فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 73 (بهار 1398)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 73 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد باقر فلاحی*، سید مهدی الحسینی المدرسی صفحات 1-27

    یکی از مسائل سازمان های امروزی عدم تعلق خاطر کارکنان به کار است. تعلق خاطر کاری یک عامل مهم رفتاری است که تاکنون در سازمان های نظامی ایران به تبیین آن پرداخته نشده است. هدف این پژوهش، تعیین تاثیر تناسب فرد-سازمان بر تعلق خاطر کاری با نقش میانجی اعتماد سازمانی است. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری را کارکنان ستادی یک سازمان نظامی تشکیل دادند، که با تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 176 نفر، از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و مورد پیمایش قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد تناسب فرد-سازمان، اعتماد سازمانی و تعلق خاطر کاری استفاده گردید، که پایایی آن ها، از طریق آلفای کرونباخ، و روایی آن ها، از طریق روایی محتوایی و روایی سازه بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون t مستقل، تحلیل واریانس یک عامله، و مدل یابی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار  Smart-PLS و SPSS انجام شد. نتایج نشان داد، تناسب فرد-سازمان بر اعتماد سازمانی و تعلق خاطر کاری، به ترتیب با ضرایب مسیر 778/0 و 366/0 تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین، اعتماد سازمانی در رابطه بین تناسب فرد-سازمان و تعلق خاطر کاری، نقش میانجی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: باشگاه تناسب فرد سازمان، اعتماد سازمانی، تعلق خاطر کاری، سازمان نظامی
  • یعقوب یوسفوند*، علی اصغر کاظمی زند، ابوالقاسم طاهری، سید مصطفی ابطحی صفحات 28-55

    اتخاذ تصمیم ها و سیاست های مطلوب و اثربخش در حوزه دفاعی، نیازمند بهره گیری حداکثری از منابع سخت و نرم است. از جمله منابعی که از آن می توان در اثربخشی به سیاستگذاری دفاعی استفاده نمود، منابع فرهنگی قدرت نرم است. این مقاله به بررسی و تحلیل اثربخشی به سیاستگذاری دفاعی جمهوری اسلامی ایران در پرتو کاربست منابع فرهنگی قدرت نرم می پردازد و تلاش می کند به این پرسش پاسخ دهد که کاربست منابع فرهنگی قدرت نرم در اثربخشی به سیاستگذاری دفاعی جمهوری اسلامی ایران چگونه است؟برای پاسخ به این پرسش ها، با استفاده از روش اسنادی (کتابخانه ای) و میدانی (مصاحبه) داده ها و اطلاعات جمع آوری، و با شیوه کیفی و از طریق کدگذاری باز و محوری تجزیه و تحلیل گردیده اند. جامعه آماری این تحقیق، شامل تعداد 22 نفر از استادان، صاحب نظران، پژوهشگران و کارشناسان و مجریان مربوط به حوزه پژوهش است که با استفاده از روش تعیین نمونه گیری زنجیره ای (گلوله برفی) انتخاب شده اند. نتایج حاصل از مصاحبه با صاحب نظران، حاکی از آن است که کاربست منابع فرهنگی قدرت نرم ج.ا. ایران نقش موثری را در اثربخشی به تصمیم گیری های سیاستگذاران دفاعی، شکل دادن به داده های سیاست دفاعی و تسهیل در دستیابی به هدف های دفاعی و نظامی دارد. نشانه های این اثربخشی را در شکل دهی به ساختار ذهنی سیاستگذاران دفاعی، فعلیت بخشیدن و تحرک بخشی به سیاستگذاری دفاعی، توکل به خدا، صبر و استقامت، بهره گیری از راه حل های علمی در سیاستگذاری ها، نظم و انسجام در فرآیند سیاستگذاری دفاعی، بسیج مردمی، تهییج روحیه و ایجاد آمادگی در نیروها، خودباوری و اعتماد به نفس، بازدارندگی موثر و... می توان مشاهده کرد.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری دفاعی، سیاستگذاری فرهنگی، قدرت نرم، منابع فرهنگی
  • عباس شکیبی راد*، علی زارعی، فریده اشرف گنجویی صفحات 56-78

    سازمان ها در قرن بیست و یکم با عوامل محیطی نامطمئن، تغییر و تحولات فناوری، مشتری گرایی و رقابت سرسام آور روبرو هستند. از مهم ترین راهکارها برای مقابله با این محیط پویا، افزایش توانمندی ها، رشد و بقای بلندمدت، بهره گیری از فرصت ها و رویارویی با تهدیدها، به کارگیری مدیریت استراتژیک می باشد. هدف کلی این تحقیق، تدوین برنامه استراتژیک (راهبردی) باشگاه فرهنگی ورزشی نیروی زمینی ارتش است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و در حوزه مطالعات استراتژیک قرار می گیرد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مدیران، کارشناسان و کارکنان باشگاه فرهنگی ورزشی نیروی زمینی به تعداد 45 نفر است که به دلیل محدود بودن از سرشماری استفاده گردید. با استفاده از روش دلفی، جلسات و چندین مرحله تحلیل راهبردی ابتدا ذی نفعان درونی و بیرونی، بیانیه ماموریت، ارزش های کلیدی و چشم انداز باشگاه تدوین گردید؛ سپس عوامل داخلی و خارجی تعیین و ماتریس SWOT تشکیل و موقعیت استراتژیک باشگاه مشخص گردید. استراتژی های مناسب برای باشگاه نیروی زمینی ارتش تدوین و با استفاده از روش ماتریس برنامه ریزی استراتژی کمی (QSPM) اولویت بندی شدند. بر اساس نتایج تحقیق، مهم ترین استراتژی هایی که باشگاه می تواند اجرا کند عبارتند از: توانمندسازی منابع انسانی باشگاه، افزایش منابع مالی باشگاه، توسعه ساختار باشگاه، توسعه زیرساخت ها، تجهیزات، اماکن و تاسیسات ورزشی باشگاه.

    کلیدواژگان: باشگاه فرهنگی ورزشی نیروی زمینی، تجزیه وتحلیل SWOT، ماتریس برنامه ریزی استراتژی کمی (QSPM)
  • محمد عزیزی* صفحات 78-105

    لازمه هرگونه اقدام یا عملیات نظامی صرف نظر از بخش اجرایی، اعمال فرماندهی و کنترل بر آن است. افزایش سرعت، دقت و وسعت منطقه عملیات، دخالت عوامل انسانی و محدودیت های فناوری، موجب پیچیدگی بیش ازحد سیستم های فرماندهی و کنترل شده است؛ از طرفی عدم قطعیت و پیچیدگی صحنه عملیات، امکان بهره گیری از روش های سنتی تجزیه وتحلیل اطلاعات را با مشکل مواجه می سازد. هدف اصلی این مقاله، " تعیین مولفه ها و شاخص های فرماندهی و کنترل سازمان برای رزم در جنگ های آینده بوده که بدین منظور سوال اصلی تحقیق: مولفه ها و شاخص های فرماندهی و کنترل سازمان برای رزم در جنگ های آینده کدامند؟ مطرح گردیده است. نوع تحقیق، کاربردی- توسعه ای و روش تحقیق از نوع پیماشی، توصیفی، تحلیلی است. بر مبنای نوع داده های مورد نیاز، یک تحقیق آمیخته است که از ابزار فیش برداری و در روش میدانی از پرسشنامه استفاده شده است. اعتبار سنجی پرسشنامه، توسط خبرگان و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ به میزان 85/0  محاسبه گردید. جامعه آماری تحقیق تعداد 110 نفر که حجم نمونه 32 نفر است. در نتایج حاصل، توزیع نرمال داده ها، ضرایب همبستگی و ضرایب بار عاملی مولفه ها و شاخص های فرماندهی و کنترل تعیین که مولفه های (فرماندهی قاطع با 3 شاخص، طرح ها و دستورهای ساده با 2 شاخص، ارتباط مداوم با 3 شاخص و اطلاعات لحظه ای با 4 شاخص) مشخص و مولفه ارتباط مداوم با میانگین (7.65) در رتبه اول و فرماندهی قاطع با میانگین (7.44) در رتبه دوم، مولفه اطلاعات لحظه ای با میانگین (5.99) در رتبه سوم و طرح ها و دستورهای ساده با میانگین (5.41) در رتبه بعدی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: فرماندهی و کنترل، سازمان برای رزم، جنگ های آینده
  • مسعود مطاعی*، محسن پریانی صفحات 106-132

    آگاهی از عناصر و متغیرهای محیطی دخیل، به دقت، درستی و کارایی تصمیم گیری ها می انجامد، و از تلفات نیروهای انسانی فعال و در کل آسیب پذیری در صحنه نبرد می کاهد. استفاده از سامانه های کنترل هوشمند، فرماندهی و تجهیزات آگاهی از صحنه نبرد، تسهیلات فراوانی را برای ارتش ها فراهم می کند، به گونه ای که استفاده موثر از این امکانات موجب تسلط هر چه بیشتر فرماندهی بر صحنه نبرد می شود. هدف کلی از انجام این تحقیق، تبیین چگونگی به کارگیری هواپیماهای بدون سرنشین جهت جمع آوری اطلاعات از صحنه نبرد در یگان های رزمی نزاجا است. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی با رویکرد تحلیل آمیخته داده ها می باشد. جامعه مورد مطالعه این تحقیق، کلیه یگان های رزمی نزاجا و جامعه آماری شامل260 نفر از فرماندهان، مدیران و کارشناسان قرارگاه های منطقه ای نزاجا و یگان های اطلاعاتی و امنیتی معاونت های اطلاعات و عملیات نزاجا است که بر اساس روش تصادفی طبقاتی تعداد 150 نفر به عنوان جامعه نمونه در نظر گرفته شده است. داده های حاصل از جمع آوری اطلاعات از طریق آزمون هایt  و کای دو، با استفاده از نرم افزار spss مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج تحقیق مبین این مطلب است که جمع آوری اطلاعات از طریق مختلف و با استفاده از وسایل بدون سرنشین می تواند صحت و سقم اطلاعات جمع آوری شده را به میزان زیادی بهبود بخشد و از طرفی در شناخت به موقع تهدیدها و ایجاد فرصت های امنیتی موثر واقع شود، ولی در حال حاضر توانایی فعلی سامانه های جمع آوری اطلاعات نیروهای مسلح (مخصوصا نزاجا) پاسخگوی تمامی تهدیدها نیست و نیاز به تقویت و یا به روزرسانی آن ها احساس می شود.

    کلیدواژگان: جمع آوری اطلاعات، صحنه نبرد، پهپاد
  • غلامحسین سلیمانی، سید محمدعلی خاتمی فیروزآبادی*، مقصود امیری، محسن مرادیان صفحات 133-167

    امروزه یکی از الزامات در جنگ های نوین، توان جابه جایی سریع و هدفمند نیروهای رزمی است. با توجه به شکل گیری پدیده جدید جنگ های ترکیبی و تغییر شدید صحنه های نبرد کنونی و لزوم ورود به رویکرد جدید عملیاتی، تحرک، چابکی، چالاکی و جابه جایی سریع یگان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. همچنین واحدهایی که در شرایط مساوی دارای تحرک بالاتری هستند، کارآمدتر خواهند بود. ازاین رو پژوهش پیش رو به ارائه یک الگو برای تحرکات نظامی بر پایه مبانی تحقیق در عملیات پرداخته است. در این مطالعه سناریوهای مختلف برای بروز جنگ و در پی آن تحرکات نظامی بررسی شده و برای دو سناریو مدل سازی ریاضی بر پایه زنجیره تامین توسعه شده است. در این مدل های ریاضی چند هدفه، هدف اصلی، رسیدن به مقصد با کمترین تاخیر و هدف جانبی کمینه کردن هزینه های کل می باشد. مسئله پیش رو با استفاده از نرم افزار حل مسائل تحقیق در عملیات به نام GAMS حل و درستی عملکرد آن اثبات شد. در پایان، با استفاده از یک مثال، نتایج محاسباتی این مسئله مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تحرک، بحران، تخصیص، نیروی نظامی، زنجیره تامین
|
  • Mohammad Bagher Fallahi *, Seyed Mahdii Alhosseini Almodarres Pages 1-27

    One of the issues of today's organizations is the lack of engagement of employees in work. The present study was aimed to investigate the effect of perceived person–organization fit on work engagement with mediating role of organizational trust. This study is a practical research from purpose view and is a descriptive-correlation one from research methodology perspective. The statistical population of this study includes the employees of a military organization. The sample size has been calculated through Cochran formula and a sample of 176 employees has been selected through random classification method. In order to collect the research data three standard questionnaire have been used: The person–organization fit, organizational trust and work engagement, that reliability has been checked through Cronbach's alpha and validity has been checked through the Content Validity and Structural validity. Data were analyzed through independent-sample T test, one-way ANOVA and structural equation modeling with Smart-PLS and SPSS software. The results of this study revealed that person–organization fit influences organizational trust and work engagement significantly (with path coefficients of 0.778 and 0.366). Also person–organization fit effects on work engagement with mediating role of organizational trust.

    Keywords: person–organization fit, organizational trust, work engagement, military organization
  • Yaghoub Yousefvand*, Ali Asghar Kazemi Zand Aboul, Ghasem Taheri, Sayyed Mostafa Abtahi Pages 28-55

    Desired and efficient decisions and policies in defense policy require the maximum utilization of hard and soft resources. Among this resources, cultural sources of soft power can be used to affect defense policy. This study aims to examine and analyze the affect Islamic Republic of Iran's defense policy in light of the utilization of soft power cultural resources. To reach this goal, data were collected using the documentary (field) and field (interview) method, then qualitatively analyzed through open and axial coding. The statistical population of this research consisted of 22 professors, experts, researchers and executives in the field of research who were selected by snowball sampling method. The results of the interviews with experts suggest that the utilization of cultural resources to the soft power of the I.R. of Iran has an efficient role in affecting the decision of defense policy makers, shaping defense policy data, and facilitating the achievement of defense and military goals. Signs of this efficiency include shaping the mental structure of defense policy makers, activating and mobilizing defense policy, trusting in God, patience and endurance, utilizing scientific solutions in policymaking, order and coherence in the process of defense policy, mobilization of people, morale-boosting, self-esteem and confidence, efficent deterrence, and so on.

    Keywords: Defense Policy, Cultural Policy, Soft Power, Cultural Resources
  • Abbas Shakibirad*, Ali Zarei, Faride Ashraf Ganjouei Pages 56-78

    Organizations are facing with uncertain environmental factors, technological changes, customerism, and staggering competition in the 21st century. The most important strategies to deal with this dynamic environment are enhancing capabilities, long-term growth and survival, seizing opportunities, facing threats and utilizing strategic management. This study aims to design and compile the strategic plan of the I.R. of Iran Army Ground Forces sport club. In this applied research, because of limitation, all managers, experts, and staff of the Ground Forces sport club (N = 45) were taken part. First of all, internal and external stakeholders, mission statement, key values ​​and vision of the club were formulated through Delphi method, meetings and several stages of strategic analysis. Then internal and external factors were defined, SWOT matrix was formed and strategic position of the club was determined. Appropriate strategies for the Army Ground Forces sport club were compiled and prioritized using the Quantitative Strategy Planning Matrix (QSPM) method. Based on the results of the research, the most important strategies that the club can implement are: empowering the club's human resources, increasing the club's financial resources, developing the club's structure, developing the infrastructures, equipment and facilities of the club.

    Keywords: slamic Republic of Iran Army Ground Forces Sport Club, SWOT Analysis, Quantitative Strategy Planning Matrix (QSPM)
  • Mohammad Azizi * Pages 78-105

    Any military action or operation, regardless of the executive section, requires command and control over it. Increasing the speed, accuracy and breadth of the operation area, the interference of human factors and technological constraints have greatly grown the complexity of command and control systems; on the other hand, the uncertainty and complexity of the operation scene makes it difficult to use traditional information analysis methods. This study aims to determining the components and indicators of command and control of the combat organization in future wars. In this applied- developmental research, the method of data gathering is survey, descriptive-analytic. Based on the type of data needed, it is a mixed method research. In this study, a valid and reliable questionnaire (validated by experts and its reliability through Cronbach's alpha 0.85) conducted among 32 participants selected among from 110 people. In the results, normal distribution of data, correlation coefficients and factor loading coefficients of the components and indices of command and control determined. The components of command and control are decisive command with 3 indices, simple schemes and instructions with 2 indices, constant communication with 3 indices and instantaneous information with 4 indices. Constant communication with mean (7.65) comes in the first, decisive commander with mean (7.44) comes in the second, instantaneous information with mean (5.99) comes in the third place and simple schemes and instructions with mean (5.41) comes in the forth.

    Keywords: Command, Control Organization for Combat, Future Wars
  • masoud motai *, mohsen pariyani Pages 106-132

    Understanding the involved environmental elements and variables leads to accuracy, correctness, efficiency of decision making, reducing the number of active human casualties and finally, vulnerability in the battlefield. Utilization of intelligent control systems, command and battlefield awareness equipment has provided many facilities for the Army, so that effective use of these capabilities will allow for greater command of the battlefield. The overall purpose of this study is to explain how drones are used to gather information from battlefields in Nezaja battle squads. In this applied-descriptive research with mixed data analysis approach, 150 participants selected among from 260 commanders, managers and experts in the battle squads of Nezaja regional headquarters, and information and security units of the Nezaja Information and Operations Departments based on the stratified random sampling method. Data were analyzed by SPSS software using t-test and chi-square. The research results show that gathering information through various means using unmanned vehicles can greatly improve the accuracy of the collected information and can be effective in identifying threats and creating security opportunities in a timely manner, but the current capability of the Armed Forces information gathering systems (especially Nezaja) is not enough to respond to all threats and needs to be strengthened or updated.

    Keywords: nformation Gathering, Battlefield, UAV
  • Gholam hosein soleimani, Seyed Muhammad ali khatemi phiruzabadi *, Maghsud amiri, Mohsen Moradian Pages 133-167

    Today, one of the requirements in modern warfare is the rapid and deliberate deployment of combat forces. The new phenomenon of combined wars and the drastic changes of the current battle scenes and the need to embark on a new operational approach cause that mobility, agility, and rapid displacement of units become particularly important, in a way that units with higher mobility under equal conditions will be more efficient. Therefore, this study aims to provide a model for military mobility based on the principles of operational research. In this research, different scenarios for the outbreak of war and subsequent military mobility are investigated, then two mathematical modeling based on supply chain are developed for two scenarios. In these multi-objective mathematical models, the primary goal is to reach the destination with the least delay and the lateral goal is to minimize the total costs. The problem is solved using GAMS Operational Research Problem Solving Software and its performance is proven. Finally, by using an example the computational results of this problem are evaluated.

    Keywords: Mobility, Crisis, Allocation, Military Force, Supply Chain