فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسلامی زنان و خانواده
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1397)

  • 138 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/09/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس آینه چی صفحات 7-30

    این پژوهش با هدف مدل یابی تاب آوری خانواده بر اساس عوامل فردی و خانوادگی با تاکید بر نقش میانجی تاب آوری فردی انجام شده است. در این مطالعه هم بستگی، تعداد 210 نفر از بیماران عضو انجمن ام اس قم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به آزمون های سنجش خانواده (FAD)، ارزیابی انطباق پذیری و هم بستگی خانواده (FACES-III)، حمایت اجتماعی- مقیاس خانواده (PSS-Fa)، تاب آوری کانر- دیویدسون (CD-RISC)، تاب آوری خانواده (FHI)، و معنای زندگی (MLQ) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضریب هم بستگی، رگرسیون چندگانه مجزا و تکنیک اطلاعات تفکیکی و مدل یابی معادلات ساختاری به شیوه تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان می دهد که معنا در زندگی به عنوان متغیر برون زاد، فقط پیش بینی کننده معنادار برای تاب آوری فردی و عملکرد خانواده است. تاب آوری فردی نیز فقط پیش بینی کننده هم بستگی خانواده بوده و از این مسیر با تاب آوری خانواده در ارتباط است. از بین همه متغیرها، فقط دو متغیر عملکرد خانواده و هم بستگی خانواده تاثیر مستقیم روی تاب آوری خانواده دارد. حمایت خانواده با هیچ یک از متغیرهای تاب آوری فردی و خانواده ضریب معنادار ندارد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که برخی از عوامل فردی فقط زمینه ساز تاب آوری خانواده است و تاثیر مستقیم روی آن ندارد و زمانی روی آن تاثیرگذار خواهد بود که در کنار عوامل خانوادگی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تاب آوری خانواده، تاب آوری فردی، عوامل خانوادگی، مدل یابی
  • حسن یوسف زاده صفحات 31-52

    ساختارهای اجتماعی که هر مکتبی برای دستیابی به اهداف خود تعریف می کند، بر اساس مبانی نظری (عمدتا جهان شناسی، انسان شناسی و ارزش شناسی) و در مقایسه با مکاتب دیگر متفاوت می شود. از این رو، پیشرفت و توسعه و شاخص های آن در کشورهای اسلامی و کشورهای غربی به دلیل نگاه متمایز آن ها به جهان، انسان و ارزش ها تعریف دیگری پیدا می کند. یکی از تفاوت های مهم اسلام با غرب به جایگاه خانواده مربوط می شود. اگر خانواده برای انسان غربی در حکم خوابگاهی اضطراری برای رفع نیازهای حداقلی مطرح است، در نگاه اسلام برای تامین حداکثری نیازها تعبیه شده است؛ به گونه ای که بسیاری از ساختارها و سازمان های اجتماعی (از جمله کانون های پرورشی، مساجد، رسانه های جمعی و غیره) در حکم امتداد نهاد خانواده تعریف می شود. در پژوهش حاضر، این دیدگاه که با عنوان خانواده محوری یاد می شود، با بهره گیری از ظرفیت روش شناسی بنیادین و روش تحلیل انتقادی، به عنوان نقطه عزیمت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت معرفی خواهد شد. یافته ها نشان می دهد خانواده به عنوان مهم ترین نهاد جامعه اسلامی، در صورتی که جایگاه واقعی و مورد انتظار داشته باشد، ثمرات فراوانی از جمله کاهش هزینه های اقتصادی اجتماعی، تربیت نسل های مومن و کارآمد، گسترش امنیت روانی و اخلاقی را نصیب جامعه اسلامی خواهد کرد که از عوامل و زمینه های مهم پیشرفت و تعالی به شمار می رود.

    کلیدواژگان: الگوی پیشرفت، خانواده، خانواده محوری، پیشرفت خانواده محور، نهادهای اجتماعی
  • نفیسه فقیهی مقدس، فهیمه مومنی راد صفحات 55-71

    خانواده در بین تمامی جوامع بشری به عنوان بنیانی ترین نهاد اجتماعی، زیربنای جوامع و فرهنگ و تمدن بشری است. با وجود پیشرفت کنونی جوامع بشری، خانواده در تمدن نوین جهانی هر روز بیش از گذشته با بحران و آسیب رو به رو می شود و فروپاشی خانواده به معضل فعلی و آسیب رو به تزاید اجتماعی تبدیل شده است. پیامدهایی که فروپاشی خانواده برای افراد و جامعه دارد، صاحب نظران و اندیشمندان را بر آن داشته تا پیرامون راهکارهای تحکیم خانواده به پژوهش بپردازند. یکی از این صاحب نظران، بانو سیده نصرت بیگم امین، معروف به بانوی ایرانی است. این علویه عارف به نفحات رحمانی، عمر پربرکتش را صرف تعلیم و تعلم معارف اسلامی نمود و به ویژه تلاش شایانی در ارائه وظایف اسلامی بانوان و مبانی نظری و عملی تحکیم خانواده از منظر اسلام مصروف کرد. پژوهش حاضر درصدد است با روش کیفی تحلیل محتوا و رویکرد استقرائی، مبانی موثر در تحکیم خانواده را در آرای مفسره شیعی معاصر، بانو مجتهده امین با مطالعه موردی تفسیر مخزن العرفان و روش خوشبختی در قرآن، جمع آوری و تحلیل نماید. در نهایت هشت زیر مقوله نقش و جایگاه زن، محوریت عواطف و مهرورزی در خانواده، برابری زن و مرد در شئونات انسانی، اختلافات حقوقی با توجه به تفاوت های روحی و جسمی، انتخاب صحیح همسر، رعایت حقوق متقابل، رعایت مسائل اخلاقی، حل اختلافات به دست آمد که ذیل دو مقوله مبانی نظری و عملی دسته بندی گردید.

    کلیدواژگان: خانواده، مبانی تحکیم خانواده، فروپاشی خانواده، بانو مجتهده امین
  • فاطمه حسن زاده، حسین حسن زاده صفحات 73-87

    مثبت اندیشی در علم روان شناسی، به معنای تغییر نگرش نسبت به رویدادهای زندگی، با تبیین و تفسیرهای مثبت است و به عقیده روان شناسان مثبت اندیش، با توجه مثبت به خود و دیگران و آموزش آن، می توان به مدیریت زندگی پرداخت. در مقاله حاضر، مثبت اندیشی در فضای اخلاق عرفانی بررسی شده و تاثیر آن در تعاملات خانوادگی تحلیل شده است. سازوکار مثبت گرایی حاصل از رویکرد اخلاق عرفانی، تنها بر ابعاد شناختی درونی و فردی پایه گذاری نشده؛ بلکه بر ابعاد شناختی بیرونی، محیطی و الهی مبتنی است. مثبت اندیشی در اخلاق عرفانی، با تاسی از جهان بینی الهی و توحیدی، در سه محور توجیه الهی رویدادها، توجه مثبت و خوش بینانه به نعمت های الهی و انتظار مثبت به امداد الهی شکل یافته است. همچنین در مقاله حاضر، مبانی اخلاق عرفانی و نقش آن در تعامل زوجین بررسی شده است و نگاه توحیدی به وجود همسر در سه محور پذیرش همسر، توجه به ویژگی های مثبت همسر و مدارا، نمود پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، انتظار مثبت، اخلاق عرفانی، توجه انتخابی، تعامل زوجین
  • احمد موحد، زهره عباسی، خدیجه اعراب شیبانی صفحات 89-105

    رعایت موازین اسلامی و پوشش مناسب، یکی از مهم ترین دغدغه های کنونی جامعه ماست. این امر درباره دانشجویان که از قشرهای آگاه کشور و الگوی جامعه اند، اهمیت بیشتری می یابد و چه بسا بدحجابی آنان و پیامدهای سوء آن بتواند دانشگاه را از رسالت اصلی خود دور کند. از این رو، پژوهش حاضر به بررسی عوامل مرتبط با وضعیت حجاب دانشجویان پرداخته است.
    یافته های پژوهش که از اطلاعات نمونه 90 نفری دانشجویان دختر دانشگاه پیام نور قاین (50 نفر با حجاب کامل و 40 نفر بدحجاب) با روش مصاحبه و پرسشنامه به دست آمده است، نشان می دهد بین تحصیلات مادر، تعداد برادر، محل سکونت، آگاهی از احکام و فلسفه حجاب، رفتار مذهبی، تماشای شبکه های ماهواره، مدگرایی، نگرش های سیاسی، باورهای اجتماعی و مدل چادر با وضعیت حجاب رابطه وجود دارد؛ اما بین تحصیلات پدر، تعداد خواهر، میزان درآمد، وضعیت تاهل، تماشای تلویزیون ایران، استفاده از اینترنت، خودنمایی، اهمیت به جلب توجه دیگران، تفاهم والدین، سخت گیری والدین، وضعیت حجاب مادر، رضایت از مدل های لباس بازار و توان خرید با وضعیت حجاب رابطه ای وجود ندارد.

    کلیدواژگان: وضعیت حجاب، فلسفه حجاب، عوامل اجتماعی، عوامل سیاسی، عوامل خانوادگی
  • عبدالله معتمدی صفحات 107-124

    هدف اصلی مقاله حاضر، معرفی روش های تربیتی مبتنی بر دیدگاه روان شناختی در تربیت حجاب دختران است. رعایت حجاب برای زنان، آثار گسترده ای شامل احساس آرامش فردی، ارتقای حریم و حفظ جایگاه خود ارزشمندی، افزایش اعتماد به نفس، سلامت روابط اجتماعی، افزایش رضایتمندی زناشویی، افزایش اعتماد اعضای خانواده به یکدیگر، پیشگیری از آسیب های اجتماعی و غیره را به دنبال خواهد داشت. از طرف دیگر، حجاب نشانه ای از ایمان به اسلام است.
    در این مقاله تلاش شده است با بهره گیری از دانش روان شناسی و بر اساس رویکرد تحولی، چگونگی شکل گیری رفتار محجبانه در دختران توضیح داده شود. بر این اساس، سطح آمادگی های فرد مهم ترین مبنای نوع آموزش است. یافته ها نشان می دهد: 1. آموزش، پذیرش و تغییر رفتار حجاب در دختران نیازمند اقدام در سال های اولیه است. 2. ابتدایی ترین روش یادگیری حجاب، روش یادگیری مشاهده ای و مبتنی بر وجود رفتار الگوی موثر در پیرامون کودک است. 3. با تحول جسمی و شناختی کودک نباید از نقش عوامل بیرونی دیگر غافل شد. 4. بروز نگاه ها و رفتار انتقادی در دختران نباید با واکنش های غیر منطقی رو به رو شود. 5. تکیه بر اینکه رعایت حجاب یک دستور الهی است، ضمن آنکه در مراحل سنی گوناگون قابل توصیه است، نیازمند تقویت بنیان های فکری دختران در حوزه مباحث خداشناسی است.

    کلیدواژگان: حجاب، دختران، آموزش، رویکرد تحولی
  • صفحات 126-131
|
  • Abbas Ayenehchi Pages 7-30

    The objective of the present study is to find a model of family resilience based on individual and family factors with an emphasis on the mediating role of individual resilience. In this study correlation, the sample of 210 patients from the MS Community of Qom were selected by available sampling method. Then, they responded to the following tests and questionnaires: Family Assessment Device (FAD), Family Assessment Correlation (FACES-III), social support- family scale (PSSFa), Conner and Davidson Resilience Scale (CD-RISC), Family Resilience (FHI), and Life Meaning Questionnaire (MLQ). The Data were analyzed by applying correlation coefficient, separate multiple regression, the technique of separate information, and finding the model of structural equation according to the method of path analysis. Findings indicate that meaning in life as an exogenous variable is only a meaningful predictor of individual resilience and family function. However, individual resilience is only a predictor of family correlation subsequently associated with family resilience via this. Among all variables, two variables of family function and family correlation have a direct impact on family resilience. There is no meaningful coefficient between family support and other variables of individual and family resilience. Therefore, it can be concluded that some individual factors can only provide the conditions for family resilience and have no direct effect on it. In fact, individual factors will affect the family resilience when it is accompanied by family factors.

    Keywords: family resilience, individual resilience, family factors, findingmodel
  • Hasan Yousef Zadeh Pages 31-52

    The social structures that each school defines for achieving its goals varies in comparison with other schools based on theoretical foundations (mainly cosmological, anthropological, and value-oriented). Hence, progress and its indicators in Islamic societies and Western societies are defined differently because of their distinctive attitudes towards the universe, human, and values. One of the significant differences between Islam and the West is the status of the family. If the family is considered as a dormitory for Western individuals to meet the minimum needs, in Islam it is considered for providing and fulfilling maximum demands and needs so that many social structures and organizations (including cultural training centers, mosques, mass media, and etc.) are defined for the extension of the family institution. In the present study, this view, which is called the family-oriented view, will be introduced as the threshold of the Islamic- Iranian model of progress employing the capacity of the fundamental methodology along with the method of critical analysis.The findings indicate that family as the most important institution of the Islamic society, in case it has a real and expected status, will bestow a lot of benefits to the Islamic community such as reducing social-economic costs, educating generations of believers and efficient members, expanding psychological and moral security. The foresaid benefits are regarded as influential factors and important domains of progress and excellence.

    Keywords: model of progress, family, family-oriented, family-oriented progress, social institutions
  • Nafiseh Faqihi Moqaddas, Fahimeh Momeni Rad Pages 55-71

    Among all human societies, family is regarded as the most basic social institution, as well as the infrastructure for societies, culture, and civilization throughout mankind history. In spite of the current advancement of human societies, family in the modern world civilization has encountered more and more crisis and traumas. Family disintegration has turned out to be as the contemporary dilemma and the increasing social inconvenience. Therefore, the consequences of family disintegration for individuals and society have led scholars and thinkers to research about the remedies for family consolidation. Lady Seyyed Nusrat Beygom Amin, known as the Iranian Lady is one of ththose foresaid scholars. This prominent lady, devoted her prolonged life to the education and training of Islamic teachings, and in particular, made great efforts in providing the Islamic responsibilities of women and the theoretical and practical foundations of consolidating the family from the perspective of Islam. The present study seeks to collect and analyze the effective fundamentals in family consolidation in the contemporary Shiite commentator, Lady Mujtaheed-e Amin through qualitative content analysis and inductive approach by studying the case of interpreting the Makhzan al-Erfan and the Method of Happiness in the Quran. Finally, the research classified eight sub-categories: the role and position of women, centrality of affection and devotion in family, equality of men and women in terms of humanity, legal differences with regard to physical and mental differences, selecting the right and proper spouse, observing mutual rights, observing ethical issues, resolution of disputes. These categories are classified into categories of theoretical basis and practical basis.

    Keywords: family, the foundations of family consolidation, family disintegration, ladyMujtaheed-e Amin
  • Fatemeh Hasan Zadeh, Houssein Hasan Zadeh Pages 73-87

    Positive thinking in the science of psychology means changing attitudes toward events in life by focusing on positive explanations and interpretations. According to positive-thinking psychologists, with a positive attitude toward self and others along with teaching this way of thinking, one can manage life.This article investigates positive thinking in the light of mystical ethics and analyzes its effect on family interactions. The mechanism of positive thinking derived from the mystical ethics is not merely based on the internal and individual cognitive dimensions but on external, environmental and divine cognitive domains. Positive thinking in mystical ethics, with an emphasis on the divine and monotheistic worldview, has been formed in the three axes of divine justification of events, positive and optimistic attention to divine blessings and positive expectation for divine help. Furthermore, it also investigates the foundations of mystical ethics and its role in couple’s interaction. The monotheistic view toward the existence of the spouse has been revealed in the three spheres of admission of the spouse, attention to the positive characteristics of the spouse, and tolerance.

    Keywords: positive thinking, positive expectation, mystical ethics, selectiveattention, couple’s interaction
  • Ahmad Movahed, Zohreh Abbasi, Khadijah Araab Shaibani Pages 89-105

    Observing Islamic standards as well as observing proper Hijab is one of the most important concerns of our society. Dealing with university students who are regarded not only as the knowledgeable and educated members of the society, but also as role models the foresaid issue becomes more significant. In fact, their improper Hijab and consequently its disturbing aftermath can deviate the university from its basic objectives. Therefore, the present research examined the factors related to the status of students’ Hijab. The findings of the study, obtained based on interviews and questionnaires from the sample of 90 students of Payame Noor University of Ghayen, (50 students with suitable Hijab and 40 students with improper Hijab), indicate that there is a relationship between Hijab and mother’s education, number of the brothers, place of residence, knowledge about the conviction and philosophy of Hijab, religious behavior, watching satellite channels, following fashion, political attitudes, social beliefs and model of the veil. Whereas, there is no relation between Hijab and father’s education, the number of sisters, the amount of income, marital status, watching national television, using internet, showing off, the importance of attracting people’s attention, parental consent, parental strictness, mother’s Hijab, satisfaction with models of the clothing available in market, and the ability to afford and purchase clothes.

    Keywords: Hijab condition, Philosophy of Hijab, Social Factors, Political Factors, FamilyFactors
  • Abdullah Motamedi Pages 107-124

    The aim of this paper is to introduce educational methods based on the psychological point of view on girls’ Hijab training. Observing Hijab leads to the widespread consequences of individual tranquility, promoting and maintaining self-esteem, enhancing self-confidence, stimulating healthy social relationships, increasing marital satisfaction, enhancing trust and reliability among family members, preventing social harm, and so on for females. On the other hand, Hijab is asserted as a sign of faith in Islam. The objective of the present study is to explain how to form a modest behavior in girls based on the evolutionary approach by applying psychological knowledge. Accordingly, the level of individual readiness is the most important basis for the type of training. Findings show that training, acceptance and change of Hijab behavior in girls demand actions in the early years of their life. In the second place, the most fundamental method of learning Hijab is the observational learning method based on the existence of an effective pattern of behavior encircling the child. In the third place, with the physical and cognitive evolution of the child the role of external factors must not be overlooked. In addition, the emergence of critical outlooks and behavior of girls should not be encountered by unreasonable and irrational reactions. Furthermore, relying on the fact that observing Hijab is a divine command which can be recommended at various stages of the growth, it also requires the strengthening of the intellectual foundations of girls in the field of theology.

    Keywords: Hijab, Girls, Education, evolutionary approach