فهرست مطالب

فصلنامه تغذیه آبزیان
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهسا خوش باور رستمی، حسین اورجی*، حسینعلی خوش باور رستمی، سکینه یگانه، عبدالصمد کرامت صفحات 1-14
    اثرات جیره های حاوی کنجاله کانولا پرتوتابی شده با مایکروویو بر عملکرد رشد و تغذیه، ترکیب لاشه و قابلیت هضم مواد مغذی در بچه فیل ماهی (Huso huso) با وزن اولیه 43/1 ± 18/31 گرم، طی یک پژوهش 8 هفته ای و در قالب یک طرح فاکتوریل 4 × 2 با 8 تیمار، هر یک با  3 تکرار بررسی شد. تیمارها عبارت بودند از تیمار 1: 20% کنجاله کانولا بدون پرتوتابی، تیمار 2، 3 و 4 به ترتیب: 20% کنجاله کانولا پرتوتابی شده با دوز 800 وات در 5 دقیقه، 10 و 15 دقیقه، تیمار 5: 40% کنجاله کانولا بدون پرتوتابی، تیمار 6، 7 و 8 به ترتیب: 40% کنجاله کانولا پرتوتابی شده با دوز 800 وات در 5، 10 و 15 دقیقه. نتایج نشان داد تاثیر جیره حاوی کنجاله کانولا پرتوتابی شده با مایکروویو بر میزان وزن نهایی، درصد افزایش وزن، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذا و رشد روزانه در فیل ماهی معنی دار بود (05/0p<). بیشترین وزن نهایی، درصد افزایش وزن، رشد روزانه و نرخ رشد ویژه مربوط به تیمار 4 و کمترین وزن نهایی، درصد افزایش وزن، رشد روزانه و نرخ رشد ویژه مربوط به تیمار 5 بود (05/0<p). ضریب تبدیل غذایی در تیمار 5 به طور معنی دار نسبت به دیگر تیمارهای آزمایشی افزایش یافت (05/0p<). نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در مجموع، اثر درصد کنجاله کانولا و زمان پرتوتابی به طور جداگانه و همچنین، اثر متقابل آن ها، سبب بروز اختلاف معنی دار بین شاخص های رشد به جز ضریب تبدیل غذایی شد (05/0p<)، اما در مورد ضریب تبدیل غذایی، تنها اثر زمان معنی دار بود (05/0p<). در طول دوره هیچ گونه تلفاتی مشاهده نشد و بازماندگی 100% بود. جیره کنجاله کانولا پرتوتابی شده با مایکروویو بر میزان پروتئین و چربی لاشه فیل ماهی اثر معنی دار ایجاد نکرد (05/0p>)، اما بر میزان خاکستر لاشه اختلاف معنی دار بود (05/0p<). بر اساس نتایج حاضر، با افزایش زمان پرتودهی، هضم پذیری پروتئین افزایش یافت (05/0p<). کنجاله کانولا پرتوتابی شده با مایکروویو بر قابلیت هضم چربی و ماده خشک اثر معنی دار نداشت (05/0p>). پرتوتابی با مایکروویو موجب شد تا کنجاله کانولا تا سطح 40% بدون اینکه هیچ اثر منفی بر رشد و هضم پذیری پروتئین داشته باشد، در جیره گنجانده شود.
    کلیدواژگان: فیل ماهی، کنجاله کانولا، مایکروویو، قابلیت هضم
  • ساناز عالیه، علی حاجی بگلو*، محمد سوداگر صفحات 15-24
    سلنیوم یکی از مواد معدنی کمیاب است که برای رشد و عملکرد فیزیولوژیک طبیعی آبزیان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این آزمایش به مدت 60 روز، اثرات سطوح مختلف نانوذره سلنیوم بر برخی پارامتر های ایمنی و فراسنجه های خونی در ماهیانی که در مراحل مختلف تحت تیمار قرار گرفته بودند، بررسی شد. این آزمایش، در 3 مرحله تکاملی (تخم، آلوین و شروع تغذیه آغازین)، ضمن نفوذ پذیر شدن با هیپوکلریت سدیم، تحت تیمار حمام با غلظت های صفر (شاهد)،  5/0، 1 و  5/1 میلی گرم در لیتر نانوذره سلنیوم هر یک با 3 تکرار قرار گرفتند. بیش ترین میزان لیزوزیم در ماهیانی که در مرحله آلوین در معرض غلظت 1 میلی گرم در لیتر نانوسلنیوم قرار گرفتند (05/0>p) و کم ترین میزان آن نیز در تیمار شاهد مشاهده شد. میزان ایمونوگلوبولین در ماهیانی که در مرحله آلوین در معرض غلظت های 1 وmg/L  5/1 نانوذره قرار گرفتند، به طور معنی دار بیش از گروه شاهد و دیگر تیمارهای آزمایشی بود (05/0>p). نتایج شمارش گلبول های سفید نشان داد که بیش ترین تعداد گلبول سفید در غلظت های 5/1 و  mg/L 1 نانوذره سلنیوم در مرحله آلوین مشاهده می شود. همچنین، تعداد گلبول های سفید در گروه شاهد به طور معنی دار کم تر از دیگر تیمارهای آزمایشی بود (05/0>p). تعداد گلبول های قرمز در تمامی غلظت ها در ماهیانی که در مرحله آلوین تحت تیمار نانوذره قرار گرفتند، به طور معنی دار بیش از گروه شاهد بود (05/0>p). بیش ترین میزان هموگلوبین و هماتوکریت در تیمار های مرحله آلوین و کم ترین میزان هموگلوبین و هماتوکریت در گروه شاهد مشاهده شد، به طوری که تیمار های آلوین اختلاف معنی داری را با گروه شاهد نشان دادند (05/0>p). به طور کلی غلظت mg/L 1 نانو ذره سلنیوم در مرحله آلوین برای حمام دادن و نفوذ پذیری در بدن بهترین غلظت و بهترین زمان از دوره تکاملی قزل آلای رنگین کمان است.
    کلیدواژگان: نانو سلنیوم، پارامتر های ایمنی، فراسنجه های خون، قزل آلای رنگین کمان
  • محمد خادمی حمیدی*، حسین آدینه، محمد هرسیج، حسنا قلی پور کنعانی صفحات 25-34
    این مطالعه به منظور تعیین اثرات افزودن ملاس (در آب و غذا) بر عملکرد رشد، فعالیت آنزیم های گوارشی و ایمنی غیر اختصاصی ماهی کپور معمولی در  روش بایوفلاک انجام شده است. کپور معمولی (با  35/0 ± 06/12 گرم میانگین وزن اولیه) در 3 تیمار با سه تکرار به مدت 7 هفته با افزودن روزانه ملاس چغندر قند به عنوان منبع کربن برای حفظ نسبت کربن به ازت (1:15) پرورش داده شد که شامل: افزودن ملاس به آب (MW) و غذا (MF) و آب بدون افزودن ملاس (شاهد) بود. کیفیت آب (آمونیاک و نیترات) بین تیمارهای مختلف آزمایشی تفاوت معنی دار آماری نداشت. عملکرد رشد و تغذیه به طور معنی دار در تیمار دریافت کننده ملاس نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود (05/0>p). آنزیم های گوارشی آمیلاز، لیپاز و پروتئاز تفاوت معنی دار آماری بین تیمارهای آزمایشی داشت. فعالیت پروتئاز در تیمارهای MW و MF به طور معنی داری بیش از تیمار شاهد بود. سطوح ایمونوگلوبین و لایزوزیم پلاسمای خون ماهی پرورش یافته در روش بایوفلاک (MW و MF) به طور معنی دار بیش از گروه شاهد بود، در حالی که کورتیزول سرم در تیمار دریافت کننده ملاس به طور معنی دار پایین بود. به طورکلی، یافته های کنونی نشان داد که ملاس را می توان به عنوان افزودنی کاربردی خوراکی برای ماهی کپور معمولی درنظر گرفت.
    کلیدواژگان: ماهی کپور، ملاس، بایوفلاک، کارایی تولید
  • یلدا هوشیار، عبدالمحمد عابدیان کناری*، حسن گندمی، حامد پاک نژاد صفحات 35-46
    تحقیق حاضر به منظور ارزیابی تاثیر پروبیوتیک Pediococus acidilactici ریزپوشانی شده با آلژینات و نشاسته مقاوم ذرت پوشش داده شده با کیتوزان، بر شاخص های رشد، فلور باکتریایی روده و ترکیب شیمیایی لاشه قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) انجام شد. ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 32/0 ± 41/18 گرم به مدت 60 روز با جیره های غذایی شامل: پروبیوتیک ریزپوشانی شده، پروبیوتیک آزاد، جیره حاوی دانک های بدون باکتری (کنترل مثبت) و جیره شاهد فاقد پروبیوتیک تغذیه شدند. نتایج نشان داد که میزان ضریب رشد، درصد افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی در گروه های مختلف اختلاف معنی دار نداشتند. بالاترین تعداد باکتری های اسید لاکتیک روده در ماهیانی که باکتری پوشش داده شده را دریافت کردند دیده شد، در حالی که کمترین مقدار مربوط به گروه شاهد بود (05/0p<). بیشینه پروتئین و چربی لاشه در تیمار حاوی باکتری ریزپوشانی شده و بیشینه خاکستر لاشه در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0p<). نتایج نشان می دهد که استفاده از P. acidilactici ریزپوشانی شده سبب بهبود عملکرد رشد، ترکیب بدن و فلور باکتریایی روده ماهی قزل آلای رنگین کمان می شود.
    کلیدواژگان: Pediococus acidilactici، ریزپوشانی، پروبیوتیک، فلور باکتریایی روده، قزل آلای رنگین کمان
  • فریده ریگی، محمد سوداگر*، حامد پاک نژاد، سیامک یوسفی سیاهکلرودی صفحات 47-58
    مطالعه حاضر برای ارزیابی تاثیر سطوح مختلف پروتئین و چربی جیره بر بیان ژن های درگیر در ایمنی (لایزوزیم و TNF- 1α) و اشتها (گرلین) در گورخر ماهی انجام شد. به این منظور 9 جیره با سه سطح پروتئین (25، 30 و 35%) و سه سطح چربی (4، 8 و 12%) تهیه و 135 قطعه بچه ماهی به صورت گروه های 5 تایی با میانگین وزن بدن (± انحراف معیار) 02/0 ± 23/1 گرم به طور تصادفی در 27 آکواریوم 30 لیتری توزیع و 3 بار در روز به مدت 4 ماه تغذیه شدند. طرح آزمایش به صورت فاکتوریل بود و نتایج نشان داد با افزایش پروتئین جیره شاخص های رشد (وزن نهایی، افزایش وزن بدن، درصد افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی) و میزان بیان ژن های ایمنی و اشتها در تیمار 35 % پروتئین افزایش معنی داری داشت (05/0p<). شاخص های رشد و بیان ژن لایزوزیم در تیمار 12% چربی نسبت به دیگر تیمارها و بیان ژن گرلین در تیمار 12 % چربی نسبت به 4% (05/0p<) و بیان ژن TNF- 1α با افزایش سطوح چربی جیره افزایش یافت (05/0p>). اثر متقابل پروتئین و چربی نیز باعث افزایش شاخص های رشد و بیان ژن های ایمنی و گرلین شد (05/0p<)، به طوری که بالاترین میزان رشد و بیان ژن در تمامی ژن های مورد بررسی در تیمار 35% پروتئین و 12% چربی مشاهده شد. یافته های تحقیق حاضر مشخص کرد که پروتئین و چربی جیره می توانند در بهبود عملکرد دستگاه ایمنی و اشتها در گورخر ماهی نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: گورخر ماهی، تغذیه، ایمنی، رشد
  • علی بیگی کلشتری، سید ولی حسینی*، مهرداد فرهنگی، غلامرضا رفیعی صفحات 59-70
    در این تحقیق بررسی امکان استفاده از سطوح مختلف پودر هویج با آستاگزانتین سنتتیک در جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با هدف تاثیر آن بر میزان رشد و شاخص های بیوشیمیایی سرم خونی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 6 جیره آزمایشی شامل جیره شاهد (بدون جایگزینی)، جیره حاوی آستاگزانتین سنتتیک و چهار جیره دیگر که به تدریج پودر هویج جایگزین آستاگزانتین سنتتیک موجود در جیره (در سطوح 25، 50، 75 و 100 درصد) شده بود، تهیه گردید. آنگاه به مدت 60 روز به بچه ماهی با میانگین وزنی 3/0 ± 50 گرم خورانده شد. نتایج عملکرد رشد نشان داد که جایگزینی پودر هویج به طور معنی داری سبب افزایش وزن و ضریب رشد ویژه می گردد و بالاترین افزایش وزن و بهترین ضریب تبدیل غذایی در تیمارهایی با 75 و 100 درصد جایگزینی به دست آمد (05/0p<). میزان لایزوزیم، آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز، اسپارتات آمینوترانسفراز، گلوکز، پروتئین تام و کورتیزول خون ماهیان مورد بررس نشان داد که این جایگزینی بر مقادیر این شاخص ها موثر است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که امکان جایگزینی کامل آستاگزانتین سنتتیک با پودر هویج (100% جایگزینی) در جیره ماهی قزل آلا وجود داشته و از این رهگذر می توان از خروج ارز از کشور جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان، رنگدانه، شاخص های رشد و بیوشیمیایی سرم خون، کاروتنوئید هویج
  • سامان درویشی، حسین خارا*، محدثه احمد نژاد صفحات 71-83
    تاسماهی سیبری گونه مناسبی برای استفاده در صنعت آبزی پروری است. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر گلوتامین روی آنزیم های گوارشی و ساختار بافتی روده بچه تاسماهی سیبری و آگاهی از مقادیر بهینه گلوتامین در شرایط پرورش به مدت هشت هفته در مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان خاویاری شهید دکتر بهشتی انجام شد. این بررسی روی 126 قطعه ماهی با میانگین وزنی 56/7 ± 71/45 گرم در شش تیمار (شاهد، 5، 10، 15، 20 و 30 گرم گلوتامین در هر کیلوگرم غذا) و سه تکرار انجام شد. جهت سنجش فعالیت آنزیم های گوارشی، روده ماهیان آماده شد و برای سنجش فعالیت آنزیم لیپاز، پروتئاز و آمیلاز به ترتیب از امولسیون صمغ عربی-روغن زیتون، محلول آزوکازئین 5/2 درصد و نشاسته به عنوان سوبسترا استفاده شد. جهت بررسی طول پرز و اپی تلیوم روده یک سانتی متر از بافت روده در محلول بوئن فیکس شد. سپس، نمونه ها آبگیری، شفاف سازی، پارافینه و قالب گیری شدند. پس از برش بافتی قالب ها، رنگ آمیزی به روش ائوزین-هماتوکسیلین انجام شد. نتایج نشان داد که آمیلاز، پروتئاز و لیپاز بین تیمارهای مختلف دارای اختلاف معنی دار بودند (05/0p<). بیشترین میزان آمیلاز و لیپاز روده در تیمار پنجم (30 گرم گلوتامین) و بیشترین پروتئاز روده در تیمار چهارم (20 گرم گلوتامین) مشاهده شد. هم چنین، اندازه طول پرز و اندازه اپی تلیوم روده بین تیمارهای مختلف دارای اختلاف معنی دار بودند (05/0p<). بیشترین طول پرز روده در تیمار چهارم (20 گرم گلوتامین) و بیشترین اندازه اپی تلیوم روده در تیمار پنجم (30 گرم گلوتامین) مشاهده شد. با توجه به بالاترین میزان ترشح آنزیم های آمیلاز، پروتئاز و لیپاز و بیشترین طول پرز و اندازه اپی تلیوم روده در تیمارهای چهارم و پنجم (20 و 30 گرم گلوتامین)، می توان گفت که این سطوح از آمینواسید گلوتامین توانست تاثیر مثبتی بر ساختار فیزیولوژی روده و آنزیم های گوارشی روده تاسماهی سیبری بگذارد.
    کلیدواژگان: گلوتامین، آنزیم های گوارشی، ساختار روده، تاسماهی سیبری
  • مریم نوروزی زاده، حمید علاف نویریان*، علی حسین پور، میرمسعود سجادی صفحات 85-95
    این مطالعه به منظور بررسی اثر سطوح مختلف بتائین شامل صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 2 درصد بر عملکرد رشد و ترکیب شیمیایی لاشه بچه ماهی ازون برون (Acipenser stellatus) طراحی و اجرا گردید. تحقیق مورد نظر دارای 4 تیمار و هر تیمار دارای 3 تکرار بود. تعداد 180 قطعه بچه ماهی ازون برون با میانگین وزنی 4 ± 32 گرم (میانگین وزن ± نحراف معیار) به طور تصادفی در 12 تانک فایبرگلاس 500 لیتری (در هر تانک 15 عدد ماهی) به مدت 60 روز تغذیه شدند. ماهیان سه بار در روز و بر اساس اشتها به صورت دستی غذادهی شدند. نتایج نشان داد در میزان افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، فاکتور وضعیت، ضریب تبدیل غذایی و بازماندگی تفاوت معنی دار آماری بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد (05/0<p)، ولی افزودن سطوح مختلف جاذب بتائین به جیره ماهی ازون برون تاثیر معنی داری بر ترکیبات بدن ماهی ازون برون داشت (05/0>p)، به طوری که پروتئین بدن تیمار تغذیه شده با غذای 2% بتائین، نسبت به تیمار شاهد افزایش معنی داری را نشان داد. چربی بدن تیمار تغذیه شده با غذای 2% بتائین، نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی داری را نشان داد. میزان رطوبت بدن تیمار تغذیه شده با غذای 2% بتائین و تیمار تغذیه شده با غذای 1% بتائین، نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی داری را نشان داد. میزان خاکستر بدن در تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری را نشان نداد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد استفاده از بتائین گرچه فاقد اثر معنی دار مثبت بر عملکرد رشد بود، اما باعث بهبود ترکیب شیمیایی لاشه در بچه ماهی ازون برون شد.
    کلیدواژگان: مواد جاذب، رشد، ترکیبات شیمیایی، تاسماهیان
  • حسین آدینه*، محمد هرسیج، مهدی اسدی، احسان احمدی فر صفحات 97-109

    این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر سطوح مختلف مکمل آنتی اکسیدانی ریزپوشانی شده (نانوسلنیوم، ویتامین E و C) بر عملکرد رشد، ترکیبات بدن و برخی شاخص های بیوشیمیایی خون ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus</em> mykiss</em>) انجام شد. ماهی ها با میانگین وزن 36/0± 07/9 گرم در 12 مخزن توزیع و به 4 گروه آزمایشی تقسیم شدند: تیمار 1 (نانوسلنیوم: 1/0، E: 30 و C: 100 میلی گرم در کیلوگرم)، تیمار 2 (نانوسلنیوم: 2/0، E: 60 و C: 200 میلی گرم در کیلوگرم)، تیمار 3 (نانوسلنیوم: 3/0، E: 90 و C: 300 میلی گرم در کیلوگرم) و غذای تجاری به عنوان شاهد استفاده شد. نتایج نشان داد افزودن مکمل های آنتی اکسیدانی ریزپوشانی شده به رژیم های غذایی ماهی منجر به افزایش رشد نهایی، نسبت کارایی پروتئین و چربی شد، در حالی که ضریب تبدیل غذا تفاوت معنی دار آماری نشان نداد. ترکیبات بدن مانند پروتئین و چربی نیز بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری نداشت (05/0<p). فعالیت لیزوزیم و آنزیم سوپراکسید دیسموتاز سرم در ماهیان تغذیه شده با مکمل غذایی به طور معنی دار در مقایسه با شاهد افزایش یافت (05/0>p). آنزیم آلانین آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز افزایش معنی داری در تیمار 3 داشت، در حالی که آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز در ماهی تغذیه شده با مکمل های آنتی اکسیدانی نسبت به شاهد کاهش معنی داری نشان داد (05/0>p). نتایج حاضر حاکی از اثرات مفید نانوذرات سلنیوم، ویتامین E و C ریزپوشانی شده بر روند رشد و پاسخ ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان بود.

    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان، مکمل های ریزپوشانی شده، عملکرد رشد و پارامترهای خونی
  • سراج بیتا *، مهین سرحدی پور صفحات 111-122

    در سالیان اخیر به استفاده از مکمل های غذایی به خصوص سین بیوتیک ها در جیره غذایی ماهیان پرورشی به دلیل اثرات سودمند آنها بر سلامتی ماهیان توجه شده است. در این مطالعه اثرات سطوح مختلف سین بیوتیک بایومین ایمبو بر آنزیم های آنتی اکسیدانی، گوارشی و فلور باکتریایی ماهی کفال خاکستری (Mugil cephalus</em>) بررسی شد. 120 قطعه بچه ماهی با میانگین وزنی 43/0 ± 92/3 گرم در آکواریوم های 60 لیتری به تعداد 10 قطعه در هر آکواریوم با جیره های حاوی 5/0، 1 و 5/1 گرم سین بیوتیک در هر کیلوگرم غذا و گروه شاهد به مدت 60 روز تغذیه شدند. تغذیه در حد سیری و به روش دستی انجام شد. در پایان دوره آزمایش، روده ماهیان خارج و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی شامل سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون اس- ترانسفراز و همچنین، آنزیم های گوارشی شامل لیپاز، آمیلاز، آلکالین فسفاتاز، پروتیاز، پپسین و کیموتریپسین و فلور باکتریایی بررسی شدند. طبق نتایج فعالیت سوپراکسید دیسموتاز در سطوح 1 و 5/1 گرم  و گلوتاتیون اس-ترانسفراز و گلوتاتیون ردوکتاز در سطح 1 گرم سین بیوتیک در هر کیلوگرم غذا در مقایسه با تیمار شاهد افزایش معنی دار داشت (05/0p<)، در حالی که فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز تفاوت معنی داری را نشان نداد (05/0p>). نتایج سنجش فعالیت آنزیم های گوارشی نشان داد استفاده از سین بیوتیک بایومین ایمبو در سطح بالاتر بر فعالیت تمام این آنزیم ها بجز آلکالین فسفاتاز و لیپاز تاثیر معنی دار داشت (05/0p<). تعداد کل باکتری های زیست پذیر و لاکتیک اسید در سطوح 1 و 5/1 گرم سین بیوتیک در هر کیلوگرم غذا نسبت به شاهد افزایش معنی دار و تعداد کلی فرم ها در این تیمارها با کاهش معنی دار همراه بوده است (05/0p<). یافته های تحقیق حاضر نشان داد که جیره حاوی 1 گرم سین بیوتیک در هر کیلوگرم غذا را می توان به عنوان مکمل غذایی مناسب برای ماهی کفال خاکستری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سین بیوتیک بایومین ایمبو، دفاع آنتی اکسیدانی، آنزیم های گوارشی، فلور میکروبی، کفال خاکستری
  • سهیل ایگدری*، باقر مجازی امیری، مهتا عربشاهی، چنگیز مخدوم، پگاه فرهنگ صفحات 123-130

    این مطالعه به منظور بررسی روند تکوین اندام های چشایی و بویایی ماهی سفید (Rutilus kutum</em>) از زمان تخم گشایی تا 23 روز پس از آن به اجرا درآمد. برای این منظور تعداد 500 لارو از روز 1 تا 23 پس از تفریخ، روزانه به صورت تصادفی نمونه برداری و پس از تثبیت در فرمالین بافری و گلوتار آلدیید، تهیه مقاطع بافتی انجام و همچنین اندام های چشایی و بویایی توسط میکروسکوپ های نوری و الکترونی بررسی شدند. نتایج شکل گیری کامل بینی و افزایش توسعه تعداد و اندازه جوانه های چشایی در حفره ی دهانی، لب ها و اطراف دهان در روز 5 بعد از تخم گشایی (Day post hatching = DPH) را نشان داد. همچنین در روز 12 پس از تخم گشایی، توسعه بیشتر سلول های بویایی و جوانه های چشایی مشاهده شد. این روند افزایشی تا DPH 16 ادامه یافت. براساس نتایج اندام بویایی زودتر از اندام چشایی تکمیل شدند و جوانه های چشایی در لب بالا بیشتر بود. بلوغ کامل جوانه های چشایی در DPH 20 مشاهده شد. نتایج نشان داد که روند توسعه اندام های چشایی در ارتباط نزدیک با روند توسعه دستگاه گوارش ماهی سفید به وقوع می پیوندد.

    کلیدواژگان: دریای خزر، انتوژنی، تکامل ریختی، اندام چشایی، بویایی
  • حسین برغمان، سکینه یگانه*، عبدالصمد کرامت صفحات 131-145

    استفاده از پرو- و پری بیوتیک ها به دلیل داشتن مزایای فراوان همواره به عنوان یکی از شیوه های افزایش بازده آبزی پروری مطرح بوده است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر استفاده توام پروبیوتیک Lactococcus lactis </em>subsp. lactis</em>  و کیتین در جیره بر عملکرد رشد، ترکیب لاشه و هضم پذیری ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio</em>) بود.برای این منظور، تعداد360 قطعه بچه ماهی با وزن 5/1 ± 12 گرم به طور تصادفی تحت 6 تیمار آزمایشی بر اساس ترکیب کیتین با سطوح صفر، 1% و 2% و پروبیوتیک  با سطوح صفر و 2% (g/ CFU107  </sup>× 1) در جیره ی غذایی، به مدت 8 هفته در مخازن توزیع و پرورش داده شدند. در پایان آزمایش بیشترین وزن نهایی، افزایش وزن، ضریب رشد ویژه، نرخ رشد روزانه، کارایی غذا و شاخص وضعیت و کمترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار پروبیوتیک 2%، کیتین 1% و پروبیوتیک 2% + کیتین 1% مشاهده شد (05/0>p). در میزان غذای مصرفی و درازای کل در بین تیمارها اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0<p). ترکیب لاشه و هضم پذیری بین تیمارهای آزمایشی و تیمار شاهد نیز تفاوت معنی داری نشان نداد (05/0<p). به طور کلی می توان گفت که استفاده از پروبیوتیک 2% و کیتین 1% می تواند شاخص های رشد را بهبود بخشد، اما بر ترکیب لاشه و هضم پذیری تاثیری ندارد.

    کلیدواژگان: شاخص های رشد، کپور معمولی (Cyprinus carpio)، کیتین، Lactococcus lactis subsp. Lactis، هضم پذیری
|
  • Mahsa Khoshbavar Rostami, Hossein Oraji *, Hosseinali Khoshbava Rostami, Sakineh Yeganeh, Abdolsamad Keramat Pages 1-14
    Effects of diets containing microwave-irradiated canola meal were evaluated on growth, nutrition performance, carcass composition and digestibility of nutrients in Huso huso fry with 31.18 ± 1.43 g in initial weight during 8-week experiment in a factorial design 4 × 2 with 8 treatments, each with 3 replications. Treatments included T1: %20 canola meal without irradiation; T2, T3 and T4: 20% irradiated-canola meal at 800 watts for 5, 10 and 15 min respectively; T5: 40% canola meal without irradiation; T6, T7, and T8: %40 800 watt – radiated canola meal at 5, 10 and 15 min respectively. At the end of the experiment, according to the results, the effects of diet containing microwave-irradiated canola meal on the final weight, weight gain, specific growth factor, feed conversion ratio and daily growth in H. huso fry were significant (p<0.05). The highest final weight, percentage of weight gain, daily growth and specific growth rate were found in T4, while the lowest ones in T5 (p<0.05). Food conversion ratio increased significantly in T5 compared to the other treatments (p<0.05). The results of analysis of variance exhibited that the effects of both canola meal rate (%) and irradiation time and also their interactions caused significant differences in the growth indices except for the coefficient of conversion (p<0.05), but only irradiation time displayed significant effect on food conversion ratio (p <0.05). During the experiment, survival rate was 100%. Microwave-irradiated canola meal diet did not significantly affect the protein and fat contents of the fish carcasses (p>0.05), but showed significant effect on the carcass ash content (p<0.05). According to these results, by increasing irradiation time, the protein digestibility increased (p<0.05). Microwave-irradiated canola meal exhibited no significant effects on fat digestibility and dry matter content (p>0.05). So, it can be added to the diet up to 40% without any unfavorable effect on protein digestibility and growth rate.
    Keywords: Huso huso, canola meal, microwave, digestibility
  • Sanaz Aleieh, Ali Hajibeglou *, Mohammad Sudagar Pages 15-24
    Selenium is a trace element important for the normal growth and physiological functions in aquatic animals. In this experiment, its effects on the immune and hematological indices were studied in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792) at different stages for 60 days. The experiment was carried out on 3 life stages (egg, alevin, fry), exposed to 0 (control), 0.5, 1 and 1.5 mg/L selenium nanoparticles each with 3 repetitions once penetrating with sodium hypochlorite. The results exhibited that the highest lysozyme level was observed in the fish exposed to 1 mg/L nano selenium in the alevin stage (p<0.05), while the lowest was reported in the control group. Immunoglobulin levels in the alevin stage at 1 and 1.5 mg/L nanoparticles were significantly higher than the control group and also than the other experimental treatments (p<0.05). The highest numbers of white blood cells were found at treatments exposed to 1.5 and 1 mg/L in the alevin stage, while the cell number in the control group was significantly lower than in the other treatments (p<0.05). Besides, the numbers of red blood cells in all treatments during the alevin stage were significantly higher than in the control group (p<0.05). The highest hemoglobin and hematocrit levels were observed in the treatments during alevin stage, while the lowest levels were found in the control group, such that the differences were significant (p<0.05). In total, exposing to 1 mg/L selenium nanoparticles in the alevin stage is the best concentration during the exact life time for rainbow trout growth and development.
    Keywords: Selenium nanoparticles, Immunological indices, Hematological indices, Oncorhynchus mykiss
  • Mohammad Khademi Hamidi *, Hossein Adineh, Mohammad Harsij, Hosna Gholipour Kanani Pages 25-34
    This study was carried out to evaluate the effects of adding molasses (in water and diet) on growth performance, digestive enzyme activity and non-specific immunity of Cyprinus carpio in a biofloc system. Common carp (12.06± 0.35 g mean initial weight) were cultured in 3 treatments with triplicate for 7 weeks with daily addition of sugar beet molasses as carbon source to maintain the C/N ratio (1:15) which included: addition molasses to water (MW) and feed (MF) in biofloc system and clean water control without molasses addition (control). There was no statistically significant difference in water quality (ammonia and nitrate) between different experimental treatments. The growth and feed performance were significantly higher in the receiving molasses treatment than the control (P<0.05). The digestive enzymes of amylase, lipase and protease had a significant statistical difference between experimental treatments (P<0.05). Protease activity was significantly higher in MW and MF treatments than control. Plasma immunoglobulin and lysozyme levels of fish cultured were significantly higher in the biofloc system (MW and MF) than in the control, whereas plasma cortisol was significantly lower in receiving molasses treatment. Overall, the present findings suggested that molasses can be taken into account as functional feed additives for Cyprinus carpio.
    Keywords: Common carp, Molasses, Biofloc, Production efficiency
  • Yalda Hooshyar, Abdolmohammad Abedian Kenari *, Hasan Gandomi, Hamed Paknejad Pages 35-46
    The present study was conducted to evaluate the effect of probiotic bacteria Pediocucus acidilactici encapsulated with alginate and resistant starch (Hi maize) coated by chitosan, on growth indices, intestinal flora and carcass composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Rainbow trout fingerling with an average weight of 18.41 ± 0.32 g were fed with diets including: encapsulated probiotic, free probiotic, diet containing capsules free of bacteria (positive control) and control diet containing no probiotics for 60 days. The results exhibited that there were no significant differences in growth rate, weight gain, specific growth rate and feed conversion ratio in different groups. The highest number of lactic acid bacteria was found in the fish received the encapsulated bacteria while the lowest was in the control group (p<0.05). Maximum carcass protein and fat contents were observed in encapsulated bacteria treatment and maximum carcass ash was in control group (p<0.05). Totally, the results suggest that encapsulated P. acidilactici improves the growth performance, body composition and bacterial flora of rainbow trout.
    Keywords: Pediococus acidilactici, encapsulation, probiotic, intestinal bacterial flora, Oncorhynchus mykiss
  • Farideh Riki, Mohammad Sudagar *, Hamed Paknejad, Siamak Yousefi Siyahkalrudy Pages 47-58
    The present study was conducted to evaluate the effects of different levels of dietary protein and lipid on the expression of genes involved in immunity (lysozyme and TNF- 1α) and appetite (Ghrelin) in zebrafish, Danio rerio. So that, 9 diets with 3 protein levels (25, 30 and 35%) and 3 lipid levels (4, 8 and 12%) were prepared. One hundred and thirty five fish, 5 in each group, with an average weight of 1.23 ± 0.02 (g) were randomly distributed into 27 aquaria (20-liter) and fed 3 times daily during 4 months. A factorial experimental design was used for this study. The results revealed that the growth parameters (final weight, body weight gain, body weight gain percentage, specific growth rate and feed conversion ratio) and expression of immune and appetite genes increased significantly by increasing dietary protein levels in the treatment fed with 35% protein (p<0.05(. Increasing dietary lipid increased lysozyme expression and growth indices in fish fed with 12% lipid compared to other treatments; increased ghrelin gene expression in 12% compared to 4% significantly (p<0.05) and also insignificant increased TNF-1α expression (p>0.05). The combined effects of protein and lipid increased the lysozyme, TNF- 1α and ghrelin gene expression (p<0.05). The highest gene expression among all genes was observed in the diets containing 35% protein and 12% lipid. These findings revealed that dietary protein and lipid can enhance the function of immune system and appetite in zebrafish.
    Keywords: Zebrafish, nutrition, Immunity, Growth, Gene Expression
  • Ali Beygi Kaleshtari, Seyed Vali Hosseini *, Mehrdad Farhangi, Gholamreza Rafiee Pages 59-70
    In this study, replacement of carrot powder with synthetic astaxanthin (SA) in the rainbow trout diet was examined by some growth parameters (final weight, specific growth rate, condition factor, protein efficiency ratio (FCR), food conversion ratio and daily food intake) and blood indices (cortisol, glucose, total protein, alkaline phosphatase, alanine aminotransferase, asparate aminotransferase and lysozyme). For this purpose, 6 diets including control (no replacement), diet with 100% astaxanthin (at 100 mg/kg of diet) and four diets with partial and total replacement of SA by carrot powder (25, 50, 75 and 100%) were prepared. Growth performance indicated that replacement of SA by carrot powder caused effect on the weight gain and specific growth rate (p<0.05). With the increase of carrot powder in the fish diet, weight gain increased and FCR more reduced. The best results were obtained in the treatment that carrot powder replaced over 75% in the diet. Therefore, replacement of SA with carrot powder is fully possible in the rainbow trout diet.
    Keywords: Carrot powder, Growth indices, Pigment, Rainbow trout
  • Saman Darvishi, Hossein Khara *, Mohaddeseh Ahmadnezhad Pages 71-83
    The Siberian sturgeon is a suitable species for using in aquaculture industry. The purpose of this study was to investigate the effect of glutamine on intestinal digestive enzymes and histological structure of intestine in Siberian sturgeon and to determine the optimal amount of glutamine in rearing conditions. This study was performed on 126 fish with a mean weight of 45.71 ± 7.56 g in six treatments (control, 5, 10, 15, 20 and 30 g glutamine /kg feed) and three replicates during 8 weeks in Shahid Dr. Beheshti Sturgeon Restoration and Genetic Conservation Center in Sangar, Rasht. Fish intestine was prepared for study the digestive enzymes activity and Arabic gum-olive oil emulsion, azocasein 2.5% and starch were used as substrate to measure lipase, protease and amylase enzymes, respectively. For examination of villus length and intestinal epithelium, 1 cm of intestinal tissue was fixed in Bouin's solution. The samples were then dehydrated, clarified, paraffin-embedded and molded. After sectioning tissue, staining was performed by eosin-hematoxylin method. The results showed that amylase, protease and lipase were significantly different between treatments (p<0.05). The highest amount of amylase and lipase levels was observed in treatment of 30 g glutamine and the highest amount of protease was in treatment of 20 g glutamine. Also, the size of intestinal villi length and intestinal epithelium were significantly different among treatments (p<0.05). The highest intestinal villi length was observed in treatment of 20 g glutamine and the highest intestinal epithelium was seen in treatment of 30 g glutamine. Because of the highest secretion of amylase, protease and lipase enzymes and the highest villus length and intestinal epithelium in treatments of 20 and 30 g glutamine, these levels could have a positive effect on the structure of intestinal physiology and the digestive enzymes in this fish.
    Keywords: Glutamine, Digestive enzymes, Intestinal structure, Siberian sturgeon
  • Maryam Norouzizadeh, Hamid Allaf Noveirian *, Ali Hosseinpour, Mir Masoud Sajjadi Pages 85-95
    This study was designed to investigate the effects of different levels of betaine including zero (control), 0.5, 1 and 2% on growth performance and carcass chemical composition of Stellate sturgeon (Acipenser stellatus) fingerlings. Experiment was performed with 4 treatments with 3 replications. One hundred and eighty Stellate sturgeon fingerlings with an average weight of 32 ± 4 g )± standard deviation( were randomly fed in 12 fiberglass tanks (500 L capacity) for 60 days. Fish were hand-fed based on appetite 3 times per day. Diets were used in this experiment contained different levels of betaine concentration 0 (control), 0.5, 1 and 2%. The results showed that there was no significant difference between different treatments on weight gain, specific growth rate, condition factor and feed conversion ratio )p>0.05(, but different levels of betaine resulted significant differenc on body compositions (p<0.05). The body protein in 2% betaine showed significant increase in comparsion with control. The body lipid in 2% betaine showed significant decrease in comparsion with control and treatment that was fed with 0.5% betaine. The body moisture in 2% betaine and treatment that was fed with 1% betaine showed decrease in comparsion with control treatment. There was no significant difference in body ash in different treatments. The present study reveals that the use of betaine, although not having a significant positive effect on growth performance, but would improve the carcass chemical composition in the Stellate sturgeon.
    Keywords: Attractants, Growth, Chemical composition, Sturgeon
  • Hossein Adineh *, Mohammad Harsij, Mehdi Asadi, Ehsan Ahmadifar Pages 97-109

    This study aimed to evaluate the effects of different levels of microencapsulated antioxidant supplementation (Nano-selenium, Vitamins E and C) on growth performance, body composition and some blood biochemical indices in rainbow trout, Oncorhynchus</em> mykiss</em>. Fish with an average weight of 9.07 ± 0.36 g were distributed into 12 tanks and divided into four experimental groups: treatment 1 (N-Se; 0.1, E; 30 and C; 100 mg/kg), treatment 2 (N-Se; 0.2, E; 60 and C; 200 mg/kg), treatment 3 (N-Se; 0.3, E; 90 and C; 300 mg/kg) and commercial diet as control. The results exhibited that the fish fed with diets containing additional microencapsulated antioxidant supplementation induced higher final growth, weight gain, the protein and lipid efficiency ratios, while had no different in feed conversion ratio. The body composition such as protein and lipid did not exhibit significant differences between the treatments. The serum lysozyme activity and superoxide dismutase enzyme were significantly elevated in fish fed with supplemented diet compared to the control. The alanine aminotransferase and alkaline phosphatase significantly increased in the three treatments whereas aspartate aminotransferase reduced in fish fed with antioxidant supplementation compared to the control. The present results indicated the beneficent effects of microencapsulated Nano Se and vitamins E and C on growth rate and immune response in rainbow trout.

    Keywords: Oncorhynchus mykiss, Microencapsulated supplementation, Growth Performance, Blood indices
  • Seraj Bita *, Mahin Sarhaddipour Pages 111-122

    In recent years, the use of dietary supplements, especially synbiotics, in the diet of farmed fish has been considered due to its beneficial effects on fish health. In this study, the effects of different levels of symbiotic Biomin Imbo were examined on the antioxidant activities, digestive and bacterial flora in the intestine of Mugil cephalus</em>. One hundred and twenty grey mullet with a mean weight of 3.92 ± 0.43 g were reared in 60-liter aquaria for 60 days (10 fish in each aquarium) and the treatments were fed with diet containing symbiotic supplement at different levels including 0.5 (T0.5</sub>) , 1 (T1</sub>), 1.5 g (T1.5</sub>) synbiotic per kg of feed, while control contained no supplementation. Feeding was carried out manually. At the end of the experiment, the fish intestine was removed and antioxidant enzyme activities including superoxide dismutase, glutathione peroxidase and glutathione S-transferase as well as digestive enzyme levels including lipase, amylase, alkaline phosphatase, protease, pepsin, chymotrypsin along with microbial flora were assayed. According to the results, superoxide dismutase activity at T1</sub> and T1.5</sub> and glutathione S-transferase and glutathione reductase at T1</sub> were significantly increased compared to the control (p<0.05), whereas glutathione peroxidase activity did not exhibit any significant difference (p>0.05). The high levels of synbiotic displayed significant effects on all the digestive enzyme activities except for alkaline phosphatase and lipase (p<0.05). Total number of viable and lactic acid bacteria in T1</sub> and T1.5</sub> significantly increased compared to the control, while the number of coliforms in these treatments was significantly decreased (p<0.05). The findings of the present study exhibited that the diet containing 1 g synbiotic per kg of feed can be used as a suitable dietary supplement for grey mullet.

    Keywords: Synbiotic Biomin Imbo, Antioxidant defense, Digestive enzymes, Microbial flora, Mugil cephalus
  • Soheil Eagderi *, Bagher Mojazi Amiri, Mahta Arabshahi, Changiz Makhdoom, Pegah Farhang Pages 123-130

    This study was conducted to assess the ontogeny of the olfactory and taste organs in Caspian Kutum, Rutilus kutum</em>, from hatching up to 23 days post hatching (DPH). So that, the larvae were randomly sampled daily from 1 to 23 DPH. After fixation in buffered formalin and glutaraldehyde, the histological sections were prepared, then the olfactory and taste organs were examined using light and electron microscopies. The results exhibited complete nasal formation and the increasing number and size of the taste buds in the oral cavity, lips, as well as around the mouth on 5 DPH. In addition, on 12 DPH, further development of the olfactory cells and taste buds were observed. This increasing trend was continued until 16 DPH. According to the results, the olfactory organ was completed earlier than the taste one, and the number of taste buds was higher on the upper lip. The maturation of the taste buds was observed at 20 DPH. The results revealed that the development of chemical sense organs is closely related to the development of Caspian Kutum’s gastrointestinal system.

    Keywords: Caspian Sea, Ontogeny, Morphological development, Taste organ, Olfactory
  • Hossein Barghaman, Sakineh Yeganeh *, Abdolsamad Keramat Amirkolaie Pages 131-145

    Probiotic and prebiotic have many advantages and are employed as a method for aquaculture yield improvement. The main goal of the current study is to evaluate the effect of dietary Lactococcus</em> lactis </em>subsp. lactis</em> as well as chitin on growth performance, carcass composition and feed digestibility in common carp, Cyprinus carpio</em>. So that, 360 juvenile carps with mean initial weight of 12 ± 1.5 g were randomly distributed in 6 treatments based on adding different chitin levels including 0, 1, and 2% and probiotic including 0 and 2% (1×107</sup> CFU/g) to a basal diet and cultured for 8 weeks. At the end of the experiment, growth indices, survival rate, carcass composition and nutrient digestibility were measured. Maximum final weight, weight gain, feed conversion ratio, daily growth rate, feed efficiency and condition factor as well as the lowest FCR were observed in treatments fed with probiotic 2%, chitin 1% and probiotic 2% + chitin 1% (P<0.05). Dietary chitin and probiotic did not alter feed intake and total length in common carps (P>0.05). The experimental treatments did not influence the carcass composition and nutrient digestibility. In conclusion, it seems that adding 2% probiotic and 1% chitin can improve some growth indices in common carp, but can not affect carcass composition and nutrient digestibilty.

    Keywords: Chitin, Common carp (Cyprinus carpio), digestibility, Growth indices, Lactococcus lactis subsp, Lactis