فهرست مطالب

مطالعات حقوق کیفری و جرم شناسی - سال چهل و نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

نشریه مطالعات حقوق کیفری و جرم شناسی
سال چهل و نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد اسدی جونوشی، اکبر وروایی* صفحات 1-16

    جرائم علیه زیرساخت های انرژی علاوه بر تخریب، تهدیدی برای امنیت ملیمحسوب می شوند. آب یکی از مهمترین زیرساخت های انرژی و از ارکان فعالیت جوامع بشری به شمار می رود. بر این اساس زیر ساخت های آب برای تروریست ها بسیار جذاب بوده واین منبع یکی از اهداف عملیات تروریستی است. برای اینکه از ترسبرآمده از اخلال در زیرساخت های آب جلوگیری شود، باید از طریق سیاست جنایی تقنینیمناسب از این زیرساخت ها حمایت کرد. مقاله تهیه شده تلاش می کند تا جایگاه تروریسمعلیه آب در سیاست جنایی تقنینی ایران و تمهیدات قانونی را که برای مقابله با آنپیش بینی شده است، مشخص نماید. به همین دلیل مطالعه و ارزیابی سیاستجنایی تقنینی ایران در مقابله با تروریسم علیه آب، مهمترین هدف این تحقیق است. تجزیه و تحلیل مواد قانونیتصویب گردیده توسط قانون گذار ایران، حکایت از آن دارد که در بعضی از مواد قانونیحمایت قانون گذار از آب بسیار اندک و در مواد دیگری این جرم در زمره جرائمتروریستی قلمداد گردیده و برای آن مجازات محارب تعیین شده است.

    کلیدواژگان: تروریسم، خرابکاری، زیرساختها، آب، آلودگی، محاربه، افساد فی الارض
  • غلامحسین الهام*، هادی کربلایی حاجی اوغلی صفحات 17-40

    تعدد معنوی عبارت است از شمول عناوین مجرمانه متعدد بر رفتار واحد، شناسایی تعدد معنوی در قانون موجب می شود که مساله نحوه رسیدگی به عناوین مجرمانه متعدد مظرح شود. برخلاف مقررات ماهوی تعدد معنوی در قانون مجازات اسلامی، مقرره خاصی در خصوص نحوه دادرسی در قانون آیین دادرسی کیفری وجود ندارد. از این رو در فرآیند رسیدیگ به این گونه جرائم با ابهاماتی در مراحل مختلف تحقیقات مقدماتی و رسیدگی در دادگاه مواجه هستیم، ازجمله نحوه شروع تعقیب کیفری،تفهیم اتهام، قرار تامین کیفری و صلاحیت مراجع کیفری در این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای ضمن طرح ابهاماتی در فرآیند رسیدیگ شکلی تعدد معنوی، با توجهب ه قواعد فقهی و حقوقی به این ابهامات پاسخ داده خواهد شد و این مسائل را با به دست آوردن یک مبنا در رسیدگی وضعیت تعدد معنوی حل می کنیم. یافته هیا پژوهش حاضر این است که در یک مبنای استخراج شده، به دلیل اینکه احکام بر عناوین مترتب می گردند نه بر رفتار، ملاک در دادرسی باید عنوان مجرمانه باشد. حال در تعدد معنوی برایتعیین اینکه کدام عنوانمجرمانه ملاک خواهد بود، با استفاده از  احکام ماهوی تعدد معنوی باید گفت در جرائم تعزیری عنوان مجرمانه ملاک خواهد بود، با استفاده از احکام ماهوی تعدد معنوی باید گفت در جرائم تعزیری عنوان مجرمانه اشد مد نظر قرار می گیرد و در مواردی که در تعدد معنوی حکم به جمع مجازات از سوی مقنن شده است، مانند تعدد عناوین حدی و قصاص و تعزیری که تمامی عناوین مجرمانه باید رسیدگی شود

    کلیدواژگان: دادرسی کیفری، تعدد معنوی، قاعده ماهوی، قاعده شکلی، حقوق متهم، قانون
  • محمدعلی حاجی ده آبادی*، احسان سلیمی صفحات 41-63

    با استقلال شخصیت مالی نسلی که به «بومیان شبکه» یا «بومیان دیجیتال» شهرت یافته اند، به صورت تصاعدی بر نرخ جرائم در فضای سایبر به ویژه در شبکه های اجتماعی افزوده شده است به گونه ای که مدل های جرم دستخوش تغییرات ناگهانی در نوع و مکان بزهکاری، سن و جنسیت بزهکاران و بزه دیدگان گردیده است. این پژوهش با روش تحقیق کیفی و با مبنا قرار دادندو نظریه جرم شناسی، متکفل علت شناسی مسئله و ارائه پاسخ هایی متناسب با علل و عوامل بزهکاری و بزه دیدگی بومی های اینترنت یا نسل شبکه است؛ جامعه آماری تحقیق، متشکل از 10 بزه دیده و 10 بزهکار نوجوان شبکه های اجتماعی است که با ابزار مصاحبه و مشاهده، اطلاعات لازماز میان آن ها جمع آوری شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بی احتیاطی در رفتارها و تعاملات مجازی، زمینه های بزه دیدگی نوجوانان (غالبا دختران) را فراهم می کند و توسل نوجوانان (غالبا پسران) به تقصیر بزه دیده و مجازی بودن رفتارها به تسهیل مسئولیت گریزی و بزهکاری آن ها می انجامد. نتیجه و نظریه این پژوهش آن است که در میان دو الگوی کیفری و ترمیمی، پاسخ های ترمیمی به بومیان دیجیتال، تناسب بیشتری با دلایل بزه دیدگی و بزهکاری دارد؛ چه آنکه پاسخ های ترمیمی به «هوشیاری سایبری» بزه دیده، «مسئولیت پذیری» بزهکار و «مشارکت» جامعه منفعل رایاسپهر منتج می شود.

    کلیدواژگان: فضای سایبر، جرائم سایبری، بزهکاری اطفال، شکاف میاننسلی، عمومیشدن بزهکاری، زنانهشدن بزهدیدگی، عدالت ترمیمی
  • سید محمد حسینی*، محمداحسان ابراهیمی صفحات 65-86

    قوانین که خود نوعی از سیاست جنایی را به همراه دارند توسط مراجع قضایی اعمال می گردند. این قضات هستند که حقوق نوشته را به میان مردم می برند و آن را عینی و ملموس می سازند. منتهی عملکرد دستگاه قضایی می تواند آن را در بخش هایی از مقصود مقنن کاملا دور ساخته و به سمت اتخاذ و اعمال سیاست جنایی بدیعی سوق دهد؛ چرا که در کنار عوامل تقنینی و اجرایی، عوامل موثر دیگری از نظر قضایی وجود دارند که بایستی برای مقابله با جرم مورد توجه قرار گیرند. ارزیابی علمی کنترل یک جرم نیازمند شناسایی خلاءها و کاستی های آن در عرصه ی سیاست جنایی تقنینی، قضایی و اجرایی است. یکی از چالش های برخورد با جرم سرقت در بعد قانون و قضا، شناخت اشیایی است که موضوع این بزه واقع می شوند. ماده 267 قانون مجازات اسلامی، «مال» را موضوع سرقت دانسته است. مال یک مفهوم نسبی است و بر هر شیء دارای منفعت عقلائی که بتوان در قبال آن کالای با ارزشی پرداخت، اطلاق می شود؛ مشروط بر آن که شرع و یا قانون وصف مالیت آن را الغا نکرده باشد. سیاست مقنن در جرایم مالی به ویژه سرقت حفاظت از حقوق و منافع مالی مشروع اشخاص است و در مواردی که شارع مالیت شیئی را به رسمیت نشناسد، دست اندازی به آن نیز مورد حمایت قانون گذار نخواهد بود؛ زیرا که تجاوزی به حق مالکانه ی شخص صورت نگرفته است. منتهی در میدان عمل مشاهده می گردد قضات در مقام اجرای قوانین با استفاده از تفسیر قضایی و با در نظر گرفتن برخی ملاحظات و مسلمات عینی پیرامون برخی موارد خاص، رویکردی متفاوت از سیاست جنایی تقنینی در پیش گرفته اند.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی قضایی، قانون، موضوع جرم، قضا، سرقت
  • جواد ریاحی، اسماعیل شریفی، سعیده تاج امیر قاسمی صفحات 87-109

    امروزه این باور وجود دارد که در تحقق بسیاری از جرائم، بز ه دیده نیز نقش آفرینی می کند؛ ازاین رو، آرمان پیشگیری از جرم، بدون شناسایی بز ه دیده و عوامل بزه دیدگی تقریبا دست نایافتنی است. در این میان، یکی از حوزه هایی که تاکنون بررسی نشده است، حوزه بزه دیدگی کارکنان شوراهای حل اختلاف است. با توجه به چهارچوب مردمی شورا و روحیه داوطلبانگی اعضای آن، انتظار می رود که روابط ارباب رجوع با کارکنان به طور محترمانه و بدون خشونت جریان یابد؛ اما شواهد خلاف آن را نشان می دهد. پژوهش حاضر با استفاده از تکنیک پیمایشی و روش تحقیق کمی و ابزار پرسش نامه و به شیوه تمام شماری،به بررسی عوامل بزه دیدگی کارکنان شورای حل اختلاف شهر بروجرد در سال 1394 پرداخته است. نتایج تحقیق حاکی از این است که تعداد قابل توجهی از کارکنان شورای حل اختلاف شهر بروجرد (20درصد کاملا و 16درصد تاحدودی) بز ه دیده جرائم، به ویژه جرم اهانت واقع شده اند. همچنین، تحلیل یافته های تجربی نشان می دهد که از بین عوامل مختلف، عوامل ماهیت شغل، شرایط دشوار شغلی، ویژگی های ارباب رجوع، فقدان امکانات و تجهیزات کافی و مناسب و ضعف تدابیر مناسب حفاظتی و کنترل رسمی در بزه دیدگی کارکنان شورای حل اختلاف موثرتر می باشند.

    کلیدواژگان: شورای حل اختلاف، بز ه دیده، بزه دیدگی، توهین، عدالت کیفری
  • سید مهدی سیدزاده ثانی*، زهرا فرهادی آلاشتی صفحات 111-132

    دیوان کیفری بین المللی، در راستای گسترش تدریجی حقوق کیفری معاهداتی بین المللی، برای نخستین بار در تاریخ رسیدگی های کیفری بین المللی، در پرونده الفقی المهدی چندین گام از محاکم پیشین فراتر نهاده و جبران خسارات ناشی از تخریب میراث فرهنگی را در دستور کار خود قرار داده است. در این مقاله با نگاهی نقادانه، جبران خسارت جرم تخریب میراث فرهنگی با توجه به رویه دیوان کیفری بین المللی در پرونده المهدی بحث می شود. دیوان در این رای تاریخ ساز، صرف نظر از ایراد مستقیم یا غیر مستقیم خسارات، ساکنان شهر تیمبوکتو در وهله نخست و مردم کشور مالی و جامعه بین المللی را در وهله دوم به عنوان بزه دیدگان جرم تخریب میراث فرهنگی شهر تیمبوکتو شناسایی کرده و با در نظر گرفتن مسئولیت کیفریمضیق برای متهم، وی را موظف به جبران خسارات اقتصادی، روحی و ترمیم بناهای مورد حمایت کرده است. به علت اهمیت نمادین و نقش رویه ساز رای مذکور در آینده رسیدگی های حقوق کیفری     بین الملل، در این مقاله در قالب چهار قسمت و با نگاهی انتقادی و تطبیقی به بررسی دستاوردهای دیوان در این پرونده خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: جبران خسارت، حقوق جنگ، میراث فرهنگی، دیوان کیفری بین المللی، المهدی
  • آزاده صادقی* صفحات 133-161

    کنترل پلیسی بازارهای خرید وفروش مواد مخدر، معمولا از رهگذر بازداشت عرضه کنندگان و اختلال در توزیع مواد دنبال می شود. موفقیت برنامه های مذکور در ایجاد اختلال در فرآیند عرضه و در نهایت کاهش مصرف، منوط به افزایش قیمت از سوی فروشندگان و کاهش مصرف از سوی متقاضیان است؛ به همین دلیل، پلیس با اجرای طرح های مختلف به دنبال افزایش قیمت، اختلال در عرضه و کاهش دسترسی به مواد است. پرسش اصلی مقاله این است که میزان اثربخشی تدابیر کنونی پلیس برای کنترل بازارهای خریدوفروش مواد تا چه اندازه است؟ آیا مداخله های پلیسی توانسته است افزایش قیمت، اختلال در دسترسی به مواد، کاهش درجه خلوص و در نهایت کاهش مصرف را به همراه  داشته باشد؟ برای پاسخگویی به پرسش های تحقیق از روش کیفی مصاحبه عمیق با 68 نفر از فروشندگان و مصرف کنندگان مواد مخدر(27 فروشنده و 41 مصرف کننده) استفاده شده است. علاوه بر این با بهره گیری از روش تحلیل گفتمان اظهارنظرهای مقام های رسمی و گزارش ها، آمار و اخبار حاوی اطلاعات مربوط به میزان اثربخشی مداخله ها تجزیه و تحلیل شده است. یافته های این پژوهش نشان داد که اقدام های پلیس برای کنترل بازارهای خریدوفروش مواد مخدر در بلندمدت، نه تنها موجب افزایش قیمت نشده است، بلکه به کاهش آن می انجامد.از سوی دیگر، به دنبال مداخله های پلیسی، مصرف مواد مخدر پرخطر و همچنین چندمصرفی رواج بیشتری پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: سیاستهای پلیسی، کنترل، بازارهای خریدوفروش مواد مخدر، اثربخشی، قیمت مواد
  • فیروز محمودی جانکی*، فائزه منطقی صفحات 163-184

    درک نوع اندیشه و فلسفه سیاسی حاکم بر دولت و نظام سیاسی برای پی ریزی نظریه حقوق کیفری ضروری است؛ زیرا جواز دولت در استفاده از حقوق کیفری در بادی امر مبتنی بر نظریه ای است که بر اساس آن دولت مشروعیت می یابد و حوزه وظایف و اختیاراتش مشخص می شود. در جوامع اسلامی ورود اندیشه مشروطه گرایی یا قانون اساسی گرایی، حقوق کیفری را با چالش ها و دوگانه های بسیاری در هدف، منبع، مرجع وضع و روش مواجه کرده است. نظریه سیاسی دولت مشروطه در ایران که از منظر فقهی تحت تاثیر نظریه نائینی قرار دارد، کوششی است که از سویی، دربرگیرنده برخی از الزامات دولت مدرن است و از سوی دیگر، متضمن الزامات شرعی منبعث از فقه شیعی است. با تعمیم مبنای مشروعیت نظریه سیاسی دولت مشروطه به نظریه کیفری، به خصوص جرم انگاری و مجازات، این مقاله درصدد است تا نشان دهد که این نظریه سیاسی تا چه حد می تواند یک نظام کیفری سازوار خلق کند و بدان متعهد شود؟ نظریه کیفری برآمده از چنین نظریه سیاسی ای، در تعیین قلمرو حقوق کیفری به وجود آورنده چالش ها و تعارض هایی است که دشواری ها و مشکلات پیش آمده در دوره مشروطه ناشی از ناتوانی در دستیابی به پاسخ درخوری برای حل آن ها بود. مشکلاتی که کماکان دولت حقوقی با آن مواجه و ساخت نظریه همگون کیفری به خصوص در این دو حوزه را با عضل مواجه کرده است.

    کلیدواژگان: نظریه کیفری، قانوناساسیگرایی، نظریه سیاسی، نظریه دولت مشروطه، جرمانگاری، مجازات
  • سید منصور میرسعیدی*، حسین محمد کوره پز صفحات 185-207

    اگر در سیاست گذاری جنایی سهمی برای افکار عمومی به طور مستقل و مستقیم متصور باشیم، می توان از رسانه ها، گروه های فشار، روابط بین فردی، دولت و رهبران سیاسی اجتماعی به عنوان تاثیرگذارترین عوامل تغییر افکار عمومی و به طور خاص، تمایل عمومی به کیفر یا همان کیفرگرایی عمومی یاد کرد. به رغم اثرگذاری مستقیم رهبران دولت های پیشرو در توسعه عدالت کیفری، در ایران به جهت فقدان بسترهای حقوقی سیاسی لازم و نیز زمینه های تاریخی فرهنگی منحصربه فرد، آنان در اصلاحات کیفری کنشگری فعالانه ای نداشته اند. با این حال در سال های اخیر، رهبران سیاسی اجتماعی ایران توانسته اند با تغییر جهت بنیادین از آسیب های ناشی از عمل مجرمانه مستوجب اعدام به آسیب های کیفر اعدام، سطح تمایل عمومی به کیفر اعدام را تعدیل کنند. یافته های پژوهش پیش رو نشان می دهد که نمایندگان مجلس شورای اسلامی به مثابه رهبران سیاسی با تکیه بر دو الگوی کلان ساختاری، افکار عمومی را برای تعدیل کیفر اعدام در جرائم مواد مخدر و روان گردان آماده یا جهت دهی کرده اند: اول، ارزیابی های هنجاری با تکیه بر ملاحظات اخلاقی، آموزه های دینی مذهبی و الزامات حقوق بشری؛ دوم، ارزیابی های تجربی که مشتمل است بر فقدان جنبه بازدارندگی و نرخ تکرار جرم در خویشان و نزدیکان اعدام شدگان، تاکید بر شکست دستگاه قضایی اجرایی در شناسایی عاملان قاچاق موادمخدر و سرانجام برجسته سازی آسیب های کیفر اعدام بر خانواده اعدام شدگان. این نوشتار می کوشد با تاکید بر «چگونگی» تغییر افکار عمومی از سوی رهبران سیاسی اجتماعی، نقش آنان را در تعدیل کیفرگرایی عمومی، به طور خاص کیفر مرگ، تبیین کند.

    کلیدواژگان: رهبران سیاسی اجتماعی، کیفرگرایی عمومی، افکار عمومی، کیفر مرگ، ارزیابی هنجاری، ارزیابی تجربی
  • حسین ناظریان*، محمد فرجیها، محمدجعفر حبیب زاده صفحات 209-221

    یکی از نظریات در حوزه جرم شناسی زنان، نظریه مدونا-حور است. بر اساس آن، زنان در طول زندگی  نقش های حساسی چون مادری و همسری را بر عهده می گیرند. ارتکاب رفتارهای متضاد با این نقش ها آن ها را از انجام وظایف اساسی خود باز داشته است؛ لذا شایسته نکوهش هستند. جرائم جنسی در تقابل با نقش های اساسی زنان قرار دارد و زمانی که آنان متهم به این نوع جرائم می شوند، نظام عدالت کیفری باید با شدت عمل برخورد کند. این مقاله با رویکردی تحلیلی توصیفی و انجام مصاحبه با زنان متهم به جرائم جنسی و مطالعه پرونده سعی دارد به برخی از موانع دسترسی زنان متهم به جرائم جنسی به عدالت در فرآیند دادرسی کیفری بپردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که نسبت به این زنان قرارهای تامین کیفری سنگین ، در مقایسه با مردان، صادر می شود و ظاهر و نوع پوشش و نحوه گفتار در توجه اتهام به آن ها نقشپررنگی دارد. همچنین، در برخی از موارد زنانی که خود شاکی پرونده جنسی بودند، تحت تاثیر کلیشه های جنسیتی، محکوم شده اند.

    کلیدواژگان: مدونا-حور، دسترسی به عدالت، زنان متهم به جرائم جنسی، بزهکاری زنان، نظریه جوانمردی
  • المیرا نوری زینال* صفحات 223-238

    هزینه های جرم عبارت است از هزینه های ناشی از ارتکاب جرم و هزینه های مقابله با آن. این مقاله به دنبال مشخص کردن جایگاه هزینه های جرم در نظریه های مجازات و پاسخ به این پرسش است که آیا محاسبه و برآورد هزینه های جرم به عنوان معیاری علمی در روشمندکردن تعیین و تخصیص مجازات در کیفرگذاری تقنینی در حقوق کیفری ایران و به طور مشخص در تعزیرات قابل اعمال است یا خیر؟ در پاسخ می توان گفت که با احراز ضرورت جرم انگاری یک رفتار، برآورد هزینه های جرم می تواند قانون گذار را در تخصیص و توزیع کیفر متناسب یاری رساند. در خصوص منطق حاکم بر تعزیرات و چگونگی جرم انگاری و تعیین میزان کیفر در این حوزه باور نویسنده بر آن است که نمی توان تعزیرات را ضرورتا دارای رویکردی سزاگرا یا پیامدگرا دانست و این امر بستگی به رویکرد پذیرفته شده در سیاست کیفری کشور دارد. از این رو، هر کدام از این دو رویکرد که اتخاذ شود، برآورد هزینه های جرم می تواند در تکمیل و تتمیم پاسخ های کیفری به نظام حقوق کیفری کمک کند. نتایج به دست آمده از مقاله نشان می دهد که توجه به هزینه های جرم در تعزیرات غیرمنصوص شرعی، به عنوان معیاری برای تصویب قانون و تعیین نوع و میزان مجازات ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: هزینه های جرم، کیفرگذاری، سزادهی، پیامدگرایی، تعزیرات
  • ندا نیازمند، مهرداد رایجیان اصلی*، محمد مهدی ساقیان صفحات 239-257

    امروزه وضعیت جامعه بین المللی به گونه ای است که شاهد ارتکاب طیف وسیعی از اعمال غیرانسانی در نقاط مختلف جهان هستیم و برخی از آن ها به عنوان «جرم بین المللی»،انسان هایی را ذیل عنوان «بزه دیده» متاثر می سازد. دیوان جنایی بین المللی به صورت همگام با جامعه بین المللی بر تامین و حفظ حق های  بزه دیدگان تلاش می کند؛ اما فعالیت های دیوان از زمان آغاز به کار و در طی این چند سال حکایت از چالش هایی دارد که این مرجع بین المللی در حوزه برآورده ساختن حق های بزه دیدگان با آن روبه رو است. بنابراین مقاله حاضر می کوشدتا ضمن تبیین حق های بزه دیدگان در دو قالب ماهوی و شکلی، چالش ها و ابهام های مترتب بر این حق ها را تحلیل کند. بررسی عملکرد دیوان جنایی بین المللی در روند رسیدگی به وضعیت جمهوری دموکراتیک کنگو حکایت از این دارد که بزه دیدگان در مسیر تحقق حق های به رسمیت شناخته شده در اساسنامه دیوان، با چالش هایی جدی مواجه اند که منجر به ارائه تفسیرهایی از سوی دیوان شده است. در نهایت، به نظر می رسد که  بهره گیری از مفاد سایر اسناد بین المللی در ارتباط با حق های بزه دیدگان می تواند در یافتن راه حلی برای این چالش ها موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: بزه دیده، حقهای ماهوی و شکلی، دیوان جنائی بین المللی، اساسنامه رم، دادگری، جبران و ترمیم
|
  • Mohammad Asadi Jonoushi, Akbar Varvaei ∗ Pages 1-16

    Crimes against energy infrastructure, in addition to the destruction, are a serious threat against national security. Water is among the most important energy. Accordingly, Water infrastructure is highly appealing for terrorists and this source is one of the targets of terroristic operations. In order to prevent the fear of water infrastructure disruption, this facility must be protected through legislating suitable criminal policies. The paper aims to identify the status of terrorism against water in the Iranian legislative criminal policies and the legal measures anticipated to counteract it. For this reason, the main purpose of this research is to study and evaluate the legislative criminal policy of Iran in confronting terrorism against water. Analyzing the existing legal articles in this area reveals that the protection of water in some of legal articles has been trivial while in some other articles, this offence has been recognized as an act of terror with the punishment provided for Mohareb (a person or a group who fights against Islamic government).

    Keywords: Terrorism, Sabotage, Infrastructure, Water, Water Pollution
  • Gholamhossein Elham*, Hadi Karbalayi Haji Oghli Pages 17-40

    Cumulation shall be ideal when a person commits an action that contains elements of several crimes. Contrary to the substantive rules of ideal cumulation of crimes in the Islamic Penal Code, there is no specific provision in the Code of Criminal Procedure and there is a legal gap in this regard. Therefore, there are some ambiguities in the different stages of pre-trial and trial proceedings of such crimes, including the initiation of criminal prosecution, the arraignment, the issuance of criminal warrants, the jurisdiction of criminal courts and so on. In this study, using a descriptive-analytical method, we pointed out the ambiguities in the criminal proceedings of ideal cumulation of crimes and attempted to disambiguate them with a look to the Islamic jurisprudence and legal rules. We concluded that, due to the fact that judgments are based on criminal titles not acts, therefore, the criterion in the proceedings should be criminal titles. This approach will be elaborated in Qisas, Hadd and Ta’ziri crimes in the present study.

    Keywords: Criminal Procedure, Ideal Cumulation of Crime, Substantive Rule, Rights of the Accused, law
  • Mohammad Ali Hajidehabadi∗, Ehsan Salimi Pages 41-63

    With the autonomy of the generation known as "Network Natives" or "Digital Natives", there has been an exponential increase in the rate of crime in cyberspace, especially in social networks and the crime pattern has undergone a sudden change in the types of crime, crime scenes, age and gender of the perpetrators and the victims. The method of this research is qualitative and its method of analysis is grounded theory. This research seeks to address the origins of the problem and provides answers tailored to the causes of crime and victimization.  In this paper, the causes of victimization are explained by the application of the "lifestyle" attributed to Hindelang and the causes of delinquency by employing the theory of "the neutralization of crime" attributed to Matza. The statistical population of the study was 20 teenage victims and delinquents of social networks from whom the information has been gathered by means of interview and observation. Findings of the research show that the unpredictability of virtual behaviors and interactions provides grounds for the victimization of adolescents and for juvenile delinquents’ avoidance of responsibility by resorting to victim's fault. The result of this study shows that between the two corrective and restorative patterns, restorative responses to digital indigenous people are more suitable for delinquency and juvenile victimization, since restorative responses lead to "cyber alertness" of the victim, "taking responsibility" by the delinquent and "participation" of the passive society of the cyber space.

    Keywords: Network Generation, Generalization of Crime, Femininity Victimization, Restorative Justice
  • Seyyed Mohammad Hosseini*, Mohammad Ehsan Ebrahimi Pages 65-86

    The rules, including some criminal policies are applied by judicial authorities. Judges bring the written laws among people and make them objective and tangible. But the function of the judiciary can completely further it to some parts of legislature objective and can lead to adoption and implementation of unexpected criminal policy. Because in addition to legislative and executive factors, there are other effective judiciary factors that must be taken into account in order to combat crimes. Scientific assessment of controlling a crime requires cognizance of its gaps and shortcomings on the grounds of legislative, judicial and executive criminal policy. One of the challenges in suppression of theft in the dimension of law and jurisdiction, is the recognition of things which are capable of being the object of this crime. Article 267 of the Islamic penal code, has considered “property” as the object of theft. Property is a relative concept and refers to any object such that there is a rational incentive to pay a valuable item or good in exchange for it. Legislative policy in financial crimes, especially theft is confined to protection of legitimate financial rights and benefits of people. But in practice, it has been seen that judges have followed a different approach from legislative criminal policy using judiciary interpretation.

    Keywords: Judicial Criminal Policy, law, Object of Crime, Jurisdiction, Theft
  • Javad Riahi ∗, Esmaeel Sharifi, Saeedeh Taj Amir Ghasemi Pages 87-109

    Nowadays, it is believed that victim is also effective in occurrence of many of crimes; the ideal of crime prevention, therefore, is almost non receivable without detection of victim and elements of victimization. In the meantime, Victimization of personnel of resolving conflicts' Council is an area that has not been researched yet. It is expected that, concerning to the folk frame of Council and the spirit of voluntary in its members, communications between clients and personnel circulates without disrespect and violence; but, evidences disapprove that expectation. The present study, using technique of measurement and quantitative method and by means of questionnaire and all-counting method, has examined elements of victimization of personnel of resolving conflicts' Council in Broujerd city in 1394. Results indicate that an interesting number of personnel of resolving conflicts' Council in Broujerd city (20 percent fully and 16 percent more or less) have been victimized especially with regard to crime of insult. Also, analysis of empirical findings indicates that among different elements, the elements of nature of job, difficult conditions relative to job, specifications of clients (especially their ignorance), loss of enough and suitable aquipment and weekness of protctive measures and official control, are effective in victimization of personnel of resolving conflicts' Council.

    Keywords: Resolving Conflicts' Council, Personnel, Victim, Victimization, Insult
  • Seyyed Mahdi Seyyedzade Sani∗, Zahra Farhadi Alasht Pages 111-132

    For the first time in the history of international criminal proceedings, International Criminal Court, alongside the gradual expansion of conventional international criminal law, has taken a few steps further from previous trials in the case of Al Faqi AL Mahdi and issued a ruling about the historic heritage reparation. In this article, we critically examined the reparation order of the ICC in the case of Al Mahdi. In this landmark verdict, regardless of direct or indirect damages, the court identified the residents of Timbuktu in the first place and Malian people and the international community in the second step as victims of cultural heritage destruction. The court has considered limited criminal responsibility for Mr. Al Mahdi. He has been convicted of war crimes, and his undertakings must be fulfilled by him. He is obliged to compensate for the mental and economic losses and to restore the destroyed buildings. Due to the symbolic importance and prominent role of this verdict in the future of international criminal proceedings, this article aims at analyzing the historic achievements of the court with a critical approach.

    Keywords: Reparation, Law of War, Cultural Heritage, ICC, AL Mahdi
  • Azade Sadeghi ∗ Pages 133-161

    Police control the drug market through increasing the arrests and seizures of drugs. This strategy would be effective if drug dealers increase the price of drugs as a response and addicts reduce using drugs. Therefore, Police implement different programs to increase the price and seizure of drugs and decrease the availability of drugs. So, the main question of this research is whether police interventions lead to an increase in price and seizure, a decrease in the availability of drugs and ultimately a reduction in drug use. Another question of this research is to what extent these programs could be effective. In this study, two methods are used: in depth interview with 27 drug dealers and 41 drug users in drug markets; and discourse analyses of formal officials. The findings suggest that police interventions in drug markets lead to a decrease rather than an increase in drugs price, in long term. Furthermore, multidrug use and use of high-risk drugs will increase as a consequence of police controls.

    Keywords: Police Interventions, Drug Market, Effectiveness, Purity of Drugs, Drug Use
  • Firouz Mahmoudi Janaki*, Faezeh Manteghi Pages 163-184

    The state’s authority to use the criminal law is originally based on the political theory which legitimates the state. Therefore, it is necessary to understand the kind of political philosophy and political thought of a state for establishing a theory of criminal law.In Muslim-majority countries, the criminal law faced chronic problems in several aspects due to the emergence of thoughts on constitutionalism. The political theory of the “Constitutional state” supported by Naini is an effort which includes both modern state and Sharia requirements. The article generalizes the basis of political legitimacy to the criminal law theory and examines how adjustable the criminal law created by such a political theory is. The criminal law adopted by this theory induces a deep paradoxical dualism and conflicts which could not be solved in the constitutional period in Iran. These conflicts yet remain unresolved and it is vital to address this critical challenge.

    Keywords: Political Theory, Constitutionalism, Constitutional State Theory, Criminalization, Punishment
  • Seyyed Mansour Mir Saeedi*, Hossein Mohammad Kourepaz Pages 185-207

    If we think that criminal policy is influenced by public opinion as an independent and direct factor, so, the media, pressure groups, interpersonal relationships, government and socio-political leaders can be considered as the most influential factors in changing public opinion, and in particular, public opinion about punishment or public punitiveness. Despite the direct influence of the leaders of the developing governments in the progress of criminal justice, they have not been actively involved in criminal reform in Iran due to the lack of the necessary legal-political contexts and unique historical-cultural backgrounds. However, in recent years, Iran's socio-political leaders have been able to moderate the level of public interest about capital punishment by shifting the fundamental direction from death penalty to the damage inflicted by it. The findings of the present study show that, as political leaders, relying on two macro-structural models, the representatives of Islamic Parliament in Iran have prepared the public opinion to modify the death penalty for drug and psychiatric crime. First, normative assessments relying on ethical considerations, religious doctrines, and human rights requirements; and second, empirical evaluations that include lack of deterrence and recidivism rates in close relatives of the executed, emphasis on the failure of the criminal justice system and the executive to identify the main criminals and finally, highlighting the consequences of the death penalty to the families of the executed. This article seeks to explain the role of political and social leaders in moderating public punitiveness - specifically the death penalty - by emphasizing on how public opinion is changed by political and social leaders.

    Keywords: Political-Social Leaders, Public Punitiveness, Public Opinion, Capital Punishment, Normative Evaluation, Empirical Evaluation
  • Hossein Nazerian ∗, Mohammad Farajiha, Mohammadjafar Habibzadeh Pages 209-221

    One of the theories in the field of criminology of women is Madonna- whore. The basis of this theory is that women have an important role as a mother and a wife during their lives. Conducting a behavior contrary to the mentioned role will prevent them from doing their traditional roles. As a result, they are worthy of condemnation. Sexual crimes are in conflict with the fundamental role of women. Therefore, when they are accused of such crimes, they will be treated severely by the criminal justice system. This paper, using a descriptive- analytical method and by conducting interviews, tries to examine some of the obstacles of access to justice for women accused of sexual offenses in the criminal process. The results show that compared to men, women are confronted with more severe criminal warrants issued against them and their appearance, dress and manner of speech have an important role in this regard.

    Keywords: Madonna-Whore, Access to justice, Women Accused of Sexual Crimes, Women Criminality, Chivalry Theory
  • Elmira Nouri Zeinal∗ Pages 223-238

    Costs of crime generally comprise the cost of crime commitment and of its prevention. The present article attempts to investigate the relationship between estimation of costs of crime, punishment theories and penalization in “Ta’zirat”. The rationale behind “Ta’zirat” and the specification of the severity of punishment within the unlimited authority of the legislator, is among the unanswered questions in the criminal justice system of Iran. Penalization in “Ta’zirat” may not be necessarily interpreted as taking a retributivist or consequentialist approach. Such determination is contingent upon the acceptability of criteria under the criminal policies of the state. However, in adopting either approach (retributivism or utilitarian considerations of criminal policy makers), the important concept of crime cost may serve as an effective tool in formulating a more complete criminal response and brings the criminal justice system closer to its desired goals (desert, proportionality and social benefit). The relevance of the costs of crime as a precondition for penalization and its conjunction with “Ta’zirat” is further investigated in the present article.

    Keywords: Costs of Crime, Penalization, Retributivism, Consequentialism, Ta’zirat
  • Neda Niazmand, Mehrdad Rayejian Asli*, Mohammad Mehdi Saghian Pages 239-257

    Nowadays, the situation of the international society is in a way that we face a wide range of inhuman activities in different parts of the world, and some of them as an “international crime” affect people called “victim”. However, the International Criminal Court has attempted in the same way in line with international society for maintaining and providing victim`s rights. Operation of the court from beginning and during these years reflects the challenges of this organization in vindicating the victim`s rights. Therefore, this article while meeting substantive and procedural rights of victims, points out the challenges and ambiguities of these rights. Considering the operation of International Criminal Court in proceeding of the situation in Democratic Republic of Congo shows that victims in the process of adjudicating the rights assigned for them by the Statute have met serious challenges, and it resulted in interferences of trials specifically the trial chamber and appeal chamber in the case mentioned above. Taking advantage from international documents particularly the Declaration of 1985 and the Principles of 2005 in related matters can be effective in solving these challenges.

    Keywords: Victim, Substantive, Procedural Rights, International Criminal Court, The Rome Statute, Justice, Remedy, Reparation