فهرست مطالب

فناوری های جدید در صنعت غذا - سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، بهار 1398)

نشریه فناوری های جدید در صنعت غذا
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن آزادبخت*، محمد واحدی ترشیزی، محمد جواد محمودی صفحات 305-321

    در این پژوهش با کمک آزمون غیر مخرب سی تی اسکن به بررسی ارتباط بین خواص فیزیکی گلابی و دوره انبارداری با مقدار کبودی در اثر نیروی بارگذاری پرداخته شده است. قبل از بارگذاری و انبارداری تعداد 50 گلابی با استفاده از سی تی اسکن بررسی شده و تعداد 27 گلابی که درصد کبودی آن ها صفر بود انتخاب شدند و ابعاد گلابی ها (طول، عرض و ضخامت) اندازه گیری شد و خواصی مانند قطر معادل، قطر میانگین هندسی، ضریب کرویت، مساحت سطح رویه و ضریب رعنایی محاسبه گردید. سپس گلابی های انتخابی تحت بارگذاری شبه استاتیکی با فشار لبه نازک با سه نیروی 15، 20 و 25 نیوتن قرار گرفت و انبارداری 5، 10 و 15 روزه برای بررسی تاثیر نیروهای وارده بر گلابی ها انتخاب شد. بعد از بارگذاری و انبارداری میزان کبودی گلابی ها محاسبه گردید. نتایج آزمایش ها نشان داد که بین قطر هندسی، حسابی و قطر معادل، ضریب کرویت و رعنایی با درصد کبودی رابطه معکوس برقرار است. همچنین برای سطح رویه و درصد کبودی رابطه مستقیم و غیر معنی دار برقرار است. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده در دوره انبارداری 5 روزه زیاد یا کم بودن میزان قطر هندسی، حسابی و قطر معادل، ضریب کرویت و رعنایی بر روی درصد کبودی تاثیر خاصی نداشته است و تقریبا می توان درصد کبودی را صفر در نظر گرفت و با افزایش دوره انبارداری میزان موارد فوق بر روی میزان درصد کبودی تاثیرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: گلابی، سی تی اسکن، غیر مخرب، خواص فیزیکی، کبودی
  • مرتضی کاشانی نژاد، سید محمد علی رضوی* صفحات 323-349

    در این مقاله، اثر صمغ های کربوکسی متیل سلولز، صمغ کنجاک و صمغ دانه مرو و مخلوط آنها بر خصوصیات رئولوژیکی دینامیک ماست فوری شتر مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس این خصوصیات با استفاده از مدلهای به دست آمده از طرح مخلوط با استفاده از الگوریتم کرم شب تاب بهینه گردید. نتایج آزمون تنش متغیر برای نمونه های مختلف نشان داد که مدول الاستیک (G’) بیشتر از مدول ویسکوز (G”) بود که مبین رفتار جامد گونه نمونه ها بود. نتایج اثر سینرژیستی این سه صمغ به ویژه اثر سینرژیستی صمغ دانه مرو و کربوکسی متیل سلولز بر روی کرنش بحرانی و تنش تسلیم تیمار های فرمولاسیون ماست فوری شتر را نشان داد. صمغ دانه مرو نیز بیشترین تاثیر را برروی افزایش k’، k” و k* داشت که البته ترکیب با کربوکسی متیل سلولز و صمغ کنجاک نیز می توانست این تاثیر را بهبود دهد. از طرفی کلیه اثرات خطی و متقابل صمغ های مختلف بر روی n’، n” و n* معنی دار نبود که نشان دهنده تاثیر یکسان صمغ ها برروی این پارامترها بود. نتایج بهینه درصد صمغ های مختلف برای دستیابی به حداکثر مدول الاستیک در ناحیه خطی (G LVE)، ، کرنش بحرانی (γc)، تنش تسلیم (τy)، n′، k′، n′′، n*، k* و حداقل مدول افت در ناحیه خطی (G LVE) استفاده از الگوریتم کرم شب تاب در فضای مولفه های اصلی نشان داد که مقادیر بهینه به دست آمده از صمغ های کنجاک و دانه مرو در مجاورت هم قرار گرفته و واریانس بیشتری از داده های مربوط به پارامترهای رئولوژیکی را به خود اختصاص داده اند که نشان دهنده تشابه اثر این دو صمغ و نقش موثرتر آنها به ویژه صمغ دانه مرو به عنوان صمغ بومی ایران بر روی پارامتر های مزبور نسبت به کربوکسی متیل سلولز می باشد.

    کلیدواژگان: ماست فوری شتر، الگوریتم کرم شب تاب، صمغ دانه مرو، صمغ کنجاک، کربوکسی متیل سلولز، رئولوژی دینامیک
  • سولماز جنتی، سامان آبدانان مهدی زاده*، هادی اورک صفحات 351-360

    سیستم بینایی ماشین، از جمله سیستم های جدید در زمینه تشخیص کیفیت محصولات کشاورزی است. سیب از جمله میوه هایی است که کیفیت ظاهری آن عاملی تعیین کننده در بازارپسندی این محصول بشمار می رود. تشخیص خودکار سیب های معیوب از طریق سیستم بینایی ماشین به علت توزیع ناهموار نور بر روی سطح آن ها و شباهت بین نقص های واقعی با تغییرات رنگ پوسته امری دشوار می باشد. بدین منظور در این پژوهش یک روش جدید برای تشخیص معیوب ظاهری سیب با استفاده از سیستم بینایی ماشین با ترکیب تصحیح خودکار نور، تعداد عیب ها، ارائه گردید. به منظور طبقه بندی نمونه ها، ابتدا هیستوگرام تصایور اخذ شده از آن ها بر اساس روش ترکیب خطی فضای RGB تصحیح و سپس تعداد 3 ویژگی رنگی و 11 ویژگی بافتی از آن ها استخراج گردید. بر اساس نتایج انتخاب ویژگی، بهترین ویژگی ها به منظور بالاترین دقت در طبقه بندی به ترتیب آنتروپی، انرژی، همبستگی و صافی محلی بودند. نهایتا به منظور طبقه بندی داده ها از دو طبقه بند ماشین ارتباط برداری (RVM) و ماشین بردار پشتیبانی (SVM) استفاده گردید. بر اساس نتایج بدست آمده دقت طبقه بند RVM در گروه سالم 95%، در گروه ناسالم 82% و در مجموع 5/88 % بدست آمده است، اما دقت طبقه بند SVM در گروه سالم 100%، در گروه ناسالم 23/94 % و در مجموع 11/97 % بود. بنابراین برای تشخیص نمونه سالم از نمونه ناسالم طبقه بند SVM با توجه به عملکرد مناسب تر نسبت به RVM با توجه به دقت بیشتر و خطای کمتر مناسب تر می باشد.

    کلیدواژگان: پردازش تصویر، عیوب ظاهری، طبقه بندی
  • سید حسین پیمان*، عادل بخشی پور زیارتگاهی، علیرضا ثنایی فر صفحات 361-372

    چای یکی از محصولات استراتژیک شمال ایران به شمار می رود. چای تولید شده در کارخانجات چایسازی، تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر شرایط آب و هوایی در دوره رشد، خاک، زمان برداشت، و همچنین روش های فراوری و آماده سازی، دارای کیفیت های متفاوت می باشد. علاوه بر خصوصیات ظاهری، از دیگر ویژگی های مهم چای، ترکیبات شیمیایی و خصوصیات عطری آن می باشند. بررسی روش های جدید و دقیق در زمینه پایش کیفی چای، تاثیر بسزایی در پیشرفت صنایع تبدیلی در حوزه چای دارد. در این پژوهش از یک سامانه بینی الکترونیک به منظور استخراج ویژگی های مربوط به عطر چای و بکارگیری این ویژگی ها برای طبقه بندی کیفی چای سیاه استفاده شد. ویژگی های استخراج شده از یک آرایه حسگری شامل ده حسگر گازی مختلف اکسید فلزی، برای طبقه بندی پنچ گروه کیفی چای سیاه به کمک روش های کمومتریک استفاده شدند. نتایج نشان داد که بهترین عملکرد طبقه بندی توسط شبکه های عصبی مصنوعی با دقت طبقه بندی کلی 88.00% به دست آمد. روش آنالیز تشخیصی خطی و ماشین بردار پشتیبان به ترتیب دقت هایی برابر با 78.00% و86.67% را منتج شدند. همچنین براساس نتایج روش آنالیز مولفه های اصلی، مشخص شد که حسگرهای MQ7 بیشترین تاثیر را در جداسازی گروه های کیفی چای داشت. به طور کلی، عملکرد سامانه بینی الکترونیک در طبقه بندی کیفی چای سیاه ایرانی، مناسب بود.

    کلیدواژگان: چای سیاه، بینی الکترونیک، حسگرهای اکسید فلزی، طبقه بندی کیفی، کمومتریک
  • امین رستمی، حسن صدرنیا*، مهدی خجسته پور صفحات 373-388

    حرارت دهی یکی از مهمترین روش های مرسوم به منظور دسترسی به اهداف گوناگون در فرآوری مواد غذایی است. از مشکلات اصلی تیمارهای حرارتی، وجود نقاط سرد و گرم و به عبارت دیگر عدم توزیع یکنواخت حرارت در محصول می باشد. هدف از پژوهش بررسی یکنواختی توزیع دما در پسته رقم فندقی تحت فرآیند حرارت دهی مایکروویو در شرایط تحت بررسی است. برای این منظور آزمایش های تجربی بر اساس طرح پایه کاملا تصادفی و در قالب آزمون فاکتوریل 4×6×2 صورت پذیرفت. فاکتورهای مستقل شامل شکل ظرف، موقعیت و زمان قرائت دما بود. این آزمایشات بصورت جداگانه برای توان های w 900 و 630 مایکروویو انجام و دمای محصول در چهار زمان و در شش موقعیت مختلف با سه تکرار ثبت گردید. نتایج این پژوهش بر اساس دو نوع تحلیل مقایسه میانگین دمای پایانی نمونه ها و تعیین شاخص غیریکنواختی نسبی حرارت در تمام مدت حرارت دهی محصول، گزارش گردید. نتایج تحلیل واریانس نشان داد تمامی اثرات اصلی در هر دو حالت توان اعمالی و برخی از اثرات متقابل در سطح 1% معنی دار می باشند. مقایسه میانگین ها نشان داد در تیمار مکعبی با توان w 630 ، در 5 موقعیت از 6 موقعیت، هیچ اختلاف معنی داری بین میانگین دماهای تحت بررسی وجود ندارد و این بدین معنی است که توزیع دما در موقعیت های مختلف محصول در پایان مدت زمان حرارت دهی با مایکروویو، یکنواخت بوده است. پس از آن، تیمار های مکعبی w 900 و استوانه ای w 630 ، با عدم اختلاف معنی دار بین 4 موقعیت از 6 موقعیت دارای بیشترین یکنواختی در توزیع دما بودند. با محاسبه شاخص غیریکنواختی نسبی توزیع حرارت، بیشترین یکنواختی نیز در تیمار مکعبی با توان w 630 و پس از آن در تیمار استوانه ای با توان w 630 بدست آمد.

    کلیدواژگان: توزیع دما، شکل ظرف، یکنواختی حرارت، تیمار گرمایی، مایکروویو
  • عباس عابدفر، مرضیه حسینی نژاد*، علیرضا صادقی، فاطمه عباس زاده صفحات 389-407

    بهینه سازی کنترل تخمیر با عملکرد مناسب خمیرترش سبوس برنج در توسعه و ارزش تغذیه ای و عملگرایی نان حجیم به منظور ایجاد جایگزین های مناسب برای افزودنی های نانوایی، روز به روز در حال افزایش است. در این پژوهش پس از جداسازی آغازگر غالب موجود در خمیرترش سنتی حاصل از آرد سبوس برنج و تائید شناسایی آن با استفاده از PCR دارای پرایمر اختصاصی، از آغازگر مذکور جهت تولید خمیرترش و بررسی خصوصیات کیفی نان حجیم خمیرترشی به روش RSM تحت تاثیر زمان تخمیر (8، 16 و 24 ساعت)، دمای تخمیر (26، 32 و °C 38) و محتوی شکر (5/1، 3 و 5/4 %) استفاده گردید. نتایج حاصل از این پژوهش با ارزیابی تناسب مدل های برازش شده نشان داد که با افزایش دما و زمان تخمیر به ازای محتوی شکر ثابت، اسیدیته قابل تیتر، پایش جمعیت میکروبی، حجم مخصوص، تخلخل، شاخص اختلاف کلی رنگ پوسته نان بترتیب روند افزایشی و پیوستگی آن نیز به طور معنی داری روند کاهشی را نشان داد. همچنین، سفتی ارزیابی پذیرش کلی بافت نان نیز روند کاهشی داشت (05/0P). براساس نتایج حاصل از این پژوهش برای هر متغیر وابسته، مدلی تعریف گردید و سپس به منظور ارزیابی صحت مدل های برازش یافته، بهینه سازی تناسب شرایط (دلخواهی) و آزمون ضعف برازش (Lack of fit) تعیین شدند.

    کلیدواژگان: تخمیر کنترل شده، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، خمیرترش سبوس برنج، خصوصیات کیفی نان خمیرترشی، روش سطح پاسخ (RSM)
  • مهدیه صفررضوی زاده، محمد حسین آق خانی*، محمد حسین عباسپور فرد، فرشته حسینی صفحات 399-408
    دانه کینوآ به دلیل دارا بودن خواص عملکردی متنوع، ارزش تغذیه ای بالا و ویژگی فاقد گلوتن بودن نسبت به سایر دانه های پروتئینی در سال های اخیر توجه پژوهشگران زیادی را به خود جلب کرده است. پروتئین کینوآ می تواند به عنوان یک مکمل غذایی کاربردی و منبع غذایی ارزشمند برای نوزادان، کودکان و بزرگسالان در فرمولاسیون انواع محصولات غذایی نظیرسس ها، سوسیس، سوپ و.. استفاده شود. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر دو روش استخراج قلیایی و فراصوت بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و عملکردی ایزوله پروتئین کینوآ بود. ویژگی های فیزیکوشیمیایی شامل درصد رطوبت، چربی، پروتئین، کربوهیدرات ، خاکستر، راندمان وزنی و رنگ (L*، a*، b*) و خواص عملکردی شامل ظرفیت جذب آب و روغن، ظرفیت تولید کف و دوام آن و ظرفیت ایجاد امولسیون و ثبات آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایشات نشان داد که در بین دو روش مورد بررسی، استخراج با امواج فراصوت بدون اینکه تاثیری بر مقدار کمی پروتئین داشته باشد، بازده استحصال بیشتری دارد، همچنین ظرفیت جذب آب(ml/g76/2) و چربی(ml/g63/4) بیشتری نسبت به روش قلیایی نشان داد. در حالیکه روش قلیایی ویژگی کف-کنندگی(ظرفیت تولید کف %08/10 و پایداری %88/38) و خصوصیات امولسیونی(ظرفیت امولسیون %57/17 و دوام %04/62) بهتری را دارا بود. نتایج نشان داد ایزوله های پروتئینی تولید شده دارای ویژگی های عملکردی مناسب بوده و می توانند جایگزینی برای سایر منابع پروتئینی در فرمولاسیون مواد غذایی مختلف باشند.
    کلیدواژگان: کف، ظرفیت ایجاد امولسیون، ویژگی های رنگی، بازدهی استخراج
  • مجتبی نادری بلداجی*، مهشید مختاری، مهدی قاسمی ورنامخواستی، مجتبی توحیدی صفحات 409-420
    یکی از نگرانی های مهم در حوزه ایمنی غذایی وقوع تقلب گسترده در تولید مواد غذایی است که ضرورت توسعه ابزارهای سریع و دقیق تشخیصی برای این منظور را بیش از پیش ایجاب می کند. در این مطالعه یک حسگر رزوناتور استوانه ای که در مطالعات قبلی توسعه و برای تشخیص کیفیت برخی مواد غذایی آزمون شده بود، برای تشخیص تقلب در روغن کنجد در ترکیب با روغن های ذرت، کلزا و آفتابگردان مورد آزمون قرار گرفت. به منظور امکان اندازه گیری پاسخ دی الکتریک روغن در بازه فرکانسی MHz 150-0 یک حسگر استوانه ای جدید با طول استوانهmm 400 ساخته شد. نمونه های آزمایشی با ترکیب روغن خالص کنجد با روغن های مورد اشاره در سطوح 15، 30 و 45% وزنی تهیه و هر نمونه با سه تکرار با حسگر دی الکتریک اندازه گیری شد. روش های آماری تحلیل مولفه های اصلی (PCA)، تحلیل تفکیک خطی (LDA) و ماشین بردار پشتیبان (SVM) برای امکان تشخیص و تقکیک انواع تقلب در نمونه ها از داده های طیفی دی الکتریک مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیل مولفه های اصلی با دو مولفه ی اصلی PC1 و PC2، قابلیت تشخیص انواع تقلب و سطوح آن را با توجیه 96 درصد تغییرات نشان داد. به عنوان بهترین نتیجه، روش کلاس بندی LDA با دقت 7/96 درصد قابلیت تشخیص و تفکیک تقلب های آزمون شده در روغن کنجد را نشان داد.
    کلیدواژگان: تقلب، روغن کنجد، حسگر دی الکتریک، کمومتریکس
  • محسن مختاریان*، احمد کلباسی اشتری صفحات 421-439
    سه روش خشک کردن خورشیدی، آفتابی و سایه جهت کاهش رطوبت نعناع فلفلی از 87%~ تا 7%~ (بر مبنای تر) مطالعه گردید. در حالیکه افزایش دمای (∆T) هوای محیط در روش آفتابی در اثر جذب انرژی روزانه خورشید (با شدت 2m/W 957=Iave) به حدود oC4 رسید، این افزایش دما در روش خورشیدی پس از عبور هوا از میان جمع کننده انرژی (با سطح 2m 26/1) به oC18 رسید. با توجه به متوسط شدت تابش در روش خورشیدی (روزانه 2m/W 860~) میزان آنتالپی هوای گرم کن تا 40% افزایش یافت. مقدار مصرف انرژی برای خشک کردن از هر کیلوگرم نعناع فلفلی در خشک کن خورشیدی به kg/W 80~ رسید که با توجه به زمان کوتاه این روش (5 ساعت) فقط 16% از کل انرژی ورودی به محفظه خشک کن صرف افزایش گرمای محسوس و تبخیر آب از محصول گردید. اگزرژی ورودی و خروجی خشک کن خورشیدی برای خشک کردن از نعناع فلفلی به ترتیب 24% کاهش و 38% افزایش یافت و مقدار کل اتلاف حرارتی (برای اتصالات و بدنه دستگاه) در طی دوره خشک کردن خورشیدی کمتر از 4%~ از انرژی کل ورودی به خشک کن رسید. چون انرژی مصرفی برای خشک کردن از نعناع فلفلی با روش خورشیدی حدود 50% انرژی مصرفی در روش های آفتابی و سایه بوده امکان خشک کردن از نعناع فلفلی تازه و رسانیدن آن تا 7% رطوبت تادو برابر ظرفیت دراین روش فراهم گردید.
    کلیدواژگان: نعناع فلفلی، خشک کن، اگزرژی، انرژی، دمای هوا
  • الهه سادات غزالی، مهدی قره خانی*، حامد همیشه کار صفحات 441-453
    در این پژوهش ریزپوشانی ترکیبات پلی فنولی عصاره بهارنارنج با هدف ارائه راه حل برای بهبود پایداری و محافظت از آن ها در برابر اکسیداسیون، نور، رطوبت و دما مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور یک دستگاه خشک کن پاششی آزمایشگاهی برای تولید ریزکپسول های عصاره بهارنارنج با استفاده از مالتودکسترین(MD)، صمغ عربی(GA) و ترکیب این دو(MD+GA) به عنوان مواد پوشش دهنده استفاده شد. آزمون های بازده تولید پودر، محتوای ترکیبات فنولی و بازده ریزپوشانی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، رطوبت، جاذبه الرطوبه بودن، چگالی توده ای، حلالیت، شکل و اندازه ذرات مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق به وضوح نشان داد که محصورسازی عصاره بهارنارنج توسط خشک کن پاششی با استفاده از مالتودکسترین موثر بوده و بهره وری بالاتری(بالاتر از 90%) نسبت به دو ماده دیواره ای دیگر داشت. هم چنین ریزکپسول مالتودکسترین دارای بازده تولید پودر بالاتر(40/87%)، فعالیت آنتی اکسیدانی بهتر(91/60%)، رطوبت پایین(10/2%)، جذب رطوبت پایین(76/45%)، چگالی توده ای پایین(g/ml449/0)، حلالیت بالا(38/79%) و ساختار شکل مناسب تر از ریزکپسول های دیگر بود. درخصوص اندازه ذرات تفاوت معناداری بین نمونه ها مشاهده نشد. در نهایت ریزکپسول عصاره بهارنارنج خشک شده با مالتودکسترین، به عنوان کارآمدترین ریزکپسول ارائه شد.
    کلیدواژگان: ریزپوشانی، بهارنارنج، ترکیبات فنولی، خشک کردن پاششی، صمغ عربی، مالتودکسترین
|
  • Mohsen Azadbakht*, Mohammad Vahedi Torshizi, Mohammad Javad Mahmoodi Pages 305-321

    In this research via CT scan, the relationship between physical properties of pears and storage times with bruise due to loading force was investigated. Before loading and storing, 50 pears were examined using CT scan and 27 pears with zero bruise percentage were selected. Dimensions of pears (length, width, thickness) were measured, then properties such as the equivalent diameter, geometric mean diameter, spherical coefficient, surface area and aspect ratio of calculus were calculated, then selected pears were subjected to quasi-static loading with a thin edge pressure with three forces of 15, 20 and 25 N and 5, 10 and 15 days storage was used to investigate the effect of forces on pears. Then, after loading and storing, using the CT scan in each period of storage, the rate of pear bruise was calculated. The results of the experiments showed that there is an inverse relation between geometric diameter, arithmetic and equivalent diameter, spherical coefficient and aspect ratio with the bruise percentage. Also, a direct and unreasonable relationship between the level of the surface area and the percentage of bruising was obtained. Also, according to the obtained results, during the 5-day storage period, the amount of geometric diameter, arithmetic and equivalent diameter, spherical and aspect ratio on the percentage of bruising were not significantly affected and percentage of bruising can be almost zero and with increasing storage, the above parameter's will affect the percentage of bruising.

    Keywords: Pear, CT scan, Non-destructive, Physical Properties, Bruise
  • Morteza Kashaninejad, Sayyed Mohammad Ali Razavi* Pages 323-349

    In this paper, the effect of carboxyl methyl cellulose (CMC), konjac gum (KG) and sage seed gum (SSG) and their mixtures on dynamic rheological properties of the instant camel yogurt samples were investigated, Then, these properties were optimized using mixture design models and firefly algorithm. The results of the stress sweep tests for different samples showed that the elastic modulus (G ') values were greater than viscous modulus (G') indicating behavior essentially like that of solids. Results showed the synergistic effect of these three gums, especially the synergistic effect of SSG and CMC on the critical strain and the yield stress of instant camel yogurt samples. Frequency sweep test results showed that samples had a typical weak gel-like structure behavior at any given frequency and complex viscosity (*) had a linear correlation with frequency. SSG had the most positive effect on k’, k" and k* but the combination with CMC and KG could also improve this effect. All the linear terms in the predicted models for the n’, n" and n* parameters were insignificant (P

    Keywords: Carboxymethylcellulose, Dynamic rheology, Firefly algorithm, Instant camel yogurt, Konjac gum, Sage seed gum
  • Sulmaz Janati, Saman Abdanan Mehdizadeh*, Hadi Orak Pages 351-360

    The machine vision system is one of the newest systems for identifying the quality of agricultural products. Apple is one of the fruits whose apparent quality used by customer to select this product at the market. Automatic detection of faulty apples through the machine's visual system is difficult due to the non-uniform of distribution of on the surface and the similarity between actual defects with the color changes of the fruit peel. For this purpose, in this study, a new method for detecting apparent defects of apple using a machine vision system with a combination of auto-correction of light was presented. In order to classify the samples, the histogram of the taken images was corrected based on the RGB method, then three-color and 11 textural features were extracted. Based on the results of the feature selection, the best features for the highest accuracy in the classification were respectively entropy, energy, correlation and local smooth. Finally, for categorization of data, two classifiers namely relevance vector machine (RVM) and support vector machine (SVM) were used. Based on the classification results, the accuracy of the RVM classification was 95% in the sound group, 82% in the unsound group and 88.5% in for total accuracy; but the accuracy of the SVM classification was 100% in the sound group, 94.23% in the unsound group and 97.11% for total accuracy. Therefore, in order to detect sound samples from unsound ones the SVM classification is more suitable than the RVM, due to the greater accuracy and less error.

    Keywords: Image Processing, apparent defects, Classification
  • Sayed Hossein Payman*, Adel Bakhshipour Ziaratgahi, Alireza Sanaeifar Pages 361-372

    Tea is one of the strategic products in north of Iran. The tea produced in tea factories have different qualities as it is affected by various factors such as weather conditions during growth, soil, harvest time, as well as processing and preparation methods. In addition to its appearance, other essential properties of tea are its chemical compounds and aromatic characteristics. Investigating new and accurate methods for tea quality assessment has a significant effect on the development of tea processing industries. In this research, an electronic nose system was used to extract the characteristics of tea aroma and applying of these features for qualitative classification of black tea. Extracted Features from a sensor array, including ten different metal oxide gas sensors (MOS) were used for classification of five qualitative categories of black tea by means of chemometric methods. Results showed that the best classification performance was obtained by Artificial Neural Network (ANN) with a total classification accuracy of 88.00%. Also, Linear Discriminant Analysis (LDA) and Support Vector Machine (SVM) resulted in accuracies of 78.00% and 86.67% respectively. Based on the results of Principle Components Analysis (PCA), it was found that MQ7 and MQ2 sensors had the highest effect on the separation of different classes of tea. Generally, the performance of electronic nose system was suitable for qualitative classification of Iranian black tea.

    Keywords: Black tea, Chemometric, Electronic nose, Metal oxide sensors, Qualitative classification
  • Amin Rostami, Hassan Sadrnia*, Mehdi Khojastehpour Pages 373-388

    Heating is one of the most commonly used methods for accessing various purposes in the food process. The main problems with microwave heating are the possibility of cold and hot spots. The aim of this study was to investigate the uniformity of temperature distribution in Fandoghi Pistachio under the microwave heating process under study conditions. Independent factors included the shape of product geometry, the position of the thermometer and the heating time. This research was based on a completely randomized design based on a factorial experiment of 2×6×4. Independent factors included the shape of product geometry, the position of the thermometer and the heating time. These experiments were performed separately for 900 and 630 w microwave power, and the temperature of the pistachio product was measured and recorded during the four-time heat treatment at six different positions of the product as an associated factor. The results of this study were based on two types of analysis of the comparison of the mean temperature of the samples and the determination of the relative non-uniformity index. The results showed that all the main effects were significant at 1% level in both applied power states. Comparison of means showed that in treatment "B" (cubic - 630 w) in 5 positions of 6 positions, there is no significant difference between the mean temperature under investigation. This means that the temperature distribution at different product positions at the end of the microwave heating period has been quite uniform. Subsequently, the cubic – 900 w and cylindrical- 630 w had the highest uniformity in temperature distribution. By calculating the relative non-uniformity index, the highest uniformity was obtained in cubic - 630 w.

    Keywords: Temperature distribution, container shape, heat uniformity, Heat treatment, Microwave
  • Abbas Abedfar, Marzieh Hosseininezhad*, Alireza Sadeghi, Fatemeh Abbaszadeh Pages 389-407

    Optimization of fermentation control with potential application of rice bran sourdough in novel fermentation technologies is increasing every day to come up to suitable alternatives for additives in bakery. In this research after isolating the dominant starter of the traditional rice bran sourdough and its identification using PCR and specific primer, it was used to make a traditional sourdough and evaluating the sourdough pan bread qualities by RSM method, under the impression of fermentation time (8, 16 and 24 h), fermentation temperature (26, 32 and 38 °C) and sugar content (1.5, 3 and 4.5 %). In this research, results of evaluating the proportion fitted models showed that by increasing the temperature and fermentation time in a constant sugar content, the titratable acidity (TTA), microbial population dynamics, specific volume, porosity, the total color difference (TCD) and cohesiveness were significantly increased and decreased respectively. However, there were a trend decreasing in the hardness and over acceptability of bread texture (P0.05). The result of this research a model was defined for any dependent variable. Also for evaluating the accuracy of the fitted models, desirability and lack of fit test were determined.

    Keywords: Controlled fermentation, Lactobacillus acidophilus, Rice bran sourdough, Sourdough bread qualities, Response surface method
  • Mahdieh Safar Razavizade, Mohammad Hossein Aghkhani *, Mohammad Hossein Abaspour, Fereshte Hosseini Pages 399-408
    In recent years much attention has been paid by researchers to the quinoa due to diverse functional properties, high nutritional value and gluten-free feature rather than other protein grains. The quinoa protein can be used as a nutritional supplement and a valuable food source for babies, children and adults in the formulation of sauces, sausages, soups, etc. The aim of this study has been comparing the effects of both alkaline extraction and ultrasound methods on the physicochemical and functional properties of quinoa protein isolate. Physicochemical properties includes Moisture content, fat, protein, carbohydrate, ash, weighted efficiency and color (L*,a*,b*), and functional properties including water and oil absorption capacity, foam production capacity and its stability, emulsifying capacity and its stability were examined . The results of the experiments showed that ultrasound assissted extraction without any effect on protein amount created higher extraction efficiency. It also showed the higher water absorption capacity (2/76 ml/g) and fat absorption capacity (4/63 ml/g) than the alkaline method. The alkaline method had better functions in foamability (foam production capacity 10/08% and its stability 38/88%) and emulsification properties (emulsifying capacity 17/57% and its stability 62/04%). The results have been showed that produced protein isolates have good functional properties and can be a substitute for other protein sources in different food formulations.Keywords: foam, emulsifying capacity, color properties, extraction efficiency, gluten free
    Keywords: foam, emulsifying capacity, color properties, extraction efficiency, gluten free
  • Mojtaba Naderi, Boldaji *, Mahshid Mokhtari, Mahdi Ghasemi, Varnamkhasti, Mojtaba Tohidi Pages 409-420
    One of the important concerns regarding the food safety is widespread adulteration in food production which necessitates the development of precise and rapid diagnostic instruments more than ever. In this study, a cylindrical resonator sensor, developed in previous studies and examined for quality detection of some food materials, was applied for detection of adulteration in sesame oil mixed with corn, canola and sunflower oils. To measure the dielectric response of oil in 0-150 MHz frequency range, a new sensor with 400 mm long cylinder was fabricated. Adulteration samples were prepared with mixing pure sesame oil with the above mentioned oils at 15, 30 and 45% by weight and each sample was measured with three replications using the dielectric sensor. Statistical methods of principal component analysis (PCA), linear discriminant analysis (LDA) and support vector machine (SVM) were evaluated for detection of adulteration type and level from the dielectric spectral data. The biplot of the first two principal components showed excellent discrimination of adulteration type and level with 96% of variation explanation. As the best result, LDA classifier showed 96.7% accuracy for adulteration detection.
    Keywords: Adulteration, Sesame oil, Dielectric sensor, Chemometrics
  • Mohsen Mokhtarian *, Ahmad Kalbasi, Ashtari Pages 421-439
    Three methods of solar drying (I), sun drying (II) and shade drying (III) used to reduce the moisture content of peppermint from 87 to 7% (wet basis). The increase of air-drying temperature (∆T) for peppermint dehydration in method II reached up to 4oC after absorbing of daily solar energy (Iave=957 W/m2). However, in the method I, this parameter (∆T) reached to 18oC after the ambient air passed through a double-pass heat collector (with only 1.26 m2 area). Although the enthalpy of drying air in the method I reached to 35 kJ/kg (40% more than the other methods because of the high heat intensity of solar collector Iave=840 W/m2), only ~16% of accumulated solar heat used to increase the peppermint temperature and evaporate its extra moisture. This is the reason that exergy in the inlet and outlet of the method I during drying peppermint reached to 24 and 38%, respectively. Furthermore, the drying capacity of peppermint in the method I was 100% more than the ones dried in methods II and III at the similar conditions. The total heat loss (because of connecting pipes and drying chamber) in the method I during peppermint drying was < 4% of the total heat collected in solar drier, which is negligible.
    Keywords: Peppermint, dryer, Exergy, energy, air drying temperature
  • Elahe Sadat Ghazali, Mehdi Gharekhani *, Hamed Hamishekar Pages 441-453
    In this research, the microcapsulation of polyphenolic compounds of citrus aurantium extract was designed to provide a solution by improving their stability and protecting them against oxidation, light, moisture and temperature. For this purpose, a lab scale spray-dryer was used to produce microcapsules of Citrus aurantium extract using maltodextrin(MD), gum arabic(GA) and their combination(MD+GA) as a coating material. Quizzes powder production yields, phenolic compounds content and encapsulation efficiency, antioxidant capacity, moisture content, hygroscopicity, bulk density, solubility, morphology and particle size were evaluated. The results of this study clearly showed that the encapsulation of the Citrus aurantium extract with spray dryer by using maltodextrin was effective and had higher productivity(above 90%) than two other wall materials. Also, maltodextrin capsule has a higher yields(87.4%), better antioxidant activity(60.91%), low moisture content(2.10%), low hygroscopicity(45.76%), low bulk density(0.449g/ml), high solubility(79.38%) and morphological structure were better than other capsules. Particle size was not significantly different in samples. Finally, the microcapsule of the Citrus aurantium extract dried by maltodextrin was presented as the comprehensively microcapsule.
    Keywords: Encapsulation, Citrus aurantium, Phenolic compounds, Spray drying, Gum Arabic, Maltodextrin