فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 31 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/25
  • تعداد عناوین: 25
|
  • اسماء رخشان، محمود عباسی*، علیرضا سلیمی، سید علیرضا حسینی، زهره خانی صفحات 7-23

    ارتقای کیفیت خدمات اجتماعی عمومی دولتی نقش مهمی در رفاه، آسایش و سلامت هر جامعه ای دارد. هدف اصلی این پژوهش پرداختن به مقایسه تطبیقی اصول رایگان خدمات اجتماعی نظیر (تامین اجتماعی و بهداشتی درمانی، تکریم حریم خصوصی افراد، امنیت شخصی و پلیسی و آزادی کار و مسکن) مد نظر ما در این پژوهش است که در دو کشور ایران و انگلیس با استناد به قوانین حقوقی و قاعده فقهی وجوب تکریم انسانی و عدالت انجام گرفته است. در این راستا به شناخت و تعریف مفاهیم و معیارهای خدمات اجتماعی عمومی در دو کشور مورد نظر پرداختیم. در قوانین حقوقی ایران خدمات رایگان اجتماعی عمومی شامل خدمات آموزشی و تا حدودی بیمه و تامین اجتماعی است که بیمه رایگان است. در قوانین حقوقی انگلیس، خدمات بهداشتی درمانی و بیمه رایگان و بیمه رایگان هستند و برای برخی افراد ویژه تسهیلاتی را به کار برده اند و خدمات را رایگان در اختیارشان نهاده است. این خدمات می تواند توسط دولت و نهادهای محلی و همچنین توسط بخش خصوصی ارائه گردد. قوانین اساسی هر دو کشور بر حقوق بنیادین خدمات عمومی برای شهروندان و تکالیف دولت، تاکید تقریبا یکسانی دارند، اما به رسمیت شناختن این حقوق در قوانین اساسی، به منزله قابل دسترس بودن این حقوق برای تمام افراد نیست. در امنیت شخصی و منع شکنجه، این حقیقت که در هر دوره ای برای این که بازشناسایی نمود که آیا شکنجه وجود دارد و یا به قوانین احترام گذاشته می شود یا خیر باید به خروجی دولت ها نگریست.

    کلیدواژگان: مقایسه تطبیقی، اصل رایگان بودن، خدمات اجتماعی، قاعده وجوب تکریم انسان، قانون اساسی، حقوق انگلیس
  • محمد مهدی جهان پرور، مهرناز بهروزی* صفحات 25-36

    فرزندخواندگی در ایران از دوره باستان تاکنون همواره رابطه مستقیم با اعتقادات و باورهای مذهبی جامعه داشته و از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. بر اساس قوانین مدنی جامعه، کودکانی صلاحیت واگذاری به فرزند پذیران را خواهند داشت که امکان شناسایی والدینشان و بازگرداندن آن ها به آغوش گرم خانواده امکان پذیر نباشد. یکی از مهم ترین و اولین حقوق کودکان بی سرپرست و بد سرپرست به عنوان یک شهروند، شناسایی آن ها و اعطای حضانت و سرپرستی شان به افرادی است که صلاحیت مادی و معنوی برای حمایت از کودکان بی سرپرست یا بدسرپرست را دار می باشند. این کودکان که فاقد سرپرست بوده یا سرپرستشان مشخص نبوده و یا شایستگی نگهداری از کودکان خود را ندارند، از طریق مراجع و دستگاه های قضایی کشور و با نظارت نهادهای اجتماعی مرتبط، سرپرستی شان به افراد یا خانواده هایی واگذار می شود که صلاحیتشان بررسی و بر اساس قوانین و ضوابط اجتماعی مورد تایید قرار گرفته است. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به بررسی حقوق شهروندی فرزندان بی سرپرست و بد سرپرست و تکالیف و وظایف جامعه و فرزند پذیران در قبال آنان بر اساس قوانین حقوقی ایران و اسلام با بهره مندی از داده ها و اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، فرزندخوانده، فرزند پذیر، شهروند، ایران
  • معصومه ادب زاده، محمد روحانی مقدم*، علیرضا صابریان صفحات 37-55

    اجرای مجازات در مکاتب حقوقی به عنوان ضمانت اجرای قوانین به رسمیت شناخته شده است. حد یکی از مجازاتی است که در قوانین کیفری نظام اسلامی از اهمیت فراوانی برخوردار است. در واقع اجرای حدود با توجه به ماهیت جرم دارای درجه بندی های متفاوتی است. بدین جهت تنوع و حدود مجازات، قبلا از طرف مقنن تعیین می شود و دادگاه های کیفری در محدوده آنچه که قانونگذار معلوم کرده، به تعیین مجازات و صدور حکم مبادرت می ورزد. مبانی اجرای مجازات و مجازات حدود در قوانین فقه اسلامی مجازات را نوعی تادیب و اصلاح مجرم می دانند که در آن به کرامت انسانی و اصل آزادی و عدالت توجه ویژه ای نموده است و نه صرفا انتقام جویی از مجرم. پس اسلام به عنوان آیین فطرت در اجرای حدود اسلامی برخلاف ادعاهای سایر نظام های حقوقی عملا از حقوق بشر دفاع نموده و موجبات دوام آن را فراهم می کند در این مقاله به بررسی اجرای حدود از دیدگاه اسلام و تناسب آن را با حقوق بشر و قوانین بین المللی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: حدود، مبانی اسلامی، مبانی حقوق بشری، اجرای مجازات
  • زهره فتح اللهی، سید محمدرضا آیتی*، محمدجعفر قنبری جهرمی، محمد جعفری هرندی صفحات 57-74

    تداول ثروت در دست اغنیا به معنای گردش سلطه و استیلای بر اموال و دارایی های جامعه و نقض حقوق شهروندی است. از مصادیق بارز تداول ثروت تسلط انحصاری عده‫ای خاص بر منابع‫ طبیعی، سلطه بر جریان اطلاعات اقتصادی، تعیین قیمت کالا، تسلط بر بازار پول و سرمایه، سلطه بر واردات و صادرات خارجی و تجارت بین المللی می‫باشد. در این مقاله، نگارنده ابتدا بر اساس چارچوب شریعت و فقه‫ اسلامی به تحلیل این قاعده پرداخته‫، سپس با استناد به قانون ‫اساسی و حقوق ‫شهروندی، اجرای این قاعده را از وظایف دولت اسلامی معرفی نموده است. قاعده نفی تداول ثروت یک قاعده کلی است که گستره آن تمامی فعالیت‫های اقتصادی را دربر گرفته و حتی به مزایا و درآمدهای حاصل از امتیازات رانتی و انحصاری که بدون زحمت و هزینه کسب شده‫اند، قابل تعمیم است. این قاعده با تکیه به اصل توزیع ثروت، جهت‫گیری اقتصاد اسلامی را در چند مرحله و از طرق مختلف تبیین می‫کند؛ در مرحله اول ضمن احترام به مالکیت خصوصی، از رکود مال و حبس ثروت و در معرض معامله و مبادله قرارندادن آن ممانعت می‫کند تا همواره جریان داشته باشد و رونق و توسعه را ایجاد نماید. در مرحله بعد با استناد به اصل همگانی بودن ثروت و با هدف تحقق عدالت اقتصادی، منابع ‫طبیعی و انفال را در اختیار حکومت ‫اسلامی قرار داده ‫است و در نهایت، افراد را ملزم نموده ‫است تا بخشی از درآمد مشروع خود را به صورت مالیات، خمس، زکات و کفاره تحت عنوان حقوق واجب مالی برای مصالح نظام و از بین‫بردن فقر بپردازند.

    کلیدواژگان: ثروت، تداول، توزیع ثروت، حقوق شهروندی
  • سید حسین جعفری نسب، حسام الدین خلعتبری لیماکی صفحات 75-91

    حقوق شهروندی، از ضروریات جامعه انسانی است و حکومت ها نیز بر اساس مبانی انسان شناختی خود، درباره آن، سیاستگذاری می کنند. هدف مقاله، پاسخ به این سوال است که مبانی انسان شناختی سیاست سکولار در تحقق حقوق شهروندی چه نقشی دارد و تمایز آن با مبانی اسلام چیست؟ در پژوهش حاضر با شیوه تحلیل تطبیقی مقایسه ای به این مساله پرداخته شد. یافته های تحقیق، نشان می دهد که شهروندان در سیاست سکولار، محکوم قوانین طبیعی و بشری بوده و محق، خودخواه و خودمحورند و از قید ارزش های الهی، کاملا آزاد و رهایند؛ این سیاست، به چندگانگی ذاتی میان انسان ها قائل است و به مادیات و قدرت، گرایش دارد. منزلت و ارزش شهروندان در این نگاه، به گونه ای است که او در جهت التذاذ هرچه بیشتر، سلطه عقل بر شریعت و نفی انسان کامل، قدم برمی دارد. این تصویر مادی انگارانه از انسان، موجب شده تا سیاست، به تدبیر حقوق مادی و رفاهی انسان، محدود شود و انسان، اسیر تمایلات نفسانی گردد، اما سیاست اسلامی، انسان را توحیدمحور و فضیلت محور دانسته و دنیا را مزرعه آخرت می داند. در این نگاه، آزادی حقیقی شهروند، با خداپرستی به دست می آید. همچنین همه ابعاد و نیازهای فطری انسان را در نظر دارد و درصدد اقامه عدل و تنظیم امور فردی و اجتماعی و دستیابی به سعادت دنیا و آخرت اوست. بنابراین دیدگاه اسلام برخلاف نگاه سکولاریسم، از شناختی همه جانبه به حقوق و نیازهای انسان برخوردار است.

    کلیدواژگان: مبانی، انسان شناسی، سیاست، اسلام، سکولاریسم، حقوق شهروندی
  • مریم حمیدزاده*، مریم آقایی بجستانی، محمد روحانی مقدم صفحات 93-104

    برای انسان، از دیرباز تاکنون آشنایی با علوم غریبه بسیار جالب و وسوسه برانگیز بوده است. سحر، امور خارق العاده ای است که با تحقق امور عادی فرق داشته و با پیش فرض های عرفی و عادی قابل تصور نیست. آثاری که سحر از خود در وجود انسان ها به جای می گذارد، گاه جنبه روانی و گاه جنبه جسمانی است. عدم آگاهی مردم و ویژگی های فریبنده سحر سبب جذب افراد به این علم شده است، این امر فرصتی ویژه ای برای ساحران ایجاد کرده تا بتوانند به راحتی از جهل مردم در جهت منافع خود بهره ببرند. در اسلام سحر از مسلمات می باشد که به جهت آثار غیر اخلاقی آن بر فرد، خانواده و اجتماع، از تعلیم و تعلم آن نهی شده است. سحر دارای آسیب های اخلاقی بی شماری می باشد. از مهم ترین آسیب هایی که می توان به آن اشاره کرد: ایجاد تفرقه بین زوجین، تضعیف اعتقادات افراد جامعه، ترویج خرافه گرایی و همچنین فراهم کردن بستر برای فرقه های نوظهور است. این فرق با استفاده از مشروبات الکلی و قرص های روان گردان، ترویج بی بند و باری، نهی از ازدواج، داشتن رابطه های نامشروع، سبب تزلزل بنیان خانواده، بیماری های روانی افراد، خودکشی و بزه کاری می شوند. در حقوق کیفری ایران در لایحه 12-225 سحر جرم انگاری و مجازات قتل برای ساحر در نظر گرفته شده که بنا بر پیامدهای غیر اخلاقی آن متناسب با جرم بوده، اما از آنجا که هدف از مجازات، اصلاح مجرم جهت ورود مجدد به آغوش جامعه و حفظ مصالح جامعه و تضمین بقای آن است، این مجازات از لایحه قانون حذف شد. پژوهش حاضر، به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است و قصد دارد تا به بیان آثار غیر اخلاقی سحر بپردازد، ضمن این که تلاش دارد خواننده را با دورنمایی از فرهنگ سحر و حکم فقهی حقوقی آن آشنا سازد.

    کلیدواژگان: سحر، جامعه، جرم، اخلاق، قانون مجازات
  • فاطمه سادات میرباقری طباطبایی مهرآبادی، احمد رضا خزایی* صفحات 105-119

    حق فرهنگی، به دلیل آنکه به عنوان حقوق توانمندساز مطرح شده اند و می توانند برای افراد قابلیت نظارت بر مسیر زندگی خود نظارت بر دولت را فراهم آورند، شاید مهم ترین رکن حقوق شهروندی باشد. این که شهروند جامعه اسلامی درک درستی از اخلاق و اصول فرهنگی (کرامت انسان ها، احترام به هم نوع و تقوا...) داشته که در ارتقای سطح آگاهی شهروندان موثر است و درآمیختن حقوق شهروندی با اخلاق و تقوا، از عوامل مهم روابط انسانی و فرهنگی برای تداوم زندگی جمعی در یک جامعه اسلامی است که معیار دقیقی جهت شناختن اعمال سره از ناسره است، چه بسا در این جامعه حقوق یکایک شهروندان به حق اجرا (گستره فرهنگی در بعد اجتماعی) و حتی الگوی مناسبی برای سایر کشورها (گستره فرهنگ در بعد بین المللی) می باشد. همچنین باعث تکامل اخلاقیات گردیده و جایگاه ویژه ای در حقوق شهروندی خواهد داشت. پس اگر اصول و قواعد اساسی را که شامل اصل اعتدال، مدارا، قانونمندی و قانون مداری و عدالت ورزی است را میزان و عیار اعمال شهروندان جامعه اسلامی قرار دهیم، در آن صورت می توان گفت که بلوغ فرهنگی کامل کننده حقوق شهروندی اسلامی است. پژوهش حاضر با روش کیفی و طرح تحقیق «مطالعه اسنادی» انجام شده است.

    کلیدواژگان: حقوق فرهنگی، حقوق شهروندی، منظر فقهی
  • معصومه پیرویسی*، علی شیرخانی، محمد ترابی صفحات 121-137

    یکی از موضوعات اصلی در توسعه، میزان بهره گیری صحیح از توانمندی ها و استعدادهای نیروی انسانی جامعه است. مشارکت زنان در عرصه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و... یکی از شاخص های تولید کشور محسوب می شود. با این حال همواره در طول تاریخ زنان و فعالیت های آنان دارای چالش های فراوانی بوده است و هم اکنون نیز در ارتباط با مشارکت زنان در عرصه های سیاسی نیز، فاصله زیادی بین موقعیت زنان کشور ما با جامعه بین المللی وجود دارد. یکی از مهم ترین راهبردها، توانمندسازی زنان با تاکید بر این نکته است که مشارکت زنان صرفا به مفهوم بهره مندی آنان از مزایا و نتایج برنامه های توسعه نیست، بلکه آنان باید در اجرای برنامه ها و طرح های توسعه مشارکت فعال داشته باشند. به نظر می رسد به دلیل عینی بودن ساختار سیاسی و انباشتگی حجم قدرت سیاسی، در آغاز می بایست به طرزی ساختار سیاسی را مجاب نمود که بتواند درون مایه های برابر خواهانه را در خود بپذیرد و سپس با تصمیم سازی های به هنگام، قواعد حقوقی مبنای کردارهای مشارکت خواهانه را بر بنیان تساوی حقوق و آزادی ها، تاسیس کند. مطالعه حاضر با توجه به ضعف های موجود در مشارکت زنان و محدودیت های تلقینی برای ایشان در فرهنگ و سیاستگذاری های کشور، اقدام به بررسی ابعاد مختلف نقش زنان، پتانسیل ها، میزان مشارکت و عوامل ممانعت کننده از مشارکت ایشان فارغ از جنسیت و اقدامات انجام شده و پیشنهادی جهت افزایش مشارکت زنان در سیاستگذاری عمومی کشور نموده است.

    کلیدواژگان: مشارکت، توانمندسازی، سیاستگذاری، جنسیت، حقوق شهروندی
  • سمانه سلطانی پور، اکبر نصراللهی کاسمانی صفحات 139-157

    این تحقیق مروری بر موضوع رعایت بی طرفی در اخبار است. محققان در این تحقیق به بررسی سیر تبیین اصل بی طرفی خبری در نظریات حوزه ارتباطات و رسانه پرداخته اند. بر اساس اصول خبری پذیرفته شده در مجامع بین المللی، اخبار باید به صورت بی طرفانه و بدون جهت گیری ارائه شوند و با توجه به ماده 19 اعلامیه حقوق بشر، هر فردی حق آزادی عقیده و بیان دارد و این حق، مستلزم آن است که کسی از داشتن عقاید خود بیم و نگرانی نداشته باشد و در کسب و دریافت و انتشار اطلاعات و افکار، به تمام وسایل ممکن و بدون ملاحظات مرزی، آزاد باشد و یکی از عوامل اصلی تحقق این حق، رعایت بی طرفی رسانه ای است. زندگی در دنیای امروز بدون دسترسی به رسانه ها امکان پذیر نیست و رسانه ها نیز موظف هستند اخبار را به صورت منصفانه و به دور از منافع شخصی به سمع و نظر مردم برسانند و تضمین کننده رعایت حقوق بشر باشند. با توجه به این مهم، محققان در این تحقیق با بررسی نظریات موجود در رابطه با رعایت بی طرفی در اخبار، به بیان نظریات نقض کننده بی طرفی نیز پرداخته اند و موضوع جهت گیری پنهان در اخبار نیز مورد بررسی قرار گرفته است. آنچه نتایج تحقیق نشان می دهد، این است که اگرچه بی طرفی در اخبار اصلی پذیرفته شده است، اما رعایت نشدن این اصل در بسیاری از رسانه ها، صورت می گیرد و این موضوع ناقض اصول حقوق بشر و حقوق شهروندی است، زیرا حقوق بشر بدون آزادی بیان و آزادی بیان بدون اطلاع رسانی آزادانه و منصفانه و به دور از جهت گیری محقق نمی شود. هدف این پژوهش بررسی بی طرفی رسانه ای و نقش آن در تضمین حقوق بشر در رسانه است.

    کلیدواژگان: بی طرفی، خبر، جهت گیری، جهت گیری پنهان، رسانه، حقوق بشر
  • علی اصغر شجاعی، مرتضی ولی الله پور موزیرجی صفحات 159-171

    در زیست بوم نوآوری همواره توجه به مولفه های خلق و خو و سایر متغیرهای تبیین شده این تحقیق مبتنی بر ارزش های ساختاری اخلاق زیستی، از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. این پژوهش از حیث هدف کاربردی، از نظر روش توصیفی پیمایشی و دارای ماهیت تحلیلی است. در بخش کیفی با عنایت به قانون اشباع و مطابق با روش نمونه گیری هدفمند نظرات 9 نفر از استادهای مراکز آموزش عالی استفاده شد و به عنوان نمونه تحقیق برگزیده شدند. در بخش کمی جامعه تحقیق حاضر با عنایت به شرایط تحقیق نامحدود محسوب می شود و نمونه آماری پژوهش به صورت کاملا تصادفی 117 نفر انتخاب شده اند. ابزار جمع‏آوری اطلاعات پرسشنامه ای بی‏نام جهت ارزیابی‏ سوالات پژوهش است. همچنین پرسشنامه تحقیق حاضر محقق ساخته به صورت طیف پنج درجه‏ای لیکرت شامل 5 طیف بسیار زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم می باشد که 33 سوال در نظر گرفته شده است و پرسش ها با عنایت به مولفه های خلاقیت و نوآوری بر اساس عملکرد سازمانی توسعه یافته است. روایی صوری و محتوایی مورد تایید متخصصان برجسته قرار گرفت و روایی سازه بیشتر از 5/0 محاسبه شده است. پایایی پرسشنامه پژوهش از طریق آلفای کرونباخ با درصد آماری 8/71 محاسبه شد که از نظر آماری مورد پذیرش است. برای تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه ای از شاخص های توصیفی و سپس در آمار استنباطی مدل برازش شده معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل نشان می دهد که هنگام در نظرگرفتن مولفه های فرهنگ، خلق و خو و پروژه سازمانی باید جانب احتیاط را در نظر گرفت و پژوهش های بیشتری را برای تبیین ابعاد پیشنهادی بسترسازی نمود.

    کلیدواژگان: زیست بوم نوآوری، خلاقیت، توسعه عملکرد سازمانی
  • رضا چنگیزی، مرتضی ولی الله پور موزیرجی* صفحات 173-193

    اثرات طبیعی و پدیده های اجتماعی تغییرناپذیر نیستند، بلکه نتیجه ترکیبی از الگوهای ذهنی، ساخت های معنایی و رویکردهای غایی بوده و پیوسته در حال دگرگونی و تغییر، منطبق با تعاملات دیالکتیکی می باشند که همدیگر را مرتبط، محدود و مشروط می نمایند. احترام به محیط زیست هم از جانب مدیران و هم شهروندان نشانه اثرگذاری های مثبت اندیش تکالیف شهروندی است. با عنایت به این که عملکرد نوآورانه هر کشور به وسیله نظام ملی نوآوری آن کشور تعیین می شود و با توجه به سیر تحولات آمایش جمهوری اسلامی ایران، بایستی شرایط به گونه ای رقم خورد که اولویت های نظام ملی مدیریت نوآوری با تضمین محیط زیستی پایدار ترسیم و در سطحی گسترده تر با ساختارسازی های پیچیده تبیین گردد. با توجه به فرایند رشد، توسعه و پیشرفت کشور، مولفه های مدل های ملی مدیریت نوآوری با ارتقای رقابت پذیری کشور، ارتقا و بهبود کیفیت و استانداردهای زندگی، تضمین محیط زیست پایدار، توسعه منابع انسانی و توسعه اجتماعی در چرخه فرایندی استانداردهای توسعه پایدار نمایان خواهد شد. ابزار جمع‏آوری اطلاعات پژوهش حاضر یک پرسشنامه محقق ساخته می باشد که بر اساس طیف پنج درجه‏ای لیکرت، شامل 5 طیف بسیار زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم نظم داده شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل تمامی افراد حاضر در اکوسیستم های محیط زیست پایدار در جمهوری اسلامی ایران می باشد. نمونه در این پژوهش نمونه ای هدف دار شامل تمامی افراد حاضر در اکوسیستم های محیط زیست پایدار استان مازندران برابر با تعداد 384 نفر برآورد شده است. داده های تحقیق با استفاده از فنون آماری مدل یابی معادلات ساختاری و شبکه عصبی مصنوعی مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار می گیرند. یافته ها به طور خلاصه نشانگر این است که تمامی ابعاد، مولفه ها و متغیرهای مورد بررسی مدل مفهومی پژوهش در الویت بندی مدل های ملی مدیریت نوآوری بر اساس متغیرهای محیط زیست پایدار تبیین شده اند. به پژوهشگران آینده پژوهش پیشنهاد می شود در به کارگیری مدل های ساختاری از الگوریتم های پیچیده تر برای برازش مدل های سیستماتیک استفاده نمایند و چون مدل ها ملی مدیریت نوآوری دارای متغیرهای پیچیده و زیادی می باشد، بهتر آن است که از روش های پیشرفته تر همانند شبکه عصبی مصنوعی برای تخمین آن ها بهره ببرند.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی سالم، نظام های ملی مدیریت نوآوری، محیط زیست پایدار، آمایش سرزمین
  • نعیمه تذکری، محمد فیضی*، محمد روحی عیسی لو، اسحق رسولی صفحات 195-211

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر الگوی توسعه فردی منابع انسانی بر عملکرد سازمانی، اخلاق حرفه ای و حقوق شهروندی انجام شده است. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی با رویکرد کمی بود که از روش همبستگی به عنوان روش تحقیق استفاده کرده است. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران و کارکنان سازمان تامین اجتماعی تهران بود که با استفاده از فرمول کوکران، 351 نفر به عنوان شرکت کنندگان تحقیق انتخاب شدند که برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه عملکرد سازمانی هرسی و گلداسمیت، پرسشنامه محقق ساخته توسعه فردی منابع انسانی، پرسشنامه اخلاق حرفه ای و پرسشنامه حقوق شهروندی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تی استفاده شد. نرم افزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل LISREL و SPSS بود. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که الگوی توسعه فردی منابع انسانی بر عملکرد سازمانی، اخلاق حرفه ای، حقوق شهروندی کارکنان تاثیر مثبت دارد. یافته های این پژوهش می تواند در اتخاذ تدابیر توسعه اخلاق حرفه ای، عملکرد سازمانی و حقوق شهروندی کارکنان موثر باشد.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، توسعه فردی، عملکرد سازمانی، اخلاق حرفه ای، حقوق شهروندی، سازمان تامین اجتماعی
  • روزبه حبیبی* صفحات 213-223
    زمینه و هدف

    در هزاره سوم سازمان ها به سرعت در حال تحول هستند و سازمان هایی که به سرمایه انسانی خود اولویت می دهند و حقوق شهروندی کارکنان و توانمندسازی روان شناختی آنان را با رویکرد تعهد سازمانی مد نظر قرار می دهند، دارای بهره وری و موفقیت بیشتری هستند، لذا در این پژوهش ابتدا به تبیین مفاهیم حقوق شهروندی، توانمندسازی روان شناختی و تعهد سازمانی پرداخته شده و سپس تاثیر توانمندسازی روان شناختی بر حقوق شهروندی با نقش واسطه ای تعهد سازمانی تحلیل می گردد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی با رویکرد کمی بود که از روش همبستگی به عنوان روش تحقیق استفاده کرده است. ابزار جمع آوری داده ها شامل مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه استاندارد می باشد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین توانمندسازی روان شناختی و حقوق شهروندی با نقش واسطه ای تعهد سازمانی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. توانمندسازی روان شناختی دارای تاثیر مثبت مستقیم بر حقوق شهروندی به میزان 0/523 و میزان تاثیر مثبت غیر مستقیم این متغیر بر حقوق شهروندی به میزان 0/82 است. در مجموع اثر کل توانمندسازی روان شناختی بر حقوق شهروندی به میزان 0/605 است و نقش میانجی تعهد سازمانی نیز تایید گردید.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش می تواند در ارتقای حقوق شهروندی، توانمندسازی روان شناختی و ارتقای تعهد سازمانی کارکنان موثر باشد و نهایتا موجب ارتقای عملکرد و بهره وری سازمان گردد، لذا سازمان ها جهت بقا و ارتقای عملکرد باید به نیروی انسانی به عنوان مهم ترین سرمایه سازمان نگریسته و به توانمندسازی روان شناختی و ارتقای حقوق شهروندی سرمایه انسانی با رویکرد تعهد سازمانی بپردازند.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، توانمندسازی روان شناختی، تعهد سازمانی، دانشگاه آزاد بندرعباس
  • شیوا قوامی لاهیجی، وحیدرضا میرابی*، مهدی باقری، سراج الدین محبی صفحات 225-240
    زمینه و هدف

    امروزه شبکه های اجتماعی نقش قابل توجهی در شکل گیری افکار، دیدگاه ها و انتخاب شهروندان دارند. در همین راستا، پژوهش حاضر درصدد است تا با تبیین مدل بازاریابی محتوا با هدف تقویت قصد خرید مشتریان از طریق رسانه های اجتماعی، رفتارهای شهروندی را در شهرهای بندرعباس و قشم مورد بررسی قرار دهد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری روی 500 نفر از خرده فروشان شهرهای بندرعباس و قشم انجام شد. به همین منظور از روش تئوری سازی (گرند تئوری) به صورت عمیق و نیمه ساختاریافته و از روش کمی به صورت پرسشنامه ای بهره برده ایم. جامعه آماری پرسشگران 500 نفر از خرده فروشان بندرعباس و قشم بودند. جهت انجام تجزیه و تحلیل های توصیفی و استنباطی، از نرم افزارهای SPSS و Lisrel استفاده شد.

    یافته ها

    ساده بودن پیام تبلیغی بر قصد خرید شهروندان تاثیر معنادار دارد (سطح معنی داری 9/11)؛ کوتاه بودن پیام تبلیغی بر قصد خرید شهروندان تاثیر معنادار دارد (سطح معنی داری 10/79)؛ پیام تبلیغی بر مزیت های رقابتی بر قصد خرید شهروندان تاثیر معنادار دارد (سطح معنی داری 10/51)؛ رعایت اصول روانشناسی رنگ در پیام تبلیغی بر قصد خرید شهروندان تاثیر معنادار دارد (سطح معنی داری 11/30)؛ استفاده از تداعی کننده ها در طراحی پیام تبلیغی بر قصد خرید شهروند تاثیر معنادار دارد (سطح معنی داری 11/80) و قدرت ترغیب کنندگی پیام تبلیغی بر قصد خرید شهروند تاثیر معنادار دارد (سطح معنی داری 11/71). مدل برازش شده تحقیق همراه با ضرایب معناداری  Z(t-values) حاکی از همسویی مدل برازش با جامعه آماری پژوهش است.

    نتیجه گیری

    طراحی ساده پیام های تبلیغی صنعت خرده فروشی در شبکه های اجتماعی تاثیر بیشتری بر خرید شهروندان دارد. اگر محتوای پیام های تبلیغی صنعت خرده فروشی در شبکه های اجتماعی، در عین سادگی، پرمعنا طراحی شوند، تاثیر بیشتری بر خرید شهروندان دارند. همچنین اگر پیام های تبلیغی صنعت خرده فروشی در شبکه های اجتماعی، به صورت مختصر و مفید طراحی و تولید شوند، نقش بیشتری در جذب شهروندان دارند. بهتر است که پیام های تبلیغی صنعت خرده فروشی در شبکه های اجتماعی بر محور مزیت یا مزیت های رقابتی محصول یا برند طراحی شوند. پیام های تبلیغی صنعت خرده فروشی در شبکه های اجتماعی از گزاف گویی اجتناب کنند. پیام های تبلیغی صنعت خرده فروشی در شبکه های اجتماعی، رنگ ها به صورت اصولی و صحیح استفاده شوند.

  • مهدی بنی اسدی، محمدعلی عبدالوند*، کامبیز حیدرزاده هنزایی، محسن خون سیاوش صفحات 241-255

    انسان موجودی اجتماعی است و برای زندگی کردن در اجتماع باید به اصول اولیه آن پایبند باشد. حقوق شهروندی، یکی از این اصول است که در صورت فراموشی و یا غفلت از آن، جامعه دچار خسران شده و این موضوع باعث می شود تا به هدف متعالی خود نرسد. حقوق شهروندی مفهوم نسبتا وسیعی بوده و شامل حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فردی می شود. یکی از بخش هایی که می تواند در خدمت حقوق شهروندی باشد، صنعت بانکداری است. امروزه بخش بانکداری در جایگاه مهم ترین نهاد اقتصادی، پولی و مالی کشور قرار گرفته است. نیازها و انتظارات مشتریان در این صنعت به سرعت در حال تغییر و پیچیدتر شده، این تغییرات در بازار پولی از یکسو و ترجیحات رفتارهای شهروندان و مشتریان، و استفاده روزافزون از فناوری های جدید، از سوی دیگر، نیاز به استفاده از مدیریت ارتباط با مشتری در صنعت بانکی را دوچندان کرده است. مدیریت ارتباط با مشتری در حوزه بانکداری شرکتی، تقسیم بندی مشتریان ارزنده را با معیارهای مختلفی انجام می دهد تا امکان سفارشی سازی خدمات بانکداری شرکتی و نوآوری را برای این دسته از مشتریان ارزنده فراهم و امکان ایجاد رابطه دوستانه با با شهروندان را فراهم می سازد که این امر موجب وفاداری و سودآور مطمئن برای بانک ها را به وجود می آورد. از این رو هدف این پژوهش، شناسایی پیش زمینه ها و پیامدهای اجرای مدیریت ارتباط با مشتری در صنعت بانکداری می باشد. در پژوهش حاضر، محقق از رویکرد کیفی و استراتژی داده بنیاد و کدگذاری باز، محوری، انتخابی به منظور دستیابی به الگوی پژوهش استفاده کرده و در نهایت، نتایج پژوهش در قالب 6 بعد اصلی و 35 مقوله فرعی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، بانکداری شرکتی، نظریه داده بنیاد، مدیریت ارتباط با مشتری، صنعت بانکداری
  • علیرضا فرضی، محمود جلالی*، لیلا رئیسی صفحات 257-269

    اعلامیه جهانی حقوق بشر، به منظور پاسداشت حقوق بنیادین و اساسی انسان، مورد تصویب جامعه جهانی قرار گرفته است. با وجود این که قریب به غالب کشورهای اسلامی این اعلامیه را مورد پذیرش قرار داده اند، اما انتقادها و ایراداتی بر برخی مواد آن از سوی این کشورها ابراز شده و تلاش کرده اند تا مواد بحث برانگیز و چالشی موجود در این اعلامیه را از منظر اسلامی، مورد بازنویسی و تغییر قرار دهند. این امر، منجر به تصویب اعلامیه اسلامی حقوق بشر در قاهره شد که بر اساس آن، حقوق بنیادین سکولار موجد در اعلامیه جهانی حقوق بشر، رنگ و بویی اسلامی به خود گرفته است. مقاله حاضر، تلاش ها برای پیاده سازی احکام اسلام را در قوانین و مقررات در جمهوری اسلامی ایران و نیز، بین کشورهای اسلامی مورد بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: اعلامیه جهانی حقوق بشر، اعلامیه اسلامی حقوق بشر، تعالیم اسلام، ایران، کشورهای اسلامی، حقوق شهروندی
  • حلیمه رورده*، محمد محسنی دهکلانی، محمد روحانی مقدم صفحات 271-285

    افساد فی الارض از جرائم علیه امنیت می باشد. این عنوان در بیشتر قوانین قبلی در کنار محاربه به کار رفته است، اما به دلیل عدم انطباق و ناهماهنگی بیشتر مصادیق آن با مفهوم وتعریف محاربه، مقنن در ق.م.ا مصوب 1392 به تفکیک این دو عنوان مجرمانه اقدام نموده است. با وجود این، اشتراکاتی میان این دو عنوان وجود دارد. رفتارهای مادی بیان شده در ماده 286 ق.م.ا بر اساس مستندات فقهی تدوین شده است. برخی از مصادیق جرم افساد فی الارض در ماده مزبور قابل نقد و بررسی است. مجازات اعدام برای برخی از این رفتارها قابل توجیه نیست. تکرار و تعدد رفتار مادی با وسعت آثار زیان بار نتایج آن سبب تحقق افساد فی الارض می گردد. برخی از مصادیق به مانند آدم ربایی علی رغم وسعت آثار زیان باری که دارند، مورد غفلت قانونگذار قرار گرفته اند. ابهامات و اشکالاتی در برخی از مفاهیم و واژه های ماده مزبور، مانند «گسترده»، «وسیع» و... وجود دارد. در حکومت اسلامی حقوق شهروندی همانند سایر حقوق منبعث از قواعد و مقررات دین اسلام است، لذا قانونگذار با تاسی به فقه اسلامی با وضع قوانین و مقررات خاص به حقوق مذکور جنبه قانونی داده و در جهت تضمین اجرای این حقوق در مقام ضمانت اجراهای لازم برآمد. حقوق شهروندی از متن قانون اساسی گرفته شده و مهم ترین آن ها عبارتند از کرامت انسانی، حیات، حقوق اقتصادی و اجتماعی و نظم عمومی. از آنجایی که هر چیزی مخل به نظم عمومی باشد، افساد فی الارض محسوب می شود که تضییع کننده و مخل حقوق شهروندی اعم از کرامت، شرافت، حقوق اقتصادی و اجتماعی است. رفتارهای مادی افساد فی الارض به عنوان مصادیق آن و نتایج حاصل از آن ناقض این حق مسلم انسان هاست، لذا وظیفه حکومت هاست که با وضع قوانین هرچه بهتر در جهت حمایت از این حقوق گام بردارند. حقوق کیفری ایران نیز در جهت حفظ و ارزشمندی این حقوق می باشد.

    کلیدواژگان: افسادفی الارض، رفتارهای مادی، حقوق شهروندی، کرامت انسانی، نظم عمومی
  • صفرعلی استادی، هادی عظیمی گرکانی* صفحات 287-304

    در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اصولی را می توان یافت که به طور صریح یا ضمنی بر مساله اخلاق و حقوق شهروندی اختصاص یافته است، حتی فصل سوم قانون اساسی با عنوان حقوق ملت را می توان بن مایه تدوین منشور حقوق شهروندی دانست. حقوق شهروندی در دو حوزه با اخلاق رابطه پیدا می کند؛ یکی این که حق ها بر اساس مکتب اخلاق گرایی می تواند نشات گرفته از اخلاق باشند و دیگر این که در اجرا و تفسیر این حق باید موازین اخلاقی که در راس آن حقوق بشر و حفظ کرامت انسان ها است، رعایت گردد. حقوق شهروندی یکی از مظاهر اخلاقی بودن است. برخی معتقدند حقوق یکی از مظاهر اخلاق است و حقوق شهروندی هم زیرمجموعه همین حقوق می باشد. دولت ها بهترین سرلوحه در تحقق اخلاق حقوق شهروندی هستند. یکی از ساز و کارهای نظام حقوقی ایران برای حاکمیت اخلاق فی مابین زوج و زوجه این است که حقی با عنوان شرط تنصیف دارایی زوج برای زوجه در نظر گرفته است. بدین معنا چنانچه طلاق به درخواست زوجه نباشد و نیز طلاق مستند به سوء رفتار زوجه نباشد و زوجه تمام وظایف زناشویی خود را اعم از تمکین عام و خاص انجام دهد و زوج نیز هنگام طلاق دارایی های مثبتی داشته باشد که دیون و بدهی ها را از آن خارج کرده باشد، از نظر قانونگذار نصف اموال و دارایی های موجود زوج به زوجه انتقال می یابد و این شرط ضمن عقد چهره حمایتی و جنبه اخلاق مدارانه دارد و از این جهت، زوجه پس از متارکه از گزند آسیب های اجتماعی در امان می ماند. وجود این شرط و مشروعیت آن به زندگی های مشترک زناشویی امنیت و اخلاق بخشیده، موجبات تقویت این رابطه را فراهم ساخته، مبانی خانواده را تحکیم نموده و آمار طلاق را کاهش می دهد. مسلما شناسایی شرط تنصیف دارایی زوج در راستای اجرای حقوق شهروندی است.

    کلیدواژگان: شرط، تنصیف، نکاح، دارایی، زوج
  • جلیل خوشحال، میرزامحمد حسنی*، حسن شادپور صفحات 305-315

    یکی از مهم ترین مولفه های حقوق شهروندی، تامین امنیت و رفاه در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. دهقانان در گذار از دوره ساسانی به دوره اسلامی، با مصالحه با مسلمانان و به تدریج مسلمان شدن آنان و پیرو آن توده های مردم تحت امرشان، جان و مال خود و رعایایشان را از تعرض مهاجمان عرب حفظ نمودند. بدین گونه امنیت و رفاه را برای خود و شهروندان با نقش رابط میان حاکمان مسلمان با توده های مردم تامین نمودند. بنابراین هدف این پژوهش، نقش دهقانان در ایفای امنیت و رفاه شهروندان در قرون اولیه اسلامی است. این پژوهش به صورت کتابخانه ای و اسنادی و روش توصیفی تحلیلی و تاریخی انجام یافته است. پس از بررسی و تجزیه و تحلیل منابع این نتیجه حاصل شد که دهقانان با ایجاد جزایر امن در ایران در طول دو قرن اول هجری قمری، نه تنها موجب تامین و تضمین امنیت و رفاه نسبی اقتصادی و اجتماعی خود و رعایای تحت امرشان شدند، بلکه باعث حفظ مواریث کهن و انتقال آن به دوران جدید نیز گشتند. بنابراین آنان با مصلحت اندیشی های گوناگون در زمان ها و مکان های متفاوت چه در حوزه های سیاسی و اقتصادی و چه در حوزه های اجتماعی و فرهنگی به طور نسبی و باواسطه امنیت و رفاه خود و شهروندانشان را تامین نمودند.

    کلیدواژگان: دهقانان، امنیت، رفاه شهروندان، حکومت اسلامی
  • سکینه طاهرخانی، مهرناز بهروزی*، مریم کلبادی نژاد صفحات 317-329

    حق اجتماعی یکی از مولفه های حقوق شهروندی است که رفاه و امنیت اجتماعی شهروندان را مورد توجه قرار می دهد. این حق شامل: عمران و بازسازی شهرها و روستاها، وجود اصناف مختلف، قوانین و اجرای آن می شود. بدین گونه با توجه به مولفه های شهروندی در ایران اسلامی، چگونه حق اجتماعی شهروندی در دوره تیموریان با توجه به ساختار حکومتی این سلسله، مورد توجه نظری و عملی حاکمان بوده؟ مساله این پژوهش است. بدین گونه هدف پژوهش تبیین مولفه های حق اجتماعی شهروندان در دوره تیموریان است. جهت بررسی متغیرهای حقوق شهروندی و حکومت تیموریان، از روش توصیفی تحلیلی و تاریخی اسنادی با توجه به شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای استفاده شد. پس از بررسی و تحلیل مولفه ها، این نتایج به دست آمد: حق اجتماعی شهروندی یا رفاه و آسایش و امنیت اجتماعی شهروندان تحت حکومت تیموریان، وابسته به دوره های صلح یا جنگ بود. در زمان آسایش، تیموریان، برای رونق و عمران نه تنها عده بسیاری از معماران، هنرمندان و صنعت کاران را از شهرهای دیگر به سمرقند و هرات کوچاندند، بلکه فرامین کاربردی نیز جهت آبادکردن زمین ها و عدم مهاجرت روستاییان به شهرهای دیگر صادر نمودند. با رونق شهرها و آبادانی مکان های مختلف، اصناف مختلفی همچون معماران، هنرمندان، منجمان، طبیبان، تجار و صنعت کاران در این دوره شکل گرفت. قوانین جاری بر آن ها بر مبنای دو قاعده عرفی (یاسای چنگیزی) و شرعی (قوانین اسلامی) بود، اما به  تدریج در دوران شاهرخ قوانین تنها بر اساس اصول شرع اسلامی اعمال شد. بدین ترتیب در دوره صلح، نظارت دقیق بر اجرای فرامین و قوانین صادره موجب رشد و شکوفایی شهرها و رونق و آبادانی روستاها به  ویژه در خراسان گشت و پیرو آن، از امنیت حاصل شده از آن، اصناف رونق گرفتند، اما با ضعف حکومت مرکزی و بی نظمی حاصل از آن، نظارت بر قوانین و اجرای فرامین، رو به سستی گرایید که موجب سوءاستفاده عمال و ماموران اجرایی و در نتیجه اجحاف و ظلم در حق شهروندان شد. بنابراین حق اجتماعی شهروندان در دوره تیموریان در رابطه مستقیم با ساختار حکومتی تیموریان و قدرت مرکزی بود.

    کلیدواژگان: حق اجتماعی، عمران و عمارت، پیشه وران، قانون، تیموریان
  • افشین جعفری*، مهری توتونچیان صفحات 331-342

    پیشرفت های بشری در عرصه های مختلف سیاسی و اجتماعی باعث ایجاد فرصت ها و چالش های جدیدی می شود. همین موضوع باعث شده تا قوانین بین المللی از جمله حقوق بین الملل بشردوستانه به دنبال ایجاد قوانینی متناسب برای تحولات جدید باشند. یکی از این چالش های جدید، حملات سایبری است که به دلیل گسترش فزاینده فناوری و توسعه فضای مجازی در نقاط مختلف جهان تهدیدی برای حیات بشری قلمداد می شوند. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که مهم ترین راه کارهای تقلیل و تحدید حملات سایبری از منظر حقوق بین الملل بشردوستانه کدام هستند؟ از یافته های پژوهش حاضر این است که حملات سایبری به دلیل صدمه زدن به غیر نظامیان مورد توجه حقوق بین الملل بشردوستانه است. به علاوه با توجه به افزایش روزافزون حملات سایبری، ضرورت اعمال اصول و قواعد حقوق بین الملل بشردوستانه و یا تدوین قواعد جدید در مواجهه با این حملات امری ضروری است، ضمن این که در زمینه مقابله با آثار و پیامدهای ضد حقوق بشری حملات سایبری، تصمیم گیری های یک جانبه کارآیی زیادی ندارد و یکی از نقاط ضعف اساسی در این زمینه نبود توافق جمعی بر نحوه مدیریت فضای سایبر بوده است. رویکرد پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی است که با روش کتابخانه ای نسبت به جمع آوری اطلاعات اقدام کرده است.

    کلیدواژگان: حملات سایبری، حقوق بین الملل بشردوستانه، حقوق بشر، فضای مجازی
  • زهرا ترحمی*، علیرضا صابریان، مریم آقایی بجستانی صفحات 343-353

    عقد نکاح به عنوان یکی از توصیه های اساسی دین اسلام نقش مهمی در استحکام و تداوم نهاد خانواده دارد. با این وجود، عقد نکاح تحت تاثیر مقوله دیگری از جمله شرط عدم تمکین قرار دارد که از نظر فقها محل اختلاف فراوان است. شرط عدم تمکین در عقد نکاح ارتباط تنگاتنگی با حقوق شهروندی دارد، زیرا در حقوق شهروندی، استقلال مالی زن و پیشرفت او در اجتماع مورد توجه قرار گرفته است و از سویی دیگر، ریاست زوج بر خانواده و حق تمکین وی، ممکن است محدودیت هایی برای حضور زوجه در عرصه های اجتماعی پدید آورد و حقوق شهروندی را تحت تاثیر قرار دهد. سوال پژوهش حاضر این است که مشروعیت شرط عدم تمکین چگونه می تواند بر رعایت حقوق شهروندی زوجین از جمله زنان در جامعه اسلامی کمک نماید؟ از نتایج پژوهش حاضر این است که ضرورت های اجتماعی برای ورود زنان به عرصه های مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی از یک طرف و تاکید دین اسلام بر رعایت کرامت ذاتی انسان ها و برابری زن و مرد از طرفی دیگر باعث شده تا تغییراتی در شرط عدم تمکین لحاظ شود تا حقوق شهروندی زنان محقق شود. بنابراین در زندگی معاصر، استیفای حق تمکین در هر زمان برای زوج ممکن نیست، چون زنان علاوه بر ایفای وظایف ناشی از زوجیت، در فعالیت های اجتماعی و اقتصادی نیز مشارکت فعال دارند، لذا ترجیح می دهند که ضمن حفظ زوجیت، نقش اجتماعی خویش را هم توسعه بخشند. حقوق شهروندی زنان با مشروعیت دادن به شرط عدم تمکین در عقد نکاح قابل حصول است. روش پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است که با شیوه اسنادی و کتابخانه ای، اطلاعات آن جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: شرط ضمن عقد، عدم تمکین، حقوق شهروندی، فعالیت زنان
  • محمد دهقانی*، ابراهیم شعاریان ستاری، ابراهیم تقی زاده، جلال سلطان احمدی صفحات 355-366
    زمینه و هدف

    این مقاله به بازدارندگی به مثابه یکی از پایه های شکل گیری اصول اخلاقی در خسارت تنبیهی توجه نشان می دهد. به همین دلیل، این سوال مطرح است که خسارت تنبیهی چگونه می تواند با رویکرد بازدارندگی به بسط اصول اخلاقی در جامعه کمک نماید؟ بنابراین هدف مقاله، توجه به جنبه های بازدارنده خسارت تنبیهی از منظر اخلاقی است.مواد و روش ها: پژوهش حاضر از رویکرد توصیفی تحلیلی به منظور توجه به جنبه های بازدارندگی خسارت تنبیهی در حوزه های اخلاقی بهره می برد. به همین منظور، جمع آوری اطلاعات به شیوه اسنادی و کتابخانه ای با بهره گیری از متون اصلی، کتب، مقالات و پژوهش های انجام شده در این زمینه صورت گرفته است. یافته ها: خسارت تنبیهی، هرچند در قوانین حقوقی ایران پذیرفته شده نیست، اما نهادهای مشابهی همانند تاخیر تادیه، وجه التزام، جریمه اجباری و دیه در رابطه با کارکردهای این نهاد وجود دارند که به نوبه خود می توانند موجد اخلاق اجتماعی و فردی باشند. خسارت تنبیهی در حوزه اخلاق رویکردی بازدارنده دارد که هم از بروز تخلفات و جرائم اجتماعی جلوگیری می نماید و هم الگویی برای زیست اخلاقی انسان ها فراهم می آورد که در چارچوب آن، سایر افراد جامعه نیز از ارتکاب بر جرائم و ارتکاب جرم خودداری می کنند. نتیجه گیری: خسارت تنبیهی دارای جنبه های بازدارنده موثری است که می تواند رویکرد جدیدی در حوزه اخلاق فردی و اجتماعی باز کند که از قبل آن، حقوق اجتماعی اقتصادی افراد به شکل موثرتری جبران شود و از بروز حوادث بیشتر در آینده نیز جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: بازدارندگی، خسارت تنبیهی، اخلاق، حقوق فردی، حقوق اجتماعی
  • وحید آگاه* صفحات 367-382

    هنر نیز مانند سایر امور، در سپهر حقوق شهروندی شناسایی شده است، اما در ایران، حق های هنری تقریبا مغفول بوده و بدین لحاظ، ذکر این حق ها در منشور حقوق شهروندی ابلاغی 1395/9/29 رییس جمهور امری نو در جهت تضمین بیشتر حقوق هنرمندان است. در پژوهش پیش رو، جایگاه حق های هنری در منشور، در پرتو حقوق بشر تبیین و بررسی شده و با تحلیل پیش نویس اولیه، پیش نویس منتشره و متن نهایی، سیر تغییرات و نسبت آن با موازین حقوق بشر نقد شده است. نتیجه نیز حکایت از این دارد که هرچند متن منشور در حق های هنری نسبت به پیش نویس اولیه از منظر کیفی و کمی، ضعیف تر است، اما با عنایت به فقر حقوق موضوعه این بحث، خصوصا در «حق بر مشارکت در زندگی فرهنگی و آزادی بیان هنری»، ادبیات حقوقی را توسعه داده است. با این وجود، نسبت به دو پیش نویس، غالب مندجات پیشرو در منشور حذف گردیده و حق های هنری با رویکردی محافظه کارانه ارائه شده است. همچنین از آنجا که حقوق هنری در «حق بر تعیین سرنوشت هنری» قابل تلخیص است، منشور حق ها و آزادی های هنری پیشنهاد شده تا مجموعه حقوق هنری تثبیت شده و ارتقا یابد.

    کلیدواژگان: حق های هنری، منشور حقوق شهروندی، حقوق بشر، آثار هنری، حقوق شهروندی
  • سحر لله خانی، جواد خالقیان* صفحات 383-394
    زمینه و هدف

    قضاوت عادلانه به عنوان یکی از معیارهای اساسی در دادرسی حقوقی مورد توجه نظام های حقوقی مختلف است. در همین راستا، بررسی عوامل شخصی و روانی قاضی و محیط اجتماعی می تواند به عنوان عوامل تاثیرگذار دادرسی حقوقی مورد توجه قرار گیرند. هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی نقش اخلاق قضایی در دادرسی حقوقی است.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی تاثیر اخلاق قضایی بر دادرسی حقوقی از رویکرد توصیفی تحلیلی استفاده شده است. در همین راستا به کارگیری رویکرد تحلیلی نیازمند جمع آوری اطلاعات و داده ها از منابع مختلف است که به شیوه اسنادی و کتابخانه ای نسبت به انجام آن اقدام شده است.

    یافته ها

    مهم ترین یافته های پژوهش بر این اساس است که اخلاق قضایی در حین دادرسی می تواند به انحای مختلف بر فرایند دادرسی اثرگذار باشد. بر این اساس، قاضی در حین دادرسی و در زمان حکم دادن می‎‎تواند به طور مستقیم و غیر مستقیم تحت تاثیر فشارهای درونی و بیرونی، همچون هیجانات، مشغله های فکری، شرایط اجتماعی، جوسازی رسانه ای و حتی فساد اخلاقی و مالی قرار گیرد.

    نتیجه گیری

    پویایی اخلاق قضایی در پرتو این راه کارها، از جمله ارشاد توسط قضات و تحصیل دلیل قضات، مستقیما بر اصحاب دعوای مدنی تاثیر می گذارد و متعاقبا نتایج سودمندی از جمله صدور آرای ملموس و کاهش تعدد دعاوی و جلوگیری از اطاله دادرسی را منجر گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق قاضی، فشارهای بیرونی و درونی، بینش قضایی، دادرسی حقوقی، قضاوت عادلانه
|
  • Asma Rakhshan, Mahmoud Abbasi*, Ali Reza Salimi, Seyyed Ali Reza Hosseini, Zohreh Khani Pages 7-23

    Improving the quality of public service plays an important role in the welfare, the comfort and health of any society. The main goal of this research is to address the principles of free social services such as social and health care provision, respect for the privacy of individuals, personal and police security and the freedom to work and housing. This article addresses Iran and the other two countries, based on the legal rules and jurisprudential law, the necessity of human reverence and justice. In this regard, it has identified and defined the concepts and criteria of social services in both countries. The findings of this study show that in Iranian law, free public social services include educational services and partly social insurance, which is semi-free. In English law, Health care and health insurance are free and semi-free and for some special people they have been using it and provided the services free of charge. These services can be provided by the government and local institutions as well as by the private sector. The basic laws of both countries on the basic rights of public services for citizens and the duties of the government have an almost equal emphasis. But the recognition of these rights in the basic laws does not constitute the availability of these rights to all individuals in personal security and the prohibition of torture, the fact that it is recognized at any time whether there is torture or whether the rules are respected or not, should look at the output of governments.

    Keywords: Comparative Comparison, Social Service, Principle of Being Free, Principle of Human Reverence, Constitution, English Law
  • Mohammad Mehdi Jahanparvar, Mehrnaz Behroozi* Pages 25-36

    Child adoption in Iran has always been directly related with the religious beliefs of the society and has had a particular importance since the ancient times up to now. According to the civil law of the society, those children are competent to be adopted whose parents are not identifiable and they cannot return to the warm bosom of their families. One of the most significant and first rights of the orphans and the children suffering from bad parenting as a citizen is their identification and giving their custody and tutelage to individuals who are materially and spiritually competent to protect these children. These children either do not have any parents or their parents are not known or are not competent enough to raise the child. Thus, judicial authorities under the supervision of social institutions give their protectorship to individuals or families whose competency has been already proven based on the social rules and laws. In this study using a descriptive-analytic method we have conducted a research on the citizenship rights of the orphans and the children who are suffering from bad parenting as well as the obligations and duties of the society and child adopters on them according to the legal codes of Iran and Islam resorting to the existing databases and library documents.

    Keywords: Citizenship Rights, Adopted Child, Adopter, Citizen, Iran
  • Masumeh Adabzadeh, Mohammad Rohani Moghadam*, Alireza Sabryan Pages 37-55

    Enforcement of penalties in legal schools has been recognized as the bond of law enforcement. Hadd is one of the penalties which are of paramount importance in criminal law of Islamic system. In fact, enforcement of Hudud is of various degrees in view of the nature of crime. Thus, the types and limits of the penalties are already determined by the legislator and the criminal courts proceed to determine the penalties and issue the verdict within the limit determined by the legislator. With regard to the principles of enforcement of penalties and Hudud, in Islamic jurisprudence rules, penalties are considered as a kind of correction of the criminal in which a particular attention has been paid to human dignity and the principles of freedom and justice and not merely to the revenge on the convict. Then, Islam as a nature rite in the enforcement of Islamic penalties has defended human rights and provided the ground for its perpetuation contrary to the claims of other legal systems. In the present study, Hudud enforcement and its relevance to human rights and international codes have been investigated from Islam’s point of view.

    Keywords: Hudud, Islamic Principles, Foundations of Human Rights, Enforcement of Penalties
  • Zohreh Fatullahi , Seyed Mohammad Reza Ayati *, Mohammad Jafar Qanbari Jahromi, Mohammad Jafari Harandi Pages 57-74

    Wealth circulation among the rich people is in the sense of circulation of domination over the properties and assessts of society and violation of citizenship rights. Among the striking examples of wealth circulation, one can refer to the exclusive domination of a number of chosen people over natural resources, domination over the economic information stream, determination of commodity prices, domination over money and capital market, domination over imports and exports and international commerce. In the current essay the authors have first analyzed this principle based on Islamic Sharia and jurisprudents and then considered the implementation of this principle to be among the tasks of Islamic state based on constitution and citizenship rights. The principle of denial of wealth circulation is a universal principle whose scope covers all economic activities and even it can be generalized to the interests and revenues resulted from the economic rent and monopoly which have been acquired without further efforts. This principle explains the orientation of Islamic economy in several stages and via different ways relying on the principle of wealth distribution; in the first stage, this principle respects the private ownership and at the same time prevents from wealth monopolization that renders its transaction impossible which is the prerequisite of development. In the next stage by referring to the principle of public nature of wealth and for the sake of administration of economic justice the natural resources and the spoils of war have been given to Islamic state and finally the individuals are obliged to pay part of their legitimate incomes for the interests of the system and overcoming the poverty in the form of tax, khums, zakat, and kafareh.

    Keywords: Wealth, Circulation, Wealth Distribution, Citizenship Rights
  • Seyed Hossein Jafari Nasab*, Hesamaldin Khal'atbari Limaki Pages 75-91

    Citizenship rights are among the necessities of human society and governments make policies about them based on their anthropological foundations. The current study aims at answering the question that what roles do anthropological foundations of secular policy play in the realization of citizenship rights and what is its difference with Islamic foundations? In the present study, the latter issue has been assayed based on a comparative analysis method. The research findings show that the citizens in secular policy are condemned to natural and human law and are selfish and egotist and free from divine values; this policy believes in multifaceted essence of human beings and defends the material interests and power. Thus conceived, citizens seek to reach the utmost pleasure via the domination of reason over the religion and denial of Perfect Man. This materialistic picture of human being has caused the politics to be limited to human material rights and welfare and in this way man becomes bogged down in the swamp of carnal desires; but in Islamic politics, man is defined based on monotheism and human virtues and the world is described as the farm of otherworld. Seen from this perspective, true citizenship freedom can be merely achieved via monotheism. Moreover, all primordial aspects and needs of man are taken into account and everything is arranged for the administration of justice and regulation of individual and social affairs and human worldly and otherworldly happiness. Therefore, Islamic worldview, contrary to secularism, enjoys a comprehensive knowledge of human rights and needs.

    Keywords: Foundations, Anthropology, Politics, Islam, Secularism, Citizenship Rights
  • Maryam Hamidzadeh*, Maryam Aghaei Begestani, Mohammad Rohani Moghadam Pages 93-104

    From a long time ago, it has been very interesting and tempting to get acquainted with strange sciences. Sorcery is an extraordinary affair that differs from the realization of ordinary ones and cannot be conceived through ordinary and customary assumptions. The effects of sorcery on human beings are of psychological and sometimes physical aspects. The lack of individual awareness and the enticing features of sorcery have attracted people toward this science; this has created a special opportunity for witches to easily benefit from the ignorance of the people. In Islam, sorcery is of certainties that teaching and learning of it is forbidden due to its immoral effects on individual, family, and community. Sorcery has innumerable moral harms. The most important damages that may be mentioned are conflict among people especially between couples, undermining the beliefs of people in society, promoting superstition, and in particular providing a platform for emerging sects. With alcoholic beverages, psychedelic drugs, promoting promiscuity, preventing marriage, and having illegitimate relationships, the sects undermines the foundation of family and causes mental illness, suicide, and delinquency. According to Iran's criminal law, bill 12-225, sorcery is considered a crime and sorcerer is punished, which according to its immoral implications is commensurate with the crime; however, since the purpose of the punishment is to reform the offender to re-enter the community and maintain the interests of society and guarantee its survival, this punishment was removed from the bill of laws. The present study was conducted through descriptive-analytic method and aimed to express the immoral effects of sorcery, while attempting to familiarize the reader with an overview of sorcery culture and its jurisprudential-legal verdict

    Keywords: Sorcery, Society, Crime, Ethics, Criminal Law
  • Fateme Sadat Mirbaqeri Tabatabaee Mehrabadi, Ahmad Reza Khazaei* Pages 105-119

    Cultural right is perhaps the most important element of citizenship rights because they are presented as empowering rights and it can provide ability to monitor on government and on the way of people's lives. In the sense that if a citizen of the Islamic community has a proper understanding of the ethics and cultural principles (dignity of humans, respect for one another and piety ...), is effective in citizens' awareness. Essentially, combining civil rights with morality and virtue is one of the most important factors in human and cultural relations for the survival of a collective life in an Islamic society, which is a precise criterion for knowing the pure actions from the impure. Perhaps in this society, the rights of all citizens, if implemented (in cultural area and in the social dimension) it is a suitable pattern for other countries (in the scope of culture in the international dimension). It also evolves morality and has a special place in civil rights. Therefore, if the principles and rules of the basic principles, which it is include the principle of moderation, tolerance, legality, law and justice, we put as the extent and degree of the actions of the citizens of the Islamic society, In that case, it can be said that cultural maturity completes Islamic citizenship rights. The present study was carried out with qualitative method and research project "Documentary study".

    Keywords: Cultural Rights, Citizenship Rights, Jurisprudential Aspect
  • Masomeh Pirvaysi*, Ali Shirkhani, Mohammad Torabi Pages 121-137

    One of the main issues in the development is the extent to which the competencies and talents of the society’s human workforce is properly employed. The women’s participation in various economic, social and other areas is one of the country’s production indices. However, the women and their activities have been always confronted with many challenges in the course of history and there is also currently a large gap in regard of the women’s participation in political areas, as well, between the positions of the women in the Iranian society and the international community. One of the most important strategies is empowering women with an emphasis on the idea that the women’s participation is not solely conceptualized as their enjoyment of the advantages and results of the development plans rather they should actively take part in the implementation of the developmental plans and programs. It seems due to the objectiveness of the political structure and the volume of the political power accumulation that the political structure should be seminally somehow required to welcome the demands for equality. Subsequently, timely decisions can be made for establishing the legal rules that, drawing on the equality of rights and freedoms, can form the basis of the participation-demanding deeds. Considering the existent weaknesses in the participation of the women and the limitations induced on women in the country’s culture and policy-making, the present study aimed at investigating the various aspects of women’s roles, potentials, participation rates and participation-hindering factors disregarding the gender as well as the undertaken and suggestable measures for enhancing the women’s participation through the country’s general policy-making.

    Keywords: Participation, Empowerment, Policy-Making, Gender, Citizenship Rights
  • Samane Soltanipour, Akbar Nasrollahi* Pages 139-157

    This research is a review of the topic of neutrality in the news. In this study, the researchers examined the course of explaining the principle of neutrality of news in the field of communication and media. According to the principles adopted by the international community, news should be presented impartially and without direction, and according to article 19 of the Declaration of Human Rights, everyone has the right to freedom of opinion and expression, and this right implies that someone It is not afraid of having your own beliefs and is free to acquire and disseminate information and thoughts, with all possible means, and without border considerations, and one of the main factors for realizing this right is observance of media impartiality. Life in today's world is not possible without access to the media, and the media is also required to make the news fair and unfair for the public, and to ensure respect for human rights. With this in mind, researchers in this study, by examining opinions on the neutrality of the news, have also spoken out of neutrality, and the topic of hidden orientation in news has also been examined. What the research results show is that although neutrality has been accepted in mainstream news, this principle has not been respected in many media, and this is against the principles of human rights and civil rights, since human rights are free of freedom of expression and Freedom of expression is not achieved without information that is free and fair and far from orientation. The purpose of this study is to investigate media impartiality and its role in guaranteeing human rights in the media.

    Keywords: Neutrality, News, Orientation, Hidden Orientation, Media, Human Rights
  • Ali Asghar Shojaee *, Morteza Valiollahpur Muziraji Pages 159-171

    In the ecosystem of innovation, attention to the components of temperament and other explanatory variables of this research, based on the structural values of biological ethics, is of great importance. This applied research is analytical and employs a descriptive survey method. In the qualitative section, according to the saturation law and through targeted sampling, 9 university professors were selected and their opinions were used. In the quantitative section, the statistical population of the present study was considered to be unlimited under the research conditions. The statistical sample consisted of 117 participants selected randomly. The researcher-made questionnaire was ordered based on the five-point Likert scale, including very high, high, moderate, low, and very low response options where 33 questions were considered. The face and content validity was confirmed by prominent specialists, and the construct validity was calculated to be more than 0.5. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach’s alpha (71.8%), which was statistically validated. To analyze the data of the questionnaire from the descriptive statistics and then in the inferential statistics of the fitted model of structural equations using LISREL software shows that when considering the components of culture, mood, and project, we must take caution and consider further research to explain dimensions.

    Keywords: Innovation Biomedicine, Creativity, Organizational Performance Development
  • Reza Changizi, Morteza Valiollahpur Muziraji* Pages 173-193

    Natural effects and social phenomena are not unchanging, but are the result of a combination of mental patterns, semantic structures, and ultimate approaches. Furthermore, they are constantly changing and are consistent with dialectical interactions, thus relating, limiting, and conditioning each other. Respect for the environment is a sign of the positive impact of citizenship rights on both managers and citizens. By considering the fact that the innovative performance of each country is determined by its national innovation system and due to the developments in the Islamic Republic of Iran, the conditions should be observed in such a way that the priorities of the national innovation management system guarantee sustainable ecosystems and determine, on a larger scale, complex structures. Structuring the priorities of the national innovation management system and the formation of substrates consistent with this structuring is inevitable. By considering the time requirements, capacities and public awareness of the process of growth, development, and progress of the country, the components of national innovation management models will improve by promoting the competitiveness in the country. Furthermore, enhancing the quality and standards of living, ensuring sustainable environment, human resource development, and social development will be reflected in the process cycle of sustainable development standards. The data were collected by a researcher-made questionnaire which was ordered based on the 5-point Likert scale, including 5 responses of very high, high, average, low and very low. The statistical population of the study included all individuals in sustainable ecosystems in the Islamic Republic of Iran. In this research, the target sample encompassing all individuals in sustainable ecosystems in Mazandaran province was estimated to be 384 individuals. The data of the research were analyzed and compared using statistical techniques of structural equation and artificial neural network modeling. The findings indicated that all dimensions, components, and variables of the conceptual model of the present research are explained in the prioritization of national innovation management models based on variables of sustainable ecosystems. Future researchers are recommended to use more sophisticated algorithms for the application of structural models to fit systematic models. Since national innovation management models have many complex variables, more advanced methods such as artificial neural networks should be employed to estimate these variables.

    Keywords: Healthy Citizenship Rights, National Systems, Innovation Managemen, Sustainable Environment, Land Reconciliation
  • Naeimeh Tazakori, Mohammad Feizi*, Mohammad Rouhi Eisalou, Eshagh Rasouli Pages 195-211

    The purpose of this study was to investigate the effect of Human Resource Individual Development model on organizational performance, professional ethics and citizenship rights. This research was of a practical type with quantitative approach that uses correlation as a research method. The statistical population of this study was Tehran's social security organization managers and employees. Using Cochran's formula, 351 people were selected as the participants of the study. Simple random sampling was used for sampling. Data gathering tools were Hersey and Goldsmith organizational performance questionnaire, Human Resource Development Researcher-made questionnaire, Professional Ethics Questionnaire and Citizenship Rights Questionnaire. Structural equation, Pearson correlation coefficient and t-test were used to analyze the data. The software used in this study included LISREL and SPSS. The results of data analysis showed that the individual development model of human resources has a positive effect on organizational performance, professional ethics and employee rights of employees. The findings of this research can be effective in adopting measures to develop professional ethics, organizational performance, and employee rights.

    Keywords: Human Resource Development, Individual Development, Organizational Performance, Professional Ethics, Citizenship Rights, Social Security Organization.
  • Roozbeh Habibi* Pages 213-223
    Background and Aim

    Organizations are rapidly evolving in the third millennium& Organizations that prioritize their human capital& Pay attention to the citizenship rights, psychological empowerment and organizational commitment are more productive and more successful, in this reaserch, the concepts of citizenship rights, psychological empowerment and organizational commitment are first explored. Then, the impact of psychological empowerment on citizenship is analyzed through the mediating role of organizational commitment.

    Materials and Methods

    This research was applied research with a quantitative approach that used correlation method as research method. Data collection tool is library studies and standard questionnaire.

    Findings

    The results of data analysis showed that there is a positive and significant relationship between psychological empowerment and citizenship rights. The psychological empowerment has a direct positive effect on citizenship rights 0.523 and the non direct effect of this variable is 0.82. In general, the effect of the psychological empowerment on citizenship rights 0.605. The mediating role of organizational commitment is confirmed.

    Conclusion

    The findings of this study can be effective in promoting citizenship rights, psychological empowerment and organizational commitment of employees and ultimately improve organizational performance and productivity.

    Keywords: Citizenship Rights, Organizational Commitment, Psychological Empowerment, Bandar Abbas Azad University
  • Shiva Ghavami Lahiji, Vahidreza Mirabi*, Mahdi Bagheri, Serajeddin Mohebi Pages 225-240
    Background and Aim

    Today, social media play a key role in the formation of ideas, views and choices of the citizens. In line with this, the current research seeks to study the behaviors of the citizens in Bandar Abbas and Qeshm via an explanation of the model of content marketing focusing on the reinforcement of purchase intention of the customers through social media.

    Materials and Methods

    This descriptive-correlational study has been conducted based on the structured equations of 500 retailers across Bandar Abbas and Qeshm. To this end, we have taken advantage of the Grounded Theory in a deep and semi-structured along with the quantitative method based on questionnaire. Statistical population consisted of 500 respondents from among the retailers of Bandar Abbas and Qeshm. To accomplish the descriptive and deductive analyses, SPSS and LISREL software were used.

    Findings

    Simplicity of advertisement has a significant effect on the purchase intention of citizens (significance level: 9.11); shortness of the message has a significant impact on the purchase intention of citizens (significance level: 10.79); advertising message has a significant effect on the purchase intention of the citizens (significance level: 10.51); observation of principles of color psychology in advertising message has a significant effect on the purchase intention of the citizens (significance level: 11.30) and the power of persuasion of the advertisement has a significant effect on the purchase intention of the citizens (significance level: 11.71). The fit model of research with (t-values) Z significant coefficients has resulted from the consistency of the fit model and the statistical population.

    Conclusion

    Simple design of advertising messages of retailing industry in social media has more effect on the purchase of the citizens. If the content of advertising messages of the retailing industry in social media is designed in a simple yet meaningful way despite their simplicity, it will have more impact on the purchase of the citizens. Moreover, if advertising messages of retailing industry in social media are designed and produced in a succinct and useful manner, they will play a more colorful role in the attraction of citizens. The advertising messages of the retailing industry are better to be designed based on the comparative advantages of the product. Advertising messages of the retailing industry should avoid exaggeration in the social media. Advertising messages of retailing industry in social media should make correct use of the colors based on the principles.

    Keywords: Social Media, Behavior of Citizens, Grounded Theory, Content Marketing
  • Mehdi Bani Asadi, Mohammad Ali Abdolvand*, Kambiz Heidarzadeh Hanzaee, Mohsen Khounsiavash Pages 241-255

    Human being is a social and must adhere to its basic principles in order to live in a community. Citizenship rights are one of these principles that if you forget or neglect it, the society suffered losses and this may leads not to reach its transcendental purpose. Citizenship rights are relatively broad and include civil, political, economic, social and individual rights. One of the areas that can serve citizen rights is the banking. Today, the banking is located in the most important institution of economic, monetary and financial in the country. The needs and expectations of customers in this business are rapidly changing and become complicated. These changes in the money market, on the one hand and the preferences of citizen and customer behaviors, and the increasing use of new technologies, on the other hand, doubled the requirement of the use of customer relationship management in the banking. Customer relationship management in the corporate banking sector provides valuable customer segmentation with a variety of criteria to provide customization of corporate banking and innovation services for these categories of customers and provides for the establishment of a friendly relationship with the citizen, which provides loyalty and a solid profitability for banks. Therefore, the purpose of this research is to identify the backgrounds and implications of customer relationship management in the banking (corporate banking). In this research, the researcher used a qualitative approach, foundation data strategy, open, axial, selective coding in order to achieve the research pattern. Finally, the results of the research are presented in the form of a paradigmatic model that includes 6 main dimensions and 35 subcategories.

    Keywords: Citizenship Rights, Corporate Banking, Grounding Theory, Customer Relationship Management, Banking Industry, Organizational Citizenship Behavior
  • AliReza Farzi, Mahmoud Jalali*, Leila Reaisi Pages 257-269

    Universal Declaration of Human Rights has been adopted by International Community in order to protect human fundamental and basic rights. Though almost the majority of Islamic countries have accepted this declaration, certain criticisms and objections have been raised as regards some of its articles by these countries and a number of efforts have been made in order revise and reform the challenging and disputable articles. This led to the adoption of Islamic Declaration of Human Rights in Cairo according to which the secular fundamental rights stipulated in Universal Declaration of Human Rights were islamicized. The current essay is an effort for assessment of the numerous efforts that have been made for implementation of Islamic rules in the form of rules and regulations of Islamic Republic of Iran and also among Islamic countries.

    Keywords: Universal Declaration of Human Rights, Islamic Declaration of Human Rights, Islamic Teachings, Iran, Islamic Countries, Citizenship Rights
  • Halimeh Rurdeh, Mohammd Mohseni Dehkalani*, Mohammad Ruhani Moqadam Pages 271-285

    Worldwide dispersion of depravity is a crime against security. This title has been used along with waging war against the God in the majority of the former regulations but the legislator has distinguished these two criminal titles in the Islamic Penal Code of Law, passed in 2013, due to the mismatch and discoordination of the majority of its examples with the concept and definition of waging war against the God. However, there are commonalities between these two titles. The material behaviors stated in article 286 of the Islamic penal code of law, have been codified based on jurisprudential substantiations. Some of the examples of worldwide dispersion of depravity have been criticized and investigated as specified in the foresaid article. The capital punishment seems to be not justifiable for some of these behaviors. The high frequency and multiplicity of the material behavior featuring widespread harmful results and outcomes are two prerequisites to the actualization of worldwide dispersion of depravity. Some of the examples like kidnapping have been neglected by the legislator despite the vastness of their harmful effects. There are ambiguities and problems in some of the concepts and terms of the aforesaid article such as "vast" and "widespread" and so forth. In the Islamic government, the citizenship rights like the other rights have been drawn on the rules and regulations of Islam. Thus, the legislator has given legal aspects to the enactment of the rules and regulations specific to the aforementioned rights in adherence to the Islamic jurisprudence and tries devising the required legal mandates in line with guaranteeing the enforcement and fulfillment of these rights. The essential citizenship rights have been excerpted from the constitutional texts and the most important of them are human veneration, life, economic and social rights and public order. Since everything disrupting the public order would be an instance of the worldwide dispersion of depravity that wastes and divests the citizenship rights including the veneration, decency and economic and social rights, the material behaviors of the widespread dispersion of depravity, as its examples and outcomes, contradict these sure human rights. Thus, it is the duty of the governments to come up with the best enactments of regulations thereby to take effective steps for supporting these rights. Iran’s criminal law, as well, serves the protection and revering of these rights.

    Keywords: Ifsad fi al-Arz (Worldwide Dispersion of Depravity), Material Behaviors, Citizenship Rights, Human Veneration, Public Order
  • Safar Ali Ostadi, Hadi Azimi Garekani * Pages 287-304

    In Islamic Republic of Iran constitution, we could find principles that refer to ethical and citizenship right issue explicitly or implicitly. Even, we could consider the third chapter of the constitution as citizenship right as the cornerstone of the codifying of citizenship rights charter. The citizenship right related to ethic in two areas. First, these rights could be originated from ethic based on moralism school. Second, ethical standards, which human right and maintaining human dignity are at the top, must be met in the exercising and describing of these rights. Citizenship right is one of the manifestations of being ethic. Some believed that law is one of the manifestations of the ethic and citizenship right is subset of such law. The governments are the best symbol to meet citizenship right ethic. One of the Iran law mechanisms to govern ethic between couples is that a right as man’s asset dividing condition is considered for the wife, i.e. if the divorce is not requested by wife, or the divorce is not based on the misbehavior of the wife and the wife has met all his duties including general and specific obedience, and when divorcing, the man has positive assets which he has no debt, the half of his assets transfer to wife based on legislator. Such condition is an ethical-based law and its goal is that the wife is not faced with social harms after divorcing. Such condition and its legitimacy give security and ethic to marital life of the couples and enhance their relationship, consolidate the family and reduce the divorce level. No doubt, recognizing the condition of man’s assets dividing is in accordance with citizenship rights.

    Keywords: Condition, Dividing, Marriage, Asset, Man
  • Jalil Khoshhal, Mirza Mohammad Hasani *, Hasan Shadpour Pages 305-315

    One of the most important components of citizenship rights is the provision of security and prosperity in the economic, social and cultural dimensions. Peasants in the transition from the Sassanid era to the Islamic period were peaceful with Muslims, and they gradually became Muslim. As a result, the masses of the people under their command were also Muslims. Thus, they retained their lives and their belongings and their followers from attacking Arab invaders. Thus, they provided security and prosperity for themselves and their citizens as the role of the interface between the Muslim rulers and the masses of the people. The purpose of this research is the role of peasants in the security and welfare of citizens in the early centuries of Islam. This research is based on library and documentary styles and descriptive-analytical and historical research methods. After reviewing and analyzing resources, this result was obtained that the peasants were caused to ensure and to provide security and economic and social well-being for themselves and their subordinates. They also were caused to preserve the ancient heritage and to transmit them to new era. Therefore, they provided security and welfare of themselves and their citizens relatively and directly, both in the political and economic spheres, as well as in social and cultural spheres, by observing and various good intentions in different times and places.

    Keywords: Peasants, Security, Welfare of the Citizens, Islamic Government
  • Sakineh Taherkhani, Mehrnaz Behroozi*, Maryam Kolbadi Nezhad Pages 317-329

    Social right is one of the components of the rights of citizenship that attend to the welfare and social security of citizens. This right includes: the construction and reconstruction of cities and villages; the existence of various guilds; and the rules and enforcement of laws. The research question is: How was the social right of citizenship during the Timurid period to be regarded as theoretical and practical by the rulers, given the governance structure of this dynasty? Thus, the aim of the study is to explaining the components of civil rights of citizens in the Timurid period. It was used to study the variables of citizenship rights and the Timurid rule, the descriptive-analytical and historical-documentary method according to style of collecting library information. After analyzing the components, these results were obtained: The social right of citizenship or the welfare and social security of citizens under the rule of Timurid was dependent on periods of peace or war. Timurid in the time of peace, for prosperity, they not only did emigrate many architects, artists and industrialists from other cities to Samarkand and Herat; they also issued commemorations for reclaiming the lands and not migrating villagers to other cities. With the flourishing of different cities and places, they were formed different types of guilds, such as architects, artists, astronomers, physicians, tradesmen and industrialists in this period. The current laws on them were based on two customary rules (Yasa Chingiz) and Shari'a (Islamic law); but gradually, in during the Shahrokh era, the laws were only applied on the basis of Islamic religious principles. So, in the period of peace, strict monitoring on the implementation of decrees and laws issued has caused the growth and prosperity of the cities and the prosperity of villages especially in Khorasan. Thereinafter, the guilds flourished. But, with the weakness of the central government and the disorderly resulting from it, it went down to monitor laws and enforce decrees, and this caused to exploit the agents and executives, As a result, the citizens were abused by them. So, the social right of citizens during the Timurid period was in direct relation with the structure of Timurid goverment and central authority.

    Keywords: Social Rights, Civil-Mansion, Crafters, Law, Timurid
  • Afshin Jafari *, Mehri Toutounchian Pages 331-342

    Human progress in various political and social arenas creates new opportunities and challenges. This subject has led that international laws, including international humanitarian law, to seek for create appropriate laws for new developments. One of these new challenges is Cybercrime attacks, which is due to the increasing spread of technology and the development of cybercaps in various parts of the world, this Attacks are considered as a threat to human life. The main question of the current research is that what are the most important strategies for reducing cyberattacks from the perspective of international humanitarian law? The findings of this study are that Cybercrime attacks, Because of hurting to civilians, are considerable for international humanitarian law. In addition, Due to the increasing number of cybercrime attacks, need to apply the principles of international humanitarian law or to formulate new rules in the face of these attacks, is essential. Meanwhile, In the area of confronting with the effects and consequences of Anti-human rights Cybercrime attacks, Unilateral decisions are not very effective and in this regard, one of the main weaknesses have been the lack of collective agreement on how to manage cyber space. The present research approach is a descriptive-analytical approach which has taken a library Method to collecting information.

    Keywords: Cybercrime Attacks, International Humanitarian Law, Human Rights, Cyberspace
  • Zahra Tarahomi, Alireza Sabryan *, Maryam Aghaei Begestani Pages 343-353

    Marriage contract as one of the fundamental recommendations of the Islamic religion plays an important role in strengthening the family institution. However, the marriage contract is affected by another category, including Condition non-compliance, that there is a lot of disagreement between Jurists. The condition of non- obey in marriage contract is closely linked to citizenship. Because, at citizenship rights, women's financial independence and their progress in society have been taken into consideration, And on the other hand, Presiding over the man in the family and the right to obey of him, it May cause Limitations for women in the social arena, And affect citizenship rights. The question of this study is how can legitimacy of non- obey condition help to respect the citizenship rights of couples, including women in Islamic society?. From the results of the present study is that Social Necessities To enter women into different political, social and economic spheres, on the one hand, And the emphasis on Islam on respect for the inherent dignity of men and equality for men and women, on the other hand, Caused to consider changes to Condition of non- obey From the perspective of realizing women's citizenship rights as well. Thus, in contemporary life, it is not possible for husband to acquire the right to obey at any time. Because women, in addition to fulfilling their marital obligations, they also participate actively in social and economic activities. Therefore, they prefer to develop their social role while maintaining their marital obligations. Citizenship rights for women can be achieved by legitimizing the condition of non- obey in marriage. The method of the present study is a descriptive-analytical one that information has been collected through documentary and library methods.

    Keywords: Condition at the Time of Contract, Non-Obey, Citizenship Rights, Women's Activities
  • Mohammad Dehghani*, Ibrahim Shoarian Sattari, Ibrahim Taghizadeh, Jalal Soltan Ahmadi Pages 355-366
    Background and Aim

    This paper refers to deterrence as one of the bases of ethical principles of punitive damage. This is why the question is raised, "how does punitive damage contribute to codification of ethical principles in society by adoption of deterrence approach?" Therefore, this paper aims to highlight the deterrent aspects of punitive damage ethically.

    Materials and Methods

    The present survey adopts descriptive-analytical approach so as to attend the deterrent aspects of punitive damage in ethical fields. To do so, data collection is done through library review of main texts, books, papers and surveys on the matter.

    Findings

    Although punitive damage has not been yet acknowledged in Iranian legal laws, there are similar notions like late payment damage, penalty clause, and compensation which act like the notion and contribute to social and individual ethics. In ethical field, punitive damage is based on a deterrent approach which prevents from social violations and offenses and provides people with a model of ethical life in which other members of the society are also inhibited from committing crimes.

    Conclusion

    Punitive damage with its effective deterrent aspects can develop a new approach to individual and social ethics so as to compensate for socio-economic rights effectively and to prevent undesirable events from happening in future.

    Keywords: Deterrence, Punitive Damage, Ethics, Individual Rights, Social Rights
  • Vahid Agah * Pages 367-382

    Art like other affairs is the issue of law and rights. Rights in the field of art of Iran is less studied by scholars that is due to neglecting sanction of artistic rights in art law. Nevertheless, the charter on citizens’ rights that was notified by the President of Iran on Dec 19, 2016 has focused on this issue and this article analyzed it and the result show that although the text of charter of citizens’ rights in relation to artistic rights in its draft is more weaker from qualitative and quantitative point of view; according to shortage of law about this topic, specially rights of participate of cultural life and artistic freedom of expression is developed and does not have merely cumulative approach.In spite of having moderate mode for rights of "artistic associations, and material and moral property of artistic works" and in the "Right to Education and right to free choice of employment" the first deraft was eliminated. Also it is recommended a separate charter of artistic rights, for stability and improving right of artistic self-determination.

    Keywords: Artistic Rights, Charter on Citizens’ Rights, Human Rights, Art, Citizens’ Right, Artistic Works
  • Sahar Lalehkhani, Javad Khaleqian * Pages 383-394
    Background and Aim

    Fair judging is one of the fundamental criteria in legal proceedings that are of interest to different legal systems. In this regard, examining the personal and psychological factors of the judge and the social environment can be considered as influential factors in legal proceedings. The main purpose of this article is to examine the role of judicial ethics in legal proceedings.

    Materials and Methods

    A descriptive-analytical approach is used to examine the impact of judicial ethics on legal proceedings. In this regard, the analytical approach requires to gathering information and data from different sources which has been done in a documentary and library way.

    Findings

    The most important research findings Based on that judicial ethics during a trial can affect the trial process in different ways. Accordingly, the judge can be directly and indirectly influenced by internal and external pressures, during trial and at time of sentencing, Such as emotions, intellectual concerns, social conditions, media create space, and even moral and financial corruption.

    Conclusion

    The dynamics of judicial ethics in light of these solutions, including guidance by judges and Find out the reason of the judges, it directly affects on Companions of civil strife and subsequently leads to beneficial outcomes, including tangible writs and a reduction in the number of lawsuits and the avoidance of Prolonged Proceedings.

    Keywords: Judicial Ethics, Internal-External Pressures, Legal Proceedings, Fair Judging, Judicial Insight