فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 49 (تابستان 1398)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 49 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد بازرگانی صفحات 9-35
    زمینه و هدف

    مقام معظم رهبری(مدظله العالی) فرمودند: «تولید گفتمان و تبدیل آن به گفتمان غالب، قدم اول تحقق یک خواسته است و بسیاری از مشکلات را برطرف و کارها را تسهیل می کند».گفتمان در اندیشه مقام معظم رهبریK جایگاه والایی دارد؛ تا به آنجا که ایشان شرط لازم تحقق نظریه ها و حتی آرمان های متعالی انقلاب را گفتمان سازی دانسته و به کرات بر ضرورت آن تاکید ورزیده اند. به بیان ایشان گفتمان شعاری پرمحتوا و حاکی از حقیقت قابل گسترش فکری است که جهت دهنده و برانگیزاننده است، گفتمان هر جامعه مثل هواست، همه تنفسش می کنند چه بدانند، چه ندانند، چه بخواهند، چه نخواهند. در نگاه ایشان اولین گام برای تحقق هر خواسته ، تبدیل آن به گفتمانی پذیرفته شده است و گفتمان سازی رافع مشکلات و تسهیل گر کارها است و وقتی چیزی به صورت گفتمان پذیرفته شده درآمد و خواست عمومی شد، طبعا تحقق پیدا می کند. رئیس محترم سازمان عقیدتی سیاسی ناجا فرمودند: «رسیدن پلیس به تراز انقلاب اسلامی باید در نیروی انتظامی به یک گفتمان و دغدغه تبدیل شود. ان شاءالله با آماده شدن بستر فکری و تبدیل شدن این موضوع پلیس در تراز انقلاب اسلامی به یک گفتمان عمومی، بتوانیم شاهد تحقق آن باشیم».

    روش تحقیق

    روش تحلیل گفتمانی که در این پژوهش به کاررفته است، روشی کثرت گرا است که با ایده گرفتن از مدل نورمن فرکلاف و تحلیل مضمون، دو گونه تحلیل کمی و کیفی و سه سطح توصیف و تفسیر و تبیین را موردتوجه قرار می دهد.

    یافته ها

    تبدیل گفتمان تولید شده به گفتمان غالب سازمان، به تعبیر مقام معظم رهبری Kبر عهده خواص سازمان است تا با تبلیغ و ایجاد فضای لازم و تبلور عملی آن، بسترهای تحول تعالی مدار سازمان را با ائتلافی توانمند برای حرکت جمعی در جهت تحقق مطالبات فرمانده معظم کل قوا فراهم آورند

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، انقلاب اسلامی، نیروی انتظامی
  • رضا دوستدار*، صفی الله ذوقی صفحات 37-66
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر درصدد است معنا، چیستی، چرایی و انواع نفوذ را در اندیشه‏ رهبر معظم انقلاب (دامت برکاته)  مورد پرسش و پژوهش قرار دهد و ابعاد مختلف موضوع را از منظر ایشان واکاوی نماید. این پژوهش به این پرسش، پاسخ می دهد که: نفوذ در اندیشه مقام معظم رهبری چه مفهومی دارد؟

    روش تحقیق

    روش تحقیق حاضر، کیفی و از نوع تحلیل مضمون (تحلیل تماتیک) به شیوه مضامین شبکه ای است. جامعه آماری در این تحقیق شامل تمامی سخنرانی هایی است که حضرت آیت الله خامنه ای از سال 1368 تا سال 1397 در مورد نفوذ ایراد نمودند. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه‏ای با ابزار فیش‏برداری و مراجعه به منابع دست اول، یعنی سخنرانی‏های مقام معظم رهبری، مستند به سایت ایشان است. یافته ها، به شیوه تحلیل مضمون بیانات ایشان در سال های 1368 تا 1397 موردتحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    به طورکلی نفوذ شامل انواع مختلف نفوذ فرهنگی، نفوذ سیاسی، نفوذ امنیتی و نفوذ اقتصادی است و نفوذ دشمن به صورت همه جانبه است. در رابطه با شیوه های نفوذ دشمن، مهم ترین شیوه، رخنه در کشور است که این رخنه در دستگاه های دولتی و خصوصی، به صورت شخصی یا جمعی و در انواع مختلف نفوذ، وجود دارد. هدف نفوذ دشمن را می توان در کلی در مفهوم نابودی خلاصه کرد. همچنین انگیزه اصلی نفوذ دشمن را می توان سلطه و ادامه تجربه تاریخی استکبار و استثمار بیگانگان دانست. راهکارهای مقابله با نفوذ دشمن، از دیدگاه مقام معظم رهبری، افزایش آگاهی ، هوشیاری و شناخت نقشه نفوذ دشمن در ابعاد فرهنگی، سیاسی، امنیتی و اقتصادی است.

    کلیدواژگان: نفوذ، بیانات رهبری، نفوذ فرهنگی، نفوذ سیاسی، نفوذ امنیتی، نفوذ اقتصادی
  • حیدر سهرابی، محمد عبدالرحیمی* صفحات 63-87
    زمینه و هدف

    تعالی معنوی از اساسی ترین مباحث مطرح شده در حوزه علوم اسلامی است و آیات و روایات متعددی در این مورد وجود دارد. این تحقیق، به دنبال آشکارسازی مبانی، ملاک ها و راهکارهای «تعالی معنوی» بر اساس آموزه های قرآنی، و تبیین چیستی و چگونگی رخداد آن است. در این راستا، با استفاده از مستندات نقلی، بر ذومراتب بودن سه آیه عظیم الهی: انسان، قرآن و جهان استدلال شده و نیز به تناظر آیات آفاقی و انفسی اشاره شده است و بر اساس مبانی مذکور، تعریفی از «تعالی معنوی» ارائه گردیده است.

    روش تحقیق

    مقاله حاضر به روش تحلیل محتوا و با رویکرد کیفی، آیات قرآن کریم را موردبررسی قرار داده است. به منظور احصای آموزه های قرآنی و روایی تعالی معنوی و تفسیر داده های تحقیق، از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. در بررسی ادبیات تحقیق، قرآن کریم، کتاب های تفسیری شیعه و اهل سنت، منابع روایی و مقاله های مرتبط، مطالعه شده است. نرم افزارهای قرآنی و حدیثی برای احصای مقوله ها و نرم افزار مکس کیو.دی. ای برای کدگذاری و تجزیه وتحلیل داده ها مورداستفاده قرار گرفته است. یافته ها و نتیجه گیری بر اساس یافته های این تحقیق، تعالی معنوی به معنای حرکت صعودی و ارتقای درجه وجودی و حرکت از سطح وجودی ضعیف تر به سوی «بودن» در سطح وجودی قوی تر است. تعالی معنوی، حرکتی وجودی و صیرورتی به سوی مبدا هستی (شدیدترین مرتبه وجود) در مراتب نفس انسان و مراتب عالم هستی است که البته با «رشد» و توسعه و بسط وجودی سالک همراه می شود و ملازم با «توبه» و عروج انسان به مراتب والای آیات انفسی و آفاقی و «بهشتی شدن» است. «علم و بصیرت»، «ایمان و تقوی» و «آراستگی به ویژگی های بهشتیان» ملاک های قرآنی برای تعالی معنوی هستند و «خودشناسی و خداشناسی»، «عبادت خدا»، «طهارت» و «جهاد و مجاهده» ازجمله راهکارهای «تعالی معنوی» هستند.

    کلیدواژگان: انسان، تعالی معنوی، حرکت وجودی، علم، آگاهی، طهارت
  • رمضان شعبانی سارویی صفحات 89-111
    زمینه و هدف

    انقلاب اسلامی حرکت شتابنده ای است به سمت تحقق دولت اسلامی در ایران و شکل گیری جامعه اسلامی و پدید آمدن تمدن اسلامی بر محوریت تمدن اسلامی- ایرانی در جهان اسلام است. یکی از مسائل اساسی در سال های اخیر، پاسخ به این پرسش است که رسالت نهادهای انقلابی در فرایند تحقق اهداف اسلامی و به طور خاص در تحقق دولت اسلامی در شرایط حاضر چیست؟ ناجا به عنوان یکی از دستگاه های انقلابی در نظام مقدس جمهوری اسلامی است که طبعا از یک نهاد انقلابی، توقعات انقلابی می‏رود. در نقشه راه کلان دولت مطلوب اسلامی، ایجاد تحول در کارگزاران و نهادهای نظام اسلامی و نیز باور به اینکه ساخت دولت اسلامی، هم ضرورت دارد و هم در شرایط فعلی امکان پذیر است، از الزامات اساسی دولت سازی به شمار می آید.

    روش تحقیق

    این تحقیق در پی آن است که با روش توصیفی تحلیلی و با شیوه اسنادی، به بررسی، توصیف و تبیین الزامات و فرایندهای تحولی ناجا در عرصه تحقق دولت اسلامی بر اساس آراء و اندیشه های مقام معظم رهبری بپردازد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    ناجا با ماموریت امنیتی و انتظامی، به عنوان مظهر حاکمیت جمهوری اسلامی، نقش تعیین کننده ای در تحقق دولت اسلامی دارد. از مهم ترین فرایندهای تحولی ناجا در تحقق دولت اسلامی، تحول در سه حوزه سخت افزاری، نرم افزاری و مغزافزاری و تفکیک در سه بعد دانش، نگرش و توانش است.

    کلیدواژگان: دولت اسلامی، ناجا، سخت افزار، نرم افزار، مغزافزار
  • یوسف ترابی*، محمد جواد نصرالله زاده صفحات 113-149
    زمینه و هدف

    سازمان های مدیریتی، نقش مهمی در فرایند نیل به اهداف و آرمان های سازمان دارند. مطالعه این نقش ها و کارکردهای سازمان های مدیریتی، به گونه ای مطالعه جامعه شناختی سازمان تلقی می شود. سازمان عقیدتی سیاسی از سازمان های تابع نیروی انتظامی کشور است که مهم ترین کارویژه آن «کمک به تکوین سازمان پلیس و نیروی انتظامی اسلامی و در تراز جمهوری اسلامی ایران» است و نوشتار حاضر، پویشی علمی به منظور مطالعه نقش سازمان عقیدتی سیاسی در فرایند نهادینه سازی فرهنگ سیاسی مطلوب در نیروی انتظامی است.

    روش تحقیق

    این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از اسناد و منابع موجود متعلق به دیدگاه های رهبر انقلاب اسلامی (مدظله العالی) و با استفاده از رویکرد نهادگرایی انجام گرفنه است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یکی از کارکردهای مهم سازمان عقیدتی سیاسی، «فرهنگ سازی سیاسی» و توسعه و تعمیق فرهنگ سیاسی مبتنی بر هنجارها و ارزش های اسلامی در میان منابع انسانی و فرماندهان نیروی انتظامی است که بخشی مهم از حوزه بصیرت سیاسی سازمانی را شامل می شود. سازمان عقیدتی سیاسی ماموریت تکوین سازمان پلیس در تراز جمهوری اسلامی ایران را از طریق زیر انجام می دهد: 1-   آموزش و تربیت معرفت شناختی و اعتقادی فرماندهان و منابع انسانی پلیس؛ 2-   آموزش و تربیت اخلاقی و رفتاری فرماندهان و منابع انسانی پلیس؛ 3-   آموزش و تربیت سیاسی فرماندهان و منابع انسانی پلیس؛ 4-   فضاسازی معنوی و اخلاقی در درون ساختارهای مختلف نیروی انتظامی؛ 5-   پیشگیری از انحرافات و کژروی های فرماندهان و منابع انسانی پلیس؛ 6-   نهادینه سازی فرهنگ اسلامی به عنوان یک «کنش ارزشی» در فعالیت های فرماندهان و منابع انسانی پلیس.

    کلیدواژگان: نیروی انتظامی، سازمان عقیدتی سیاسی، فرهنگ سازی، فرهنگ سیاسی، بصیرت سیاسی، نهادگرایی
  • روح الله داوری*، محمدتقی دیاری بیدگلی صفحات 151-177
    زمینه و هدف

    یکی از موضوعاتی که در دین مبین اسلام اهمیت فروان دارد چگونگی رابطه دولت اسلامی با دیگر دولت ها و به عبارتی «سیاست خارجی» است. بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، رهبر کشور بالاترین نقش را در تصمیم گیری های کلان در زمینه سیاست خارجی نظام دارد. تحلیل بیانیه ها و سخنرانی های آیت الله خامنه ای، می تواند نشان دهد که تصمیم گیری ها و دیدگاه های ایشان، به چه میزان مبتنی بر مبانی قرآنی است. 

    روش تحقیق

    این مقاله با استفاده از روش «تحلیل محتوا» درصدد پاسخ گویی به این سوال اصلی است: مبانی قرآنی اصل عزت چیست و عزت در اندیشه آیت الله خامنه ای، چه جایگاهی دارد؟

    یافته ها و نتیجه گیری

    در این پژوهش پس از تحلیل اصل عزت به بازشناسی این اصل در قرآن پرداخته شده است؛ بدین معنا که مقولات و نتایج حاصل از بیانات آیت الله خامنه ای با مقولات و نتایج مفهوم موردنظر در قرآن کریم مقایسه و شباهت ها و تفاوت ها و میزان تناظر آن ها سنجیده و مشخص شده که بیانات رهبر انقلاب اسلامی به چه میزان بر اساس مبانی قرآنی بوده است. بر اساس یافته های این پژوهش، مقوله های «مفهوم عزت در سیاست خارجی»، «راه به دست آوردن عزت در سیاست خارجی»، «عزت و نرمش قهرمانانه» و «تقابل عزت و ذلت» افزون بر اینکه در تحلیل محتوای بیانات آیت الله خامنه ای استخراج شده، در آیات قرآن کریم نیز مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اصل عزت، تفسیر سیاسی، اندیشه قرآنی، آیت الله خامنه ای، روابط بین الملل
|
  • mohammad Bazargani Pages 9-35
    Background and objectives

    The Supreme Leader said: "Producing a discourse and transforming it into a dominant discourse is the first step in fulfilling a desire and alleviating many problems and facilitating work." Discourse has a valuable place in the thoughts of the supreme leader, insofar as he considers the necessary condition for the realization of the theories and even the transcendent aspirations of the revolution, and has repeatedly emphasized its necessity. According to him, "discourse" is a rich slogan and reflects the widespread truth of thought that is directive and motivating. The discourse of every society is like air, everyone breathes it whether they know it or not, whether they want it or not. In their view, the first step in fulfilling any desire is to make it an accepted discourse, and that discourse is about solving problems and facilitating things, and when something becomes an accepted discourse and a public demand, it naturally comes true. The honorable head of the ideological-political organization of I. R. I. Police said: "The police reaching to the level of Islamic republic should become a discourse and concern in the police force. God willing, we can see this happen by preparing the platform and turning the police into a public discourse on the Islamic Revolution. ”

    Methodology

    This research has been conducted using discourse analysis method. Discourse analysis is a pluralistic approach that draws on both the quantitative and qualitative analysis and the three levels of description, interpretation, and explanation, with the idea of Norman Fairclough and the theme analysis.
    Findings and

    results

    Transforming the produced discourse into the dominant discourse of the organization is, in the words of the supreme leader, the responsibility of the authorities of the organization to provide the context of the organization's transcendent transformation with a powerful coalition for mass movement to fulfill the Supreme Commander's demands through propagating and creating the necessary space and practically crystallizing it.

    Keywords: Supreme Leader Police on the level of Islamic Revolution Police force
  • Reza Doostdar, Safiallh Zoghi Pages 37-66
    Background and objectives

    The present study seeks to question the meaning, the what, the why and types of influence on the thought of the Supreme Leader of the Revolution and to analyze different aspects of the issue from his perspective. This research answers the following question: What does the influence mean in the supreme leader's thought?

    Methodology

    The research method is qualitative and theme analysis in the form of network themes. The statistical population of this study includes all the speeches that were delivered by Ayatollah Ali Khamenei from 1989 until 2018 about influence. The method of data gathering is a documentary and library studies with access to the primary sources, i.e., the Supreme Leader's lectures, documented on his site. The findings have been analyzed in the context of the theme analysis of their statements from 1989 until 2018.

    Findings and results:

    In general, influence includes various types of cultural influence, political influence, security influence and economic influence, and the influence of the enemy is pervasive. In terms of the enemy's influence method, the most important one is influence in the country, which exists in public and private systems, either individually or collectively, and in various types of influence. The purpose of enemy's influence can be summarized as a whole in the sense of destruction. The main motivation for enemy's influence is also the domination and continuation of the historical experience of arrogance and the exploitation of aliens. Strategies for countering enemy influence are, from the supreme leadership's point of view, raising awareness, consciousness, and understanding of the role of enemy influence in cultural, political, security, and economic dimensions.

    Keywords: Influence, Leader's statements, Cultural influence, Political influence, Security influence, Economic influence
  • Heydar Sohrabi, Mohammad Abdolrahimi * Pages 63-87
    Background and objectives

    Spiritual transcendence is one of the most fundamental topics in the field of Islamic science, and there are many verses and traditions about it. This research seeks to reveal the foundations, criteria and strategies of "spiritual transcendence" based on Qur'anic teachings, and to explain what and how it occurs. In this regard, using the narrative documents the relevance of the three great divine verses have been argued: human, the Qur'an, and the world, and have referred to their correspondence and a definition of "spiritual transcendence" has been presented.

    Methodology

    The present study examines the verses of the Holy Quran with a content analysis and a qualitative approach. The content analysis method was used to summarize the Quranic teachings and the validity of spiritual transcendence and to interpret the research data. In reviewing the research literature, the Holy Quran, Shiite and Sunni commentary books, narrative sources and related articles have been studied. Quranic and hadith software is used to extract the categories and the MaxQDA software is used for coding and analyzing the data.
    Findings and

    results

    According to the findings of this study, spiritual transcendence means to move upward and to improve the degree of existence, and to move from the weaker existence at the lower level to a stronger existence at the higher level. Spiritual transcendence is the ontological and transcendent drive to the origin of the existence (the most extreme order of existence) in the hierarchy of the human soul and in the hierarchy of the universe, which of course is accompanied by the "growth" and development of the seeker's existence, necessitating the "repentance" and ascension of man. It is far superior to the verses of infidelity and apostasy and "paradise". "Knowledge and discernment", "Faith and piety" and "adornment with the attributes of Paradise" are the Quranic criteria for spiritual transcendence and "Self-knowledge and theism", "God Worship", "Purity" and "Jihad and Struggle" are among the methods of "Spiritual Transcendence".

    Keywords: Spiritual Transcendence, Hierarchy of Existence, Existential Movement, Repentance, Worship, Cleanness, Jihad
  • Ramadan Shabani Sarouy Pages 89-111
    Background and objectives

    The Islamic Revolution is an accelerated move towards the realization of the Islamic State in Iran and the formation of Islamic society and the emergence of Islamic civilization at the core of Islamic-Iranian civilization in the Islamic world. One of the key questions in recent years is the answer to the question of what is the mission of revolutionary institutions in the process of achieving Islamic goals, and in particular of achieving Islamic State in the present situation? I. R. I. Police is one of the revolutionary apparatuses in the sacred system of the Islamic Republic and naturally revolutionary expectations are expected from a revolutionary institution. Among the major roadmaps of a desirable Islamic state are the essential requirements of state-building, the transformation of agents and institutions of the Islamic system, as well as the belief that the construction of the Islamic state is both necessary and possible in the present circumstances.

    Methodology

    Using a descriptive-analytic and documentary method this study seeks to explain the evolutionary requirements and processes of the Islamic State in the realization of Islamic State based on the views and ideas of the Supreme Leader.

    Findings and results:

    With its security and police mission, I. R. I. Police, as the embodiment of the Islamic Republic's sovereignty, plays a decisive role in the realization of the Islamic State. One of the most important processes in the realization of the Islamic State is the evolution of the three domains of hardware, software and mental ware and the separation of the three dimensions of knowledge, attitude and ability.


    Keywords: Islamic State, I. R. I Police, Hardware, Software, Mental ware
  • Yousef Torabi, Mohammad-Javad Nasrallahzadeh Pages 113-149
    Background and objectives

    Managerial organizations play an important role in the process of achieving the goals and objectives of the organization. Studying these roles and functions of managerial organizations is regarded as a sociological study of the organization. The ideological-political organization is one of the law enforcement agencies of the country whose most important function is "to assist the development of the police and Islamic law organization within the Islamic Republic of Iran". The present article is a scientific study aimed at studying the role of ideological-political organization in the process of institutionalization of desirable political culture in law enforcement.

    Methodology

    This research was conducted using a descriptive-analytic method and existing documents and sources belonging to the views of the Supreme Leader of the Islamic Revolution and an institutionalist approach.

    Findings and results:

    One of the important functions of the ideological-political organization is the "political culture-making" and the development and deepening of political culture based on Islamic norms and values among human resources and law enforcement officers, which is an important part of organizational political discernment. The ideological-political organization carries out the mission of developing the police organization in the Islamic Republic of Iran through:Epistemological and religious education and training of police commanders and human resources;
    Ethical and Behavioral Training of Police Commanders and Human Resources;
    Political education and training of police commanders and human resources;
    Making spiritual and ethical atmosphere within different structures of law enforcement;
    Preventing the deviations and abuses of police commanders and human resources;
    The institutionalization of Islamic culture as a "value action" in the activities of police commanders and human resources.

    Keywords: Law enforcement, Ideological political organization, Culture making, Political culture, Political insight, Institutionalism
  • Ruhollah Davari, Mohammad-Taghi Diari Bidgoli Pages 151-177
    Background and objectives

    One of the most important principles in foreign policy is the principle of dignity. This principle has been widely considered in the system of the Islamic Republic of Iran and the leader of the Islamic Revolution has mentioned this principle along with two principles of wisdom and expediency and has even considered this principle more important than the other two principles. On the other hand, some foreign policy officials, regardless of this principle, have been negotiating with different countries, believing that soft power and tolerance should be considered against powerful countries. Therefore, Ayatollah Ali Khamenei offered the Iranian authorities a heroic approach. Accordingly, in this article, the principle of dignity in Ayatollah Khamenei's political thought is explained and analyzed and his solutions are presented to foreign policy officials and the extent to which the principle of dignity is reconciled with Quranic principles is examined.

    Methodology

    This research was conducted using a descriptive-analytic method and library resources and the verses of the Holy Quran and the statements of the Supreme Leader.
    Findings and

    results

    In this study, after analyzing the principle of dignity, this principle has been recognized in the Qur'an, meaning that the categories and results of Ayatollah Khamenei's statements have been compared with the categories and results of the intended concept in the Holy Quran and their similarities, differences and degree of correspondence have been measured. According to the findings of this study, the concepts of "dignity in foreign policy", "the true dignity of God and the monotheistic front", "the way to obtain dignity in foreign policy", "heroic and softness dignity" and "the contrast of dignity and oppression" have been mentioned in the Quranic verses and they have been mentioned in the content analysis of the statements of the Supreme Leader as well.

    Keywords: Dignity, Humiliation, Quran, Foreign policy