فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 62 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صابر شعری*، غلامحسین اسدی، مهدی نیک روش صفحات 1-20
    سود پیش بینی شده یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی در بازار سرمایه است. ادبیات خاطر نشان ساخته که بیش اطمینانی مدیران از عوامل موثر بر دقت این پیش بینی ها است. به دلیل اتکای استفاده کنندگان به اطلاعات پیش بینی شده، بررسی آثار بیش اطمینانی بر دقت این پیش بینی ها دارای اهمیت است. پژوهش حاضر با بکارگیری یک مدل نوین برای سنجش بیش اطمینانی مدیران عامل و از طریق تحلیل داده های مربوط به شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1386 تا 1395 به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) به بررسی اثر این سوگیری مدیریتی بر خطای پیش بینی سود می پردازد. نتایج حاکی از آن است که بیش اطمینانی مدیران عامل شرکت ها اثر مثبت و معناداری بر خطای پیش بینی سود دارد، به نحوی که مدیران بیش مطمئن سود پیش بینی شده را بیشتر از سود واقعی برآورد می نمایند. نتایج حاصل تائیدی بر یافته های پژوهش های پیشین است و خاطر نشان می سازد که بهتر است استفاده کنندگان اطلاعات به آثار منفی بیش اطمینانی مدیران بر قابلیت اتکای پیش بینی ها توجه نمایند.
    کلیدواژگان: رویکرد رفتاری، مدل نوین سنجش بیش اطمینانی مدیریت، پیش بینی سود، مدل گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • سعید الله بخشی، پرویز پیری*، مهدی حیدری صفحات 21-43
    هدف این مقاله بررسی اثر ساختار مالکیت (دولتی و خصوصی) بر رابطه بین کیفیت افشا و هزینه سرمایه می باشد . جهت نیل به این هدف ، نمونه ای مشتمل بر 107 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران  طی سال های 1387تا 1396 با روش حذف سیستماتیک انتخاب گردید و اطلاعات آنها با استفاده از روش همبستگی و الگوی داده های ترکیبی با استفاده از نرم افزارهایE-views  و Stataمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان میدهد با افزایش کیفیت افشا، هزینه سرمایه کاهش می یابد و مالکیت دولتی نیز دارای اثر مثبت و معنادار و مالکیت خصوصی دارای اثر منفی و معنادار بر هزینه سرمایه می باشد. همچنین یافته های پژوهش حاکی از آن است که مالکیت دولتی به عنوان متغیر تعدیلی دارای اثر مثبت  و معنی دار و مالکیت خصوصی دارای اثر منفی و معنی دار بر رابطه بین کیفیت افشا و هزینه سرمایه می باشد .
    کلیدواژگان: هزینه سرمایه، کیفیت افشا، ساختار مالکیت
  • محمدحسین صفرزاده*، عرفان محمدی صفحات 45-76
    در پژوهش حاضر تاثیر ویژگی های کمیته حسابرسی بر رابطه میان پیچیدگی حسابرس و تاخیر در گزارش حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. بدین صورت که محققین پس از طرح مبانی نظری و فرضیه های پژوهش، از طریق نمونه گیری به روش حذف سیستماتیک، تعداد 39 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را در یک قلمروی زمانی 6 ساله از 1391 تا 1396 (یعنی 234 مشاهده) به عنوان نمونه آماری برگزیدند. جهت انجام این پژوهش سه فرضیه مطرح شد تا ارتباط میان پیچیدگی حسابرسی و تاخیر در گزارش حسابرسی، با اندازه کمیته حسابرسی، استقلال کمیته حسابرسی و تخصص مالی کمیته حسابرسی مورد بررسی قرار گیرد. پس از استخراج داده های لازم، فرضیه های طرح شده با استفاده از آزمون فروض کلاسیک و رگرسیون خطی چند متغیره آزمون شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ویژگی های کمیته حسابرسی شامل اندازه کمیته حسابرسی، استقلال کمیته حسابرسی و تخصص مالی کمیته حسابرسی ارتباط میان پیچیدگی حسابرسی و تاخیر در گزارش حسابرسی را تضعیف نمی کند.
    کلیدواژگان: تاخیر در گزارش حسابرسی، به موقع بودن گزارش حسابرس، پیچیدگی حسابرسی، ویژگی های کمیته حسابرسی
  • سعید یادگاری، سید عباس هاشمی*، هادی امیری صفحات 69-95
    یکی از دلایل ایجاد نابهنجاری اقلام تعهدی، پایداری کمتر بخش تعهدی سود نسبت به بخش نقدی آن است. از آنجایی که محافظه کاری به عنوان یک میثاق حسابداری قابلیت اتکای اقلام تعهدی را افزایش می دهد؛ لذا انتظار می رود محافظه کاری منجر به افزایش پایداری اقلام تعهدی گردد. در این پژوهش اثر درجات متفاوت محافظه کاری حسابداری بر افزایش پایداری بخش تعهدی سود و در نتیجه اصلاح نابهنجاری اقلام تعهدی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است، که تا کنون پژوهشی در این خصوص در ایران انجام نشده است. در این راستا، دو فرضیه تدوین گردید و از طریق مدل های رگرسیونی چند متغیره و با استفاده از داده های ترکیبی مورد آزمون آماری قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش، تعداد 105 شرکت پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از روش حذف سامانمند طی سال های 1386 تا 1395 برگزیده شدند. یافته های پژوهش نشان داد که سطح اقلام تعهدی بر بازده تاثیر منفی دارد که بیانگر وجود نابهنجاری اقلام تعهدی است. همچنین نتایج پژوهش حاکی از آن است که درجات بالای محافظه کاری حسابداری بر افزایش پایداری اقلام تعهدی و اصلاح نابهنجاری اقلام تعهدی دارای تاثیر مثبت و معناداری است. نتایج حاصله سازگار با مبانی نظری موضوع پژوهش می باشد.
    کلیدواژگان: : اصلاح نابهنجاری اقلام تعهدی، محافظه کاری حسابداری، پایداری اقلام تعهدی، درجات بالای محافظه کاری
  • مهدی سدیدی، میثم احمدوند* صفحات 97-125
    هدف پژوهش پیش رو، آزمون تاثیر ماهیت راهبری شرکتی بر سودآوری استراتژی های شتاب در بورس اوراق بهادار تهران است. به همین منظور، ابتدا سودآوری سه استراتژی شتاب کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت مورد بررسی قرار گرفت و مشاهده شد که، هم با استناد به داده های خام و هم با توجه به داده های تعدیل شده بر اساس صنعت، تنها استراتژی شتاب میان مدت، سودآور است. در مرحله بعد، شرکت ها بر اساس امتیاز شاخص ترکیبی راهبری شرکتی به دو گروه دموکراتیک (پشتیبان حقوق سهامداران) و مستبد (ناقض حقوق سهامداران) تقسیم شدند. سپس، سودآوری استراتژی های شتاب در هر یک از این دو گروه بررسی شد. یافته های پژوهش نشان می دهد در بین شرکت های دموکراتیک، استراتژی های شتاب کوتاه و میان مدت، عایدی مثبت و قابل ملاحظه ای را نصیب سرمایه گذاران می کنند، اما عایدی هر سه استراتژی شتاب در شرکت های ناقض حقوق سهامداران منفی است. نتایج پژوهش همچنین تاییدکننده فرضیه فشار بازار است و تصدیق می نماید که مدیران شرکت های پشتیبان حقوق سهامداران در مقایسه با همتایان خود در شرکت های ناقض حقوق سهامداران، اطلاعات محرمانه کمتری را افشا می کنند
    کلیدواژگان: شتاب، راهبری شرکتی، حقوق سهامداران، فرضیه فشار بازار، بورس اوراق بهادار تهران
  • محمد کاشانی پور*، غلامرضا کرمی، محسن مرادی جزء صفحات 127-150

    نظر به اهمیت و جایگاه سود در میان اطلاعات گزارشگری مالی، در این تحقیق سعی شده است با استفاده از نظر خبرگان مدلی برای رتبه بندی کیفیت سود ارائه شود. از این رو، پس از بررسی ادبیات نظری و منابع کیفیت سود، مدل مفهومی و پرسشنامه پژوهش تدوین گردید. براساس مدل مفهومی تدوین شده، سه جنبه حسابداری، بازار و مدیریتی به عنوان ابعاد مدل انتخاب شدند. هر کدام از این ابعاد دارای سنجه ها (حسابداری 8 سنجه، بازار 5 سنجه و مدیریتی شامل 3 سنجه) می باشند. پرسشنامه پژوهش در معرض نظر خواهی 21 نفر از خبرگان رشته های حسابداری و مدیریت مالی که دارای سوابق کافی تجربی و دانشگاهی در این موضوع بوده اند، قرار گرفت و با استفاده از روش های فرایند تحلیل سلسه مراتبی و روش ترجیح بر اساس مشابهت به راه حل ایده آل نتایج آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مدل نهایی پژوهش استخراج گردید. در این مدل با استفاده از روش علمی مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل نتایج، وزن هر یک از ابعاد و سنجه ها مشخص گردید. نتایج پژوهش، نشان می دهد که ابعاد حسابداری، بازار و مدیریتی به ترتیب با ضرایب 581/0، 295/0 و 124/0 دارای تاثیر در مدل کیفیت سود می باشند. همچنین نرخ سازگاری در روش تحلیل سلسله مراتبی برای کلیه ابعاد کمتر از 10 درصد و قابل قبول می باشد. همچنین، یافته های تحقیق نشان می دهد که بیشترین تاثیر سنجه آگاهی دهندگی به عنوان زیر مجموعه بعد بازار در مدل نهایی

    کلیدواژگان: کیفیت سود، جنبه حسابداری، جنبه بازار، جنبه مدیریتی
  • سیدعلی حسینی*، افسانه بحیرایی صفحات 151-175
    افشای داوطلبانه اطلاعات، مازاد بر الزام قانونی است که دربرگیرنده اطلاعات مالی و غیرمالی به منظور شفافیت بیشتر فرایندهای شرکت است. افشای داوطلبانه به عنوان یک نوع مکانیزم آگاهی دهنده ممکن است با فرایندهای مختلف شرکت در ارتباط باشد. به همین دلیل شرکت ها با توجه به ترکیب هیات مدیره خود تصمیماتی در زمینه نحوه افشای داوطلبانه اطلاعات اتخاذ می کنند و ممکن است بر اساس نوع مدیران سیاسی و غیر سیاسی متفاوت باشد. بدین ترتیب، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ارتباطات سیاسی بر افشای داوطلبانه اطلاعات در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این راستا تعداد 124 شرکت برای دوره زمانی 1390 الی 1396 انتخاب گردید. برای اندازه گیری افشای داوطلبانه از چک لیست بوتوسان (1997) و جهت سنجش ارتباطات سیاسی از شاخص هزینه های سیاسی فاسیو (2006) استفاده شده است. همچنین جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رویکرد داده های ترکیبی استفاده گردید. نتایج نشان داد ارتباطات سیاسی بر افشای داوطلبانه اطلاعات تاثیر منفی و معنی داری دارد. در حقیقت شرکت هایی که از ارتباطات سیاسی بیشتری برخوردار هستند، تمایل بیشتری به افشای داوطلبانه اطلاعات ندارند.
    کلیدواژگان: افشای داوطلبانه، ارتباطات سیاسی، عدم تقارن اطلاعاتی
|
  • Sauber Sheri Anaghiz *, Gholam Hossein Assadi Assadi, Mehdi Nikravesh Pages 1-20
    Management earnings forecast is one of the most important information resources in capital markets. The literature suggests managerial overconfidence is an effecting factors on the earnings forecasts’ accuracy. Because of users' relying to forecasted information, examination of the bias's effects on forecasts' accuracy is important. By using a new managerial overconfidence assessment model and Generalized Method of Moments (GMM) regression analysis, the paper examines this managerial bias’s effect on management earnings forecasts’ error in the firms that have listed at Tehran Securities Exchange (TSE) during the period from year 2007 to year 2016. The results show Chief Executive Officers’ overconfidence has a significant positive effect on earnings forecasts’ error, how overconfident Chief Executive Officers overestimate earnings forecasted above than actual earnings. This finding is consistent with recent researches’ ones and suggests information's users should be aware of Chief Executive Officers' overconfidence's negative effects on reliability of managerial forecasted information.
    Keywords: Behavioral approach, new managerial overconfidence assessment model, Management Earnings Forecast, Generalized Method of Moments (GMM)
  • Saeed Allah Bakhshi, Parviz Piri *, Mehdi Heidari Pages 21-43
    The aim of this study is to review the effect of the ownership structure (governmental and private) on the relationship between the disclosure quality and the cost of capital. To achieve this purpose, a sample of 107 firms listed in the Tehran Stock Exchange during the years 2006 to 2015 were selected using systematic elimination method and data were analyzed using correlation method and panel data model in E-views and Stata software’s. The results show that with increasing the disclosure quality, the cost of capital reduces. The state ownership has a significantly positive effect and the private ownership also has a significantly negative effect on the cost of capital. The findings also suggest that the state ownership as a moderator variable has a significantly positive effect on the relationship between the disclosure quality and the cost of capital and the private ownership has a significantly negative effect on the relationship between the disclosure quality and the cost of capital.
    Keywords: Cost of capital, Disclosure Quality, Ownership Structure
  • Mohammad Hossein Safarzadeh *, Erfan Mohammadi Pages 45-76
    This paper is aimed to review the effect of audit committee characteristics on the relationship between audit report timeliness and auditor task complexity in the Tehran Stock Exchange (TSE). After analyzing the theoretical foundations and research hypotheses through systematic sampling, 39 companies listed on the Tehran Stock Exchange were selected in a 6-year time-period 1391-1396 (i.e. 234 observations) as a statistical sample. The hypotheses have been tested within the sample by using the classic assumptions and multivariate linear regression. The results show that increasing the size, independence and the financial expertise of the audit committee would not weaken the intensity of the direct relationship between audit report timeliness and Audit Task Complexity
    Keywords: Audit Report Lag, Timeliness of Auditor's Report, Auditor's Complexity, Audit Committee Characteristics
  • Saeid Yadegari, Seyed Abbas Hashemi *, Hadi Amiri Pages 69-95
    One of the main reasons for the accruals anomaly is the lower persistence of accrual component of earnings to its cash component. Conservatism, as an accounting convention, increases the reliability of accruals, therefore, it is predicted that conservatism increases accrual persistence. In this study, the effects of different degrees of accounting conservatism on the persistence of accrual component of earnings were investigated. Consequently, the role of accounting conservatism in the correction of the accruals anomaly was also evaluated which so far, no study has been conducted on this issue in Iran. Therefore, two hypotheses were developed which were statistically examined through multivariable regression models using combined data. Accordingly, using systematic removal method, 105 companies accepted in Tehran Stock Exchange during a 10 year period from 2007 to 2016 were selected as the statistical sample. It was found that accruals level showed a negative influence on the firm returns indicating the presence of accruals anomaly. Additionally, the results revealed that higher degrees of conservatism increased the persistence of accruals and as a result contributed to the correction process of accruals anomaly. The obtained results are consistent with the theoretical foundations of this research.
    Keywords: Correction of accruals anomaly, Accounting Conservatism, Accrual persistence, High degree of accounting conservatism
  • Mehdi Sadidi, Maysam Ahmadvand * Pages 97-125
    This study documents the impact of corporate governance nature on momentum strategies profitability in Tehran stock exchange. To do so, we firstly examined the profitability of short term, midterm, and long term momentum strategies and found that, regarding both raw data and industry adjusted data, only midterm momentum strategy is profitable. Then, based on corporate governance index score, we categorized sample firms into two groups: democracies (firms with strong shareholder rights) and dictatorships (firms with weak shareholder rights). In the next stage, we checked momentum strategies profitability in each group. Research findings indicate that among democracies, short term and midterm momentum strategies allow investors to earn significant positive profits, while in companies with weak shareholder rights, all three momentum strategies record negative profits. The results of this research also present strong evidence that supports the market pressure hypothesis and confirm that managers of companies with strong shareholder rights are less likely to reveal private information than companies with weak shareholder rights
    Keywords: Momentum, Corporate Governance, Shareholder Rights, Market Pressure Hypothesis, Tehran Stock Exchange
  • Mohammad Kashanipour *, Gholamreza Karami, Mohsen Moradi Joz Pages 127-150

    Because of the importance and position of earnings in financial reporting information, this study is an attempt to present a model for ranking earnings quality drawing an expert's view. The present study aims to provide a model for earnings quality in Iran. After reviewing the theoretical literature and sources of earnings quality, a conceptual model and research questionnaire were developed. Based on the conceptual model developed, three aspects of accounting, market and management were selected as dimensions of the model. Each of these dimensions is of the following measures (8 measures for accounting, 5 measures for market, and 3 measures for management). The research questionnaire was submitted to 21 experts in the field of accounting and financial management with sufficient experience and academic background in the field in question. Using the analytic hierarchy process (AHP) and the technique for order of preference by similarity to ideal solution (TOPSIS), the results were analyzed and the final model of the research was extracted. In this model, drawing on the scientific method for the analysis of the results, the weight of each dimension and measurement was determined. The results show that the accounting, market, and management dimensions have coefficients of 0/581, 0/295, and 0/124 respectively, affecting the earnings quality model. Also, the consistency ratio in the analytic hierarchy process for all dimensions is less than 10%, hence acceptable. Moreover, the results indicate that earnings in formativeness as a subset of market dimension is the most influential measure in the final model of earnings quality.

    Keywords: Earnings quality, Accounting aspect, Market aspect, Management Aspect
  • Seyed Ali Hosseini *, Afsaneh Bahiraei Pages 151-175
    Voluntary disclosure is a surplus information on the legal requirement that includes financial and non-financial information for the more clarity of the company's processes. Voluntary disclosure as a kind of informed mechanism may be associated with different processes in the company. As a result, companies, based on the composition of their board of directors, make decisions about the voluntary disclosure of information and may vary according to the type of political and non-political directors. The purpose of this study was to investigate the effect of political connection on the information voluntary disclosure in companies listed in Tehran Stock Exchange. In this regard, numbers of 124 companies were selected for the period from 2012 to 2017. To measure voluntary disclosure, the Botosan (1997) checklist and for measuring political connections, political cost index from Faccio (2006) has been used. The panel data approach was also used to test the research hypotheses. The results showed that political connection has a negative and significant effect on the voluntary disclosure of information. In fact, companies that have more political connection are more inclined to voluntarily disclose information.
    Keywords: Voluntary Disclosure, Political Connection, Information Asymmetry