فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و هفتم شماره 8 (پیاپی 224، آبان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سمیه نیک نظر، لیلا سی منی، حسن پیوندی، علی اصغر پیوندی* صفحات 469-475

    بخش حلزونی گوش داخلی دارای ساختار بسیار پیچیده ای است که حاوی سلول های مختلف به ویژه سلول های حسی شنوایی یا سلول های مویی می باشد. سلول های مویی در پستانداران، سلول های تمایز یافته ای هستند که قدرت نوزایی و بازسازی خود را پس از تکامل از دست می دهند. گیرنده های حسی شنوایی تحت تاثیر عواملی مانند عفونت مزمن گوش، اختلالات ژنتیکی، استفاده از مواد مخدر، سر و صدا بیش از حد و پیری آسیب می بینند که این آسیب باعث کاهش شنوایی به صورت دایمی می گردد. بیش از 250 میلیون نفر در جهان ناشنوا هستند. ناشنوایی به طور کلی ناشی از نقص در گیرنده های حسی (سلول های مویی) و یا اعصاب مرتبط با آن ها (نورون های عقده مارپیچی) می باشد. از آن جایی که پتانسیل سلول های بنیادی در درمان بیماری های مختلف نشان داده شده است، باور بر این است که استفاده از سلول های بنیادی یک روش درمانی نوید دهنده در درمان آسیب شنوایی است. در همین راستا مطالعات و تحقیقات بر روش هایی تمرکز یافته است که بتوان سلول های مویی را از سلول های بنیادی اگزوژن و اندوژن تامین نمود. اگر چه محدودیت ها و موانع متعددی وجود دارد اما با توجه به تحقیقات اخیر پیش بینی می شود در آینده استفاده از سلول های بنیادی در بازسازی سلول های حسی شنوایی کاربردی گردد. در این مطالعه، رویکردهای مختلف برای استفاده از سلول های بنیادی برای ترمیم و جایگزینی سلول های مویی آسیب دیده ارایه می شود و همچنین موانع و محدودیت هایی که در حال حاضر مانع از کاربرد بالینی آن ها می شود.

    کلیدواژگان: سلول های مویی شنوایی، نورون های عقده مارپیچی، سلول های بنیادی
  • فاطمه کرمی رباطی*، صدیف درویش مقدم، محمد مهدی حیات بخش عباسی صفحات 476-483
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین شاخص های رشد و توسعه یافتگی کشورها در سطح ملی و جهانی، بررسی تولیدات علمی نمایه شده در پایگاه های داده ی معتبر است. هدف مطالعه حاضر، تحلیل تولیدات علمی «گوارش و کبد» ایران در پایگاه استنادی علوم بود.

    روش بررسی

    پژوهش کاربردی حاضر با استفاده از روش علم سنجی به تحلیل تولیدات علمی «گوارش و کبد» ایران در پایگاه استنادی علوم پرداخت. بدین منظور، تمامی تولیدات علمی این حوزه که تا پایان سال 2017 در پایگاه استنادی علوم نمایه شده بودند، در اردیبهشت ماه 1397 از طریق رابط کاربر Web of Science بازیابی شدند. محل انجام پژوهش، پایگاه تحقیقات بالینی مرکز آموزشی-درمانی افضلی پور کرمان بود.

    یافته ها

    براساس نتایج، ایران با تولید 2180 رکورد (0/31%) در حوزه «گوارش و کبد» تا پایان سال 2017 در رتبه سی و چهارم جهان قرار داشت. رشد سالیانه تولیدات «گوارش و کبد» ایران 9/5% بود. بیشترین مشارکت پژوهشگران ایرانی در سطح ملی و جهانی به ترتیب با پژوهشگران «دانشگاه علوم پزشکی تهران» و «ایالات متحده» بود. مجله «Hepatitis Monthly» بیشترین تعداد مقالات «گوارش و کبد» ایران را منتشر کرده بود (26/69%). بیشترین تولیدات علمی این حوزه در موضوع «میکروبیولوژی» و به زبان «انگلیسی» و در چهارچوب «مقاله» منتشر شده بودند.

    نتیجه گیری

    تحلیل تولیدات علمی «گوارش و کبد» ایران نشان داد، هرچند رشد سالیانه این تولیدات نسبت به رشد سالیانه تولیدات «گوارش و کبد» جهان بیشتر بود اما جایگاه ایران در این حوزه چندان رضایت بخش نبود. اغلب مقالات «گوارش و کبد» ایران در مجلات با شاخص تاثیر پایین منتشر شده بودند، بنابراین، باید تمهیداتی اندیشیده شود تا ضمن برطرف ساختن کاستی های پژوهش در این حوزه، سطح کیفی پژوهش ها نیز بهبود یابد.

    کلیدواژگان: پایگاه داده، گوارش، کبد، ایران
  • شهربانو کیهانیان، نفیسه کوچکی، مجید پویا، مریم ذاکری حمیدی* صفحات 484-490
    زمینه و هدف

    سرطان پستان شایعترین سرطان زنان و مهمترین عامل مرگ ناشی از سرطان در زنان سراسر دنیاست که در ایران 17% کل سرطان های زنان را به خود اختصاص داده و همچنان در رتبه اول قرار دارد. این مطالعه به منظور بررسی عوامل مرتبط با درگیری غدد لنفاوی زیربغل در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شده است. 

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی از فروردین 1391 تا اسفند 1393 روی 167 زن مبتلا به سرطان پستان در بیمارستان های شهید بهشتی بابل، شهید رجایی تنکابن و امام سجاد (ع) رامسر انجام شده است.

    یافته ها

    میزان درگیری غدد لنفاوی زیربغلی، 70/1% بود. متوسط سن بیماران، 11/62±49/64 سال بود. شایعترین گروه سنی، 49-40 سال بودند که بیشترین درگیری غدد لنفاوی (24%) را داشتند. میانگین اندازه تومور cm 3/39 بود که بیشتر بیماران توموری با اندازه cm 5-2 (T2) داشتند. تمام بیماران با اندازه تومور بالای cm 5 (T3)، درگیری غدد لنفاوی داشتند. شایعترین نوع پاتولوژی تومور و درجه بافت شناسی، به ترتیب کارسینوم داکتال مهاجم (93/4%) و درجه 2 (52/1%) بوده است. 85/1% از بیماران با درجه 3 بیشترین درگیری غدد لنفاوی را داشتند. 22/2% از بیماران با تهاجم عروقی، درگیری غدد لنفاوی زیربغلی داشتند. 63% تومورها هر دو گیرنده استروژن و پروژسترون را داشتند. درگیری غدد لنفاوی با اندازه (0/031=P)، نوع (0/007=P) و درجه بافت شناسی تومور (0/011=P)، گیرنده استروژن (0/008=P)، گیرنده پروژسترون (0/038=P) ارتباط آماری معناداری داشت. 

    نتیجه گیری

    درگیری غدد لنفاوی زیربغلی با اندازه تومور، نوع تومور، درجه بافت شناسی و وضعیت گیرنده های استروژن و پروژسترون مرتبط بود. درحالی که با سن و وضعیت توام گیرنده های استروژنی و پروژسترونی ارتباط معناداری نداشت.

    کلیدواژگان: زیربغل، سرطان های پستان، پژوهش های مقطعی، غدد لنفاوی، متاستاز لنفاوی، زنان
  • سمیرا مهرعلی زاده*، مجید میرمحمدخانی، آیلین کلانترزاده صفحات 491-497
    زمینه و هدف

    مجرای شریانی باز یک یافته ی شایع در نوزادان نارس است که می تواند باعث ایجاد عوارض خطیری مانند خونریزی داخل مغزی، انتروکولیت نکروزان و دیسپلازی ریوی شود. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه ی اثربخشی ایبوپروفن خوراکی و استامینوفن داخل وریدی در بسته شدن مجرای سرخرگی بازمانده ی نوزادان نارس بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی تحلیلی- مقطعی که در بیمارستان امیرالمومنین (ع) سمنان از اردیبهشت 1391 تا دی 1395 انجام شد، تمامی نوزادان نارس مبتلا به مجرای سرخرگی بازمانده که تحت درمان با یکی از دو داروی استامینوفن تزریقی و ایبوپروفن خوراکی قرار گرفته بودند، به روش تمام شماری انتخاب شدند. یافته های اکوکاردیوگرافی قلب و نیز عوارض ناشی از این دو دارو پیش و پس از انجام درمان در دو گروه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     24 نوزاد (62/5%) با سن حاملگی 3/43±31/46 هفته مورد بررسی قرارگرفتند. هیچیک از خصوصیات مربوط به اکوکاردیوگرافی در دو گروه درمان در زمان های پیش و پس از درمان و نیز عوارض ناشی از داروها، تفاوت معناداری با هم نداشت. متوسط تعداد دوره های درمانی در نوزادان تحت درمان با ایبوپروفن خوراکی (0/25±1/06)، تفاوت معناداری با نوزادان تحت درمان با استامینوفن وریدی (0/46±1/25) نداشت (0/190=P). وضعیت بسته شدن مجرای سرخرگی بازمانده در دو گروه درمان در پایان دوره ی اول (0/112=P) و دوم درمانی (0/386=P)، تفاوت معناداری با هم نداشت.

    نتیجه گیری

    اثربخشی ایبوپروفن خوراکی و استامینوفن داخل وریدی در بسته شدن مجرای سرخرگی بازمانده یکسان بوده و میزان بروز عوارض ناشی از دارو نیز در دو گروه تفاوتی نداشت.

    کلیدواژگان: استامینوفن، ایبوپروفن، تزریق داخل وریدی، مجرای سرخرگی بازمانده، نوزاد نارس
  • محمدرضا چشم یزدان، رضا دهنویه، موسی بامیر*، آتوسا پورشیخعلی، سمیه نوری حکمت صفحات 498-504
    زمینه و هدف

    جایگاه هر حوزه موضوعی در تولیدات علمی می تواند نشان دهنده توانمندی عملکرد علمی آن حوزه باشد. از آن جایی که زنان و زایمان یکی از مهمترین رشته های بالینی در حوزه علوم پزشکی است، از این رو این مطالعه با هدف بررسی وضعیت تولیدات علمی حوزه زنان و زایمان پیش و پس از طرح تحول نظام سلامت انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه علم سنجی که از سال 2008 تا 2017 در مقالات ایرانی از دیدگاه شاخص های تعداد مدارک تولیدی، تعداد استنادات دریافتی، میزان استناد به هر مقاله و شاخص H، حوزه زنان و زایمان که براساس پایگاه Web of Science انجام شده است.

    یافته ها

    میانگین میزان استناد به هر مقاله، تعداد مدارک و تعداد استنادات در 5 سال پیش از طرح تحول نظام سلامت،  به ترتیب برابر با 10/44، 196/6 و 1750/6 و در 5 سال پس از اجرای طرح، برابر با 3/89، 282/6 و 1031/4 می باشد. همچنین در حوزه، زنان و زایمان، میزان همکاری جهانی پیش و پس از طرح تحول سلامت، به ترتیب برابر با 13/06 و 13/25 می باشد. رمضانی تهرانی با 1/91 پرتولیدترین نویسنده و دانشگاه علوم پزشکی تهران با 23/77% بالاترین سازمان تولیدکننده و موضوع زنان و زایمان با 66/88% بیشترین سهم تولیدات علمی این حوزه را پوشش داده است.

    نتیجه گیری

     یافته ها نشان می دهد، تولیدات علمی حوزه زنان و زایمان، از لحاظ کمیت (تعداد مدارک) پس از طرح تحول نظام سلامت روندی رو به رشدی داشته، اما از نظر کیفیت (استناد، شاخص H) رو به کاهش است. همچنین همکاری های جهانی پس از طرح تحول نظام سلامت افزایش یافته است و بیشترین همکاری این حوزه با کشور آمریکا و کمترین با کشورهای آسیایی بوده است.

    کلیدواژگان: طرح تحول سلامت، ایران، زنان و زایمان، تولیدات
  • راضیه نظری، مهری قاسمی*، فریده دهقان منشادی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 505-511
    زمینه و هدف

    آسیب های روتاتورکاف از متداول ترین عوامل درد شانه هستند و کمابیش عضله ی سوپرااسپیناتوس درگیر می شود. آزمون های Full can (FC) و Empty can (EC)، آزمون های استاندارد طلایی برای ارزیابی ضایعات شانه هستند. به تازگی آزمون Hug up (HU) برای ارزیابی سوپرااسپیناتوس مطرح شده است. تاکنون هیچ مطالعه سونوگرافی به مقایسه ی ضخامت عضله ی سوپرااسپیناتوس در این آزمون ها نپرداخته است. هدف این مطالعه مقایسه ی ضخامت عضله ی سوپرااسپیناتوس در آزمون های HU، FC وEC  در زنان سالم جوان است.

    روش بررسی

    40 زن سالم (میانگین سن 2/4±21/62 سال) در این مطالعه ی مقطعی-مقایسه ای از فروردین تا خرداد ماه سال 1397 در آزمایشگاه بیومکانیک دانشکده ی توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شهر تهران شرکت کردند. ضخامت سوپرااسپیناتوس در وضعیت های استراحت و انقباضی با وزنه ی مچی kg 0/5 در 1) وضعیت EC:  شانه در 90 درجه الویشن در صفحه ی استخوان کتف و شست رو به زمین 2) وضعیت FC: شانه در 90 درجه الویشن در صفحه ی استخوان کتف و شست رو به سقف 3) وضعیت HU: آرنج خم شده و کف دست با انگشتان باز روی شانه ی سمت مقابل، اندازه گیری شد.

    یافته ها

     آزمون Bonferroni نشان داد، ضخامت سوپرااسپیناتوس در وضعیت های EC، FC و HU به طور معنا داری بیشتر از وضعیت استراحت بود (0/001>P). ضخامت عضله در وضعیت EC به طور معنا داری از وضعیت FC کمتر بود (0/001=P) و وضعیت HU با وضعیت های EC و FC اختلاف معنا دار آماری نداشت.

    نتیجه گیری

     در تمامی وضعیت ها میانگین ضخامت عضله نسبت به وضعیت استراحت افزایش داشت و بیشترین ضخامت در وضعیت FC بود. به نظر می رسد ضخامت سوپرااسپیناتوس در آزمون HU با آزمون های EC و FC مشابه است.

    کلیدواژگان: عضلات چرخاننده شانه، تست های تشخیصی، اولتراسونوگرافی، پژوهش های مقطعی، زنان، عضلات
  • صادق نوروزی، فاطمه اسفندیارپور*، علی شکوری راد، نسیم کیانی یوسف زاده، زینب هلالات، رضا صالحی، مهرنوش امین، فرزام فرهمند صفحات 512-519
    زمینه و هدف

    افزایش مفرط جابجایی قدامی تی بیا در تمرینات توانبخشی تنش وارد بر زانوهای با پارگی لیگامان متقاطع قدامی را افزایش می دهد. تمرینات لانج (Lunge exercise) و اکستانسیون زنجیره باز زانو، تمرینات رایج در توانبخشی این لیگامان هستند، ولی آگاهی کافی در مورد جابجایی قدامی تی بیا در دو فاز اکسنتریک و کانسنتریک آن ها وجود ندارد. این مطالعه جابجایی قدامی تی بیا در فازهای اکسنتریک و کانسنتریک این دو تمرین بین زانوهای سالم و با آسیب لیگامان مقایسه کرد.

    روش بررسی

    با روش نمونه گیری غیراحتمالی ساده، 14 مرد با آسیب یک طرفه لیگامان متقاطع قدامی برای ورود به این مطالعه مقطعی انتخاب شدند. شرکت کنندگان از کلینک های فیزیوتراپی دانشگاه فراخوانده شدند. از یک فلوروسکوپ تک صفحه ای برای تصویربرداری از زانوی شرکت کنندگان در حین انجام تمرینات لانج و اکستانسیون زنجیره باز با پای سالم و آسیب دیده در ترتیبی تصادفی استفاده شد. تصویربرداری در مرکز رادیولوژی بیمارستان سینا، تهران، از دی تا اسفند 1392 انجام شد.

    یافته ها

     در تمرین لانج، تفاوت معناداری بین جابجایی قدامی در زانوی سالم و آسیب دیده و فازهای اکسنتریک و کانسنتریک مشاهده نشد. در اکستانسیون زنجیره باز، جابجایی قدامی در زانوهای آسیب دیده در اکستانسیون صفر درجه بیشتر از زانوهای سالم بود (0/007P=). جابجایی قدامی در فاز اکسنتریک این تمرین، در زوایای صفر (0/040P=) و °15(0/024P=)، بیشتر از فاز کانسنتریک بود.

    نتیجه گیری

     در تمرین لانج، مقدار جابجایی قدامی تی بیا در فازهای اکسنتریک و کانستریک و زانوهای سالم و آسیب دیده تفاوتی نداشت، اما، در زوایای صفر تا 15 درجه ی تمرین اکستانسیون زنجیره باز، در فاز اکسنتریک بیش از کانسنتریک و در زانوهای آسیب دیده به بیش از زانوهای سالم بود.

    کلیدواژگان: لیگامان متقاطع قدامی، آسیب های ورزشی، تمرین درمانی، انقباض عضلانی
  • علیرضا نجیمی ورزنه، محمد غلامی فشارکی*، محسن روضاتی صفحات 520-525
    زمینه و هدف

    سندرم متابولیک به عنوان عامل خطر اصلی برای ابتلا افراد به بیماری قلبی-عروقی شناخته می شود. با توجه به اهمیت کنترل سندرم متابولیک، بررسی عوامل موثر بر این سندرم از اولویت‏های مهم پژوهشی در جهان و ایران می باشد. یکی از این عوامل موثر که مطالعات پیشین روابط ضد و نقیضی در مورد رابطه آن با سندرم متابولیک اشاره نموده اند، متغیر نوبت‏کاری می باشد. از این رو این مطالعه کوهورت آینده‏نگر جهت بررسی رابطه بین نوبت‏کاری با سندرم متابولیک بر روی مردان کارگر انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه کوهورت آینده‏‏نگر پنج ساله بر روی یک نمونه تصادفی از کارگران کارخانه فولاد مبارکه اصفهان (ایران) از فروردین تا اسفندماه، طی سال های 1391 تا 1395 انجام پذیرفته شده است. در این مطالعه متغیر نوبت کاری و سندرم متابولیک به عنوان متغیر مستقل و وابسته و متغیرهای سن، تحصیلات و سابقه به عنوان متغیرهای کنترلی در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     تعداد افراد شرکت‏کننده در این مطالعه را 1321 نفر مرد (میانگین سنی 43 سال) تشکیل می داد. در این مطالعه، نمونه شامل 528 نفر (40%) روزکار، 155 نفر (12%) نوبتکار چرخشی هفتگی و 638 نفر (48%) نوبت کار معمولی بود. شانس نسبی (OR) پنج ساله ابتلا به سندرم متابولیک در نوبت کارهای معمولی نسبت به روزکاران برابر با 1/93OR= با 0/044P= و برای نوبت کاران هفتگی برابر با 1/26OR= با 0/64P= بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج این مطالعه، داشتن شانس بیشتر در ابتلا به سندرم متابولیک در نوبت کاران معمولی نسبت به روزکاران تایید، اما این افزایش در نوبت کاران هفتگی تایید نشد.

    کلیدواژگان: کلسترول، سندرم متابولیک، نوبت کاری
  • مسعود غیاثیان، سجاد دانشیار*، خالد کریمی نژاد، عباس مرادی صفحات 526-531
    زمینه و هدف

    آنومالی وریدی شایعترین ناهنجاری عروقی سیستم عصبی مرکزی است که با توجه به مکان درگیری می تواند علایم مختلف عصبی ایجاد کند. شناخت علایم بالینی و عوارض احتمالی این بیماری کمک شایانی به تشخیص و درمان آن می نماید. این مطالعه با هدف بررسی تظاهرات بالینی بیماران مبتلا به آنومالی وریدی صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه هم گروهی آینده نگر که در بیمارستان سینا شهر همدان از فروردین 95 تا اسفند 1396 انجام شد، تعداد 41 بیمار مبتلا به آنومالی وریدی مورد بررسی قرار گرفتند. داده های بیماران از نظر مراجعات آنها در طی دوره پیگیری گردآوری و نتایج آن گزارش گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه 21 نفر (51/21%) مرد و 20 نفر (48/79%) زن با میانگین سنی بیماران 2±50 سال بررسی شدند. شایعترین نشانه اولیه بیماری تشنج در 20 بیمار (48/78%) بود. بیشتر ضایعات در لوب پریتال با 11 مورد (26/82%) و سپس در لوب فرونتال با هشت مورد (19/51%) بود. از نظر عوارض طی فالوآپ 16 بیمار (39/02%) بدون عارضه، 16 بیمار دچار 48 اپیزود تشنج، هفت بیمار دچار 9 اپیزود خونریزی مغزی، دو بیمار دچار همی پارزی اندام، یک بیمار دچار سردرد و یک بیمار دچار فلج عصب شش مغزی شد. از نظر بیماری و ریسک فاکتورها به ترتیب 9 بیمار (26/82%) مبتلا به فشارخون بالا، پنج بیمار (12/19%) مبتلا به مننژیوم و سه بیمار (7/31%) مبتلا به دیابت بودند. هفت بیمار (17/07%) سابقه خانوادگی مثبت داشتند که شیوع علایم و عوارض در آن ها بالاتر از سایر بیماران بود.

    نتیجه گیری

     بیشتر ضایعات به صورت تک گیر و شایعترین علامت بالینی آن تشنج بود. ضایعات سوپراتنتوریال بیشتر با تشنج و ضایعات اینفراتنتوریال بیشتر با خونریزی همراه بودند.

    کلیدواژگان: آنومالی وریدی، سیستم عصبی مرکزی، تظاهرات بالینی
  • سهیلا امینی مقدم، ستاره نصیری*، زینب نجفی صفحات 532-536
    زمینه و هدف

    لوسمی میلوییدی حاد یک اختلال بدخیم هماتولوژیک است که می تواند تظاهرات متفاوتی داشته باشد. در اغلب موارد بیماران با نشانه های معمول مراجعه می کنند اما موارد نادری هم هست که نشانه های غیرمعمول تنها علامت اصلی این بیماری می باشد. براساس جستجوی ما این اولین گزارشی است که درآن تشخیص لوسمی پس از ارزیابی تورم پرینه در محل غده بارتولن داده شده است.

    معرفی بیمار

     بیمار خانم 18 ساله که با درد و تورم محل غده بارتولن سمت چپ به بیمارستان فیروزگر تهران درتاریخ مهر ماه سال 96 مراجعه کرده بود و حین بررسی های دقیق و معاینات سیستمیک کلی حین بستری در نهایت تشخیص اصلی لوسمی میلوییدی حاد برای وی داده شد و براساس دستورکارهای موجود در حیطه درمان این نوع بدخیمی هماتولوژیک، درمان شیمی درمانی بی درنگ شروع شد، اما متاسفانه حین شیمی درمانی بیمار دچار سپتی سمی و سپس انعقاد داخل عروقی منتشر شد و در نهایت فوت کرد.

    نتیجه گیری

    معاینه سیستمیک در همه بیماران باید به دقت انجام شود و متمرکز نشدن فقط روی ناحیه خاص مانند پرینه و نیز معاینه سایر بخش ها می تواند باعث تشخیص بیماری زمینه ای دیگر گردد.

    کلیدواژگان: لوسمی میلوییدی حاد، غده بارتولن، گزارش های موردی، لنفادنوپاتی
|
  • Somayeh Niknazar, Leila Simani, Hassan Peyvandi, Ali Asghar Peyvandi* Pages 469-475

    The mammalian cochlea is a highly complex structure which contains several cells, including sensory receptor or hair cells. The main function of the cochlear hair cells is to convert the mechanical vibrations of the sound into electrical signals, then these signals travel to the brain along the auditory nerve. Auditory hair cells in some amphibians, reptiles, fish, and birds can regenerate or replace by new cells, but irreversible damage to the mammalian hair cells are not being replaced through differentiation of the internal epithelial cells in the inner ear. Indeed, mammalian auditory hair cells do not spontaneously repair or regenerate after development. Sometimes, functions of damaged hair cells may be restored, but in most cases, there is no such possibility and permanent hearing loss occurs. Several factors such as chronic ear infections, genetic disorders, drug abuse, acoustic trauma and aging can damage the cochlea, resulting in permanent hearing loss. More than 250 million people in the world have disabling hearing impairment. Deafness is caused by damage to sensory hair cells or spiral ganglion neurons. Although hearing aids and cochlear implants were used for improvement of hearing loss, but they do not restore normal hearing. In addition, application of new biological approaches to induce auditory hair cell regeneration provides more comprehensive treatment for hearing loss. Cell therapy is considered a promising way in the treatment of several diseases such as Parkinson, diabetes and cardiac diseases. According to recent research, cell therapy can be useful in hair cell regeneration. Cell therapy is effective in hearing loss when stem cell differentiates into hair cells with appropriate morphology, electrical activity and capacity for suitable innervations with inner ear tissues. In fact, stem cell-derived neurons need to project neural processes toward the sensory hair cells and the cochlear nucleus neurons. In this regard, studies focus on methods in which hair cells can be provided from exogenous and endogenous stem cells. Here, we review cell therapy approaches in repair damaged cochlear hair cells, as well as imitations and problems of its clinical application.

    Keywords: auditory hair cells, spiral ganglion neurons, stem cells
  • Fatemeh Karami Robati*, Sodaif Darvish Moghaddam, Mohammad Mahdi Hayatbakhsh Abbasi Pages 476-483
    Background

    One of the most important criteria of the development of countries at the national and international levels is the survey of scientific productions indexed in authentic databases. This study aimed to analyze the scientific productions by Iranian researchers on gastroenterology and hepatology in the Web of Science (WOS) database.

    Methods

    This applied study used a scientometric approach to review the scientific productions by Iranian researchers on gastroenterology and hepatology in the WOS database. Therefore, the total number of scientific documents related to the category of gastroenterology and hepatology, Iran, and other countries were recovered. The time frame was until the end of 2017. Data were collected in April 2018. This research was conducted at the Clinical Research Unit in Afzalipour Medical Center in Kerman, Iran.

    Results

    The results showed that during 1983 to 2017, the total number of 2180 scientific productions (0.31%) on gastroenterology and hepatology were published in Iran, ranking the country 34th in the world. Compound annual growth rate (CAGR) in Iranian scientific publications was 9.5%. The «Tehran University of Medical Sciences» was identified as the most productive center in gastroenterology and hepatology field with a contribution rate of 35.69%. The results also showed that the most international collaboration of Iranian researchers on gastroenterology and hepatology field was with the United States of America (USA) scientific centers (5.82%). Most articles in the field of gastroenterology and hepatology (26.69%) were published in the «Hepatitis Monthly» journal. Most scientific productions in this field were related to the microbiology. The majority of scientific productions on gastroenterology and hepatology field were published in the form of article. Most scientific productions by Iranian researchers on gastroenterology and hepatology in the Web of Science (WOS) database were in English language.

    Conclusion

    Results showed that although compound annual growth rate (CAGR) in Iranian gastroenterology and hepatology publications was high rather than gastroenterology and hepatology scientific productions CAGR in the world, it’s not satisfying. Most articles have published in journals with low impact factor. Therefore, we should resolve the problems and increase the scientific level of researches.

    Keywords: database, gastroenterology, hepatology, Iran
  • Shahrbanoo Keihanian, Nafiseh Koochaki, Majid Pouya, Maryam Zakerihamidi* Pages 484-490
    Background

    Breast cancer is the most commonly diagnosed and the leading cause of cancer death among females worldwide. The rate of breast cancer incidence among Iranian women is 17% of all cancers, it has been ranked first in Iran. This study aimed to investigate the factors affecting axillary lymph node involvement in female patients with breast cancer.

    Methods

    A cross-sectional study was conducted on 167 patients with breast cancer diagnosed between March 2012 and March 2015 at Shahid Beheshti of Babol, Shahid Rajaei of Tonekabon and Imam Sajad of Ramsar hospitals. A researcher-made questionnaire was used to collect information on the patients and pathology report of tumor and lymph nodes was completed.

    Results

    The rate of axillary lymph node involvement was observed in 117 patients (70.1%). Mean age was 49.64±11.62 years in the patients with breast cancer. The highest frequency of lymph node involvement was observed in the 40-49 age group (24%). The average size of tumor was 3.39 cm and the majority of patients had a tumor 2-5 cm (T2) but the most involvement was related to T3 (>5cm). The most common type of cancer and grading were invasive ductal carcinoma (93.4%) and tumor grade 2 (52.1%), respectively. Most lymph node involvement was observed in invasive ductal carcinoma and 85.1% of patients had tumor degree 3. 22.2% of patients with vessels involvement had axillary lymph node involvement. 63% of patients’ tumors had receptors of estrogen and progesterone. A statistically significant association was observed between axillary lymph node involvement and tumor size (P=0.031), tumor type (P=0.007), tumor grade (P=0.011), estrogen receptor (P=0.008) and progesterone receptor (P=0.038).

    Conclusion

    There was a statistically significant association between axillary lymph node involvement and tumor size, type and grade, estrogen and progesterone receptor status, but there was no statistically significant association between axillary lymph node involvement and age and estrogen as well as progesterone receptor status.

    Keywords: axilla, breast neoplasms, cross-sectional studies, lymph nodes, lymphatic metastasis, women
  • Semira Mehralizadeh*, Majid Mirmohammmadkhani, Aylin Kalantarzade Pages 491-497
    Background

    Previous studies have considered patent ductus arteriosus (PDA) a common finding in premature infants, leading to complications such as intracranial hemorrhage, necrotizing enterocolitis and pulmonary dysplasia. The aim of this study was to assess and compare the efficacy of oral ibuprofen and intravenous acetaminophen in the closure of arterial duct in premature newborns. We also evaluated the complications of each drug.

    Methods

    A cross-sectional and analytical study was conducted at Amiralmomenin Hospital, Semnan City in Iran from April 2012 to December 2017. Subjects were selected through convenient sampling and consisted of all premature infants with patent arterial duct. All of the infants with the diagnosis of PDA were treated with either intravenous acetaminophen or oral ibuprofen. Cardiac echocardiographic findings were assessed in two study groups before and after each treatment course. The complications associated with the two treatment approaches were evaluated in two groups after treatment of each drug.

    Results

    In general, twenty-four neonates (62.5% females) with the average gestational age of 31.46±3.43 weeks were studied. There was no significant difference in the echocardiographic characteristics in the two treatment groups at the pre and post-treatment periods as well as the side effects of the medications. The average number of treatment cycles in newborns treated with oral ibuprofen (1.06±0.25) was not significantly different compared to those with intravenous acetaminophen (1.25±0.46) (P=0.190). There was no significant difference concerning closure status of the arterial duct in the two treatment groups at the end of the first period (P=0.112) as well as after the second period of treatment (P=0.386).

    Conclusion

    Our study indicated similar efficacy of oral ibuprofen and intravenous acetaminophen in the closure of the arterial duct. The incidence of complications was not significantly different between the two groups. The results of this study suggest the use of intravenous acetaminophen as a suitable drug for PDA closure, particularly in cases of ibuprofen contraindications.

    Keywords: acetaminophen, ibuprofen, intravenous infusions, patent ductus arteriosus, premature infant
  • Mohammadreza Cheshmyazdan, Reza Dehnavieh, Mousa Bamir*, Atousa Poursheikhali, Somayeh Noori Hekmat Pages 498-504
    Background

    The position of each subject area in scientific production can indicate the ability of the scientific performance of that subject field. Since obstetrics and gynecology is one of the most important clinical sciences discipline of medical science, this study aimed to evaluate the scientific production in the field of obstetrics and gynecology before and after the Iran health reform plan.

    Methods

    This study is a scientometrics, time interval in the study was from 2008 to 2017 on Iranian articles based on the indexes of the number of documents, the number of citations received, the number of citations to each article, and the H-index of obstetrics and gynecology field based on the Web of Science database. It Indicators investigated, was extracted separately from the analysis section of the database.

    Results

    The average citation per article, the number of documents and the number of citations in the 5 years before the health reform plan respectively in the field of obstetrics and gynecology equal to 10.44, 196.6, 1750.6 and after the implementation of the health reform plan, equal to 3.89, 282.6, 1031.4. Also, the level of international collaboration before and after the project is 13.06 and 13.25, respectively. Also in the field of gynecology and obstetrics, Ramezani Tehrani, with 1.91% of all articles was the most reproductive writer, and Tehran University of Medical Sciences, with the highest scientific productions in the field of obstetrics and gynecology by 23.77% of all productions. Finally, the field of obstetrics and gynecology had the highest share of scientific production by 66.88%.

    Conclusion

    The findings showed that the scientific production of obstetrics and gynecology, in terms of quantity (number of documents), after the health reform plan, has been growing, but the quality (citation, H-index) is decreasing. Also, international collaboration has grown after the health reform plan. The findings also showed that before and after the health reform plan, the most cooperation was with the United States and the rate has been lower with Asian countries.

    Keywords: health reform plan, Iran, obstetrics, gynecology, reproductive
  • Razieh Nazari, Mehri Ghasemi*, Farideh Dehghan Manshadi, Alireza Akbarzadeh Baghban Pages 505-511
    Background

    Rotator cuff injuries are the most common causes of shoulder pain and supraspinatus muscle is usually involved. Clinical tests are available and inexpensive tools for assessment of shoulder dysfunctions. The empty can (EC) and full can (FC) tests are considered as shoulder gold standard tests. Recently, hug up (HU) test has been developed to assess the supraspinatus. So far, no ultrasonographic study has compared supraspinatus muscle thickness in these testing positions. The present study aimed to compare the supraspinatus muscle thickness in the hug up testing position with the full can and empty can testing positions in young and healthy women.

    Methods

    Forty healthy women (mean age 21.62±2.4 years) participated in this cross-sectional-comparative study from April to June 2018 in the Biomechanic Laboratory of Rehabilitation School, Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran, Iran. The supraspinatus muscle thickness was scanned during rest and contracted states with a 0.5 Kg weight cuff. For contracted states, (A) EC testing position: the arm was at 90º abduction in the scaption plane with the thumb-down, (B) FC testing position: the arm was maintained at 90º abduction in the scaption plane with the thumb-up, (C) HU testing position: the palm of hand was placed on the opposite shoulder with the elbow flexed.

    Results

    The Bonferroni test showed significant differences (P<0.001) between the muscle thickness in the rest and the testing positions. The muscle thickness in the empty can testing position was significantly less than the full can testing position (P=0.001), no significant difference was found between the muscle thickness in the hug up testing position compared to the full can and empty can testing positions.

    Conclusion

    All of the empty can, full can and hug up testing positions demonstrated increased mean muscle thickness when compared to the rest position and the greatest muscle thickness was in the full can testing position. It seems that supraspinatus muscle thickness in hug up testing position is similar with empty can and full can testing positions.

    Keywords: rotator cuff, diagnostic tests, ultrasonography, cross-sectional studies, women, muscles
  • Sadegh Norouzi, Fateme Esfandiarpour*, Ali Shakouri Rad, Nasim Kiani Yousefzadeh, Zeinab Helalat, Reza Salehi, Mehrnoosh Amin, Farzam Farahmand Pages 512-519
    Background

    The amount of anterior tibial translation during rehabilitation exercises is a key factor in organizing exercise regimen after anterior cruciate ligament injury. Excessive anterior tibial translation could increase the magnitude of tension imposed on injured and reconstructed anterior cruciate ligament knees. Forward lunge and open-kinetic knee extension exercises are commonly used in anterior cruciate ligament rehabilitation. However, there is insufficient data about the amount of anterior tibial translation in the eccentric and concentric phases of these exercises. This study compared the amount of anterior tibial translation in the eccentric and concentric phase of the lunge and seated knee extension in anterior cruciate ligament deficient and intact knees.

    Methods

    Using a non-probability sampling method, 14 men with unilateral anterior cruciate ligament rupture were selected for participation in this cross-sectional study. Participants were recruited from the university’s physiotherapy clinics. A uni-plane fluoroscope was used to image the knee joint while participants performed the forward lunge and open-kinetic knee extension exercises with the intact and injured legs in random order. Fluoroscopy imaging was performed in the radiology center at Sina Hospital, Tehran, Iran, from September 2013 to February 2014. Two factorial mixed ANOVA was used to analyze the data.

    Results

    There were no significant differences in the anterior tibial translation between the limbs and contraction phases during the lunge exercise. During open-kinetic knee extension, the anterior tibial translation in anterior cruciate ligament deficient knees was significantly more than that of healthy knees at 0⁰ (P=0.007). The anterior tibial translation in the eccentric phase of open-kinetic knee extension at flexion angles of 0⁰ (P=0.049) and 15⁰ (P=0.024) was significantly greater than that in the concentric phase.

    Conclusion

    In the lunge exercise, the amount of anterior tibial translation was similar between the eccentric and concentric phases and the intact and anterior cruciate ligament deficient knees, however, during open-kinetic knee extension exercise, in the eccentric phase was greater than that in concentric, and in the intact knees was greater than that in the intact knees, at 0-15⁰ angles.

    Keywords: anterior cruciate ligament injuries, athletic injuries, exercise therapy, muscle contraction
  • Alireza Najimi Varzaneh, Mohammad Gholami Fesharaki*, Mohsen Rowzati Pages 520-525
    Background

    Metabolic syndromes have been identified as a major risk factor for people with cardiovascular disease. Metabolic syndromes are defined as a range of conditions including waist-fat, abdominal obesity, high blood pressure, diabetes, high triglycerides, and HDL. Considering the importance of controlling metabolic syndrome, the research study subject with the mentioned aim is so important in the world and Iran. One of the affecting factors that have reported contradictory results in the previous study are shift work. Therefore, this prospective cohort study was conducted to investigate the relationship between metabolic shift syndromes on labor men.

    Methods

    This five-year prospective cohort study has been conducted in randomly selected workers (using random cluster sampling) who work in Esfahan’s Mobarakeh Steel Company (the largest steel company in Iran country that located in Mobarkeh city in Isfahan province, Iran) from April 2011 March 2015. In this study shiftwork and metabolic syndromes considered as an independent and dependent variable respectively. In addition, age, education and work experience considered as a controlling variable. In this study, routinely rotating (ROR) and weekly rotating (WRO) shifts were scheduled with a clockwise rotation plan (two mornings, two evenings, two night and two days off for ROR and three morning shifts, three evening shifts, and one day off every two weeks, Fridays always off for WRO shifts). The morning, evening, and night shifts began at 7 AM, 3 PM, and 11 PM, respectively. Day workers (DW) worked from 7 AM to 3 PM on weekdays and had Thursdays and Fridays off.

    Results

    The study sample included 1321 male workers (mean age=43). Among these subjects, 528 (40%), 155 (12%) and 638 (48%) were day workers, WRO shift workers, and ROR. The 5-year odds ratio (OR) of metabolic syndrome in the ROR shift worker compared to the DW was OR=1.93, P-value=0.044 and for a WRO shift with OR=1.26, P=0.64.

    Conclusion

    Considering the result of this study increased risk of metabolic syndrome in ROR shift worker rather than DW has been approved but such increase in WRO shift rather day worker had not to be approved.

    Keywords: cholesterol, metabolic syndrome, shift work
  • Masoud Ghiasian, Sajjad Daneshyar*, Khaled Karimi Nejad, Abbas Moradi Pages 526-531
    Background

    Venous anomalies are the most common vascular malformation of the central nervous system in adult, it can form anywhere in the body, but are most likely to cause symptoms when they grow in the brain or spinal cord. Common symptoms include headaches or seizures. Experiencing symptoms depend on where the lesions grow and how many of the lesions are present. Most of the time, these formations cause no problems. In some people, knowing the clinical signs and possible future complications in the disease can help to treat the disease and diagnose it.

    Methods

    In this Prospective cohort study, 41 patients with cavernous malformation who were diagnosed by neurologist referred to Sina Hospital in Hamedan City, Iran, from 2016 to 2017 were studied. Patients' information about their referrals during the follow-up period were collected and the results were reported.

    Results

    This study was conducted on 20 (48.79%) females and 21 (51.21%) males with the mean ages of 50±2 years. The most common manifestation of disease was seizure in 20 patients (48.78%). Most of these lesions were found in parietal lobe in 11 cases (26.82%) and then in the frontal lobe with 8 cases (19.51%). In terms of complications during follow-ups, 16 patients (39.2%) were uncomplicated, 16 patients had 48 episodes of seizure, seven patients had nine episodes of hemorrhage, two patients with hemiparesis, one patient with headache and one patient with sixth cranial nerve paralysis. According to the associated disease and risk factors, nine patients (26.82%) had high blood pressure, five patients (12.19%) had meningioma and three patients (7.31%) had diabetes. Seven patients (17.07%) had a positive family history that symptoms and complications in this patients are higher than the rest of patients.

    Conclusion

    In this study, most of the cases are sporadic and the most common symptom was seizure. The most common symptom in supratentorial lesions were seizure whereas in multiple and infratentorial lesions were bleeding. Five patients were involved with meningioma which could be considered in more studies with more patients in future.

    Keywords: cavernous malformation, central nervous system, clinical manifestations
  • Soheila Aminimoghaddam, Setare Nassiri*, Zeinab Najafi Pages 532-536
    Background

    Acute myeloid leukemia (AML) is a malignant hematological disorder which has numerous manifestations at the initial step such as infections and hemorrhagic signs. This is the first report in which the diagnosis of AML was made after managing of Bartholin gland site swelling and pain as the chief complaint of a patient.

    Case presentation

    Herein, we present a young girl who was referred to us in our tertiary level hospital, Firoozgar Hospital, Tehran, Iran, in october, 2017 just with pain and swelling of the left Bartholin gland. At first, it was suspected to be a cyst or abscess of Bartholin gland, she did not have any history or symptoms of infection on comprehensive physical examinations such as pneumonia, meningitis, Nevertheless, the ultimate diagnosis of AML was made after generalized and precise systemic examination and laboratory findings were done. According to the guidelines for the treatment of AML, systemic chemotherapy with multiple drugs was given immediately but unfortunately, she died due to severe septicemia which was resistant to broad-spectrum antibiotics and disseminated intravascular coagulation.

    Conclusion

    Based on our searching, this is the first case. Because we expected other more common symptoms of acute lukemia, systematic and precise generalized examination must be performed gently in all of the patients even in women just with genital symptoms as their chief compliant for instance, pain and swelling of Bartholin gland. Finally, not focusing just on the perineal site and detailed examination for all parts of the body may reveal an accurate diagnosis of the main underlying disease.

    Keywords: acute myeloid leukemia, bartholin gland, case reports, lymphadenopathy