فهرست مطالب

رویکردهای پژوهشی نوین در مدیریت و حسابداری - پیاپی 20 (پاییز 1398)

فصلنامه رویکردهای پژوهشی نوین در مدیریت و حسابداری
پیاپی 20 (پاییز 1398)

  • جلد چهارم
  • تاریخ انتشار: 1398/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر غفوریان شاگردی*، رضا جهانشیری، محمد سجاد غفوریان شاگردی، محمد جعفر نقوی صفحات 1-14

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر فرصت رشد شرکت بر رابطه بین بیش اعتمادی مدیر عامل و بازده غیرعادی در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. این پژوهش از نظر هدف، پژوهشی کاربردی و به لحاظ روش انجام پژوهش، توصیفی– همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی شرکت های پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران که پس از نمونه گیری، بالغ بر 109 شرکت و در یک دوره زمانی 5 ساله از سال 1392 الی 1396 است، می باشد. جهت اندازه گیری متغیر بیش اعتمادی مدیر عامل از باقیمانده رگرسیون رشد دارایی کل بر رشد فروش برآورد شده و جهت برازش متغیر بازده غیر عادی از تفاوت بازده شرکت و بازده مورد انتظار شرکت استفاده شده است. روش آزمون فرضیات در مطالعه حاضر استفاده از رگرسیون معمولی چندگانه و با استفاده از نرم افزار ایویوز بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین بیش اعتمادی مدیر عامل و بازده غیرعادی رابطه معناداری وجود دارد، همچنین فرصت رشد شرکت بر رابطه بین بیش اعتمادی مدیر عامل و بازده غیرعادی تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: فرصت رشد شرکت، بیش اعتمادی مدیر عامل، بازده غیرعادی، بورس اوراق بهادار تهران
  • تهمینه برهانی، طیبه امیرخانی، احمد عالی* صفحات 15-32

    این پژوهش به بررسی تاثیر فعالیت های مدیریت منابع انسانی بر قلدری سازمانی می پردازد. در این راستا نقش رفاه ذهنی کارکنان به عنوان متغیر میانجی نیز مطالعه شده است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان آزمایشگاه مرکزی بیمارستان امام خمینی هستند (به تعداد 200 نفر) که پرسشنامه استاندارد این پژوهش بین133 نفر از اعضای این جامعه به روش تصادفی ساده توزیع و جمع آوری شد. در این پژوهش به منظور سنجش فعالیت های منابع انسانی، از پرسشنامه استاندارد یانگ و لین (2009) استفاده شده است. قلدری سازمانی با استفاده از پرسشنامه استاندارد اینارسن، هوئل و نوتلائرس (2009) سنجیده شده است و به منظور سنجش رفاه ذهنی کارکنان از پرسشنامه استاندارد ژنگ و همکاران (2015) استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها حاکی از این است که فعالیت های منابع انسانی بر قلدری سازمانی تاثیر معکوس و معناداری دارد، اما نقش میانجی رفاه ذهنی کارکنان رد شد. مدل مفهومی این پژوهش، مهم ترین نوآوری این پژوهش است چرا که بررسی نقش فعالیت های منابع انسانی و رفاه ذهنی کارکنان در کاهش قلدری سازمانی از جمله عواملی است که تاکنون در جستجوهای انجام شده به آن پرداخته نشده است از این رو، این پژوهش می تواند راه کارهای عملیاتی برای سازمان ها در راستای کاهش قلدری سازمانی ارائه دهد.

    کلیدواژگان: رفاه کارکنان، فعالیت های مدیریت منابع انسانی، قلدری سازمانی، رفاه ذهنی
  • مریم صفر پور، فرزین خوشکار، نازیلا ناهید* صفحات 33-49

    هدف پژوهش حاضر شناخت تاثیرات عوامل مرتبط با میزان عملکرد حسابرسی داخلی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بود. جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می‏باشد که از سال 1391 لغایت 1396 در بورس فعال بوده اند که از میان آنها تعداد 82 شرکت به روش حذف سیستماتیک به عنوان نمونه آماری پژوهش مورد گزینش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از الگوی رگرسیونی معرفی شده با استفاده از نرم افزار ایویوز استفاده شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مالکیت توزیع شده شرکت بر میزان عملکرد حسابرسی داخلی تاثیر ندارد. همچنین ، اندازه شرکت بر میزان عملکرد حسابرسی داخلی تاثیر ندارد. نتایج نشان داد، نسبت دارایی های شرکت بر میزان عملکرد حسابرسی داخلی تاثیر ندارد. نتایج نشان داد ، نوع صنعت بر میزان عملکرد حسابرسی داخلی تاثیر دارد. نتایج نشان می دهد که اگر تعداد اعضای کمیته حسابرسی افزایش یابد؛ به احتمال زیاد عملکرد حسابرسی داخلی افزایش می یابد و به همین دلیل می توانند زمان مورد نیاز برای صدور گزارش حسابرسی را به شدت کاهش دهند. نتایج نشان داد، مدیریت ریسک بر میزان عملکرد حسابرسی داخلی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد حسابرسی داخلی، مالکیت توزیع شده، نسبت دارایی های، مدیریت ریسک
  • سید مهام الدین طباطبایی، مجید فاتح پور، محمد علی معینی * صفحات 50-69

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه مدیریت دانش با توسعه محصولات جدید در شعب بانک ملت شهرستان ساوه در سال1398 صورت گرفت. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شعب بانک ملت به تعداد 120 نفر بود که از میان آن ها با استفاده از فرمول مورگان و روش نمونه گیری در دسترس، 92 نفر به عنوان حجم نمونه درنظر گرفته شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس پاسخ های جمع آوری شده از پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش شرون لاوسون (2005) با 24 سوال و پرسشنامه استاندارد توسعه محصول هی و همکاران (2014) با 5 پرسش بود. پایایی این پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای تمامی ابعاد پرسشنامه بیش از 0.7 بدست آمد که نشان از پایایی مناسب ابزار پژوهش داشت. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS22 در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون کولموگروف-اسمیرنف، آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون) انجام پذیرفت. نتایج نشان داد رابطه مدیریت دانش با توسعه محصولات جدید در بانک ملت شهرستان ساوه به عنوان فرضیه اصلی بصورت مثبت معنادار شده است. همچنین تاثیر ابعاد مدیریت دانش، شامل؛ خلق دانش، توزیع دانش، ثبت، ذخیره و نگهداری دانش، کاربرد و بهره برداری دانش و ارزیابی و بازخور دانش در قالب فرضیات فرعی نیز بصورت مثبت معنادار تایید شده اند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلق دانش، توزیع دانش، توسعه محصول
  • سعید شهریاری *، طاهره اسمعیلی، الهام به نوید، آرزو میراشه صفحات 70-79

    دنیای امروز، عصر اطلاعات است و اهمیت اطلاعات بر کسی پوشیده نیست. وجود اطلاعات مالی شفاف و قابل مقایسه، رکن مهم پاسخ گویی و تصمیمات اقتصادی آگاهانه و از ملزومات بی بدیل توسعه اقتصادی محسوب می شود. بازار سرمایه به عنوان موتور محرکه اقتصاد بر محور اطلاعات قرار دارد. جریان درست اطلاعات در این بازار منجر به اتخاذ تصمیمات صحیح و منطقی از سوی مشارکت کنندگان می شود و درنهایت، توسعه اقتصادی و بهبود رفاه اجتماعی را به ارمغان می آورد. گزارش گری مالی یک ابزار ارتباطی اصلی بین شرکت و گروه های مختلف ذینفع در شرکت است. منافع زیادی را که سیستم حسابدای مدیریت برای شرکت های تولیدی به همراه دارد، موجب شده تا این پژوهش با هدف بررسی پذیرش روش های حسابداری مدیریت در بنگاه های کوچک و متوسط انجام گیرد. شرکت های کوچک و متوسط به عنوان موتور محرک اقتصاد کشور محسوب می شوند. این که این شرکت ها در ارزیابی های مالی خود زیان ده نباشند و همواره در مسیر پیشرفت قدم بردارند نیازمند بررسی دقیق و حتی بازنگری در روش های مدیریتی و حسابداری می باشد.

    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، تکنیک های حسابداری مدیریت، بنگاه های کوچک و متوسط
  • سعید شهریاری*، محب احدپور، محمدحسین احمدپور شمس آباد، محمد خشنودان صفحات 80-90

    پیشرفت سریع تکنولوژی اطلاعات و رقابت جهانی منجر به عقب ماندگی سیستم های حسابداری مدیریت سنتی در تهیه اطلاعات مفید جهت تصمیم گیری مدیریت، در مقایسه با سایر پیشرفت های تکنولوژیکی شده است. سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت ابزاری است جهت کمک به مدیریت سازمان ها تا تصویر درستی از بهای تمام شده کالاها و خدمات مختلف خود داشته باشند و چارچوبی است که بدان وسیله تصمیم گیری های مدیریتی و ارزیابی عملکرد سازمانی بهبود می یابد. مدیران با به کارگیری حسابداری مدیریت برمبنای فعالیت، بهتر قادر خواهند بود فعالیت های سودآور را از فعالیت های با سودآوری کمتر و یا حتی زیان ده تشخیص دهند؛ به عبارت دیگر، سیستم مدل هزینه یابی برمبنای فعالیت ابزاری را در اختیار مدیران قرار می دهد که آن ها را در امر تخصیص منابع به فعالیت هایی که سودآورند یاری نموده و برای حذف فعالیت هایی که زیان ده می باشند راهنمایی های لازم را به عمل می آورد. بر همین اساس هدف این پژوهش ارائه محدودیت های سیستم هزینه یابی سنتی بود که در ادامه بررسی مقایسه ای بین دو سیستم هزینه یابی سنتی و فعالیت گرا انجام شد.

    کلیدواژگان: سیستم هزینه یابی سنتی، سیستم هزینه یابی فعالیت گرا، شرکت های تولیدی
  • معصومه داودی، امیر غفوریان شاگردی* صفحات 91-110

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر محافظه کاری حسابداری بر رابطه بین اعتماد به نفس بیش از حد مدیرعامل و نوسان بازده و بازده غیر عادی تجمعی سهام در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. این پژوهش از نظر هدف، پژوهشی کاربردی و به لحاظ روش انجام پژوهش، توصیفی– همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی شرکت های پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران که پس از نمونه گیری، بالغ بر 117 شرکت و در یک دوره زمانی 7 ساله از سال 1390 الی 1396 است، می باشد. جهت اندازه گیری متغیر اعتماد به نفس بیش از حد مدیر عامل، مطابق با پژوهش احمد و دوئلمن (2013)، از معیار overinvit که مرتبط با سرمایه گذاری می باشد، استفاده شده است و جهت اندازه گیری متغیر نوسان بازده سهام، انحراف معیار بازده های واقعی سهام در 5 سال گذشته بکار گرفته شده است. همچنین جهت اندازه گیری متغیر بازده تجمعی غیر عادی سهام نیز از تفاضل بین بازده واقعی سهم و بازده بازار استفاده شده است، در نهایت نیز جهت برازش متغیر محافظه کاری حسابداری از مدل خان و واتس استفاده گردیده است. روش آزمون فرضیات در مطالعه حاضر استفاده از رگرسیون معمولی چندگانه و با استفاده از نرم افزار ایویوز نسخه 9 بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که محافظه کاری حسابداری بر رابطه بین اعتماد به نفس بیش از حد مدیرعامل و نوسان بازده سهام تاثیر معناداری ندارد در حالی که محافظه کاری حسابداری بر رابطه بین اعتماد به نفس بیش از حد مدیر عامل و بازده غیر عادی تجمعی سهام تاثیر منفی و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، اعتماد به نفس بیش از حد مدیر عامل، نوسان بازده سهام، بازده غیر عادی تجمعی سهام، بورس اوراق بهادار تهران
|
  • Amir Ghafourian Shagerdi *, Reza Jahanshiri, Mohammad Sajjad Ghafourian Shagerdi, Mohammad Jafar Naghavi Pages 1-14

    This study investigating the impact of growth opportunities on the relationship between CEO overconfidence and anomalous stock returns in companies that listed in the Tehran stock exchange. This research is objectively, applicable and through the method of collecting and analyzing in the field of descriptive, correlational. The statistic society population of this research includes the firms listed in the tehran stock exchange as 109 companies operating in various industries over the years 2012 to 2017. To measure CEO overconfidence variable of total asset growth residuals on estimated sales growth, and to measure the anomalous stock return variable, the difference between the return of the company and the expected return of the company. The test assumptions of this study are regular multiple regressions with and using the Eviews software version 9. According to the results of the mentioned test assumptions shows that: there is a significant relationship between CEO overconfidence and anomalous stock returns. Also growth opportunities had a significant impact on the relationship between CEO overconfidence and anomalous stock returns.

    Keywords: Growth opportunities, CEO overconfidence, Anomalous stock returns, Tehran stock exchange
  • Tahmineh Borhani, Tayebe Amirkhani, Ahmad Aali* Pages 15-32

    The purpose of this paper is studying the role of human resource management in decreasing organizational bullying, in this regard, employee well-being has also been studied as a mediating variable. The society of this research is the Imam Khomeini hospital laboratory (N=200), that 133 persons have been selected as our sample based on the random sampling. We measure the variables of this research based on the three standard questionnaires. Human resource practices based on Yan and Lin (2009) questionnaire; it's dimensions are: recruitment and staffing, training and development, performance appraisal and award system. Subjective well-being is measured based on the Zheng et al., (2015) questionnaire and it's dimensions are: psychological well-being, work well-being and life wellbeing. Organizational bullying is measured base on the Einarsen et al (2009); it's dimensions are: work related bullying, person related bullying and physical bullying. Our results show that human resource practices have negative impact on organizational bullying and positive impact on employee well- being but the mediating role of organizational well-being is not confirmed.

    Keywords: human resource management, organizational bullying, employee well-being, subjective well-being
  • Maryam Safarpour, Farzin Khoshkar, Nazila Nahid* Pages 33-49

    The purpose of this study was to identify the effects of factors related to the extent of internal audit performance in companies listed in Tehran Stock Exchange. Research Method is correlational in nature and content in terms of purpose and applied, which analyzes the correlation relationship using secondary data derived from financial statements of companies listed in Tehran Stock Exchange. The statistical population of this research is listed companies listed in Tehran Stock Exchange, which were active in the stock exchange from 2012 to 1986, out of which 82 companies were selected through systematic elimination method as statistical sample. Data analysis was performed using the regression model introduced by Eviews software. The results show that the distributed ownership of the company does not affect the performance of internal audit. Also, the size of the company does not affect the performance of internal audit. The results showed that the ratio of firm assets did not affect the performance of internal audit. The results showed that the type of industry had an impact on the performance of internal audit. The results shows that if the number of audit committee members increases, the internal audit function is likely to increase and therefore can significantly reduce the time required to issue an audit report. The results showed that risk management had an impact on the performance of internal audit.

    Keywords: Internal Audit Performance, Distributed Ownership, Asset Ratio, Risk Management
  • Seyed Mahamuddin Tabatabai, Majid Fatehpour, Mohammad Ali Moeini * Pages 50-69

    This research study was the relationship between knowledge management and new product development in Bank Mellat Branches in Saveh city in 1398. The purpose of this study was descriptive and correlational in terms of purpose. The statistical population consisted of 120 employees of Mellat Bank. 92 of them were selected as sample size using Morgan formula and simple vailable sampling. The method of data collection was based on responses collected from Sharon Lawson's standard knowledge management questionnaire (2005) with 24 questions and product development standard questionnaire of Hey et al. (2014) with 5 questions. The reliability of the questionnaire was estimated by Cronbach's alpha for all dimensions of the questionnaire was more than 0.7, indicating the appropriate reliability of the research instrument. Data analysis was done by SPSS22 software in two descriptive and inferential parts (Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation test and regression). The results showed that the relationship between KM and new product development in Mellat Bank in Saveh city was positively significant. Also, the impact of knowledge management dimensions, including knowledge creation, knowledge distribution, knowledge storage, storage, application and utilization of knowledge, and knowledge evaluation and feedback in the form of sub-assumptions were also positively corroborated

    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Creation, Knowledge Distribution, Product Developmen
  • Saeed Shahriyari *, Tahereh Esmaeili, Elham Beh Navid, Arezu Mirashe Pages 70-79

    Today's world is the age of information and the importance of information is not hidden. Transparent and comparable financial information is an important pillar of accountability and informed economic decision-making and one of the essentials of economic development. The capital market is based on information as the driving force of the economy. The correct flow of information in this market leads to the right and logical decisions made by the participants, and ultimately to the economic development and improvement of social welfare. Financial reporting is a key communication tool between the company and various stakeholders in the company. The many benefits that management accounting systems have for manufacturing companies have led to this study aimed at examining the acceptance of management accounting methods in small and medium enterprises. Small and medium-sized companies are the driving force of the country's economy. These companies do not need to be deterred in their financial evaluations and are always on the road to improvement.

    Keywords: Management Accounting, Management Accounting Techniques, Small, Medium Enterprises
  • Saeed Shahriyari *, Moheb Ahadpour, Mohammah Hossein Ahmadpour Shamsabad, Mohammad Khoshnoudan Pages 80-90

    The rapid development of information technology and global competition has led to the backwardness of traditional management accounting systems in providing useful information for management decision making, compared to other technological advances. Activity-based costing is a tool to help organizations manage an accurate picture of the total cost of their various goods and services, and is a framework that improves management decisions and organizational performance evaluation. Managers using activity-based management accounting will be better able to distinguish profitable activities from less-profitable or even loss-making activities; Assists in profitable activities and provides guidance on eliminating harmful activities. The purpose of this study was to present the limitations of the traditional costing system, which was followed by a comparative study between traditional and activist costing systems.

    Keywords: Traditional costing system, activist costing system, manufacturing companies
  • Masoume Davoudi, Amir Ghafourian Shagerdi * Pages 91-110

    This study Investigating the impact of accounting conservatism on the relationship between CEO overconfidence and stock return fluctuations & abnormal stock return in companies listed in the Tehran stock exchange. This research is objectively, applicable and through the method of collecting and analyzing in the field of descriptive, correlational. The statistic society population of this research includes the firms listed in the tehran stock exchange as 117 companies operating in various industries over the years 2011 to 2017. To measure CEO overconfidence according to the Ahamad and Duelman (2013) use overinvit index that is related to the investement also to measure stock return fluctuations, the standard deviation of real stock returns has been used for the past 5 years, also to measure abnormal stock return usig the difference between the real return on the share and the market return finally to measure the accounting conservatism used Khan and Wats model. The test assumptions of this study are regular multiple regressions with and using the Eviews software version 9. According to the results of the mentioned test assumptions shows that: accounting conservatism had not a significant impact on the relationship between CEO overconfidence and stock return fluctuations but accounting conservatism had a negative and significant impact on the relationship between CEO overconfidence and abnormal stock return.

    Keywords: Accounting conservatism, CEO overconfidence, Stock returns fluctuations, Abnormal stock return, Tehran stock exchange