی‎ترین علل وجود بیماری‎های مسری در ایران بوده است. در دوره پهلوی اول، آب همچنان عامل مستقیم و غیر مستقیم در ایجاد و گسترش بیماری‎هایی چون مالاریا، حصبه، تراخم، سوزاک، سل و... بود. در نتیجه برای برطرف کردن این مشکل اقداماتی صورت گرفت و پزشکانی که در این زمینه تخصص داشتند، به نگارش رساله‎ها و مقالاتی برای آگاهی دادن به عامه مردم پرداختند. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ایی دست اول و پژوهش های جدید و همچنین روزنامه های دوره پهلوی نخست به بررسی و تحلیل مساله آلودگی آب و بیماری های آن و اقدامات حکومت پهلوی برای مقابله با آن می پردازیم و سپس رساله طبی دکتر سعیدخان کردستانی با عنوان «آب و امراض منتشره توسط آن» را که رساله مهمی در حوزه آموزش استفاده از آب و بیماری های ناشی از آن است، بازخوانی و بررسی خواهیم کرد. یافته های پژوهش نشان می دهد که دولت پهلوی برای مقابله با بیماری هایی که آب و آلودگی آن یکی از عوامل مهم ایجاد آن ها بود، اقدامات زیادی در حوزه های عملی مانند لایروبی قنات ها، احداث قنات های جدید و ساخت نهر برای استفاده از آب، پیشنهاد آب لوله کشی، تاکید بر لزوم انتقال طویله ها و گاری خانه ها به خارج از شهرها، لزوم شن ریزی در خیابان ها و انتقال زباله و کثافات به خارج از شهرها و اقدامات آموزشی مانند افزایش سطح آگاهی های عمومی نسبت به پیشگیری و شناخت بیماری‎ها با استفاده از انتشار روزنامه ها، رساله ها و تصاویر و برگزاری کنفرانس انجام داد و پزشکانی مانند دکتر سعیدخان کردستانی هم با آگاهی از این مساله، به نوشتن مقالات و رساله هایی درباره آب و آلودگی آن و ارائه راه کارهایی برای استفاده از آب سالم و مقابله با آب‎های آلوده پرداختند. نتیجه این مقاله نشان می دهد که در دوره پهلوی اول، اقدامات عملی و آموزشی زیادی برای مقابله با بیماری های ناشی از آب صورت گرفت و بعضی از پزشکان مانند سعیدخان کردستانی نیز جداگانه در این باره می نوشتند، اما آب و بیماری های ناشی از آن، همچنان قربانی می گرفت.

    کلیدواژگان: آب، سعیدخان کردستانی، رساله طبی، پهلوی اول، امراض آب
  • مریم رئوفی نژاد، سیدمسعود قطب، حمید کریمی، مهدی شیخی، راضیه شیخی، سیدنورالدین موسوی نسب، عبدالکریم شیخی* صفحات 85-94
    زمینه و هدف

    استفاده از روش حجامت از زمان های قدیم برای درمان بیماری های التهابی رایج بوده است. مطالعات اخیر نشان دهنده اثرات سودمند حجامت بر بیماران میگرن می باشد. بعضی تحقیقات بیانگر دخالت TGF-β1 در تنظیم پاسخ ایمنی در بیماری های التهابی است. هدف از این مطالعه بررسی اثر حجامت بر میزان ترشح TGF-β1 در سرم بیماران مبتلا به میگرن است.

    مواد وروش ها

    از سی و دو بیمار (6 نفر مذکر و 26 نفر مونت) مبتلا به میگرن و بیست و دو فرد سالم (4 نفر مذکر و 18 نفر مونت) قبل از حجامت و یک هفته بعد از سومین حجامت (فاصله بین نوبت های حجامت 30 روز) خون گیری انجام شد و سپس سرم آن ها فریز شد. برای اندازه گیری میزان TGF-β1 در سرم از روش الایزا استفاده شد.

    یافته ها

    میزان TGF-β1 در سرم بیماران بعد از حجامت نسبت به قبل از حجامت به طور معنی داری کاهش یافت (p<0.001). میزان TGF-β1 در افراد سالم قبل و بعد از حجامت تغییر معنی داری نداشت (p=0.776). میزان TGF-β1 در بیماران نسبت افراد سالم بالاتر بود (p<0.05).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مشخص شد که حجامت موجب افزایش معنی دار TGF-β1 در سرم بیماران مبتلا به میگرن می شود. با توجه به نقش کلیدی این سایتوکاین در تنظیم التهاب در سیستم اعصاب مرکزی، لذا به نظر می رسد که حجامت ممکن است بتواند در بهبودی این بیماری موثر باشد.

    کلیدواژگان: حجامت، میگرن، سایتوکاین، طب سنتی ایران، TGF-β1
  • مریم جهانگیر، شهربانو نخعی، مهناز صادقیان، سقراط فقیه زاده، الهام عمارت کار* صفحات 95-108
    زمینه و هدف

    شیر مادر اولین غذای طبیعی شیرخوار تا شش ماهگی می باشد. شایع ترین عامل قطع آن، کمبود شیر است که علی رغم تلاش های صورت گرفته، اما همچنان در راس موانع تغذیه انحصاری با شیر مادر می باشد. طب سنتی ایران برای شیردهی موفق و نیز پیشگیری و درمان مشکلات این دوران تدابیر ویژه ای ارائه نموده است. هدف این مطالعه بررسی علل کمبود شیر مادر و نحوه برخورد با آن در طب ایرانی و مقایسه آن با طب کلاسیک می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری علل کمبود شیر مادر و نحوه درمان آن در منابع مرجع طب ایرانی در کنار مقالات مرتبط طب سنتی و طب نوین از بانک های اطلاعاتی پزشکی تحلیل و مقایسه گردیدند.

    یافته ها

    تولید شیر فرآیندی عصبی هورمونی است که تحت تاثیر شرایط جسمی و روانی متعددی قرار می گیرد. ارتباط تنگاتنگ پستان با رحم و مغز در هر دو مکتب طبی به اثبات رسیده است. علل کمبود شیر را می توان در 2 دسته کلی عوامل مربوط به ماده مولد شیر (خون صالح) و عوامل مربوط به عضو تولیدکننده شیر (پستان) قرار داد. بنابراین درمان عمدتا مبتنی بر ایجاد دم صالح از طریق تغذیه مناسب و سایر اصول حفظ‏الصحه، برطرف نمودن سوءمزاج موجود و استفاده از غذاها و داروهای شیرافزا می باشد. از دیدگاه طب کلاسیک مهم ترین علت کمبود شیر، عدم تخلیه کافی شیر از پستان ها که اغلب در اثر تکنیک های نادرست شیردهی است، می باشد، لذا در طب رایج آموزش شیردهی صحیح به مادر و تقویت ارتباط مادر و شیرخوار از اهمیت بیشتری در مواجهه با این مشکل برخوردار است.

    نتیجه‏ گیری

    با بهره گیری از تدابیر حفظ الصحه خاص دوران شیردهی و دستورات درمانی مربوطه، در کنار آموزش تکنیک های صحیح شیردهی منطبق بر طب کلاسیک می توان گام‏های موثرتری در رفع مشکل کمبود شیر مادر برداشت.

    کلیدواژگان: شیر مادر، کمبود شیر مادر، تغذیه، سبک زندگی، طب سنتی ایران
  • رضا دشتی* صفحات 109-122
    زمینه و هدف

    ایجاد مکانی که در آن از بیماران مراقبت کنند، در بین اقوام مختلف پیش از اسلام وجود داشته است، در اسلام با تاسی از سنت پیامبر (ص) در مراقبت از مجروحان، زمینه ساخت بیمارستان ها و مرکز آموزش پزشکی فراهم شده است. یافتن پاسخ مناسب این پرسش که تامین هزینه های ساخت و اداره امور بیمارستان ها و مراکز آموزش پزشکی در تمدن اسلامی چگونه و از چه محلی بوده است، هدف این مقاله است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق این مقاله از نوع توصیفی تحلیلی مبتنی بر گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای است که پس از فیش برداری منابع و ماخذ تاریخی به دسته بندی مطالب، تحلیل داده ها و نگارش مقاله اقدام شده است.

    یافته ها

    نظام تاسیس و اداره بیمارستان ها در تاریخ تمدن اسلامی بسیار پیشرفته بوده، به گونه ای که در آن عصر بیمارستانی تاسیس نمی شد، مگر آنکه هزینه های آن از محل دارایی های دولتمردان، ثروتمندان و امور خیریه تامین می شده است و نه الزاما از جیب بیماران. بیمارستان در اسلام ارتباط نزدیکی با تاریخ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی عصر خود داشته و بخش جداناپذیری از تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام بوده است.

    نتیجه گیری

    در تمدن اسلامی راه های متنوع و مستمری برای تامین منابع مالی تاسیس و اداره امور بیمارستان ها و مراکز آموزش پزشکی وجود داشته که مهم ترین آن ها اختصاص موقوفات، تخصیص بودجه دولتی توسط خلفا، پادشاهان، وزرا و خیران بوده است.

    کلیدواژگان: منابع مالی، بیمارستان ها، مراکز آموزش پزشکی، تمدن اسلامی، وقف
|
  • Soleyman Heidari*, Banafshe Zarrabie Pages 7-21
    Background and Aim

    Among the fruits of the Constitutional Revolution and the fighters of freedom, their efforts and their efforts in improving social life through the provision of needs, especially in the field of public health and treatment. Therefore, after the approval of Baldia's law and consideration of its materials on public health and treatment, the establishment of this institution was provided in Tehran and other cities, including Shiraz, and played an important role in improving health through the actions that Beldieh performed in the field of treatment. It was public. The research suggests that in the absence of any health care institution in Shiraz, besides the English Hospital of Merselin, the activities of the Baladiyah of Shiraz between the years 1306 to 1332 should be considered.

    Materials and Method

    The main focus of this study is on unpublished documents of the National Library and Archives of Iran and documents of the Church Propaganda Association at Birmingham University. Is the research methodology is described with the analysis and method of collecting library and document information.

    Findings

    Before the establishment of the institution that was the health care provider of the country, the Baldia Health Administration under the Health Administration of the whole country played a major role in the healthcare sector, including Shiraz.

    Conclusion

    Investigating the documents and activities of Baldieh during the study period showed that this institute played an important role in the control of contagious diseases before the beginning of the water plumbing system in Shiraz. In addition, Baldia has played an important role in the treatment of diseases caused by the effects of the Second World War in Fars, with the establishment of some medical institutions, especially the Saadi Hospital

    Keywords: Shiraz, Baladieh, Municipality, Health Services
  • Mehrdad Fardyar* Pages 23-43

    Drug and pharmacy are in close relation with medical sciences. However, with increasing the number of foreign doctors in Iran and especially in court of king and establishment of Iranian Dar al-Fonoun School and training of medicines branches and pharmacy, attention to foreign drugs (chemical drugs) has increased, with more prevalence of foreign medicines from the late Qajar period, trend of drug import into the country has increased dramatically. But the documents related to commercial advertising and the introduction of chemical drugs for use in Iran have not remained or have not come to our attention. This research is based on Historical documentary method.This non-date date new found brochure (letterpress printing) refers to the introduction of 23 products (Includes Brands: "Kepler", "Hazeline Snow", "Bivo", "Tabloid", "Gingament", "Soloid", "Wellcom") from famous and well-known, i.e Burroughs Wellcome & co, for use in Iran. At the time of publication of this brochure, the company had 9 branches in cities of different countries (London, New York, Montreal, Sydney, Cape Town, Milan, Shanghai, Buenos Aires and Bombay) and the emphasis on <particularly suitable for use in Iran (In persian), shows the identification of common diseases, as well as the market for medicines and Products(tea) are widely used in Iran. In addition to the main audience (doctors and drug dealers), this brochure has also been given special attention to the families and recommends the necessity and obligation of preserving the well-known and useful drugs in the homes of individuals.This subject (self-medication and arbitrary drug use) is visible in some texts of the late Qajar period, including some textbooks for girls. Using the inference method, the approximate publication date of this manual is around 1912-1924 AD. That is, it belongs to the late Qajar period

    Keywords: Drug_Chemical Drugs_Tabloid_Burroughs Eellcome & Co._Qajar
  • Shahrbanou Delbari*, Fatemeh Naghavi Pages 45-58

    In Iranian traditional medicine, maintaining both physical and mental health is paramount and treating illness is the physician's second task. Staying healthy, like getting sick, is the result of causes and factors to consider. These causes and factors are sometimes intrinsic to the body and sometimes related to the soul and metaphysics. It is very important to examine the opinions and knowledge of Muslim religious beliefs about psychological issues. Since traditional medicine is first preferred prevention and then cured, Muslim scientists have always emphasized these six principles with Quranic insights and Islamic traditions and beliefs. This medicine has placed the priority of mental health on the treatment of mental health in two categories: "Maintain a hygiene" and "science of treatment". In other words, adherence to or failure to adhere to certain principles, called "Necessary Sixes", can cause health and illness in the body. The question now is, to what extent does the "Necessary Sixes" affect and prevent psychiatric disorders? According to the findings of this library-based research, six early factors related to the human psyche and the human souls were found to be very applicable and essential in the Islamic writings based on religious affirmations. Self-esteem and imagination are among the most important of these principles. These scholars have outperformed the Western world in bringing this idea up.

    Keywords: Islamic Medicine Texts, Physical, Mental Health, Necessary Sixes, Mental Disorders, Traditional Medicine
  • Mohammad Hasan Moradi, Azam Esmailzadeh*, Saeed Sadeghi Pages 59-70
    Background and Aim

    In Iran, during Qajar era, various diseases has spread in Guilan. Different factors such as climate, lack of personal and general hygiene, also shortage of medical equipment, drugs and doctors and other reasons lead to great loss of Guilan’s population. Following constitutional revolution, many associations were established in Guilan and various newspapers were published. The aim of this research is study the role of effective associations and newspapers in sanitation evolutions of Guilan during Mashroote era.

    Materials and Methods

    Using library references via data descriptions and analysis with emphasis on health role of effective associations and their division, also determination and introducing effective newspapers on public health during Mashroote Era in Guilan. This research includes period of time from 1906 AD (first year of Mashroote) to 1911 AD (closure of the second parliament.

    Findings

    1. Associations had many various performances about health matters in Mashroote Era, i.e. building hospitals and health clinics, establishing Hefz-alsehah and Baladieh Associations, also establishing department of cleaning-up in order to maintain public health; 2. Newspapers played important roles in awareness of public about health matters via publishing medical and health news, fighting against superstitions and Folk beliefs in curing diseases and invite people to use modern medicine.

    Conclusion

    Guilans’ associations could do some Executive functions in health matters due to their popular base and being recognized by central government as the only official reference between people and government. Guilan’s local newspapers in Mashroote era was almost the only available source for public while publishing medical news and related evolutions play a significant role in awareness of Guilans’ people about health matters

    Keywords: Guilan, Hygiene, Association, Newspaper, Mashroote
  • Mazhar Advay*, Shiva Mohammadi Pages 71-84

    Water and its pollution, was one of the major issues that the Pahlavi government faced with it. Reports and documents indicate that this has been one of the main causes of contagious illnesses in Iran since the Qajar era. During the first Pahlavi period, water so to be a direct and indirect factor to the spread of illnesses such as malaria, typhoid fever, trachoma, gonorrhea, tuberculosis and so on. As a result, proceedings were taken to resolve the problem and doctors who specialize in this field wrote treatises and articles to inform the general public. In this paper, we study and analyze the issue of water pollution and its illnesses and the actions of the Pahlavi government to tackle it with by a descriptive-analytical approach, relying on first-hand library resources and new research as well as Pahlavi period newspapers and then we will review and study the Dr.Saeed Khan Kordestani's medical treatise, with title "Water and illnesses spread by it" that an important treatise on water use education and its associated illnesses. Research findings show that the Pahlavi government for confronting with illnesses the water and its pollutions, done a lot of actions, including: dredging aqueducts, construction of new aqueducts and making the stream for use of the water, offer plumbing water, emphasizing on need to transfer the stable and gharry houses to outside the cities, the need for sand in the streets and the transfer of rubbish and dirt to outside the cities and educational activities such as raising public awareness of illnesses prevention and recognition by publishing newspapers, thesis and images and holding conferences and doctors, such as Dr.Saeed Khan Kordestani, were aware of the issue, writing articles and thesiss on water and pollution and provided solutions for using clean water and tackling polluted water. The result of this article shows that during the first Pahlavi period, many practical and educational activities were taken to deal with waterborne illnesses and some physicians, such as Saeed Khan Kordestani, also wrote separately, but water and its illnesses so to cause death.

    Keywords: Water, Saeed Khan Kordestani, Medical Treatise, First Pahlavi, Water Illnesses
  • AbdolKarim Sheikhi*, Maryam Raoofinezhad, Seyed Masoud Ghotb, Hamid Karimi, Mehdi SheikhiRazieh Sheikhi, Seyed Nouraddin Moosavinasab Pages 85-94
    Background and Aim

    Bleeding and cupping or 'wet cupping' have been used in medicine since ancient times in the treatment of inflammatory disorders. Recent studies show its useful effects on migraine and sciatica. Some researches show TGF-β1 involvement in immuno-regulation of inflammatory diseases.

    Aim

    of this study was to show if wet cupping have any effect on serum TGF-β1 concentration of patients with migraine and sciatica.

    Materials and Methods

    To measure serum TGF-β1 concentration, serum of thirty two (6 male and 26 female) patients and twenty two (4 male 18 female) healthy controls was taken and frozen before and one week after the 3rd treatment. The TGF-β1 concentration was measured by ELISA method.

    Findings

    TGF-β1 levels decreased significantly in the serum of patients after wet cupping (p<0.001). TGF- β1 levels in healthy subjects did not change significantly after wet cupping (p=0.776). The rate of TGF-β1 in patients was higher than healthy subjects (p<0.05).

    Conclusion

    This study shows wet cupping has a significant effect on TGF-β1 secretion in migraine patients. Given the key role of this cytokine in regulating inflammation in the central nervous system, it seems that wet cupping may help to relieve the disease.

    Keywords: Wet Cupping, Migraine, Cytokine, Inflammation, Iranian Traditional Medicine, TGF-β1
  • Maryam Jahangir, Elham Emaratkar*, Shahrbanou Nakhaie, Mahnaz Sadeghian, Soghrat Faghihzadeh Pages 95-108
    Background and Aim

    Breast milk is the first natural food for infants up to 6 months. Insufficient Milk Supply (IMS) is the most common of its discontinuation, which despite efforts, is still at the top of the problems of exclusive breastfeeding. Iranian Traditional Medicine (ITM) proposed specific approaches for successful lactation, prevention and treatment of breastfeeding problems. This study focused on the causes and approaches to IMS based on ITM and compare it with Classical Medicine.

    Materials and Methods

    In this review article the causes and treatments of IMS were searched from ITM references and were analyzed and compared along with studies from ITM and Classical Medicine which collected from medical databases.

    Findings

    Lactation is a neuro-hormonal process that is affected by several psychological and physical factors. The close relationship between the breast, uterus and brain has been proven in both medical doctrines. Causes of IMS can be classified into two main categories: causes of milk-producing source (good blood) and milk-producing organ (breast). Therefor treatment is mainly based on the good blood production through proper nutrition and the other healthy lifestyle principles (Hifz-o-Sihhe), eliminating distemperament and using galactogogues foods and herbal medicines. From the Classical Medicine perspective, the most important cause of IMS is the lack of adequate milk removal often due to improper lactation techniques so the correction of breastfeeding skills and improvement of mother-infant relationship is notable in management of IMS.

    Conclusion

    By using the ITM perspective along with teaching of breastfeeding skills based on Classical Medicine, more effective management of IMS will be approached.

    Keywords: Human Milk, Insufficient Milk Supply, Nutrition, Lifestyle, Iranian Traditional Medicine
  • Reza Dashti* Pages 109-122
    Background and Aim

    Creating a place for looking after patients has been an important issue that has been developed among different ethnic groups during the pre-Islamic period and in Islam with the guidance of the Prophet's Tradition (PBUH), caring for the wounded, constructing hospitals and the medical centers. The purpose of this article is to find the right answer to the question of how to finance the construction and administration of hospitals and medical education centers in Islamic civilization.

    Materials and Methods

    This research is based on a descriptive-analytical methodology and the information was collected in a library, followed by a search for historical sources in order to categorize and analyze data for the article.

    Findings

    In the history of Islamic civilization, the establishment and administration of hospitals would not necessarily take place with patients' money but it was financed by the wealthy men of the time. In Islam, hospital has a close relationship with the social, economic, and cultural history of its era and has been an integral part of the history of the Islamic culture and civilization.

    Conclusion

    There were various ways in Islamic civilization to finance the establishment and administration of hospitals and medical centers, the most important of which was the appropriation of endowments, the allocation of state funding by caliphs, kings, ministers and charities.

    Keywords: Financial Resources, Hospitals, Medical Education Centers, Islamic Civilization, Bequest(Vaqf)