فهرست مطالب

مطالعات تفسیری - پیاپی 39 (پاییز 1398)

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 39 (پاییز 1398)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 320,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نقی غیاثی* صفحات 7-20

    پژوهش پیش رو به روش توصیفی تحلیلی دیدگاه مفسران را در باره چرایی عدم ذکر اولی الامر به عنوان مرجع حل نزاع ها در آیه 59 سوره نساء مورد بررسی و ارزیابی قرار داده است. در دیدگاه های گوناگون، برخی معصوم نبودن اولی الامر را علت عدم ذکر آنها به عنوان مرجع حل اختلاف ها دانسته اند، گروهی مکلف بودن مردم به پیروی از ایشان در بخش نخست آیه را منشا این امر می دانند، گروهی بر آن هستند که از آنجایی که اولی الامر خود در آیه، موظف شده اند که منازعات را به کتاب و سنت ارجاع دهند، دیگر جایی برای ذکر آنها به عنوان مرجع حل اختلاف وجود ندارد، شماری نیز برخوردار نبودن اولی الامر از حق تشریع را به عنوان علت عدم ذکر، یاد کرده اند. از تحلیل درون متنی و برون متنی آیه چنین به دست می آید که آنچه به عنوان علت عدم ذکر اولی الامر به عنوان مرجع حل إختلاف ها بیان شده است، بر خلاف ظهور آیه بوده، دیگر آنکه چون اولی الامر، خود مورد نزاع یا طرف نزاع قرار می گیرند، بر این اساس معقول نیست در متنازع فیه، مرجع حل اختلاف باشند.

    کلیدواژگان: آیه 59 نساء، آیه إطاعت، آیه اولی الامر، مرجع حل إختلاف
  • علی اصغر تجری* صفحات 21-30
    در بخشی از آیات مربوط به رویت خدا مانند آیه 55 بقره، 153 نساء و 143 اعراف، از سوی گروهی از بنی إسرائیل و حضرت موسی× تقاضای رویت خدا شده است. در مورد این که تقاضای حضرت موسی× از جانب خود حضرت بوده یا از جانب بنی إسرائیل؟ و اگر از جانب بنی إسرائیل بوده است، در اینکه مقصود از رویت، رویت بصری بوده یا رویت غیربصری، در بین مفسران إختلاف نظر وجود دارد؛ برخی رویت مورد تقاضای حضرت موسی× را رویت بصری دانسته که از جانب قوم ایشان در میقات صورت گرفته است، برخی دیگر تقاضای رویت بصری را از جانب خود حضرت می دانند و گروه سوم رویت مورد تقاضا از سوی حضرت موسی× را به علم ضروری به خدا معنا کرده اند. از بررسی آیات چنین به نظر می رسد که رویت مورد تقاضای حضرت موسی× رویت بصری بوده که به إصرار قوم و از جانب آنان صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: آیات رویت خدا، تفسیر کلامی، رویت خدا، حضرت موسی×، میقات، بنی إسرائیل
  • محمد ابوطالبی*، محمد مهدی گرجیان عربی صفحات 31-38
    عموم مفسران تمام کاربردهای قرآنی «صالح» را ناظر به صلاح در عمل دانسته و فاعل هر عمل دارای صلاح را صالح شمرده اند، اما برخی از مفسران با توجه به بخشی از کاربردهای قرآنی صالح و توصیف پیامبران الهی به این وصف و نیز درخواست شماری از پیامبران برای قرارگرفتن در شمار صالحان، بر این باورند که صالح، بیانگر منزلتی ویژه و ناظر به صلاح ذاتی است و با صرف انجام عمل صالح، انسان به این مقام دست نمی یابد. علامه طباطبایی و آیتالله جوادی آملی از این دسته اند. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی با بررسی دیدگاه فوق، آن را دیدگاهی مستحکم و قویم یافته و بر دیدگاه عموم مفسران ترجیح داده است. بنابراین دیدگاه، قرآن کریم به هر کسی که عمل صالح انجام دهد، صالح اطلاق نمی کند، بلکه در بسیاری از آیات قرآن کریم صالح، منزلتی ویژه و وصف کسی است که گوهر ذاتش صالح باشد و صلاح در او ملکه و فصل مقوم وی گردیده باشد.
    کلیدواژگان: آیات عمل صالح، آیات اخلاقی، علامه طباطبایی، آیت الله جوادی آملی
  • محمدرضا ستوده نیا*، فاطمه طائبی صفحات 39-46
    إختلاف قرائت های قرآنی در برخی از آیات، باعث إختلاف در برداشت و فهم مفسران، مترجمان و فقها شده است. در این مقاله با توجه به چرایی عدم مصافحه با نامحرم و نظرات مفسران و علما با إستناد به آیه «او لامستم النساء» به بررسی اختلاف قرائت های آیه مذکور و اثر آن بر آراء مفسران و فقی هان پرداخته می شود و با بیان إختلاف قرائت دو واژه «لامستم» و «لمستم» و بررسی وجوه قرائت ها و إحتجاج های هر قرائت، با نگاهی تحلیلی نشان داده می شود که تنوع برداشت های حکمی از این آیه ناظر به إختلاف قرائت های آیه است و توجه به قرائت ها؛ تفاسیر و فتاوی مختلف را ایجاد کرده است. نگارندگان در این مقاله با شیوه تحلیلی تطبیقی به بررسی ترجمه های آیه 43 پرداخته اند و با ارائه دیدگاه های فقهی، قرائی و روایی، ضعف و لغزش برخی از ترجمه ها و فتواها را در عبارت «لامستم النساء» نشان داده اند.
    کلیدواژگان: آیه 43 نساء، آیات الاحکام، إختلاف قرائت، مصافحه
  • کرم سیاوشی، محمدعلی ایزدی* صفحات 47-60
    خدای متعال در آیه «... کونوا مع الصادقین» به صورت مطلق مومنان را به همراهی با «صادقین» فراخوانده است. پرسش اصلی آن است که صادقین در این آیه عام است یا خاص؟ در صورت خاص بودن، مصداق آن کیست که خدا مومنان را به صورت مطلق به تبعیت از آنها فرمان داده است؟ مفسران شیعه با إستناد به روایت های فریقین و با طرح إستدلال عقلی، مصداق صادقین را امام علی× و جانشینان معصوم آن حضرت دانسته اند، اما مفسران اهل سنت در این باره دارای اختلاف نظر هستند؛ برخی مصداق آن را مهاجران، برخی مهاجران و انصار، برخی خلفاء راشدین، برخی متخلفین از غزوه تبوک، برخی اهل حل و عقد و تعدادی نیز امام علی× و اصحاب او دانسته اند. در پژوهش پیش رو، دیدگاه های مختلف با روش توصیفی تحلیلی، مورد بازکاوی قرار گرفته و با إستناد به مستندهای نقلی و إستدلال عقلی، مصداق صادقین را امام علی× و اهل بیت معصوم پیامبر| معرفی شده است.
    کلیدواژگان: آیه 119 توبه، صادقین، اهل بیت^، اهل حل و عقد، صحابه، خلفاء، إجماع امت
  • جواد نصیری وطن*، مهدی جلالی، صاحبعلی اکبری صفحات 61-74
    در قرآن کریم دو واژه مترادف نمای «عبس» و «بسر» در آیه بیست ودوم سوره مدثر: «ثم عبس و بسر» آمده است. واژه شناسان و مفسران برای معنای این دو واژه اقوالی را بیان کرده اند؛ چنانکه برای «عبس» سه معنا و برای «بسر» یازده معنا بازگفته اند که نشان دهنده إختلاف نظر میان آنان است. در این مقاله برای روشن شدن معنای این واژه ها ضمن مراجعه به منابع لغوی و دریافت معانی صحیح واژه، به بررسی دیدگاه های مفسران با توجه به سیاق آیه پرداخته شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مناسب ترین تعبیر در این سیاق برای «عبس» اخم کردن و برای «بسر» مکث و ایستادن همراه با تفکر است. این نظریه افزون بر هماهنگی با سیاق و اقوال برخی از واژه شناسان و مفسران، به دفع شبهه ترادف نیز می پردازد.
    کلیدواژگان: آیه 22 مدثر، تفسیر مفردات، عبس، بسر
  • علی حسن بگی* صفحات 75-82
    مفسران شیعه آیه 55 مائده مشهور به آیه ولایت را همواره برای إثبات ولایت حضرت علی× مطرح کرده اند. برخی از مفسران اهل سنت بر این رویکرد تفسیری إشکال هایی را وارد نموده اند. آلوسی از مفسران اهل سنت بیان می کند که: لازمه تفسیر شیعه از آیه 55 مائده، نفی إمامت إمامان دیگر شیعه است. مفسران شیعه به إشکال مذکور پاسخ هایی داده اند که به گمان نگارنده پاسخ های ارائه شده روشمند نبوده است. آخرین پاسخ مکتوب به شبهه آلوسی از زاویه «لبی بودن مفهوم مخالف آیه ولایت و عدم قابلیت تخصیص»، «مسلم پنداشتن امور غیر مسلم» و... دارای نقص و چالش است. با کوششی که انجام شد، مشخص گردید پاسخ شبهه مذکور در گرو توجه به نقش «إنما» در آیه مذکور است. گفتنی است شبهه آلوسی و پاسخ إرائه شده بر دلالت «إنما» بر حصر حقیقی مبتنی است در صورتی که دقت در کاربردهای «إنما» گویای حصر اضافی است. درنتیجه منطوق و مفهوم آیه با نفی إمامت إمامان^ هیچ ارتباطی ندارد.
    کلیدواژگان: آیه 55 مائده، آیه ولایت، آلوسی، حصر إنما
  • غلامحسین اعرابی، رقیه کاظمی تبار* صفحات 83-94
    سلفیان وهابی، بر اساس فهم ظاهرگرایانه از آیه 80 نمل، منکر شنیدن مردگان و به تبع آن، منکر هر گونه توسل و إستغاثه به آنان شده اند. حال آنکه، تفسیر همه جانبه و بر اساس شواهد قرآنی و سیاق این آیه، نشان می دهد آیه در صدد تشبیه کافران به مردگان است؛ کافران به مانند مردگان از شنیده های خود بهره ای نمی برند و هدایت نمی شوند و این آیه دلالتی بر نفی سماع اموات ندارد. این تفسیر، جواب مناسب و کامل بر شبهاتی است که سلفیان وهابی بر این آیه و بر روایت مشهور به روایت بدر که از مهم ترین ادله روایی در إثبات سماع موتی است وارد می کنند. همچنین پاسخ و رد تاویل عایشه از روایت بدر است؛ تاویلی که بر اساس برداشت ظاهری وی از همین آیه بوده و از مهم ترین إستناد مخالفان سماع است. بنابراین مخالفان سماع، دلیلی از قرآن و سنت در إثبات ادعای خود ندارند؛ حال آنکه برخی از آیات همچنین روایات فراوان، سماع موتی را إثبات می کنند.
    کلیدواژگان: آیه 80 نمل، تفسیر کلامی، سماع موتی، وهابیت
  • حمید ایماندار*، محمدعلی رضایی کرمانی صفحات 95-104
    تفسیر عموم مفسران فریقین از مفهوم «حکم به غیر ما انزل الله» در آیه «و من لم یحکم بما انزل الله فاولئک هم الکافرون» با تبیین سلفیه تکفیری چه در حوزه تحدید مصادیق و چه در تنقیح مناط حکم شرعی تمایزهای گسترده ای دارد. اغلب مفسران عامه با تقیید مفهوم «حکم بغیر ما انزل الله» کفر را به مفهوم فقهی آن حمل نموده اند. باید تصریح نمود غالب مفسران اهل سنت با نظرداشت به روایت های پرشمار تفسیری ذیل آیه؛ اعم از آراء صحابه و روایات اسباب نزول، از إرائه تفاسیر واجد رویکرد تکفیری اجتناب نموده اند، اما نوسلفیان با کنار نهادن تفاسیر سه گانه و مقبول اهل سنت در تفسیر مفهوم حکم بغیر ما انزل الله، تاکید خاص بر برخی مصادیق مفهوم حکم، تطبیق مبانی کلامی مشابه تفکر خوارج و إتکاء به برخی آراء اعاظم سلفیه معتقد به تفسیری رادیکال از این مفهوم شده اند که البته ریشه ای در آراء و منابع تفسیری اهل سنت ندارد.
    کلیدواژگان: آیه 44 مائده، تفسیر کلامی، حکم به غیر ما انزل الله، نوسلفیه
  • محمد شریفانی* صفحات 105-116
    حکیم دشتکی، بر پایه آیه «هل اتی علی الإنسان حین من الدهر لم یکن شیئا مذکور» انسان را حادث می داند و تصریح می کند که انسان موجودی حادث ابدی است و ازلی نیست. در مقابل إبن عربی، انسان را موجودی ازلی و ابدی می داند. این مقاله با بررسی آراء برخی مفسران درباره دلالت آیه یادشده و نیز واکاوی ادله دشتکی و إبن عربی در خصوص معنای آیه است. بررسی إجمالی آیه مورد بحث، نظر تفسیری مفسران و برداشت دشتکی، در إبتدای امر حدوث انسان إستنباط می شود اما دقت بیشتر در معنای آیه و ادله مفسران، باعث ایجاد تردید در نظریه حدوث می گردد. بر این بنیاد، مراد از حدوث، حدوث زمانی است؛ یعنی انسان موجودی حادث به حدوث ذاتی و قدیم به قدیم زمانی است. همچنین مراد از انسان، حقیقت انسان؛ یعنی نفس ناطقه و ماده اولیه او و نه صورت او است.
    کلیدواژگان: آیه 1 انسان، تفسیر کلامی، حدوث، قدم، انسان، دشتکی
  • سجاد میرزایی*، رضا حاجی ابراهیم صفحات 117-126
    هدایت مدعای مشترک همه ادیان است؛ این حقیقت در اسلام حول محور صراط مستقیم شکل گرفته است. اهمیت و ضرورت فهم معنای صراط به وزان اصل هدایت بوده و هرگونه تفسیر نادرستی که آن را در وادی تعدد و نسبیت بیندازد، نقض غرض نزول قرآن و إرسال پیامبران خواهد بود. ملاصدرا با تفسیری حکمی از صراط و چیستی آن در آیات قرآن، افق جدیدی را برای اذهان باز می نماید؛ نظر ایشان افزون بر دو کتاب تفسیر القرآن الکریم و اسرار الآیات و انوار البینات در کتاب های دیگرش نیز نمود یافته است، این تحقیق به مبناسازی ایشان برای تفسیر حقیقت صراط پرداخته و سپس به بررسی آیاتی که ایشان در فهم این مهم در آنها دارای تحلیل و تفسیر بوده اند، پرداخته و در نهایت با جمع بندی مطالب تفسیری، تعریفی از صراط و صراط مستقیم ارائه می دهد که لازمه ذاتی آن وحدت است.
    کلیدواژگان: صراط، صراط مستقیم، صدرالمتالهین
  • حسن صالحی* صفحات 127-140
    قرآن‏پژوهان در چند دهه اخیر با رویکرد تفسیر ساختاری سوره های قرآن کریم معتقدند که این شیوه نوین، کمک قابل توجهی به درک مفاهیم قرآن کریم می‏کند. این شیوه در درجه نخست، به دنبال کشف اهداف اصلی و فرعی سوره هاست و سپس کشف إرتباط سیاق جمله ها و آیه ها با یکدیگر در ترسیم اهداف فرعی و در فضایی بالاتر هدف کلی سوره است. مقاله حاضر بر اساس چنین رویکردی، سوره «ص» را با جستاری در تفاسیر متعدد شیعه و سنی ازجمله تفسیر المیزان، مورد تامل و بررسی قرار داده است. نتیجه حاصل از بررسی ساختاری سوره «ص» نشان دهنده آن است که غرض کانونی سوره «ص» ناظر به آموزش و تربیت و تمرکزدادن شخص پیامبر اسلام| و به تبع مبلغان دینی به وظایف گوناگون ایشان در امر هدایت و إنذار مشرکان در مسائل مبدا، معاد و نبوت است و به این وظایف در ضمن موارد متعدد تذکر داده شده است. تمجید از برخی انبیاء و زدودن اتهام های سنگین و جلوگیری از تخریب وجهه ایشان نیز، به عنوان هدف فرعی دیگر نیز مورد توجه بوده است.
    کلیدواژگان: سوره ص، تفسیر ساختاری، وظایف پیامبر اکرم، إنذار و تبشیر
|
  • Naqi Ghiathi* Pages 7-20

    The present descriptive-analytic research has examined and interpreted the commentators' view on the why of not mentioning Uli `lamr as a source of conflict resolution in the verse 59 of Sura Nisa. In various respects, some have considered lack of innocence as the reason for not mentioning them as a source of dispute resolution, some view the people`s obligation in following the first part of the verse as the why, some believe that as Uli `lamr themselves are known to be obliged to follow the book and Sunnah, they may not be taken as the source of conflict solution and, finally, some have known Uli `lamr `s lack of the right for divine legislation, they have not been mentioned as the source for conflict solution. From the in-text and out-of-text analysis of the verse, it is clear that what has been cited as the why for not mentioning them as the source of conflict solution is contrary to what we perceive from the appearance of the verse. An again, as Uli `lamr themselves may be a part in a conflict, they may not be taken as a source for conflict solution.

    Keywords: Verse 59 of Nisa'a, Verse of Ita`at, Verse of Uli `lamr, Source of Conflict Solution
  • Aliasghar Tajari* Pages 21-30
    In some of the verses containing some people`s demand of the sight of God, such as verses 55 of Baqarah, 153 Nisa` and 143 A`raf, a group of the children of Israel and the prophet Moses (as) requested the sight of God. Whether the demand has been form the prophet Moses (as) himself or from the children of Israel, and given the latter, whether the demanded vision has been a visual or a non-visual, difference of view is found among the interpreters; some have taken the vision demanded by Prophet Moses (as) as being visual and originally as being of his people, some believe that the demand for visual vision is from the prophet himself, and the third group has called the vision demanded by prophet Moses (as) to be self-evident knowledge of God. From the study of the verses, it seems that the vision requested by the prophet Moses (as) has been a visual one demanded originally by the people.
    Keywords: Verses of God's Vision, Theological Interpretation, God's Vision, Prophet Moses (as), Miqat, the Children of Israel
  • Mohammad Abootalebi*, Mohammadmahdi Gorjian Pages 31-38
    All commentators have known all Qur'anic cases of the word salih as referring to salah in practice and viewed one doing any deed of salah as salih. Some commentators, however, regarding some Quranic cases of salih that describes prophets as salih as well as the demand of some prophet of God to put them among salihan, have known salih as being a particular position, that is essential salah not being available for those only of salih deed. Allameh Tabatabai and Ayatollah Javadi Ameli are among these. This descriptive-analytical research, by examining the above point of view, has made it a solid and firm view and preferred to the public view of commentators. Therefore, the Qur'an does not refer to anyone who does a righteous deed as a righteous person, but in many verses of the holy Qur'an is a special status and attribute of a person whose essence is qualified with salah.
    Keywords: Verses of Righteous Practice, Ethical Verses, Allameh Tabatabai, Ayatollah Javadi Ameli
  • Mohammadreza Sotudenia*, Fateme Taebi Isfahani Pages 39-46
    The divergence of Qur'anic readings in some verses has led to divisions in the commentators, translators and jurisprudents` understanding and interpretation. Regarding the reasons for unlawfulness of kissing non-mahrams and the commentators and scholars` views and relying the verse " ow Laamastum al-Nisa`", this article studies the differences between the readings of the above verse and its effect on the opinions of the commentators and jurisprudents. Explaining the difference of readings of the two words of laamastum and lamastum and surveying the why of the readings, it has been shown that the varieties in jurisprudent rules lie in the readings of the verse.  The authors of this article have analyzed the translations of verse 43 in an analytical-comparative manner and have shown the weaknesses and slips of some of the translations and practical jurisprudent rules in the phrase "Laamstam al-Nasa".
    Keywords: Verse 43 of Nisa'a, Verses of the Rules, Divergence in Reading, Touching One Another Faces
  • Karam Siavashi, Mohammad Ali Izadi* Pages 47-60
    The Almighty God, in the verse "Kunu ma`a al-Sadiqin," has absolutely called the believers to accompany with those called "sadiqin". The main question of the study follows as: is the word sadiqin in this verse general or particular? is general or specific? Given the latter, who may be taken as its extension that God has commanded believers to obey them absolutely? Shiite commentators, relying on fariqain narrations and rational proofs, have viewed Imam Ali (as) and his infallible successors as the extensions of sadiqin; Sunni commentators, however, have viewed differently; Muhajiran, muhajiran and Ansar, Khulafa`i Rashidin, those refusing of Tabuk and ahli hall wa `aqd and Imam Ali and his companions have been known as the extensions of the word by them. In the present study, different viewpoints have been re-analyzed by descriptive-analytic method and based on narrative and rational arguments, Imam Ali (as) and the Prophet's infallible household (as) have been introduced as the extensions of the word.
    Keywords: Verse 119 of Tawbah, Sadiqin, Ahlibait (as), Ahli Hall wa `Aqd, Sahabah, kholafa`, Ijma`i Ummat
  • Javad Nasiri Vatan Nasiri Vatan*, Mahdi Jalali, Sahebali Akbari Pages 61-74
    In the Holy Quran, the verse 22 of the chapter Muddathir, there is found the two synonyms-like words of "abasa" and "basara". The terminologists and commentators have stated the meanings of these two words, three meanings for the former and eleven for the latter, the fact which shows their divergences. In this article, in order to clarify the meaning of these words, while referring to the lexical sources and obtaining the correct meanings of the words, the commentators' views regarding the verse are discussed. The findings of the study indicate that the most appropriate interpretation in this context for the former is to frown and for the latter is to pause and stand while thinking. The view given here, in addition to its being in agreement with context and views of some terminologists and commentators, may be taken as an argument against their being taken as synonymous.
    Keywords: Verse 22 of Modathther, Commenting Single Words, Abasa, Basara
  • Ali Hasanbeigi* Pages 75-82
    Shi'ite commentators have always proved Imam Ali`s succession for the Prophet based on the 55 verses of Maidah known as the verse of wilayat. Some Sunnite commentators have put some objections forward against this interpretative approach. Alusi, one Sunni commentator, states that: The Shi'a interpretation of the verse 55 of Maidah leads to the negation of the authority of the other Shi'a Imams. Shi'ite commentators have responded to this objection; yet, for the author of this paper, their responses have not been systematic. The latest written response to Alusi`s objection from the aspect of lubbi state of the meaning facing the verse of wilayat and lack of modification possibility, viewing what not established as established and … may not be taken as agreed with. With this attempt it has been made clear that the solution of the objection depends on the role of the word "innama" in this verse. It is noteworthy that Alusi`s objection and the response given to it both are based on true restriction, while noting the usages of the word innama shows that the restriction is relative. Therefore, one may not take the verse as a proof against Imamate.
    Keywords: Verse 55 of Maidah, Verse of Vilayat, Alusi, Restriction of Innama
  • Gholamhosein A`Rabi, Roqayyeh Kazemi Tabar* Pages 83-94
    The Wahhabi Salafists, on the basis of their superficial understanding of the verse 80 of Naml, have disagreed the current view of the dead as being hearing and, then, opposed resorting to and seeking help of them. While, an all-encompassing interpretation based on the Qur'anic evidence of this verse shows that it is intended by the verse to resemble the unbelievers to the dead as not being able of using their sensible finding and led. The verse, therefore, does not carry such a falsely claimed meaning. This interpretation is an appropriate and perfect answer to the Wahhabi Salafists` objections on this verse and on the famous narration known as Badr narration, one of the most important narrative proof for the dead`s state of being hearing. It is also a rejection of Aisha's false interpretation of Badr's narration on which those Salafists based their claims in this field. Therefore, the opponents of the deads` state of being heraing have no proof of the Qur'an and the Sunnah in their claims, while some verses and many valid narrations also confirm such an ability for the deads.
    Keywords: Verse 80 of Naml, Theological Commentary, the Deads` Hearing, Wahhabism
  • Hamid Imandar*, Mohammadali Rezaei Kermani Pages 95-104
    The comment of the concept of "hukm bi ghayri ma anzalallah" in verse " wa man lam yahkum bima anzalallah fa ula`ika humu `lkafirun" by all Fariqain commentators differs greatly with that of Takfiri Salafists with regard to the concept and extension both.Most Sunni commentators, restricting the concept of "hukm bi ghayri ma anzalallah" viewed kufr as what understood in Fiqh. It should be pointed out that most of the Sunnite commentators, relying on numerous exegetic narrations under the verse have avoided Takfiri approach. Neo-Salafists, however, leaving the three current exegetic approaches of Sunni scholars and emphasizing some particular cases of the hukm, following khavarij and relying on some opinions of great Salafists accepted a radical interpretation of the concept that, of course, has no root in the interpretive views of the Sunni thought.
    Keywords: Verse 44 of Maidah, Theological Commentary, Hukm bi Ghayri Ma Anzalallah, Neo-Salafism
  • Mohammad Sharifani* Pages 105-116
    Hakim Dashtaki has viewed human being as spacio-temporal being and future etrnal but not past eternal. He has proved the view by relying on the verse: Hath there come Upon man (ever) any period of time in which he was a thing unremembered? Ibn Arabi, however, views human being as both past eternal and future eternal. The article has intended to study some commenators` opinions of the verse and Dashtaki and Ibn Arabi`s proofs in the field as well. Briefly invanssing the verse, one views as Dashtaki and commentatrs view, while deep study would support exposes their view to doubt. It should be stated that what meant here by the word huduth is the one pertaining to time; that is, human being is essentially hadith but temporally qadim, non temporal. And again, what is meant here by human being is human truth, namely human rational soul and primary matter not human form.
    Keywords: Human Being, Theological Exegesis, Huduth, Qidam, Dashtaki
  • Sajjad Mirzaei*, Reza Haji Ebrahim Pages 117-126
    Human guidance is the common claim of all religions; this truth has been formed in Islam around the axis of sirati mustaqi, straight path. The importance and the necessity of understanding the meaning of sirat is equal to human guidance and any misinterpretation that leads it to multiplicity and relativity would be against the Qur'an and the Prophet's revelation. Mulla Sadra, commenting sirat and its whatness in the verses of the holy Quran philosophically, opens a new horizon for minds; He view is found in his: Tafsir al-Quran al-Karim and Asrar al-Ayat wa Anwar al-Bayyinat and in his other works. This article has studied his principles for commenting the truth of sirat at first and then, examines the verses in which he has been analyzing and interpreting this matter, and finally, by summarizing the exegetical material, a definition of sirat and sirati mustaqim has been given that is essentially unique.
    Keywords: Sirat, Path, Sirati Mustaqim, Straight Path, Sadr al-Mutallihin
  • Hasan Salehi* Pages 127-140
    In the last few decades, scholars of the Qur'an, with the structural interpretation approach, believe that this new method will significantly contribute to the understanding of the concepts of the Qur'an. This method primarily seeks to discover the primary and secondary aims of the surahs, and then to discover the relationship of the sentences and the verses to each other in drawing the secondary aims and to a higher space the overall purpose of the surahs. On the basis of this approach, the present article has examined the surah Sad by looking at numerous commentaries of Shiites and Sunnis, including al-Mizan. The results of the structural analysis of the surah Sad show that the focal point of this surah focuses on education and concentration of the Prophet (s) and consequently religious missionaries in their various duties in guiding and threatening the polytheists in the matter of mabda`, ma`ad and nubuwwat. And it is a prophecy, and these duties are mentioned in numerous cases. Praising some of the prophets and removing heavy accusations and preventing people from damaging their reputation has also been considered as well.
    Keywords: Chapter Sad, Structural Interpretation, Duties of the Prophet Muhammad (s), Threatening, Bring Glad Tiding