فهرست مطالب

مجله مطالعات و تحقیقات ادبی
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یدالله بهمنی مطلق*، ملاحت نجفی عرب صفحات 7-32

    میرزاده عشقی یکی از شاعران نوپرداز و روشن فکر عهد مشروطه است که از تاثیرات انقلاب مشروطه به دور نماند. تحولات و رویدادهای روزگار در محورهای مختلف شعر او اثر عمیق گذاشت و قبل از بسیاری از هم عصرانش او را به سوی استفاده از واژگان فرانسوی و رویکردهای جدید ادبی سوق داد. او جزء اولین کسانی است که جان خود را در راه آزادی و عشق وطن فدا کرد.  انعکاس مکاتب ادبی جهان از قبیل رئالیسم (در منظومه احتیاج)، سمبولیسم (سه تابلو مریم، قسمت هایی از کفن سیاه و برگ بادبرده)، رمانتیسم (قسمت هایی از ایده آل، کفن سیاه، رستاخیز شهریاران ایران، برگ بادبرده و...) و پست مدرنیسم که شاعر در هاله ای از تخیل به شکستن سنت ها حتی مدرنیسم می پردازد و...؛ و مکاتب سیاسی از قبیل آنارشیسم یا جامعه بدون حاکم و فقدان حکومت، ناسیونالیسم افراطی و ضداومانیستی (اشعاری که در آن ها عشقی انسان را از ابله ترین حیوانات پست تر می داند) و... در اشعارش دیده می شود. در این مقاله تلاش می شود تاثیر این حوزه از ادبیات جهان بر شعر میرزاده عشقی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.

    کلیدواژگان: میرزاده عشقی، مکاتب ادبی جهان، مکاتب سیاسی جهان
  • سید احمد پارسا*، مینا جابری صفحات 33-64

    پژوهش حاضر به بررسی برخی از مولفه های نقد فرمالیستی در قصاید خاقانی می پردازد. بررسی دلایل برجستگی و امتیاز زبان خاقانی در مقایسه با سایر سرایندگان شعر پارسی و ایجاد بستری مناسب و درخور جهت درک بهتر ویژگی های شعری خاص او از اهداف پژوهش حاضر محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش، 132 قصیده خاقانی و حجم نمونه براساس فرمول کوکران 97 چامه است که به شیوه تصادفی ساده1 و با بهره گیری از جدول تصادفی اعداد گزینش شده است. روش پژوهش توصیفی است و داده ها با استفاده از تکنیک محتوا و شیوه کتابخانه ای بررسی شده است. منبع مورد استفاده دیوان خاقانی ویراسته میرجلال الدین کزازی است. دلیل برگزیدن این اثر، دقت بیشتر مصحح در ضبط واژه ها، توجه بیشتر به نسخه بدل ها، تصحیح های قیاسی درخور توجه و مسائل دیگر این چنینی است. نتیجه نشان می دهد خاقانی همه مولفه های شاخص فرمالیسم را چون آشنایی زدایی،2 رستاخیز واژگان، برجسته سازی زبان و انواع هنجارگریزی3 و قاعده افزایی4 به کار گرفته است. به گونه ای که موجب شده زبان او در قصاید، در مقایسه با دیگر سروده های خودش و شاعران دیگر، از اهمیت به سزایی برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: خاقانی، فرمالیسم، قصیده، هنجارگریزی، قاعده افزایی
  • غلامعلی فلاح*، لیلا آقایانی چاوشی صفحات 65-93

    فرهنگ و ادب ایران زمین سرشار از میراثی گران سنگ و بی همتا است. آثار مسعود سعد سلمان، سراینده مانده در تنگنای اندوه و غربت، نیز از جمله یادگاران ادبی ارزشمند و کهنی به شمار می رود که از گذشته تاکنون مورد توجه ادب دوستان و پژوهشگران بوده است. از آنجا که مطالب گوناگونی در این زمینه به رشته تحریر درآمده و هریک در راه شناخت بهتر جایگاه این شاعر و انجام تحقیقات تازه یاری رسان است، مقاله حاضر عهده دار گردآوری این آثار در قالب کتاب شناسی توصیفی است. منابعی که در این کتاب شناسی آمده، در چهار دسته جداگانه، یعنی کتاب های منفرد، بخشی از کتاب، پایان نامه و مقالات تنظیم شده است. فهرست بندی منابع هر بخش نظم تاریخی دارد و پس از نام هر اثر توضیح مختصری نیز درباب نکات اصلی مطرح در آن آمده است.

    کلیدواژگان: مسعود سعد، کتاب شناسی، حبسیه
  • اسماعیل صادقی*، اشرف خسروی، محمود آقاخانی بیژنی صفحات 95-118

    داستان رفتن کیکاووس به مازندران ساختاری سه قسمتی شامل: شروع، میانه و پایان دارد. داستان با حادثه شروع می شود و شخصیت اصلی داستان (رستم) را به خواننده معرفی می کند. انتخاب راه کوتاه، که نقطه عطف داستان است، مقدمه را به میانه ربط می دهد و بعد از وقوع این حادثه، حوادث یکی پس از دیگری به صورت زنجیروار به وجود می آیند و براساس زمان خطی داستان گسترش می یابند. در میانه داستان شخصیت (رستم) آزمایش می شود (امتحان پس می دهد). داستان توالی زنجیره ای دارد و حوادث به نقطه اوج، که نقطه عطف دوم داستان است، ختم می شود. این نقطه داستان را وارد پایان می کند و سرنوشت شخصیت (رستم) را نیز مشخص می کند. رستم (قهرمان داستان) برای رسیدن به هدف خود (آزادکردن کیکاووس از بند دیو سپید) باید از سیستان به سمت مازندران سفر کند. نیروی اعزام کننده وی زال است. او با یاری نیروهای یاری دهنده (خدا، اسب، اولاد و میش فربه) سرانجام از مراحل دشوار سفر عبور می کند و میثاقش را به انجام می رساند. داستان پیرنگی بسته و نتیجه قطعی دارد و از روابط علت و معلول تبعیت می کند.

    کلیدواژگان: داستان، ساختار، پی رفت، کلود برمون، شاهنامه، رفتن کیکاووس به مازندران
  • قاسم صحرایی*، علی حیدری، مریم میرزایی مقدم صفحات 119-143

    در تاریخ بیهقی به کارگیری ابزارها و امکانات هنری و ادبی، از جمله تمثیل، تنها برای زینت و بخشیدن زیبایی هنری به اثر نیست، بلکه این ابزار در ژرف ساخت خود اهداف خاص نویسنده را نیز می پروراند؛ به عبارت دیگر، نویسنده گاه مجبور می شود با توجه به موقعیت اجتماعی و سیاسی خود یا حال و مقام اشخاصی که موقعیت های مختلف اثرش را می سازند، اندیشه ها و مقاصد خود را با استفاده از شیوه های غیرمستقیم همچون به کارگیری تمثیل ها و حکایات مناسب و... برای خواننده آشکار کند. به این ترتیب، خواننده پس از کنار زدن حجاب ظاهر تمثیل و حکایت می تواند به معنای تازه و جالبی دست یابد که به دلیل آمیختگی آن با هنجارهای ادبی موثرتر واقع می شود.   هدف این مقاله آن است که با بررسی برخی حکایات و تمثیل های تاریخ بیهقی نشان دهد چگونه ابوالفضل بیهقی برای نشان دادن محیط و زمانه فتنه زا و آشوب ساز خود و نیز تحلیل بی اعتمادی های موجود در دربار مسعود غزنوی از شیوه بیان غیرمستقیم و قابل تفسیر تمثیل استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، ابوالفضل بیهقی، تمثیل، اعتماد، بی اعتمادی، مسعود غزنوی
  • علیرضا عرب بافرانی* صفحات 145-168

    آن چه در باب شاهنامه و شاهنامه سرایی در کتاب های مختلف ذکر شده موید برتری هنر فردوسی در نظم کاخ بلند اوست. از جمله دلایلی که افسون کلام فردوسی سخن را به آسمان علیین برد و در عذوبت به ماءمعین رساند، توجه به مسائل بلاغی، انسجام و هماهنگی طرح و وحدت لحن شاهنامه است. توجه به مسائل بلاغی و به خصوص هنر داستان سرایی، نکته ای است که از دید اکثر مقلدان فردوسی دور مانده است. از جمله این آثار، گرشاسب نامه اسدی طوسی است. گرشاسب نامه با وجود آنکه از دید بعضی صاحب نظران تالی شاهنامه شمرده شده از تقلید صرف فراتر نرفته است. مقایسه بلاغی داستان زال و رودابه در شاهنامه و نیز داستان جمشید و دختر شاه زابل در گرشاسب نامه اسدی با وجود بعضی تشابهات صوری در ساختار داستان موضوع این تحقیق قرار گرفته است. نتایج بررسی طرح و ساختار این دو اثر، وحدت لحن و صورخیال به خصوص تشبیه و استعاره، نشان دهنده هنر والا و برتری شاهنامه بر گرشاسب نامه است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، گرشاسب نامه، نقد بلاغی، طرح، وحدت لحن، صورخیال
  • سید کاظم موسوی*، حسین شمسی صفحات 169-198

    سنایی شاعری صاحب سبک در ادبیات فارسی شناخته شده است. از آنجا که هر شاعری به فراخور حال و هوا و موقعیت خود به گذشته و لحظات پس پیش نهاده توجه دارد، با کندوکاو در اشعار این شاعر بزرگ می توان به بررسی چشم انداز دیرینه و پنهان او پرداخت. نوستالژی از اصطلاحات روان شناسی است که وارد حیطه ادبیات شده است. نوستالژی، یا حسرت سروده، حسرت های شاعران و نویسندگان را که با نگاهی به گذشته در آثار آنان نمود یافته است به مخاطبان عرضه می کند. این پژوهش ابتدا تعریفی از نوستالژی به دست داده و انواع مفاهیم نوستالژی را در زیر دو عنوان کلی فردی و جمعی معرفی کرده است؛ سپس به بررسی مفاهیم نوستالژی در دیوان سنایی و تحلیل کارکردهای زبان در نوستالژیک کردن فضای اشعار و ارتباط آن با نوستالژی فردی و همچنین بررسی مولفه هایی همچون اسطوره پردازی و گرایش به آرمان شهر و پیوند آن با نوستالژی جمعی می پردازد.

    کلیدواژگان: نوستالژی، سنایی، کارکرد زبان، سارتر
|
  • Yadollah Bahmani Motlagh *, Malahat Najafi Arab Pages 7-32

    Myrzadeh Eshghi is one of the innovative and intellectual poets of the Mashrooteh Constitutional era. He was deeply under the influence of the Constitutional Revolution. The developments and events of that time have a great effect on his thinking, as well as language and literary aspects of his poems. This caused him to be a pioneer in using the French vocabulary prior to his colleagues. He was among those who sacrificed their lives for the sake of freedom, love of country. We can see the reflection of literary schools such as Realism (in Manzumeh-e-Ehtiyaj), Symbolism (in Se Tabloye-e-Maryam, parts of Kafan-e-Siyah and Barge Bad Bordeh), Romanticism (parts of Idehal) and post modernism that the poet in the realm of imagination began to break the traditions even the modernism. We can also see in his poems the examples of political schools such as anarchism or a society without any ruler and without government, extreme nationalism and anti-humanist; i.e. poems in which he consider human being lower than the worst animals. This article tries to analyze the effectiveness of this domain of the world literature in Myrzadeh Eshghi.

    Keywords: Myrzadeh Eshghi, World literary schools, World political schools
  • Sayyed Ahmad Parsa *, Mina Jaberi Pages 33-64

    The present study attempts to analyze Khaghanee's odes based on a number of the principles of formalism to delineate a number of the peculiar features of his poetry. Selecting a descriptive approach, this research concentrates on a sample including a random sample of 132 odes of Khaghanee. The sonnets were selected from Kazazi's edition of Khaghani because of his accuracy in word-recording, attention to the available copies and noticeable comparative corrections. The study concludes that Khaghanee has used formalistic techniques like defamiliarization, language foregrounding, different types of deviation from the norm and extra regularity. This has made his sonnets significant and quite different from other poets' works.

    Keywords: Khaganee, Formalism, Odes, Deviation from the norm, Extra regularity
  • Gholam Ali Fallah *, Leila Aghayani Chavoshi Pages 65-93

    The Persian literature and culture is praised for a rich and unique heritage. The poems of Mas'ud Sa'd' Salman is considered as one of the valuable literary legacies of Persian poetry. Accordingly, many scholars have written commentaries about the poem's of Mas'ud Sa'd. This paper includes the Descriptive bibliography of Mas'ud Sa'd Salman. These works are classified in four separate groups: individual books, parts of  books, theses and articles. The resources are listed historically and after introducing each work, a short explanation about its content follows.

    Keywords: Mas'ud Sa'd Salman, Bibliography, Habsiya
  • Ismail Sadeghi *, Ashraf Khosravi, Mahmoud Aghakhani Bizhani Pages 95-118

    The story of “ Keikavous Going to the Mazandaran” consists of three parts: the beginning, the middle and the ending. The story opens with an incident and introduces the main character (Rostam) to the reader. The story adopts a shortcut, which is the turning point of the story, and connects the introduction to the middle part. After the incident, events take place one after another and the story progresses on a linear sequence. In the middle of the story, the character is tested. The story has a chainlike sequence and the consequence of events culminates in the climax, which is the second turning point. By this point, the story goes to the end part and the character’s fate is clarified. Rostam, the hero, should travel from Sistan to Mazandaran to achieve his goal which is freeing Keikavous from the Devil’s prison. Zal has sent him on this mission. Finally, Rostam manages to pass through the difficult stages and complete his mission with the help the assisting forces; God, his horse “Rakhsh”, Owlad, and the obese sheep. The story is close – ended and follows strong cause and effect relationships and eventually closes with a definite result.

    Keywords: Story, Structure, Sequence, Claude Bremond, Shahnameh
  • Ghasem Sahraei *, Ali Heydari, Maryam Mirzaee Moghadam Pages 119-143

    In Beyhaghi’s history, the artistic as well as literary devices, allegories in particular, are not simply intended for their aesthetic appeals or as embellishments. They are rather employed to serve the author’s purposes. In other words, sometimes the author is compelled, given his own social and political position or the social and political position of the real characters in his work, to convey his thoughts to the reader by employing indirect methods of expression such as using allegories and anecdotes. Thus, the reader, by penetrating the underlying layers of the text would explore fresh and compelling meanings, which due to their literariness are more effective. This paper aims at analyzing some allegories as well as anecdotes used in Tarikh-e Beyhaghi as indirect methods of expression employed by Abolfazl-e Beyhaghi in order to demonstrate how they helped him to bring to picture the turmoil of the time and the atmosphere of distrust in the court of Masoud Ghaznavi.

    Keywords: Tarikh-e Beyhaghi, Abolfazl-e Beyhaghi, allegory, distrust, Masoud Ghaznavi
  • Alireza Arab Bafrani * Pages 145-168

    What has been told about Shahnameh and Shahnameh – reciting in different books notifies the superiority of Ferdowsi’s skill in his "the high palace". One of the reasons which provide evidence as to Ferdowsi’s fascinating discourse is considering the rhetorical issues, organizing the draft and unifying the tone of Shahnameh. Considering rhetorical issues and especially the skill of story – telling is a point which most of the followers have not noticed yet. A relevant example is Garshasbnameh by Asadi Tousi which although some theorists have considered it as the successor of Shahnameh, it provides nothing but a mere imitation. This paper examines the rhetorical comparison between the story of "Zaal and Roudabeh" in Ferdowsi’s Shahnameh and the story of "Jamshid and the King of Zabol’s daughter". In spite of some formal similarities in the structure of the story, the results of studying the draft and structures of these two works, the unity of tone and figures of imagination especially simile and metaphor indicate the exalted excellence and superiority of Shahnameh to Garshasbnameh.

    Keywords: Shahnameh, Garshasbnameh, Rhetorical criticism, Draft, Unity of tone, Figures of imagination
  • Kazem Mousavi *, Hossein Shamsi Pages 169-198

    Sanaee is a Persian poet with his unique style in Persian literature. Poets are generally aware of the significance of his works and have attempted to uncover the hidden aspects of his poetry. Nostalgia is a technical term of psychology which has entered literature. Nostalgia or regret verses express the poet's and authors' regret about the past. This research initially attempts to present the meaning of the term nostalgia under collective and individual concepts and examines the functions of nostalgia in Sanaee's poetry. Also, the language functions of nostalgia in his poetry are examined.

    Keywords: Nostalgia, Sanaee, Language functions, Sartre